Kategorier
feminism & genus

"o föresten raka armhålorna din äkliga feminist jävel!" (del 2)

Fick en kommentar  ang. det här inlägget
Hej Charlotte! Varför rakar jag mig inte? Tja…. Jag är feminist och det speglar ju hur jag ser på det mesta.  Kvinnor är håriga, vi har valkar, vi pruttar, osv. Det jag ställer mig emot är de stereotypa könsrollerna och förväntningarna som kvinnor har på sig. Hur vi ska bete oss och hur vi ska se ut. För att vara Riktiga Kvinnor. Det är enkelt att påstå "jag gör det för MIN skull" eller "ingen tvingar dig!" när det egentigen är mer komplext än så. Vi är så indoktrinerade i våra roller sen dagen vi föds att vi inte ifrågasätter dem. Få personer tar det ett steg längre; Varför tycker jag så här? Varför är jag som jag är?  Fråga dig själv: varför tycker du att hår är äckligt? Varför tycker du om att vara rakad? Utmana dig själv!  Jag slutade raka mig för att jag vägrar gå med på förväntningen jag har på mig. Jag vägrar böja mig för det onaturliga idealet som präglar vår tid. Jag vägrar anpassa mig, göra om mig själv för att duga. Jag vill att min dotter (och eventuella söner) ska växa upp med en bild av hur en riktig människa faktiskt ser ut.
Boktips:
Under det rosa täcket

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

8 svar på ”"o föresten raka armhålorna din äkliga feminist jävel!" (del 2)”

Inte alls meningen att du ska känna dig träffad om du vet med dig att du ÄR som du skriver och inte bara låtsas. Jag stör mig bara på folk som verkar vilja göra ett namn av sig genom att vara elaka, vad är det för kul rykte att ha? Tycker inte (längre) att du verkar vara en sån människa. //Emma

Jag är en ny läsare av din blogg och tycks hålla med dig om nästan allt! Jag blir fruktansvärt provocerad av denna nya syn på hår som i sammanhanget benämns som just "äckligt". På kvinnor naturligtvis. Och varför är det då äckligt? Svaret blir allt som oftast a) för då "tar man inte hand om sig själv" = okvinnligt b) det ser manligt ut = okvinnligt c) det är svårt att göra rent = okvinnligt. Blir då huvudhår någonsin rent? Och har man verkligen ansträngt sig för att tvätta sig under armarna om man inte lyckas bli ren utan att raka sig?

Hela den här debatten gör mig lite ledsen, det verkar helt enkelt som om vi kvinnor själva inte vill duga. Har vi någon inneboende låg självkänsla som endast kan dövas för stunden genom att förändra oss? Varje gång jag hör Pernilla Wahlgren i reklamen "ta hand om dig" vill jag skrika. Det är en fasanfull tragik om vi kvinnor tar hand om oss genom att piffa och fiffa, raka och färga ist för att lägga den tiden på att ta hand om våra intressen, karriärer, barn och vänner.

Anyway, det blev långt det här…jag skulle egentligen bara säga att det är bra att du gör din grej. Ännu bättre att du gör det öppet. Folk idag behöver bli provocerade och chockerade för att tänka till! Trevlig kväll önskar jag dig!

Jag avskyr att behöva raka mej. Jag tycker det är jobbigt, tråkigt och omständigt.

Jag tror att hår=äckligt är ett inlärt beteende, för varför skulle det eg vara äckligt? Vari ligger det äckliga?

Jag håller med insändaren om en sak. Jag har aldrig behövt raka mej för en killes skull. Killar har lättare att acceptera hur en tjej är naturlig.

Men jag rakar mej absolut inte för min egen skull, utan för att samhället kräver det.

Annars blir man en utstött, en "konstig" som personer helt legitimt får/ska titta snett då.

Sorgligt..

Jag hamnade på din blogg genom FL. Måste säga att jag gillar verkligen det jag läst! 🙂

Angående den där kommentaren kan jag inte annat än le åt. På samma sätt som hon nu rakar sig för sin skull så måste ju dom som inte rakar sig få göra det för sin skull? Måste säga att när jagvar yngre rakade jag mig jämnt, till och med armarna. Detta gjorde så att jag kände mig "snyggare". Idag när man har barn, sambo, vovve och villa finns inte tid och ork till detta. Och jag känner mig lika snygg ändå 🙂

Nu ska jag lägga in dig på "blogglovin" 🙂

Ha en trevlig kväll!

Elin

Jag rakar mig för min egen skull, och för alla andras skull. Ja det är faktiskt sant att det är för min egen skull. Håret skiter jag väl i. Jag rakar inte mina ben så då skulle jag väl inte behöva raka armhålan heller om man ska vara konskvent. Men saken är den att jag stinker så jävla mycket svett jämt under armarna, och det stinker mer om där finns hår. Så det är för min skull för att jag inte ska känna min svettlukt och för alla andra för att dom inte ska känna den. Helt enkelt. Så nu vet du det! (om du var intresserad, haha)

Och så måste jag säga att shit va du är snygg, blir man så snygg av att tex "noo pooa"? Maj god.

hehe. neee jag har alltid varit snygg! 😛

(tack)

och jo, när jag rakade mig så upplevde jag också att det var fräshare, men jag tror det är i huvudet. En vanesak. Håret hjälper faktiskt – tro det eller ej — till med att FÖRHINDRA lukt. (lukt beror på bakterier inte svetten i sig. och håret förhindrar att de får fäste)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *