Kategorier
feminism & genus

Ninja vet inte att hon är en flicka och det är så skönt

Varför kan man inte låta barn få vara barn istället för att konstant hela tiden dagarna i ända tjata och tjata och tjata om att de tillhör endera könet?

Det är flickor hit och pojkar dit och ”du är en flicka!” och ”du är en pojke” och så lär man ungarna att könet är viktigt och skillnader är viktiga och att flickor hör ihop och pojkar hör ihop och de ska segregeras och behandlas olika. Det fokuseras så otroligt mycket på olikheter och skillnader istället för att prata om det vi har gemensamt. Ninja vet inte att hon är en flicka. Hon vet inte vad flickor är. Eller pojkar. Hon vet att hon har en snippa, men inte att hon tillhör en speciell och exklusiv klubb som man ska identifiera sig med och ta efter. (flickornas) Och jag tycker det är så befriande.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”Ninja vet inte att hon är en flicka och det är så skönt”

Jag vet inte. Min tvååring vet att hon är en flicka, och att det

finns pojkar. Tycker inte att det är fel eller konstigt, att vara flicka och sen kvinna är något man kan vara stolt över. Det viktiga är att man kan utvecklas som person fritt från det faktum.

Om barnen får lära sig att det finns flickor och pojkar men inte att det har någon betydelse för vem man är som person tror jag det blir bäst.

Som alltid skriver du så fint. Det räcker väl med att man har koll på den anatomiska biten liksom.

F.ö minns jag när du skrev att Ninja inte var ett "typiskt sött barn" (eller liknande), och jag blev nästan upprörd, haha. Ditt lilla flickebarn (höhöhö) är ju lätt något av det sötaste jag sett! Ett sjukt gulligt litet troll!

Ja. Det var väl mest det jag ville skriva. Har inget mer spännande just nu. Inte för att jag kommenterar så ofta. Men ändå.

Fred.

Min dotter är 3½ och vet inte heller att hon är en flicka. Hon vet att hon har snippa, såklart. Det är så otroligt befriande att hon än så länge inte lärt sig göra skillnad på kön.

Alltså, jag känner exakt samma som du om min egen dotter.

Jag vill att du ska vara min granne så jag kan gå ner och ha playdate och snacka. Går det att ordna tr0? =)

Jag tror jag visste rätt tidigt att det fanns flickor och pojkar, men jag tror inte att jag förstod innebörden i det. Det är nämligen så att jag kommer ihåg när jag förstod att det var en viktig distinktion mellan de två olika könen i samhället och det var i lekis när vi skulle ha en gymnastiklektion på skolan vi sen skulle gå på och pojkar och flickor delades upp efter kön för att byta om. Jag kommer ihåg att något liksom klack till i bröstet på mig och jag fick en känsla av att nu skulle jag inte se världen på samma sätt någonsin igen och det gjorde jag inte heller.

JO problemet är att barn inte kan tänka kritiskt. Och att det är en naturlig instinkt att passa in och anpassa sig till flocken Tyvärr.

Jag märker tydligt på barn att de gaddar ihop sig efter kön. Flickor väljer flickor och pojkar väljer pojkar och jag är ganska övertygad om att deras föräldrar också lärt sina barn att det inte spelar någon roll.

men för barnen gör det. Att vi påpekar det sänder budskapet att det ÄR viktigt även om vi inte tycker det själva. (fast nånstans gör man ju det annars skulle man ju inte ha något behov av att påpeka det för dem)

Jag önskar att det vore så med Sixten. Tyvärr envisas hans farmor och fastrar med att tjata om "vems pojke är du idag?" (och vill att han ska svara "farmors" eller vem det nu är). Plus att han går på förskolan. Visserligen genusinriktad men jag önskar, verkligen, att det kunde finnas en förskola med BARA föräldrar som är genuint genusintresserade och har pedagoger som är medvetna om alla dessa falluckor som finns överallt. Det kanske är möjligt i sthlm och göteborg, men defenitivt inte i Karlstad..

Du skriver så klokt jämt. Jag älskar att läsa dina inlägg.

Men jag saknar en handbok för hur man ska bete sig. Jag fick mitt första barn för fyra månader sen, en flicka. Jag (och pappan) har gjort klart för släkten att vi inte vill ha en liten prinsessa och därför inte vill att de behandlar henne som en men det är ingen som fattar.

I julklapp fick hon kläder. På ett plagg (ett randigt i många färger) var det rosa och då kom ursäkterna direkt. "Vi vet att ni inte vill ha rosa men vi kunde inte låta bli". Det är inte färgen rosa som är felet. De undviker nu att köpa rosa men fortsätter kalla henne för lilla prinsessan och liknande. Jag avskyr det men det går inte fram. Jag talar för döva öron.

Så vad ska jag göra? Jag blir så extremt ledsen när jag tänker på att hon kommer bli begränsad i livet för att hon är en liten prinsessa. Jag vill verkligen inte det. Hon är ett barn. Jag ser henne som ett barn men det gör inte släkten. De ser en liten prinsessa, och ännu värre, en liten docka!

Hjälp mig. Lady Dahmers guide till ett barn.

Uuuuunderbart! Jag hoppas att jag lyckas lika bra, den dagen jag själv blir mamma (drömmer).

Hur funkar det med er omgivning då? Finns de inte de ni känner (släkt/vänner/bekanta) som ibland uttrycker sig klumpigt eller bemöter Ninjan stereotypiskt?

Sedan är det synd att det kryllar av vidriga förskolor där barnen påverkas så mycket av snäva könsroller. Då känns det ju som att allt man kämpat för kommer förstöras? Kan inte du känna så ibland? Nä fan, jag skiter i vart jag blir tvungen att bo – mina ungar ska definitivt gå på ett genusdagis. Och inte bara ett som använder orden genus och jämlikhet för att "det ska låta fint", utan ett som verkligen kämpar för det.

.. i inlägget om Sixten alltså.

Sen kan jag ju lägga till att en flicka(snart 2,5 år) vars mamma jag känner över internet nyligen påpekade att hennes mörkgröna tröja med ett monster är "en pojktröja" hon la ingen värdering i det och sa inte att hon inte vill ha den pga det, men det är ju där den börjar!!

Man kan inte vifta bort såna grejer som oviktiga och att de inte förstår än, uppenbarligen hade hon ju förstått så mycket som att gröna tröjor med monster, det hör till pojkar. Och då är hennes föräldrar genusmedvetna och vill ge henne 100 möjligheter så det är inte därifrån det kommer, det var ju de som satte på tröjorna..

Sen finns det ju de som skyller helt på förskolan fast det är de själva som är orsaken. Min svägerska tyckte att det var sååå tråkigt att hennes son(4) inte ville ha en mörkrosa pikétröja på sig för att det var en flicktröja och sa att "ja det spelar ingen roll hur mycket man försöker så förstörs det när de börjar förskolan". Men vi har ärvt alla hans kläder. Och det är BARA blått, grått, svart, brunt, beige och grönt. Nåt enstaka rött plagg. Tjocka, hårda jeans- och manchesterbyxor med stora otympliga fickor. Bilar, random nummer och odefenierbara tryck. Självinsikt? Nej.

Sixten är medveten om pojkar och flickor och vi blev ledsna när han för första gången i somras sa "där sprang en pojke" och att han ofta säger pojke eller flicka om barn. Vi försöker alltid säga bara barnet eller barnen. Men alla runt oss går i gamla spår och vill väl men vägrar ta till sig varför vi gör som vi gör.

Fast jag har inte upplevt att hon skulle identifiera sig med andra tjejer eller mer med mig än hennes pappa. Så länge man som förälder inte tvingar på någon roll på barnen lär det inte spela någon roll om de vet att de är flickor eller pojkar. De vet ju att föräldrar kan vara mammor och pappor och det är väl inte märkligare än att barn kan vara flickor och pojkar?

På förskolan leker alla barnen ihop och det går inga prinsar och prinsessor där så jag ser verkligen inget problem. Tror hon identifierar sig mer med någon som har samma färg på tröjan än någon som råkar vara vara flicka.

Hur ser du att det kommer gå till när Ninja får lära sig att man kallas flicka eller pojke beroende på om man har snopp eller snippa?

En fundering. Är det alltså dags att införa ett tredje kön: neutrum?

Då skulle problemet vara löst: det finns inga flickor och pojkar, män och kvinnor.

Ja men vänta vänta vänta…Varde inte L.D som nyss visade bild på sig själv – vacker och kurvig – i röd klänning, vacker håruppsättning — äsch, jag måste ha missförstått inlägget.

Menar du kanske att man ifrån en viss ålder får/kan/bör utveckla de kvinnliga respektive manliga dragen.

Pssst. Upplys mig: vad är en snippa. Snipa vet vad det är men snippa???

Ja men vänta vänta vänta…Varde inte L.D som nyss visade bild på sig själv – vacker och kurvig – i röd klänning, vacker håruppsättning — äsch, jag måste ha missförstått inlägget.

Menar du kanske att man ifrån en viss ålder får/kan/bör utveckla de kvinnliga respektive manliga dragen.

Pssst. Upplys mig: vad är en snippa. Snipa vet vad det är men snippa???

Frågade på FL, men fick inget svar, så tänkte att jag skulle fråga här också: Kan du rekommendera en bra genus-för-nybörjare-bok på Engelska? Dels så att jag och min man kan läsa tillsammans, men också eftersom jag pratade om det med mina mammakompisar, och de var väldigt intresserade… Tack på förhand!

Jag har också berättat för min son att han är en pojke. Att han har en snopp precis som pojkar och att flickor, så som mamma, inte har det utan att vi har snippor istället. Det viktigaste är ju ändå att de känner sig fria som barn och har möjligheterna att välja vad de vill i livet. Bara för det behöver man ju inte "undanhålla information" eller strunta i att berätta så vardagliga saker som att det finns pojkar och flickor… Enligt mig.

Men hallå, det handlar ju inte om att undanhålla information eller strunta i att berätta vardagliga saker, att berätta tidigt och understryka att det finns pojkar o flickor är ju precis som att berätta att det finns två lag, och flickor har snippa och är så o så, och pojkar har snopp och är så och så. det är ju ett ställningstagande och välgenomtänkt beslut att inte göra sina barn till kön och tillåta dem vara sig själva och utvecklas så fritt som möjligt utan påtvingade könsroller från dag 1…

Jag håller med! Simon har inte heller nåogon koll och som du säger, det är så befriande!

Sen, angående kommentaren om det tredje könet, neutrum, varför skulle det behövas? Det handlar väl bara om att sluta fästa sån vikt på att deklarera könet hela tiden. Duger inte termen "barn"?

anonym som undrar över min klänning – jag är en könsmogen vuxen kvinna. För mig finns det ett syfte att framhäva mitt kön. Men oavsett så är ju jag en produkt av min fostran och har ju givetvis blivit stöpt i den där snäva mallen som jag INTE vill att mina barn ska ta efter.

anonym som undrar över neutrum – varför? Kan inte barn bara få vara barn? Varför är könet viktigt?

amanda – Vi har en ganska bra omgivning även om de inte är alltför medvetna om genus. De försöker iallafall respektera oss. Oskars farmor kan det ju vara lite si och så med men de träffas så sällan att det spelar nån roll!

amelie som det redan påpekats så handlar det inte om att underhålla information. Det finns helt enkelt ingen anledning för oss att berätta eller påpeka könet hos henne eller andra.

Men sen tycker jag även att barn inte behöver veta allt om allt. Om det finns information och kunskap som kan vara negativt för dem så undanhåller jag den med glädje.

Ninja vet att hon har en snippa och hon har sett pappas och Tamlins snopp. Hon vet att det finns snoppar och snippor men mer än så vet hon inte.

Tack så mycket ! 🙂

I och för sig har du rätt i det, men kan inte ta alla sorters beslut när man är så liten.. Och att vara vegetarian är en väldigt fin tanke. Jag har försökt flera gånger, haha. Men det finns tyvärr inget som smakar bättre än kött. Fast om man tänker på att det är ett dött djur man äter, så fastnar det nästan i halsen..

Sköt om dig 🙂

Min dotter vet att hon är en tjej och hon vet vad killar är, men för henne är det tjejer har snippa och killar har snopp. Det är liksom det som är skillnaden. Hon leker mest med killar och har gjort det sen hon var bebis, nu när hon är 2½år leker hon mest med killarna på dagis och ibland kan hon leka en sväng med nån tjej.

Fördelen med dotterns dagis är att alla barn leker med alla och det är både killar och tjejer som leker med dockor i dockvrån och tjejer och killar som leker med bilar (eller vad det nu kan vara) det är en del äldre barn som är typiskt "tjejiga" eller typiskt "killiga" men det är ca 5 5åringar på hela avdelningen.

På fritiden leker min dotter bara med killar, men det är för vi inte känner någon som har en dotter i hennes ålder.

Just nu ser hon barn som barn med snopp eller med snippa och det är väldigt skönt! Alla barn ska leka med de kompisar de vill, oavsett kön.

Håller med i det du säger LD. Tyvärr så påpekar hennes omgivning att hon just är en flicka, en docka, söt m.m. Japp min mamma kallar min dotter för dockan min och vill att jag ska ställa ut hene som modell. :rolleyes: Ha! Ha! Ändå har jag gått igenom genusgrejen med folk gång på gång, ibland undrar jag om de gör och säger vissa saker för att provocera, men så vill jag inte tänka :bigeyes: Nog om mig!

Söta charmtroll du har!

Jättebra skrivet! Jag håller verkligen med. Jag tror att för barn är det egentilgen inte alls viktigt med begreppen pojkar och flickor. Riktigt små barn tror i alla fall jag ser andra barn som just barn och inte som pojkar eller flickor. Man kan leka med alla och leka med allt osv. En flicka som leker med en pojke gör inte det för att hon är kär utan för att pojken i fråga är rolig att leka med. Det är ju vi vuxna som prackar på barnen sådana värderingar som att flickor helst leker med flickor osv.

Jag blir glad i hjärtat – så fint att Ninja inte har koll!

Jag har lärt mig grunderna i hypnos och Neuro-Lingvistisk Programmering (NLP) och själv kunnat experimentera med upplevelsen av att verkligen identifiera mig som människa och inte kön (kallas ibland för kärnupplevelsen av självet) och det är fantastiskt. Så det är en fantastisk gåva du ger Ninja!

Jag kan återigen rekommendera dig att besöka en hypnotisör, just för att kunna gå på djupet i dig själv och hitta platsen där du kan lägga av dig könet du under så många år prackats på.

Kul med alla kommentatorer som också undanhåller sina barn denna värdelösa information, jag hoppas min son kommer stöta på ungar som blivit uppfostrade som era!

Hm….. min dotter vet att hon har en snippa och att hennes bror har en snopp. Mamma har snippa och pappa har snopp. Men…. tja…. hon är ju bara 19 månader.

Apropå det skrev jag om snippor och amning idag. Hörde om plastikkirurgi på kvinnliga underliv för att "återskapa en flick-snippa"…… hmmmmmm. Blev lätt upprörd. Vore något för dig. Inte att göra utan att skriva om?

Min lillebror var på kontroll på BVC någon gång på 70-talet. Han ombads rita en gubbe, men glömde att rita dit armar. BVC-sköterskan frågade försiktigt om det inte saknades något. Min lillebror tänkte länge och väl och sprack sedan upp i ett stort leende: "Jo!! En GUMMA!!"

När du säger att du inte vill att dina barn ska ta efter dig, då är det väl inte så bra att du "framhäver ditt kön". Tänker mig att du vill vara en förebild men ger inte det dubbla signaler? Att först inte prata om pojkar och flickor och dess "olikheter", men sedan klä sig kvinnligt och använda ord som "kurvig och kvinnlig" och blommor i håret.

Förstår inte riktigt…

josefina

1. jag har inte använt ordet "kvinnlig". Och kurvig är ett adjektiv som beskriver min kropp. Moderlig är jag.

2. Genus handlar inte om att förbjuda traditionella roller. Det handlar om att bredda dem och om att ge BARN större möjligheter. Jag är inte en dålig förebild om jag bär smink eller klänning. (vilket jag gör ett par gånger om året högst) Det är nämligen helt ok för kvinnor att göra det. (och för män)

3. Jag tänker inte låtsas vara nån jag inte är inför mina barn. Jag har långt hår och jag målar naglarna ibland. Jag tycker om klänningar och det händer att jag gör lite mer intressanta håruppsättningar än den traditionella mongoknuten. Thats me. Jag får också vara den jag vill.

EVA Nej det har jag faktiskt aldrig! Imponerande? Näää… det har ju inte krävt nån ansträgning egentligen! 🙂

(däremot en massa "mammas älskling", "mammas korv", "mammas troll" osv)

Samtal mellan mig och min son (snart 2 år)

– Är du en bebis?

– Nää

– Är du en pojke?

– Nää (skrattar)

– Är du en tjej?

– Nää (skrattar)

– Vad är du då?

– Ban (=barn)

Lady Dahmer det här kanske hamna utanför tidigare kommentarer men hur svarar du om någon frågar om dina barns kön i typ affären eller lekparken or whatev? Hur reagerar typ Ninja på det? Hon uppärksammar inte att hon refereras till som flicka då eller? Eller kanske folk inte undrar? Nu är jag ju långt från o skaffa bebes myself, men hade varit bra att veta till senare 😛 Det brukar ju vara det första folk frågar om de ser en bebis, tyvärr.

We also present the fine serves via the internet and ensure that you simply can get our jewellery instantly. Today there are many types of synthetic diamonds available made by a few different processes. It is not that tough to have topaz jewelry at the present time. I sat on my bed and I said to God: You’ve taken her, but you haven’t got me yet.

[url=http://www.thomassabous.us]thomas sabo pendant[/url]

There are many people who are scared of shopping diamond jewelry at online jewelry stores as lot of hard-earned money gets involved in it. As well as ensuring that she has the perfect bridal gown and the best looking accessories that all will see, choosing the right bridal underwear should also be considered very important.

http://www.thomassabous.us

Although damask has been made in various parts of the world, Damascus — and by extension Syria — has laid claim to the finest damask goods for more than 800 years. She was drawing the shapes of some of the auras when a thread of serious yellow filled the room. Kimora Lee was born on May 4, 1975, in St. "I have the most beautiful navel, it is deep and sexy.

[url=http://www.thomassabous.us/]thomas sabo best friend charm[/url]

Gold jewelry should be stored in a jewelry box with separate compartments or wrapped in a soft, lint free cloth when not being worn. If you are not very silver jewelrysure of what to go for, a little pre-shopping analysis might help.

[url=http://www.thomassabous.us]click here[/url]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *