Kategorier
feminism & genus

Nej, barn är inga jävla dockor


Ibland undrar jag varför vissa inte skaffar just en docka. En riktig sådan. Inte en liten människa av kött och blod som finns till för att mamma eller pappa ska se bra ut utåt. En liten person som reduceras till en accessoar och statussymbol.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

44 svar på ”Nej, barn är inga jävla dockor”

Ja det är fan sjukt! Ända gången dom ägnar tid åt sina så himla söööööta små bebisar är när dom ska visa sig offentligt.. Du tar dom bebisen på höften precis som om dom vore den nya Gucci väskan!!

Har du inget nytt tips att dela med dig om No Poo??? Kanske en liten videoblogg snart också.. :))

Fast nu är det ju inte hon som valt rubriken och hon älskar nog sina barn lika mycket som dom flesta mammor gör. Och om du haft dom pengarna hon och hennes man har så hade du nog också köpt betydligt dyrare kläder till dina barn. Det har ju inte med att vilja ha en accessoar att göra, utan att man ofta lever efter sina tillgångar!

jag blir så ledsen över tidningens okritiska ton, kan de låta bli att svälja hela kändispaketet och möjligtvis ifrågasätta varför det är som det är och LÅTA BLI att prata om barn som dockor??

Men det finns många sätt att använda sina barn på, för att se lite bättre ut själv. Det behöer ju inte bara betyda att man klär de i exklusiva "söta" outfits. Det kan ju också handla om att man skryter om sitt goda föräldraskap, visar barnet iklädd kläder som motsvarar ens egna (och ens läsares) ideal med mera. :rolleyes:

Gillar inte heller själva grejen, och ser verkligen inte anledningen till att klä barn i kläder som kostar multum.

MEN, som nån annan skrev, det är inte Victoria Beckham som valt rubriken och jag tror säkert att Harper var efterlängtad och är otroligt älskad av sina föräldrar. Jag tror inte att paret Beckham skaffade ett fjärde barn för att det skulle se bra ut utåt eller för att ha en liten docka att klä ut.

Tror nog dessutom att Victoria shoppade med pojkarna också när de var bebisar.

Men jag håller med om att det ser illa ut, att "grabbarna spelar fotboll med pappa medan lilla dockan shoppar med mamma". Dåligt av den som skrev det.

jag är övertygad om att Posh älskar alla sina barn och att hon vill dem väl, men jag får tydligt intrycket av att många av dessa kändismammor vill visa upp sina barn. Det handlar inte om priset på plaggen, utan stilen och själva uppvisandet. Som en accessoar. Jag såg samma sak när jag jobbade på Östermalm. Och jag upplevde samma sak som liten; att jag var en docka som skulle visas upp och göra mamma/pappa stolta.

Att det är ett pucko som skrivit rubriken är inte Beckhams fel. Att tidningarna skriver om barnen som statussymboler är inte heller deras fel. Det är ju tidningarna som "bestämmer" vilka som är trendiga och inte. Tycker det är fel att lasta föräldrarna för det. (Sen finns det folk som ser sina barn som statussymboler men jag tycker det är fel att dra den slutsatsen att Beckhams gör det. De har antagligen inte ens bett om att bli fotade när de shoppar.)

Fast det är nog rätt mycket media och skvallertidningar som framställer det så med.. även om det så klart inte är hela sanningen 😛

Jag tycker Virtanen har skrivit bra om barn idag, http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/fredrikvirtanen/article14183331.ab.

"Jag blir alltid illa berörd när jag ser glada kändisar med sina söta ungar på vimmelbilder från Junibacken eller Gröna Lunds öppning. Något gnager i mig. Det är förstås harmlöst, egentligen. Kändisarna slipper jobbiga köer och barnen tycker att det är roligt.

Då. Men vad tycker barnen när de växt upp och inser att helt okända människor följt dem sedan de tog sina första steg?"

Jag vill hellre fria än döma.

Hur kan vi veta vad som pågår i andra personers hjärna och hjärta?

Vaddå "visa upp"? De är kanske på en promenad eller en shoppingrunda i stan. Får man inte vistas på offentligga platser med sina barn utan att missnöjda persner ropar "Hon VISAR UPP sitt barn".

På vilket sätt reduceras deras barn till accesoarer? Hur kan utomstående bedöma vad barnet betyder för hans/hennes föräldrar? Ska vi göra en bedömning om föräldrarskap utifrån rubriken och bilder i en skvallertidning?

Och

Jag måste nog hålla med några här upptill, jag försöker att inte döma. De där tidningarna finns det ju tyvärr en marknad för, och rubrikerna är ju rena ginglarna ibland. Hitte-på. Jag kan inte sätta mig in i hur det är att vara Posh, och leva med paparazzi. Jag skulle tänka mig att det är skitjobbigt.

Bland mammorna jag umgås med, där jag har lite större insyn, där är barnen också rätt pyntade. Det ska vara retro, på rätt sätt. Det ska vara POP, Katvig, Småfolk, Sikke Lej, Mini Rodini, etc etc. Den där hetsen med uppkläddhet, matchning etc pågår ju knappast bara på Östermalm, även om prislapparna är annorlunda.

Jag försöker låta bli att döma mammorna i min närhet med, men det är bra mycket svårare än att ha åsikter om Victoria Beckham.

I många fall tycker jag att såna där "reborn"dockor vore alldeles perfekta för de där modetyperna.

men de som har reborndockor får ju skit för det också, eftersom de köper dyra bilbarnstolar och kläder och det mesta annat som behövs för riktiga barn. Men som sagt. Vill man ha något att visa upp så tycker jag absolut att det är bättre att satsa på en sådan.

Håller med de som talat innan. Det är inte Beckham som valt rubriken, eller tolkningen av hennes tur på stan med sitt barn. Bara för att hon visar sig på stan med sin dotter betyder det inte att hon "visar upp" henne, och jag tror många föräldrar gillar att handla kläder som de anser fina till sina barn, du handlar väl inte kläder du tycker är fula?

Hade jag pengarna skulle jag mycket säkerligen köpa kläder för samma summor.

Det är hemskt att se! Speciellt när det är folk nära en, som min kompis som har en dotter på 12 månader. För det första har min vän rätt mycket problem med sig själv, "åh vad tjock jag är", "åh vad ful jag är", "ser jag fet ut i detta?", heeeela tiden. Hon väger sig varje dag och ältar om hon gått upp ett kilo! Jag har märkt att hennes lilla dotter redan påverkats av detta då hon hela tiden ska på vågen! Hon ser när mamman väger sig vareviga dag, så när barnet kryper runt på golvet så ska hon ALLTID dra fram vågen (under skostället). Detta barn är bara 12 månader! Hon har dessutom redan fått lära sig att hon är duktig när hon gör nåt bra, som i veckan lärde hon sig gå några steg, "vad duktig du är gumman! åh vad duktig du var nu", dottern är medveten om detta och varje gång hon får höra det så klappar hon händerna åt sig själv! Hon är också klädd som en prinsessa från topp till tå och hennes klädlåda är ENBART rosa, prinsessrum osv osv, därför att har hon andra färger kanske hon ser ut som en pojke! OJDÅ, nej det vill vi ju inte!!! (ironi) Jag mår dåligt över detta, för detta lilla liv ska inte vara medveten om såna saker, men hur fasen ska man lägga sig i deras uppfostran, det kan jag ju inte! Jag får stå och glo på… Sen att alla inte besitter kunskapen du har och som du även gett mig (tack!) är jag medveten om men man vill ju inte föra över sitt egna dåliga mående på sina barn? Min vän vet ju om sina problem (tvångsbeteenden och extremt dålig självbild) varför arbetar hon inte för att hennes dotter ska bli tryggare istället för exakt likadan som sig själv? Hujeda mig vilken uppsats, var tvungen att spy ut detta som gnagt så länge! Tack för att du och din blogg finns LD! (PS, har hänvisat henne till din blogg men det du skriver tar hon inte åt sig av för fem öre (trångsynt)!)

Verkligen! Harper blir stöpt i en mall redan innan hon kan gå själv. När hon blir äldre så kommer hon märka skillnaden på hur hon behandlas och hennes bröder ("grabbarna som spelar fotboll").

Jaa, de 30 minuterna när dom fotas säger ju att Posh och alla andra hollywood-familjer bara vill visa upp sina barn. 23, 5 timmarna som är kvar på dygnet bara antar vi att dom blir behandlade som skräp.

Bara för att man köper fina kläder, hur dom än ser ut, och bär sin unge på höften betyder inte att Posh ser sitt barn som en "docka".

Sen finns det såklart massvis med föräldrar som behandlar barnen sina illa, men att ta denna artikeln är väl lite…. Kasst.

Jag tycker att det är sorgligt att Harpers liv, personlighet och intressen redan är förbestämda av föräldrarna och media! Hon har fan inte fått en chans att visa vem hon är, innan hon blir dömd som en "mycket modeintresserad baby".

/suckar tungt

Halloj,

Hittade precis in hit. Ska absolut fortsätta läsa runt. Intressant blogg!

MEN, i detta inlägg tycker jag inte föräldrarna, kändisar eller ej, bör klandras. Det är ju media som skriver rubrikerna och säkerligen är 99% av föräldrarna på bilderna bra mammor o pappor som älskar sina barn lika högt som vi älskar våra, och har skaffat kids just pga att dom ville ha barn, precis som vi 🙂

Dom klär barnen i kläder dom gillar, vi klär våra i det vi gillar.

Vi har ju faktiskt ingen aning hur dom är som föräldrar baserat på vad dom klär ungarna i.

Lika fel som att säga att ungar med "omoderna" kläder har fattiga föräldrar.

Tycker jag då. Men jag har inga barn alls så, vad vet jag 😉

Ha en fin eftermiddag, nu ska jag fortsätta kika runt i din balla blogg!

Kram

linda

Visa upp vetefan om dom gör, det är snarare så att de inte kan röra sig någonstans utan att bli fotograferade. De visar ofrivilligt upp sig och hela sin familj vart de än befinner sig.

I det här fallet vill jag faktiskt instämma i några inlägg ovan och tycka att det du skrivit känns lite kortsiktigt tänkt (eller kanske bara outvecklat). Vi har absolut ingen aning om hur Beckhams är som föräldrar. Jag hade också handlat kläder för de summorna om jag hade haft möjlighet.

Jag tycker att det är otroligt viktigt att skilja på media och vad kändisarna har sagt samt gått med på själva. Beckhams har knappast godkänt den här artikeln personligen.

nä, det har ni ju rätt i Vi kan omöjligt veta nånting om deras föräldraskap. 🙂

Som sagt, jag är övertygad om att Posh älskar sina barn och vill dem väl, men samtidigt så är hon ju medveten om hur bevakade de är och jag – spekulerar så klart – får känslan av att det är viktigt för henne hur Harper ser ut in public. Inte av illvilja utan helt enkelt för att hon inte tror att det kan ha några negativa konsekvenser.

Jag är mer upprörd med tidningarna än med Posh. Det är media som försöker göra barnet till en accessoar och till någon slags bebis-mode-ikon. Vi vet egentligen inte hur Posh tycker och tänker…det enda vi har är bilder och media's antagande.

"får känslan av att det är viktigt för henne hur Harper ser ut in public"

Men det är väl klart att man bryr sig om hur ens barn ser ut när man går ut? Mille är mitt första brn, och det är klart att jag klär honom i hela, rena kläder, som passar honom. Nu köper jag inte så dyra saker som Beckham gör, men dom klär ju också sina barn i hela, rena kläder som passar dom.

Ser inga konstigheter med det. Det känns så krystat ditt inlägg, som om det är fel på alla andra men inte dig. Ta det inte fel, jag attackerar inte, jag vill inte vara elak, jag vill inte säga dumma saker, men det är den känslan JAG får.

Du klär väl dina barn i hela, rena kläder som passar dom? Och de märkerna kläderna dina barn har är väl ganska dyra??????

ÄLINA* nej, jag bryr mig faktiskt inte alls hur mina barn ser ut, förutom möjligtvis ur ett genusperspektiv. Det är inget jag funderar på och mina barn är ofta varken hela eller rena!

Jag köper oftast billiga kläder: Hm och Lindex och Kappahl. Sen köper jag till lite dyrare. Men prislappen är väl irrelevant?

Nej, självklart är ju barn inte rena hela dagen men man klär dom i hela och rena kläder.

Jaha jag trodde du klädde dom i dyrare märken, har för mig att jag läst det.

Jag hoppas du inte tycker min kommentar va negativ, jag gillar en del av ditt tänk och läser din blogg dagligen!

Men du skulle väl inte klä dina barn i trasiga eller för små/trånga kläder? Så lite borde du ju bry dig vad dom har på sig.

Jag klär inte Mille för utseendets skull, utan för bekvämlighetens skull.

Mjukisar ist för jeans, bomullsbody ist för stram skjorta osv… Så jag bryr mig om vad min son har på sig.

Precis dom där tankarna har jag med. Du sätter ord på mina känslor/tankar. Läser ett antal "mamma-bloggar" och 90% verkar ha ungen som en accessoar.

Sen till Posh, självklart älskar hon sina barn. Och självklart så ska man inte läsa allt för mycket av tidningarnas skit, men ni kan inte ta ifrån att hon bär sin dotter som bara är runt 3mån på de kortet som en liten accessoar på höften samtidigt som hon har 13cm klackar! Det är ju lite crazy.

En sak som jag dock vill lyfta fram som är positivt i mina ögon med fru Posh är att hon får väldigt mycket kritik av folk på forum och tidningssidor för att hon klär sin dotter i för lite glada färger och främst inte i så mycket rosa, samma sak vet jag att kronprinsessan Mary av Danmark har fått på ett antal forum. Jag tycker de är väldigt befriande med en tjej som inte går ton i ton i rosa och som gärna kommer med en kompletterande rosa vagn och leksak 😉 Så kudos till Posh!

Hej du, du har en mycket inspirerande blogg må jag säga! Kollar in varje dag och läser på. Men jag tänkte fråga dig, då jag nyss hade en stormig diskussion med en vän gällande detta, vad tycker du om ordet feminism i sig? Min vän undrade varför det inte bara kan kallas jämställdhet och vill att vi ska byta ord, samt att om vi inte gör det är det kränkande för männen. Men jag anser ändå att det är en viss skillnad, och påpekade att jag tror att feminism är vägen till jämställdhet men det är inte samma sak. Och när vi når ett jämställt samhälle genom feminismen kommer även männen gynnas. Vad tycker du?

Hej du, du har en mycket inspirerande blogg må jag säga! Kollar in varje dag och läser på. Men jag tänkte fråga dig, då jag nyss hade en stormig diskussion med en vän gällande detta, vad tycker du om ordet feminism i sig? Min vän undrade varför det inte bara kan kallas jämställdhet och vill att vi ska byta ord, samt att om vi inte gör det är det kränkande för männen. Men jag anser ändå att det är en viss skillnad, och påpekade att jag tror att feminism är vägen till jämställdhet men det är inte samma sak. Och när vi når ett jämställt samhälle genom feminismen kommer även männen gynnas. Vad tycker du?

Jag funderar mest på om inte tidningarna har något mer vettigt att skriva om, och folket inte har något mer intressant att läsa. Läsarna göder den sortens artiklar, kändisarna i fråga lever ju i en helt annan värld vilket vi nog inte kan förstå.

Jag förstår inte varför Posh ska anklagas för att reducera sina barn till dockor enbart för att hon köper lite dyrare kläder till dem (hon har ju råd)? Det är osakligt. Däremot så är fenomenet med "barn som accessoarer" mycket sjukt och osmakligt, men man kan ju också fråga sig om världen verkligen ska ses i så svarta eller vita termer …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *