Kategorier
feminism & genus Tjock verklighet

Min kropp är ett verktyg. Ingen jävla prydnad.

”Vad snygg du är idag!”, ”Vilka fina byxor, wow!”, ”Har du gått ner i vikt? Du ser fantastisk ut!”, ”Vad fin du är i håret!”.


Tänk om män kommenterade samt talade lika mycket om sina och varandras utseenden som vi kvinnor gör. Tänk om det haglade lika mycket utseendespecifika komplimanger varje gång en grupp karlar samlades. Jag undrar hur saker skulle se ut då. Hur skulle de må och hur skulle det påverka deras övriga prioriteringar och prestationer?

Min kropp ser bedrövlig ut. Jag har hängpattar och hängmage och sorgligt mycket övervikt men jag har klämt fram två avkommor ur fitty och det är tamejfan skithäftigt.
Varför kan vi inte börja tala om hur våra kroppar KÄNNS och allt fantastiskt vi kan göra med dem istället för att tala om hur de ser ut? Varför inte börja uppmärksamma allt fantastiskt vi har kapacitet till? Vi klättrar, springer och tar oss till oanade höjder. Vi föder barn och vi får orgasmer; multipla och sprut.

Tänk om Isabella bara hade skippat den där nakenbilden och istället tagit en bild där hon använder kroppen? Tänk om Size me-numret innehållt en massa inspirerande reportage om kvinnor som utan ben bestigit berg eller cp-skadade, eller på andra sätt handikappade, tjejer som åstadkommit det omöjliga eller varför inte bara vanliga tjejer som visar och berättar om HUR deras kroppar ger dem glädje och njutning? Skippa utseendesnacket en liten stund och fokusera på vad kvinnor kan istället för hur kvinnor ser ut? Fokusera på kroppens egentliga funktion?

Våra kroppar är verktyg. Inga jävla prydnader med syfte att dekorera världen.

Det snackas så mycket om att kvinnor måste få känna sig sexiga och snygga och så visar man upp dessa alternativa kroppar poserandes i samma gamla dammiga vinklar och upplägg, men varför ska sexighet alltid avgöras av en osynlig (manlig) betraktare? Varför kan inte sexighet vara nåt vi känner? Måste vi visa oss nakna (igen; för en osynlig betraktare) för att känna oss dugliga? Måste vi se andra nakna kvinnor för att känna oss dugliga eller bidrar det till ytterligare jämförelser? Jag vet att det gör det för mig iallafall.

Jag vet att när jag ser dessa småtjocka alternativa kvinnor som ofta används i dessa ”du duger som du är”-reportage, poserandes i poser som är smickrande så minns jag alla hundratals tips jag läst ”sträck på dig så ser du smalare ut”, ”visa dina bästa vinklar” och påminns om att det alltid bara handlar om att behaga. Suck.

Men Isabella vill visa andra att hon vet att hon duger och framförallt att hon vägrar känna skam och för det så hyllar jag henne. Hon tar tillbaka makten. Hon bestämmer villkoren. Ett tydligt fuck you till alla som vill trycka ner, henne och sig själva. Men jag tror tyvärr inte att det hjälper nån annan på det sätt hon så gärna vill.


Ikväll är jag inbjuden att delta i paneldebatt på Isabellas Size me-event och jag har givetvis tackat ja. Jag brinner för de här frågorna och även om jag och Isabella har lite olika perspektiv så står vi på samma sida. Det är lite lustigt, för Isabella har fått massvis med kritik för att hon inte klarar av kritiska röster men jag blev ju inbjuden främst för att jag är just en sådan. I den här frågan är alla perspektiv viktiga och relevanta, annars kan man aldrig komma fram till nåt som funkar.

Size Me-eventet kommer även att sändas live via Bambuser på blondinbella.se och hanapee.com – klockan 18.00!
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

78 svar på ”Min kropp är ett verktyg. Ingen jävla prydnad.”

Många dagar, iaf nu sedan jag kom igång med träningen och har en helt annan kontakt med min kropp än tidigare, så känner jag mig fantastiskt snygg, smal och sexig.

Varför är det då så att varje gång jag ser mig själv i spegeln så försvinner känslan till största del, för att jag ser inte ut som jag tycker att jag känner mig.

Inte heller ser andra det, men det försöker jag inte bry mig om.

Nu måste jag/vill jag vända spegelbilden, så även den ser hur vacker jag är på insidan!! Det är bara att börja träna den biten också, och tänka lite tvärtom!

jag som ny läsare skulle vilja veta lite mer om dig. för mina uppfattningar jag har nu är:

1. Du är stark feminist men lever på din sambo/make?

2. Du har inte läst några kurser på högskola inom genus?

Vilket bra initiativ med ett sådant event och ännu bättre med en debatt. Det är också jättebra av dig att poängtera att ni, trots olika perspektiv, står på samma sida! Det blir så lätt pajkastning i sådana här frågor och folk skall framstå som sådana extrema motpoler till varandra.

Fan LD. Jag blev så sur på dig när du kritiserade bb's Size-Me satsning. Dig och alla andra. Jätte jättesur. Men nu efter det här inlägget så fattar jag grejen. Du sådde ett litet frö som nu har växt och blommat.

Det är ofta så när jag läser din blogg. Jag blir galet provocerad. Tycker helt tvärt emot. Går och suger på karamellen ett tag och så helt plötsligt så har du vunnit över mig.

Den här gången trodde jag inte att jag skulle ge mig. Så var det med det. Typ.

Och bb's uppsåt med kampanjen är ju bra! Det blir bara lite fel med fokus.

Tack för att du tjatar hål i huvudet på moi.

Det lär bli en spännande debatt! Det som gör mig rätt less på Isabella är att hon liksom sällan tänker längre än nästippen, inte för att det är en ovanlig egenskap generellt sätt, utan för att hon tjänar pengar på att ge folk "självförtroende" och agerar som att hon faktiskt är DEN som går till botten med problemen till skillnad från alla andra ytliga tjejtidningar. Har köpt hennes Egoboost några gånger men det är fan fortfarande det där: "Visa självsäkerheten i sommar och välj ett cerise läppstift"…

Alltså, vadå?

För fan! Menar du allvar nu? Vad umgås du med för snubbar? För grottmän? Du tror inte dagens, speciellt storstads dagens, moderna män inte kommenterar utseende? Inte noppar ögonbrynen? Inte kommenterar kläder? Hållning? Storlek på bilar och ballar? Det haglar. Det stormar tammefan. Det är för fan en orkan där ute. Som det där Throne of Games fast tvärtom.

”Hur fan ser du ut?”, ”Men fyfan vilka jävla brallor!”, ”Har du gått upp eller?”, ”Öh, hur ser du ut i barret?”, ”Snygg skjorta!”, ”Vem har knutit din slips!?”, ”Ska du ha dom där skorna?”, ”Snygga brillor!”, ”Fan va deffad du ser ut.”

För att inte nämna alla gånger man måste visa sig bra på sport för att duga till. Eller ännu värre, veta saker om sport. Vem är Chelsea och varför är den där Gerrard alltid så jävla hungrig?!

En fråga:

Hur funkar en paneldebatt för någon med uttalad socialfobi? Eller är den lika godtycklig som många andra jämställdhetsvärderingar?

Den senaste tiden finner jag dig oerhört tvetydig och spretig i dina argument.

Desperaaado! Why don’t you come to your senses!

Aaaaaoooh.

Jag undrar lite hur du ser på att det faktiskt är i oss människor att känna attraktion. Du försöker ta bort allt vad sexighet och vacker är, men ligger det inte hos oss att känna så för andra?

Jag menar att tillochmed i djurriket är det fokus på utseende, exempelvis påfågeln. Det måste ju vara så att det inte GÅR att ta bort den här instinkten hos oss. Även om jag förstår och håller med om vad du säger, att fokus inte ska vara på utseende, så kan jag inte hjälpa att vara estetisk. Att se skönhet, oavsett hur den ser ut. Att uppskatta det vackra hos människor, även yttre.

Alltså, är det inte då också viktigt att göra som Isabella, att säga att man är vacker hur som helst.

Jag är världssämst på att förmulera mig och få fram min poäng men jag tycker väl att man ska kunna få visa sig sexig, men att det ska vara ditt eget sexig. Inte vad massmedian trycker på oss. Jag känner när jag läser såna här inlägg att jag ska skämmas för att vilja vara vacker, och att jag uppskattar andra vackra människor.

För att ta tag i skönhetshetsen kanske man behöver olika människor som berättar om olika "smaker". T.ex så älskar min kille "tjockisar" och tycker inte det är vackert med smala – medan min kompis gillar "petita" kvinnor.

Jag tycker det är viktigare att folk stiger fram och säger att de gillar diverse attribut som är "emot mainstream idealet", för jag tror aldrig man kan få bort att folk inte bryr sig. För det ligger i vår natur… Låt folk få veta att "smaken är som baken" för det hör man inget om.

(Som exempel så skulle jag aldrig kunna vara attraherad av karlar med mycket muskler, det är inte vackert i mina ögon. Jag gillar det mjuka… Men sånt hör man inte, folk förväntar sig att alla gillar idealet".

Usch vad jag skriver dåligt, ber om ursäkt!

"I see my body as an instrument, rather than an ornament."

Alanis Morissette, citerad i "Reader's Digest" (mars 2000).

För det första: Män pratar om utseende! Kanske inte i exakt samma utsträckning som kvinnor men de gör det. Vi kanske upplever det olika pga. ålder, olika sammanhang, bekantskapskretsar osv, men jag upplever i alla fall en stor utseendemedvetenhet även hos män. De killar jag känner i 20-25årsåldern är högst medvetna och pratar även om det till viss del. Och för det andra: Du får det att låta som att kvinnor pga. sitt intresse för utseende inte prioriterar och presterar lika bra som män? Varför denna nedvärderande syn? Är det något jag tänker om kvinnor är att de har en förmåga att kunna fokusera på flera saker samtidigt och prestera på flera olika områden. Varför måste det ena utesluta det andra? Att säga till sin kompis att hen ser fantastisk ut eller fundera på kläder, smink eller vad det nu kan vara behöver väl inte utesluta prestation? Förstår du hur jag menar? Jag är helt enig med dig att utseendet inte är allt och att det idag ligger på tok för mycket fokus på det, men att ta bort det helt är nog inte möjligt och inte ens önskvärt för många?

Det ÄR ett väldigt komplext område och jag är med dig på många tankar om att inte kommentera barns utseende osv, men det behöver ju inte gå till överdrift. Att känna sig fin och dessutom få en komplimang för det, hur kan det vara något negativt? Som någon skrev ovan så lägger ju till och med djuren vikt vid sitt utseende, vid att vara attraktiva. Det finns ju något, tror jag, i människans natur som gör att vi vill attrahera och uppskattas för hur vis ser ut. Varför inte se BÅDE till det och allt viktigt på insidan? Det går ju att kombinera.

Mja, något förenklat kan jag hålla med dig, och jag tycker du har en bra poäng i att mer fokus kan behöva vara på hur kroppar används. Däremot är det ju knappast någon hemlighet att våra kroppar har utvecklats i en riktning där de ska ses som attraktiva av partnern, precis som en påfågels fjädrar är utvecklade för att vara praktfulla. Det är inget konstigt med det egentligen, bara kroppens sätt att visa på hälsa och välmående, alltså för att signalera "se på mig" till potentiella partners.

Om något, så är däremot idealen snedvridna idag pga tryck från t.ex. media och modehus.

Resultatet blir att det som ses som attraktivt idag inte alltid motsvarar hur vi biologiskt är skapta för att vara attraktiva. Men med det sagt så är kroppen absolut inte enbart ett verktyg, även om det är en stor del av vad den är.

Eller uttryckt annorludna — ja, kroppen är enbart ett verktyg, men alltså då även ett verktyg för att attrahera partners med.

Jag tror ändå att det finns en evolutionär fördel med att smycka sig och göra sig attraktiv, precis som hos väldigt många andra arter. Att det är något många njuter av. Sen tror jag såklart det kan gå till skadliga höjder också.

Känns lite insnöat att tro att utseende inte är något killar pratar om för visst är det det. Män har också krav på sig, det är löjligt att tro något annat.

Dom går på dieter och tränar för att vara snygga dom också. I många fall anses det vara mer okej för en tjej att vara lite mullig och kurvig än för en kille att vara det.

Det där med utseende och vikthets är inte så typiskt kvinnligt längre, som det kanske var förr.

Jag håller med om det som Julias pyssligheter skriver, att det ena inte behöver utesluta det andra.

Bara för att jag kommenterar min kompis nya snygga byxor betyder ju inte det att jag inte hyllar henne för hennes inre egenskaper också!

Smink är en kul grej, som du själv har skrivit tidigare. Det är kul att pynta sig och jag gillar synen i spegeln när jag har ett knallrosa läppstift på mej. Och när min kompis säger att jag ser fantastisk ut blir jag glad! Men det betyder inte att jag inte har inre kvalitéer och kan en massa saker också!

När min kille har rakat sig och valt skjorta med omsorg för att göra sig fin inför mej så blir jag glad, även om jag älskar honom lika mycket med mjukisbyxorna på.

Kalla mej ytlig men gud så tråkigt det skulle vara om alla gick omkring i bruna säckar och aldrig fixade håret eller gjorde något som helst med sitt yttre.

Shit pommes frites vilket bra inlägg! Jag håller fullständigt med dig! Jag har alltid(typ) försökt att fokusera på att jag vill ha en hel, stark och funktionsduglig kropp än att den ska vara fin att titta på. För vem tjänar på det egentligen? Inte jag iallafall.

Tycker du är fantastiskt bra, kramar! 🙂

Varför menar du att din kropp ser förjävlig ut för att du har hängmage,hängpattar och övervikt ? Du som alltid brukar predika om att det inte spelar någon roll och att man är inte är mindre vacker pga av det ? Hänger inte riktigt med i resonemanget

Jonas: Ja. Vi är ju inte blinda och ska heller inte vara det. Människor man tycker om att se på är en krydda i livet, tycker jag. Problemet är väl att vi låter vår smak stöpas efter vad vi ser i media och så blir livet tristare och snävare och människor går runt och mår pyton för att deras ben är "för korta" eller ögonen "för små". Vad gör vi åt det?

I get your point. Men som det ser ut idag finns det ETT ideal att följa, tycker det är grymt av Blondinbella att göra en sån här grej, även om jag också helst av allt velat se att ingen kvinna döms efter sitt utseende. Men sålänge är jag med på att bredda idealet istället för att just ha ETT.

SARA vem har sagt att det spelar roll att min kropp är ful? Det spelar väl ingen roll alls! Egentligen. Sen så kommer skönhet inifrån har jag sagt, men det utesluter inte att det finns en ganska generell uppfattning om vad som är vackert. Hängpattar o hängmage brukar inte räknas som det. MEN DET GÖR INGET.

jag har aldrig sagt att män inte pratar om utseendet eller bryr sig om det yttre. däremot så är det en milsvid skillnad på hur män och kvinnor talar om det. I vilket utsträckning och i vilka ordalag. Kvinnor lär sig redan från småbarnsåldern att behaga, vara behagliga, vackra, att deras yttre värderas högt osv.

PETRA det är ingen som sagt att man måste sluta fixa med sitt yttre. Varför är det alltid så svart och vitt med vissa här? Varför måste det vara antingen eller? Se på männen. De går inte i bruna säckar, men de ägnar inte hälften av den tid som vi gör på sina yttren. Det är alldeles för stor fokus på kvinnors utseenden i media, i skolan, på dagis för fan (!!!), och bland kvinnor generellt.

BANAN jag vet inte hur det funkar för det här är första gången jag sitter med i en debattpanel. Min sociala fobi har minskat drastisk det senaste året. Jag tvingar mig själv att göra sånt som jag är rädd för och det hjälper mig. Jag tackade ja idag för att jag vill ta del av debatten. Jag tror jag har nåt att tillföra och jag vill inte fortsätta leva ett liv där min ångest och mina rädslor styr mig. Men jag mår sjukt illa och vet inte hur det kommer att gå. cissi är där och det kommer få mig att känna mig mer trygg.

BANAN jag vet inte hur det funkar för det här är första gången jag sitter med i en debattpanel. Min sociala fobi har minskat drastisk det senaste året. Jag tvingar mig själv att göra sånt som jag är rädd för och det hjälper mig. Jag tackade ja idag för att jag vill ta del av debatten. Jag tror jag har nåt att tillföra och jag vill inte fortsätta leva ett liv där min ångest och mina rädslor styr mig. Men jag mår sjukt illa och vet inte hur det kommer att gå. cissi är där och det kommer få mig att känna mig mer trygg.

JOSEFIN välkommen!

1. hur menar du? Jag jobbar men min man tjänar ungefär 4 gånger mer än mig. Jag hade inte haft råd att bo där jag bor om jag var ensamstående. Men jag ser på äktenskap som ett partnerskap där man sammarbetar och delar på allt.

2. nej jag har inte ens gått klart gymnasiet.

Hur så?

Samtidigt så tycker vi ju saker. Vi har ju åsikter och tycker saker om allt möjligt. Även om ett hus är till för att bo i så tycker vi att det är mer eller mindre snyggt, vissa tycker att katter är sötare än hundar och vissa gillar killar med rakat hår, medan andra gillar tjejer med rakat hår. Oavsett så tycker vi ju saker. Och visst, man behöver inte lägga någon tid på att säga allt man tycker, prata om det eller uppmärksamma det, men det är ofta så att det man tycker vill man uttrycka på ett eller annat sätt. Dela med sig av. Jag säger inte att det är rätt elelr fel, bara att det ofta är så.

spännande!

kan man se det i efterhand någonstans? tyvärr kommer jag inte vara hemma kl 18:00!

Lycka till!

och du, starkt jobbbat! (tänker på soc.fobin, inte så jäkla lätt att göra sånt där men vem har sagt att allt ska vara lätt?)

Kanske kan ni mötas på halva vägen? Som du

säger så är allt inte svart eller vitt! Ska bli kul och intresant att se debatten 🙂

i övrigt är män ätstörda liksom kvinnor, men på ett annat sätt. All denna besatthet av muskler, deffning å hej å hå har blivit helt sjukt. Män straffas dock inte lika hårt när de avviker från normen. Väldigt tydligen exempel är å se på olika offentliga skribenter/ debattörer, kvinnor och män.

(det är ju uppenbarligen sjukt provocerande med kvinnor som tar plats genom att höras, å om de här stora till kroppshyddan så är det ännu mer provocerande) Läs kommentarsfält eller lyssna på vad för typ av mail de får (av arga män) Förutom att kvinnor får hot om sexualiserat våld och könsord så är det oerhört vanligt att kvinnans kropp kommenteras. Är kvinnan "ickesmal" så kommer hon garanterat få höra det.

Jag har bloggat, i affekt, om sexualitet och hälsa och kvinnlig kåthet, jag tror att du LD skulle tycka det var intressant att läsa. Och jag uppskattar fleras åsikter om frågan om kvinnlig kåthet, läs mer på doxisk.blogg.se

Jag håller verkligen med om att man borde lägga större fokus på hur mycket fantastiska saker man kan göra med sin kropp än på hur ens kropp ser ut.

När min mamma blev rullstolsburen efter en olycka så blev jag näst intill plågsamt medveten om hur lyckligt lottad man är bara man har en kropp som fungerar och ben som bär en. Varför hänga upp sig på små skavanker när man har en frisk och fullt fungerande kropp?

Jag håller som med, men jag tycker det är viktigt att tänka på att man kan känna sig så mycket sämre beroende på annat än bara utseende. Prestationsångest under sex är väldigt vanligt i min omgängeskrets, bland kvinnorna.Du borde ta upp det! Kanskte lite OT men ändå.

helen varför tror du att jag hatar min kropp? För att jag kan tala om min övervikt? Jag har fetma enligt mitt bmi.

Angånde Size Me-kampanjen. Isabellas syfte är gott och du och många med dig (och mig) delar hennes ambition. Hon gör en bra grej, varför måste vi tvunget lägga till ett -MEN det hade varit ÄNNU bättre om Isabella valt att göra si eller så. Isabella gör en bra grej. Punkt. Varför kan vi inte lyfta det hon gör utan att slänga in det där men:et?

OMG om jag var du skulle jag bli galen av alla petnoga tvärtemot-kommentarer som istället för att ta till sig huvudbudskapet i ditt inlägg måste se allt helt i svart-vitt och påpeka alla fel och motsägelser… men det är väl roligt med debatt… Du har självklart helt rätt i att vi borde börja se våra kroppar som verktyg och inte nåt utställningsobjekt. Det behöver ju inte alls betyda att man helt slutar bry sig om hur man ser ut, bara att man ifrågasätter de ideal som råder här och nu, som är helt sjuka btw. Det gäller kvinnor OCH män, för visst är det hets för män också även om den inte alls är lika stor.

Fast… rätta mig om jag har fel, satt du inte i panelen i Kvällsöppet för ett tag sen? Helt off topic ju, jag bara hajade till när du skrev att detta var första gången du skulle sitta i en debattpanel.

Fast… rätta mig om jag har fel, satt du inte i panelen i Kvällsöppet för ett tag sen? Helt off topic ju, jag bara hajade till när du skrev att detta var första gången du skulle sitta i en debattpanel.

Det må hända att vi genom medias påverkan blir just påverkade att klä och banta oss till perfektion. Har vid något tillfälle sett dig beskriva det som sorgligt – men faktum är att jag älskar att klä mig fint inför andra, sminka mig, patta håret… Jag tycker om att göra mig attraktiv inför min kille och jag ÄLSKAR att veta att han tycker att jag är snygg. Må så vara fallet att jag är påverkad av samhället och yada yada yada.. Men faktum är att jag vill ha det så. Jag är den jag är och jag vore inte mig själv ifall jag inte fick besöka mina älskade modebloggar, lukta på förföriska parfymer eller raka mig i duschen. Det är det här som gör mig till Anna. Jag tycker även om att använda mig kropp, känna mig stark och diskutera djupa ämnen med mina vänner. Allt detta gör mig till den jag är och jag det är därför jag känner mig lite kluven till allt det här…

Jag har haft en jättebra uppväxt där jag lekt med barbiedockor på förmiddagen och sedan skitat ner mig i skogen medan jag lekt krig… Vad jag menar med detta är att jag tror det i slutändan handlar om är att, så långt det går, ge sina barn en trygg och harmonisk uppväxt och sedan försöka lita på att de faktiskt klarar av att ta hand om sig själva och skapa sina egna val och ha sina egna intressen.

Ledsen att jag kanske skenade iväg men jag kände att jag var tvungen att få ur mig det jag jag tänkt på så många gånger när jag läst din blogg.

Orkar inte skriva en särskilt analyserande kommentar eller så, men:tack! Tack för att du är så smart och cool, det här inlägget fick mig att tänka.

Ok, jag har kollat på eventet och jag gillar att detta problem uppmärksammas men jag blir lite rädd på allt detta snack om att "känn att du duger som du är!".

Om några blir hjälpta av att tänka så så är det jättebra, men jag tycker inte att man ska skuldbelägga dem som mår dåligt för att de inte skulle tänka tillräckligt positivt. Man kan se det såhär: Ett barn blir mobbat i skolan varje dag och får höra att hen är ful. Varje dag år ut och år in. Hemma blir barnet tillsagt att det visst är fint, och sen förväntas barnet inte ta åt sig av mobbningen! Jag tror det är fundamentalt att ta itu med mobbarna…

Samma sak är det med kvinnor, för varje "du duger som du är" bombarderas vi av 1000000000000000000000 bilder och budskap på att vi inte gör det och att vi måste konsumera något för att bli accepterade, till och med för att bli "naturligt" vackra.

För mig har det aldrig hjälpt att tänka att jag "duger" som jag är, för det gör man ju uppenbarligen inte i det här samhället, oavsett hur man ser ut. Jag tror man snarare måste se igenom det kommersiella systemet och tänka att "ingen kommersiell kraft ska få sänka mitt självförtroende och sedan profitera på det." Det hjälper i alla fall mig.

Sedan blir jag SÅ trött på Stockholmsgruppen, vad fan, nästan alla agenturer har en "people avdelning" för "karaktärer". Kolla på deras hemsida på deras "new faces". Inte en enda över stl 34-36.

Okej, inlägget handlar om en kampanj för att få kvinnor att acceptera och uppskatta sina kroppar som de är.

Du har storlek 44 (?) och beskriver att du har "sorgligt mycket övervikt", hur tänker du att det påverkar dem som är större än dig?

Du påverkar människor och bidrar till utseendefokus genom att ge dem komplimanger ja, men än värre så om du klankar ner på dig själv och raljerar över brister hos dig själv som andra (naturligtvis) också delar.

Jag menar att olika människor har olika behov. Har man hela sitt liv fått prestationsbaserade komplimanger, eller har man aldrig någonsin fått beröm för sitt utseende så har man kanske ett behov att någon gång få höra att man är fin. Att prata om hur fantastiska våra kroppar är som kan det ena eller det andra, springa, klättra, föda barn, få orgasmer, amma eller vad det nu är som folk brukar nämna, är precis lika ångestskapande för dem som inte har kroppar som klarar av det här. Personligen avskyr jag att höra sånt som "Tänk vad fantastisk kvinnokroppen är som klarar av att trycka ut ett barn", eftersom jag själv inte har klarat det. Jag hade antagligen känt detsamma om jag hade varit invalid. Och hur många är det inte som har ångest över att de inte kan få orgasm, och ännu värre – multipla orgasmer, eller sprutorgasmer? Om folk går omkring och tror att det är jättevanligt så blir det enormt ångestskapande för många.

Poängen är inte att vi ska strunta i komplimanger helt och hållet, utan att man ska försöka tänka på att (klyschigt men sant) alla är olika och alla har olika behov.

Jag älskar den inställningen. "Vi kanske har olika perspektiv men vi står ändå på samma sida" Till skillnad från hugg din medsyster i ryggen-Linda Skugge. Jag är så besviken på henne.

N – jag väger 83 kilo. Min normalvikt är mellan 50 – 55. Jag är jävligt kort. jag lider av FETMA. Inte bara lite övervikt. FETMA.

Jag HAR väldigt mycket övervikt och tänker inte bli förminskad när jag talar om den. Jag måste kunna tala om MIN vikt utan att andra ska göra det politiskt. Jag måste även kunna avdramatisera det, om inte för min skull så för andras. För att vara tjock ska inte behöva vara nåt negativt. DIN reaktion säger mer än vad mina kommentarer om min vikt gör. Jag har inte klankat ner på mig själv.

MIN MOSTER ÄR DEN SEXIGASTE KVINNAN, EVER!!!

Det är många här som kommenterar och menar att vi har en slags inbyggd mekanism att vilja vara sexiga för varandra och att utseende spelar (stor) roll. Attraktion är superviktig, titta på djurriket och allt det där.

Men då måste ni höra detta, min moster är den sexigaste kvinnan jag någonsin mött. Hon är långt ifrån idealsnygg, hon är överviktig, ingen klassisk skönhet. Men vad som gör henne så otroligt attraktiv är hennes utstrålning, det är så jävla mäktigt att vara nära henne. Hon har aldrig haft problem att attrahera en partner, alltså folk faller som flugor för denna kvinna.

Poäng: Attraktion är inte automatiskt synonymt med utseende.

Jag tror även att det blir mycket problematiskt att tro att ens personlighet och värde ligger i att raka benen eller måla naglarna eller vad det nu kan vara. Man ska absolut kunna sminka sig när man känner för det, men man ska inte känna sig otillräcklig när man inte gör det. Det finns en stor skillnad i att sminka sig för att det är kul än att sminka sig för att få en bekräftelse från andra. Om man känner att man inte kan gå utanför dörren utan smink så är man ju lite fel ute.

En sak till, vi är djur men vi har också en förmåga att vara medvetna och ifrågasätta. Vi kan förstå att utseendehets är skadligt, vilken slags nytt ideal det än är, för det finns alltid de som inte kan nå det idealet. Det är väl det som är en negativ aspekt med BB’s Size me bild, alla kan inte se ut så. Är det då inte bättre som LD menar att SLUTA FOKUSERA PÅ HUR DIN KROPP SER UT! Utseende varar inte, jag vill inte gå mot min ålderdom med ångest, jag vill fira varenda rynka! Mitt hår kommer bli grått och jag ska inte ha ångest för den ynnesten att jag får leva och att det får synas på mig, mitt liv.

Aja, nu blev de långt. Min slutsats är alltså attraktion är inte samma sak som utseende och utseendehets i vilken form den än kommer är aldrig bra!

LD du var grym i paneldebatten! Streamade och blev helt starstruck när du gick upp på scenen bah aaaah!

ML jo det gjorde jag ju. Jag menade en debatt LIVE framför MASSVIS med folk. I studion var det ju bara några få av oss samt en kamera. Dock väldigt jobbigt, men mycket mycket enklare än framför folkmassor.

Jag läser ofta din blogg, håller för det mesta inte med dig, suckar över dina inlägg och kritiserar dina åsikter. MEN trots detta gillar jag att läsa din blogg (kanske just därför??) och när man väl läser lite till så kommer du med en hel del vettiga saker, bra inlägg i denna frenetiskt utseendefixerade värld vi lever i. Du fick mig att tänka annorlunda och du fick upp mina ögon på ett helt annat sätt!

Tackar för det!

Här har vi ett underbart exempel på vad som får en ung kvinna som mig att googla namn på de som anses sexiga och därefter konstatera att jag inte ser det minsta ut som dessa brudar. Självhatet växer och anorexian smyger sig på.

Det är sjukt vilken fixering det är på utseende idag. På normerna. På att behaga andra.

Snälla Dahmer, kolla in detta spektakel och skriv något klokt! http://stylebykling.nowmanifest.com/2012/05/09/victorias-sectret-what-is-sexy-list/

helen jag kan väga upp till det utan att vara tjock ja. Men jag har en liten kropp. Jag har väldigt snäva axlar och väldigt tunn benstomme. Jag mår bäst och ser normalast ut när jag väger 55. BMI tar inte hänsyn till benstomme, kroppstyp eller muskelmassa.

När jag vägde 65 så var jag mullig.

men det är irrelevant. Jag är fortfarande kraftigt överviktig NU.

YES! Härligt! Jag har vid flera tillfällen försökt vända tjejers "vilken stor bak jag har", "ser jag tjock ut i den här tröjan" o.s.v. till något helt annat än svaret de VILL ha: "Nej, det har du inte alls", "Nej, det gör du inte" o.s.v. Jag har kronisk värk. Något de flesta av mina vänner inte har. Jag pekar på det istället.

"Har du ont nånstans?"

"Nej…?"

"Men vad härligt! Tänk vad kroppar är otroliga egentligen!"

Jag tycker verkligen att folk ska uppskatta sina kroppar mer. Trots min smärta så är jag helt lycklig över att jag fött ett barn, att jag kan gå, att jag kan känna, att jag kan leka med mitt barn….o.s.v.

Kom att tänka på mitt ex nu när ni tar upp hur män diskuterar utseende, ideal och den pressen som män har. Han har sagt "Väger jag över 100 kg igen så tar jag livet av mig.." och skrattat till lite sådär för att dölja hur han egentligen känner för det (Han är 1,90 så 100kg är väl inte så farligt egentligen). Han har suttit ibland och tittat länge på en bild ngn har taggat på honom..där han känt sig fet..bara stirrat ledsamt. Han har kommenterat negativt på allt från mitt naturligt tunna hår till sin skalliga vän då han oroar sig över sitt tunnande hår..han har blivit kallad fat-cunt av en när vi var ute och hans ansikte den kvällen..jag klarade inte av det : ( Han går på dieter..han säger hur fet han är hela tiden..hans mamma påpekar det ständigt, fastän hon själv är tre gånger större..han har börjat kommentera alla andra i hans närhets vikt i lite "mobbar"-anda. Han är 27 år..han upplever pressen! Definitivt. Men att öppet ha det som diskussionsämne mellan män är nog väldigt annorlunda till oss kvinnor..men är helt med LD här! Vi konverserar om utseende till en annan grad…det kan vi inte komma ifrån…Ja, förlåt, bara en parantes det om mitt ex, ville bara visa lite på hur män även påverkas av de ideal de trycks på och hur osäkra även blir över lite mage eller så…

Det är så himla lätt att fokusera på kroppens utseende. Jag själv har en tendens att göra det och avgöra om jag duger eller inte beroende på hur min kropp ser ut, och glömma bort allt annat som jag har uppnått och klarar av – det som egentligen betyder något. Jag tycker det är bra att visa upp kroppar som inte motsvarar idealet eller det som vanligen syns i media, för att öka mångfalden. Men jag håller verkligen med om att mer fokus borde ligga på våra kroppars funktion och hur fantastiska de är ur de perspektivet.

Jag vill framföra att mina magvalkar är guld värda när jag ligger i sängen och läser en bok. Det är bara att kila fast den öppna boken mellan ett par volanger och sedan ha händerna fria till annat (till exempel virkning eller förtäring av godis).

Det är så tröttsamt det där. Att hur man än vänder sig så är fokus på hur kvinnors kroppar ser ut. Att är man inte modellsnygg, så kan man i alla fall visa upp sig i ett vänligt ”vi duger som vi är” reportage som hyllar hur VACKRA alla NATURLIGA kvinnor är. Och man blir så LESS och önskar att det någon gång gick att helt enkelt SKITA I hur kvinnors kroppar ser ut. ”Du är fin som du är!” Och så håller vi kvar fokusen på just det vi vill att unga tjejer ska skita i; utseendet.

BB gör det bra, är hon modig? ja det tycker jag! Hon vill visa ett alternativ men när jag ser bilden på hennes fantastiska kropp så känner jag mig inte peppad alls. Bara påmind om att jag borde tänka på hur jag ser ut och vad jag väger. Påmind om att jag har en kropp och att andra har en åsikt om den och att jag borde tycka nåt också. Påmind om andra kvinnors kroppar. Påmind om allt det där jag försöker sluta tänka på, men ändå aldrig kan sluta tänka på eller prata om för den delen.

Håller med till fullo. Min kropp är "skitsnygg" enligt de rådande idealen; i rätt ljus ser den nästan ut som en sådan där "SUPER SEXY" veckotidningskropp. (Åtminstone om man röknar bort alla operationsärr.) Men jag är alltid sjuk, mår illa, har noll kondition, ont överallt, migrän, spänningshuvudvärk, och, tja, cancer. Jag kan inte springa, gå i backar eller föda barn. Missförstå mig rätt, jag ÄLSKAR verkligen min kropp till hundra procent, men det har väldigt lite att göra med att den ser snygg ut. Jag är bara så glad att den kämpar på och försöker låta mig fortsätta leva trots alla sina brister. Att den är ihärdig och uthållig gör att jag är vid liv, att den i mångt och mycket uppfyller dagens utseendemässiga ideal har jag däremot aldrig haft någon nytta av. Jag hatade den ju ändå i tio år för att den inte var TILLRÄCKLIGT snygg.

Tycker du kritiserade Size me väldigt konstruktivt. Håller delvis med. Men det är problematiskt. Jag fokuserar på vilken verklig förändring som sker. Kanske är Löwengrips initiativ en början till debatt som senare kommer att beröra det riktigt stora och svåra och jobbiga ämnet = att kvinnors kroppar objektifieras och ständigt tas i ägandeskap av någon annan. Se mitt blogginlägg för en längre utläggning

Tack! Och tack för svaren 🙂

Jag var bara nyfiken, eftersom du skriver mycket om genus/feminism så ville jag veta om du hade läst genusvetenskap. Säger absolut inte att man måste ha gjort något sånt för att göra det.. Var bara nyfiken 🙂

Jag tycker Bellas "size-me" är en jättebra grej! Blev riktigt uppmuntrad av att se omslaget och läsa. Din idé med att visa vad vi kan göra med våra kroppar är verkligen bra också! Skulle uppskatta om du, eller någon annan förverkligade den! Bara för att inte Bella gjorde på det viset så betyder ju inte det att hennes idé inte också är bra. Allt som får oss att bli mer nöjda med våra kroppar tycker jag man borde uppmuntra. Man kan ju jobba från olika vinklar med att få människor, både kvinnor och män att må bättre över sina kroppar. Isabella har bidragit med bl.a. size-me. Andra personer har bidragit med andra idéer innan henne. Nu är det bara att fortsätta! Jag tycker allt är bra – allt som bidrar till att vi ska bli mer nöjda med våra kroppar. Det gör inget om de sker från olika vinklar och idéer, mångfald är bra! Att kritiskt granska idéernas genomförandet är i och för sig också viktigt, så att vi får större kunskap kring vad som bidrar till att vi mår bättre och vad som ger motsatt effekt.

Hej! Jag brukar hålla med dig om mycket, men inte allt. Och det tycker jag en kan göra, för alla feminister tänker inte lika om precis allting.
Det där med komplimanger, vad är felet med att gilla att höra om nån tycker en är snygg? Ingenting! För mig får en gärna vara utseendefixerad, om det får en att må bättre, personligen. Om en inte vill sminka sig, skit i det. Men om en föredrar att piffa upp sig, få komplingar, än sen? Jag tycker det är positivt, och blir glad oavsett om jag får en komplimang för nån egenskap eller utseende. En gång kom en fram och sa nästan det första ”vad fina ögon du har!” till mig, klart en blir smickrad. Jag är själv nöjd med mina ögon, men ändå!
Personligen, ibland sminkar jag mig, ibland inte. Ibland klär jag upp mig, ibland inte. Gör det som känns bekvämt. Och vissa ÄLSKAR att visa upp sig för andra, om det känns bra för dom, varsågod. Inte för att låta hård, men dina åsikter är inte alltid rätt för alla. Missförstå mig inte, gillar att läsa din blogg!

att tycka om att få komplimanger är fullkomligt normalt och inget fel. felet ligger i att vi lärt oss att värdera dem som vi gör. Om du behöver sminka dig eller vara fin för att må bra så är nånting skevt, håller du inte med om det?

Svara

Ps: Angående Isabella,hon gillar inte feminister nuförtiden, har det kommit fram. Och hon ser ner på folk som klär sig annorlunda, t e x punkare osv, honblev JÄTTERÄDD när hon såg en punk/metal eller var det var konsert en gång, finns på youyube. Hur patetiskt som helst verkligen 😀 dessutom grätförtvivlat och öppet på sin bloog när hon en gång fick hennes superdyra väskor blev uppätna av vägglöss, kan bara skratta åt detta, hahahaha 😀 så jag blev lite förvånad att du stod upp för henne menar jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *