Kategorier
feminism & genus

Ninja ser att det är skillnader mellan mamma och pappa

Barn förtjänar att veta om de är pojkar eller flickor säger nån i en diskussion och jag får frågan hur Ninja ska göra när det är dags för skilda omklädningsrum i skolan. Hur kommer hon veta vart hon ska om hon inte vet att hon är flicka?

Jag oroar mig inte värst, jag gissar att hon kommer ha listat ut den biten långt innan dess. Jag har ju inga planer på att hålla henne inlåst à la Fritzl tills hon nått puberteten. Dessutom kan jag tänka att hennes könstillhörighet är lika relevant som hennes hudfärg. Fast mindre ändå. Det är inte viktigt att tala om än mindre bry sig om och således inget som är viktigt att veta. Men hur gör du då när hon börjar utvecklas, undrar nån annan. Och där är det nåt helt annat. Jag har ju aldrig försökt mörka de biologiska skillnaderna även om det inte är nåt vi pratar om.  Hon vet ju att hon har en snippa men att lillebror har en snopp och hon vet att mamma har mjölk i tuttisarna men inte pappa, att jag blöder och att lillebror bodde i magen jättelänge innan han kom ut ur min snippa. Hon ser ju detta i vardagen. Vi gömmer oss inte. Det är liksom lika naturligt som allt annat.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

32 svar på ”Ninja ser att det är skillnader mellan mamma och pappa”

Jag har alltid tyckt att det är märkligt att vissa verkar tycka att kön är det som främst utgör en människas identitet. Alltså om jag skulle beskriva mig själv så är inte "kvinna" överst på min lista, det finns en hel massa saker som jag tycker beskriver min person före det. T ex människa, mitt yrke, intressen, personliga egenskaper osv. Att jag råkar vara kvinna är inte så himla viktigt i sammanhanget. Det är ungefär som att om man varken skulle vara man eller kvinna, skulle man inte vara någon!? En icke-person.

Jag tycker det är lite krångligt nu när jag väntar mitt tredje barn och min äldsta flicka frågar hur bebisen ska komma ut. Jag kommer att föda med planerat kejsarsnitt (på grund av två tidigare snitt) och när hon i dagsläget frågar så visar jag mitt ärr och säger att därifrån kommer bebisen ut. Jag känner inte för att dra fler versioner liksom, vill inte behöva förklara tusen gånger. Känns som att jag undanhåller henne nåt men ändå inte, för hon och alla hennes syskon är födda så/kommer födas så. Om hon i framtiden får höra nåt annat så får jag väl säga att det finns två vägar ut. 🙂 Hon är fyra år. Jag vill heller inte försklara mig av den anledningen att jag känner att "hemma är JAG normen" då man som snittad annars får höra mycket negativt om just att föda med snitt.

Jag förstår att det inte nödvändigtvis är viktigt att peka ut könstillhörigheten för barn, men jag förstår inte varför det skulle vara viktigt att inte göra det.

Har en flicka som blir fyra i sommar som frågar mycket om pojkar och flickor och kommenterar ofta att "så gör flickor" eller "så kan bara pojkar göra". Vi bemöter det ju så klart, det kommer från förskolan, vi pratar förstås inte så. Men hur gör du när din dotter frågar om pojkar och flickor? Pratar runt, försöker förklara eller huuur? Vägled mig! 😀

M hon har aldrig frågat. Men jag skulle nog svara kort på frågorna och inte ge det så mycket energi. PÅpeka att flickor är människor med snippa och pojkar har snopp, men inte prata om skillnader.

Något man ska ta fasta på när man talar med barn om mångfald, inte bara när det gäller kön utan ävem kulturer och raser är att man aldrig ska tala om skillnader utan LIKHETER.

Jag håller med första kommentaren, beskriver aldrig mig som kvinna i de sammanhang som behövs! Ett exempel är tex inom sjukvården.. Idag blev jag opererad på ett privat sjukhus, där är jag "Johanna". När jag opererades efter mitt missfall i januari var jag "Kvinna 24".. Hur roligt är det, att man är ett kön med ålder?

Personalen på det privata sjukhuset som opererat mitt knä tre gånger nu är helt fantastiska, jämfört med landstingspersonalen. Nu menar jag inte att dra alla över en kamm, men skillnaden är enorm. Just vad det gäller den pedagogiska biten och deras tankesätt.

/Johanna – smart, rolig, omtänksam, envis snippinnehavare

JIS och ANONYM Eller hur?!! Kvinna är inte nåt jag definerar mig som. Det är långt ner på listan. Jag är massvis med olika saker! NATASHJA! feminist, häxa, mamma, fru, vän, grek, svensk, rolig, klok osv. Att jag är kvinna är så fasansfullt ointressant!

Fast jag förstår varför det är viktigt att trotsa könsrollerna, att bredda dem. Jag förstår att det är onödigt att ständigt påpeka barnens könstillhörighet och att katigorisera barnen efter den. Jag förstår varför det är viktigt att undvika att presentera normativa flickiga karaktärer, typ disneyprinsessor som förebilder för flickor och så vidare. Men om ninja vet att hon har samma kön som du och att pappa är av ett annat, vad för skillnad gör det om hon skulle veta att det är just flickor ni är?

Men hur kan det faktum att vi är kvinnor vara ointressant? Det är väl vårt sociala kön vi vill frigöra oss ifrån, det är väl det genusvetenskapen syftar till?

Att vi är kvinnor innebär ju att vi är privilegade med snippor, med förmågan att kunna bära nya individer inuti oss och kunna mata våra barn med fantastisk näring från våra bröst. Varför är den biten av vår identitet så fasanfullt ointressant? Sen att könet inte ska tvinga oss in i konstruerade roller med specifika egenskaper är ju en annan sak.

KAJSA att jag är grek OCH svensk innebär att jag bär med mig en historia och ett kulturarv som är viktigt för MIG.

Hej!

Har ganska nyligen trillat in på din blogg och fastnat här 🙂 Har dessutom hakat upp mig på att du använder begreppet snippa. Du verkar vara typen som gör medvetna val. Hur tänkte du när du bestämde dig för begreppet? (kanske har du skrivit om det någon gång. Utan att vara extremt insatt tycker jag att begreppet känns "ogenus"…

katti Det heter ju snippa. precis som armbåge heter armbåge liksom.

men hur menar du att snippa skulle vara ogenus?

Det är ju tvärtom! Snippa är fantastiskt! ÄNTLIGEN har vi ett oladdat och neutralt BRA ord för flickornas könsorgan istället för diverse omskrivningar och osynliggöranden. 🙂

läs gärna ninas inlägg om snippa och varför det är viktigt att vi anammar ordet: http://ninaruthstrom.se/snippa-heter-det/

Nej det förklarar du inte. Du skriver om att inte upprätthålla sociala skillnader män och kvinnor emellan och använder det som argument för att inte namnge de biologiska.

JO

"så lär man ungarna att könet är viktigt och skillnader är viktiga och att flickor hör ihop och pojkar hör ihop och de ska segregeras och behandlas olika."

"Det här konstanta tjatet om våra olikheter skapar klyftor. Man separerar människor i två grupper; män och kvinnor"

"Hon vet […] inte att hon tillhör en speciell och exklusiv klubb som man ska identifiera sig med och ta efter."

Tycker inte att faktumet att barnet vet att det är flicka är synonymt med att hon enbart skulle leka med flickor eller belastas med normativa könroller. Tror du verkligen att ditt genusarbete hade flugit ut genom dörren för att ninja fick vetskap att hon är en flicka?

Min dotter kallar sig själv flicka men gör inga kopplingar till att hon skulle tillhöra någon exklusiv klubb eller att det skulle komma med några speciella förväntningar på henne.

Jag ser i i din länk att snippa är intaget i SAOL.

Jag tycker att snippa är ogenus av just den anledning som även nämns i länken. Snippa är ett ord som har tillverkats av ordet snopp. Ännu en gång har mannen fått sätta normen.

Själv använder jag pulla. Det är inget jag förespråkar att alla måste använda. Det har känts rätt för mig av den enkla anledningen att jag själv har vuxit upp med begreppet. Dessutom tycker jag att det är det bästa alternativet. Tyvärr ser jag att pulla i SAOL inte är rätt ord att använda.

Det där om att blygsel uppstår om man själv får bemnämna sitt kön förstår jag inte riktigt. Jag tror att det är viktigare med öppenhet från de vuxnas sida när samtalsämnet dyker upp.

jo självklart inte. Men jag tror absolut att det skulle bidra till att hon fick en annan självuppfattning och jag tror definitivt att det skulle påverka henne.

Det är liksom onödig information som inte fyller nån funktion men som kan ha negativa effekter. Varför inte bara låta henne vara barn så länge det går liksom?

grejen är ju att vi behöver ett gemensamt ord. Att man inte tycker om ordet snippa eller dess ursprung är irrelevant. Det handlar inte om oss eller våra personliga preferenser utan om våra barn – kommande generationer och rätten till ett ord.

Vi behöver ett gemensamt språk. Om alla hittade på egna ord när de inte tycker det riktiga passar så skulle vi inte förstå varandra alls.

Det skapar en trygghet om man vet vad alla delar på ens kropp heter.

Pulla för mig och många andra betyder antingen höna eller.. ja fingerpulla. Om alla föräldrar (som vi gjort hittills) lär sina barn olika ord så skapar det förvirring och osäkerhet vilket i sin tur kan skapa blygsel och skam.

Håller inte med dig. Ett gemensamt ord är kanske viktigt, men inte lika viktigt som att det är ett BRA ord. Just nu finns det inget (och jag känner inte att jag är den som borde hitta på ett).

Tryggheten tror jag, som sagt, kommer från annat håll. Själv har jag aldrig känt varken osäkerhet, förrvirring eller skam. Antagligen pga att mina föräldrar aldrig har gjort detta till något laddat.

Att pulla betyder något annat för dig än för mig är fullt förståeligt 🙂 Men för mig betyder det inte bara höna eller onanera. Det betyder också det du kallas snippa.

Att ursprunget är glömt om 10 år kan vi i alla fall hoppas. Tyvärr, eller i de flesta andra fall, tack och lov är vi rätt bra på vår historia.

Men eftersom jag är av den åsikten att huvudsaken inte är vilket begrepp vi använder, utan HUR vi använder det så tänker jag försöka mig på att lämna diskussionen nu. Vårt kön behöver inte vara så ladda som det ofta lyfts fram att bli 🙂

men du – tänker du samma sak om andra ord också? Fot? Huvud?

Jag tror absolut att det är viktigare att man har ord alla förstår än att orden låter bra eller har "rätt" ursprung.

grejen med pulla är att det kan skapa en obehaglig situation för barnet. Första gången jag hörde det så var jag tyvärr inte speciellt pedagogisk. Ett barn på förskolan som glatt drog sig i snippan och tjöt pulla. Jag blev chockad och det syntes nog också. Det är sådana situationer som kan bli jobbiga. Det finns en del som envisas med att lära sina döttrar att det heter fitta (för att ta tillbaka ordet) men det skapar situationer som kan bli skambelagda eftersom att omgivningen inte alltid reagerar som de ska.

Snippa är ju det vedertagna ordet oavsett vi vill eller ej och det sprider sig som en löpeld.

Sen är det givetvis ok att lära barn olika ord, synonymer. Men jag tror det är viktigt att de vet det rätta ordet. Oavsett om det gäller snippan eller fötterna.

Jag gör inte en stor grej av att vissa föräldrar sägen fossingar, tossar, tandsebissingar eller något annat. Barn är inte dumma i huvudet, de fattar att man kan använda olika namn för samma grej och i olika situationer.

Jag trodde inte att du var den som var rädd för chocker. Varför är det värre att du blir chockad över barns eller andras ordval än att många blir chockade över ditt sätt att uppfostra eller klä dina barn?

Du får gärna kalla det snippa. Det gör mig egentligen ingenting om hela världen vill gå över till att säga snippa. JAG känner mig inte bekväm med ordet.

Världens, i mitt tycke, bästa barn- och ungdomstidning Kamratposten, som är tydligt unisex, har också tagit ställning i normaliserandet och använder bara ordet snippa med få undantag.

Nu var det ett tag sedan jag bläddrade i tidningen, men till delen "Kropp och Knopp" (som innehåller frågespalter, artiklar och krönikor om kroppen och känslor) har jag för mig att de brukar anpassa ordvalet efter det som använts i frågan (kanske för att det inte ska uppstå missförstånd eller för att inte verka mästrande) och i ett exempel på KP-webben använda mer kliniska ord som "underliv" och "slida" i en fråga om gynekologbesök*. Men i krönikor eller reportage är det snopp och snippa som används.

En av de sakerna jag gillar bäst med KP är också öppenheten inför läsarna som aktivt tar del i tidningens utveckling genom insändare som påpekar omedvetet "fyrkantstänkande" när det gäller allt ifrån texter till illustrationerna i tidningen.

Några exempel är läsare som påpekat det faktum att ett reportage som tog upp färger på tjej- och killkläder fortfarande hade könsstereotypa modeller på kläderna med bland annat smala jeans på tjejen och andra läsare som velat ha större mångfald i illustrationerna, som stereotypsbrytande användning av olika yttre attribut, till exempel att inte bara töntar har glasögon.

*http://kpwebben.se/kropp-o-knopp/fragor-svar/maste-man-ga-till-gynekol/index.xml

Asså, jag får nog läsa om ditt inlägg ett par gånger till…dina bilder vart lite distraherande..

ser nu var Ninjan får sina miner ifrån gapskratt

Jag tycker det är bra att orden snopp och snippa är lika eftersom båda är ord för "samma sak" nämligen kön. Snopp fanns ju först så då känns det vettigt att man hittar på ett ord som ligger nära.

Bara ett litet inlägg till dem som säger 'vagina' (apropå vad vi ska kalla våra könsorgan): vaginan är slidan, det vill säga själva "hålet". Det är alltså bara en del av hela organet. Det korrekta latinska (medicinska) ordet för hela organet är vulva, vilket innefattar inre och yttre blygdläppar, klitoris, vagina, venusberg och diverse körtlar och andra delar.

Det är ett vanligt förekommande fel att människor säger vagina och med det menar hela organet (vulvan), vilket jag tror kommer från att normen är att man bara talar om kvinnans könsorgan vid samtal om barnaskapande/-födande och eventuellt menstruation, vilket framförallt är knutet till just vaginan. Så… vulva, inte vagina (om man nu ska använda den medicinska termen).

Kommentar till Jo, från den första kommentaren som var anonym (missade att skriva in mitt namn)

"Att vi är kvinnor innebär ju att vi är privilegade med snippor, med förmågan att kunna bära nya individer inuti oss och kunna mata våra barn med fantastisk näring från våra bröst. Varför är den biten av vår identitet så fasanfullt ointressant?"

Jag anser om mig själv att min identitet som människa innehåller så många fler aspekter än bara det faktum att jag är kvinna. Om jag presenterar mig som nr 1: kvinna, så får motparten en hel massa föreställningar om hurdan jag är oavsett om de stämmer eller ej (de stämmer oftast inte) Det du beskriver om att vi kvinnor kan föda barn osv, det är vi medfödda med och kan inte välja sas. Men jag som är barnlös känner inte att identiteten som kvinna = moder är särskilt relevant. Dessutom är jag rätt så less på det där, vi kvinnor ska vara stolta att vi kan föda barn osv. Om jag aldrig får barn är jag då helt meningslös som kvinna eller!? Är mitt liv och mina gärningar i andra sammanhang förverkade bara för att jag inte har fött barn!?

Gött, det är precis så vi har gjort. Och hon har slutat fråga och konstaterar numer bara att pojkar har snopp och flickor snippa. Och det kan ju bli roligt på Maxi t. ex. när hon går fram och frågar en farbror i 70- 75 års åldern: Har du snopp eller snippa? Förjävla rolig unge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *