Kategorier
feminism & genus

Och viktigast av allt är ju kvinnors rätt till att slippa krav

Jag kan inte understryka tillräckligt hårt att jag ALDRIG någonsin skulle värdera en viss stil eller ett visst utseende som bättre än ett annat. Ja, jag tjatar men det här är viktigt att förstå. Jag kanske problematiserar vissa saker som exempelvis rakning, smink, högklackat, plastikkirurgi (framförallt de normer som får kvinnor att tro att de behöver allt det där för att duga eller må bra) men jag försvarar ALLTID kvinnors rätt att utföra just ingrepp, ha smink, raka sig, klä sig i utmanande plagg, kvinnligt, okvinnligt, hårigt, långt hår, snagg…. ja ni fattar.

 
Inget är mer rätt än nåt annat. Inget är bättre än nåt annat. När jag kritiserar normerna så kritiserar jag INTE de som följer dem. 
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

24 svar på ”Och viktigast av allt är ju kvinnors rätt till att slippa krav”

Jag antar att det är svårt att kritisera en norm och inte få det till att man kritiserar de som följer den. Det är ofta en vi mot dem känsla när man pratar normer. Men jag håller med, alla ska få se ut som de vill.

Det tråkiga är att de många kommer inte bry sig om det här inlägget. Det är inte första gången du uttrycker just denna åsikt, men så fort normer angående utseende diskuteras så är det någon som ba "men du tycker ju att man inte FÅR raka sig, hycklare!"

Många verkar läsa det de vill läsa, och inte vad du faktiskt skriver.

Älska att hata liksom.

Jag tror att det som dessa människor tänker är att de följer normen ergo är det fel på dem och även om man försöker förklara gång på gång att det är det strukturella man är emot tar dessa personer det som påhopp på deras person. Kanske för att de tror sig vara individualister och deras liv är helt i händerna på deras egna val.

Men sanningen är att ingen är individualist på det planet. Vi är alla påverkade av normer, värderingar och kultur utifrån var vi geografiskt är födda och av vilka föräldrar. Människan är som art ett flockdjur och det värsta som kan ske ett flockdjur är att hamna utanför flocken därför gör man det man måste för att passa in och ibland men direkt farliga konsekvenser. Det är därför jag anser att skönhetsnormen måste diskuteras.

Kontentan som jag ville få fram av mitt pladder är att alla följer normer i viss mån men inte för att de själva valt det utan för att samhället valt det. Att tro något annat är att lura sig själv. Men det är inget fel att FÖLJA normer, det är egentligen evolutionärt mest gynnsamt för individen, normerna däremot är, speciellt inom skönhetsbranschen, där självsvält premitteras inte evolutionärt gynnsamt för individen.

ps. ber om ursäkt för eventuella felskrivningar. Febrig och förkyld. d.s

Det är väl de som trivs med normen, aldrig varit med om något negativt på grund av den eller inte isåfall kopplat ihop just den händelsen med normen som tycker det är jobbigt när normen ifrågasätts. Det stör ordningen och deras världsbild och det är väl ett ganska mänskligt drag att vi kanske inte alltid välkomnar nya synsätt om inte det gamla stört oss. Spelar ingen roll om vi har haft huvudet i sanden eller inte, vi vet bara att det inte är ett problem för oss. Tror det är därför debatten spårar ur så mycket i kommentarfälten också, många är inte vana vid att detta ifrågasätts och att debattören envist fortsätter att ställa motfrågor som är ganska svåra att svara på. Då säger man elaka saker istället eller blockar för att skrämma bort den där obekväma människan. Och det där snacket om att män inte skulle hålla på så är så löjligt, hur många gånger har man inte blivit kallad ful hora när argmunenten tagit slut på olika forum.

Det där är du så himla bra på att snacka om, tycker jag, du hjälpte mig att förhålla mig till det här när du skrev om det för… ett halvår/ett år sedan. Det är skillnad på att problematisera och shamea individer. Det är skillnad på att tala om strukturer och individer. Att se att det personliga är politiskt är inte detsamma som att kritisera redan kritiserade kvinnor. Vi försöker alla leva i det här patriarkatet. Det är ingen tävling om vem som gör det bäst. Samtidigt är det viktigt att ha ett reflekterande och analytiskt förhållningssätt. Det ena utesluter inte det andra.

Det är ju bara att fråga sig själv. Varför gör jag detta? För att JAG VILL eller för att jag BORDE?

Jag vet mycket väl att jag färgar mitt huvudhår för att JAG vill men att jag rakar håret på benen för att jag "bör" göra det..

Inte fan slösar jag massa extra tid och vatten i duschen för att det är så jädra skoj att sitta och hyvla på benen, men dessvärre är jag inte tillräckligt modig för att sluta raka där än.. But I’ll get there!!^^

Det är väl det allt detta handlar om? Du har dina egna val, men vem väljer du för? Dig själv eller normen?

Håller med men det är en svår balansgång att kunna kritisera det som andra människor väljer utan att det uppfattas som personligt. Jag kan t ex vara väldigt tveksam till att barn börjar förskolan vid 1-1,5 års ålder men det betyder ju inte alls att jag kritiserar alla föräldrar som av olika skäl gör det valet.

"Jävla prinsessmammor som prackar på sina döttrar idéer om att vackert är viktigt och som omedvetet kör ner normer i sina barns strupar. Fan ta dem!"

Citat 2011-12-06

Ja, du menar ju "Hate the sin but not the sinner", det vet jag och jag tänker likadant. Men så som du uttrycker dig ibland kan jag mycket väl förstå att vissa tar illa upp personligen… bara en tanke.

Jag undrar hur man "förminskar sin kvinnlighet" som Amanda uttrycker det? Hur exakt går det till?

Är jag mindre kvinna för att jag skiter i smink? (ej bokstavligen) eller inte går i högklackat?

Förminska en kvinna kan man däremot, genom att diktera vad jag ska tycka ,ha på mig ,samt tex säga att jag är "bråkig" eller "hysterisk" när jag uttrycker mina åsikter eller rent av är heligt förbannad.

"När jag kritiserar normerna så kritiserar jag INTE de som följer dem". Jag förstår vad du menar och håller med, men har lust att skriva om det till: "När jag kritiserar normerna så kritiserar jag inte de som har en egen stil som ÄR som normerna". Varför jag hakar upp mig är för att det att FÖLJA normerna är det som är fel. Eller?

Svar:
JO det är ju så jag menar. Att man passar in i normerna, men ÄVEN att man faktiskt medvetet följer dem. För det gör ju många. Jag gjorde det tidigare.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej Ladyn!

Jag har ett problem i vardagen som frustrerar mig och då jag inte vet var jag ska vända mig kom jag i tankar om dig och att du har så kloka funderingar. Det är faktiskt första gången jag kommenterar här också (jag är en ganska ny läsare), men jag vill tacka för en bra och viktigt blogg!

Jag arbetar i en väldigt mansdominerad bransch (byggbranschen) och upplever tyvärr en väldig "lilla gumman" attityd från de manliga kollegorna. Min chef utgår ifrån att de få kvinnor som jobbar på kontoret inte är lika duktiga som männen. Att kvinnorna inte kan teckna avancerade saker på datorn, eller ta avgörande beslut. Detta trots att vi har exakt samma (5-åriga) utbildning som männen på kontoret.

Jag har hört en av mina chefer säga till en annnan chef "jag behöver hjälp på det här projektet, men det behövs inte så mycket datorarbete, så kan vi inte bara sätta en av kvinnorna på det?". Som att vi få kvinnor som finns på arbetsplatsen inte längre ses som individer, utan som arbetskraft man kan använda till de mindre viktiga uppgifterna.

Det finns en kvinna som är högre upp i hierarkin och som männen har respekt för. Det som skiljer henne från oss andra kvinnor är att hon har typiskt "manliga" attribut och egenskaper. Hon har kort hår, grova kläder, snackar mycket och har vad man kan kalla en "bulldozer-attityd". Hon är helt med i männens samtal om fotboll, öl och grävmaskiner. Hon anses därmed fullt accepterad och får mycket mer ansvar än oss andra kvinnor.

Själv är jag inte den som tar ton om vi sitter ett sällskap runt ett bord. Jag avskyr att prata om bilar och sport. Jag klär mig oftast i bohemiska klänningar (eftersom jag tycker det är bekvämast så), har långt mörkt hår och en lätt naturlig sminkning på jobb.

Jag vet att jag kanske ger bilden av mig själv som "bara ännu en kvinna", men innebär det verkligen att jag ska ändra på mitt sätt att se ut eller vara för att få respekt?

Måste jag försöka ändra min personlighet och börja anstränga mig för att snacka mer om sport och bilar? Ska jag gå i byxor och sluta sminka mig? Jag får så dåligt självförtroende av att gå till jobbet varje dag och få känslan av att vara sämre än mina manliga kollegor. Men som det är nu går jag dit som mig själv, är det inte också det de borde acceptera? Jag vet verkligen inte vad som är rätt och fel här. Vill väldigt gärna ha några kloka råd från dig!

Inget fel att följa normer heller. Fel blir det bara om du känner dig tvingad till det. Normer är inte tvingande men kan för vissa kännas pressande att följa och därför bör alla som medverkar till att få folk följa normer vara en smula försiktiga och framförallt medvetna om vad dom håller på med. Det är väl allt ungefär. Amanda bör med andra ord vara lite försiktig hur hon uttrycker sig och vilka signaler hon skickar ut i samband med lanseringen och marknadsföringen av sin nya tidning. Att hon vill starta upp en ny tidning av denna karaktär har iaf jag inget att invända mot.

Åh, vad du är korkad! Vi kan aldrig bli jämlika om vi inte accepterar att vi är olika!!! Att tjejer sunkar ner sig och försöker se mindre kvinnliga ut (bli som män) gör inte samhället mer jämlikt! Och att det finns en massa krav på att vi tjejer ska se ut på ett visst sätt och att vi inte duger som vi är tycker inte jag stämmer. Jättemånga av mina vänner bryr sig inte ett dugg, går jämt osminkade osv. Varför ska ni så kallade feminister alltid klanka ner på det som anses kvinnligt, smink, rosa osv???

Svar:
"sunkar ner sig"? "Försöker se mindre kvinnliga ut"? "Bli som män"? Tack för att du bevisar min poäng.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Att tjejer sunkar ner sig och försöker se mindre kvinnliga ut (bli som män) gör inte samhället mer jämlikt!"

Det bästa(idiotiska) jag hört på länge. Det låter som du har krav på vad som ska få anses vara "kvinnligt". Men vi hade inga krav på hur kvinnor skulle se ut eller hur var det. Doh.

Jag har min lilla köttros mellan bena som bevisar ganska starkt att jag är kvinna. Det räcker för mig 🙂

Jenny: Det är ju du som uppenbarligen är korkad (Ja kolla, jag är lika ohyfsad som du själv, well sue me!)! Att vi är olika är helt sant men vi är först och främst olika som människor och inte som kön. Jag är olik dig trots liknande genitalier samt kromosompar för att ta ett exempel.

Det du kallar att "sunka ner sig" handlar helt enkelt om att inte bry sig om sitt utseende så mycket, har jag rätt? Och jo, det har med jämstäldhet att göra, jag ska inte behöva anstränga mig mer kring mitt utseende än en man om jag inte vill det för att bli accepterad. Det är ju sådana som dig som har åsikter om vad jag och andra kvinnor ska och inte ska göra, inte tvärt om. Jag bryr mig inte om DU kletar hela ansiktet fullt med smink om du nu vill det, jag vill bara att det ska vara ok att låta bli om en vill det också.

Om du nu inte "tycker att det stämmer" att kvinnor har krav på sig så är du nog blind eller något, testa och läs din egen post en gång till om du vill ha ett exempel. Läs speciellt meningarna "Sunka ner sig" och "bli som män", för hade det varit lika ok för kvinnor att inte bry sig om utseende så hade du inte använt de uttrycken.

Men gud så bra skrivet. Helt rätt att kvinnor inte ska behöva ha några krav på sig. Männen får faktiskt ta oss som vi är. Det är de som borde börja jobba på sig själva och se till att vi kvinnor får allt det vi vill ha. Det är vi värda. Männen ska göra som vi säger och ge oss allt vi önskar. Det borde de fatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *