Kategorier
feminism & genus

"Måste man imitera män och lägga energi på att göra sitt yttre så otilltalande som möjligt?"

Är det inte lite intressant att man som kvinna (iallafall jag) ofta får höra att man ”gör sig ful” eller ”vill vara en man” när man avstår från smink, rakning och annat piffande. Hur kan nånting som är så jävla passivt ses som ett aktivt ställningstagande och vilja att förfula egentligen? Helt makalöst men ytterligare ett tydligt tecken på hur stort utrymme den manliga blicken får i vårt samhälle och hur stor del av det som vi anser vara kvinnligt egentligen bara är konstruerat och att kvinnor aldrig duger precis som de är.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

50 svar på ”"Måste man imitera män och lägga energi på att göra sitt yttre så otilltalande som möjligt?"”

Jag är lite tvärtom som dig i min kamp för jämlikhet gällande utseende. Jag är väldigt ytlig gällande killar. Jag föredrar killar med längre hår på huvudet, renrakade på kropp o snopp, och med en schysst klädstil och god lukt osv.. Jag blir inte kåt på en hårig bringa eller en svettig hunk med buskar under armarna. Jag kan inte leka med en snorre med hår jag pallar inte det.

Min taktik är – ha lika höga krav på killars renhet o snygghet som på tjejer.

Jag tycker dessutom det är väldigt konstigt att det finns så många kvinnor som inte (vill) förstå dessa saker. Snacka om att skjuta sig själv i foten.

Ganska ofta förstår jag inte hur du orkar fortsätta engagera dig.

Michis – Jag tycker att det är stor skillnad på att ha personliga preferenser och att tycka att det finns ett särskilt ideal alla bör uppnå. För jag gissar att du inte bryr dig nämnvärt om hur rakad människan bredvid dig på bussen är? 🙂

Lustigt – tänkte precis på just detta, då jag så ofta fått höra från min mamma att "det är så synd att du anstränger dig så för att göra dig så ful som möjligt – du som skulle kunna vara så söt!". Helt sjukt uttalande, när man tänker efter. :bigeyes: Jag har väl aldrig försökt göra mig ful – jag har bara inte delat hennes smak och inte heller varit speciellt intresserad av piffande, men från det till att aktivt försöka göra sig ful – lite magstark anklagelse, va?

KINAPUFFEN det är ju helt sinnessjukt egentligen! Att det uppfattas som en ansträgning. Det är inte ansträngande alls för mig att LÅTA BLI allt det där jävla piffandet.

Och sen, din mammas kommentar är ju en klassiker, att det ses som vår jävla plikt att vara fina och söta. GAH!

Det är också intressant att när en kvinna skiter i att piffa sig så "imiterar hon männen". Mannen som norm blir väldigt tydligt i den här föreställningen om att default-läget är kopplat till manligt.

Det är fel på så många nivåer – att tycka att man har rätt att värdera andra människors utseende på det viset, och dessutom säga det till henom. Sen att ideal och normer kring utseende har en sån genomslagskraft att människor inte ens inser vad det är de gör när de fäller sådana kommentarer.

Trots att jag kallat mig normkritisk och feminist i många år tog det väldigt lång tid för mig att verkligen inse hur påverkad jag var av just normer och ideal relaterat till utseende – andra normer var mycket lättare för mig att få syn på, analysera och bryta med.

Vadå göra mej ful, det är så här jag ser ut PÅ RIKTIGT. Det finns så många puckon i världen alltså. :rolleyes:

Sen att folk har mage att kommentera någons yttre på detta sätt över huvud taget, usch.

"Du som är så snygg egentligen" fick jag höra ibland under gymnasieåldern, då jag hade slutat sminka mig (jag har inte börjat igen sedan dess). Eh… egentligen? Är jag + smink + tighta kläder + fixat hår den egentliga Helle? Nej, jag väljer att även fortsättningsvis vara den oegentliga Helle då, i sportbyxor, bandtröja och hästsvans.

Jag tror att ett ointresse för utseendet provocerar såpåas pga att utseende för många är så starkt förknipat med identitet och jaget och då är det lätt att ta åt sig personligt.

Hade en sådan diskussion med mor min senast igår, då jag raljerade över att det sista världen behöver är ytterligare en blogg på ämnet "Öppet, fräscht och ljust", med inriktning på mat, trädgård och mode. Detta då hon varit på mig om min egen blogg – tyckte att jag borde försöka tjäna pengar "som alla andra" genom produktplacering etc. Jag hade inte blivit så raljerande om jag inte uppfattat hennes relativt välmenande (men gnälliga) råd som förtäckt kritik (vi blir väl gärna lite sådana med våra mammor?). Jag påpekade att min blogg litegranna är en reaktion MOT just den typen av bloggar som hon pratade om. Då blev hon skitsur.

På något sätt trampade jag henne på tårna genom att vara ointresserad av sådant som tydligen kvinnor i min ålder borde vara intresserad av. Åter fick man höra hur "speciell" man är. När en 40-talist säger att man är speciell, är det inte odelat positivt.

Jag förstår inte för fem öre hur folk som säger så tänker. Jag rakar mig inte, jag sminkar mig sällan och på det så går jag även ofta klädd i "killkläder". Men det är inte på något sätt för att jag vill göra mig själv till man. Inte ens att jag klär mig i kläder från herravdelningen på affärer. Jag förstår inte ens hur en enkel vit t-shirt med ett tryck skulle ta ifrån mig min kvinnlighet. Sitter den i kläderna eller vad?

Väldigt märkligt att bry sig om andras utseende. Även om typ alla myter man fick höra som 14-åring typ kroppsbehåring på tjejer är äckligt och alla killar tycker att mens är jätteäckligt, har krossats av killar som jag träffat sen dess så rakar jag mig dock. Även om jag inte störs av andras kroppsbehåring så gör jag det av min egen och det är ju inte så konstigt med tanke på hur äckligt hår anses vara.

Du är så jäkla klok. Återigen. Såna självklarheter som detta och ändå fattar man inte förrän det står där svart på vitt. Alla, ALLA, borde läsa din blogg och ta del av vad du skriver.

Fan. Jag vet att det är tufft och att folk är riktigt rötna ibland men kämpa på med din kamp. All kärlek till dig!

Jo jag bryr mig men håller det inom mig / säger det inte till personen ifråga. Jag stör mig ofta på fula killar o den där blonda hockeykommentatorn borde lyfta pannan.

Män ser på kvinnor som "de andra", de som inte är som "vi" (dvs män). Ju mer kvinnor gör sig olika männen till utseendet, desto mer "de andra" blir vi för männen.

Kvinnor och män är, i all sin naturlighet, inte särskilt olika varandra. När kvinnor slutar fejka och trixa med sitt utseende, så blir hon per automatik, mer lik mannen. Klipp av håret på alla kvinnor, tvätta av dem sminket och klä dem i slips och kostym, så får ni se. Gör motsvarande med män. Operera in sillisar i män, ta bort skäggväxten, sminka upp dem och vips – en kvinna;).

Kvinnor som inte tar till diverse medel för att göra sig helt olik mannen, kallas därför "manhaftig" = inte "kvinnlig" enligt manlig definition.

Detsamma för kvinnor som sitter eller står bredbent, är högljudda eller rör sig på ett "manligt" sätt enligt den manliga definitionen.

Varför är män så ivriga att separera sig från kvinnor och kvinnligt? Det lär sig små pojkar i tidig ålder. Småkillar vill inte titta på "tjejfilmer" eller leka med barbie. Småtjejer kan kolla på både spindelmannen och tarzan samt leka med bilar, däremot. Flickan accepterar det "pojkiga" men pojken accepterar inte det "flickiga".

Pojkar lär sig ganska tidigt att mamma har mindre makt än pappa. Han identifierar sig inte med någon som är svagare och som inte kan skydda honom från den starke, utan han väljer att identifiera sig med den som har makten, den starke. Det gör även vuxna män. Ingen av dem vill associeras med kvinnlighet = svagare, mindre makt, utsatthet.

Det typiskt "kvinnliga" enligt manlig definition är tex bröst. Dessa skall pumpas upp så att det klart och tydligt framgår att det är en kvinna. Det typiskt "manliga" är tex kroppshår. Det måste tas bort på kvinnor, så att det klart och tydligt framgår att hon är kvinna och inte man.

Klädseln är en annan sak som gör det lättare för män att separera kvinnor från män och göra dem ännu mer till "de andra".

Gör man dessutom människor (kvinnor) till "de andra" och objektifierar dem på detta sätt, så ser man dem snart inte som människor, levande varelser, längre. Därav kanske allt det fruktansvärda, ofattbara och empatilösa våldet som män utsätter kvinnor för i vår värld.

Alltså. Jag har aldrig rakat benen, inte sminkat mig typ alls (förutom lite eyeliner nåt år när jag var runt 20), Jag har linser för att glasögon bara blir skitiga och immar och begränsar synfältet (och jag har dygnetruntlinser för att slippa krångla med dem) Jag går alltid i jeans, tshirt och converse för det är snyggt, praktiskt och bekvämt. Jag försöker varken vara man eller kvinna. Jag vill inte att nån ska kalla mig hen (Om hen nu inte fattar att jag är tjej ändå, då är det lugnt =) och jag är definitivt inte ute efter att se ut som en man. Jag handlar på herravdelningen för att slippa paljetter och broderier när man bara vill ha ett par snygga jeans eller vanlig munkjacka. Varför försöker nån anklaga mig för att göra mig ful när det jag gör är att klä mig som jag tycker är snyggt och vettigt? Och så klagar de själva på hur lång tid det tar att göra sig iordning osv. Jag kan gå upp en kvart innan bussen går om det kniper. =)

När jag var yngre älskade jag verkligen fula ankungen-filmer, alltså såna där en tjej är totalt obrydd om sitt utseende och därför hatad och utmobbad, men av någon anledning får en makeover och plötsligt lever upp till sin fulla potential utseendemässigt och därmed blir poppis som bara den. Nu kan hon välja vilken kille hon vill, men SJÄLVKLART är sensmoralen att skönheten sitter på insidan, så hon väljer den snälla killen som tyckte om henne redan från början när hon var så kallat ful.

Det är verkligen så fruktansvärt screwed up, men det är vad vi matas med från födseln.

Yvonne Hirdman sammanfattar det bra;

Den som hatar, föraktar och håller isär är "mannen". Det vill säga män i historien som upphöjt sig till denna abstraktion, "mannen" – människan.

Allt utgår ju från den "vita västerländska mannen" så givetvis tycker de flesta att kvinnan ska "piffa". Kvinnan har ju under så lång tid funnits för att behaga. Jag hoppas att det inte kommer att ta lika lång tid historiskt tills vi är jämlika.

Jag har tänkt på hur många tjejer det är som inte "vågar" visa sig utanför dörren utan smink…

Jag är en tjej som började sminka mig relativt sent (15 år) och har på senaste år "slutat" lite halvt att sminka mig, gör det nästan bara om de vankas fest.

Men jag känner mig inte ful för det!!

Jag tycker att jag är rätt söt ändå:P

Sen är det ingen som någonsin har sagt till mig "Har du inget smink på dig?"

Det är klart tjejer får sminka sig om de vill, men det är trist när de ser det som en ett tvång, för att de annars känner sig fula.

Ärlighet:

Allt du skriver är så jävla sant..håller med till 100%, det är bara så tragiskt att det tänket redan sitter inborrat mitt huvud och sådan tankar ploppar upp då och då – inte om random människor runt mig men jag har märkt om en viss väninna till mig som aldrig sminkar sig, sällan noppar/formar ögonbrynen, inte rakar benen, ibland går vi ut och festar utan att hon riktigt har tvättat håret och hon har lite av mustasch och skägg som är mer synlig än på andra kvinnor… varför ska jag bry mig? Gah, hatar dessa idiotiska tankar..

Jag har mer och mer blivit van att springa runt utan smink..i o med att jag börjat träna för 1,5månad sen då det inte riktigt var lönt med smink när jag ändå skulle svettas har jag lärt mig att se mitt ansikte mer som det är..jävla underbart..och verkligen en framgång för mig. Men varför måste jag tänka "varför vill hon inte piffa till sig lite? "fräscha" till sig?" Jag är ingen jävla prydnad att beskåda.

Försöker jobba bort detta hela tideeen..it makes no sense..hon är ju fin som fan liksom!

Fast sen tänker ja, vi är ju djur också, vi vill göra oss "fina" för eventuella partners = putsa fjädrarna..men just detta putsandet har blivit så jävla förvrängt i vårt samhälle..med alla dessa sjuka ideal!

Har ofta fått höra "du är ju egentligen så fin, varför vill du förstöra det?". Alltså, jag förstör min "finhet" genom att inte sminka mig, inte fixa håret varje dag och klä mig i bekväma kläder. Det är ju så här jag egentligen ser ut, jag förstör väl fan inget genom att se ut som jag trivs bäst med!

Och det där med att vissa tror att feminister försöker se ut som män så mycket som möjligt genom att inte sminka sig, inte raka sig och vara allmänt "manshaftiga" är ju bara skrattretande. Om jag vill vara osminkad, orakad och inte anstränga mig för att behaga allt och alla är det fan inte för att jag vill vara "manlig". Dessutom är de flesta feminister jag känner väldigt intresserade av smink, utseende, mode osv. Det har ju inte så mycket att göra med deras politiska åsikter.

Haha, nej det blir ju så automatiskt. När en kille med shorts på bussen eller vem som helst egentligen, har megalurviga ben är min första tanke, "herregud kan han inte raka bort det sär". Och i alla avsnitt jag sett av star Trek tng har jag dreglat över riker sen chockade han mig med sitt extremt håriga bröst o och fy,!! Men för mig sker det automatiskt. Och vadå hur kam man ligga o mysa i sim killes famn om kinden vilas i en hårig armhåla?

Hah, har fått höra det hela livet… "Vill du vara en kille eller?"

Så jävla fånigt.

"Jag vill vara en lat skolungdom som hellre får 25 minuter mer sömn än sminka mig varje morgon.."

Men precis! Hur kan kvinnor "göra sig fula" när de faktiskt inte gör något alls! Det är ju inte direkt så att vi föds orakade och osminkade så hur kan vi "göra oss fula" om vi väljer att inte raka eller sminka oss?

Samtidigt upplever jag att du även får höra att du 'säger en sak men gör en annan' när du exempelvis sminkar dig. Ingenting blir ju rätt, kan en inte få vara som en är bara.

jo//

Jag gick in och kollade på bilderna och stör mig på baddräkten där det står Juicy på dotterns rumpa. Det känns bara fel. en bebisrumpa ska inte ses alls på ett sånt sätt överhuvudtaget.

Men hallå, är det bara jag som anstränger mig för att vara ful och manhaftig?

Varje morgon går jag upp klockan sex för att ägna minst två timmar i badrummet. Jag drar i allt mitt kroppshår för att få det längre, sprejar i armhålan för att göra buskarna större. Sen tjockar jag till ögonbrynen med kajal och målar ihop dem till ett unibrow. Mustaschen bättrar jag också på när jag ändå håller på.

Ibland klipper jag ner naglarna tills det blöder, långa naglar är alldeles för kvinnligt och fint. Jag står säkert en kvart och skrynklar hela ansiktet för att få rynkorna att öka.

Sedan gurglar jag munnen med mitt eget kiss för att lukta illa och hoppar och skuttar tills svetten rinner så att jag ska lukta ännu mera illa.

Till frukost äter jag tre paket smör för att försöka nå mitt viktmål: 250 kg.

Sen går jag till min garderob för att välja kläder. Det mesta jag äger har jag hittat på tippen, där det låg malätet bland råttor och smuts. Jag klär mig bara i kläder som täcker min kropp så mycket som möjligt för att inte avslöja några former. Möjligtvis kan jag klippa hål för att armhåret ska sticka ut och synas. Alla mina kläder går i nyanserna brunt och grått för jag tycker det är ofeministiskt med andra färger. Någon kan ju uppfatta mig som kvinnlig, och det vore ju fruktansvärt för jämställdheten!

Så här trodde jag alla feminister gjorde? Menar ni alltså att det finns ett annat mål med feminismen än att bli så ful och otäck som möjligt?

Tänk, det hade jag helt missat!

OT: snälla säg att du kollar på betners debatt om kvinnor i tv och skriver ett inlägg om det?? 🙂

Undrar isåfall vad du tycker om Alexandra pascalidou och hennes åsikter kring feminism.

Jag tror att när man aktivt tar avstånd från den kvinnliga könsrollen så återstår ju den manliga för betraktaren att ta i akt. Det som många missar är att man just är passiv och ja… inte aktivt framhäver sina yttre sidor, men det är även så att många är aktivt passiva och föraktar det kvinnliga samt upphöjer manliga attribut hos sig och ja… då har man ju missat poängen faktiskt.

Här har du en som är mer man än kvinna, har jag fått höra haha.

Om det inte är något speciellt går jag osminkad, skiter i håret.

går och rapar och fiser och klan gå runt i skitkläder haha

Nämen! Detta skulle nästan kunna vara en reaktion på min kommentar:

"Varför är det fel att vara söt OCH stark?? Måste man imitera en man och lägga energi på att göra sitt yttre till så otilltalande som möjligt för att du ska ta en kvinna på allvar, LD? Är inte det ganska kontraproduktivt för feminismen?"

angående inlägget här: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/may/hollywoodkvinnor-ska-alltid-behaga-aven-nar-d.html?_tmp=f4e0fa693010b482c7c5317f530af062f5108f23

Det var ju synd bara att missförstod mig en smula. Jag sa aldrig att man gjorde sig oatraktiv genom att låta bli att sminka sig, eller hur? Jag sa däremot senare att jag själv är rätt söt utan smink. Och det säger ju sig själv att den ansträngning jag pratar om går lite längre än att ens låta bli att dra handen genom håret.

Som ett exempel på vad jag menar med att imitera en man kan jag ta den så kallade jämställda humorn på TV. Där ett gäng kvinnor försöker sig på att leverera typiskt manliga skämt, gärna med lite manligare snitt på kläder och med djupa röster. (Den nya serien Högklackat sköter sig lite bättre, och låter kvinnor vara roliga i sin kvinnlighet.)

Budskapet från omvärlden är kristallklart: kvinnor ska hålla sig på mattan. Om vi inte hela tiden försöker behaga och ständigt betraktar (bevakar?)oss själva utifrån så är vi onormala. Och då måste vi sättas på plats genom pikar, elakheter och "goda" råd ("du som är så fin").

En kvinna som är ett självständigt subjekt är tydligen oerhört obehaglig.

Och Dean: JASÅ!!! Det är DU som har snott alla fula kläder från soptippen! Tyckte det var tomt sist jag var där…

hellis jag är uppriktigt sagt nyfiken; på vilket sätt gör man sig mer oattraktiv och vilka kvinnor syftar du på egentligen? Vilka är det som gör detta?

LD, jag försöker leta exempel bland allt pollen i hjärnan. Problemet med att förklara hur jag menar är att jag redan från början snurrat in mig i tankar och funderingar som går åt alla möjliga håll och inte gått på en konkret frågeställning. Det hade gjort diskussionen så mycket enklare.

Men det som satte fart på det hela var bilderna du la ut på bristningarna på gravidmagarna. En på en modell och en på dig. Och tillsammans med tidigare glimtar från din blogg får jag känslan av att du blir lite irriterad på tillsnyggade modeller med 'snygga' kroppar. Jag kan också reagera på smala, sminkade modeller som förmedlar en skev bild, t.ex. vansinnigt smala, skitvita tänder osv. Men tjejen på bilden tyckte jag såg helt ok ut. Lite på gränsen till fluffig. Inte alls för smal eller för sexig. Jag hoppas jag kan få en liknande figur när jag har kläckt ungar färdigt.

Du kommenterar ofta det ideal som förmedlas, och jag hade känslan av att du och jag hade lite samma bild om vad som var fel i det idealet – för smalt, för stylat, för sexigt osv, och hade nog hoppats att du skulle se det positiva i bilden på magen. Jag menar, det kunde vart så mycket värre! De kunde tagit en bild på en tjej som aldrig ens blivit befruktad och målat dit bristningar. Som inte alls är ett ovanligt grepp i reklamkampanjer. Jag ser valet av denna bild som ett stort steg i rätt riktning mot ett hälsosammare ideal.

Så jag blev lite besviken på din reaktion, och började fundera på vad det är för ideal du egentligen strävar efter.

Men, som sagt tidigare, som exempel på hur kvinnor tror att de måste imitera män för att bli tagna på allvar tänker jag på SVT-humorprogram, men också på kvinnor som jobbar med "typiskt manliga" jobb, t.ex. bilhantering, tung industri och liknande för att hävda sig. Jag säger inte att alla kvinnor som har "manliga" jobb gör det av det skälet, men det förekommer.

Hur man gör sig mer oattraktiv… Tänk skita i att tvätta sig på två veckor, ha de fulaste kläder man hittar på sig samt sminka dålig hy och finnar innan man ska på date eller anställningsintervju på ett modemagasin, bara för att protestera mot rådande ideal. Ganska överdrivet exempel, visst. Men att bete sig så tror inte jag gagnar någon, och jag tror inte man får vare sig daten eller jobbet.

hellis nej jag blir inte irriterad på vackra människor. Jag blir irriterad på ideal och normer och på att bara en sort får synas. precis som på bilden med bristningarna. Det är fortfarande samma slimmade perfekta kropp. Med några klädsamma streck. Och nej hon var verkligen inte på gränsen till fluffig. (???!!) Hon hade en vanlig modellkropp. (och hur vet du att bilden INTE är photoshoppad?)

För övrigt så strävar jag inte efter NÅT ideal alls. Jag vill inte byta ut rådande normer mot nya utan öppna upp för mångfald och olikheter.

Jag tror även att väldigt väldigt få kvinnor väljer "manliga" yrken eller skämtar på "manligt" sätt för att hävda sig eller vara nåt de inte är.

När det gäller ditt exempel på att förfula sig själv… alltså, gör folk så tror du? Vilka? När?

Alltså, har det aldrig slagit någon här att det faktiskt existerar kvinnor och tjejer som gillar och njuter av att känna sig vacker och sexig? Att anstränga sig för sig själv. Inte för någon annan. Jag är noga med hur jag ser ut – inte för att jag vill få kuk, utan för att jag har ett genuint intresse för smink, färg, former och kläder. Jag är feminist, men älskar högklackat och allt piffigt och det finns ingen motsättning i det.

Jag tror du drar förhastade slutsatser av mina inlägg och lägger ord i munnen på mig. Jag försöker verkligen att vara så tydlig jag kan här. Det känns en smula överilat och otrevligt. Ska vi kunna diskutera – vilket jag gärna önskade, jag tror att vi skulle kunna ha många intressanta diskussioner – skulle jag önska att du läste mina inlägg en gång till innan du svarade på dem, och försökte förstå min grundmening.

Men det var bara ett önskemål om en diskussion. Jag förstår att jag inte kan komma och bara begära sånt, så jag ska släppa det nu.

hellis jag kan ju bara bemöta det du skriver och det känns som du drar lite höga växlar samt övertolkar det jag skriver.

Fast är det verkligen männen som kräver att tjejer ska hålla på och sminka, raka osv osv?

Känner bara en kille som varit negativ till mina orakade områden, han har dock hårfobi överlag och fixar och grejar med sig själv.

Iövr är det andra kvinnor som reagerar negativt och rynkar på näsan åt mig..

Oftast önskar ju faktiskt killarna att tjejerna kunde lägga ner att spacklande och all tid framför spegeln samt all tid "skönheten" tar..

Sen vet jag ju att det finns killar som resonerar på annat sätt, men jag kan inte riktigt få det till att det är dem som tvingar oss leva upp till någon norm..

"Men du måste väl ändå raka dig under armarna när du är på stranden!" mina brudkompisar blev oförställt chockerade när jag drog av mig boleron & flashade mina trendigt knappt centimeterlånga armhålefrillstrån.

"Haha, ze horror! Fan vad sött att ni verkligen blir så upprörda!" knäckte jag mig, men hallååå, vi var ju faktiskt på den Snygga delen av Tylösand Beach!

Brud 3 blev intervention-allvarlig på rösten, talade tydligt & långsamt till mig, som om hon försiktigt gjorde mig medveten om min självdestruktivitet. Jag kände enbart fascination över hennes point of view regarding the matter, men önskade ändå att hon skulle sluta räcka ut sin hjälpande fashion hand, då jag kände att mitt ansikte antagit crazy smajl med ögon uppspärrade av vad som egentligen var entusiasm, men som lätt kunde tas för mani typ: "tjackskadad råtta". Till min lättnad blev hon abrupt avbruten av ett fientligt morrhår, som hennes tränade ögon plötsligt upptäckt hade ockuperat ett område under Brud 2s näpna nos.

"Pincett! Har någon en pincett!?" paniken i den sandiga badhandduks-bunkern var total, omvandlat till en earthquake-metafor var ju trots allt detta en hel one point 0 mer frigjord energi än mitt lilla armhåls-skalv. Plötsligt var jag inte längre i strålkastarcentrum, all uppmärksamget låg nu koncentrerad på att organisera en hjälpexpedition för Operation Damage Control av den mustaschrelaterade katastrofen.

Varför fastnar allt i vad var och en gör? Jag uppfattade det som att det mer handlar om normer och hur vi i allmänhet förhåller oss till dessa. T ex när vi pratar om "manligt/kvinnligt" och "fult/snyggt" trampar vi runt i ganska subjektiva marker.

Trodde att vi skulle jobba för att få bort könsstämpeln på yrken; det är ju en viktig väg till att få jämlika löner, t ex. Och vad som är fult och snyggt – det är väl i högsta grad subjektivt. Dock kollektivt subjektivt, då vi alla mer eller mindre påverkas av rådande ideal (vem sätter dessa och vilka upprätthåller dem?).

Själv rakar jag mig, trots att jag egentligen ifrågasätter det (nej, inte brasilian…)och det är just för att detta hårlösa ideal sitter så hårt i mig. Lite som en dålig ovana, en tvångstanke – you name it, men det gör inte obehaget jag upplever när jag låter bli att bli svagare, tyvärr.

Jävligt ont om män i antirynkkrämsreklamen, förresten. Och var är männens problemområden?

http://www.chippis1972.com/2012/04/problem-areas.html

hej ville bara säga att jag tycker du är bäst!! din blogg och twitter är king därför att du ifrågasätter en massa saker jag glömt ifrågasätta. jag är så sjukt mycket mer genusmedveten nu än för tre månader sen, var typ passiv feminist och tänkte "men ah, det är väl inte så mycket problem vi har, egentligen?". och så är du så himla smart. tack för att du finns! kram /hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *