Kategorier
feminism & genus

Nej jag är ingen manshatare, men ibland "hatar jag män". Förstår ni hur jag menar?

Igår snackade Cissi Wallin om manshat i Radio1.se och jag var med på telefon för att ge mitt perspektiv. (Lyssna gärna. Jag dräller in 01:03, alltså en timme in.) Utan att förminska det dåliga bemötandet en del feminister står för så tror jag även att det är viktigt att våga prata om VARFÖR många kvinnor hatar män. Vad beror det på, vad har vi för erfarenheter?

Hur är det att vara kvinnor och leva i ett samhälle där man ofta utsätts för övergrepp, orättvisor, skuldbeläggning, skam och kränkningar? Hur är det att vara kvinna och aldrig känna att man är trygg från något av detta? Finns det någon förståelse för att man inte har energin att vara tillmötesgående alla gånger? Att man bara vill SPYYYY, skrika och skälla och håna och slå och ge folk en redig spark mellan benen? Finns det någon förståelse för frustrationen? Finns det någon förståelse för att man som kvinna kan vara jävligt förbannad?

För man måste även våga prata om de förtryckande beteendemönstren som många män visar upp, om än omedvetet. På vilket sätt bidrar enskilda män till att de här strukurerna upprätthålls? Vågar vi ifrågasätta och vågar de ta till sig och ägna sig åt lite självrannsakan?

Som kvinna är jag aldrig trygg. Vi kan inte gå utanför dörren utan att utsättas för mannens blick och mannens norm och mannens krav. Tjejgym och andra verksamheter som utesluter män öppnas. Inte för att diskriminera utan för att tillräckligt många kvinnor inte upplever att de är fredade just för att män tar sig friheten att ragga, kommentera våra kroppar och utseenden, tafsa, komma med sexuella inviter, kalla oss horor och slampor när vi inte ställer upp på deras förväntningar och kalla oss horor och slampor när vi gör det. Jag har blivit utsatt för sexuella kränkningar och övergrepp sen jag var liten. Inte av en man. Inte av två. Inte av tio. Utan många många många fler. I år. I en livstid. Majoriteten av mina vänner har blivit utsatta för sexuella kränkningar och övergrepp. Majoriteten av kvinnor jag haft kontakt med har blivit utsatta för sexuella kränkningar och övergrepp. Av NORMALA män med normala liv. De är pappor, makar, vänner – . Inga monster alls. (för ett monster ser man) De är de slags män vars fruar och vänner och barn säger ”inte han, han är så snäll så! Inte min man!” Jag vet att min bild och mina känslor är färgade av min verklighet och mina erfarenheter, men den vetskapen betyder ingenting när den där irrationella och skamfyllda känslan kommer krypandes; jag hatar män**.Jag litar inte på dem. Jag blir nervös av dem. De skrämmer och hotar mig. Vi lever i en kultur som säger till mig varje dag att jag ska känna precis så här. När mäns dåliga beteende förklaras bort av biologi; ”män är si och män är så” och när ansvaret för övergreppen läggs på offret; ”Varför gjorde du si eller så?” så lär man kvinnor att hata.

Manshat är ett starkt ord och jag tror oftast det handlar om frustration, ilska och rädsla. Inte genuint hat. Och jag förstår det och jag förstår manshatande kvinnors uppgivenhet just för att jag är en av dem ibland. Jag förstår vad de vill förmedla även när jag inte håller med om sättet de förmedlar det på.

(**Förstå mig rätt här. Jag HATAR inte män. Jag hatar inte individer. Jag går inte runt och är arg hela dagarna eller blänger på och hatar varje karl jag träffar. Jag skiljer på den enskilda mannen och Mannen/kollektivet/mansrollen. Jag hatar inte människor pga kön. Jag hatar mansrollen. Könsrollen. Män är inte sin könsroll. Det är inlärt beteende. En social konstruktion.)
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

123 svar på ”Nej jag är ingen manshatare, men ibland "hatar jag män". Förstår ni hur jag menar?”

Tråkigt att höra att du verkar ha så dåligt självförtroende och så dålig självkänsla att du ser i princip alla män i din omgivning som interagerar med dig som svin som vill trycka ner dig. Du har aldrig funderat på att gå till en psykolog för att reda ut dina personliga problem?

Peter du lyckades precis med konststycket att totalt missförstå allt jag försökte förmedla. Men tack för visad brist på förståelse. :thumbup:

Vi hatar alla män. Men som du säger, kollektivet män. Att man ibland blir förbannad och vräker ur sig dessa ord är pga orättvisor, invanda mönster osv.

Yvonne Hirdman är min bästa vän var det gäller genus, och hur man tänker. Och det är någonstans sant som hon säger i Genus och dess stabilas form. Männen måste ge kvinnan förutsättning för förändring, men kvinnan kvinnliga könets att förändra kontraktet.

Nu talar hon visserligen om kön, men i den meningen att det är konstruerat, vilket det är. Männen är tillika de insnurrade i konstruktionen som kvinnan. Känns alltid som att diskussionen handlar om kvinnan roll och hur hon tilldeltas den.

Gillar verkligen att du ifrågasätter de både, man och kvinna, mer sånt!

jag är ostrukturerad som vanligt, men hoppas budskapet går fram.

Instämmer helt och hållet! Även jag, en ytterst normal kvinna utan traditionellt sett "sexig ustrålning" har utsatts för alla dessa övergrepp du beskriver. Av gruppen män varje dag, året om i hela mitt liv. (Inte undra på att jag höll på att gå under och skadade mig själv under en längre period, det är oerhört frustrerande att inte kunna gå ut utan att bli sedd och bedömd som "knullbar" av män jag aldrig någonsin vill vara intim med).

Det är inte gruppen kvinnor som behöver ändra på sig och gå i terapi, det är kollektivet män som skall ändra sig och sitt beteende.

Jag kan också ibland hata den snäva manliga könsrollen. Många av de saker pojkar lär sig av en del könskonservativa människor är inte särskilt schyssta egenskaper. Media gör inte saken bättre heller. Vad säger media om män – till våra pojkar – egentligen? Samtidigt som jag kan hata den kvinliga könsrollen också. Den rosa prinsessan som INTE räddar någon annan. Som bara väntar på att bli räddad. Och därför tror jag att man kan hitta mansförakt och kvinnoförakt i många olika situationer; just för att alla är med och upprätthåller att "så ska hen vara!".

Väl skrivet om ett komplext fenomen. Eftersom det är komplext kommer 30% av alla som läser inte kunna ta till sig nyanserna och missförstå. Men det är mycket bra att diskutera detta.

det verkar vara något skumt med bloggen. när jag klickar på "ordet är ditt" får jag upp en fel-sida men sen när jag backar så kommer kommentarer och fält fram….?

Allt annat fungerar som vanligt i min burk …

Jo.

Men alltså… vad är det här?

"Hur är det att vara kvinnor och leva i ett samhälle där man ofta utsätts för övergrepp, orättvisor, skuldbeläggning, skam och kränkningar"

Inte särskilt kul är det.

Men ibland blir jag lite (väldigt) förbannad över att kvinnor tar på sig offerkoftan och säger: "jaha, här sitter jag och är det andra könet och får stå ut med det här och det här." Vi äger alla våra liv och kan själva välja.

Att jag tjänar mindre än min man beror på att han jobbar med det han är utbildad för, jag jobbar med det jag älskar men min utbildning ligger och dammar. det är ett val jag har gjort. det är inte för att jag är ett offer för samhällets norm. Men naturligtvis bidrar jag till att späda på statistiken om att kvinnor tjänar mindre än män.

åååh, vad jag jag avskyr den frasen "men inte han, han är ju SÅ snäll". När jag blev utsatt för en våldtäkt av en kille som umgicks i samma bekantskapskrets var det INGEN som trodde på mig, eftersom "han äääär ju så snäll och skulle aldrig kunna göra något sådant". Jag är definitivt inte manshatare för alla män är inte våldtäktsmän och förövare. När jag tänker på den här händelsen och känslan av att inte bli trodd, av mina egna vänner så undrar jag vad fan det är för fel. Jag läste en kurs i våras som hade en hel del inslag av kriminologi och vi läste om "det idealiska offret" och den "idealiska gärningsmannen". Uppenbarligen var jag inget idealiskt offer och han var ingen idealisk våldtäktsman.

Känslan jag fick i förhören hos polisen var att "jamen du hade ju bjudit in honom i ditt hem, såatteh." Jag tror att jag hade blivit annorlunda behandlad om det hade rört sig om en överfallsvåldtäkt på en mörk gångbana. Nog är jag arg, men jag vet inte riktigt var jag ska rikta den här ilskan, men jag tror att det mest riktiga är att rikta den mot strukturerna som ligger bakom hur människorna i omgivningen reagerade på det som hänt.

Bra synpunkt!!! Håller absolut med i det du skriver och det är verkligen sjukt att så många kvinnor har behövt vänja sig vid dessa kränkningar och sexuellt ofredande på olika vis. Jag tror väldigt många fler än vad som vet om det har blivit kränkta i egenskap som kvinna. Jag har det definitivt, både genom att bli tafsad på utan min vilja och genom att bli kaLlad "lilla gumman" , "ska inte din kille sköta det där" osv.. Jag hatar givetvis inte alla män för detta, men det påverkar ju i längden min syn på hur jag ser män och kvinnor när detta sker systematiskt och hela tiden.

Bra inlägg LD!

@Dahmer, vad är det jag har missförstått? Det är ju väldigt uppenbart med tanke på det du skriver att du konstant går runt och känner dig nertryckt av i princip alla män du möter i samhället.

Du skriver att du som kvinna lever i "ett samhälle där man ofta utsätts för övergrepp, orättvisor, skuldbeläggning, skam och kränkningar". Ofta måste ju innebär att det sker i princip dagligen, med tanke hur många människor som man vanligtvis interagerar med dagligen.

Har du några konkreta exempel på dessa "övergrepp, orättvisor, skuldbeläggning, skam och kränkningar" som du ständigt upplever? Är det bara du som upplever detta eller är det även andra kvinnor? Hur är det med män, upplever de något liknande?

Du säger också att som "kvinna är jag aldrig trygg". Aldrig betyder aldrig. Varje sekund i livet så är du alltså otrygg. Det låter precis som beskrivningen på ett uselt självförtroende och en usel självkänsla. Att du ser alla i din omgivning som bättre än dig eller som någon som vill dig illa. Är det då dig eller omgivningen det är troligast att det är fel på?

Du säger även att kvinnor "kan inte gå utanför dörren utan att utsättas för mannens blick och mannens norm och mannens krav". Varför definierar du dig själv utifrån någon annans (eventuella) perspektiv istället för utifrån dig själv? Det låter också som klassiska symptom på dåligt självförtroende och en dålig självkänsla.

Vad är det du ser i "mannens blick"? Vad är det du upplever som "mannens norm"? Vad är det du föreställer dig att "mannens krav" är för något?

När jag är ute på stan, eller går hem eller bara promenerar i allmänhet när det är mörkt är jag inte säker. Vi blir inlärda att klär du dig för utmanande kan du bli våldtagen men att det kan också vara en provokation i sig att man går ensam någonstans när det är mörkt.

Det ÄR kränkningar! Det är inte kränkningar i den formen som gör att vi uppmärksammar det, utan vi är inlärda att stå ut med det.

Att hålla sig inomhus efter det blivit mörkt. Att ta kilar som tafsar på krogen "som en komplimang".

Att ha killar som kommenterar ens utseende högt som om man vore någon jävla avelshäst och det ska fortfarande vara en jävla komplimang.

Det här handlar inte om att vi hatar män. Det här handlar om att samhället konstruerat en roll åt män som förlåter all skit de gör och uppmanar dem t o m till det (eftersom "det är en komplimang!") och det är inte okej.

Och de som borde hata det mest av allt är män, eftersom de reduceras till idiotiska bestar som inte kan kontrollera sig själva.

@Nea, vad konkret är det för "orättvisor" och "invanda mönster" som du talar om. Är det någonting verkligt eller är det något som du bara upplever?

Varför måste männen "ge kvinnan förutsättning för förändring"? Du har ju samma rättigheter och möjligheter att göra vad du vill med ditt liv som alla andra har. Vill du bli segelbåtskonstruktör så är det ju bara att börja plugga det och starta ett eget varv. Vill du resa till Polynesien och studera kulturer där så har du samma möjligheter som vilken annan svensk att göra det. Vill du starta företag så har du samma möjlighet som andra att göra det (det finns t.o.m. speciella pengar och hjälp att söka som inte män har rätt till). Vad hindrar dig? Mer än ditt självförtroende och sin självkänsla?

Hej! Ja vad ska en säga… Jag håller med dig i varenda stavelse! Du är fantastisk! Tack för att du finns underbara och kloka människa! :love:

Min fråga ar ingenting med inlägget att göra (för övrigt, HEJA DIG). Jag ska på 2-års kalas om en vecka då ett barn i min närhet fyller år. Jag undrar om du har några tips på "genusmedvetna" böcker, leksaker eller så för så små barn? Jag är själv bara 21 och inte alls insatt i sådana prylar än då det lär dröja många år innan jag själv får barn därför frågar jag dig som har två egna små knoddar.

Jag hatar inte män, men jag hatar att det finns ett manligt kollektiv som sätter upp spelreglerna för alla, både män och kvinnor. Och att det kollektivet är så ogenomträngbart ibland, att vissa män håller andra män om ryggen, att männen som kollektiv kommit överens om att orättvisorna i samhället beror på kvinnors tillkortakommanden, att förändringen är så sjukt långsam och så motarbetad av både män och kvinnor. Det hatar jag.

Jag är helt med på noterna gällande att man som kvinna får gå genom livet och "ta" diverse kränkande saker från män, men jag tror också att det är viktigt att komma ihåg att många kvinnor har en tendens att upprätthålla det här beteendet hos män genom att konstant mena på att "det är så män är". Jag har vid flera tillfällen varit med om när man diskuterat en potentiell pojkväns beteende att man får svaret att "det är så män funkar" och att det är någonting man får acceptera. Med andra ord tror jag det blir svårt att förändra mäns (och när jag säger "mäns" menar jag inte ALLA män) agerande så länge vi själva rycker på axlarna åt det.

trino, tror du inte att även män bedöms av kvinnor? Har du aldrig sett när killen som kommer fram till en grupp tjejer på krogen och bjuder upp den ena av dem blir avspisad? När han vänder sig om tisslar och tasslar tjejerna och hånar honom när han går därifrån.

@Kajsa, du hävdar att det finns ett "manligt kollektiv som sätter upp spelreglerna för alla, både män och kvinnor". Vad har du för konkreta bevis för att det är så? Vilka är de män som ingår i det kollektivet? Har du några namn?

Du säger också att "vissa män håller andra män om ryggen". Är det i några speciella sammanhang du menar att det är så? Har du några konkreta exempel på det? Finns det kvinnor som agerar på samma sätt, men med omvända roller?

Du hävdar också "att männen som kollektiv kommit överens om att orättvisorna i samhället beror på kvinnors tillkortakommanden". Återigen nundrar jag vilka män du talar om, har du några namn? Har du överhuvudtaget några bevis för att så skulle vara fallet. Du talar ju faktiskt om hela samhället!

Bra skrivet. Det här är viktigt att prata om. Jag känner inte en enda kvinna (inklusive mig själv) som inte har blivit antingen misshandlad eller våldtagen av en man. Inte en enda. Ibland kommer de här känslorna, men tyvärr tycker jag sällan att det finns någon förståelse för detta överhuvudtaget.

Vill bara dela med mig. Jag läser till undersköterska, tillsammans med ett gäng kvinnor i olika åldrar + två män. (heja!) Vanliga kommentarer i klassrummet: "åh, på min praktik var det en så snygg läkare, fan vad läcker han var.. hade jag inte varit gift så.. " "åh, studiebesök hos räddningstjänsten, hoppas vi får träffa alla snygga brandmän, hehe" "man vill ju såklart jobba på en avdelning där det finns manliga sjuksköterskor, så man har nåt att titta på på dagarna" "jag skulle definitivt inte vilja bli undersökt av den där fula läkaren som jobbar på avdelning xxx, jag led verkligen med de tjejer som han undersökte när jag hade praktik" och så vidare och så vidare.

Dessutom, där jag själv hade min praktik senast, på en sjukhusavdelning, jobbade några killar. De kvinnliga sköterskorna tafsade, flörtade, kom med snuskiga kommentarer till och om dem, stup i ett! Jagtyckte det blev riktigt obehagligt, och jag såg hur de skruvade besvärat på sig och försökte skratta bort det. Men när kvinnor beter sig så så är det ju bara på skoj eller inget allvarligt menat eller att mannen ska väl vara glad över att få jobba med så snygga sköterskor som ger dem uppmärksamhet?

Ja, kvinnor i mansdominerade yrken har haft och har det såhär, men varför ska vi då 'ge tillbaka'?

kvinnor värderar och kränker och bedömer män också.

Peter,

Jag gissar och du och jag har olika bakgrund vilket kan förklara varför vi reagerar olika på LD:s blogginlägg. Jag känner igen mig, en väldigt stark igenkänningsfaktor. Jag gissar att du känner dig utpekad och därmed går i försvar.

Det är inte individen "Peter" som kritiseras, det är kollektivet män. Precis som att det inte är individen "trino" du ogillar på krogen utan gruppen kvinnor som hånar en avvisad man. (Där är vi för övrigt helt överens, jag tycker också illa om den gruppen kvinnor eftersom de vidmakthåller traditionella könsroller vilket begränsar människor).

Jen men varför anmälde du inte det där då? Du är minst lika skyldig i min mening om du bara sitter och kollar på. Vafan….

LD jag håller med detta inlägg. Varenda jävla gång jag varit ute på krogen är det någon kille som inte fattar ett nej, som ska tafsa, jucka. De ska snacka, anta att de ska få ligga med en bara för att man pratat en stund med dem.

Man blir synad efter ens utseende. Har man smink på sig eller inte, har man rakat sig eller inte, har man plockat ögonbrynen eller inte – har man inte då är man ett jävla äckel och inte mycket att lära känna. Jag har själv märkt av den här skillnaden. När jag har noppat mina ögonbryn, sminkat mig, klätt upp mig, och är rakad… då vill killar OCH tjejer snacka med mig. Tvärtom? Jag sitter ensam på en soffa.

Jag hatar mansbilden för att den är våldsam, för att den den skrämmer mig, för att den får mig att tveka. För att den säger att killen jag letar efter inte får existera. För att den är så snäv och skadar killar jag känner. Jag hatar den för att jag vill förfan inte bli beskyddad av någon man, jag kan klara mig själv!

Känner en typisk "karla-karl" som ska skydda oss, som förminskar oss tjejer till svaga personer för att vi inte slåss när vi blir antastade, svaga för att vi väljer våra konflikter. Som inte klarar av att man skojar lite med honom, och man absolut inte får säga "gay" skämt, eller om att han är kvinnlig osv. Det är DEN bilden jag hatar. För den får mig att känna mig som mindre av en människa.

Jag skrev ett inlägg om det här för inte så länge sedan. Om hur de allra minsta grejer vissa män gör emot oss kan få så otroligt stora konsekvenser, som de själva inte ens inser. Här är hela inlägget för den som vill läsa. Men jag kopierar in den viktigaste delen av det också.

http://carrofliin.blogspot.com/2011/10/pink-tells-it-like-it-is.html

"When a guy passes me by and touches me inappropriately I am often caught of guard and can just real quick push his hand away. Then I just move along because I'm so surprised and confused by all the people moving around me in the spotlight. But then the emotional roller coaster starts, where you feel disgusted. Like you are being treated like a thing instead of a human being. Like you're just anyone's property. You want to turn around and tell that guy off but it's too late. And you're wondering if it would even make a difference if you found him, because maybe he's so drunk that he won't remember this tomorrow morning. But you will."

Peter svar till din kommentar till trino

Bara för att du bjuder upp en tjej så betyder det inte att hon måste acceptera. Hon har rätt att säga nej… Och bara för att tjejerna fnissar och håller på efter betyder det inte att de snackar om hur du såg ut, eller vad du sa. De kanske tyckte det var kul att en kille bjöd upp dem, men inte vågade, eller ville just då, eller kände för att dansa, eller kunde just då, kanske hade en pojkvän? Det kanske är du som har dålig självkänsla?

Har aldrig varit med om att tjejer gjort så som du säger, alltså snackat illa om killen. Det har endast skett om man är odräglig, avbryter konstigt, eller inte tar ett nej osv. Det kanske finns några som gör så. Men det är långt från "norm beteende".

Jag tycker det är intressant att man blir stämplad som manshatare för att man säger att man är feminist. "Så tycker du bara för att du är manshatare" så fort man yppar ngt om feministiskt synsätt. De stunder jag hatar män som minst är när jag tar på mig genus- och feministglasögonen. Då känner jag mig som mest öppen och fördomsfri och kan känna förståelse även för "de värsta" männen. Då jag hatar män mest är när jag är mitt allra minsta jag och bara går efter mina egna erfarenheter och känslor och alltså bara är människa.

Peter, vad ruttet av dig att ifrågasätta och förminska någons upplevelser på det där sättet. Det är jävligt tunga saker som tas upp här och du vill ha konkreta exempel med namn och datum för annars så har det inte hänt och man borde söka psykologhjälp så att man ska förstå att det var inbillat? Förstår på ett svar du fått att du gnällt på kvinnor, har du några namn och datum?? För det är ju det som är viktigast lr? När du inte är intresserad av att lyssna eller förstå andra så förstår jag inte varför du söker sympatier för egna upplevelser.

När ska människor börja fatta att om man vill att någon ska vilja förstå och lyssna på en så måste man själv kunna lyssna och förstå utan att börja gapa "ah man jag då! Mig är det ännu mer synd om" "Ah men kvinnor då! Ni gör si och si".

trino, din gissning är felaktig. Jag känner mig inte utpekad och går i försvar. Jag är intresserad av vad för psykologiska processer som ligger bakom den här typen av tänkande. Är det personliga upplevelser och personliga tillkortakommanden som ligger bakom generalliseringar som dessa eller finns det någon faktabaserad rational som stödjer det som påstås.

Om man baserar det på personliga erfarenheter så måste man ju först se om det finns några motsvarande upplevelser där rollerna är omvända. Om det finns det så faller de könsmässiga generalliseringarna.

Jag förstår varför ni hatar MansRollen. Allt detta (för)tryck om hur man ska se ut. Och vad har utseende med hur bra man är på någonting? Jo, fullständigt inte någonting. Jag kallar mig själv för feminist, men ändå vet jag att jag har en lång väg att gå. Det har vi alla tyvär. Keep up the good work!!!

Jag hatar män, och jag har ingen motivation eller ork att försöka få de som inte fattar varför och blir arga (dvs män och kvinnor som älskar mäns gillande mer än sin egen värdighet) att förstå. Vad får jag ut av det? Män som Peter som är till synes ofaantligt intreserad av det här med genus, får man ju anta eftersom han kommenterar så flitigt här, kan ju kanske göra lite egna efterforskningar istället för att förvänta sig att damer ska bistå honom med info, vad vinner de på att upplysa dig Peter? Om du håller med eller ej spelar ingen roll då du inte är ärlig i din efterfrågan utan vill sätta på plats. Typiskt sån man som jag utan att skämmas eller bortförklara hatar, jag behöver inga mäns gillande eller förståelse. Vad i allsindar ska jag med den till? Mitt framtida barnaavlande är säkerställt, har en fantastisk partner med snopp som helt och fullt förstår varför jag hatar män. Honom älskar jag dock, då han är en individ liksom jag, så behandlar vi och ser på varandra.

Tack lady dahmer för din fantastiska blogg, förmåga att förklara och ork att debattera med en målgrupp jag för länge sedan gett upp på.

Rebecka, helt riktigt och det gäller åt båda hållen. Tjejer måste inte acceptera om en kille bjuder upp. Tjejer har full rätt i att avspisa killar som bjuder upp om de tycker att han inte är snygg nog eller om de inte gillar något annat med honom. De har full rätt att öppet uttrycka vad de tycker om killar. Men samma sak gäller också åt andra hållet. Killar har full rätt att dissa tjejer som de inte tycker är snygga nog och säga öppet vad de tycker om hennes utseende.

Vad vi alla upplever är vårt eget ansvar att bearbeta. Tjejer har säkert lättare att känna igen sig i andra tjejers upplevelser, medans killar säkert har lättare att känna igen sig i andra killarns upplevelser.

Har man dåligt självförtroende och dålig självkänsla är det antagligen lättare att lägga allt ansvar utanför sig, precis som Dahmer gör i inlägget. Men i slutändan kan man bara förändra sig själv. Så lider man av den typen av känslor och åkommor som Dahmer beskriver så bör man fundera på om det verkligen är omgivningen det är fel på eller om det faktiskt kan vara en själv. Ett samtal med en psykolog eller samtalsterapeut kan vara en bra början.

aeriel, du säger att du "hatar män mest är när jag är mitt allra minsta jag och bara går efter mina egna erfarenheter och känslor och alltså bara är människa". Det tyder också på att det är en fråga om självförtroende och självkänsla.

Det är alltså dina känslor som styr och inte en genomtänk faktabaserad analys av hur det ser ut i verkligheten. Har man dåligt självförtroende och dålig självkänsla så är det vanligt att man vill lägga sina personliga misslyckanden utanför sig själv och skylla allt på någonting externt.

PETER så du menar att de kränkningar, övergrepp osv jag utsatts för är mitt fel och ansvar? Att om jag bara haft bättre självkänsla så hade det inte hänt? Att om jag haft bättre självkänsla så hade jag inte behövt bli tafsad på, utsatt för verbala kränkningar och kommentarer om mitt utseende och kropp, misshandlad, sexuellt trakasserad, kallad för hora/fitta/slampa, förnedrad, förolämpad osv?

Du vill ha konkreta exempel? Jag ger dig konkreta exempel men du skyller det på min självkänsla.

Jag kan inte gå på krogen utan att flera, inte en, FLERA män tar sig rätten att ta på mig, kommentera min kropp, tala med mina bröst, kränka mig. När jag var yngre och snyggare så kunde jag inte gå ut på dagtid utan att nån visslade, ropade, raggade.

När män tafsar på mig så ska jag ta det som en komplimang. Jag ska t.o.m bli glad att män vill ha mig och visar det. En klapp på rumpan är "inget att hetsa upp sig för". Jag ska skylla mig själv för att jag hade kläder på mig som povocerar. Jag ska skylla mig själv för att jag pratade med killen ifråga (för det ger män frikort att ta för sig). Vill jag inte ha den där drinken eller tackar jag nej till samtal så ska jag finna mig i att kallas frigid, hora, fitta, subba.

osv i all oändlighet.

Jag håller med dig. Jag känner en hel del jättefina, underbara män som jag älskar jättemycket. Men över lag så gör män mig betydligt mer obekväm och illa till mods än vad kvinnor gör, och jag har goda skäl till det.

Jag vet inte hur många gånger okända killar har kommenterat min rumpa högt (positivt förvisso, men det spelar ingen roll). Eller hur många gånger någon kille har börjar ta på en när man är på krogen, fastän man knuffat bort honom flera gånger. Ibland har man till och med blivit fasthållen. Aldrig någonsin har en tjej gjort något sådant mot mig. Så klart som fan man blir lite rädd för män. Och misstänksam mot dem. Att det finns massa snälla killar hjälper liksom inte, inte sålänge alla svin som finns därute får härja fritt utan att någon säger ifrån.

Peter:

"De har full rätt att öppet uttrycka vad de tycker om killar. Men samma sak gäller också åt andra hållet. Killar har full rätt att dissa tjejer som de inte tycker är snygga nog och säga öppet vad de tycker om hennes utseende."

Jag håller inte med. Jag tycker det är taskigt att "dissa" och "öppet" snacka om människors utseende. Dålig stil. Respektlöst.

Att välja bort varandras umgänge kan man göra utan det. Att ovälkommet röra vid nån är också taskigt och dåligt uppförande, och ibland ett övergrepp.

Det är inte beroende på att den utsatta har taskigt självförtroende, det är för att den som utsätter beter sig illa. Även om de med dåligt självförtroende kanske är lättare byten eftersom de är troligare att inte säga ifrån (specifikt okarakteristiskt för Lady Dahmer, ironiskt nog) och därmed blir oftare utsatta, så är det alltjämt inte dem de beror på. Även om den utsatta får sämre självkänsla av att den som utsätter tagit sig friheten och inte respekterat henom så är det ändå inte den utsatta det beror på.

Att "öppet" uttrycka sig nedsättande om individer eller grupper av individer är väldigt sällan befogat. Man bör i så fall ha tillräckligt goda skäl och överordnade syften.

Jag förstår skillnaden som du tar upp. Jag hatar inte män som i alla män men ibland känns det lite som att man ger upp, och jag kan förstå att det blir dumt då, men bara för det behandlar jag ju inte ALLA män illa, oftast ingen alls. Däremot så hatar jag att det är som det är, att om en man tar på mig, ser på mig, säger olämpliga saker så anses jag rycka på axlarna och skita i det. Men skulle jag gå fram till en man och greppa tag om kuken på honom och säga något i stil med "Tja, fan vilket nice ass, du vill inte ha något att dricka för att sen följa med hem till mig?" skulle jag ju bara verka dum i huvudet.

@Dahmer, nu lägger du ord i min mun. Jag har inte sagt att "de kränkningar, övergrepp osv jag utsatts för är mitt fel och ansvar".

Däremot har vi alla ett eget ansvar för hur vi tolkar andra människor interagerande med oss. Har man ett dåligt självförtroende och en dålig självkänsla ökar sannolikheten att tolka allt som andra människor säger till en eller deras agerande som någonting negativt.

Dessutom verkar inte du själv vara speciellt blyg och tystlåten när det gäller att uttala sig om andra personer. Hur vet du att andra människor inte har upplevt sig verbalt kränkta, förnedrad och förolämpad av dig? Hur vet du att ditt interagerande med andra människor inte har uppfattats som fysiska eller sexuella trakasserier av dem?

@Dahmer, det låter verkligen tråkigt att du inte kan "gå på krogen utan att flera, inte en, FLERA män tar sig rätten att ta på mig, kommentera min kropp, tala med mina bröst, kränka mig", etc.

Men hur vet du att det inte finns män som upplever precis samma sak som dig, men där det är kvinnor som tar sig rätten att kommentera deras kroppar, tafsa på dem, m.m.?

Bör de männen "hata kvinnor"?

@Dea, och ändå förekommer det bland både kvinnor och män att diskutera och kommentera andra människors utseende. Själv upplever jag att det är vanligare bland kvinnor att kommentera hur andra män och kvinnor ser ut, än vad det är bland män.

Men det är inte bara utseende som kommenteras. Det är inte ovanligt att andra döms ut som puckade eller dumma i huvet.

Personer med dåligt självförtroende och en dålig självkänsla riskerar naturligtvis att ta åt sig mer.

Inna- precis. Varför ska vi kvinnor inte kunna säga så som det är? Att feminismen är en KAMP som går ut på att vi KVINNOR ska TA ifrån MÄNNEN (eftersom männen som det är nu har MER än oss och det är orättvist). Detta måste vi ju göra, eftersom män som grupp inte verkar ha något större intresse av att GE. Alltså måste vi TA. Och vi måste FÖRKLARA för dem, visa och ge exempel på VARFÖR vi känner att vi måste göra som vi gör. Vi MÅSTE vara arga. Vi MÅSTE ju kunna prata om MÄN SOM GRUPP eftersom MÄN SOM GRUPP är de som FÖRTRYCKER oss. Det är bara jättemesigt och fjantigt att sitta och linda in ord eller på andra sätt försöka undvika att "någon" (läs: MÄNNEN) ska bli arga och upprörda. Som om vi är RÄDDA för det! Vad bryr vi oss om dem liksom? Jag tror inte att det FUNKAR. Jag tror inte att det någonsin KAN bli jämlikt och vi inte får/kan/bör prata om all orätt som mansrollen gjort oss genom alla tider. Om vi inte kan prata om grunden till allt som feminismen handlar om, nämligen det faktum att männen har tryckt ner oss för att själva roffa åt sig… Och där har du så jävla rätt Inna- för vi kvinnor kan inte och kommer aldrig att vinna makt genom att vara snälla. Och för att nå dit så måste vi skita i vad de tycker- liksom de har skitit i oss i alla tider. // persson

Jag håller med dig. Killar är läskiga och oförutsägbara. Visst har jag killkompisar som jag litar på till 100% men det brukar också ta ett tag. Och det är tack vare könsrollen MAN. Inte killar rent generellt, utan hur samhället har format de flesta. Och jag hatar inte killar, jag ÄLSKAR DEM, men rollen skulle jag klara mig utan. Varför är inte alla bara individer istället för att definiera varandra efter kön?

@jenny, vad är det männen har "MER" av? Pengar och kapital? I Europa så äger kvinnor cirka 40% av allt kapital. I USA så äger kvinnor mer än 50% av allt kapital.

Varför skulle någon "GE" pengar och kapital till någon annan bara så där? Och varför skulle då de som har pengar och kapital "GE" det till just kvinnor? Varför då inte till alla som har lite pengar och kapital? Oberoende av kön?

Är du medveten om att även de som idag anses som fattiga bara för hundra år sedan skulle ses som relativt välställda? De flesta kvinnor i dagens Sverige har långt mycket mer pengar och kapital än vad merparten av alla män haft historiskt sätt.

Unga kvinnor idag har dessutom mer pengar och kapital än vad unga män har. Är det de unga männen som du ska "TA" pengar och kapital från? De som redan i genomsnitt har mindre än de unga kvinnorna?

Ett tips. Om du vill ha mer pengar och mer kapital kanske du ska överväga att 1) utbilda dig till ett yrke som behövs inom industrin eller 2) starta ett eget företag och driva det med hög lönsamhet.

Det är kanske lite tråkigt och kräver en stor arbetsinsats, men det är precis så som de flesta som idag har mycket pengar och mycket kapital har gjort.

@Irma, vad är det som är så läskigt med "könsrollen MAN"? Det är tack vare den som du kan bo i ett varmt hus med rinnande vatten och el. Det är tack vare den som det finns gator och bussar. Det är tack vare den som det finns sjukhus och mediciner. Det är tack vare den som du kan surfa på internet och skriva kommentarer på bloggar. Det är tack vare den som du kan äta dig mätt varje dag.

Tycker du inte om hus, värme, vatten, sjukvård, transporter, internet och mat? Är det läskigt?

peter jag varken tafsar eller kränker människor verbalt så nej, jag är ganska säker på att jag inte uppfattats så. Att vara oblyg är inte detsamma som att vara otrevlig. Och att jag pga nån dålig självkänsla ska ha missuppfattat tafs och tillmälen? Skämtar du eller? Det är JUST sånt där jävla snack som gör att många kvinnor inte vågar säga ifrån. :thumbdown:

PETER och jag skulle ha full förståelse för en man som hatar kvinnor om han konstant kränkts av dem under sitt liv. Men nu är det så att kvinnor systematiskt utsätts för sånt här och män inte gör det. Det innebär såklart inte att män aldrig utsätts eller att kvinnor aldrig är förövare, men det är inte ett strukturellt problem att män konstant utsätts för den här typen av våld och kränkningar.

Men jag vet att du och dina likar, Pär Ström osv, förnekar att det här problemet existerar och då blir det jävligt svårt att föra en dialog.

Byt ut man mot invandrare och det blir till ett tvättäkta rasistiskt inlägg.

Man blir mörkrädd av hatet och att så många håller.

KALLE vi kan byta ut "män" mot "vita" så blir det ett annat perspektiv. Och lika förståeligt. Nej det går inte att byta ut män mot invandrare eftersom att invandrare inte systematiskt förtryckt svenskar i årtusenden.

Jo jag tycker att om man byter ut man mot invandrare i din text så blir det rasistiskt.

Det finns invandrare som rånar och är våldsamma, eller hur. Jag frågar dig om du hatar invandrare för det?

Erat hat mot män är inte "finare" än rasistens hat.

Rebecca – den egensinniga, skrev jag att jag INTE anmälde det? Jag gick till avdelningschefen och pratade med henne, berättade vad som pågick och att jag tyckte det var jobbigt, sen är det chefens ansvar att gå vidare med det, hade jag varit anställd eller återkommande vikarie så hade jag, om inte chefen gjort sitt jobb, tagit saken vidare. Nu slutade jag min praktik där och kommer inte söka mig tillbaka till just den avdelningen.

Angående kommentarerna från mina klasskompisar, så säger jag ifrån. Och deras svar är oftast att det är ju bara på skoj, eller att så håller män på om kvinnor hela tiden, så det är rätt åt dem isåfall.

Och då blir jag så jävla less på dem.

Men jag tycker faen inte att jag bara sitter tyst och ser på, och det gäller mobbing, kränkningar och trakasserier oavsett kön. Jag har blivit utsatt för psykisk misshandel av min förra sambo, och det är fortfarande jobbigt, men jag känner inget agg mot män eller manlighet för det, det var just DEN mannen som var ett svin. Det hade varit ett svin om det varit en kvinna också.

Men det är ju samma generalisering som gör att män väljer bort kvinnor från arbetsmarknaden? Borde man inte stå över det här om man just jobbar aktivt för att jämställdhet.

Jag hade kunnat skriva en lång harang om att det inte är så konstigt att män inte anställer kvinnor eftersom de statistiskt jobbar mycket mindre dagar, är lägre utbildade (över alla årskullar), vabbar, är gravida, är sjukskrivna mer, väljer fel utbildningar från ekonomi, hur jag själv har en mer kritisk blick mot tjejer o.s.v.

Hela grejen går väl ut på att se att det är könsroller som leder fram till detta och stå över det? Skriv att du hatar mansrollen istället för män som grupp eftersom män i gemen känner sig utpekade av det. Jag kan välja bort mansrollen, men fan inte att vara man.

Och jag ser din notis i slutet av texten, men varför inte fokusera bara på det, varför ens skriva något som kan börja förlåta personer som hatar män? Hata dem som gjort något mot dig och hata mansrollen, men hatar du människor baserat på ett medfött attribut så är du i min värld iaf inte bättre än en rasist (och ja, jag förstår skillnaden i maktstrukturerna, men hat av medfödda attribut är inte förlåtligt någonsin även om det sker mot vita eller män eller Markus Schenkenberg för den delen heller)

Sedan återigen det där med raggning – du skriver att män tar sig frihet att ragga… ragga är ett TVÅNG för vissa män om vill ha en chans att ligga ö.h.t. eftersom kvinnor ofta inte har friheten. Problemet borde väl vara killar som inte tar ett nej hoppas jag, inte att de raggar?

Nu lät jag nog surare än vad jag var, hoppas min poäng går genom. Skall man få män att ö.h.t. förstå att de besitter makten, så skall man inte hata dem eftersom deras självbild då kommer vara att det är dem som är offret då istället. Försök att förklara för dem för 1000 gången om vad ni menar med könsroller istället så bankas det nog in tillslut.

KALLE läs ett par varv till så kanske du fattar vad det är jag säger.

MARCUS jag säger inte emot dig, för som jag skriver i det finstilta så handlar det inte om att jag går runt och hatar män eller att jag på nåt sätt säger att hat är ok. Jag förklarar bara varför det beror på. Nej, jag håller inte med dig om att jag inte borde skriva om sånt här för jag är övertygad om att förståelse är en del av vägen mot jämställdhet. Istället för att ytterligare skambelägga kvinnor som känner dessa förbjudna känslor, se deras erfarenheter och förstår hur det blri så här.

Sen så nej, det är ett problem att män raggar. Oavsett vad det beror på (och anledningarna i sig är ju ett problem) . Jag VILL INTE att män som inte fått signal att det är ok raggar på mig. Jag vill inte vill inte vill inte. Jag tycker det är fruktansvärt jobbigt och påfrestande och de flesta kvinnor jag umgås med tycker precis samma sak. Jag vill vara ifred. (ok nu är jag medelålders, tjock och inte speciellt snygg längre, men när jag var yngre så var jag det) Jag vill kunna sitta på en bar och snacka med mina vänner utan att män kommer fram och limmar. Fan, jag vill kunna sitta på ett fik eller en jävla buss utan att män ska komma fram och limma.

@Katten Jansson

Nej, precis. Samma sak med kvinnor, de är inte systematiskt förtryckta av män här i Sverige.

Det är när man kollektivt börjar hata en grupp som det börjar bli farligt. Har vi inte lärt oss av historien?

Börjar vi rättfärdiga hat är vi illa ute. Hat mot vita män är lika illa som hat mot andra grupper. Punkt slut för min del om ni inte håller med.

Trevlig helg och hata mindre.

Kalle, ja fast nu är det ju ingen här som har ägnat sig åt hat. Det är du som inte förstår inlägget eller kommentarerna.

Men vad är detta?

Själv har jag söner och ett barnbarn av manligt kön.

Dessutom är jag yrkesarbetande akademiker i en ytterst patriarkal struktur.

För mig handlar det om att skilja på struktur och människa.

Många kvinnor beter sig som patriarker i sin strävan att införa matriarkatet.

Och kom ihåg kvinnor: ni fostrar männen!

Av med offerkoftan och se realistiskt på kvinnorollen! Ni väljer! :thumbdown::thumbdown::blush:

I själva verket är kvinnorollen bekvämare än mansrollen. I väst alltså – och i i-länder.

På tal om det svälter män kvinnor och barn solidariskt på Afrikas Horn.

Lägg ner det navelskådande genussnacket en tid och ägna er – tja, stödja de organisationer som försöker arbeta mot svälten där.

Lady Dahmer:

Självklart skall man kunna diskutera varför det blir så, men det skall inte vara ok att en sådan förenklad världsbild. Jag tycker inte det. Det är t.ex. ok att diskutera varför personer med invandrarbakgrund är grovt överrepresenterade när det gäller kriminalitet, du kan självklart diskutera vilken roll klass och kulturell etnicitet (inte lika självklart biologi) spelar, men det är inte ok att säga att du hatar invandrare för det. Och återigen, jag förstår maktskillnaden, men för mig är det en ren principiell fråga, en människa som hatar någon för något en annan människa inte kan rå för är en idiot. Punkt.

Angående raggning så förstår jag att det är jobbigt att folk raggar på en hela tiden, jag tror vi är exakt på samma våglängd att om könsrollerna luckras upp så kommer det hjälpa alla förutom alfahanarna och blyga tjejer att få ligga mer med dem de vill och mer naturligt, men från det perspektiv som finns nu och från eget perspektiv så hade jag fått ligga väldigt lite eller inget om jag hade väntat på en signal att få prata med en tjej. Eftersom min yta inte säljer sig själv och vi män är dem som måste sälja oss och det enda jag har av värde är personlighet. Tyvärr. Vi har nog totalt olika perspektiv eftersom jag var "telefonförsäljaren", mot min vilja, och du var den som var tvungen att stå ut med det.

Peter, Absolut, visst jag kan bli segelskit. MEN jag kmr fortfarande arbeta mot invanda föreställningar HUR kvinnor beter sig?

Det är det jag menar, "Männen" som grupp bör ändra attiyd, och även ja, som du säger, det är självupplevt. Så visst mina argument faller väl på det, men ändock, argumentar vi inte bara utefter våra egna erfarenheter til syvende och sist?

sen å andra sidan, självkänsla noll, beror mest på mitt eget leverne såklart då jag såg mannens bekräftelse som det enda rätta, det mannen gav mig tillfredställde alla mina behov. (huvaligen) kan jag skylla på männen eller mig själv? både och.

För mig handlar debatten OM det faktum att vi lever i en värld där vi fortfarande blir behandlade efter kön, och personen.Där vi dömer ut folk efter vad vi förväntar oss av dem.

Är en typiskt kill-tjej i mångas ögon, skinn på näsan men fortfarande extremt bräckligt. jag gör det som förväntas av mig? vems fel är det? mitt? samhällets?…?

Det jag menar är att mannen skall vilja bilda ett samhälle, då han har övertaget i, för att kunna få ett jämställt samhälle och där kvinnan fortsätter driva kampen för det…? är det oklart?

Jag förstår inte hur dina personliga anekdoter ger dig rätt att dra generaliserande slutsatser om 50% av det mänskliga släktet.

Maria: Ja, se, när t.o.m. Googles semantikalgoritmer utövar härskarteknik så har det gått för långt!

@Amy, jag förstår alldeles utmärkt att "kvinnor ogillar att bli utsatta för våld av män". Det skiljer knappast från att män och deras (o)vilja att bli utsatta för våld av både andra män och av kvinnor. Om du har läst forskningen så kan du inte ha missat att kvinnor tar till våld mot män ungefär lika ofta som män tar till våld mot kvinnor. Vad får dig att tro att män inte skulle vara lika ogillande till att utsättas för våld?

@Dahmer, internationell forskning motsäger dig på den punkten. Män utsätts i ungefär lika hög grad som kvinnor av våld av sin partern. Dock uppmärksammas det inte i lika hög utsträckning, speciellt då inte i Sverige där den feministiska diskursen har tystat ner kvinnors våld mot män.

http://www.youtube.com/watch?v=56Agy4bTv6Y

Det är enbart den med problemformuleringsprivilegiet som kan definiera något som strukturellt eller ej. Det är den som gör definitionen som har makten. Makten att förtrycka.

Bara för att du tror att du varken tafsar eller kränker människor verbalt så kan du inte veta hur andra människor uppfattar det när du interagerar med dem. Det är deras upplevelse, inte din. De har väl samma rätt till sin upplevelse som du har till din?

@Irma, vad får dig att tro att det inte skulle vara den manliga könsrollen som ligger bakom mäns agerande när det gäller att bygga hus, fixa rent vatten, upptäcka och tämja elektriciteten, uppfinna transportmedel, forska och upptäcka mediciner, förbättra jordbruket, m.m.? Det är samma drivkrafter bakom detta som på andra områden där könsrollerna gör sig gällande. Vad får dig att tro att könsrollerna bara skulle påverka oss på vissa utvalda områden och inte alla områden?

Om könsrollerna inte påverkade allt det jag räknade upp så skulle ju kvinnor ha skött allt det till lika hög utsträckning som män. Men så är inte fallet. Det är män som byggt hus, fixat rinnande vatten, upptäckt elektriciteten, uppfunnit och byggt transportmedel, uppfunnit internet, byggt sjukhus och uppfunnit mediciner, förbättrat och effektiviserat jordbruket, allt som gör din vardag dräglig och allt som tillser att du får mat på bordet varje dag.

Allt kan du tacka den manliga könsrollen för.

@Nea, du bestämmer och påverkar själv hur du vill bli bemött. Du påverkar själv ditt liv. Lyssna till dig själv och agera utifrån vad du vill. Bara du kan bestämma ditt eget öde.

Res jorden runt, utbilda dig, starta ett företag, anställ personal, öka ditt företags lönsamhet, etc. Du ansvarar för dig själv och hur du upplever din omgivning. Du du du! Ingen annan har något som helst ansvar för dig. Det har bara du.

Kalle- du misar maktperspektivet. En persom som känner sig förtryckt, som har en historia a förtryck, som lever i ett samhälle som systematisk förtrycker folk och där förtrycket i många fall är institutionaliserat, känner logiskt nog hat mot dem som förtrycker henom. Det är en försvarmekanism, och ilska har historiskt sett var väldigt produktivt. Hade vi inte haft arga kvinnor, arga svarta, en arg arbetaklass så hade vi suttit där och lallat i all evighet. Ni får stå ut med hat, inte ta det personligt men ta det åt dig, lyssna och fundera över vad just DU gör som kan få kvinnor att känna sig kränkta. Sen är ju inte diskussionene över där, man kan inte bara prata om att män är förtryckare och har problem, men det gör man inte heller. Du får se det i det perspektivet.

Mariakb: Fast män förtrycks ju i motsvarande mån när det gäller vårdnaden av barn, straffskalor inom domstolsväsendet, i lagen, etc. så då kanske det är helt okej för män att hata kvinnor också?

Peter, det är lite fånigt att säga åt oss kvinnor att tacka er män för alla de sakerna du listar upp. Du måste liksom komma ihåg att män under väldigt lång tid hindrade kvinnor från att bidra med såna där nyttigheter.

Peter, visst var det kanske män som uppfann dessa saker, men som Amy säger så var kvinnor inte tillåtna att bidra med sådant under en lång tid. Det viktigaste är väl ändå att tänka framåt och att försöka utveckla samhället så pass mycket så att det inte ska behöva finnas några könsroller överhuvudtaget? Så att alla får vara sig själva utan att behöva begränsas av dessa roller? För övrigt så är inte den manliga könsrollen mindre skrämmande för att dem har uppfunnit och kommit på en massa grejer förr i tiden. Det är inte så att man blir glad och tacksam när slemmiga gubbar försöker stöta på en/tafsa på en osv. bara för att en man en gång i tiden uppfann penecillin.

Peter, visst var det kanske män som uppfann dessa saker, men som Amy säger så var kvinnor inte tillåtna att bidra med sådant under en lång tid. Det viktigaste är väl ändå att tänka framåt och att försöka utveckla samhället så pass mycket så att det inte ska behöva finnas några könsroller överhuvudtaget? Så att alla får vara sig själva utan att behöva begränsas av dessa roller? För övrigt så är inte den manliga könsrollen mindre skrämmande för att dem har uppfunnit och kommit på en massa grejer förr i tiden. Det är inte så att man blir glad och tacksam när slemmiga gubbar försöker stöta på en/tafsa på en osv. bara för att en man en gång i tiden uppfann penecillin.

"Jag hade kunnat skriva en lång harang om att det inte är så konstigt att män inte anställer kvinnor eftersom de statistiskt jobbar mycket mindre dagar, är lägre utbildade (över alla årskullar), vabbar, är gravida, är sjukskrivna mer, väljer fel utbildningar från ekonomi, hur jag själv har en mer kritisk blick mot tjejer o.s.v."

1. Jag som kvinna = vabbar mycket

2. Du som man = misshandlar och våldtar kvinnor

1+2 = samma logik

Peter och allt vad ni nu heter – era argument är motsägelsefulla och obegripliga.

Peter, kan inte du länka den studien som påvisar att kvinnor och män utsätter sina partners för lika mycket våld? Och en sak till… våld som har dödlig utgång, har du någon statistik på det?

Jag tycker att våldet mot kvinnor idag är väldigt överdrivet. Som man löper du BETYDLIGT större risk att utsättas för våld under en ensam promenad en kväll. Våldtäkt är förmodligen inte vanligare men knivöverfall, rån, misshandel? Det löper du betydligt större risk att risk att råka ut för som man än som kvinna. Ändå vill feminister att kvinnor (inte både män och kvinnor, utan kvinnor) ska få åka gratis kvälls- och helgtaxi inom Stockholmsområdet?

Varför är man aldrig trygg som kvinna? Det är knappast så att män kan gå utanför dörren utan att utsättas för kvinnors blickar, normer och krav. Det är inte ju inte direkt bara kvinnor som har ”krav” på sig att vara snygg, sexig och attraktiv. Vilken tjej granskar inte en kille noga innan hon är villig att gå på dejt med honom? Män tar sig friheten att ragga… Tja, det är ju inte direkt något fel med att kvinnor också skulle göra det. Jag tror män skulle uppskatta om en kvinna nån gång kom fram och raggade på dem, det kanske inte alltid är så lätt för en man att ta första steget? Speciellt inte när man läser sånt här http://www.nydailynews.com/news/national/9-year-old-student-suspended-sexual-harassment-calling-teacher-cute-mother-article-1.987029

Det här med att bli kallad hora och slampa… Jag har aldrig blivit kallad det, men så har jag heller aldrig bett en man dra åt helvete såfort hans ögon möter mina. Jag tror inte riktigt man kan säga att man blivit utsatt för sexuella kränkningar om det man då syftar på inte direkt är något brott, det är väl upp till var och en isåfall vad man anser vara en kränkning. Jag skulle till exempel kunna påstå att det var en sexuell kränkning när en kille fäste blicken på min urringning under en dejt. Men vet du vad? Jag lät min blick svepa över hela hans kropp också, gör det mig till ett äckel? Gör det mig till en sexbrottsling?

Hej

Tittar in lite då och då och läser det du skriver.:) Var så skönt att läsa hur det är, jag har slutat på studs från ett jobb för att min chef tryckte upp mig mot väggen och tafsade. Idag (23 år gammal) är jag tuffare än för tre år sedan, men jag har dagar då jag verkligen hatar män, andra stunder när jag skulle kunna viga marken åt min pojkvän. Det är så livet är.

Så tack. Känns "skönt" att veta att andra kvinnor har det precis lika dant, men också så jävla fel att det ska vara så. WTF liksom??

Jag tycker det är ganska intressant när man läser kommentarerna på alla inlägg. Det är liksom ofta så att de som är "emot" det inlägget vill förmedla, kommer med argumentrika, faktabaserade, välformulerade kommentarer, medan de som är emot dessa kommentarer skriver saker som "Jag orkar inte argumentera med dig", "Om jag skulle bemöta det där skulle jag bli tvungen att utbilda dig först, det orkar jag inte" osv. Varför inte ge oss en debatt istället och motivera VARFÖR ni tycker som ni gör?

"AMY: Peter, du verkar inte förstå att kvinnor ogillar att bli utsatta för våld av män. Kanske är du korkad."

"LD: Men jag vet att du och dina likar, Pär Ström osv, förnekar att det här problemet existerar och då blir det jävligt svårt att föra en dialog."

"BLIXA: "Jag hade kunnat skriva en lång harang om att det inte är så konstigt att män inte anställer kvinnor eftersom de statistiskt jobbar mycket mindre dagar, är lägre utbildade (över alla årskullar), vabbar, är gravida, är sjukskrivna mer, väljer fel utbildningar från ekonomi, hur jag själv har en mer kritisk blick mot tjejer o.s.v."

1. Jag som kvinna = vabbar mycket

2. Du som man = misshandlar och våldtar kvinnor

1+2 = samma logik

Peter och allt vad ni nu heter – era argument är motsägelsefulla och obegripliga."

Så män misshandlar och våldtar kvinnor lika mycket som kvinnor vabbar barn, blir gravida och jobbar färre timmar?

Av de första två kommentarerna att döma..: "du är korkad" och "jag kan inte föra en dialog". Försök! Försök föra en dialog! Vi som inte håller med har också saker att säga! Möt våra argument istället för att avfärda dem och oss som korkade och outbildade!

Peter och Kalle: You go!

Hittade detta inlägget i Hanna Fridens blogg. Är detta samma Peter som skrivet i kommentarena här tro? Anti-feministen som är bitter han inte får ligga…..

""Peter on November 14, 2010 23:02

Hej Hanna. Jag är vad du nog skulle kalla antifeminist. Jag tänkte ge några bevekelsegrunder till varför jag är det.

1) När jag som man i ett decennium av misslyckanden på den s.k. köttmarknaden hela tiden får höra att jag ska sluta vara så kräsen, och att jag inte har någon rätt att vara ledsen för att jag misslyckas, ty då skulle jag ha fått för mig att jag har rätt till kvinnors kroppar då tröttar jag. I synnerhet samtidigt som jag hör hur tråkigt det är för överviktiga kvinnor som blir ratade, och om hur dessa kvinnor och deras feministiska anhängare pratar om att det är samhällets fel att de inte blir sedda som sexuellt attraktiva. Jag som man som uppenbarligen inte är sexuellt attraktiv har enbart mig själv att skylla för detta.

2) När pojkar misslyckas i skolan, då är det för att de är lata. När flickor misslyckas på arbetsmarknaden, då är det för att de är diskriminerade. Detta är en väldigt vanlig ståndpunkt bland feminister och något som jag tycker väldigt mycket visar på skillnaden i hållning till problem som drabbar män och problem som drabbar kvinnor.

3) Kvinnor har full rätt att välja precis vem och när de vill umgås med någon på sin fritid, och detta ska de inte behöva utstå kritik för. Samtidigt, när män utnyttjar denna rätt och väljer att inte umgås med och inte släppa in kvinnor i sina fritidsintressen, då klagas det på detta och påstås att det är en kvinnofientlig atmosfär.

Det är detta som gör att jag är motståndare till rörelsen. Det handlar inte om att feminism inte tar upp manliga problem, det handlar om attityden att kvinnors problem är ett samhällsproblem, mäns problem är något som män får ordna upp själva.""

Men skärp dig! Så bara för han har andra åsikter är han bitter som får för lite fitta? Skyll er själva då när män säger att feminister fått för lite kuk.

Nej, när jag läser kommentarerna och inlägget skäms jag över att vara kvinna.

peter ja, kvinnor utsätter män för våld. Men våldet är inte lika våldsamt. Män har dessutom en möjlighet att värja sig (oftast, inte alltid) men det har sällan kvinnor. Mitt ex slog mig. Jag slog honom också. (inte ok) Men när jag gjorde det så kunde han stoppa mig genom att ta tag i mina händer ev. sätta sig på mig. Jag kunde ALDRIG stoppa hans våld. Aldrig.

Men det våldsamma våldet tillhör knappast någons vardag. Det gör däremot det passiva våldet; kommentarer, tafs, blickar, kränkningar, förminskning, skambeläggning och härskartekniker. Sånt som kvinnor får utstå systematiskt.

JENNIE jag gissar att du inte har en blogg? Och om du har det så har du kanske inte så många som besöker den eller så skriver du inte om ämnen som engagerar och får igång folk?

Jag har nämligen en dialog konstant med hundratals människor som ifrågasätter mig, mitt liv, min person och mina åsikter. Konstant. Varje dag. Hela dagarna. Här i bloggen, på twitter och emellanåt i radio. Jag för en dialog.

Jag har också under mina tre + år som bloggare varit i kontakt med många människor som Peter. Som har ett helt annat perspektiv. Som inte tror på könsmaktordningen, att kvinnor är underordnade och som tror att män har det svårast. Som gärna förminskar kvinnokampen osv. Jag får dagligen kommentarer på min twitter från antifeminister och jämställdister och jag orkar inte bemöta det längre.

Ja, Peter är vältalig och tillmötesgående, men jag kan inte argumentera emot en verklighetsuppfattning som är så tvärtemot min egen. Det är som att stånga huvudet mot en vägg och hur kul det än kan vara de första minuterna så är det inget jag orkar ägna mig åt längre stunder.

Ja jösses, att sitta och samla artiklar från en propagandasida om pappors rätt till sin barn utan att granska artiklarna är ju en sak. Men där har vi naturligtvis också ett lysande exempel på varför könsroller och dess förväntningar kan vara dåligt för bägge könen.

En snabb sökning på Psycinfo visar att det finns massor av vetenskapliga artiklar som bevisar motsatsen till du letat fram. Och framför allt, att mäns våld mot kvinnor i allra högsta grad har många fler allvarliga konsekvenser än kvinnors våld mot män. Inte så konstigt kanske.

Att regeringen satsar resurser på att minska mäns våld mot kvinnor måste väl också ses som ett tecken på att det är ett allvarligare problem. Förhoppningsvis har de forskning som stödjer fakta innan de tar sådana beslut.

Jag hatar män när mina väninnor erättar hur de gång på gång blivit misshandlade av sina män-män som de älskade och litar på. Jag hatar män när min väninna berättade hur hennes man kastade in henne i väggen för att hon inte ville bli muslim-eller hur han kastade henne neför trapporna för hon inte ville bära slöja. Eller hur en annan väninnas pojkvän misshandlade henne-och när hon låg sönderslagen på golvet fotade henne för som han sa "visa fotona för hennes son så han vet vilken hora till morsa han har"…..så många kvinnor jag känner eller känt har misshandlas å de grövsta av sina egna män-då kan jag känna hat så klart.

Men. Ibland blir jag förbannad över att vi i Sverige inte fattar att vara på vår frihet och kämpar vidare i vardagen för att bredda den och säkra den-våra medsystrar i världen könsstympas, gifts borts mot sin vilja, får inte välja sina liv, på ett sätt som är så grymt att det är helt sjukt att hela världen inte rasar mot denna sexism.

Jag funderade länge på varför man bara lär sig om amerikanernas slavhandel och inte arabernas? Den var lika omfattande, otast ännu grymmare och pågick på sina ställen in på 1960-talet (OCH FÖREKOMMER ÄN).Förklaringen är enkel. Araberna tog mest kvinnliga slavar. Miljoner mijloner afrikanska kvinnor togs till arabvärlden där de fick framlida sin liv som slavar, våldtäkter ingcik naturligtvis. Då är det plötsligt inte något att tala om. Vi växer upp med tron att den vite mannen tog slavar, när slaveriet av kvinnor förekom i lika stor utsträckning i arabvärlden-men som allt som gäller kvinnor så förminskas värdet av det.

Till alla kvinnor som inte behöver leva i ofrihet-låt aldrig en man styra/kuva/håna er-lev ert liv som ni vill-det är feminism!!!! Och stöd ra medsytrar delta inte i kollektivet som dömer kvinnor för i princip allt.

@ Birgitta

Ja, de använder sig av Eva Lundgrens "Slagen Dam". En undersökning som har blivit sågad flera gånger om av oberoende experter. Eva Lundgren som dessutom hävdar att det finns ett stort nätverk av vita äldre herrar som inte bara håller kvinnor fångna utan även utnyttjar dessa som barnaföderskor för att barnen sedan ska offras under satanistiska riter… Det blev ett polisärende som inte så konstigt lades ner. Hon lär ju vara rättvis i sin forskning…

Min poäng med länkarna är inte att låtsas som om kvinnomisshandel inte finns utan att bredda förståelsen för att det finns en till sida som är totalt undangömd. Om det så bara vore en (1) enda % av männen som blir misshandlade i sina förhållanden så måste även den procenten bli tagna på allvar. Bla av regeringen som pungar ut miljoner och åter miljoner till kvinnojourer medan mansjourerna inte får ett öre. Istället så kartläggs dom av Feministiskt Perspektiv som antifeminister. Inte visste jag att det var antifeministiskt att hjälpa människor? Men när man läser här så får man ju en ganska mörk bild av feminister. Här frodas det populära "näthatet" som annars brukar tillskrivas "vita arga unga män"…

Peter: "vad är det som är så läskigt med "könsrollen MAN"? Det är tack vare den…"

I helvete heller. Det är tack vare den som kvinnor som gjort liknande arbete (och ofta deltagit i de stora upptäckterna, men råkat vara gifta och skilja sig med t.ex. Einstein och därmed i hans vrede blivit utskrivna ur historien… om man inte läser deras senare publicerade brev sinsemellan, givetvis). Det är tack vare den som män har fått chansen att göra allt det här underbara och paternalisera kvinnor som inte haft samma chans. Mänsklighetens situation är resultatet av i praktiken oändliga summor av handlingar, så vad får dig att tro att det blivit sämre om vi haft matriarkat eller jämställdhet istället för patriarkat? Att kvinnor skulle haft sämre hjärnor?

En annan: Varför ska alltid feminister behöva ge pengar till Afrikas horn, fokusera på "viktigare frågor istället", när de fokuserar på dessa "fokusera på viktigare frågor istället" igen? Varför utesluter dessa viktiga samtal och givanden varandra?

När jag hamnade i bråk med en person nära mig om mitt engagemang i feminism, tyckte hon att miljöfrågor var viktigare. Well, vem av oss tror du åt vegetariskt/sopsorterade/försökte använda mindre resurser i flertalet situationer jämfört med den andra?

(Gav pengar till behövande är inte till min fördel här, eftersom jag faktiskt hade de pengarna och hon inte).

Relevant illustration av David Liljemark i ämnet:

http://2.bp.blogspot.com/_Ez5oBrHg6e0/SsiglwjwYZI/AAAAAAAAAEA/4oHbsW6V8JA/s1600-h/feministens-vardag.jpg

Casey Jones: "regeringen som pungar ut miljoner och åter miljoner till kvinnojourer medan mansjourerna inte får ett öre".

Men kan jag SLIPPA behöva höra det där maskulinistfabricerade falsariet fler gånger? Kvinnojourer hamnar i bästa fall under kommunens budget, men är mycket beroende av frivilliga bidrag och ideellt arbete. Mansjourer saknas än mer, absolut, vilket beror på att machismen säger åt män att klara sig själva, vilket är helt jävla värdelöst. Män behöver ta initiativ till mansjourer! Sådant arbete sker idag dock enbart men förtjänstfullt av Män för Jämställdhet, http://www.mfj.se/

Rebeka:

Anledningen till att Google translate får det resultatet beror på dess språkmodell.

Googles översättningssystem använder en "n-gram"-språkmodell för att förstå frasernas kontext. Detta innebär att meningar delas upp i delfraser som dessa n-gram:

men are men

are men and

men and men

and men should

osv.

Dessa fraser jämförs sedan med en stor samling av fraser som samlats från flera miljoner engelska meningar på internet. 3-grammet "men and men" förekommer mycket mer sällan i denna samling och 4-grammet "men and men should" förekommer också mycket mer sällan än frasen "men and women". Sannolikheten för "men and women" är därför mycket högre.

Levenshteinavståndet mellan "men and men" och "men and women" är dessutom lågt (två infogningar).

Därför tror google translate att användaren menade "men and women".

Fan vad ni är löjliga, de snackas om 10-15 mördade kvinnor om året. De är oftast mördade av personer som inte är friska och drogpåverkade. Då kanske man kan prat om en eller två kvinnor som är mördade av män som är "normala" Det finns minst 4 miljoner män i sverige. Att prat om detta som ett mansproblem är idiotiskt. Det dör minst 50 män i arbtsplats olyckor varje år. Det dör 2000 män i självmord varje är. DET ÄR ETT PROBLEM, väx upp för helvete och sluta snacka en massa skit !

TUPP jag har tagit up problematiken kring den manliga könsrollen också, men just det här inlägget handlar om kvinnors utsatthet. Det går nämligen alldeles utmärkt att vara engagerad i både mansfrågor och kvinnofrågor, men man ska passa sig jävligt noga för att börja värdera dem. :thumbdown:

Problemet är ju just att de värderas så olika, Att människor dör är tragiskt, att ett par kvinnor om året och någon enstaka män blir mördade av sina partners är tragiskt. Men det som är vidrig t är att dessa två kvinnor värderas enormt mycket högra än tusentals män !!! Detta är vidrig och går att bevisa vilken sekund som helst. Goolgla eller lyssna på radio, tv och läs tidningar. Vilka är det det pratas om ?? vilka värderas högst. Vems liv har högst värde. Se hur det gick till på concordia, senast. Kvinnor o barn först….I nyheterna som varje dag berättar hur många kvinnor o barn som dör annars är det bara döda. Mäns liv ses som förbrukniigsvara.

TUPP: Jag instämmer helt med dig. Hur ofta står det att "bland de omkomna fanns 5367 män"? Njae, jag har då aldrig sett en sådan mening. Däremot "bland de omkomna fanns 32 kvinnor och 43 barn", DET ser man i ALLA artiklar om krig, naturkatastrofer, olyckor etc.

Nej LD jag fattar inte alls!

Varför skulle du ens "ibland" hata män om du har hjärnkapaciteten att skilja på de män du hatar och de andra männen som bevisligen har inget med saken att göra. Separationen mellan struktur och indivivid är vetenskapligt sågad i smulor. Se citat på bloggen.

Manshat handlar inte om ilska – manshat handlar om hat, ett kulturellt problem och därför ett moraliskt problem.

Orden kommer från världens största auktoriteter, Katherine Young och Paul Nathansson som forskat i flera år på manshat och skrivit flera böcker på ämnet.

Och ärligt talat är feminismens problem precis som Cissi Wallin säger i radio inte alls manshat som ÅSIKT – hon säger själv att hon är emot manshat för att hon inte anser det gynnar den feministiska kampen.

Att klaga på manshatisk retorik men inte ha problem med manshat är rent hyckleri. Det är just sådan feminism som är orsaken jag inte kallar mig feminist utan jämställdist. Som talar för män OCH kvinnor.

/Erik

JENNIE nja så är det inte. Det kan stå "530 dog varav 50 var kvinnor". Vet du varför man skriver så? Inte för att kvinnor är mer värda utan för att mannen är norm. Skriver de inte "bland offrena fanns kvinnor" så utgår folk generellt från att det enbart var män som omkom. Oavsett vad det gäller så utgås det alltid från att det är en man om man inte påpekar att det är just en kvinna.

LD: När det gäller dödssiffror i krig är jag beredd att hålla med dig (om att man tar för givet att det bara är män som dör), eftersom könsfördelningen är LÅNGT ifrån lika bland soldater (bra gjort alla jämställdhetskämpar med att få den mer jämn bland chefspositioner och liknande dock!). Men när det gäller olyckor och naturkatastrofer tror jag inte att man bara antar att det bara fanns män på plats. Lite kanske man bidrar till att få folk att TRO att enbart män har dött dock, genom att man tydligen är mer mån om att rädda livet på kvinnor än män i sådana skeden (tänk Costa Concordia). Då är det kanske viktigt att poängtera hur många kvinnor man tyvärr inte lyckades rädda.

"Inte för att kvinnor är mer värda utan för att mannen är norm." Vidrig Vinkling NORMEN är ATT mannen DÖR !!Och är förbrukningsvara. Precis som andra radikalfeminister så har du ingen som helst medkänsla med män som dör. Annars vore din analys omöjlig.

Precis som du tycker det är jobbigt med män som stöter på dig, när 90 % av alla män, måste göra detta för att få någon som hellst framggång i sex OCH Kärlekslivet. RadikalFeminister verkar inte ha någon som hellst medkänsla eller insikt i hur andra människor har det.

Nej LD, jag har ingen förståelse för att du hatar män (som i könsrollen man inte individer män). Jättetråkigt att du har mött så många personer som har betett sig illa. Men att definiera upp en mansroll baserat på deras dåliga egenskaper och sen projicera den på män, det blir för dumt imho. Jag känner inte igen mig i din beskrivning av världen överhuvudtaget, vare sig i mitt liv eller från vad jag vet av alla mina vänner och bekantas liv. Jag har tjejkompisar som går på gym, går på stan, etc etc och ingen av dom har upplevt det som du beskriver här. Ja, många av dom är rädda för att gå ensam på kvällen, av den grunn att det finns sjuka individer som kan skada dom. Mycket det samma som att det finns sjuka individer som misshandlar och rånar män.

Och den rollen som du säger att jag är inlärd i, att jag har fått in med modersmjölken så att säga, den är så långt ifrån mitt liv som man kan komma.

Tyvärr så tycker jag att den här sortens syn på män är med på att upprätthålla och skapa den fruktan som du säger skapar manshatet. Kanske man hade fått en bättre debatt om man hade fokuserat på dom sjuka individ som kränker och tagit tag i dom problemen, istället för att säga att det är män som i manrollen som är sjuka och kränker kvinnor. Se om du kan definiera mansrollen baserat på några andra, mera framträdande egenskaper som flera män delar, än bara att män slår, män kränker, män tafsar, män glor etc etc.

Helt till slut: när du går ut och ser att an man tittar på dig, le tillbaka så kanske du får ett varmt vänligt leende tillbaka. Han kanske inte tittar på dig för att han är ond och en möjlig våldtäktsman. 😉

Män är normen, överallt, i alla kulturer, i alla länder. Kvinnan ska vara tillgånglig (men om hon ska vara din fru, inte för tillgänglig), vacker, slank, storbröstad, UNG (trots att detta är en omöjlighet för alla levande varelser att förbli unga, män får bli äldre, kvinnor har efter en viss ålder inget existensberättigande eftersom hon då inte duger sexuellt enligt män),hon ska vara en duktig älskarinna som alltid är villig (men hon ska inte ha haft många sexualpartners om hon är din fru), hon ska vara bra på att laga mat, sköta hemmet och vara en umärkt mor, och allt detta ska hon göra med ett soligt leende på läpparna-män har bara ett krav, om ens det, de ska ha ett arbete.

I tv, fil, tidningar matas vi ständigt med hur en kvinna bör se ut för att duga. och hon är alltid passiv. Unga, vackra, välformade, halvnakna tittar de på oss alla-SÅ HÄR SKA DU VARA FÖR ATT DUGA. Något motsvaraande krav finns inte för män.

I prnografin dräller det av perfekta kvinnokroppar (unga!)som vill li tagna av män på alla sätt-få män vill dock gifta sig med dessa kvinnor som ger dem utlösning för de är ju horor.

Flickor könsstympas miljoner vaje år-för att de inte ska känna sexuell lust (de ska kontrolleras så de inte är otrogna)-Peter berätta gärna om denna tortymetod existerar för det manliga könet, jag kanske har missat det? Flickor, i miljoner växer upp med stora gynekologiska poblem, med oerhörda smärtor livet ut för att de ska kontrolleras-finns något motsvarande tortyrmetod som är riktad mot mäns sexualitet?

Lady D, skriv gärna om könstympning, detta är bland det vidrigaste mest spridda accepterade tortyrmetod som finns.Mot flickor så klart.

Peter hade ju sluppit detta om han levde i ett av de hundratals länder som praktiserar denna skit.

@Leah: Suveränt. Mitt i blink. Du beskriver ju exakt vad alla män tycker, tänker och menar om kvinnor. Och könsstympning är ju något alla vita medelålders män är för och utför på alla tjejer dom ser. (eller kanske det har något med sjuka religioner och kulturer att göra?)

Allvarligt talat, tror du verkligen att alla män (eller någon man överhuvudtaget) står för det du skriver där?

Feminismen verkar vara liktydigt med någon ide att man inte kan känna sig bra som kvinna.

Var sker alla dessa övergrepp ?

Jag ser aldrig några. Jo jag såg ett för 30 år sedan en man som misshandla en kvinna på gatan.

Själv har jag blivit grovt mobbad av 2 kvinnor.

Plus allt manshat som tidningarna och politiker levererar.

Det man ska göra är att försöka bli fri från de mentala problemen det orsakat och undvika när man kan att vara i närheten av sådana personer

Du är helt fantastisk och jag beundrar dig så himla mycket. Jag har personligen väldigt svårt att vara sansad nog att skriva bra texter eller argumentera på ett bra sätt utan att börja svära och skrika. Det här inlägget beskrev så himla bra hur det känns med män att jag blev väldigt glad av att läsa det.

Jag blev ledsen av att se att nästan alla negativa kommentarerna kommer från, vad som verkar vara, män. Jag förstår inte hur man inte kan förstå den här texten. Jag kan bara tänka mig att man inte vill förstå. Är negativt inställd redan från början. Eller så är det kanske svårt att förstå när man inte själv blir utsatt. Och jag menar inte utsatt för att folk flörtar. Jag pendlade i ett år och under det året hann jag bli tagen på två gånger av olika män. Jag vill inte sitta bredvid män när jag åker buss numera. Är det så svårt att förstå?

Som ung kvinna kan jag inte låta bli att undra i vilken verklighet vissa lever. Jag har de senaste åren företrädesvis befunnit mig i mansdominerade miljöer (har gjort lumpen och pluggar på en teknisk högskola) och det är ytterst sällan jag har blivit illa behandlad på något vis. Kränkningar eller övergrepp har jag överhuvudtaget inte utsatts för. Jag upplever att de flesta, både män och kvinnor, behandlar varandra med respekt även om det förstås finns några enstaka rötägg.

Sedan bör man ha i åtanke att mäns och kvinnors hjärnor skiljer sig en aning och att vi därför inte fungerar riktigt likadant i alla situationer vilket kan leda till missförstånd.

"Ja, Peter är vältalig och tillmötesgående, men jag kan inte argumentera emot en verklighetsuppfattning som är så tvärtemot min egen. Det är som att stånga huvudet mot en vägg och hur kul det än kan vara de första minuterna så är det inget jag orkar ägna mig åt längre stunder."

Detta uttalande var mycket märkligt. Det är väl lite det som är poängen med en debatt/argumentation? Att människor med olika verklighetsuppfattningar belyser och argumenterar i syftet att bevisa för sin motpart, och i många fall åhörarna, att dennes tes är rätt. Då får man ibland "bita i det sura äpplet" och stånga huvudet mot en vägg så som du beskriver. Du och dina gelikar väljer ofta att inte göra det! Och då menar jag inte bara på din blogg, utan överallt! Och det är aldrig bra. Dels blir man cementerad vilket kan leda till att man uppvisar ett fruktansvärt osäkert beteende den dagen man blir ifrågasatt. Och då har man skjutit sig i foten. Det kan också gå som för vänstern när partiet vägrade ta debatt mot Sverigedemokratern eftersom att de hade helt olika verklighetsuppfattningar. Lars Ohly fick stå där och skämmas för det extremt låga antalet röster medens Jimmie Åkesson hade skumpa över hela kavajen.

"Som kvinna är jag aldrig trygg. Vi kan inte gå utanför dörren utan att utsättas för mannens blick och mannens norm och mannens krav. Tjejgym och andra verksamheter som utesluter män öppnas. Inte för att diskriminera utan för att tillräckligt många kvinnor inte upplever att de är fredade just för att män tar sig friheten att ragga, kommentera våra kroppar och utseenden, tafsa, komma med sexuella inviter, kalla oss horor och slampor när vi inte ställer upp på deras förväntningar och kalla oss horor och slampor när vi gör det."

Vet du vad? Jag är man! Och jag vet inte hur många gånger jag har jag har blivit bedömd, fått blickar, Kommentarer om min kropp, mitt utseende, blivit taffsad på diverse kroppsdelar. Tro för fan inte att detta endast drabbar kvinnor. Vi killar blir stänigt granskade av det motsatta könet. Så tro för fan inte att kvinnor har monopol på detta. Och när det gäller överfall. Och när det gäller att ragga. Tänk om alla killar bara slutade att ragga. Imorgon. Hur barn tror du det skulle födas de närmsta åren? Och när det kommer till överfall. Att jag skulle bli våldtagen kanske inte är så troligt. Men vem av dig eller mig ska vara mest rädd för att gå utanför dörren? Men det finns inga offerkoftor i herrstorlekar.

"Det här med att bli kallad hora och slampa… Jag har aldrig blivit kallad det, men så har jag heller aldrig bett en man dra åt helvete såfort hans ögon möter mina. Jag tror inte riktigt man kan säga att man blivit utsatt för sexuella kränkningar om det man då syftar på inte direkt är något brott, det är väl upp till var och en isåfall vad man anser vara en kränkning. Jag skulle till exempel kunna påstå att det var en sexuell kränkning när en kille fäste blicken på min urringning under en dejt. Men vet du vad? Jag lät min blick svepa över hela hans kropp också, gör det mig till ett äckel? Gör det mig till en sexbrottsling?"

Jennie: Jättefint inlägg! Men jag valde att citera en den bit som verkligen belyser hela problematiken. Du verkar vara en självständig kvinna som inte hatar och vägrar låta feminsmen förvandla dig till ett snyftande våp som hoppas på att bli buren sista biten för att du är kvinna. Jag blir nästan lite kär;)

Intressanta diskussioner! Min uppfattning är att i Sverige finns det inte något manligt konsensus kring att det under några omständigheter skulle vara rätt att t ex misshandla, sextrakassera eller våldta kvinnor. En man som beter sig så får förmodligen omgivande mäns fördömanden istället för ryggdunkar eller tyst medhåll. Det finns dock säkerligen vissa subkulturer i Sverige (här i avseendet grupper med andra värderingar i dessa frågor än samhällets officiella) som en minoritet män tillhör som omfamnar dessa normer. Vad som är mer uppenbart i Sverige och det finns konsensus kring är t ex att mansdominerade yrken är bättre betalda och att kvinnor utför mer hushållsarbete även om båda parter förvärvsarbetar mer. Det blir lite fel att prata om könstympning och våldtäkt inom äktenskapet som ett universellt manligt fenomen när det skiljer sig stort i hur män i olika delar av världen ger sitt godkännande till repektive kraftigt tar avstånd från dessa beteenden.

Intressanta diskussioner! Min uppfattning är att i Sverige finns det inte något manligt konsensus kring att det under några omständigheter skulle vara rätt att t ex misshandla, sextrakassera eller våldta kvinnor. En man som beter sig så får förmodligen omgivande mäns fördömanden istället för ryggdunkar eller tyst medhåll. Det finns dock säkerligen vissa subkulturer i Sverige (här i avseendet grupper med andra värderingar i dessa frågor än samhällets officiella) som en minoritet män tillhör som omfamnar dessa normer. Vad som är mer uppenbart i Sverige och det finns konsensus kring är t ex att mansdominerade yrken är bättre betalda och att kvinnor utför mer hushållsarbete även om båda parter förvärvsarbetar mer. Det blir lite fel att prata om könstympning och våldtäkt inom äktenskapet som ett universellt manligt fenomen när det skiljer sig stort i hur män i olika delar av världen ger sitt godkännande till repektive kraftigt tar avstånd från dessa beteenden.

Nej, det är verkligen inte svårt att förstå att du stundvis hatar män. Det är verkligen fruktansvärt det som du gått igenom. Skrämmande att det verkar vara så vanligt med dessa typer av övergrepp.

Jag känner inte alls igen mej i detta.

Jag har aldrig utsatts för övergrepp eller sexuella kränkningar, aldrig blivit kallad hora, fitta eller slampa (inte vad jag hört i alla fall). Jag letar i minnet, men kan inte hitta någon gång jag ens blivit tafsad på.

Det där att du inte kan gå ut på krogen utan att flera män tar på dej, kränker dej, kommenterar din kropp. Är det sant? Det låter ju helt sjukt.

Jag är en rätt snygg tjej och ibland gillar jag att klä mej sexigt och visst kan män på krogen ragga på mej, säga att jag är vacker osv. Men tafsa på mej? Nej, aldrig…

Att behöva bli "utsatt för" mäns raggning och deras blickar" tycker jag är helt okej. Det är väl alla människors rätta att ragga på någon (så länge man gör det på ett respektfullt sätt såklart) Och jag spanar också in män som jag tycker är läckra. Det tycker jag är okej.

Dock är även jag rädd ibland när jag är ute ensam på kvällarna för jag vet att det finns (alltför många) män som är svin.

Det finns en del män som inte alls förstår vad du menar med inlägget och det kanske helt enkelt är för att de inte känner igen sig i det du beskriver.

Dom är antagligen inga män som beter sig på det viset du beskriver mot kvinnor, därför känns det främmande för dom.

Jag kan verkligen inte känna igen mej i bilden av män som några slags rovdjur som tar för sig av mej och min kropp utan att be om lov och jag tror att många män känner sig väldigt kränkta av att bli beskrivna på det viset.

Men jag förstår dej, och jag blir verkligen ledsen över det du har blivit och blir utsatt för.

Jag kan förstå det du skriver – jag har själv samma inställning till kvinnor; Jag hatar kvinnor som grupp, men inte enskilda individer.

Skillnaden är att när en kvinna säger sig hata män som grupp är det hyfsat PK. När män säger sig hata kvinnor som grupp, är han ute på riktigt farliga vägar.

Hörde på P1 nyligen att det som någon skrev ovan, att det är mest män som utsatts för våld, är på väg att ändras. Kommer tyvärr inte ihåg var de tagit statistiken, men där är det många som förlorar ett favoritargument som förvisso har varit sant men ofta inte relevant när det används.

Jag fick höra sånt här hela min uppväxt och lärde mig i tidiga tonåren att hata mig själv för att jag var man, detta i samband med annat ledde till en depression som i slutändan resulterade i avbruten skolgång och missbruk.

Tänk på vad ditt och andras manshat leder till.

Svar:
Tänk på vad ditt köns privilegium och makt leder till. Jag spenderade en hel uppväxt, en barndom, en tonårstid och ett vuxenliv rädd och utsatt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej Lady Dahmer!
Jag tror inte du kommer ihåg mig, men för länge sedan hade vi en livlig diskussion om ditt namn Feministfitta på facebook. Något som jag reagerade starkt på att du kallade dig själv och jag frågade varför du gjorde det. Det ena ledde till det andra och du var väldigt hetsig mot mig, nästan som att du trodde jag själv var en förtryckare. jag frågade dig om du hatade män. Du skrev då ordagrant: ja, jag hatar män. Kunde nog inte misstolka ditt budskap där.. Därför känner jag mig skeptisk till hela ditt inlägg du skriver här. Jag är nu väldigt nyfiken på din förklaring till ditt märkliga agerande vid vår diskussion.
Mvh. Linn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *