Kategorier
feminism & genus

Nej tjejer är inte ett dugg elaka om man jämför med killar

Så jag har tagit del av diskussionerna kring mitt senaste inlägg, här i bloggen men främst på min facebooksida och jag är egentligen inte speciellt förvånad, men jävligt frustrerad.

Klassikern: ”Men tjejer är också elaka!” är genomgående tema, med anekdoter från skolan och flickor som snackade skit eller frös ut varandra. (en variant av ”inte alla män” så fort man försöker lyfta killars problematiska beteenden.) Men fråga vilken jävla tjej som helst (förutom förnekarna som bott under en sten hela livet) så svarar de att det var pojkarna de var rädda för i skolan. Pojkarna som sular hårda isiga snöbollar när man går förbi, pojkar som drar in en på toa och tafsar, pojkar som kallar en hora, pojkar som skriker saker efter en med höga röster, pojkar som stör och tar över i klassrummet, pojkar som knuffas och slåss och kastar stenar. Flickor gör inte det. Nej, de gör inte det alls även om just du träffat en tjej som var jättedum. 

”Inga är så elaka som tjejer!” återkommer även det flera gånger och där blir jag bara så förundrad över hur folk egentligen tänker. Menar de allvar? Att tjejer är elakast på jorden? Bortsett från pojkarna som kastar sten, knuffas och tafsar så är tjejer alltså elakare än män som våldtar, startar krig, mördar, misshandlar och förtrycker? Vad gör tjejer då som är så jävla elakt? Jo som jag sa nyss: de snackar skit och fryser ut.

Snacka skit/frysa ut

vs

Misshandla, våldta, kriga, mörda, förtrycka.

 

 

Och kan vi snälla sluta sluta sluta upprätthålla föreställningen om att tjejer snackar skit (och killar inte gör det)? Ja tjejer snackar skit. Det gör även killar. I SAMMA UTSTRÄCKNING. Alltså inte som att ”killar våldtar ja men det gör tjejer också för där är ration liksom 98% vs 2%.

Killar snackar så episkt mycket jävla skit, om varandra men kanske främst om tjejer. Tjejer som är horor. Tjejer de legat med. Tjejer som tar den i tvåan. Tjejer som ställer upp. Tjejer som är si och så och höhöhö så det skrattas och skvallras och snackas nedvärderande hatisk skit om tjejer när män är i grupp. Killar sprider hämndporr. Killar sprider ut nakenbilder på sina ex och på andra kvinnor. Så ska vi snacka om att ”snacka skit och sprida rykten” så vet ni hur det ligger till. 

Men killar gör massvis med sånt som tjejer inte gör. Killar skickar kukbilder. Killar trakasserar tjejer över nätet. Killar hotar tjejer. Tjejer gör inte detta. 

Killar gör även sånt här:

  

Tjejer gör inte detta. 

Nej de gör inte det även om det var ett par tjejer den där enda gången då andra tjejer hängdes ut som orrar på instagram. Undantag gör ingen struktur. Enskilda tjejer är inte en hel jävla grupp som förtrycker och kränker.

Så snälla får jag höra en gång till att ”tjejer är så elaka mot varandra för de snackar skit” så skriker jag.

Ska jag tala om vad tjejer gör? De stöttar varandra. De plockar upp bitarna efter varandra när killarna brytit ner och tatt sönder. De tröstar, peppar, älskar varandra. De bygger systerskap trots att de från dag ett får höra att de inte kan, för tjejer inte kan, för tjejer är elaka, för tjejers vänskap är inget värt. <— bara en massa misogynt skitsnack som ämnar bryta sönder det som tjejer bygger upp.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

66 svar på ”Nej tjejer är inte ett dugg elaka om man jämför med killar”

Tänkte ca precis detta idag då barnens farmor frågar 6-åringen om det går bra i skolan med tillägget ’flickor kan ju vara SÅ elaka mot varandra’ + vi lite senare går en promenad och jag får se två pojkar (ca 10 år) trycka i en villaträdgård och sikta på oss med vattengevär och helt instinktivt känner obehag och letar flyktväg – jag är snart 40..

Det är synd att en så intressant och viktig diskussion som systematiskt nedvärderande av kvinnor, kvinnlighet och kvinnliga egenskaper skall bli kapad och derailad till ett snöbollskrig om ”kvinnor kan visst vara svin” och ”inte alla män”!
Under tiden räknar jag på fingrarna, och inser att min bästa vän och jag har funnits där för varandra i över halva våra liv. Ibland på håll och ibland under huden, men alltid, alltid där. Min kompanjon, kamrat, syster. Livet skulle vara så mycket fattigare utan. Jag är lyckligt lottad.

Word! Ja, det var fantastiskt så många kvinnohatare det samlades i det kommentarsfältet. Kränkta män och kvinnorna som försvarar dem. Män behöver inte försvaras. De är fruktansvärt bra på att försvara både sig själva och andra män. Det är verkligen tragiskt att se hur många som instinktivt känner att manligheten måste skyddas från de elaka kvinnorna som bara är ute efter att ta deras barn ifrån dem/falskanmäla dem för våldtäkt/sätta dem i friendzonen/använda sin sexuella makt på dem (typ, titta jag har en fitta och den får inte du stoppa snorren i haha!)/göra om dem till kvinnor och avmaskulinera dem (för kvinnlighet är dåligt såklart). I varenda kommentarsfält är det likadant.

Har irriterande ofta de här diskussionerna.. Jaa det är klart att tjejjer är elaka, fryser ut och sprider rykten och skrattar ut en bakom ryggen i sina gäng.. Men helt ärligt, det skadar men det är ju inte farligt. Inte på samma sätt, inte så att en är rädd för fysisk skada samtidigt som eller som straff för att en inte låter dem bryta ner en.. Men av någon anledning tycker folk att det kan jämföras. Jag har en son och tro inte att de är flickorna han aktar sej för heller..

Hur menar du att utfrysning inte är farligt? Det är en vanlig form av vuxenmobbning och kan leda till posttraumatiskstress och självmord. Jag skulle inte säga att tjejer är elakare än killar, men genom att förringa de beteenden du beskriver ovan bidrar du till att mobbning kan leva kvar.

Du vet nog säkert vad jag menar, det är klart jag tycker att utfrysning inte är bra, men nog är det ju värre att bli utfryst OCH påhoppad med isbollar (tex) Killar fryser ju ut tjejjer som grupp i allmänhet.

Det är helt sant, det där med att killar också fryser ut. Herregud, under mitt liv är det absolut främst killar och män som systematiskt och konsekvent har fryst ut en pga att man har fel kön. Så jävla verklighetsfrånvänt med människor som hävdar att det bara är kvinnor som snackar skit och fryser ut.

Folk verkar inte förstå att det handlar om nåt större än individnivå. Alla har bra och dåliga sidor, MEN kvinnor ÄR mer utsatta än män! Bara att kolla på taggen ”skitkillarsäger” på twitter. Tjejerna beskriver övergrepp medan killarna gnäller på gnäll tjejer sagt…. rätt det jävla skillnad.
Killar blir också mobbade ooch utsatta men oftast av ANDRA MÄN. Ja, det finns definitivt sjuka kvinnor som gör hemska saker, men de är fortfarande färre än män. Bara att kolla seriemördare, våldtäktsförövare, pedofiler osv. Det är fortfarande mest män. Betyder detta att alla män är onda? Nej, självklart inte. Men det är en del av en struktur som vi måste bekämpa. Manliga våldtäktsoffer eller män som blir misshandlade av kvinnor blir inte trodde och det är ett problem – pga machoidealet. Men kvinnor är fortfarande mer utsatta och det börjar tidigt. Nåt som kan vara en skitsak för vuxna är inte en skitsak för barn och det kommer växa sig större om man inte reagerar från första stund!

Precis. Jag glömde nämna det :p
Kvinnor blir ofta misstrodda, oavsett om det gäller brott de blivit utsatta för eller vilka egenskaper, kunskaper osv de har, blir de (vi) ändå inte trodde på. Vi måste alltifrån kämpa dubbelt så mycket som män för att bli tagna på allvar.

Jag tror inte att tjejer är essentiellt mindre elaka än killar alls. Jag tror att det handlar om maktförhållanden, människor med makt har utrymme är vara elaka vilket människor utan makt inte har. Därför är killar i regel större rövhål. Skulle patriarkatet krossas hade folk fortfarande varit skitar, detta är dock ingen anledning att inte skapa ett jämställt samhälle.

Hon sa inte att det ligger i killarnas natur att vara på det här sättet. Självklart är det patriarkatets förtjänst att killar blir till svin som tjejer (och andra killar) med all rätt blir rädda för. Det är mest kvinnohatare som påstår att ”det är inte männens fel att de är så våldsamma, det är det naturliga testosteronets fel”.

Håller helt med Julia, det är patriarkatet som ursäktar och uppmuntrar killars och mäns jävliga beteende, jag tror inte heller det är naturligt att män beter sig så. Det är därför det är så otroligt viktigt att vi belyser det här och tar det på allvar så att vi kan förändra. Att börja snacka om att tjejer också kan vara jävliga eller att de skulle vara det ännu mer om de hade chansen derailar bara hela diskussionen.

Spot on!! Blir så in i helvete trött på alla som ska försvara män så fort en skriver eller säger sanningen om hur samhället ser ut..

Och även om tjejer snackar skit så våldtar och mördar män FORTFARANDE. Det här med att så fort en lyfter problemet med mäns våld mot kvinnor så ska nån alltid komma dragande med nåt helt annat problem och liksom jämföra. Min ”favorit” är miljöförstöring. Våldtäkt vs ozonlagret. Blir väldigt konstigt.

”Vissa karlar verkar vilja stoppa snoppen i alla hål de ser, som att det vore deras rätt”
”DET FINNS FAKTISKT HÅL I OZONLAGRET OCH DET ÄR INGA KILLAR SOM STOPPAR SNOPPEN DÄR, NÄJUSTE! HA, SÅ FEEEL DU HADE OCH INTE ALLA MÄN OCH BLA BLA BLA!”
Jag vet att det inte riktigt var det du skrev men mitt huvud spann vidare på ämnet 🙂 hehe

När jag växte uppvak det flickor som skapade ångest och obehag hos mig, mobbning, viskningar och utfrysning. Killarna var skit också, de var fysiska men jag slogs och till sist varde rädda för mig, jag slogs för de andra tjejernas skull också. Med det sagt så tycker jag relationer är problematiska till båda könen men som tjej så behöver man inte vara lika rädd över att utsättas för fysisk våld av andra tjejer. Och ja, killar snackar skit, nedvärderar. Både tjejer och killar är goda kålsupare dock är jag rädd för män i vuxen ålder och inte för tjejer. Så det ör viktigt att problematisera pojkars beteende, ditt inlägg är viktigt.

Tycker det är synd att det alltid ska bli en sorts tävling och jämförelse. Man får aldrig någonsin prata om problematiken kring EN sak utan då ska någon direkt kasta in ett ”ja men, du vet de här är också jobbiga/det här är också ett problem”. Var kommer man med det? Ingenstans!

Eller typ ”det finns de som har det mycket värre”. HATARRRRR det så mycket, får nästan näsblod av frustration när sådana människor sätter igång. Blir förbannad bara jag tänker på det

Jag skulle inte påstå att tjejer är elakare än killar, men varför förringa psykisk mobbning (som dessutom används av både kvinnor och män), bara för att visa hur mycket värre män är. Utfrysning kan leda till posttraumatisk stress och självmord. Det är en vanlig form av mobbning på arbetsplatser, och genom att bagatellisera bidrar man till att den lever kvar.

Tycker inte att inlägget förringar/bagatelliserar psykisk mobbning, eller diskussionerna för den delen…. Man konstaterar ju bara att killar också snackar skit OCH dessutom gör värre saker.

Bra skrivet och forklarat. Haller med 100%. Blev utsatt for harda snobollar, tafsad pa och kallad hora tidigt i skolan. Av killar. Kandes inte bra att vara ledsen och radd som liten i skolan.
Mina vaninnor ar underbara. Sa tacksam for att jag har dom. Har hallit ihop med nagra sen jag var sju ar.

Det jag minns mest av svinerierna i skolan, var att tjejerna gjorde mig ledsen medan killarna gjorde mig rädd. Visst, asjobbigt att vara ledsen, men jag väljer det framför att vara rädd alla gånger.

Men ärligt. Som att killar inte kan frysa ut varandra, snacka skit och sprida rykten. Som om det vore något enbart kvinnor sysslade med. Nä, så är det inte. Män är ofta jävliga mot andra män också, inte bara mot kvinnor. Att kvinnor ”skvallrar och pratar bakom ryggen om varandra” är väl knappast att jämföra med att män misshandlar varandra, hotar varandra, våldtar varandra. (Utöver att de våldtar, misshandlar och hotar kvinnor, såklart)
Så det där att kvinnor är ”varandras värsta fiender” är skitsnack. Kvinnor har jag mest bara suckat åt när de snackat skit om mig, män kan jag inte lita på för att de kan vara våldtäktsmän och misshandlare. Jag är inte rädd för kvinnor på det sättet. Inte i närheten.

Men eller hur? Orkar inte ta fram statistik nu, men har för mig att killar är mer mobbade i skolan än tjejer. Och nej, det är knappast så att det då bara är tjejer som är elaka mot dem medan killarna försöker hålla dem om ryggen mot de hemska tjejerna.

Är det en tävling? Jag inser att jag låter naiv, men ska vi inte uppfostra både pojkar och flickor på samma sätt? Lära våra barn att ta hand om varandra helt enkelt.

Jag var mobbad i skolan, främst av killarna men sen så hakade såklart tjejerna på i den mån de pallade för det är så samhället fungerar. När vi skulle byta skola till högstadiet fick jag med delar av klassen. Hoppades att saker skulle bli bättre men det första som hände var att killarna som var med från min klass upplyste de andra killarna i klassen att jag var en jävla hora (alltså inte bokstavligen utan bara som kränkande skällsord) som inte förtjänade varesig respekt eller vänlighet. Det var väl ett ca 50/50 utfall på hur det efterföljdes av de nya klass”kamraterna”, men jag blev mobbad, av killarna, högstadiet igenom. Och då också såklart med sexuella trakasserier, tafs och snack om hur mkt det skulle kosta att knulla mig och om pengar deras föräldrar sparat genom åren räckte till X antal knull eller inte.

Word.
Så jävla mycket skitsnack ”härliga grabbgäng” kommer undan med, medan tjejer ”bara snackar skit” och inte kan umgås i grupp. Blir så frustrerad över alla gemenskaper bland kvinnor och unga tjejer det finns, idrottslag, skolklasser, vänner, syjuntor, nätverk osv osv som man helt sonika inte låtsas om eller rent utav förringar och föraktar.

Ja, det är en whataboutism som man är så sjukt trött på.
För att inte tala om den gamla bloggklassikern ”varför måste vi kvinnor trycka ner varandra, det beror på avundsjuka och blablalbla” när kvinnor har ett helt normalt meningsutbyte. Sluta spä på myten, liksom.
Jag har typ aldrig varit med om att kvinnor trycker ner varandra systematiskt i samma utsträckning som jag har anekdoter om hur män tryckt ner både kvinnor och andra män på diverse sätt. Och ja, mina upplevelser är så klart anekdoter, men de är ganska bekräftade av olika typer av statistik.
Och det är inte samma sak som att säga att det aldrig förekommer att kvinnor skulle vara taskiga mot andra kvinnor. Klart att det gör.

Jag är gravid i vecka 39 med mitt första barn – en son – och jag har funderat mycket kring det här med uppfostran. Jag är väldigt genusmedveten men har oftast tänkt mer på hur man pushar och lyfter fram flickor snarare än uppfostra pojkar. Ibland när jag ser pojkar leka blir jag så ledsen för jag inte riktigt vet hur jag ska kunna se till att mitt barn ska få lov att utvecklas och bli en bra människa. Det känns som om man vill skydda honom från världen men förr eller senare måste han ju möta den och hur ska man göra för att han inte ska påverkas av andra pojkar och vuxna män som är dumma i huvudet. Hur ska man se till att ens barn får bra självförtroende utan att han tar plats på andras (flickors) bekostnad? och tusen andra frågor. Kommer jag verkligen lyckas med detta?

Jag blir lite fundersam över det här. Jag förstår att du vill peppa en blivande mamma, men det är två saker som skaver.
För det första är det uppenbart att många pojkar-killar-män totalt skiter i eventuell uppfostran.
För det andra, viktigast, är det verkligen mammor som har ansvaret? Är det inte viktigare att vuxna män i barnets närhet uppfostrar och agerar på ett schysst sätt? Inte bara i dess närhet förresten. I hela samhället. Inget barn formas av sin mamma. Visst kan vi som föräldrar ge goda värderingar, men det betyder inte allt.
Så trött på att morsor ska behöva ha ansvaret och kunna skyllas på.

Var inte rädda för att föda söner! Att fostra sina pojkar till män som hyllar sina mammor, systrar och tjejer är härligt! Med fina sunda värderingar från föräldrarna så kan pojkar stå upp för allas rätt! Mina söner har lekt med svärd och acitonfigurer. De har idrottat och byggt muskler. De har haft blå rum och bara jeans. Men de är fina mot sina vänner, älskar flickor, djur och barn. Samtal och kunskap om empati är det viktigaste vi kan ge våra barn i den här världen!

Tack för att du är du! det var det här jag ville se. Enligt min erfarenhet så är den stora majoriteten av det manliga släktet helt underbar.

Om vi pratar skoltiden nu,
Har upplevt både riktigt elaka och beräknande flickor som under låg/mellanstadie-perioden som körde rena rama maffia-metoderna.
Även en högstadieklass där de skrikiga gapiga typerna var ett gäng tjejer, och samtliga killar istället faktiskt intresserade sig för undervisningen.
MEN
Min erfarenhet är att på något sätt respekterar de elaka/aggressiva tjejerna alltid killarna, hur gränslösa dessa tjejer än må vara.

Jag gillar inte jämförelsen åt något håll. Det ena gör inte det andra bättre, men jag tycker inte att man behöver prata om vad tjejer gör så fort man ska prata om vad killar utsätter tjejer och varandra för. Tjejer kan vara jävliga, men det har inget att göra med diskussionen om vad killar utsätter andra för.
Att prata om hur man uppfostrar pojkar är en jätteviktig fråga. Man måste kunna prata om det utan att samtidigt diskutera otrevliga flickor.
Vill man veta om tjejer och killar pratar lika mycket skit och fryser ut varandra och hur öppna och ärliga de alla är, så kan man titta på bachelor/bachelorette eller liknande (fantastiskt högkvalitativa;)) tv-serier. Det är samma skit i båda programmen. Killarna är inte ett dugg rakare, trevligare, vänskapligare eller godhjärtade.

Har varit mobbad mer eller mindre från lågstadiet upp till högstadiet. Som ngn annan också skrev gjorde tjejernas elaka kommentarer mig skitledsen, men killarna, för killarna var jag RÄDD. Tjejerna kunde vara hur elaka som helst, och visst har det satt spår, men de var aldrig fysiska som killarna. Blir vansinnig när jag tänker på det, att barn ska behöva vara RÄDDA i skolan. Den rädslan har satt sådana spår i mig, idag som vuxen blir jag fortfarande livrädd om jag måste passera ett gäng unga killar. Det känns fullständigt absurt, att som vuxen vara rädd för barn, men den känslan kommer nog aldrig att släppa.

Nu var jag visserligen livrädd (bokstavligttalat) för mina föredetta tjejkompisar som hotade mig till livet när jag gick i mellanstadiet. Men nu växte jag dels upp i en förort som hade en allmänt våldsam miljö och dels så betedde ju sig dessa tjejer på det här sättet för att dom *trumvirvel* ville inponera på killarna. Visa sig lika tuffa och hårda liksom. Det glömmer folk också lätt bort, att killarna sitter på så pass stor makt och att kvinnohatet är så utbrett att många elaka saker tjejer gör mot varandra är ett direkresultat av detta. Vi hetsades till att tävla emot varandra om killarnas uppmärksamhet eftersom vi från tidig ålder fick lära oss att vi värderas utifrån män och inte oss själva.

Jag ryser i hela kroppen, så himla bra är det här inlägget. Har tänkt på det hela dagen sedan jag läste det i morse, för när jag läste så kastades jag tillbaka 15 år i tiden och mindes känslorna från skoltiden så jäkla väl. Det var killar man var rädd för då, det är män man är rädd för nu – knappast ogrundat!

I skolan kände jag obehag för tjejerna, men jag var rädd för killarna. Stor skillnad… de som hävdar att tjejer är värre än killar har nog aldrig upplevt skräcken killar och män kan ge en.

Det är klart att män på global nivå och på samhällesnivå gör mer skada an kvinnor (krig, mord, misshandel, våldtäkt etc) men om vi nu pratar på skolnivå så har jag verkligen helt andra erfarenheter än vad du verkar ha, och det måste väl vara okej också? Om du frågar mig så var det definitvt inte pojkarna jag var rädd för i skolan, och tror inte att jag lider av någon typ av förnekelse eller har bott under en sten hela livet. Jag förstår helt poängen att man inte måste prata om allt dumt tjejer gör så fort man pratar om vad män gör men om vi nu ska prata om mobbning i skolan så måste man väl kunna prata om båda könen? Jag var mobbad/utfryst i mellanstadiet och högstadiet och helt ärligt kommer jag inte ihåg vad de flesta av killarna i klassen ens hette, jag har aldrig blivit slagen och tafsad på eller kallad könsord av en enda kille under hela min skoltid. Det värsta de gjorde var väl att de inte frågade om man ville dansa på klassfesterna och inte frågade chans (vilket inte var så kul iofs!) och att de störde en massa i klassrummet, tjejernas utfrysning var tusen gånger värre!
Sen kan säkert kvinnors och tjejers behov av att trycka ner varandra vara ett resultat av det rådande kvinnoförtrycket men det innebär väl inte att det inte är ett problem?

Varför var tjejernas utfrysning ett problem om inte killarna också frös ut dig? Eller kan det vara så att du pga patriarkala normer som separerar pojkar och flickor i två olika fack helt enkelt aldrig tänkte på att pojkarna hade kunnat inkludera dig i sin gemenskap men uppenbarligen lät bli (du hade så lite kontakt med dem att du inte ens minns vad de flesta hette – är inte det ett rätt tydligt tecken på att du uppenbarligen inte omslöts av någon gemenskap där?).

Okej. Vissa män och pojkar är skitstövlar för att säga det snällt. Now what? det blir ju inte precis någon förändring av att man kastar skit utan att ge förslag på vad man kan göra åt det. Hade varit intressant med ett inlägg som diskuterar hur sjukt lata (från erfarenhet) allt för många lärare och föräldrar är när det har att göra med uselt beteende bland unga, eller tycker du att pojkar ska ta eget ansvar i den åldern?

Har du själv några förslag på vad man kan göra åt det? Mitt förslag är: Lärare, föräldrar, vuxna i barns närhet ser till att uppfostra pojkar och flickor på samma sätt. Låt inte flickor snacka skit om varandras kläder och låt inte pojkar slåss, till exempel. Det gäller ALLA vuxna som har en relation till barnet. Hur låter det?

Nä, och det blir inte heller någon förändring _utan_ att konstatera att vissa män och pojkar är skitstövlar. Så varför försöka ignorera att detta är ett högst nödvändigt första steg? Och LD har diskuterat i massor av inlägg vad som kan göras åt detta så att påstå något annat är bara ytterligare ett sätt att försöka förminska just frågan om att erkänna att strukturen finns.

Tänkte bara tillägga. Hörde om en kvinnlig komiker som klagade på att publiken inte skrattade istället för att dra lite bättre skämt. Feminister, jag tycker att det är smartare och mer stärkande när man jobbar på att motbevisa fördomarna istället för att göra en till offer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *