Kategorier
feminism & genus

Men det här är inte flickavdelningen!

Oskar var på Bloomingdales för att handla lite kläder till ungarna. Nörd som han är så blev det givetvis varsinn superhjältetröja. Men storlekarna förvirrade så han tog hjälp av ett butiksbiträde; Maken: I would like to buy this shirt to my daughter but I’m not sure of the sizes….
Biträdet: But… this is not the girls section!
Maken: Yes I know. What size should I have? She is three.
Biträdet: But…. this is the boys section…?
Maken: Yes. I know. Och så fortsatte det en stund. Biträdet var tydligen väldigt förvirrad av Oskar. Han berättade också att uppdelningarna där var hundra gånger värre än nåt han nånsin sett här. Det var puttenuttigt och plastigt (?!) hos tjejerna; högklackade småskor, rysh, fransar och annan dekoration, rosa rosa rosa och kortkort. Hos pojkarna var det mer praktiskt, lekvänligt och tufft.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

55 svar på ”Men det här är inte flickavdelningen!”

Usch vad hemskt! Både uppdelningen av kläder och det konservativa biträdet.

Nu hänger jag sällan på barnavdelningen, men jag hoppas verkligen det inte är sådär illa i Sverige :thumbdown:

Jag måste säga att jag upplever barnavdelningarna på de billigare kedjorna (h&m, Lindex, Åhlens etc.) i Sverige lika könsuppdelade. De ger mig ångest varje gång. Försökte t.ex. hitta ett par bekväma shorts (alltså inga tajta minishorts), åt mitt bonusbarn på flickavdelningen för ett tag sen. Jag höll på att ge upp.

Som utlandsboende så kan jag ju säga att jag är lite avis på det svenska sortimentet som visserligen inte är perfekt – men det FINNS i alla fall neutrala kläder om man letar lite grand.

Jag är trött på könsfördelningen bland vuxna också! Varför finns det aldrig några superhjältar/comic/band/film t-shirts på kvinnoavdelningen? De finns bara på herravdelningen. Vad tusan, jag diggar ju såna grejer.

Visst, jag kan sluta klaga och handla på herravdelningen bara så där, men jag kan inte sluta grunna på varför vissa saker är som de är.

Hur tragiskt det än må vara så kan jag inte låta bli att skratta lite åt synen då Oscar står där och bara jaha? Samtidigt som ett stackars butiksbiträde håller på att skita på sig av skräck! hahaha ;-P

Vi här i Sverige är inte helt klara med vårt arbete med jämställdhet, men vi har då kommit lååååångt mycket längre än många andra länder. :thumbup:

Jag kan tänka mig att det är värre i USA, men på bilden ser det ut som här. Fast nu börjar jag undra om barn av pojkkön inte få ha några färger alls om de ska kläs könsstereotypt. Det verkar vara rosa för flickor och svart för pojkar som gäller nu. Det verkar inte som att pojkbarn ska ha tillgång till någon färg alls. Jag vill inte ha nån jävla spindelmannentröja på mina barn, för som Niels säger när han ser spindelmannen eller batman: "Han är JÄTTEARG!" Jag vill inte att mina ungar ska ha arga förebilder och figurer på kläderna. Nä, man får ta ett plagg här och ett plagg där så kan man få till lite glada kläder med hela färgskalan.

Jag saknar också superhjälte- och andra ballare tryck på kläderna/damavdelningen.

Har en del vänner som jobbar på KappAhl, det kommer tydligen in kunder nästan varje dag som undrar om (random klädesplagg) är för tjejer eller killar, och dom ger sig inte om dom får svaret att det är unisex. En tant ifrågasatte om ett par byxor på tjejavdelningen verkligen var för tjejer då dom tydligen hade "killknäppe".

Tycker att det ser ut som avdelningarna hos de billiga kedjorna här hemma.. Vad är skillnaden?

Jag var förresten på Åhlens och fråga efter ett par shorts,hon ba: Ska det vara till kille eller flicka? jag ba: Det spelar ingen roll om barnet har fitta eller kuk,är bara ute efter ett par bekväma shorts till barn. Hon ba. ja men du vet väl att du är på flick avdelningen o va skit snorkig också..

Sen tog hon mig till kill avdelningen och visa nåt och sen gick hon.. :rolleyes:

Oooh så irriterad jag hade blivit!! Vem är hon att bestämma det?! (köpte en sjömansdress till Lova för någon vecka sedan och fick då kommentaren "du vet att den där är till pojkar va? Till tjejer finns det en klänning med söta undertrosor") Jag förstår inte helt det där, varför får inte alla göra precis som dom vill (inom rimliga gränser förstås) men sina egna barn?

Hmm…

Jag gissa friskt nu:

Någonstans i USA skriver någon upprört på sin blogg om en mycket konstig man med stort skägg som ville köpa pojkkläder till sin dotter.

Stackars barn!

Det barnet kommer inte få det lätt i livet.

Undrar ärligt talat hur det hjälper feminismen framåt att inte raka benen.. Vad är det vi skall uppnå med det? Det som spelar roll för mig är helt klart att kvinnor och män blir behandlade och respekterade för sina kunskaper på arbetsmarknaden. Det är problemet idag. Men jag kan verkligen inte se det som ett problem att kvinnor och män är olika. Att män oftast rakar sig i ansiktet och kvinnor rakar benen. Det är normer, visst, men vad är det för fel på dem? Vad är det skadliga? Jag får bara känslan av att det handlar om att försöka uppnå något icke-kön. Men nu finns det två kön bland människor: man och kvinna.

Jag har inga egna barn så jag har aldrig detaljstuderat barnavdelningen men man går ju förbi sådana lite då och då. Är den där verkligen så mycket annorlunda än en svensk en? Inte att döma från kortet tycker jag.

alice som feminist så är det jätteviktigt att inte bara förstå och ifrågasätta VARFÖR vi gör vissa saker eller tycker som vi gör, utan det är också viktigt att ifrågasätta och utmana normer.

Det är bara att titta på vad som händer när man som kvinna t.ex slutar raka sig. Vad får det för reaktioner? Vad säger det om synen på manligt och kvinnligt? Hur påverkar det oss när vi känner att vi inte kan eller vill passa in i idealet?

Läs gärna mer här där jag förklarar varför jag valt bort rakning:

http://ladydahmer.se/2010/august/utkast-aug-10-2010.html

Läs gärna vidare lite under samma kategori.

Alice,

Vad det betyder att vara en kvinna (eller en man) konstrueras av samhället. Just nu råder det en ideal att se "fräsch" ut, att ständigt förbättra sitt yttre. Vi är inte kvinnliga för att vi föds med våra kromosomer, vi måste åter och åter igen skapa vår kvinnlighet. Varje morgon fönar vi håret, sminkar oss, rakar benen. Det är aldrig färdigt.

Hur kan det vara okvinnligt att ha håriga ben när håret växer naturligt?

Så visst, just Lady Dahmers orakade ben eller mina orakade ben påverkar inte så mycket feminismen direkt men det visar att man kan leva utan att följa idealen som skapas av modetidningar och Gillette. Att man kan vara sig själv utan att modifiera kroppen, förändra det. Att man är kvinna just för att man har sin uppsättning av kromosomer och inte för att man har Gilette Venus rakhyveln i badrummet

Och hur kan du missa att dessa normer är skadliga? De skadar alla för att de begränsar både män och kvinnor. Vi får inte vara människor som vi ä, vi trycks in i mallar som gör vår värld snävare.

Men varför påpekar Oskar att han köper tröja "to my daughter" han kunde ha sagt till mitt barn och barnet är tre, han står i killavd.och vet vad han vill, hon behöver inte veta vilket kön era barn är. Tro mig ingen skulle fråga om det är pojke eller flicka.

Jag har orakde ben,fitta och armhålor men har inte fått några reaktioner på det:rolleyes:

Väntar fortfarande på att nån ska säga nåt men ingen än så länge..

caucasiangirl jag vet faktiskt inte varför han sa så, men en tanke KAN ju vara att man VILL skapa nya tankar hos människor man vet är stereotypa. 🙂

och caucasiangirl … fast det är ganska vanligt att personal även här i sverige faktiskt frågar just efter kön; "är det en pojke eller flicka?"

Även om man ska handla strumpor så frågar de om det är till snippa eller snopp..

Sorgligt. Det sorgligaste är att folk inte ens reagerar utan bara svarar utan att tänka efter ifall det verkligen är viktigt.

Det är inte direkt bättre i Sverige, men det kanske beror på vart man är iofs. Syrran berättade att häromdagen när hon köpte en spidermantröja till min dotter i treårspresent, så skulle kassabiträdet småprata när hon slog in det och sade då: "Å, det blir en glad liten kille som får den här!" varpå syrran svarade: "Nja, det är en tjej faktiskt men hon blir nog jätteglad, hon har önskat sig en sån." Och då hade butiksbiträdet börjat göra sig lustig över det:mad:, att föräldrarna var så konstiga nuförtiden och klädde sina barn i fel kläder för att göra sig till. Hon höll på att få en snyting.

Och angående rakningen, det här är vad som händer när man tappar fattningen och ger upp sina principer: http://systerc.se/2011/june/somliga-straffar-gudinnan-med-detsamma.html

Haha, jag tog en bild i en butik (smygfotade, aj, aj) på Mallorca, du ANAR inte vilka tydliga gränser det var. Får väl slänga upp den imorgon kväll då 😉

För att inte tala om "bamse-diskrimineringen" på Lindex. Dottern ÄLSKAR Bamse, men "tjejkläderna" har bara Lille Skutt, Nalle-Maja och typ Katten Jansson. BAMSE finner du på "pojkkläderna". (även Vargen)

Nu skiter jag i det och hon har både den turkosa/blåa bamse-kepsen och flera bamse-tröjor.

Hon hade fått en rosa Lille-Skutt-keps av mormor (rosa hjärtan) och den turkosa bamse-kepsen till lillebror. När hon såg Bamse blev hon överlycklig och gav lillbrorsan LilleSkutt. 😉

De är verkligen extrema både i USA och England, de där bilderna ger inte rättvisa…

Skulle vilja slänga upp och visa bilderna jag tog inne på Hamleys (leksaksaffär förvisso) i London, men fan jag har ju ingen blogg längre, du får kolla på min facebook om du vill se 😀 De skyltar klart och tydligt att tex Toy story leksaker är för killar och dammsugare för tjejer, samt att de har en beauty shop dit småtjejer kan gå och piffa till sig (ivrigt påhejade av mammorna såklart :rolleyes: )

Jag kom att tänka på en sak LD. Du har säkert en bra förklaring och jag vill gärna höra den.

Du säger ju att det är samhället som skapar bilden av vad som är manligt och kvinnligt.

Att alla borde få jobba med samma saker.

Men det är ju fakta att mannen är starkare fysiskt,det är inget som skapats av samhället.

Ute i naturen så är det oftast hanen som är den starke och den som jagar och honan som tar hand om ungarna.

Det är ju naturligt,är det kanske inte så att det är just det ska vara? att man ska vara olika,att allt inte bara en en konstruktion av samhället?

anonym, det är, till exempel, lejonhonor som jagar. Det är de som lär lejonungarna att jaga.

Och jag är, till exempel, fysisk starkare än vissa män.

Sedan är det ju så att män i vårt samhälle värderas mycket utifrån deras fysisk styrka. Redan småpojkar uppmuntras att utveckla sin fysiska styrka, de uppmuntras att leka fysiska lekar, brottas, ha muskler osv. Så visst, viss män är starkare än vissa kvinnor. Och det KAN vara biologiskt men samtidigt är det socialt företeelse också

Anonym-

Fast det stämmer inte, för hos många djur är honan starkare och dominant, och många hanar "stannar hemma och passar ungarna" medan honan är ute och jagar.

Många insekter käkar dessutom upp hanen efter parningen.. något att tänka på kanske.

Men jag tänker att det måste finnas en anledning till att pojkar uppmuntras till att utveckla sin fysiska styrka? hur börja det? varför är det inte tjejer som uppmuntras till det? är det inte kanske för att det är hanarna som är fysiskt starkare,majoriteten iaf. De har en annan styrka på nåt sätt. Kroppen känns annorlunda än en kvinnas.

muskelmassan eller vad man nu ska säga.. Det är inte samma sak att få en örfil av en man som av en kvinna,jag vet.

Män är oftast längre,det är iaf inget som samhället konstruerat.

Men det är väl ingen som förnekar att män GENERELLT är starkare?

Grejen är bara att det inte har med någonting att göra. Fine om den där starka mannen vill bli byggarbetare för att det krävs styrka, men det vill väl kanske en stark kvinna också. Inget konstigt.

Dessutom fungerar det inte att jämföra med djuren, djur gör en massa saker vi människor aldrig skulle få för oss att göra, typ onanera offentligt. 😉

Suck. Jag tycker att han ska göra en " pretty women". Köpa på sig ett gäng kassar i en annan affär och sedan komma tillbaka " misstake, big misstake" :thumbup:

Jag hoppas att LD läst och vill svara och ger en bättre förklaring än att skillnaden mellan oss och djuren är att de onanerar offentligt och inte. vi..

Ah. Minns med fasa när jag väntade första barnet (han är lika gammal som Ninja). Bodde i Manchester några månader och ville köpa lite roliga barnkläder som man inte kunde få tag i i Sverige. Tji fick jag. Fick en pastellchock när jag skulle shoppa. Det var precis som på dina bilder. Blått eller rosa. Det fanns absolut ingenting däremellan. Rosa med ryschpysch och volanger eller blått med riddarhjälmar och svärd. Suck…Pratade med kvinnan i familjen som jag bodde hos och hon höll med om hur hemskt det var. "My daughter is a red-head! What do you think she looked like all dressed in pink?"

anonym att det finns vissa biologiska skillnader har ingen förnekat. Det fanns säkerligen ett syfte för det när vi var i begynnelsen av vår tid. Eller så är det en rest från aptiden eftersom att vi även på stenåldern gjorde samma slags sysslor (samlade och jagade) (förutom att föda barn dock)

Hur det är relevant nu förstår jag dock inte för att det finns inget syfte överhuvudtaget nu för oss att uppmuntra olikheter. (annat än mellan individer)

dessutom är variationerna INOM könen ganska stora. Det finns män som är 160, smala och klena och det finns kvinnor som är 180, muskulösa och starka. Och sen allt därimellan.

Jämföra oss med djur ska vi inte heller göra eftersom att det även där är extremt stor variation, både mellan arterna men också inom dem (om man t.ex ser till de stora primaterna)

Att män generellt är mycket starkare beror dock inte bara på biologi utan på det enkla faktum att pojkar uppmuntras att inte bara ta i mer, utan även att använda kroppen mer. Så mycket mer muskelmassa har de nämligen inte rent biologiskt. Stenålderskvinnan var säkerligen tio gånger starkare än den moderna kvinnan är idag. Shit, kvinnor under 1800talets bondesamhälle var säkerligen tio gånger starkare än vad kvinnor är idag.

Bra svar LD (08.22) Varför skillnader mellan könen ska bejakas är en högst relevant fråga. Har funderat länge utan att komma på några bra (nåja) argument. Det finns många saker som är naturligt för övrigt, det ändrar inte på faktumet att man bör tänka och göra saker för att uppnå förbättringar.

Tack LD för förklaringen. Tja jag vet att det finns större skillnader mellan samma kön än de olika könen.

Så varför uppmuntras pojkar till att ta för sig mer?

pojk bebisar är ju i regel större och "kraftigare" är väl därför storlekarna är större ä tjejernas?

jag är så förvirrad. Men jag tycker att det är dumt att barn ska begränsas så mycket bara för att de har olika kön.

Har för mig att jag läste att du tyckte att barn kan ha samma kläder oavsett kön men när man är vuxen så är det ok att dela upp eftersom man har olika behov? du tycker alltså att könsuppdelning är ok när man närmar sig vuxen ålder?

Anonym:

En poäng som ofta glöms bort/ignoreras när man pratar evolutionshistoria och vem som har störst muskelmassa är väl att idag bör det inte spela någon roll vem som är störst eftersom det t ex är ytterst få killar i en genomsnittlig samhällsvetenskaplig gymnasieklass som tänker sig arbeta i skogen och använda sin "manliga råstyrka" eller jaga vilda djur för att skydda och försörja familj? Om ditt jobb går ut på att du sitter vid en dator SKA det rimligtvis inte spela någon roll om du är man eller kvinna, men när det ändå gör det räcker det inte med att ursäkta sig med att Sverige minsann är bättre än många andra länder och att i vissa länder får kvinnor minsann inte ens ha byxor om du vill. Genom att resonera så gör man det på något vis normativt att kvinnor inte ska få ha byxor om de vill, utan att det är vi i Sverige som "lyxar till det" och daltar med kvinnor och rättigheter. Mycket få förnekar att det faktiskt finns biologiska skillnader mellan könen, men desto fler försöker få det till att (den f.ö. inbillade konspirationen) "feministerna" driver någon slags extrem över-rättvisa som trotsar "Det Naturliga" och vill degradera mannen – då det naturliga inte i dagens samhälle är vad det var för 1000 år sedan. Är du tjej och har gevär jagar du bättre än om du är kille och jagar med händerna. Förstår du hur jag tänker?

F.ö. brukar det vara väldigt liten skillnad på tjejer och killar i storlek fram till puberteten. Minns i alla fall på min tid att vi brukade byta kläder på kul under rasterna på låg- och mellanstadiet, och att mina ”tjejbyxor” i många fall var för långa och för breda för många av killarna.

Anledningen till att många av oss som ungdomar och vuxna väljer att falla in i de stereotypa och under lång tid etablerade könsrollerna, är att det så ofta gör så jävla ont att sticka ut, och för att man alldeles för ofta får höra om man gör det. LD driver en diskussion och sprider en slags medvetenhet som snart blir livsnödvändig, med tanke på att detta kryper allt lägre i åldrarna.

(ps. förlåt alla andra för novell i kommentarsfältet…)

Anonym – sen är det ju faktiskt så att det i djurriket finns enorma mängder med handjur som måste göra sig till för kvinnorna för att bli valda. Det är färger, danser m.m.

Skillnaden mellan pojk och flickbebisar är extremt liten, men finns självklart statistik på det också men det känns också ganska oväsentligt. Tror det skiljer 200 gram i genomsnitt. Men det är ju rätt fånigt att ens lägga tankar på, flickkläderna är oftast mindre, det är inte för att flickbebisarna är mindre utan att för att flickor "ska" ha tighta kläder.

Åh så mycket tänkvärt och bra det står i det här inlägget och kommentarerna!

Jag tänker också ofta på det här med styrka. Jag är en stor och stark tjej, men äldre män i Sverige, och alla män där jag bor nu, ofta både mindre och svagare än jag, blir ofta helt perplexa av att jag inte behöver deras hjälp. För att DE blir förvirrade, och jag blir ett hot mot deras trygga roll. Det är ju skönt att veta vad som förväntas av en, och vad man kan förvänta sig av andra, så vi kör på det så mycket vi kan, det är mänskligt.

Jag kommer från landet, och kvinnor arbetade förr med väldigt fysiska jobb, precis som LD säger. Vi behöver inte gå tillbaka mer än till 50-talet, om ens det. Det var väldigt könsuppdelade sysslor, men även de "kvinnliga" sysslorna då var bra mycket tyngre än det mesta kvinnor OCH män gör nu. Däremot var det inte "logiskt" uppdelat då heller. T.ex har mina äldre kvinnliga släktingar inte lärt sig slå med lie, för det var en manlig syssla. Kvinnorna gick efter och band gräset. Detta trots att liande(?) inte kräver särskilt mycket styrka, utan handlar mest om teknik. Det hade säkert varit bättre om de hade bytit av varandra, så hade alla fått använda olika muskelgrupper, med mindre slitskador.

I dagens samhälle gör många av oss ganska få fysiska sysslor i vardagen, vi tränar på gym istället. Så min partner och jag delar på allt fysiskt, så att vi båda får chans att använda musklerna. I det land jag bor nu är könsrollerna sådana att så fort en syssla är fysisk överhuvudtaget, så gör männen den.

Vilket ju blir problemet när samhället och våra förutsättningar ändras, men vi inte anpassar våra roller efter det, utan fortsätter med en uppdelning som inte har någon relevans längre, men däremot återskapar rollerna. Kvinnan är svag–> ska inte göra något fysiskt–> gör inget fysiskt–> blir svag osv i all oändlighet.

Och det här med rakning: Hur kan det vara naturligt kvinnligt att ha hårlösa ben, när 99% av kvinnor måste ta bort sin hårväxt för att uppnå det? När majoriteten av kvinnor inte uppfyller den "kvinnliga" normen så kanske den inte är så naturlig ändå? Jag ÄR kvinna, jag har XXkromosomer och fitta, så varför i hela friden ska jag behöva modifiera mig själv för att lyckas uppnå kvinnlighet?

Jag tycker är så kul när folk försvarar könsnormerna med att "men kvinnor och män ÄR olika" som ju är en väldigt vanlig fras.

Jag ska tex jobba med funktionshindrade i sommar, folk som sitter i rullstol och behöver hjälp i vardagen. Var då på en kurs om lyftteknink eftersom man kommer få göra en hel del tunga lyft och för att det är ett fysiskt krävande jobb. Då undrar jag bara vart alla tvåmeters långa starka män är? De som enligt biologin är ämnade för detta? Jo de sitter som chefer där de inte har det minsta användning för sina stora biceps…

Det är ju så det ser ut.. Stora "starka" män sitter i ledande positioner och tjänar fett mycket pengar där muskelmassan är helt oväsentlig,

medan "sköra och svaga" kvinnor sliter ut sina kroppar inom vården.

Jag älskar dessutom Jess kommentar. Klockren! (Och en tankeställare huruvida vi eller de är de "konstiga")

När jag var i Sverige köpte jag en röd-vit-svart snuttefilt till min kompis bebis, och när biträdet, en tjej i ca 22-25 årsåldern, skulle slå in den frågade hon om den var till en pojke eller flicka. Jag spelade stendum, log glatt och snällt och sa "Vad menar du?"

-Ja, om det ska vara rosa eller blått snöre?

-Ja? Jag tycker inte att det behöver vara så uppdelat, det spelar ingen roll.

-Jaha, ok… Vi har ju silver också. (Det märktes att hon väntade på ett svar om det var till en tjej eller kille.)

-Ja.. kan du ta både ett rosa och ett blått kanske?

Det gjorde hon, och jag sa att det blev fint och färgglatt, medan hon nog inte skulle ha blivit mer förvånad om jag hade bett henne smeta lite bajs på paketet som pricken över i.

Där jag är nu är det superuppdelat, och supertrist. Allt är i princip rosa eller blått. Och nästan värre- allt är vuxenkläder i miniatyr, eller rena tylldrömmarna.

Att män är starkare (fysiskt) än kvinnor är ju inget någon kan förneka. Och ja självklart FINNS det kvinnor som är starkare än vissa män, men i det stora hela är män större och starkare.

Men det betyder ju inte att en kvinna inte kan bli byggarbetare, fotbolls-spelare etc. de kan kanske inte bli världens bästa men det funkar ju ändå. Och att mannen är starkare är ju ingen anledning till att inte vara hemma med ungarna, bara ett exempel.

Hahaa XD Jag känner igen det, det hände mej och min mamma när jag var liten. Jag skulle köpa ett Jing Jang halls band när biträdet säger att nej det är för tjejer. Min mamma som är butch feminist of doom med extra hår på stod länge och argumenterade på om att jag visst kan ha det fast att jag är kille och att det hänger på tjej avdelningen. haha XD

Jag kan idag fortfarande avundas alla balla kläder i spexiga färger som finns för tjejer på H&M eftersom allt som finns för Herrar/killar där bara är gråa tråkiga eller rutiga kläder och det spexigaste som finns är en t-shirt där det står surf club 69 på.

jag var i sydafrika. skulle prova ett par byxor, från herravdelningen. jag är tjej. när jag kom till provrummen sa någon "this is actually mens dressing room" och jag ba va liksom. sedan den långa diskussionen om jag skulle få åka ner en våning till damernas med byxorna eller prova på herrarnas. minns inte hur det slutar. tack och lov för sverige där man i alla fall FÅR köpa vilka kläder som helst.

Jag tycker också den här könsuppdelningen är skittrist. Men när jag ser den här scenen framför mig kan jag inte låta bli att tycka att det är lite komiskt. Hoppas butiksbiträdet fick sig en tankeställare i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *