Kategorier
feminism & genus

Man tycker ju att i moderna sverige så ska alla barn ha samma möjligheter till lek och fantasi

Jag får ofta mail från föräldrar som undrar om jag kan tipsa om genusmedvetna barnböcker. Och ja det kan jag faktiskt.

När jag handlar böcker till Ninja så undviker jag den typ av böcker med tydliga könsroller eller  könsförväntningar (t.ex klassiska sagor med vackra snälla prinsessor som vill gifta sig med prinsen eller böcker med kommentarer och stereotyper som ”pojkar är bråkiga” osv.) Jag har på min adlibrisönskelista böcker med Findus och Pettson, Mamma Mu, Gittan. Böcker som är nyskapande,  fulla av mångfald och bra ur ett genusmedvetet perspektiv. Sen har vi ju givetvis förlag som Sagolikt och Olika som ger ut böcker som medvetet fast med en naturlig approach utmanar normer och roller. Kalle med klänning som utmanar könsnormer, Jag älskar dig så mitt hjärta brister om Selma som älskar Hugo som har Downs Syndrom är några av titlarna. Ninja har Uppfinnarjohanna som är omåttligt populär och sönderläst.   Idag fick jag hem ”Kalle som Lucia” lagom i Luciatider. Boken handlar om Kalle som inget annat vill än att bli Lucia. Vackrast i tåget. Fuck struten liksom, vem vill se ut som en glasstrut (dumstrut?) när man kan ha en krona av lysande ljus! När han blir framröstad av klassen blir han givetvis överlycklig men de vuxna tycker annat; Det har ju ALLTID varit en tjej, ska du inte vara stjärngosse istället? Jag blir faktiskt arg på boken. Arg för att det är ju så här vuxna resonerar. Arg för att vi förgiftar ungarnas fantasivärld och drömmar med en jävla massa skit. Arg så jag knappt vill läsa klart. Men sen kommer jag ju på att våra barn lever här och nu och vet vad som förväntas. Jag kan inte lura i dem att vem som helst kan vara Lucia när de vet att det inte är så. Men istället kan jag uppmuntra revolt, visa att man inte måste göra som andra tycker och att man inte måste anpassa sig efter dumma normer. Boken visar ungarna att det är ok att vara den man är oavsett om man är pojke eller flicka. Ninja är lite för liten för att kunna ta till sig berättelsen och hon har ju ingen aning om vad Lucia är eller att det bara är för flickor. Jo jag vet, man tycker ju att i moderna sverige så ska alla barn ha samma möjligheter till lek och fantasi men så är tyvärr inte fallet. Därför behövs böcker som den här. Jag hoppas boken kommer lägga en grund så att det för Ninja ska vara lika självklart att pojkar kan vara Lucia som flickor.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

21 svar på ”Man tycker ju att i moderna sverige så ska alla barn ha samma möjligheter till lek och fantasi”

Ja! Det är så sant!

Tyvär har jag dumt nog hela tiden spelat och uppfostrat mina barn efter hur jag VILL att det ska vara istället för hur det är. Jag har försökt tuta i mina barn att de kan vara vad de vill, och det kan de ju, men inte utan motstånd. För jag vill ju inte att att det ska vara så.

Men det jag har gjort är att leva i en fantasivärld och jag har underskattat min son. Har är medveten och han är klok, och det är nog dags för förändring. Men frågan är HUR man uppmanar till revolt utan att framhålla könsrollerna?

Verkligen ett blogginlägg som jag behövde! Ska ut på praktik på en förskola o har uppgifter som ska göras – jag ska ha boksamtal med barnen så jag behöver en bok som får dom att tänka o fundera så att vi har något att prata om sedan. 🙂

johanna genom att erkänna att de finns (rollerna) men samtidigt uppmuntra barnen att ifrågasätta. tex om nån söger att "pojkar kan inte ha klänning!" så kan man bekräfta att "jo, det är ovanligt att killar har klänning. Men förr i tiden så trodde man att kvinnor inte kunde ha byxor men det struntade ett par modiga kvinnor i och se nu!" osv osv.

att bara svara "jo de kan de visst!" så blir det för främmande. Barnen ser ju tydligt att killar INTE har klänning.

Undrar varför vuxna människor ska komma och säga till barnen att "nehej du, det här får du inte göra för du är pojke/flicka". Vore ju skillnad ifall det handlade om att skada någon annan, men då det handlar om lek och fantasi ska det väl ändå vara fritt.

När jag var 8 år, 1982, så skrev jag mycket egna sagor, som jag har kvar. Bland annat en saga som hette "Jeansprinsessan" (eller 'jins prinssesan'), och handlade om en prinsessa som inte ville ha klänning, hon ville ha jeans, och alla utom pappa kungen skrattade åt henne. Hon tänker först att hon kanske måste börja ha klänningar som alla andra prinsessor, men bestämmer sig för att hon vill fortsätta ha byxor, för kungen säger att alla får ha vilka kläder de vill och alla får se ut hur de vill. Och den slutar med att alla små flickor i hela landet slutar använda klänningar och kjolar.

Rätt kul att läsa sånt 😀

Jag tror det finns nån bok om en prinsessa (eller tjej) som gillar att spela hockey och andra "o-tjejiga" saker?

Hej! Älskar att läsa din blogg, härligt med lite medvetenhet i denna könade och segregerade värld! Tack för tipset om barnböcker!

Här är en blogg jag tror att du skulle tycka om: http://www.feministfrequency.com/

Kvinnan bakom bloggen lägger upp mycket videoklipp där hon diskuterar allt möjligt som har med genus och feminism att göra. Särskilt den senaste tror jag du skulle tycka är intressant, den handlar om hur leksaker marknadsförs olika för tjejer och killar i USA.

Jag har fått hem ett paket från sagolikt för några veckor sedan. Verkligen jätte bra även fast det var för lite större barn än James men johan och gösta tycker han om.

Sen ritar jag ofta egna historier som jag berättar ur alltid ur ett genus perspektiv. Så om man har svårt att hitta böcker så är det bara att sitta och kludda själv och låta fantasin flöda!

Jag har en jättelista med tips på bra barnlitteratur från en föreläsning med Sara Frödén. Här kommer den:

Genus

Bilderböcker:

Adbåge, Emma (2008): Jag var superhjälte, säger vi! Alfabeta.

Bergström, Eva & Annika Samuelsson: Serien om katten Snurran, Bonnier Carlsen.

Frölander-Ulf, Lena & Taivassalo, Hannele Mikaela (2006): Sagan om prinsessan Bulleribång. Söderströms.

Funke, Cornelia & Kerstin Meyer (2003): Molly och alla havens skräck, Opal. Funke,

Cornelia & Kerstin Meyer (2003): Riddaren utan namn, Stockholm: Berghs.

Gustavsson, Per (2003): Så gör prinsessor, (en hel serie) Natur och kultur. Knutsson,

Titti & Lisen Adbåge : Serien om Händiga Hanna. Alfabeta. Kuick,

Katarina & Eva Lindström (1988): Elin – starkast i världen, Alfabeta förlag.

Lindenbaum, Pija (2007): Kenta och Barbisarna, Rabén & Sjögren.

Widmark, Martin & Britt Sternehäll: Serien om Rakel. Bonnier Carlsen.

Willis, Helena: Serien om Olga. Rabén & Sjögren. Kapitelböcker: Funke, Cornelia (2007): Igraine, den modiga. Opal.

Haugen, Tormod (2002): Prinsussan Klura. Natur & Kultur.

Widmark, Martin: Serien om Monsteragenten Nelly Rapp

Etnicitet

Daly, Niki: ex. Serien om Kweela Jamela, Förlaget Hjulet.

Olofsson – HeshmatPasand, Helena (2003): Zahra och det gömda barnet, Rabén & Sjögren.

Sjögren, Viveka (2007): Den andra mamman, Kabusa Böcker.

Susso, Eva & Anna Höglund: Serien om Rita, Alfabeta.

Van der Linden, Elly & Suzanne Diederen (2007): Godis till Aisha, Turbine.

Widerberg, Siv & Cecilia Torudd (2005): ex Räkna med tvillingarna, Eriksson & Lindgren.

Lättläst:

Salmson, Maria & Sigrand, Eva (2006): Sarah från Sahara. Stockholm: Salmson.

Serien ”Barn i världen”. Stockholm: LL-förlaget.

Familjer ( icke-kärnfamilj och HBT-föräldrar)

Karsin, Åsa & Frida Arvidsson (2007): Värsta prutten, Lolly!, Olika.

Lindenbaum, Pija (2006): LillZlatan och morbror Raring, Rabén & Sjögren.

Lundborg, Annette & Mimmi Tollerup-Grkovic: Malins mamma gifter sig med Lisa Uddling, Eva & Gunilla Kvarnström (2002): Bo här och bo där, Rabén & Sjögren.

Adoption

Adbåge, Emma (2004): Hämta Joel, Eriksson & Lindgren.

Goyeryd, Ingvor & Leif E. Eriksson: Serien om Pyret, Bonnier

Carlsen. Höjer, Dan & Lotta Höjer: Hjärtat mitt Schultz, Göran: Här kommer Bu-Ran och Seo-Ran från Korea

Håll till godo 🙂

När jag gick på "lekis" way back in the sixties ville jag vara pepparkaksgubbe i lucia tåget. Fröken ansåg att detta icke gick för sig, utsåg mig till något som var "bagarns söta fru"! Mina protester skickade ut mig i korridoren -redan på lekis, och självklart fick jag inte vara nån gubbe utan stod och surade som bagarfru!

Jag har också tänkt i de banorna. Jag har en bok som heter Sandalerna som handlar om en pojke som har rosa sandaler. Jag var lite tveksam först med att läsa den då den tydligt visar folks inställning mot det.

Det känns lite som att spä på det hela då, fast du har ju rätt. Det är ju så det ser ut så då är det ju dumt att mörka det. Bättre att prata om varför det är så och att man kan ifrågasätta det.

Tänkte bara tipsa om Lindenbaum-böckerna, såg att Lova Kopp hann före (tackar för den listan, förresten!), men jag gör det ändå. 🙂

Vi ÄLSKAR "Lill-Zlatan och morbror Raring" (och Gittan-böckerna och Kenta och barbisarna också) och läser den minst en kväll i veckan. Den handlar om en tjej (många läsare tror hon är kille för hon spelar fotboll och har brallor) och hennes morbror har en ny kille som hon blir svartsjuk på. Helt underbar! Bilderna är lika roliga som texten.

Jag är 14 år och enligt tradtionen så är det alltid 8an som håller i lucian i skolan. När det skulle röstas/lottas fram en lucia så räcker några killar upp handen, våran lärare får totalt spel och säger "inga killar får vara lucia, det är TRADITION, jag vill inte se en killa som lucia"

sorgligt att man begränsas p.g.a kön, dessa jävla traditioner kan dra åt helsike 🙂

http://www.bok.nu/Solveig_Hagerstrom

Solveig Hägerströms böcker om vätten Millimu! Min ärligt talat rätt så könskonservativa pappa läste dem för mig när jag var liten, och både han och jag älskade dem lika mycket!

Huvudpersonen är en tjej, men böckerna innehåller hjältar och hjältinnor såväl som manliga och kvinnliga skurkar. Icke-traditionella könsroller: en morfar som tar hand om det mesta hushållsarbetet, en mamma som älskar sin dotter men hellre ger sig ut och vandrar än passar barn, riddarprinsessor som räddar tillfångatagna prinsar, etc.

Samtidigt känns allt ovan helt naturligt och inte så jävla bajsnödigt jämställt som (jag tycker att) det tyvärr gör i alltför många genusmedvetna barnböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *