Kategorier
feminism & genus

nedslående statistik

(självklart min egen) Jag jobbar ju som sagt inom förskolan. Och på alla arbetsplatser jag haft så har ALLA förskollärare och barnskötare utom jag och 3 till tyckt att "Låt flickor få vara flickor och pojkar få vara pojkar!" och "vi är olika och det tycker jag är bra!".  På varje planeringsmöte eller konferens jag varit på så har vi argumenterat detta till leda. Och detta på förskolor som påstår sig jobba med genus. (lurade föräldrar säger jag ba)  Det är jävligt frustrerande och deprimerande.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

17 svar på ”nedslående statistik”

"Låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar" är bara en kass och rutten ursäkt för att de inte orkar med merarbetet och den självrannsakan som det innebär att som pedagog jobba med genus för ska man lära ut måste man förstå och DET är jobbigt! Speciellt om man inser att man verkligen INTE förstår!

Står det inte i läroplanen, skollagen eller nå dylikt att vi måste jobba på det här med genus? Jag är inte helt hundra på hur det är på förskolan, själv pluggar jag till gymnasielärare just nu. Var något år sen jag läste Pedagogik A kursen men jag har för mig att jag har hört något sånt någonstans. (Måste läsa på det här bättre innan jag börjar jobba…) Då kan man ju tycka att de som inte jobbar med genus i skolan inte borde få jobba kvar om man inte kan jobba enligt det uppdrag man fått. (Om jag nu har rätt så tycker jag att man borde tänka efter lite i vilket fall…)

och här vill jag peta in att montessoriförskolor i allmänhet och MIN arbetsplats i synnerhet faktiskt är jätteduktiga på att motverka traditionella könsroller… in fact! 🙂

dagens smygreklam.

Då hade jag rätt. Tänkte väl att jag kommit på det i någon form av verklighet i alla fall så jag inte drömt det. 🙂 Ja men då känns det ganska illa att man inte jobbar för det faktiskt och jag skulle nog bli ganska arg och kämpa på jag också.

Jag var på nån utställning med kommunen och alla kommunens förskolor. Det fanns en genusinriktad förskola, och den första punkten de hade radat upp på ett stort utställningspapper var: Pojkar och flickor leker olika.

kan verka slappt, men fan vad glad jag är att jag jobbar med datorer & inte människor ibland. jag skulle blir riktigt jobbig att ha att göra med vid dylika möten & konferenser, det känner jag på mig. och när jag blir arg grinar jag, & det vet vi ju alla hur seriöst man blir bemött då.

Hur vore det om man bara behandlade barn som människor? Klart att alla är olika och gillar olika saker men det väldigt lite med könet att göra. Jag svskyr när folk säger att pojkar ska vara pojkar och flickor ska vara flickor. Låt barn vara barn och få ha sina intressen och personligheter ifred.

Nu tar vi det igen för att bevara vårt vackra språk på ett respektfullt sätt. Jag stavar ju helt åt helvete:

Hur vore det om man bara behandlade barn som människor? Klart att alla är olika och gillar olika saker men det har väldigt lite med könet att göra. Jag avskyr när folk säger att pojkar ska vara pojkar och flickor ska vara flickor. Låt barn vara barn och få ha sina intressen och personligheter ifred.

Men att jämföra barns kön med hudfärger är väl inte samma sak?

Män/pojkar och kvinnor/flickor har ju olika kroppar och utseenden för en anledning. Det handlar ju om fortplantning, kroppens olika funktioner.

Sen vad som finns innanför pannbenet på människan är ju en annan sak, men även där skiljer sig mannen och kvinnans åt. Vi är ju trots allt genetiskt uppbyggda på olika sätt från början… när vi var grottmänniskor och allt det där. =)

Tycker det är viktigt att barn ska få vara barn! ta mig inte fel. MEN jag tycker att det är minst lika viktigt att barn får veta från tidig ålder att människor ser olika ut, speciellt pojkar och flickor. Och att det är ingenting konstigt.

Jag tycker du ska starta eget företag och öppna ett jämställdhetsförskola. Så kan du höra av dig till mig när du gjort det så ska jag låta mina framtida barn gå där.

ps. se till att bara anställa vettiga genusmedvetna.

på tal om förskolor som jobbar med "genus" men inte direkt lever upp till kursplanen…<br><br>

Min bästis ("mamman") hämtar sin son… <br><br>

<b>mamman</b>; Vi glömde **'s MyLittlePony här igår, har ni sett den?<br>

<b>Fröken</b>; My….little…<br>

<b>Mamman</b>; den var ljusblå med rosa man. Det står hans initialer under ena hoven…<br>

<b>Fröken</b>: Jaha… jasså var det hans… ja jag har den här. Hehe, jag undrade just vems det var, för vi har ju inga flickor som börjar på "**" som det stod på den…<br>

<b>Mamman</b>; Ehm.. Jaha? Så tanken slog dig inte att det kunde vara en pojkes? Inte ens när han är den enda i gruppen som har de initialerna?

OJ jag ber om ursäkt för min snygga kodning som inte direkt funkade. Jag chansade och det gick inte alls bra :/ HÄR kommer en ny kommentar så kan du radera den gamla:

😛

…på tal om förskolor som jobbar med "genus" men inte direkt lever upp till kursplanen…

Min bästis ("mamman") hämtar sin son…

mamman; Vi glömde **'s MyLittlePony här igår, har ni sett den?

Fröken; My….little…

Mamman; den var ljusblå med rosa man. Det står hans initialer under ena hoven…

Fröken: Jaha… jasså var det hans… ja jag har den här. Hehe, jag undrade just vems det var, för vi har ju inga flickor som börjar på "**" som det stod på den…

Mamman; Ehm.. Jaha? Så tanken slog dig inte att det kunde vara en pojkes? Inte ens när han är den enda i gruppen som har de initialerna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *