Kategorier
feminism & genus

Nu gör vi uppror mot könsspecifika barnkläder – namninsamling!

Nina Ruthström har startat en namninsamling mot den könsspecifika indelningen av barnkläder. Listan ska skickas till butikskedjor som till exempel HM, kappahl, lindex med flera.  Maila länken, blogga om det, facebook’a, låna gärna bild och text. Ju fler ju bättre. Tänk på att inte hitta på namn och skriva under flera gånger, för den räknar unika ip-adresser så det ser bara oseriöst ut, men flera vuxna i samma hushåll kan givetvis skriva under!
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

38 svar på ”Nu gör vi uppror mot könsspecifika barnkläder – namninsamling!”

Men är det verkligen så hemskt att klä tjejer i rosa o killar i blått?

Jag har 3 tjejer.. O 99% av deras garderob är typ rosa.. Dels för att jag älskar rosa o jag tycker det är fint..

Jag uppfostrar inte mina tjejer till att bli tjejiga.. Jag uppmuntrar dom till att ha skoj, bli starka indivder och att alla människor är lika mycket värda..

Misslyckas ja me detta bara för att ja väljer att klä dom i rosa?

Kan faktiskt vara så självkritisk att jag erkänner att min första sons klädlåda såg precis ut som den "steriotypiska" pojklådan. Nu med tvåan börjar den mer och mer likan tex. Ninjas låda. De är betydligt mer färgvariation på hans kläder. (även mer färg i 1:ans låda nu för tiden):-d

Dock får jag hålla med min man när jag sa att jag skulle köpa en rosa/vit randig body till 2 an. "-Köp den bara om du tycker den är fin, inte för att vara genuskorrekt".

Vet inte vad de berodde på men med Hampus (1:an) hade jag mer insällningen att "ingen skulle minsann missa att de var en pojke i vagnen!":-s. Idag bryr jag mig inte det minsta om de tror att Pontus (2an) är en tjej. Kan ju tillägga att folk frågar betydligt fler gånger nu om de är en kille eller en tjej. ;-P

Oh, får ju inte missa att både den rosa/vita, gul/vita o röd/vita bodyn hänger på "tjejavdelningen" och de turkos/vita, blå/vita och ljusgrön/vita bodyn hänger på "killavdelningen".

Ponuts äger turkos/vit, ljusgrön/vit, röd/vit och denna månaden blir de gul/vit och den rosa/vita (då jag tycker den är fin) :-d

och den här namninslamlingen handlar om valmöjligheter – som det ser ut nu så har vi två val – antingen klä ungen supertjejjigt eller superkilligt, eller byta på rollerna. Inget mellanting.

Till du anonyma här längre upp! Jag tycker inte alls att det är fel att klä tjejer i rosa och pojkar i blått. Men pojkarna ska inte nekas ett rosa plagg om de vill ha ett, samma sak som att tjejerna inte ska nekas ett blått. Flickkläderna har också ofta en tendens att begränsa barnens lekar och rörelseförmåga… så att blanda tycker jag är en bra idé!

Jag har aldrig nekat mina barn vissa färger.. Stora tösen som är 10 år nu väljer sina kläder själva.. O just nu är hennes favvofärg grönt o väljer hellre kläder från killavdelningen..

Men mellan o minsta som är 2, resp 5 mån väljer ja kläder till.. Men ja skulle aldrig sätta på dom kläder som begränsar deras lekar eller rörelseförmåga..

Oftast så har mellantjejen mjukisbyxor, eller tunika o leggings.. Så inga kläder som stramar eller som skulle beränsa hennes rörelseförmåga..Minstingen på 5 mån är inte så aktiv ännu, snurrar runt mest.. Men på henne så väljer ja oxå vad jag tror är för henne bekvämt, body o strumpbyxor…

(Ja som skrev anonymt innan, glömde i all hast skriva me namn)

Påskrivet! Jag blir lika förbannat upprörd varenda gång jag försöker handla kläder till Mini och i princip bara har att välja mellan rosa eller blått. Klänningar eller "tuffa" tröjor med bilar på.

Sorry, men den svenska superfargglada "genusneutrala" clownstilen som tex din dotter har ar den fulaste jag vet. Aldrig i livet att jag klar sonen i skrikande farger och olika monster. Nej, tacka vet jag klassiska flick och pojkklader i ljusa fager och snitt.

alltså, det finns ju faktiskt ett ganska trevligt urval av genusriktiga kläder (om man vill)… spelar det någon roll vart i butiken de hängs upp?

Eftersom man vet att det rödvita hänger på flickavdelningen och det blåvita på pojkavdelningen så är det väl bara att vrida på skallen och ta det plagget man är ute efter istället?

Namninsamling kan man ju alltid försöka med, men det kommer knappast lyckas eftersom att den "genusextrema" gruppen är en klar minoritet (varför skulle butikerna annars se ut som dom gjorde).. I detta fall tror jag inte det handlar om sk. okunskap utan snarare om efterfrågan.

skrivit på! Hoppas det finns lite finare kläder på de vanliga kedjorna när jag får barn om några år 🙂

Det finns ju massa fina kläder (titta på ninja liksom). Men just i de vanliga affärerna är det svårt! Jag har liksom fått panik bara av de gångerna jag har velat köpa presenter…!

Skrivit på!

& Främst till er som gillar färgindelningen:

Det jag retar mig mest på är faktiskt storleksskillnaden. Den är absurd! Barn ser ju likadana ut i kroppen, *det finns ingen anledning att det ska skilja så mycket i storlek bara för att ett plagg är från "flick" respektive "pojk"-avdelningen!* Det tycker jag sänder ännu mer av en signal än vad färgerna gör.

ingrid

1. det är ingen som tvingar dig att klä ditt barn i samma slags stil som Ninja.

2. Problemet nu är att det bara finns TVÅ val i butikerna. Vi efterlyser mångfald.

3. Det finns ett mellanting.

linn – problemet är ju inte bara färgerna. Om jag vill ha en tröja med hello kitty på så finns det bara tajta små toppar med puffärmar på att välja. osv.

Tjejkläderna är så otroligt utpräglat tjejiga. De som vill klä sina pojkar i pasteller eller hello kitty eller lite finare kläder kan inte det eftersom att de kläderna kommer komplett med tvåhundra rosetter, glitterapplikationer, puffärmar, rysh osv. Gärna med "girl" tryckt i stora feta bokstäver över röven.

Typ. :thumbdown:

Självklart skriver jag under!

På sjuttiotalet och början av åttiotalet var barnen klädda i likadana lekvänliga kläder på dagis

Jag har fem barn födda i tre kullar på 70,80 och 90 tal Utvecklingen har gått bakåt

Hur är det möjligt?

jag tycker det är en bra blandning i affärerna, nog för att det hänger var för sig, rosa och blått, men jag blandar hej vilt till min pojk. Inte svårt.

Förlåt alltså… Men om ni är så förträffligt nöjda med indelningen i affären och att klä era barn i könstypiska kläder, varför vågar ni inte stå för det? Att man är anonym får i alla fall mig att tolka det som att man skäms för sin åsikt och då tycker jag att det kanske är på tiden att fundera på varför?

Nu är det här OT men jag drömde om dig inatt, att du hade fött din bebis och du var sååå himla glad!Det blev en pojke och du döpte honom till Charlie.

Att jag drömmer om dig, är det ett tecken på att jag är här inne för mycket tro?:blush:

Tycker det är så faschinerande att folk blir som tokiga så fort det börjar disskuteras könsspecifika barnkläder. Oftast är det människor som konservativt vill ha killiga killar och tjejjiga tjejer som skriker mest.

Själv har jag köpt allt möjligt gulligt och coolt till min bebis, en del tjejjigt, en del killigt. Dock blir jag sjukt förbannad när folk ser en body som har lite rosa på sig och utbrister "Men den där får du ju ingen användning för om det blir en kille!". Samma människa blinkar inte ens när den ser ett plagg i tex. blått eller svart. Inte ett spår av att utbrista "Men det där kan du ju inte ha på en tjej!".

Och det är otroligt mycket att skydda pojken och klä honom i tuffa färger/kläder, en tjej är tydligen helt okej att klä i motsvarande könsstil. Känner hur jag bara blir less på allt. Förstår inte hur kläder kan påverka ett barn, som är så litet att det inte ens gör medvetna klädval, såpass att var och varannan människa ska bli upprörda över det.

Men jag fattar inte – det finns ju mycket fler an bara tva val – massor av butiker saljer ju klader i Ninjas stil som ar fargglada och genusneutrala – Villervalla, PoP, Molo, Mini rodini etc. Finns ju redan massor att valja pa om man gillar den stilen.

Sen skulle jag aldrig handla pa HM heller, allt ar jattefult och kass kvalite. Disneytryck, flammor etc ar typ det fulaste jag vet. Jag handlar alltsa ine dar, men tanker inte klaga pa vad de saljer. Antingen gillar men den stilen och shoppar dar, eller sa handlar man nan annanstans dar man gillar stilen! Sa enkelt ar det.

ingrid

en tröja hos molo kostar 250 spänn. En tröja hos Hm kostar 59.

De flesta genusmedvetna klädmärkena är skitdyra.

förstår du mitt problem? Jag skulle mer än gärna klä min unge i enbart märkeskläder, men jag har liksom inte råd.

Jag skriver gärna under ! Jag låter min dotter välja mkt själv då vi handlar kläder. MEN det är liksom så tydligt hur butikerna vill att man ska dras mot vissa avdelningar och vissa färger. Nu väljer dottern mest rosa just nu, förut var blå färgen och gärna döskallar så då gick hon mot pojkavdelningen. Om det blandades mer så skulle det bli "barnavdelning" där valen görs på plats och inte i dörren där man ser "vilken färg" man borde tillhöra !!!

Hej! Självklart skriver jag på är SÅ trött på alla kill- tjejavdelningar…. Färgglada kläder till barnen helt enkelt hade varit så mycket bättre!

Jag snodde ditt inlägg rakt av :-O och la i min blogg, givetvis med länk hit! Hoppas det är ok, säg till annars så tar jag bort det!

// Ida

Jag älskar verkligen insamlingen, men tror du att när din pojke blir stor kommer han att vilja bära rosa? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *