Kategorier
feminism & genus

"Ofta blir feminister med söner mer skeptisk till feminismen för de vill ju sina barn det bästa."


Bild lånad av Pelle Billing.

En vanlig vanföreställning bland jämställdisterna och antifeministerna är att man blir mindre feministisk och mindre intresserad av genus när man får söner. ”För man bryr ju sig om sina barn!” menar de och antyder i nästa sekund att ett genusperspektiv skulle vara farligt för pojkar. (?!)

Ja! Jag bryr mig om min son. Därför är det självklart att jag, som feminist, också är genusmedveten i mitt föräldraskap.

För det där är ju kvalificerat skitsnack och föreställningen bottnar ju i rädslan och fördomarna kring genus, den här synen på att de stackars pojkarna ”feminiseras” som det så fint heter på andra sidan staketet. Som om det i sig skulle vara dåligt. Hör ni vad tokigt det låter egentligen? Att feminina/kvinnliga egenskaper skulle vara dåliga och på nåt sätt förtrycka pojkar om de fick tillgång till dem.

De menar nämligen, jämställdisterna, att pojkars ”natur” inte är tillåten inom genuspedagogiken och med det påstår de i samma andetag att pojkar är bråkiga, våldsamma och skrikiga av naturen och att detta är något de måste få utlopp för, även på bekostnad av omgivningen.

För mig är genus extra viktigt just för pojkars skull. De pojkar som avviker från mallen straffas så mycket hårdare än de flickor som gör det – Elin
Och samtidigt misslyckas de med att se sambandet mellan den bristande genusmedvetenheten och pojkars framtida problem. Pojkar visar upp sämre skolresultat, så mycket vet vi. Det är ett problem. De får sämre betyg och hänger inte med på lektionerna.

Är det verkligen så jävla konstigt att pojkar hamnar efter i skolan när de, under åren som flickorna tränades att sitta stilla, lyssna ordentligt och pyssla, tilläts härja, brottas och leva rövare? Inte speciellt konstigt alls tycker jag. Och som mamma till en pojke så gör det mig bara ännu mer övertygad om att ett genusperspektiv behövs i skolorna. Jag vill ju min son väl, eller hur?

Jag inser ju vilken enorm press den manliga könsrollen kommer ha på Tamlin och vilka konsekvenser det kan ha för honom men även för hans omgivning om jag inte ger honom möjlighet att utvecklas utanför den.


Människa med snopp som ska få alla möjligheter att tillåtas vara mjuk, lugn, snäll, empatisk, lyhörd, omhändertagande oavsett hur många krav pojknormen kommer med. Som ska ges verktyg att våga stå emot när pojknormen säger att han ska brottas istället för kramas, skrika istället för samtala, slå istället för att mötas.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

63 svar på ”"Ofta blir feminister med söner mer skeptisk till feminismen för de vill ju sina barn det bästa."”

För mig är genus extra viktigt just för pojkars skull. De pojkar som avviker från mallen straffas så mycket hårdare än de flickor som gör det och jag vill att ev söner ska känna sig lika fria att välja sitt liv som alla andra.

I min hembygd kan det till och med vara tabu för pojkar att studera och göra bra ifrån sig i skolan för det är 'tjejigt' ve den kille som inte gillar åtminstone en av sport, bilar, fiske eller jakt… Min bror skäms över att hans son gillar datorer och böcker och skulle helst se att han inte studerade på universitet även om han accepterat att det är hans val, precis som att han aldrig kommer dela jakten med sin son utan med sin dotter. Dock tror jag att hon var 15-16 innan han tog hennes jaktintresse på fullt allvar och att det inte var någon sorts protest eller fas i hennes liv…

Ja, för alla norrbottniska pojkar och andra pojkar som känner sig hindrade att göra icke-stereotypa val så är detta en stor fråga för mig. För flickor i samma situation också förstås men de få ändå mer förståelse och sympati i samhället i stort. De flesta tycker det är bra med en kvinnlig dataingenjör medan många är mer tveksamma till en manlig makeup-artist eller förskollärare. I mitt ideala samhälle ska dessa val vara lika värda, det är de inte ännu.

elin du kommer från norrbotten? Det är faktiskt sveriges mest könsrollsbundna samt ojämställda del av landet. Har läst massvis om just norrbotten och dess normer som är lite hårdare och etablerade än övriga landet. Också det som driver norrbottniska kvinnor söderut. (tydligen)

jag använde ordet "hen" för första gången igår. pluggar på uppsala universitet och såg att min sambos uppgifter i nationalekonomi använde orden "hen" hela tiden. blev inspirerad och provade ordet i en text som jag skulle lämna in. känndes bättre än vad jag trodde! :-d

Intressant, det du skriver om Norrbotten. Jag bor själv i Luleå och har inte fören idag tänkt på hur det ligger till här uppe. Men visst, som du säger, det ÄR ett hårdare klimat här uppe när det kommer till könsroller. En märker det på stan, i konversationer, hos människor i ens närhet.

Kanske har det med denna löjliga "skogshuggarementalitet" att göra, som oftast finns här uppe i landet. Förvisso finns det liknande arbeten i södra Sverige, men någonting säger mig att det är mer utbrett här uppe. Det tunga och krävande arbetet som kräver "riktiga karlar", som spottar snus och jagar ren. Ergo, pappa ska jobba med jordbruk, mamma ska laga middag och barnen ska uppfostras till de kön de är.

Äh, det här blir svamligt, men jag hoppas du förstår vad jag menar. Nåväl, jag kan med gott samvete säga att min umgängeskrets INTE hör till den skara som hårt håller fast i könsroller och dylikt. Nej, vissa av oss är faktiskt smarta. 😉

Fast det känns som om könsrollerna borde vara hårdare närmare Jokkmokk, Vuollerim och andra byar i Lappland? Finns det studier om det? Förvisso ligger de bara 2-3 timmar därifrån jag bor, but still.

Och, om du orkar får du gärna dela med dig av det du har läst om Norrbotten. Skulle vara riktigt intressant att läsa det, eftersom jag bor där uppe!

Jag läser din blogg dagligen och håller med om (nästan) allt du skriver. Jag undrar dock hur du orkar "kämpa" på trots alla påhopp och den tröghet många människor tycks lida av. Varje gång jag hamnar i diskussioner/debatter om genus och könsneutralitet så känns det som om de flesta människor VILL missförstå och det slutar alltid med en känsla av hopplöshet och en stark känsla av att världen är befolkad av en stor samling idioter.

Tack för att du orkar fortsätta dock! Människor som du behövs.

Jag har funderat på en sak. När du var gravid på Tamlin så skrev du ju om att du önskade en flicka eftersom det var en roll som du kände dig bekväm med. Det är klart att jag fattar att du inte skulle byta ut Tamlin mot alla flickor i världen, men om vi bortser från att det är Tamlin vi pratar om:

Kan du nu i efterhand se att du fått nya, eller kanske snarare bredare, synsätt på t.ex genustänkandet med en son?

Själv var jag, egoistiskt nog, glad när du fick en son. Jag upplever att du tänker på saker ur ett perspektiv till nu som till mamma även en pojke och eftersom jag själv är mamma till en liten kille gör det att du skriver om genusperspektivet på ett annat sätt som är nära min vardag.

Sammel, svammel, hoppas du förstår vad jag menar. 🙂

Tror du alltså att pojkars behov av att "leva om" är en del av en norm? Tror du att man med genuspedagogik kan stävja detta behov?

Ungar i allmänhet, och kanske pojkar i synnerhet behöver sporta, springa, busa, bråka etc. Får de inte utlopp för detta så kommer koncentrationssvårigheter och stök i klassrummet som ett brev på posten. Kolla på hundar som inte motioneras ordentligt. Dom äter upp dina skor och lägger sig till med massor av knäppa egenheter som inte är naturligt hos hundar.

Pojknormen behöver accepteras, inte problematiseras, och pojkarna (tjejerna också förstås) behöver få verktygen, tiden, och möjligheten att leva ut denna med personal närvarande som kan prata med dom när dom är dumma (fysiskt, verbalt).

Tillåts detta ska du se att du får pojkar som klarar undervisningen bra mycket bättre, och att de även är fullt kapabla till att bli mjuka, lugna, snälla, empatiska, lyhörda och omhändertagande"

@Björn: Det är nog snarare så att barn är individer oberoende av kön. Vissa pojkar har behov av att "leva om" och likaså har vissa flickor behov av att "leva om". Andra pojkar och flickor har inte alls det behovet. Det viktiga är väl att inte se ett visst beteende som kopplat till ett visst kön så att de flickor som vill stöka runt inte behöver känna sig onormala och de pojkar som vill ta det lugnt och leka stillsamma lekar inte heller de behöver känna sig konstiga.

Hej,

Jag tycker att det är så uppfriskande att läsa din blogg, om någon som bryr sig om saker och tror att det verkligen spelar roll hur man är mot och "uppfostrar" sina barn.

Det är så många som sätter sina barn i framåtvända vagnar från 6 månader, på dagis drygt 35 timmar i veckan från typ 15 månader, ger barnen middag framför TVn, mamma&pappa äter när barnen lagt sig. Lugnast så. Och sen får de somna framför TVn, enklare än att läsa saga. Och så ska man ha egentid dessutom, och hinna träna och hinna med sin partner.

Så många som verkar se barnen som något som kommer i andra hand och "det ska bli så skönt när de klarar sig själva"…

Vad blir det för värld av så många barn som aldrig har fått känna sig som det viktigaste i världen?

Kanske lite utanför ämnet, men ville ändå framföra det.

Jag var en pojkflicka som barn, och tur var väl det, för flickpojkarna var dem som mobbades förfärligt mycket mer för sitt normbrott. Och jag blir verkligen ledsen när jag märker att det blivit ÄNNU mer styrt och strikt. Nåde den pojke som klär sig i flickattribut.

Jag tror att ALLA barn mår bra av att få springa, busa, klättra i trän, få rasa av sig om det ligger i det barnets personlighet. Likaväl som det finns barn som föredrar inomhuslekar, upptäcktsfärder i lite lugnare tempo. Det finns busiga barn likaväl som det finns blyga och lugna barn. Det finns ett helt spektra däremellan också, såklart.

Varför inte låta lekarna korsbefrukta varandra, och inte könsbestämma och därmed redan från start skapa utanförskap för dem som inte faller in i normen. Kritikerna brukar säga att genuspedagogik hindrar och begränsar barns fria lek, men är inte själva tanken med pedagogik (oavsett prefix) att vuxna med utbildning, erfarenhet och kunskap kan stimulera barns lek och lära barnen nya saker, få dem att våga pröva nya saker istället för att bara låta dem leka fritt? Är inte det själva grundtanken med att ha en läroplan och utbildad personal som tar hand om våra barn på dagarna?

Jag tycker också att det är väldigt stor skillnad mellan bus, sport, spring kontra bråk och krigslekar. Det är väldigt vanskligt att se det som en norm och därmed frånta sig allt ansvar som vuxen att "pojkar behöver bråka och leka krig".

Likaväl som energiknippen kan behöva lära sig att interagera och samexistera i en dagisgrupp (och även längre fram i livet) så behöver de lugnare lära sig att ta plats.

:rolleyes: björn att pojkar skulle ha mer behov av att röra på sig är trams och det jag vänder mig emot. Barn behöver röa på sig ja. Hos flickor så stävjas detta ganska tidigt. Tyvärr. Barn behöver även lära sig att sitta ner, koncentrera sig, lyssna och ägna sig åt finmotoriska övningar. Detta får flickor göra medan pojkar oftare slipper. Och det har konsekvenser,

Ja, jag är från Norrbotten. Norrbottens län inkluderar både Norrbotten och norra Lappland, därav kanske förvirringen om det är mer eller mindre jämställt i Lappland eller Norrbotten i kommentarerna. Lappland som term används sällan av icke-samer i norra Sverige så många som säger de är från Norrbotten menar Norrbottens län…

Jag upplever att privat jämställdhet som att man delar på städning tex inte är speciellt laddat även om jag antar att de flesta män kanske inte skryter över att de städar lika mycket som sin fru. Det är få som delar föräldraledighet rakt av men alla mina bröder har varit hemma de där dagarna som inte går att överföra och det är inget jättekonstigt. Kvinnor som har manliga yrken eller intressen är ofta också rätt oproblematiskt, det tror jag har att göra med att det i äldre tid hårda livet gjorde att många kvinnor gjorde 'manssysslor' och det lever kvar. Jakten upplever jag dock som väldigt manligt laddad även om numera jagar en del kvinnor också (har två i släkten som gör det). Där har väl jämställdheten gått framåt.

Pojkar/män som däremot inte uppfyller rollen har ofta det svårt. Pojkar som kommer från arbetarhem får ofta nästan ingen uppmuntran till att göra bra resultat i skolan och kan till och med bli uppmuntrade att inte lägga tid på sådant medan flickor ofta blir uppmuntrade att vara duktiga i skolan. Pojkar får ofta uppmuntran att bygga sin identitet i ett yrke (manligt och praktiskt sådant) eller i sina intressen, inte i tex intelligens och akademisk bildning.

Följden blir att tjejerna när de gått ut skolan med bra betyg vill de göra något av dem och ofta blir detta något studier eller jobb, oftast i andra delar av landet.

Killarna är genom sina yrkesval och intressen mer bundna till platsen och blir kvar. Jag tror att det är få kvinnor som lämnar Norrbotten för att de inte trivs med jämställdheten utan att kulturen själva har bitit sig i svansen speciellt när det gäller utbildning och pojkar. Tjejerna som flyttar hittar ofta en man i en annan del av landet och flyttar inte tillbaka.

Det ger ett kvinnounderskott och många vanliga normala killar hittar aldrig någon fru, och vill heller inte flytta eftersom de då kanske förlorar halva vad de ser som 'sig själva'.

Det är väl solklart att barn ska lära sig tolerans och acceptans för de som avviker från normerna, och att de ska få uppmuntran för vad än de företar sig, så länge de inte är elaka eller slåss. Lite brottning? Fine, så länge dom vet när nog är nog. Jag ser inga som helst bekymmer med att kidsen leker krig. Jag tror inte på att skärma barn från omvärden, och att leka krig kan vara både lek och nån form av bearbetning. Så länge man är med som vuxen och pratar med barnen om vad det är de gör, och vad dom ser på TV etc.

Jag har blivit mer rabiat sedan jag fick söner. Jag anser att det är ett handikapp att inte kunna sätta ord på sina känslor och det får konsekvenser för relationer och välmående i allmänhet. BARN behöver röra på sig och leka av sig. Kan jag lära mina söner att bena ut sina känslor och sätta ord på dem så ger jag dem en bra chans till meningsfulla relationer. Jag bor i västerbotten men även här är det rätt ensamt att vara feminist/genusivrare. Man är liksom konstant obekväm vilket är slitsamt.

Som boende i Jokkmokks kommun, Lappland, så tycker jag att det är väldigt könsbundet här uppe. Killar "ska" tycka om att köra skoter, jaga osv och helst jobba inom elbranschen på något sätt. Tjejerna däremot "ska" skaffa sig en bra utbildning, för ve och fasa om de inte gör det!, vara helt inkompetenta när det gäller allt med motorer osv.

Men va- tror folk verkligen det?! Jag känner att det är lättare att vara en god feminist nu när vi ska få en son eftersom vi gillar rosa, lugnt och fint, att visa känslor och sådant i den här familjen. Avsevärt mycket mer påfrestande för mig att inte köpa alla de gulligaste kläderna till dottern eller inte säga emot när hon äter jord eller far fram som en galning.

Jag tycker nästan synd om de med söner, då pojkar har en snävare könsroll och får mer pisk då de bryter sig ur den.

Björn!

"Ungar i allmänhet, och kanske pojkar i synnerhet behöver sporta, springa, busa, bråka etc."

Är jag genetiskt missfoster då? Min mamma och pappa, smarta som attans, uppfostrade mig utan bestämda könsroller eller annat trams. Lite av varje fick jag ta del utav. Och som jag sportade, sprang, busade och bråkade. Jag var som "en kille skulle vara", enligt… många. Men i själva verket var ju jag ett BARN, som fick utlopp för ALLA mina sidor!

Jag lär min son jämställdhet och genus genom att visa honom att kvinnor också arbetar och att man delar på hemmets sysslor. Jag visar dessutom att båda tar ansvar över barnen. Du vet det som på riktigt påverkar ett barns värderingar.

Vad gör du på riktigt annat än att klä och behandla din son som en flickig liten skör flicka, kalla honom för hen och skriva om hur viktigt detta är på internet?

Jag har läst att Stockholmare bor hemma tills de är 30, aldrig tar körkort och lever resten av livet som norrbottniska 15-åringar gör.

/Norrbottning

Tänk vad skönt det skulle vara om den här "Pojkar presterar sämre i skolan"-myten kunde dö en gång för alla, för det är nämligen en myt.

Ser man intersektionellt på skolresultat i Sverige så går det snabbt att konstatera att den absolut mest avgörande faktorn för förväntade studieresultat är föräldrarnas akademiska bakgrund/sociala status, sen kommer etnicitet. Kön som faktor har i princip ingen direkt påverkan om man ser till barn/ungdomar som växer upp i hem där föräldrarna har akademisk bakgrund och hög social status, men kön som faktor har en hög påverkansgrad när det handlar om barn som kommer från familjer med låg social status och låg utbildningsnivå. Där kan man se en markant skillnad i vad pojkar och flickor presterar och förklaringarna till det är många (går bl.a. att läsa om i IDP-rapporten "På spaning efter en skola för alla").

För att hårdra det så har vi alltså inget "pojkproblem" i skolan, vi har ett klass- och etnicitets"problem", som i sin tur drabbat pojkar hårdast.

björn: när du pratar om "pojkar i synnerhet", sätter du automatiskt dessa i ett fack.

ida: anledningen till att unga bor hemma tills de är 30 är snarare på grund av den höga boendekostnaden och bostadsbrist som råder i storstäder(jag själv bor i göteborg och har sett hur svårt det är att få bostad, även om man har jobb, körkort och utbildning). dessutom behövs inte körkort annat än på papper när man lever i en stad med utbredd kollektivtrafik, som dessutom är miljövänlig och relativt billig.

Nämen, den varianten har jag aldrig hört faktiskt. Så tokigt. Där jag bor berövas pojkar och män en stor portion av livets goda just för att de förväntas spänna muskler, öva våld och mäta sitt värde i det. Jag har inget emot att muskler används och att barnen leker "Pang! Du är död!" (jag har något emot de realistiska krigslekarna med verklighetstrogna automatvapen i plast), men när man begränsas till detta och bara detta av sin omgivning just därför att man är kille och killar "ääär sådana" då tar barnen skada. De skäms för de personlighetsdrag de har som anses för mjuka för "riktiga karlar". De skäms för tårar och för att av omtanke servera en kopp kaffe till sin tjej. Ingen kan förneka att flickor och pojkar generellt sett är olika, men det blir snett när vi klistrar etiketter på varandra baserat på könstillhörighet bara, särskilt som uppfattningen om exakt vad som är kvinnligt respektive manlig varierar i olika kulturer. Låt barnen vara barn och utvecklas som de unika personer de är, utan press att vara si eller så bara pga könet.

ida när du droppat fördomarna och den taskiga attityden så kan du komma tillbaka för en riktig dialog. :thumbdown:

(Förtydligar lite)

Det som är en myt är alltså inte att pojkar presterar sämre (för det gör de) utan att de presterar sämre av anledningen att de är pojkar.

Trots taskig attityd så har Ida en poäng. Barn gör som vi gör inte som vi säger. Att dela lika på föräldraransvaret är nog viktigare än art fostra kompensatoriskt om man nu ska sätta de två mot varandra.

Nebel. Jag misstänker att du kan läsa nedan, annars förstår jag inte vad i citatet som gör att DU menar att JAG anser att du är ett "genetiskt missfoster".

Matilda Flodin och sabina. Ni citerar "pojkar i synnerhet" när jag har skrivit "KANSKE pojkar i synnerhet".

Istället för att kommentera hela texten och budskapet citerar ni en fras felaktigt så att innebörden ändras.

Way to go! Ingen kommenterar vad jag skriver, utan i alla fem svar jag har fått blir jag istället felciterad och tillskriven åsikter jag inte har. Fem svar, och samtliga har hakat upp sig på "..kanske pojkar i synnerhet..".

Men för all del. Visa gärna belägg för att det skulle vara "trams" att pojkar behöver mer "spring" än flickor. Jag vet som sagt inte. Därav "kanske" som ni missat.

@Lexie

För att det känns så baserat på mitt eget liv och uppväxt. Men eftersom jag inte studerat detta, eller läst studier om detta så VET jag ju inte. Mina iakttagelser och upplevelser behöver ju inte representera det verkliga. Därför skriver jag "kanske", vilket innebär att jag INTE säger att det är så, utan att jag öppnar för möjligheten att det KAN vara så.

Det är trist att så mycket fokus läggs på att leta "fel" i det jag skriver istället för att läsa hela mina texter och svara på det. Är kommentarerna öppna för diskussion, eller är det bara ryggdunkningar som hör hemma här?

KONY 2012

Hej Lady Dahmer. Jag har följt din blogg sedan precis innan du fick 200 prenumeranter. Och älskat den och älskar givetvis fortfarande, då jag har hängt kvar. Din blogg är nu mer än 10 ggr så stor som när jag först "lärde känna" den och dig, och jag tror detta är något som både intresserar dig och som du som påpushare kan få fler i Sverige att få upp ögonen för & agera.

http://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc

Ni som inte orkar klicka på länken: Remember 20 april, dudes! Ni kommer ångra att ni inte var en del av det.

Rebecka:

Pojkar som har föräldrar med lägre utbildningsnivå, lägre social status och/eller annan etnisk bakgrund presterar generellt långt mycket sämre än flickor med samma bakgrund, men sambandet kön-förväntat studieresultat är närmast icke existerande bland barn som kommer från akademikerhem. En anledning som kan tänkas bidra till att det ser ut så är bl.a. att könsrollsföreställningarna ofta är starkare inom de förstnämnda grupperna.

Intressant hur synet på jämställdhet av att få barn av motsatta könet. Från en ny dansk studie:

"Conditional on the number of children a CEO already has, the birth of a daughter to a male CEO resulted in an approximately 0.5% reduction of the gender wage gap. The effect was significantly stronger for the first daughter, resulting in a 0.8% reduction of the gender wage gap, compared to a statistically insignificant 0.4% reduction after the birth of a second daughter. In addition, if the first daughter was also the first child, the effect was stronger still, with the gender wage gap decreasing by roughly 2.8%."

lexie personligen så tror jag på en helhet, inte på enskilda detaljer. Och att jag är hemma mest innebär inte per automatik att jag tar allt ansvar eller att resten av våra sysslor är uppdelade.

Och poäng? Den enda poängen Ida hade var att trycka till och ner mig för att lyfta sig själv. Det ger jag inte mycket för.

LD: Jag tror nog att Ida snarare blev sårad av dina kategoriska uttalanden om norrbottningar. Missförstå mig rätt, jag förstod att du talar om den lokala kulturen och vad du läst om den och det är ju inget att ta åt sig av personligen. Det du har läst har du ju läst och kategorisera måste man göra ibland också när det handlar om negativa drag i en kultur.

Och Ida: har du en annan upplevelse av Norrbotten än författarna till vad-det-nu-är som LD har läst så kan du väl bara beskriva dem och berätta att du inte håller med om den bilden?

Lite jobbigt när halva bloggosfären går in för att ta illa upp.

Jag förstår verkligen inte det resonemanget. För mig har det blivit ännu viktigare! Jag har blivit mer intresserad av genus än vad jag var innan.

För hur ska jag, som kvinna, annars kunna uppfostra en man?! Som ensamstående mamma också – om man nu ser det genom antifeministiska ögon. Mins sons pappa är en sådan. Han tror jag kommer att uppfostra vår son att bli bög för han får VALMÖJLIGHETER i sin vardag. Bilar, dockor. Piratkläder, klänning. Bilgarage, dockvagn. Hade han haft en syster så hade inget av det varit konstigt, för då hade sakerna funnits i närheten men inte varit köpta TILL honom. Så töntigt!

Jag måste också överkompensera ännu mer då min sons pappa överöser honom med bilar, traktorer, blått i mängder och en tuff attityd. Hur kunde jag skaffa barn med en sådan människa? Ja, det vet jag inte själv!! 🙁

Men för mig är det som sagt oundvikligt att bli mer intresserad av vad som egentligen, om det nu ens finns något som skiljer oss åt. Ska jag uppfostra min son att samhället är hans, att det är en mansdominerad värld? Att han ska be mig, som kvinna att göra maten? Vafan liksom?!

Men jag är också nervös för vad som kommer att ske med min lille pojke när han början skolan. Kommer de att anta att han ska vara tuff, bråkig och högljud när han kanske kommer att vara empatisk, fredsmäklare och lagom rörig? Kommer de att mobba honom, särbehandla eller stöta bort honom? Vad kommer hans tankar bli? Kommer han att överkompensera det jag lärt honom och bli ännu mer rebellisk än en vanlig tonåring?

Eller kommer samhället att ha hunnit i fatt när han väl blir tonåring?

Jag tackar min lyckliga stjärna att jag valde ett genusmedvetet dagis (där man som mamma är minoritet i kapprummet när barnen ska hämtas!!) så att min sons första 6 år blir rätt.

K:

"En anledning som kan tänkas bidra till att det ser ut så är bl.a. att könsrollsföreställningarna ofta är starkare inom de förstnämnda grupperna"

Då är väl kön en viktig faktor?

Synd att pojkar har så lite förebilder bland lärarna i både förskolan och vanliga skolan. Det är ju nästan bara kvinnor som jobbar i förskolan. I mina barns förskola finns inte en enda man. Vet att det är likadant i min systers dotters förskola.

Min äldste har hunnit börja i skolan och även där är det nästan bara kvinnor bland lärarna. Tror tyvärr att många pojkar förlorar en hel del på att det är så få manliga lärare.

LD: det förstod jag att Ida var elak där och en helhet är alltid bättre än detaljer, dock om man väljer fler detaljer ur en hink så går man en nyanserad helhet, därför kan jag tycka att det ibland är viktigt att se detaljerna också. Sen är det ofta så i media att extrema detaljer ställs mot varandra för att skapa debatt.

Lady Dahmer, jag måste fråga dig om hur du ser på det här med manliga och kvinnliga förebilder. Jag pluggar till socionom och har nyligen läst om LVU, och därmed läst en hel del rättsfall. I många av rättsfallen som handlar om stökiga pojkar så talar man om avsaknaden och behovet av en manlig förebild.

Tror du barn behöver både manliga och kvinnliga förebilder? Eller räcker det med goda förebilder? Jag har tänkt på det en hel del men inte riktigt kommit fram till vad jag tycker, och du brukar ju vara på bra på att sätta ord på saker och ting.

Rebecka:

Könsrollsföreställningar påverkar ju absolut, men det är ju inte samma sak som könstillhörighet. Det är alltså inte könet i sig som är den avgörande faktorn till att pojkar generellt presterar sämre i skolan, som en del tror.

Björn: Jag tror inte att pojknormen behöver accepteras för den är accepterad redan, pojknormen är normen i samhället om man säger så.

Pojkarnas behov av att "leva om" är självklart en del av den kultur vi har, det är ett miljöbetingat beteende som är inlärt, ej biologiskt.

Båda könen vinner på att få tillgång till båda könsrollerna och att rollerna utökas och jag tror definitivt på att både pojkar och flickor mår bra av motion. 🙂

Mina killar har aldrig slagits med någon (annan än sina syskon), de höjer aldrig rösten, de hjälper till här hemma, tar hand om sin syster och är empatiska och lyhörda för andras känslor. Allt utan att jag behöver göra annat än att vara JAG. Mina barn har bra förebilder. Jag behöver inte tänka på rosa och blått..dockor vs bilar. För det är inte viktigt, det viktiga är att vara en förebild och allt annat är oviktigt.

För flickor är det mer tillåtet att inte vara "tjejig" så jag anser att genustänk är extra viktigt just för pojkar skull. Jag har inte blivit mindre genusmedveten och feminist för att jag fått en son. De som tror sådant vet nog egentligen inte innebörden av dessa ord.

Känner som många andra här att söner snarare förstärker ens engagemang i genusfrågor än tvärt om. Min dotter oroar jag mig rätt lite för. Tjejer har en hel del problem att brottas med, men de har också stora möjligheter. Det är inte alltid lätt att bryta normerna, men som tjej kan man nästan alltid göra det & många gånger upplevs det som positivt av omgivningen.

Det är killarna jag oroar mig för, särskilt som mamma till två pojkar som båda – på olika sätt – är avvikare. Killar har så otroligt liten och snäv yta att röra sig på & de har i stort sett inga möjligheter att bryta normerna. Normbrott upplevs i princip alltid som negativt (inte av alla alltid, men av många ofta). I takt med att tjejer tar för sig inom allt fler områden, så blir killarnas utrymme allt mindre (eftersom det inte okej som kille att gilla något som fått stämpeln tjejigt, vilket det får så fort tjejer börjar hålla på med det). Som en sådan sak att skolarbete & läsning plötsligt är "tjejgrejer".

Killar som uppfostras stereotypt hindras från att utveckla viktiga saker som empati, socialt samspel etc, vilket försvårar deras möjlighet till nära relationer. Killar vistas ständigt i miljöer där våld förekommer som en del i vardagen. Det är garanterat killarna som har mest att vinna på medvetenhet kring genus & jämstäldhet.

K:

Det är väl precis det vi talar om i denna blogg, att könsrollsföreställningar påverkar, inte könstillhörighet? Att pojkars kön inte gör att de presterar sämre i skolan, utan just pojkarnas könsroll (genus).

Jag är som Ida boende uppe i norra delen av Sverige och reagerade även jag en del på meningarna om Norrbotten. Visst är det så att det finns ojämställdhet uppe i norr och även jag har tagit del av liknande rapporter av det som Lady Dahmer refererar till (bland annat har Länsstyrelsen i Västerbotten gjort en studie på temat jämlikhet i arbetslivet). Däremot så kan jag tycka att det är aningen onyanserat att skriva att "kvinnor flyr Norrbotten" för att det är ojämlikt mellan könen – då torde det vara galet galopperande mer illa än vad fallet faktiskt är. Räkna in faktorer som exempelvis en liten arbetsmarknad för högutbildade i allmänhet så blir nog bilden mer rättvisande – en flyttar dit jobben finns. Lägg till faktorer som långt mellan huvudorter samt att det också är hyfsat ont om högskolesäten i norra landsänden (folk har ju en tendens att flytta till utbildningsorter) så får det hela kanske ett annorlunda perspektiv.

Jag är som Ida boende uppe i norra delen av Sverige och reagerade även jag en del på meningarna om Norrbotten. Visst är det så att det finns ojämställdhet uppe i norr och även jag har tagit del av liknande rapporter av det som Lady Dahmer refererar till (bland annat har Länsstyrelsen i Västerbotten gjort en studie på temat jämlikhet i arbetslivet). Däremot så kan jag tycka att det är aningen onyanserat att skriva att "kvinnor flyr Norrbotten" för att det är ojämlikt mellan könen – då torde det vara galet galopperande mer illa än vad fallet faktiskt är. Räkna in faktorer som exempelvis en liten arbetsmarknad för högutbildade i allmänhet så blir nog bilden mer rättvisande – en flyttar dit jobben finns. Lägg till faktorer som långt mellan huvudorter samt att det också är hyfsat ont om högskolesäten i norra landsänden (folk har ju en tendens att flytta till utbildningsorter) så får det hela kanske ett annorlunda perspektiv.

For det forsta har jag inga svenska bokstaver da jag ar hos min engelske pojkvan.

Jag har alltid spelat spel, konsol eller dator spelar ingen roll. Dock ju aldre jag blivit desto mindre.

Det jag fortfarande spelar ar WoW, storsta MMOt i varlden antagligen. Nar jag spelar sa sager jag aldrig att jag ar kvinna. Anledningen till detta ar att man istallet for att bli bedomd for "skills" sa blir man bedomd efter sitt kon.

Jag vill inte ha nagon sarbehandling da jag ar dar pa exakt samma villkor.

Sedan funderar jag lite pa detta med konflikthantering. Jag marker detta nar man blir arga. Det ar alltid en reaktin forknippad med vald.

Jag som kvinna kan ocksa bli arg. Men istallet for att vilja slass sa borjar jag grina av ren ilska. Nagot jag tycker sjalv ar fruktansvart frustrerande. Ingen tar ens ilska pa allvar om man nagonstans brister ut i arga snyftningar. De flesta kvinnor jag kanner reagerar likadant.

En kurator sa till mig en gang att man omedvetet later pojkar vara arga medans flickor absolut inte fa bli arga. Flickor far daremot vara ledsna medan pojkar inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *