Kategorier
feminism & genus

Ninja får följa normen om hon vill men då ska det komma från henne och inte från normer och ideal

Betyder genusmedvetenhet bara att man anammat en annan slags trångsynthet? Att man kanske i sin iver att låta barnen vara annorlunda inte tillåter dem att vara normativa? Det är personligen inte en syn jag känner igen eftersom att det för mig aldrig handlat om att barnen ska få vara nånting annat än fria från förväntningar. Målet är inte annorlunda. Målet är samma möjligheter oavsett kön. ALLA möjligheter oavsett kön.


De som oroar sig för att Ninja kommer må dåligt för att mamma inte tycker om klänningar kan sluta nu. De kan sluta projicera denna svartvita trångsynthet på mig för jag tänker inte så. Det är mycket jag inte tycker om (typ bönor) men det innebär ju inte att jag måste meddela det till alla som lyssnar och allra minst mina barn. Och det betyder verkligen inte att barnen påverkas negativt eller mår dåligt av det. Jag fostrar inga lydiga små soldater utan tänkande individer och jag tror jag är på god väg för Ninja struntar högaktningsfullt i mycket jag säger och tycker. Ninja vet vad hon vill och vad hon tycker.

Och Ninjas favoritplagg ÄR en klänning. En jävla klänning som jag egentligen vill klippa i tusen bitar och stampa på men jag låter henne hållas. Jag tvättar den varje dag och jag torkar den och jag låter henne hållas UTAN sura miner och utan några som helst negativa kommentarer. För vet ni vad? Det är helt ok om min unge blir supertjejig och bara gillar rosa. Det är helt ok! Hon är fantastisk och bäst ändå och jag bryr mig inte det minsta så länge jag vet att jag gjort mitt bästa för att hon ska komma fram till vem hon är utan en massa onödig påverkan från andra.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ”Ninja får följa normen om hon vill men då ska det komma från henne och inte från normer och ideal”

Lady Dahmner!

Jag skriver en Dissertation (UK) pa 'patriarchy' dar en del gender research ingar. Jag tankte maila dej arbetet om du vill nar jag ar klar (Maj 2012) men har ar nagra bra rader om gender vs sex (kon).

"Feminist scholars have emphasised the importance to differ between sex and gender, the fact that the mother carries the child is a biologically given sexual attribute, whereas the nurturing of the born child is due to gender; a historically developed role."

Lerner, G., 'The creation of patriarchy', ?th edition (Oxford University Press: New York 1986) pp.15-36

Mvh, J

Oh, men jag tvivlade inte en enda minut att du skulle acceptera dina barn precis som de är. Du har alltid sagt att du vill att de ska ha möjligheter, vore konstigt annars om du förbjöd en klänning. Dina barn är fria att klä sig i byxor eller klänning, och det är fantastisk!

:thumbup::love:

Jag gillar inte att märka ord, men (i all välmening) verkar det som om du använder 'normativ' fel. Det är möjligt att du faktiskt menar att du vill att Ninja ska vara normativ, men i övrigt pekar texten på att du snarare menar att hon får följa normen om hon vill.

Ett problem som jag kan se i denna hysteriska Hen diskussionen är att vi kvinnor blir utsuddade istället för att få en bekräftelse att vi "duger" som vi är och just för att vi är kvinnor! Va stolta kvinnor istället och visa att det är okej att vara kvinnor.

Det är det vi ska visa våra döttrar och söner att det är ok att vara man och kvinna det är stereotypen vi får förändra om vi vill nå nånvart. Tror knappast att hen och könsneutralisering skulle ta bort vare sig ätstörningar, kvinnoförtryck, våldtäkter och jämna ut löner fördela arbetet hemma osv.

Ta fram de riktiga kvinnorna i er istället och kämpa för rätten att VARA kvinna som våra mödrar mor-/farmödrar och mödrar innan dess gjort!

Tror snarare att det kan skapa ännu större förvirring hos barn/tonåringar om de inte vet vad de är.

Jag har faktiskt hamnat i sammanhang där jag blivit ifrågasatt av genusmedvetena och feministiska föräldrar, enbart pga utseende. Så visst finns det gott om trångsynta sådana! Jag anser mig också vara genusmedveten och feminist men man kanske inte ser det på min klädsel. Jag har fått höra negativa kommentarer om rosa vinteroveraller och om att jag är sminkad. Men jag bryr mig inte för jag vet vem jag är och vad andra tycker kan man inte styra så mycket över. Att mina döttrar ibland ser ut som de kommer direkt från Disney-princess paraden är inte mitt verk, om de vill ha rosa lull- lull så ser jag ingen anledning att förbjuda det men jag har heller inte uppmuntrat dem. Det finns gott om neutrala kläder i garderoben och de används. Men jag tänker inte klä mina barn i retromönstrade och neutrala kläder bara för att passa in bland "medvetna" föräldrar. Ibland känner jag att det blir ett väldigt trångsynt tänkande även bland personer som "på pappret" ska vara så himla openminded. Sen är det väl också så att en del människor, t ex på forum, TROR att de är genusmedvetna när de säger saker som "jag skulle aaaaldrig låta min dotter gå klädd i tacky rosa kläder med Hello Kitty". De tror verkligen på allvar att allt handlar om hur barnen går klädda.

PS Jag är glad över att jag hittat den här bloggen. Jag har lärt mig mycket av att läsa här.

Emelie: Och hur menar du att "riktiga kvinnor" är? Tänk om jag inte vill vara sån? För mig är poängen med genustänket att det finns olika sätt att vara kvinna (och man) på och att man inte måste vara på ett speciellt sätt för att vara man eller kvinna.

Hen är inte menat som ett verktyg för att få bukt med ätstörningar eller något annat, hen är bara ett pronomen som för många är praktiskt att kunna använda vid olika tillfällen.

Precis så tänker jag! Men kanske ninja kan få fler klänningar än en? Verkar som det är d hon vill nu ju. Min dotter är 4,5 o vill nu bara ha klänning.. Har därför köpt ett gäng o hon är helnöjd. Får väl se om sonen vill ha dom sen.. Hittills har han haft allt dottern haft.

Hahaha. Det var ju du som förbjöd klänning innan. Och din dotter vill inte vara ngn hen säger du. Fint att se att det här med att ta bort de biologiska könen alá genusideologi inte lyckas =) Läskigt dock att du inte själv märker det utan låtsas att de alltid har varit så fria i sina val. Trots att det finns inlägg bakåt i tiden som talar sitt tydliga, förbjudande språk.

linnea jag har aldrig förbjudit nåt. Att inte erbjuda är inte detsamma som förbud. Och om du tror att det finns en "biologisk anledning" till att ninja vill ha klänning så är du dummare än tåget.

LO;

Vad menar DU med "riktig" kvinna? Läste du ens min kommentar?

Jag pratar inte om att man ska gå i klackar och rosa lull lull!!

Jag menar ATT MAN SKA VARA STOLT ÖVER ATT MAN ÄR FÖDD SOM KVINNA och att vi ska jobba för jämställdhet som kvinnor inte som en DET! Att neutralisera könsrollerna leder ju till att vi ska vara och bete oss som män för att bli accepterade? Jag är en stolt kvinna som gör det jag önskar när jag önskar och det tänker jag föra vidare till mina tre underbara fantastiska döttrar.

Jag tror inte att detta var vad kvinnorna ville när det gjorde så att VI fick rösträtt och att vi fick börja jobba och alla andra jämställdhetsfrågor som faktiskt förändrat vårt land, att vi ska sudda ut linjen mellan kvinna och man ? Var stolta KVINNOR!

och du… alice/linnea – välj ett namn och stick to it. Låtsas inte vara flera personer. Och håll god ton annars har du skrivit din sista kommentar här. Jag har inget tålamod med bråkstakar. :thumbdown:

emelie du har fått något om bakfoten. Det biologiska könet påverkas inte av att man använder ett neutralt pronomen. Du använder redan flera stycken. "jag" och "du" är två.

Att man använder hen förvirrar ingen. Utom möjligen en del vuxna. I finland har det funkat utmärkt alla år.

Att barn skulle växa upp och inte veta vilket kön de tillhör när de är tonåringar låter som en fantastisk konspirationsteori. Var lite realistisk! Perspektiv! :thumbup:

och emelie, nu bekräftar du just det jag ofta skriver om: att mannen är normen. Du säger att om vi neutraliserar könsrollerna så kommer alla bli som män. Hur tänker du då? Tänker du att mannen är den riktiga människan och kvinnan är en tillhörande roll eller hur menar du?

Om inga roller finns så är alla fria att vara som de vill. Förstår du inte att det ÖKAR mångfalden? Alla sorters män och kvinnor får ta plats och inte bara de två vi tillåter idag.

Jag menar fortfarande att ALLA olika typer av kvinnor och män är lika mkt värda oavsett färg tjock/smalhet, bakgrund osv. Kan fortfarande inte se i ert sammanhang hur "neutralisering" skulle bota våldtäkt, ätstörningar, våld mot kvinnor, jämställdhet?

Emelie: Du Kanske ska ta och förklara vad du menar bättre då. Skriver man "riktiga kvinnor"("Ta fram de riktiga kvinnorna i er istället") så säger man ju indirekt att det finns något som inte är riktiga kvinnor, och jag undrar vad det i så fall är och hur riktiga kvinnor är?

Nej, jag tänker inte vara "stolt" över att jag är kvinna, inte så att jag skäms över det heller men stolt? Jag är lika "stolt" över att vara kvinna som jag är över att vara blåögd, ljushyad eller att jag har små fötter. Att vara stolt är något jag är över prestationer och inte över hur min kropp ser ut, jag tycker faktiskt inte att mitt biologiska kön spelar så stor roll och ser det mest som jobbigt att mitt kön verkar så viktigt för andra människor, men så får man ju tydligen inte tycka för då är man inte tillräckligt "stolt" över sin vagina.

Kan ju också känna att trovärdigheten försvinner eftersom du hela tiden ska gå i försvar så fort du går ifrån dina egna principer eftersom dina barnj inte vill följa din egen väg, vilket givetvis är bra att du låter dem göra det men att du måste påpeka det varje gång 😉

Jag förstår inte vad det är som är så hemskt med att försöka skydda barnen så länge det går från utseendehetsen som tyvärr följer av att vara tjej i dagens samhälle! Har man som många i vår generation börat oroa sig för utseendet redan i lågstadiet är det väl inte konstigt att många av oss inte vill pusha prinsessidealet och "guuuud vad sööööt du ääär, hihi". Det är som du säger skillnad på att förbjuda och att låta bli att uppmuntra/inte erbjuda. Det är att göra sitt barn till mer än bara "söt".

"You will never be merely pretty!"

Kan ju också känna att trovärdigheten försvinner eftersom du hela tiden ska gå i försvar så fort du går ifrån dina egna principer eftersom dina barnj inte vill följa din egen väg, vilket givetvis är bra att du låter dem göra det men att du måste påpeka det varje gång 😉

emelie könsrollerna är orsaken till att män t.ex begår mer våldsbrott (och självmord) och att kvinnor i större utsträckning lider av ätstörningar så klart som fan sådant skulle minska om vi slutade fostra människor in i trånga mallar. :thumbup:

Emelie: Men såg du inte nyss att jag skrev att hen INTE botar våldtäkt, ätstörningar, våld mot kvinnor osv.

Det är inte det som är poängen, GOSH!

emelie vilka principer går jag ifrån? Jag visste inte att jag hade principer eller att jag någonsin påstått mgi vara principfast. Tvärtom, jag har svårt för människor som är det.

Jag följer mina barn. Jag lyssnar och jag iakttar och anpassar mitt förhållningssätt till deras behov och utveckling. Och vilken väg är det jag har menar du? Som mina barn inte följer?

Emelie: "Att neutralisera könsrollerna leder ju till att vi ska vara och bete oss som män för att bli accepterade?"

Och hur beter sig män? Var snäll och informera mig snarast så att jag noggrant kan undvika det resten av mitt liv.

Härligt att hon är en individ tycker jag (och jag vet att LD tycker detsamma, kan till och med läsa det ovan). Att man skulle "gotta sig" i att Ninja gillar klänning fastän mamma är lite ogillande är ju bara löjligt…

Emelie – Jag är jävligt stolt över att vara kvinna efter att jag kläckt en unge och fått hen att växa och må bra genom att bara dricka mjölk från min kropp! Det är skithäftigt!

Men det betyder inte att jag tycker det är okej att folk kallar min unge för "söta prinsessan" eller "tuffa grabben" beroende på vilka kläder hen har. Det betyder inte att jag tycker att det är okej att jag blev mobbad i hela grundskolan för att jag hade hår på benen och inte fick raka mig. Eller att min pappa gång på gång under min uppväxt pratade om jag jag egentligen skulle hetat Kalle (eftersom han önskade sig en pojke)och konstaterade att flickor kan inte mecka med bilar. Eller att min man inte kan använda sin jeanskjol utomhus utan att folk skriker jävla transa efter honom. Eller att han uppfattas som mesig och omanlig för att han är lugn och tänker mycket.

Det handlar inte om att göra alla kvinnor till män. Syftet är att alla skall få välja den roll de är bekväma i och att hela spektrat av roller skall vara okej utan att folk får stämpeln omanlig, okvinnlig, pojkflicka, fjolla eller liknande.

Mycket vettigt, och så som genusmedvetenhet bör uppfattas naturligtvis. Sedan är det ju ett minfält att forcera, detta. Köper du då fler klänningar till Ninja? Kanske väldigt tjejiga om det är det hon gillar? Rätt, såklart. Att hon får välja. Men då vet man samtidigt att andras bemötande av henne kommer att förändras. Tänk att en färg och ett plagg kan skapa sådana bryderier.

Till en helt annan sak. Du är ju även förskolelärare/barnskötare. Kan du inte skriva ett inlägg om hur du tänker kring pedagogik i förskolan?Hur skiljer det sig från hur du uppfostrar dina egna barn?

:-d gillar ditt inlägg och skulle väl kunna skriva tusen saker om barn och genustänk. Jag har fyra barn, två av vardera sorten. Dom är mycket lika i mångt och mycket men alla är ändå sin egen person och har därmed också sin egen personlighet. Minns när mina tjejer tog studenten, nej dom är inte tvillingar, två år emellan, men tog studenten samtidigt ändå. Efteråt åkte den ena tjejen på bal, uppklädd och vacker med lång klänning, väldigt kvinnlig skulle de flesta nog säga medans dotter två tog pick och pack och drog på festival. 🙂 Aldrig i livet att jag försökt få dom till tjejighet eller ngt annat. Påverkade av oss föräldrar blir dom ändå men att behandla dom annorlunda, döttrarna eller sönerna, nic pix. Det finns inte i min värld. Äldste sonen hade dockvagn, dockskåp, dockor och bilar, lego o annat. När dotter ett föddes lekte hon med sonens saker så klart. Sönerna gillade mer än döttrarna att prova mina skor…tex…

Hoppas verkligen att du inte skriver det här bara för att släta ut tidigare frågor, utan för att det faktiskt är såhär du känner och agerar på riktigt. För det är något jag verkligen inte sett från dig tidigare, eller inte märkt av åtminstone (har inte läst riktigt allt du skrivit). Har seriöst funderat på om barn som blir uppfostrade så som du tidigare framställt det inte blir lika upfuckade som barn som blir hårt intvingade i könsroller osv.

Det här inlägget fick mig att se lite klarhet i alla fall, så skönt att du skrev det och fick fram det på ett tydligare sätt!

Jag funderar på syftet med hen. Jag uppfattar det som att det finns 2 argument för att använda hem. Det första är att förenkla i ex text när man inte vet könet eller syftar på båda könen. Och då tänker jag fine, det kan väl vara ok. Men vi har klarat oss bra utan hem också, man kan ju alltid skriva personen, den åtalade osv.

Andra argumentet för att använda hen verkar vara ur genussynpunkt. Och då undrar jag om det inte ibland kan backfire? Som på kvällsöppet, där berättades det om flickan som tagit på sig spidermandräkten och sedan frågat är jag hen nu, som positivt. Det ser jag inte som positivt. Då cementeras det ännu mer att en hon inte kan vara superhjälte utan det måste vara en han eller nu också då hen. Jag tycker absolut att när det gäller barn (och även vuxna) att vi inte ska lägga fokus på kön och att vi ska arbeta stenhårt för att behandla och bemöta könen lika. Det ska inte spela någon roll om du är en hon, ordet hon ska inte komma med massa förväntningar och roller. Det måste vi få bort. Gömmer vi hon bakom hen, kanske barnen behandlas lika så länge man inte vet deras kön. Men könet är ett faktum och den dagen en hen upptäcker att hen är en hon och hon uppfattar vilka förväntningar och förutsättningar en hon har gäller det att de inte är förlegade gamla könsroller. När man fokuserar för mycket på att inte fokusera på något blir det fokus på det. Som med hen, vi vill inte ge könet en avgörande roll och väljer då att dölja det, istället för att bara låta det vara och inte fokusera vid det. Jag tror det viktigaste är att behandla alla lika. Och jag tror att vi behöver jobba på sett stärka hon ett tag till. Att en hon kan vara en chef, att en hon kan allt det en han kan. En hon behöver inte vara en hen för att duga. Du ska inte behöva dölja kön, etnicitet eller liknande när du exempelvis söker jobb.

Och att jämföra hen med finskans hän är inte riktigt rätt. I finskan har det aldrig funnits något hon eller han utan bara hän. Svenska är ett gammalt språk som alltid innehållit hon och han, att förändra det nu är nog enormt svårt. I all finsk litteratur hittar man hän, i all svensk finns hon och han. De skulle ta generationer att sudda ut hon och han till ett hen. Vill man inte radera hon och han utan bara lägga till hen, då kan man inte längre jämföra sig med finskan. I finskan kan man inte välja och använder inte hän för att dölja kön när man vill/tycker det behövs eller liknande utan där är alla hän alltid punkt slut. Och ibland kan det faktiskt vara klurigt. När en en okänd hän ska plocka upp dig på stationen, då är det fler människor du måste söka av och se vem är det som är här för mig. Är Finland då mer jämlikt för att det i språket saknas hon och han? De har haft en kvinnlig president men nä, annars ser det ut som här.

Vill bara tydliggöra, i fallet med spidermandräkten åker hon ett snäpp neråt till. Han kan vara superhjälte och nu kan även hen det, men hon, hon kan fortfarande inte det. Och det mest skrämmande med det här fallet var att det var hon (eller hen då) den där genusmedvetna som propagerade för jämlikhet i kvällsöppet (som jag inte minns namnet på) som stolt och glatt berättade den här historien som handlade om hennes dotter.

…hon var så nöjd över att dottern använde sig av hen, att hon inte alls verkar ha reflekterat över i vilket sammanhang det var.

Så skönt att du faktiskt klargjorde det lite för det är mäktigt jobbigt när jag (som har en son) får VÄRSTA kommentarerna när de flesta leksakerna som är framme (vilket betyder att han har tusen och åter tusen till) just nu är bilar. Jag vill påstå att det handlar mycket om att hans farbror jobbar med bilar (mekaniker av något slag) och hans morfar är trafikskolelärare. Han vet exakt hur morfars bil ser ut och kan peka ut exakt modell bland andra ect.. Ja, skitsamma.

Det jag ville komma till är att jag får spydiga kommentarer från andra kompisar som är intresserade av genus om min sons bilintresse.

Jag försöker förklara att jag inte kört upp bilarna i näsan på honom och ingen i min familj har BARA tagit fram bilar (förutom när min bror ville förklara vad han gjorde för mekaniskt jidder). Bara för att mitt hjärta klappar extra för genusdiskussioner och det faktum att mitt ex tror att vår son ska bli bög för att han växer upp med sin mamma så tänker jag aldrig beröva min son sina egna valmöjligheter!!

Därför finns det både Lederhosen och en klänning i hans maskeradlåda. Det finns både Barbie och bilar i hans låda och på hyllorna slåss My Little Pony med Star Wars-figurer.

Jag säger bara – klipp av håret på alla kvinnor, tvätta av dem sminket, låt dem inte raka bort håret på kroppen och klä dem i kostym och slips. Vad händer? Det visar sig att vi inte är så himla olika män till utseendet när vi visar oss i våra helt naturliga skick.

Det här hysteriska indelandet i kön, har gjort att mannen har blivit "norm" och kvinnor har blivit "de andra". Kanske är det lättare att skilja ut "de andra" om "de andra" gör om sig så mycket som möjligt och genom kläder, smink och annat gör klart och tydligt för "normen" att de tillhör "de andra"?

vad jag inte förstår är vad du gör en sån stor grej av? Att kalla sina barn för hen är väl ungefär detsamma som att kalla dem för ingenting. "vad är du?" – "nej jag är en hen, jag är varken kille eller tjej, svensk eller utländsk" Du kan vara en lika fri och tänkande individ -kille som tjej, svensk eller ej. Du kan tycka om rosa och rosetter och bli statsminister. Du behöver inte klä din son i tjejkläder för att få honom att förstå att man får vara precis som man vill. Vi lever i ett väldigt acceptabelt samhälle (här i svergie, och att dina barn är svenska kan du gott lära dom för det är något man kan säga med ett uns av stolthet utan att för den delen tycka att folk från annan kultur är lustiga) så om din son i framtiden väljer att ha klänning, ja då är det självklart hans val. Men att könsneutralisera allting – varför? Vad är det för fel på skillnaden? Lär dem istället att inget ska hindra dina barn – var så mycket tjej som du vill och gå hur långt du vill – var hur mycket man du vill – var så svag du vill, eller tvärtom. Men kalla dom för vad dom är. Svensk, tjej, kille, afrikansk. Det är absolut inget fel med det. Att ha ett ursprung och en identitet är väl det mest fantastiska du kan ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *