Kategorier
feminism & genus

När barn bara tillåts vara barn

Ninjas kusin/”bror” Vincent. Älskade Vincent. Ninjas ögonsten och käraste vän. När vi handlar nånting så vill hon alltid handla till Vincent (Han fick en tigermössa i födelsedagspresent. ”Köpa till Vincent ock!”), när vi fikar vill hon köpa med till honom (”Den här ska Vincent få!”) och när vi är hemma så pratar hon oavbrutet om honom och om att hon vill träffa honom. Christie, Vincents mamma, är från Kanada. Ett land där könsrollerna är ännu mer strikta och genustänk nåt man aldrig hört talas om. Men Christie har ju en hjärna som fungerar och har tagit till sig genus med samma självklarhet som allt annat som är klokt och vettigt. Och Vincent, han får vara ett barn med allt vad det innebär.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

49 svar på ”När barn bara tillåts vara barn”

Ja, det är tamefanken helt otroligt att det ska göras en grej av hårspännen, flätor, turkosa, rosa,gröna tröjor.

Vad är problemet? Vad kan hända?

Jag fattar uppriktigt inte. Är man rädd att branet ska "bli" homo, ja då har man helt fel världsuppfattning. Dessa vuxna tycker jag synd om för deras dumhet. ÄR man rädd för att barnet ska bli mobbad, då tycker jag synd om dessa vuxna för det är troligen deras barn som kommer att bli mobbare. Vad är man rädd för?

Låt barnen vara barn.

Mnåh, vilket charmtroll :-d Hello kitty, hårspännen och toffsar ÄR kul och poppis hos barn. Så varför skulle inte pojkar få ta del av det? Trist, att många tänker så. Men kul som fan att vissa kan tänka steget längre – tänka utanför fyra strikta ramar. Det gör mig glad! :thumbup:

Och förresten, vilket suveränt hårband han har. Såna där mjuka är ju perfekta för barn! Har aldrig förstått grejen med superhårda plastvarianter som skaver bakom dem små öronen.

Visste inte att såna där mjuka fanns kvar – jag brukade själv vara storförbrukare av dem som liten. Hehe!

Och en morgon vaknar du upp och inser hur befängt hårt du drivit ditt genustänk.

Tänk då på att "en annan farmor" skrev så här till dig för 30 år sedan.

Hela genusidén bygger på diverse missförstånd. Själv vill du vara hemmamamma – har sökt vårdbidrag – ehhhh?

Du sminkar dig— ehh?

Du klärdig i klänning—ehh?

Alltså: bara jag får det göttaste av att vara kvinna så gäller resten genus/neutrum.

Jag tänkte på detta när du skulle amma och ett par hann före på bänken. Varför skulle just du ha rätten till bänken före dem?

(Jag anmälde inte bilden trots att den är/var lagvidrig: du hade inte frågat om du fick fota dem/publicera bilden – du bröt mot pul).

en annan farmor du borde läsa en bok eller två om genus. Genus handlar nämligen inte om att göra tvärtom eller byta roller. Jag får använda smink, amma, ha klänning, vara hemma och göra alla möjliga traditionellt kvinnliga saker utan att det är fel.

Genus är ett förhållningssätt, inte ett set regler som måste följas till punkt och pricka. Fast det hade du vetat om du visste vad genus är.

för övrigt så är jag av devisen "sköt dig själv och skit i andra". Varför skulle du anmäla? Om inte bara för att jävlas med mig? Paret har cencurerats och kan därför inte identifieras ordentligt. Då är det helt inom lagens ramar.

Vilken sötnos! Men en sak undrar jag. Får Ninja också vara barn på det här sättet som Vincent får vara barn på? För jag tror inte att jag har sett några bilder på henne med uppsatt hår eller nagellack. Nu har jag inte följt din blogg så väldigt länge så jag kan ha fel och/eller så har du bara inte publicerat bilder på Ninja där hon är "flickig" på det viset?

Kan du inte förklara det här med genustänk på en som mig, helt oinsatt och tydligen lite korkad för jag förstår inte vad det är ni "feminister" går så hårt åt?!

Jag har 2 barn. En av varje. Dom får göra lite som dom vill. Min son har oftare glittriga naglar än min dotter. Han har haft klänning på maskerad på dagis. Min dotter klättrar i träd bättre än vilken kille som helst och valde en blå cykel med flames när hon fick välja själv. Vad är det jag missat? Vad är det jag inte förstår?

Du säger att genus inte handlar om att göra tvärtom, men vad tycker du själv att du visar med det här inlägget och bilderna?

Får pojkar bara "vara barn" om dom får ha hårspännen, måla naglarna, ha rosa tröjor och gå i klackskor?!

Han får väl vara lika mycket barn om han ÄVEN får leka med bilar, klättra i träd, spela fotboll m.m..

Tycker du framhäver genus väldigt fel många ggr. Man får uppfattningen av att du bara gör "tvärtom" och kallar det genus, trots att du påstår att det inte är så.

emelie jodå. Ninja får ha hårspännen och tofsar och ja, det finns bilder på det här i bloggen. Massvis!

frågvis Läs mer här:

http://ladydahmer.se/2010/august/utkast-aug-18-2010.html

anonym Vincent och Ninja får tillgång till alla roller, flickiga och pojkiga. De tycker om bilar, att klättra, busa, spindelmannen, nagellack, tofsar, rosa, dockor och tillåts tycka om allt detta utan en massa regler med hänvisning till vad de har mellan benen.

Och om du tar av dig de fördomsfulla glasögonen för ett ögonblick och kollar igenom min blogg så kommer du se MASSVIS med bilder där jag INTE gör "tvärtom".

En annan farmor. Han får vara ett barn och tillåts ju testa sådant som många anser att pojkar inte ska få hålla på med. Bara för att han råkar ha en snopp ska han bara få ha bilar och blått eller? Genus går ju ut på att ett barn ska få utforska ALLT och inte petas in i de föreställningar som finns på pojkar och flickor utan de ska få bli den person de själva vill. Det handlar ju inte om att göra flickor till pojkar och tvärtom.

För att ge exempel på en annan inskränkt person kan jag ju ta en i min bekantskapskrets.

– X hjälpe mina föräldrar med deras hundar och ojade sig en hel dag över att hon råkat sätta en "tjejsele" på hanen (dvs en röd på hanen och en svart på tiken). Tror verkligen att hanen tog skada.

– Samma person gjorde en hundkorg till min syster hund i ROSA, ENBART för att hunden var en tik. (Min syster avskyr rosa och hunden lär ju verkligen bry sig mycket, NOT!)

– Samma person stickade raggsockor till vårat barn. Hon började när jag var gravid och alla trodde vi skulle få en pojke. Men tji fick dem det blev en flicka. De påbörjade raggsockorna var BLÅ och då sprättade hon upp dem och började sticka ett par ROSA för flickor kan ju inte ha blått löd det. Jag höll på att smälla av när jag fick höra det.

Det är ju på grund av sådana här personer som vi aldrig kommer längre i våran strävan efter jämställdhet ju!

Jag igen. Läste lite snabbt och min kommentar var riktad till den sista anonyma. Vet inte alls om det var "En annan farmor". Men även hon skulle kunna läsa och tänka efter där.

Nu tror jag inte att min son kommer använda nagellack (tex) därför att jag använder det typ 2/365 dagar om året. Det är inget de förknippar med "fint". Vill de själva så får de väl testa: lika mycket som jag kommer skicka dem till dagis med pyjamas om de vägrar klä på sig. Så får man väl ta med kläder dit, om de kom på att det inte var så roligt att vara klädd i pyjamas ensam.

Men jag tänker inte sätta på dem "bara för att".

Var förresten och handlade idag. Fick kämpa för att hitta färgglatt – men icke könsfärgade kläder.

Ni har verkligen lyckats att få dem se ut som barn och inte kön.

Om jag inte hade vetat vilka kön de var hade jag inte lyckats lista ut det.

🙂

Måste fråga en sak. Jag har (som tur är) två grabbar. Jag har ALDRIG smink, nagellack, uppsatthår (har kort hår) etc.

Grabbarna får således väldigt lite stereotyp "kvinnligt" i sitt liv eftersom jag själv aldrig klär mig s.k kvinnligt. Är det något jag borde göra/jobba på för att de ska få mer av den varan eller hur funderar du över detta?

Vill påpeka för alla som inte är så insatta: Man får fota precis vem man vill, hur som helst i Sverige. Så länge man inte smyger in och fotar genom fönster eller liknande eller använder bilderna i reklam. Jag kan gå fram till vem jag vill på stan och fota, sedan kan jag göra vad jag vill med den (inte propaganda eller reklam). Jag får använda bilden i vilken tidning som helst och skriva om vad som helst.

Tess! Så där är det inte. Du får inte fotografera människor utan att de gett sitt tillstånd och du får inte publicera bilder där det förekommer människor som inte gett sitt tillstånd att bli fotograferade.

L.D. Självklart anmäler jag dig inte för de här blderna- även om människorna på dem är fullt igenkännliga.

Men jag förstår inte ditt genussnack: du är ju hur feminint krävande som helst både i det inlägget som allt annat?

En man reste sig för dig – så rart? What?

En man och en kvinna satte sig där – än sen?

L.D. Du tycker jag borde läsa en bok eller två om genus? Tillåt mig garva! Jag är akademiker – har läst ett antal böcker i ämnet. Att ha läst – det är en sak. Jag är van att argumentera. Men du ter dig alltmera förvirrad i dina inlägg.

Du får försöka snacka ner mig den dagen du läst färdigt din gymnasiekompetens på KOMVUX.

@En annan farmor; Jag ser hela situationen med det äldre paret som en fråga om respekt och omtanke mot sina människor, inte något snack om ifall en man reste sig för att LD skulle få sitta ner. Om en baby gråter för att den är hungrig, så var det fruktansvärt vänligt av mannen att resa sig upp för LD så hon kunde ge sitt barn mat, och allmänt själviskt och ouppfostrat att nappa platsen från en mor med denna gråtandes baby bara för att de ville sitta en stund. Och det handlar inte om att de ska vara schyssta mot LD, det handlar om att vara omtänksam mot HENNES BARN.

Du behöver inte be om tillåtelse att fota människor på allmän plats, hade till exempel varit hyfsat jobbigt att be om tillåtelse från alla människor i en stadsbild var gång tidningen skaffar bilder. Så jag ser inget fel i hennes foto, hon har döljt mesta utav deras ansikten. Om de nu tagit illa vid kan de väl ta en funderare över sitt uppförande istället, som provocerade fram denna bild. Har de inte gjort något fel har de inget att skämmas för, och därav inte bli upprörda över en sådan bild.

en annan farmor du kanske ska ta och läsa om de där böckerna för du verkar ha missat något grundläggande. Din snobbism kan du däremot ta och köra upp i röven.

En annan farmor, jag blir så förbanna när jag ser dig använda argument som att du är akademiker. Bara för att man inte har en högskole eller universitetsxamen betyder det inte att man är dum i huvudet eller icke påläst osv.

Det är beklämmande att du vill framställa dig som en bättre och smartare människa bara för att du råkar ha fått ett diplom för att du läst böckerna vid en skola och inte av helt fri vilja i ditt hem. OCH NEJ det är inte av helt fri vilja när man studerar då det är skolan som väljer ut vilka böcker och sidor man ska läsa.

Personangrepp är något man använder när man har slut på argument eller helt enkelt inte vet hur man argumenterar.

"Du får försöka snacka ner mig den dagen du läst färdigt din gymnasiekompetens på KOMVUX."

Vet inte hur ni andra ser på den kommentaren, men för mig så känns det som ett irrelevant argument i diskussionen och ett personangrepp. Kanske bara ett bevis på att argumenten sviker och frustrationen tar över för de flesta?

Att vara nedlåtande tyder inte på intelligens. Man behöver inte vara det om man har ordentlig grund för sina argument och kan tala för sin sak. Det är dessutom aldrig särskilt smart att underskatta sin motståndare.

Bara en liten tanke sådär…

Låter det intressant? Läs mer här: .Confessions of a Neurotic Attentionwhore – När barn bara tillåts vara barn http://ladydahmer.se/2011/february/nar-barn-bara-tillats-vara-barn.html#ixzz1FEfIx9vi

ladydahmer.se

En annan farmor – För att spinna vidare på din överlägsna "spotta på"-attityd, så är det väldigt intressant att du på pappret förmodligen är högre utbildad än LD (och gärna skryter om det)… Men ändå är du urusel både på att argumentera för din sak, men också på att samtidigt ha ödmjukhet inför dem som tycker annorlunda. Det spelar ingen roll vad för utbildning du har bakom dig, när du varken kan stödja det du säger eller använda dig av ödmjukhet i diskussioner. Så ja.. om du ska viktigpettra dig med din utbildning (och trycka ner andra som inte är som du?), så kan du väl åtminstone visa din intelligens genom att diskutera respektfullt OCH visa belägg för vad du spyr ur dig.

Jonesy – PRECIS vad jag menade. :thumbup: I en annan tråd som jag hängde i fick jag höra att "man minnsan inte behöver ödmjukhet när man är högutbildad och kan allt". Hahahhahaha. Ja, bara där brister det ju i fasaden.. 😉

/tar mig för pannan

@ Amanda & Jonesy – Ni har så rätt! Bara för att man är akademiker så betyder det inte att man har rätt. Jag har genomsnittsIQ på 130,5 vilket är högre än intagningsnivån för MENSA, men det betyder inte att jag kan mer eller är bättre än någon annan. Det betyder inte ens att jag har rätt i de diskussioner jag har med folk! Därav som jag aldrig ser det som ett argument att ta upp xD

En annan farmor- som kameraintresserad genusmupp med förmodligen allt för lite fritid, kan jag säga dig att tess har RÄTT. Här i Sverige får man ta kort på precis vad som helst och publicera. Så länge du inte bryter dig in i någons hus för att få tag på fotot, i princip. Lärde mig detta när jag hittade mig själv LÄTT censurerad i morgontidningen när jag var 16 under en historia om att ungdomar dricker för mycket. Jag hade inget med historien att göra och var smått upprörd. Om du dessutom är akademiker, får du inte läsa massa spännande böcker om genus då? Synd att det inte verkar fastna.

Skön fördom om att genustänk inte finns i Kanada – haha! Kom igen när du har mer än din kompis som källa på det uttalandet.

emma givetvis så fattar jag väl att det finns genustänk även i andra delar av världen. Jag syftar på hur gemene man resonerar och tänker.

Isåfall tycker jag nog allt att man även kan kategorisera Sverige som ett land "där man aldrig har hört talas om genustänk". Jag har väldigt goda erfarenheter av feminism och genustänk i Kanada.

Det var rätt roligt att läsa alla de svar jag fick. Hehe. Jag skrev som jag skrev därför att Lady Dahmer bad mig läsa ett par böcker. Ja, ett par böcker har jag ju läst. Greppar ni problemet eller skall jag förtydliga mig?

M. Hur kan du ha missat att man 1) inte får fotografera människor som inte gett sitt tillstånd 2) publicera bilderna?

Tror jag skall anmäla bilderna L.D. publicerade ändå DÄRFÖR att hon inte motsagt dig. Någon ordning på torpet får det väl ändå vara. Jag trodde det var allmänt känt detta?

Fian. Så på grund av raggsockor — så vad?

Förstår ni inte, kvinnor, flickor, tjejer?

Att er argumentationsteknik gör er – får er – att framstå — som —ja? lite mindre bildade kanske? Bildning är inte det samma som akademiska examen. Men bildning förväntar jag mig av feminister.

Och ähh ba –öhö — tjaba —

En annan farmor:

Du kanske skulle kolla upp lita fakta. Vem som helst får gå ner på en offentlig plats, till exempel ett torg, och ta en bild på människor för att sedan publicera. Man får dock inte fota och publicera människor i kränkande sammanhang, tillexempel om de är nakna.

Nej, Elin Astrid. Fakta är att man numera INTE får gå var som helst och fotografera.

Till er alla:

Jag provocerade lite. Ni anser att jag använder härskarteknik?

Jag förutsåg att jag skulle bli påhoppad. Men jag undrar varför det inte går att föra en diskussion här – i ämnen som avser diskussion – utan att bli uppmanad att stoppa upp något i r…n?

Är det ett argument?

Vill man framstå som WT skriver man så; annars bemöter man det som sägs.

Och systrar: inte vinner ni något med pratet om härskarteknik – klart jag vet vad det är. Men försök att vara lite sakliga. Det kunde kanske bli intressant?

Nu är det mest en kör av medhåll i din blogg, L.D. Det blir intetsägande i längden.

Glöm inte att jag var feminist innan ni var födda, flickor( jo – ett exempel på härskarteknik men sant).

:mad:;-P:-d:rolleyes:

en annan farmor – du är inte intresserad av att föra en diskussion. Och du är inte intresserad av att ta till dig det jag faktiskt säger utan kommer på helt egna tolkningar av det jag säger och skriver.

Du är intresserad av att tjafsa. Jag är inte intresserad av ditt trams längre. Jag för diskussioner med människor som är konstruktiva i sin kritik och som har något annat än negativitet att tillföra. Du har fått flera chanser.

Från ett häfte som heter Att tänka på som upphovsman: "Om du har skapat en bild där människor finns avbildade kan det behövas ett godkännande från dessa för att bilden ska få användas i reklam eller i digital form. Förutsättningen är att personen/personerna på bilden är identifierbara och framträdande på bilden. Ett godkännande från en avbildad person måste vara uttryckligt. Det innebär att personen måste ha lämnat godkännandet aktivt och helst skriftligt."

Lady D.

Ditt problem är att du inte argumenterar. Du sågar av. Du ber en att stoppa upp något i röven.

Och det där med att ha rätt att fotografera på allmän plats och publicera foton. Det är fel.

Suck.

en annan farmor Jag sågar av DIG. Du är här för att bråka och det har jag inte tålamod med. Du tar dessutom inte till dig ett enda argument utan fabulerar ihop en egen sanning av vad som skrivits. Du är snobbig, kommer med felaktiga påståenden om mig, förolämpningar och annat trams. You overstayed your welcome.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *