Kategorier
feminism & genus

Och så här jävla svårt var det att rikta leksakerna till båda könen:

Leklust föregår med gott exempel och jag tycker de förtjänar ett uppmuntrande mail! (info@leklust.se)


]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

110 svar på ”Och så här jävla svårt var det att rikta leksakerna till båda könen:”

Det enda jag kan säga är att jag spontant tycker det stämmer överens med verkligheten, nu har jag inte barn själv men syskonbarn och när de leker fritt så ser det ju ut så här…det bästa de vet är ju att hitta på lite som de vill och frånta dem möjligheten till detta är ju verkligen hemskt…man kväver ju glädjen och hämmar deras person

Läste boken "Maskulinitet på schemat – pojkar, flickor och könsskapande i förskola och skola" där Gustav, 5 år kommenterar leksakskatalogerna och leksaksbutikerna:

"Egentligen så kan ju alla barn leka med allting. Men om man tittar i leksakskatalogerna eller i leksaksaffärerna då ser man på färgerna hur dem som säljer leksakerna tänker att det ska vara. På reklamen kan man också se det."

En liten kille på 5år reagerar och förstå det här, men för många vuxna verkar de går obemärkt förbi och vissa vill inte ens ifrågasätta hur vi påverkas av just reklam, tidningar, tv, omgivning och press på hur saker och ting ska vara och hur vi som människor ska bete sig.

Om vi hjälps åt och tokhandlar i deras butiker nu kanske de stora kedjorna fattar? Eller? Lite i alla fall?

Btw, när jag rekommenderar dina inlägg på facebook via knappen under inläggen (vilket ju är typ nästan hela tiden) så funkar inte länkarna. Kör mac med firefox. Bara så du vet. Som tur är finns det allid någon som påpekar, för folk blir ju så nyfikna när man slänger upp något med ditt namn och en kommentar om hur bra och läsvärt det är! 🙂

Grymt jobbat som @sweden i veckan!

LOL! Spiderman med vagnen kunde vara mitt barn! Hon har precis samma spiderman outfit…och precis samma dockvagn 😛

Åh, nu blev jag glad såhär på måndagsmorgonen! Speciellt som jag just slängde ett perfekt exempel på det motsatta – en leksakskatalog utan en enda bild på en flicka utan rosa tröja/klänning/kjol, utan en enda bild på en pojke i närheten av en docka eller ett gosedjur och utan en enda bild på en flicka på en cykel/bil/spark i annan nyans än rosa (helst på prinsessmönster).

Ett initiativ att uppmuntra, jag ska författa en mail direkt!

Spiderman med barnvagnen var ju bäst. Och jag håller med om att det är ju sådär som det ser ut när barn leker. De blandar hejvillt och OM DE FÅR MÖJLIGHETEN så använder de sin fantasi. Jag har ofta en spiderman med barnvagn här hemma! Och även en prinsessa som dödar ninjago-drakar 🙂

Har självklart skrivit ett uppmuntrande mail.

Hoppas de får massor av positiv feedback för jag tror aldrig det hänt förut att jag tittat på bilder i en leksakskatalog utan att få den där lite unkna känslan man får när vuxna bankar könsrollstänkande i huvudet på små barn. Jag vet var jag ska handla leksaker nästa gång i alla fall.

Har skickat mejl och där jag skrev jag bla att det är första gången jag gjärna ger katalogen till dottern (4 år) och det är första gången nånsin! (Hon få aldrig blädra i leksaksreklamtidningar om jag får bestämma..)

När jag var liten på 80-talet drömde jag så om en trampbil, men det var för mig totalt omöjligt att jag skulle få en sån (min värld var väldigt rosa och det var ju en killgrej) så jag vågade aldrig försöka önska mig en. Kanske hade jag fått en om jag önskat/tjatat lite. Och hade jag sett EN enda tjej på en trampbil i en leksakskatalog så här kanske jag hade vågat.

Åh, vad glad jag blir! Jag har mailat! Sådana saker skall inte få passera obemärkt, beröm ska de ha, föredömen som de är!

Hej

Jag vill inte på något sätt spamma din blogg med länkar eller göra reklam för mig själv.

Jag skickar dock en länk på en video som jag har gjort kring en fråga som jag brinner för, och

vill påverka att förändra. Kolla gärna in den, om du också vill förändra kan du skicka vidare videon.

Jag gör detta för att jag vill uppmärksamma och få så många som möjligt att se mitt budskap,

om det kan göra nån skillnad!

http://lolloann.blogg.se/2012/march/caveman-vs-2012-2.html#comment

Jag hoppas du får en riktigt trevlig helg,

och tackar för/om jag får publicera detta i ditt kommentarsfält.

Mvh

Louise

Undrar hur länge de behövde grubbla på detta? Eller om det är en kraftfull person som bara slog till? Härligt! Tack för dagens bästa bloggläsning för min del!

Vilket föredöme! Vilka underbara PR-människor!!

Jag har givetvis mailat och ska själv skriva ett blogginlägg om det när jag kommer hem till Sverige!

Aktiva och engagerade bolag är det bästa som finns.

BRA!!! Så här ser ju faktiskt barns lek ut, om de ges fria tyglar vill säga. Jag blev glad åt dessa bilder. Tänk om världen kunde vakna upp och förstå att alla människor vill och bör bli behandlade för sin personlighet, inte enligt gamla fördomar hur en kvinna eller man ska bete sig.

Jag känner mig sorgsen för alla er som jublar över denna lilla reklam. Inte just över att ni tycker att reklamen är bra utformad, utan för att ni verkligen verkar vara överlyckliga över den.

Jag tycker också att det är bra att barn inte sätts i fack redan från att de är små. Och jag tycker definitivt att vi som vuxna inte ska forma våra barn alt för mycket efter våra vuxna egna idéer.

Och även om jag tycker att reklamen här ovan är bra så kan jag inte bli så där otroligt överlyckliga och tjoa ut sån glädje som vissa andra här gör. För att kunna känna en sån glädje över denna reklam måste man nog ha haft en onormalt patriarkal uppväxt där pappa vart blå och mamma rosa, bror brun och syster röd. Jag känner en sorg med er som blir så överlyckliga för att ni måste ha haft en inrutat uppväxt med gammalt genus perspektiv, som ni bara känner att ni måste göra uppror och slita er ifrån.

LD – varenda gång jag försöker ta upp diskussioner om orättvisor så får jag det vanliga "jamen det finns orättvisor för män också! Varför diskuterar du inte dem lika mycket?!" svaret. Har för mig att du "svarat" rätt bra på en sån kommentar i ett inlägg någon gång som jag försöker leta rätt på… Har du någon aaaaning om vilket det kan vara som jag tänker på?

Karl,

Tack för att du kan känna med oss.

En flicka i min närhet fyller snart nio år. Förra skolavslutningen låg hon på sitt rum och grät, ville inte gå till skolavslutningen eftersom hennes ben var "för tjocka". Hon var då inte ens åtta år fyllda. (Finns säkert mängder av exempel där pojkar också lider, men jag personligen har inget färskt att referera till).

Hon är inte unik, det är så många barn som har ångest över att inte passa in i de könsroller vi skapar. Det här är anledningen till att jag, och många med mig, vill slå hål på könsrollen. Låt barn vara barn, inte pojke eller flicka efter en mall. Låt barnen få välja av hela färgpaletten, inte halva.

Jag är glad att du verkar ha haft en bättre genusmedveten uppväxt än vad jag har haft. Jag önskar alla barn detta, därför brinner jag så starkt för genusfrågor.

Åh vad jag blev glad i morse när jag läste att du skrivit om detta!

Jag kan tala om att mail strömmat in från både mammor, pappar och vuxna utan barn som skriver så fin saker om den senaste katalogen. En kund ringde t.om in och berättade om hur lycklig hon var som sett detta 🙂

// En Leklustmedarbetare

Vilka ufon ni är… Flickor och pojkar är olika men visst om ni hjärntvättar era flickor att dom inte ska ha rosa så vill dom ju inte ha det sen heller. Jag hade fan tagit livet av mig om min föreldrar hade satt på mig rosa kläder när jag var mindre.

MAS – och vad beror det på? Att du känner så alltså. Det är ju knappast så att du har ett medfött agg mot rosa. Vad var det för ord du använde…? Hjärntvätt. Precis. Du är hjärntvättad. Drillad i könsnormernas trånga mallar. Och du reagerar därefter.

Vi som diskuterar här önskar lite mer frihet för våra barn.

Jättekul! Spindelmannen med barnvagnen var klart skönast och det är befriande att se att leksakerna inte snävas in utan man signalerar istället att de kan användas på en massa sätt.

Jag minns en gång på ett forum där en förälder visade upp ett kort på dennas två barn och frågade vad de lekte. Efter ett antal svar kom det svar som barnen gett honom och ingen av de vuxna hade ens gissat i närheten men när han berättade hur barnen förklarat leken var det ju ganska logiskt att de var klädda som de var och hade de saker de hade i händerna.

Så nu ska tjejer köra bil och killar stå vid spisen? Är det detta som ni kallar jämställdhet? Nja, jag tror jag avstår i så fall.

Skickade ett uppmuntrande mejl. Hoppas många andra också gör det.

Spiderman påminde mig om hur det var när jag jobbade i förskolan. Precis så såg leken ut! Minns också när jag en eftermiddag satt på golvet, lutad mot väggen med en tekopp i handen. Två pojkar strosade förbi med varsin dockvagn och docka. Jag frågade lite casual vad de lekte och de svarade lika casual att de lekte föräldralediga. Det hade aldrig hänt när jag själv gick i förskolan.

Till 2012-03-25 ♥ 23:10:13

För att du inte kollat andra sidan av det uppslaget i katalogen. Där finns ett par killar som leker med grävskopor. Du kan titta till det så din världsbild blir återställd igen.

Klart det är killar som vill köpa spiderman-dräkter då han är en man. På samma sätt som flickor vill köpa catwoman-dräkter då hon är kvinna.

Eller ni kanske är såna som vill att könsgränserna ska försvinna helt å hållet och alla är en hen?

Kan inte H&M visa manliga modeller i klänningar och kjolar så ni får er dos av "rättvisa" eller vad ni nu kallar det.

@Ville Herre gud vad lite fritid du måste ha Ville, som orkar ha åsikter om vad vi andra bryr oss om. Men vem bryr sig egentligen om vad du tycker?

Anonym 01:31:18: En tjej som vill leka spindelmannen skulle vara en "hen"? 50-talet ringde och ville ha sina könsroller tillbaka……

Äntligen!

Men samtidigt kan jag inte annat än förundras över vilken uppståndelse det blir av en sån självklar grej. Så här borde det ju ha varit i alla tider och exekt såhär ser det ut i de flesta lekrum här i världen.

Fy fan vad glad jag blir! En annons som visar att det verkligen kan vara superenkelt och inte ett dugg krångligt. De visar att barn ska ha rätt att vara BARN – inte flickor och pojkar med allt vad det innebär.

Ha ha sjukt kul med spindelmannen och barnvagnen. Bara en liten tanke, vore sjukt kul om någon skärpt journalist eller större bloggare intervjuade personerna bakom den här reklamen. Ju större uppmärksamhet den får, dessto större chans att vi får se mer av den här varan!

Och på en förskola nära mig verkar spindelmannen inklusive påsydda muskler vara favorit hos en del tjejer och en del småkillar gillar prinsessklänningen.. Har alltid undrat varför inte leksakskatalogerna speglar verkligheten där bilar åker dockvagn och saker blandas hejvilt om små barn får fritt spelrum.

Schysst! Enda jag saknar är någon bild där de faktiskt visar att barn, oavsett kön, kan leka tillsammans också 🙂

Kan ju finnas på någon annan sida i katalogen, i och för sig 🙂

Det här känns lite mer realistiskt, lite friare, lite mer lekfullt, lite mer möjligheter än en vanlig leksakskatalog.

En av mina söner leker med spis ibland jag körde trampbil som liten. Inte uteslutande, men det ingår ju.

Ni som reagerar negativt på detta är ju helt sanslösa. En tjej som kör bil, en kille som lagar mat och ett barn som vi inte vet könet på som står vid en barnvagn. Det är ju inte ens kontroversiellt. Inte någonstans.

Det är bara en leksaksbutik som inte spelar på föräldrars osäkerhet kring vad som är ok att köpa till sina barn.

Hej alla anonyma som tror att vissa vill sudda ut könsgränserna genom att låta flickor leka med sådant ni kallas pojkleksaker! Jag är tjej och numera en bit över 20. Jag utbildar mig till ett mansyrke och har en manshobby, och några könsneutrala hobbys också. Jag trivs väldigt bra med det och tror att jag kommer göra mitt jobb väldigt bra när jag blir stor. Därför vore det bra om ni slutade klassificera olika aktiviteter (jobb, lekar, hobbys) i olika kön. Och jag vill också säga att även tjejer kan köra bil!

Det här var väl ändå skitlöjligt!

Tänk! Nu kommer ju alla barn tro att bara killar kan stå vid spisen och bara tjejer får åka trampbil och endast spiderman får ha dockvagn! Vad har ni nu ställt till med! Suck…

Har mailat dem en "tummen upp", visst de förändrar inte världen men det är väl som att lära valpar sitta, man måste berömma varje liten antydan till en början!

Så kul att ni gillar det vi gjort för vår kund Leklust! Tillsammans med dem har vi en ständig dialog om hur vi skall visa deras sortiment. Det är alltid våra egna barn vi fotar. Och kanske är det för att vi vet hur de faktiskt leker som det känns äkta. På http://www.leklust.se kan ni alltid bläddra i senaste katalogen.

Hälsningar från arbetsgruppen på Mecka Reklambyrå i Borås via Cecilia.

Synd att man inte kunde ha en kille på första sidan som försökte härma sin mamma genom att försöka amma ett barn. Vi måste ju även kunna visa att män kan ta hand om barn och ge dem mjölk. Det får ju absolut inte finnas några skillnader, för båda könen har exakt lika mycket testosteron och gillar exakt samma saker. Kvinnor är lika mycket ute och slåss och skall hävda sig precis som män. Därför är det även viktigt att sudda ut alla dessa skillnader också. Eller så är det bara så att det finns folk med mindre vettiga jobb så att de måste sitta och hitta på en massa saker som skall tvinga fram en jämställdhet som skall gå över naturliga skillnader mellan män och kvinnor. En liten flicka härmar vad mamma gör när den tex ammar. MEn vi vuxna vill få det till att det inte är jämställt. Ta och gör något vettigare istället än att försöka hitta på några problem som inte finns.

Eller VAD är problemet med detta egentligen? Att kvinnor leker mer med dockor och killar med sitt testosteron hellre vill klättra i träd och falla ner…bara för att det är större adrenalinkick för dom? Tycker att det är löjligt med alla dessa hurra rop utan att ens tänka på hur naturen är skapt.

Hej Realist! Flickor leker med dockor. Pojkar leker med bilar. Fint så. MEN: ibland vill flickor leka med bilar och pojkar med dockor. Får de det för sådana som dig? Eller har du högljutt talat om för din omgivning att det inte är ok, för det är fånigt "jämställt"? Tycker du det känns ok att en liten pojke sitter och är ledsen för att han inte vågar önska sig en dockvagn, för att han tror att han inte får leka med den? jag lovar dig att det händer, för världen är inte så svartvit som du tror. Och om det inte vore väldigt många människor som känt av den där sorgen i sina egna liv hade det här inlägget inte fått så många glada utrop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *