Kategorier
feminism & genus

Nej, jag vägrar faktiskt att köpa vissa kläder till mitt barn

Snusförnumstig FL’are: DU begränsar din dotter genom att VÄGRA vissa kläder, material och färger.

Ok jag erkänner – jag är begränsande i val av färger och material. Och nej, hon har ingen klänning heller.

Ninja har inga kläder i: – polyester (eller annat i syntet)
– päls
– läder
– pvc
– nylon
– ull
– genomskinligt/nät
– jeans
– spets däremot massvis i bomull. Ja. bomull. Och velour. Och fleece… fast det är bomullsfleece. Hon har dessutom inget som är: – neonfärgat
– pastell
– svart
– grått
– djurmönstrat typ leopard Däremot massvis av enfärgat, randigt och mönstrat i alla regnbågens färger. Jo jag är skittaskig. Och begränsande. Låt oss inte glömma det.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

51 svar på ”Nej, jag vägrar faktiskt att köpa vissa kläder till mitt barn”

Hej en fråga, klickade på din länk med fina bilder på Ninjas klädeslåda. Underbart.

Fråga, vart hittar du? Kan du inte tipsa på bra affärer? Internet eller butiker.

Tycker det är hopplöst i butiker. Verkligen pojkigt eller flickigt. Visst hittar man men inte ofta.

Så gärna tips så man vet var man kan leta…

Jätte mysiga kläder har hon din dotter, jag får en liten flashback av när jag var liten. Min mamma var proggare när jag var liten och jag hade liknande kläder på mig som din dotter. Jag minns dom kläderna som oerhört sköna och lekvänliga, dock tyckte jag det blev jobbigt sen i mellanstadiet när "alla" andra hade "vanliga" kläder, men då fick jag också välja annat för min mamma, men efter ett tag valde jag tillbaka till dom sköna bekväma kläderna. Jag går helst i sköna och bekväma kläder nu också som vuxen och mina döttrar har alltid haft lekvänliga kläder på sig,när dom var små. Nu är dom dock så pass stora att dom väljer kläder själva.

Hej 🙂

Funderar du något över färgen i kläderna? (ser att hon har väldigt färgstarka kläder). Det sägs ju att det tar otaliga tvättar innan kemikalierna går ur ett nytt plagg, speciellt de riktigt färggranna.

Jag tycker inte alltid som du när det gäller hur du uppfostrar Ninja, mest för att jag inte har barn själv och därför har svårt att sätta det i ett sammanhang. MEN, något som jag verkligen står vid är att jag är oerhört imponerad över hur bra du hanterar Ninjas klädsituation, det inspirerar mig och om det är något jag har bestämt mig för att göra när jag får barn så är det att följa dina principer. Jag gillar hur du kommunicerar glädje och mångfald genom att köpa kläder som du gör. Jag själv har nästan bara svarta och grå kläder, och det passar mig men jag är glad att du fick upp ögonen på mig så att jag i tid insåg att det inte är något jag sk föra över på mitt barn.

Oj… det var en del på "inte-listan". Säkert klokt.

Jag var helt emot jeans på barn, innan jag själv fick barn. Men det var ju det enda som höll när han kröp så då skaffade vi några par ändå.

Inlägget du länkar till är oslagbart. SÅ tydliga bilder. Ninjas kläder är ljuvliga. PERFEKTA barnkläder, mottot "till en Clown" är perfekt. MEN här på Gotland är det oerhört begränsat med Villervalla å vad de märkena nu heter – TYVÄRR.

Ang vår överrenskommelse – jag har inte glömt. Har bara inte fått till det än. Det kommer!

Varför vill du inte ha ull till Ninjas kläder? Ull är ju ändå ett naturmaterial, mjukt, varmt och skönt. Eller är det pga det som var på tv om merinofåren? Jag undrar bara, nyfiken som jag är på dina tankar och åsikter 🙂

Jag har två barn, en dotter på sju år och en son på fem år.

Dottern är själv med affären och väljer sina egna kläder, jag lägger mig inte i det, bara HON trivs. Det är hon som ska ha kläderna på sig inte jag.

Min son VÄGRAR ha ngt annat än jeans på sig, han skriker och gråter om vi tar fram mysbyxor. Samma sak på sommaren med shorts, är de mjuka med snöre i midjan blir han galen.

Tycker Ninja har fina kläder, jag är inte alls främmande att klä sonen i sk flickfärger, och dottern i ngn annat än rosa, men som sagt, det är mina barn som ska ha kläderna på sig så de får välja själva.

Nämen hörru jeans är ju skitbra. Underskatta inte jeans. De är neutrala och passar till allt (om man inte går runt på tjejavdelningen där det bara finns tajta jeans med blommor på röven).

Jo jeans kan vara hårda och stela men det finns skitbra jeans med resår på tex H&M (underbara byxor faktiskt) och Lindex. De är jättemjuka. Varför inte prova?

bambi Antagligen för att det är så fantastiskt viktigt att flickor ska vara söta och att det ska SYNAS att det är en flicka, och om man inte vill att ens flicka ska vara söt då är man bara jävligt konstig och tycker att det är bättre att hon ser ut som en fågelskrämma. Fick jag höra. :bigeyes:

intressant inlägg. jag blir också nyfiken på varför jeansen hamnat i skamvrån!

själv har jag inget emot syntet så länge det finns i plagget för att tillföra funktion – t ex har jag de senaste åren aldrig använt träningskläder i bomull, det finns ju material som funkar så mycket bättre 🙂

ang. ull, djurmönstrat och jeans — jag vägrar det inte, jag har bara inte hittat nåt som funkar därav bristen.

ozena jo jag vet. 😉

Emma – jag tänker som så att det är jag som bestämmer, inte mitt barn. Givetvis kommer jag lyssna på hennes önskemål när hon får dem, men att bara t.ex vilja ha ett visst plagg kommer jag inte gå med på.

*elisabet — problemet med jeans är just det. Att antingen är de små låga höftjeans med massa blommor och skit på eller så är det fula super-coola killjeans.

jag letar ett par sköna och MJUKA baggy-jeans.

bambi — nej jag fattar inte heller. Inne i en tråd på fl just nu så vrålar folk hit och dit om hur BEGRÄNSANDE jag är för min stackars flicka för att jag inte köper klänning, men ingen har sagt nåt om t.ex påälsmössa eller vad det nu må vara? Vad fan har ungen för behov av en klänning liksom?

Vem påstår att det är enformigt? Jag klär min pojke i precis samma kläder som du beskrev att ditt barn har på sig. Mjuka, sköna och färgstarka kläder!

Nej du kan inte ha kollat ordentligt, om du letar efter såna jeans. Det finns klart och tydligt på H&M och Lindex. Kanske klarare på H&M, för på Lindex kan det vara "grabbiga" detaljer ibland. Men Kappahl har förresten också sådana. Den här säsongen har jag köpt mjuka, könsneutrala baggyjeans på HM och Kappahl. Ta en titt till, du kommer se. Annars fattar jag inte riktigt vad du är ute efter.

Jag håller helt och hållet med LD. Jag älskar Ninjas kläder! LD du inspirerade mig! Jag köpte för mina ädre barn alltid olika färger, men det var omedvetet,jag litade på mina instinkter-för klänning inte bekväm för barn,det är bara dumt att säga emot!Jeans är inte bekvämt heller! Jag läste att om vi bara litade på våra instinkter så säger de alltid det rätta. Men som sagt det var omedvetet.Jag visste inte hur mycket det påverkar barn innan jag hamnade på LD's blogg 🙂 Jag har lärt mig så mycket! Tack Natashja!

min son snart nio har bara mjukisbyxor,han älskar olika färger på strumpor,gärna randiga,han älskar olika färger på t-shirts.Min dotter snart 7, älskar leggings med lite längre tröjan, jag köpte rosa men väldigt begränsad. När hon i skolan skulle rita och tog grön färg, sa en pojke till henne att det är killfärg,så gick min dotter till lärare och sa:"Mariann visst det finns inte kill och tjejfärger?" Mariann bara:Ja, du har rätt! 🙂

angående jeans

vi har haft 2 par jeans till einar hittills, likadana båda paren. LOGG baby som är helt vanliga raka blåjeans, blir jättemjuka när de används. vida i låren, funkar skitbra att vika upp innan de är helt ivuxna. får vi en dotter härnäst kommer de passa precis lika bra på henne som på Einar.

Kan inte låta bli att undra? Köper du några begagnade kläder? Jag har två pojkar o en liten tjej. Äldsta pojken som är 4,5år har inget begrepp ännu om omvärldens uppdelning av färger…eller jo nu när han börjat dagis i höstas så kom det väl någon kommentar, men han rycker bara på axlarna och säger att han "inte bryr sig om det". Han älskar lila och rosa-som mig. Han har haft klänningar som jag hade när jag var liten. Hmm.Nog har jag påverkat honom och det känns ju PK att låta en pojke påverkas till att gilla rosa. Men om jag klär min flicka i samma kläder som jag haft till pojkarna så blir det ju helt klart en annan situation. Då känns det helt plötsligt inte alls så PK. Jag klär även min tjej i klänningar och så. Speciellt i somras när det var varmt och blöja + mjuk skön klänning bara var det mest bekväma. Hmm, tänk att allt var så mycket lättare när man hade pojkar, då är det ok att vara "tvärtemot". Nu känns det bara löjligt att vara tvärtemot för sakens skull. Hon får använda de kläder vi har: Ärvda, lånade. "Flick" och "pojkkläder" och en hel del neutrala. Jag vill helt enkelt inte köpa nya eftersom det vore slöseri med resurser.

Naturligtvis begränsar du din avkomma. Som tjej är det ju obligatoriskt att existera på sitt utseende och med din uppfostran kommer hon aldrig kunna leva i en stor rosa bubbla som majoriteten av dagens kvinnor verkar leva eller vilja leva i. Stackars din dotter som får möjligheten till att upptäcka en värld utanför HM!

Sålänge barnet har kläder så bör de andra vara tysta. Så länge barnet mår bra så bör de andra vara tysta.

Oavsett om man klär en tjej i blått så får man faktiskt förstå att blåa kläder också är kläder. Jag tycker det är dumt och rent sagt fult med att tjejer ska ha rosa kläder o killar blåa.

LD: Jag har lite frågor till dig, undrar hur du tänker angående långt hår för flickor? T.ex en 9årig med en lång fläta? Hur tänker du angående sminck för Ninja,när får hon börja,får hon överhuvudtaget?

Jaha nu spammar jag med kommentarer känner jag, men jag har kommit över dessa två artiklar och jag bara undrar vad du säger om dem. Över huvud taget hör man sådant ganska ofta, från vetenskapen, och jag undrar om du tror att det helt enkelt inte är sant… eller har du någon smart förklaring till om hur man kan tro på detta men samtidigt vara genusmedveten (det har du säkert)?

http://www.parenting.com/article/Baby/Development/The-Real-Difference-Between-Boys-and-Girls

http://www.newscientist.com/article/dn13596-male-monkeys-prefer-boys-toys.html

Håller med dig när det gäller detta till 100%, men hur gör du om Ninja får en prinsess-period eller liknande? Det hade tydligen jag i två-tre-årsåldern. Pappa försökte klä mig i bekväma och lekvänliga kläder, men jag vägrade. Det var klänning eller slänga sig på golvet och skrika typ. Det är rätt så troligt att Ninja blir likadan…? Eller? Det beror väl på hur de andra tjejerna på förskolan är antar jag.

Vad tror du själv? nyfiken jag också

caucasiangirl — jag tycker långt hår på barn är jätteopraktiskt.

När de är gamla nog att ta egna beslut ang. frisyr så får de ha långt eller kort, oavsett kön.

elisabet — har man dessa åsikter så har man inte förstått vad genus handlar om. Sen finns det säkert nåt liten skillnad nånstans (men det gör det ju mellan raserna också) men det som tas upp i artikeln har ju förklaringar ur ett genusperspektiv.

cecilia — jag hade ingen prinsessperiod. ingen annan jag känner heller. men jag antar att det var annorlunda på 70 – 80 talet.

Om hon kommer i en period, vad det nu ön må vara så kommer jag givetvis bejaka den. INOM RIMLIGA GRÄNSER. Nej hon kommer inte få ha klänning varje dag till dagis/skolan, och nej hon kommer inte få bestämma klädinköpen. Det går att komprimissa utan att göra våld på barnets personliga utveckling och smak.

Jag hade inte heller någon riktig prinsessperiod. Däremot var jag en klassisk "pojkflicka." Jag vägrade klänning, jag vägrade någonting med blommor eller annat "tjejigt" på. Midsommaraftonen när jag var 5 gick jag till festen i t-shirt, jeans, jeansjacka, gympaskor och keps. Mamma fick liksom bara acceptera det och för henne var det okej att jag inte ville klä mig som "flicka". Jag kläddes i både flick och pojkkläder som bebis, lekte både med dockor och bilar. Och om jag får barn så finns det inget som blivit mer självklart än att tänka som du gör. You rock!

LD det var som jag trodde då… att du skulle ha en förklaring 🙂

Jag hade inte heller någon prinsessperiod, tvärtom så hatade jag när mamma höll på att pilla i håret på mig och när man var tvungen att ha fina kläder och strumpbyxor, blääää vad jag hatade strumpbyxor… Sen älskade jag smycken och rosa kläder när jag kom upp i skolåldern dock, men det var ju med all säkerhet för att alla andra tjejer i klassen hade det och för att de ständigt fick komplimanger för detta. Vem vill inte ha komplimanger liksom… :-s

Hej, jag förstår inte en sak.

Du har förr i tidigare inlägg pratat om att det är så viktigt att barnet får vara sig själva, utforska olika saker m.m. Och säg nu att Ninja skulle få en prinsess period och börja älska att ha små söta klänningar på sig, varför ska du då vägra henne detta (med tanke på din tidigare "fria uppfostran") bara för att du själv inte gillar det?

Och jag förstår inte varför många (feminister främst) ser en kläning som nåt "fult" och fel. Eller färgen rosa. Ja det är tjejiga saker, men blir det fula och "dåliga" för det? Klänningar och kjolar är tjej kläder, var stolta över det istället. Det är något som vi tjejer har patent på:)

Dumma jävla våp som saknar en hjärnhalva eller två och envisas med att posta reklam eller spam eller annan skit kommer att bli blockerade för all framtid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *