Kategorier
feminism & genus

Nån som är sugen på att börja tjejträna?

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Nån som är sugen på att börja tjejträna?”

Och träningstidningarna är ju fasen inte bättre. Blir så arg. En träningsbloggare tog upp det häromdan med utdrag från ToppHälsa: http://aliceaugusta.shapemeup.se/2012/06/15/manadens-no-no/#comments

Svar:
herregud vilken jävla idiot. Och det där att kvinnor inte ska lyfta tungt för då blir de muskliga? HERREGUD VILKET SKITSNACK. Fattar folk hur många timmar OM DAGEN madonna och co tillbringar i gymmet? Hur många ÅR det tar att bli stor?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu är det ju så att vi trots allt är olika byggda (män och kvinnor alltså). Därför är det ju skitbra om de anpassar gym efter oss också, då det varit så himla "manligt" så väldans länge. Sen behöver man ju inte göra det rosa och glittrigt, då blir det bara töntigt.

Svar:
Nej vi är inte "olika byggda" på ett sånt fundamentalt sätt att vi behöver skilda gym. Vi har olika könsdelar. Thats about it. Vi behöver inga specialanpassade gym. Det där är en sån tröttsam myt att kvinnor ska träna annorlunda. Det ska vi inte. Inte om vi vill ha resultat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men asså. Vadå olika byggda? En hantel är en hantel. Man kan välja tyngd och styrka och storlek på det mesta. Meeeeen tjejernas saker måste ju va rosa så att killarna vet vilka saker de inte ska välja! Så att de inte uppfattas omanliga och feminina, så JÄVLA HEMSKT PINSAMT DET SKULLE VA FÖR DE STACKARNA.

Svar:
Nej, vi är inte "olika byggda". Vi har olika könsdelar och kvinnor har pattar. Thats it.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag skulle gärna gymma där enbart för att slippa alla machokillar och slippa tänka på hur jag ser ut. Jag vet, jag är fånge i min egen värld. Och älskar rosa.

Svar:
Du har min fulla förståelse. Men du, inte behöver du en specialdesignad miljö för det? Och cupcakes?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med Anna om att iden är bra, skulle gärna träna på ett gym bara för tjejer men utformningen av annonsen suger.

Svar:
Jag har takc och lov inga problem med män längre (hej fetma!) men förstår att många kvinnor behöver en fredad plats. Vad maskara, cupcakes osv har med gymmande att göra fattar jag dock inte. Tröttsamt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ida: Ja, vi är olika i kroppen, män och kvinnor. Varför skulle det betyda att vi måste skilja på gymmets utrustning? Vi kan använda hantlar precis på samma sätt som män och de kan använda en yogamatta på precis samma sätt som vi kvinnor.

Svar:
Vissa människor tror att vi är helt skilda arter har jag märkt. Nej. Våra kroppar är ganska lika.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ruina, vad menar du med att "ta ett snack"?

För att vi alla ska ha samma åsikter, eller hur tänkte du? Jag läste inlägget och även om jag inte tycker som hon så respekterar jag att hon tycker som hon gör, men du kanske tänker annorlunda?

Svar:
Hon hade fått lite om bakfoten. Då är det ju fint med dialog? Gärna pekpinnefritt dock!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med om det som andra sagt att idén är bra, men utformningen av annonsen bara löjlig.

Inte för att män och kvinnor inte skulle kunna träna på samma sätt, men jag tror att många kan tycka att det är skönt att träna "ifred" från mäns blickar osv.

Svar:
Idén är bra. (för att slippa män ja) Annonsen suger. (för den handlar om tjejgrejer och stereotyper)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att konceptet är klockrent! Har hört att dom bland annat satsar mycket på inredningen, hur skönt som helst att slippa alla skinnsoffor och tråkiga vita väggar. Jag älskar dessutom rosa, är det fel bara för att jag är tjej? Självklart gillar väl inte alla idéen, men jag tycker att det är tufft att våga satsa på något nytt… Det behövs!

Svar:
Går du till gym för att träna eller för att sitta i soffor och beundra inredningen? Konceptet tjejgym är skitbra, för kvinnor kan behöva en fredad plats att träna på. Men det har inget med rosa, läppstift, cupcakes och maskara att göra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu är jag väl inte helt pepp på själva reklamen MEN jag tycker det är en bra idé om det inte är rosa och egentligen annorlunda mer än att det bara är för tjejer. Jag vet att det finns gym på flera orter som bara är för tjejer men de är inte ’tjejiga’ för det.

Ruina: Jag tycker att den tjejen som du länkade till också verkar ha vettiga åsikter som i grunden egentligen påminner mycket om LD:s. Det är bara det att hon verkar ha missförstått vad vi andra menar med ordet "jämställdhet".

Svar:
Det tror jag också. Jag kikade in och sa hej och völkomnade henne hit.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med många andra om att konceptet att ha gym för endast tjejer är bra. Men "Ida" som skrev att det behövs för att män och kvinnor har olika kroppsbyggnader verkar ju vara helt ute och cykla. Ja, vi är olika byggda. Betyder det att vi måste ha rosa inredning och smink och cupcakes? Vad har det med våran kroppsbyggnad att göra? OCH exakt VAD i de "manliga" gymmen är det som inte passar kvinnors kroppsbyggnad? Behöver vi annorlunda utformade bänkar, stolar, mattor?

Där jag bor finns det ett gym för endast kvinnor, och många av de andra gymmen har speciella dagar och tider avsedda för endast kvinnor, väldigt många här bär slöja och kan skippa att träna med så mycket störmoment om männen inte får komma in vissa tillfällen. Men det är inte nåt speciellt med utformningen på dessa gym :S

Svar:
jag KAN köpa att vi kanske behöver maskiner som är mindre…? Om ens det. Män kommer ju i alla storlekar också. Kanske bättre med flexibla maskiner. Om man nu tränar med maskiner alls. De flesta jag känner gör det inte.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD; Precis! Alla kommer i olika storlekar oavsett kön! Jag är inte speciellt stor, men jag vet killar i min ålder och äldre som är mindre än mig. Och självklart finns det också tjejer som är större än den genomsnittlige mannen. Så om argument kring uppdelning av tjej-och killgym ska handla om olika kroppsbyggnader så skulle vi snarare dela upp gymmen i olika vikt/storleksklasser?

Åh maj gaaad vilken töntig annons! Gaaah! Men som många påpekat, det är väldigt skönt med ett "tjejgym". Det finns en del gym som har gjort en del av anläggningen "fri" från män. Tränade på ett sådant gym när jag bodde i Malmö. Det var även praktiskt för muslimska kvinnor som då fick en chans att gymma utan att behöva tänka på sjal mm.

Svar:
jo idén är absolut jättebra!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

ogillar tjejgym (jodå det finns ett här i sundsvall med: Ester & co) lika mycket som jag ogillar gym utan speglar.. men så tränar jag ju som en hel karl när jag väl tränar 😉 (har alltid tränat med killar)

Alltså #¤%* samhälle! Jag såg den där förra veckan nära där jag bor och bah: AAAAARRRRRGGGGGGHHHH! Vad för klackskor med träning att göra? Än mer: Alla Tjejer Har Inte Klackskor. och lite mer AAAAAAAAARGGGHHHHHHH! bara för att jag blev så förbannad.

Haha men va. Sick..

Och tack Dahmer för kommentaren! Det jag saknade mest när jag bytte till Finest var faktiskt designen. Jag ÄLSKAR, fortfarande, din design lika mycket som i början. Den känns verkligen sååå jag. Men ja det är tråkigt att blogga när massor med läsare slutar läsa för att jag byter bloggportal. Men håller med. Det jag har nu är mer jag och är verkligen jag. Det är mitt varumärke, och det vill jag inte förstöra med något annat. 🙂

Svar:
<3 bra!!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Personligen tycker jag att tjejgym är en fruktansvärd idé. Jag kan förstå att många kvinnor tycker det är bekvämt att gå dit, jag är själv frestad att gå dit. Men att skapa tjejgym löser inga problem, eftersomm att problemen på de vanliga gymmen återstår. Man flyr från problemet genom att gå på ett tjejgym. Man låter kvinnorna återigen underkasta sig männen eftersom att de känner sig osäkra pga dom, istället för att lära männen att inte ständigt objektifiera kvinnorna eller sexuellt trakassera de. Fast det är inte bara männen som gör fel här, utan många gånger är det i våra egna huvuden som vi tror att vi ständigt blir betraktade eftersom att vi har växt upp i ett samhälle där vi känner press på att ständigt vara sexuellt attraktiva i alla omständigheter. Vi måste även lära kvinnor att vara sig själva och vara självsäkra och inte bry sig. Vi är människor liksom. Detta förstörs genom att ha tjejgym eftersom att man då bekräftar kvinnors osäkerhet och godkänner den. Såg en gång på en hemsida till ett tjejgym där det stod "Hit kan du komma utan smink om du vill!" som att det indirekt sa att man ska göra sig fin inför de vanliga gymmen. Och så stod det på beskrivningen att fönstren var suddiga så ingen kunde se in. Börjar efterlikna samma principer som varför kvinnor i iran bär slöja…

Enligt mig är detta bara en dålig idé som går ifrån jämställheten. Det skapar ett vi och dom, ett gym, och ett "tjejgym", liksom det andra.

Svar:
Måste det ena utesluta det andra? Kan man inte jobba med de problem som finns på gymen samtidigt som man ger kvinnor en plats de kan känna sig fredade på? Och det kanske inte handlar om egentliga problem på unisexgymen utan helt enkelt på andra faktorer som gör att man känner sig obekväm? T.ex muslimer som vill träna utan slöja. Kvinnor som utsatts för övergrepp. Kvinnor som av andra anledningar känner sig mer avslappnade utan män. osv. Ska dessa kvinnor hållas hemma tills vi löst problemen med män som objektifierar kvinnor? Alltså allvarligt? Det är inte ett problem som kommer lösas under vår livstid, det vågar jag slå vad om.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

*tihi* nu kanske till och med lilla jag kan börja träna! Någon man som kan visa mig hur jag gör? (det är ju ni som kan!) Inte lika svårt bara, för det klarar inte lilla jag *tihi*

F.Ö. känns det som ett övertydligt exempel på hur kommersialismen drar nytta av de sunkiga könsroller som finns. "Inte kan väl du som är tjej träna med kill-grejer, KÖP dina egna redskap!"

Grace Tjejgym har en blå hemsida, och en powerkvinna på förstasidan. Lär vara bra, fast jag har aldrig varit där. http://www.tjejgym.se/

Bor i närheten av det rosa gymmet, och tycker att idén lockar mig personligen men att reklamen suger fett fett fett.

Jag skulle gärna träna på ett gym för bara tjejer, vi kanske inte är så olika byggda men lyfter ofta lättare, vill träna andra muskelgrupper/på andra sätt så hade ju varit väldigt trevligt med t.ex. fler av de lättare vikterna som nu alltid är slut på gymmet just när jag ska ha dem… och för min del får det gärna vara rosa eftersom jag råkar gilla färgen haha, men jag förstår om man tycker det blir lite väl… just eftersom det alltid "ska" vara rosa till oss.

Och bilderna är ju bara för jävla löjliga, liksom bilden hade gärna fått vara rosa för min del men muffins och mascara och armband? Hur fan tänkte de där. Ska vi träna för att orka baka mer muffins, är det så de menar? Eller för att orka hålla upp mascaramålarhanden?

Men men, ännu en grej att tjäna pengar på för någon… kostar säkert det dubbla att träna där mot att träna på typ sats…

Hej tjejer och killar,

Kul att ni har uppmärksammat oss!

Jag skulle gärna ta tillfället i akt och bemöta er positiva och negativa kritik.

Vi är ett familjeföretag som ägs och drivs av 5 kvinnor i två generationer. Vi har också haft privilegiet att jobba ihop med fantastiska kvinnor, som tex vår grafiska designer Andrea Norden och vår inredare Malin Jensen.

”Vår affärsidé är att öppna ett gym av kvinnor för kvinnor.”

Vi vänder oss till kvinnor som uppskattar en sinnlig gym upplevelse. Det ska vara en plats där man som kvinna trivs att vara, där man känner sig motiverad till sin träning.

http://www.dn.se/livsstil/trend/shopping-med-oppet-sinne

Vi vill sticka ut från de stora kedjorna som erbjuder samma maskiner och samma gruppträning.

http://www.metro.se/halsa/var-fjarde-besokare-ar-missnojd-med-gymmet/EVHlcm!RxoCDZ4LbRiTo/

Elina Nilsson, regerande världsmästarinna i thaiboxning säger:

”Kom igen alla kvinnor med driv som vill ha en nystart i träningen och träna på ett snyggt, modernt och fräscht gym i Stockholm med nytänk. Rosa Skrot slår upp dörrarna under sensommaren”

http://www.facebook.com/RosaSkrot

Kärlek till er alla

Camilla Dymling

VD, Rosa Skrot

Camilla – du bemöter ju inte kritiken alls! Det enda du säger är att er grafiska designer är en kvinna, vilket på inget sätt gör reklamen mindre korkad. Att du sedan säger att folk gillar fräscha och motiverande gym, det är väl inget konstigt.

Du kunde ha gjort en pudel och sagt att den grafiska designen med cupcakes var ett ett felgrepp, men ditt korkade svar gör mig faktiskt ännu mindre sugen på att gå dit.

Hej Marta,

Om du tycker att vårt koncept fallerar pågrund av vår grafiska design, så är ju det trist. Symbolerna står för saker som på olika sätt kommer att finnas hos oss. Muffins i loungen, hörlurar i öronen när man tränar och i skohyllan står det ett par högklackade.

Att du sen går på mig och lägger in både korkat och idiotiskt i dina ord, känns inte helt juste. Jag har mig veterligen inte sagt något elakt om dig.

Trevlig midsommar

Camilla

usch, jag avskyr det här. visst, ni kanske har något. något litet. men hur marknadsför ni stället egentligen? "trött på svettiga träningslokaler?" jag är ledsen men man blir svettig när man tränar, även som tjej. och hur många män är två meter långa? det går att justera de flesta maskiner efter sin längd, även de på "herrgymmen". och att män skulle föredra tråkiga omklädningsrum? hur roliga är omklädningsrum överhuvudtaget? finns väl lika många killar som tjejer som gillar form och färg. grått och tråkigt är inte typiskt manligt. rosa och kul är inte typiskt kvinnligt. ni befinner er på barnstadiet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *