Kategorier
feminism & genus

Oh shut the fuck up


Det här att en del män (oftast oombedda) ska tala om för kvinnor att de ”gillar oss som vi är/gillar kurvor/gillar osminkat/whatever” och att vi borde sluta banta/sminka oss/eller vad fan det nu är som ej faller dem i smaken.

Eller män som tror att de kan ”bota” kvinnors ätstörningar och komplex genom att berätta att de inte gillar för smala kvinnor. (Till exempel) Eller att ”män vill inte ha silikonbröst så du behöver inte….”. För i helvete.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

66 svar på ”Oh shut the fuck up”

Ja precis. Konstigt nog verkar de flesta inte förstå det dumma i dessa uttalanden utan ser det som positivt att killar tycker vi är vackra när vi inte är pinnsmala, jättespacklade etc etc.

Och jag som bara vill att man ska sluta tänka på mitt jävla utseende. Jag VILL INTE kallas vacker, när ska någon förstå? Urgh. Och herre min tid, säg fan inte åt mig att jag "inte behöver sminka mig för alla är ju sååå snygga ändå och vafan tänker alla tjejer så mycket på utseende för?" Mm, aningen lättare att låta bli om du slutar påpeka hur jag ser ut hela tiden. Och det är ju synd för dig om min sminkning inte faller dig i smaken, men jag kanske inte gör det för att vara snygg. Så det så!

Här håller jag faktiskt inte med dig, surprise 😉

Enligt dig verkar inte några män göra "rätt" saker för kvinnor. Allt är bara fel, fel, fel.

Flummig skylt 🙂 Jag fick klagomål av en kille en gång om att jag hade läppstift, han gillade inte sånt. Nähä men tänk för att jag själv tyckte det var fint, det va inte så jag sminkat mig för hans skull vilket han verkade tro.

Men Ladydahmer, jag undrar en sak. Tror du inte att det faktum att du själv tar upp utseende och yta vääldigt ofta faktiskt påverkar hur du ser på det och gör dig mer utseendefixerad? Jag vet att jag själv iaf blir mer utseendefixerad när jag läser din blogg, eftersom jag kommer att tänka på att utseendehetsen öht finns. Det är givetvis viktigt att problematisera också, men det är ju klassisk psykologi att inte använda "inte" för att visa en förändring, (ja, ironi intended) utan hitta de positiva sakerna istället, människor som gör något bra och som står för något sunt!

Men Ladydahmer, jag undrar en sak. Tror du inte att det faktum att du själv tar upp utseende och yta vääldigt ofta faktiskt påverkar hur du ser på det och gör dig mer utseendefixerad? Jag vet att jag själv iaf blir mer utseendefixerad när jag läser din blogg, eftersom jag kommer att tänka på att utseendehetsen öht finns. Det är givetvis viktigt att problematisera också, men det är ju klassisk psykologi att inte använda "inte" för att visa en förändring, (ja, ironi intended) utan hitta de positiva sakerna istället, människor som gör något bra och som står för något sunt!

Tack Lady Dahmer, för allt du gjort för min självkänsla. Jag går inte längre runt och får dåligt samvete och skäms över mig själv för att jag inte är tillräckligt snygg, eller beter mig tillräckligt kvinnligt/tjejigt.

Jag har fått upp ögonen för hur mycket "könandet" som barn av omvärlden skadade mig, genom att ständigt recensera mig och sätta utseendet framför allt annat, och även hur sjukt det som media håller på med är.

Jag har börjat betrakta mig som en människa, istället för som bara en tjej. Jag har börjat säga ifrån när vänner och familj kommenterar/recenserar mitt yttre – jag har alltid ogillat det, men då istället mått dåligt då jag borde ha tyckt om komplimangerna.

Jag har börjat se mer kritiskt på reklam och även insett att utseendet inte är så himla viktigt, trots att omvärlden har tvingat mig att tro att det är det viktigaste som finns. Jag har insett att andra personer bryr sig mer om min personlighet, än hur snygg/tjejig jag är. Iallafall de personerna som är värda att umgås med.

Kort sagt, tack för allt Natashja, jag håller inte alltid med om allt du skriver, men jag är väldigt glad att jag hittade din blogg :love:

Håller med en del av de andra kommentarerna här.. de försöker i alla fall. VAD skall de göra då? Tror inte det är så lätt att vara kille och försöka vara "rätt" när de får kritik vad de än gör och säger.

Ja det gör mig illamående med män som ska spela nån jävla moder teresa. Och kvinnor går ju på det, tänk på den där låten vad den nu hette, refr. gick "I love you just the way you are" (och värsta modellen i videon) och alla de miljontals tjejer som bara ÅÅÅÅÅÅHHHH, vilken fiiiin kille!!!

En annan sak som stör mig är att det är mer tillåtet för män att ge råd angående utseende, och gärna jävligt taskiga sådana, om de själva föredrar män. Jag var enormt ointresserad av utseende, var korthårig, osminkad och gick i långkalsonger typ, tills jag blev sjutton år och började umgås med bögar. Jag blev överöst med kommentarer om att jag borde sminka mig, plocka ögonbrynen, klä mig glammig, visa brösten, använda högklackat för att framhäva benen osv. Och det i "all välmening" – inte för att de ville knulla mig men som min "girlfriend" liksom. Och så där är det ju i TV, alla stylister i varenda program är bögar som tar sig rätten att säga vad de vill till kvinnor, och kvinnor verkar tycka att det är mer okej än om heterosexuella män gör det, eftersom bögarna inte har några sexuella baktankar, men i grund och botten är det ju precis samma patriarkala struktur.

Och nej, kommer någon och tolkar detta som homofobi så har ni fel.

Haha den där bilden är så jävla rolig. Och mycket sann! Jag behöver inte bli tröstad eller uppmuntrad för hur jag ser ut. Jag behöver inte höra några åsikter om det överhuvudtaget. Jag behöver i synnerhet inte att någon förutsätter att om jag sminkar mig så gör jag det pga osäkerhet.

Kan hon inte läsa eller. Han säger inte åt henne vad hon ska göra, han säger bara vad hon inte måste för att uppfattas som vacker. Precis som de gör i alla "du duger som du är"-reklamkampanjer. Men det är en annan sak förstås, då är det ju "medsystrar" som predikar. Shit, snacka om att ha taggarna utåt mot hans kön och inte vad han säger.

Tröttsamma kommentarer här ibland..

"Vad ska de säga för att göra rätt då???!!" JA, ingenting? SLUTA kommentera folks utseende. Hur svårt ska det vara att hålla käften om sånt en inte har med att göra? Låt folk se ut hur de vill/som de gör. Vari ligger problemet. SLUTA KOMMENTERA ANDRA MÄNNISKORS UTSEENDE. Oavsett om man väljer hur man ser ut eller ej är det ingenting någon annan har med att göra. Faktiskt. Lägg av bara.

Kvinnor är mer känsliga för kvinnors kommentarer än mäns… Kommenterar en man är han okänslig eller oförstående… när en kvinna kritiserar tror man henne direkt…

Jag vill kalla det negativ hjärntvätt, helt oberoende på kön egentligen…

Sen tror jag att krinnor överlag är större "fiender" till idealet än män, vi väljer själva och de följer med… i mångt och mycket…

Säger jag som har 17 år av ätstörningar i ryggsäcken… men kvinnors krav på kvinnor känns högre än mäns krav på kvinnor…

När jag jobbade i charken med nästan bara killar/män 18-65 år, flög kommentarerna om kunder och andra anställda fritt i rummet – de sket i att jag stod där; jag förväntades väl vara en i gänget (var inte tillräckligt snygg för att räknas som en av de som kommenterades, tydligen).

Vid ett tillfälla skulle en av killarna medverka vid intervjuerna av de nya sommarjobbarna och de andra grabbsen bad honom se till att det kom några läckerbitar till charken (tack, liksom). Då menade jag på att det vore inte mer än rätt att JAG fick något att titta på också, varpå jag fick svaret "du har ju oss". Tack, liksom. Jag sa väl något om att omväxling förnöjer, gammal utsikt eller något annat som antydde att jag kanske inte var nöjd med sagda utsikt. Jävlar, vilken shitstorm jag fick i ansiktet om vilken jävla fitta/hora/subba/nucka jag var. Kul.

Killar gillar i regel inte sin egen medicin. Inte alla tjejer heller, medges. Tänk om alla bara kunde vara lite schyssta, tänker jag

Jag tror inte att killar menar något illa när de säger så. De vill nog bara vara snälla. De gör ju fel hur de än gör…

Visst ser han ut som en osäker liten skit som föddes med snygg-gener ur denna världs mått mätt.

Det finns ganska många killar som föredrar en kvinna som är just en kvinna.

Själv föredrar jag intelligenta kvinnor före WT-morsor med tribaler i svanken och blend i käften.

Men det är ju högst personligt.

jag har bloggpausat lite, men nu är jag tillbaka.

http://dan-syndrom.se/?p=4567

kram.

Jag tycker det är farligt att tolka in sina egna erfarenheter och föreställningar i en bild som denna. Vad är hans syfte och vad är det han egentligen vill säga? Det vet man inte.

Håller med LDs sista rader om att det är störande med män som tror att deras åsikter kring kvinnors utseende skulle vara det avgörande och som på ett eller annat sätt försöker tala om hur en kvinna bör se ut. Dock finns det ju de som faktiskt bara talar om vad de har för preferens, att de t.ex. tycker det är fint med mulliga tjejer.. och då kan man ju tycka vad man vill om värdet i att ge uttryck för dessa preferenser men va fan.. alla människor har preferenser och jag anser att man skall få ha detta på samma sätt som man skall få se ut hur man nu önskar. Och jag anser att det är viktigt att våga ge uttryck för sina preferenser vad de än är för att skapa ett tillåtande och mångsidigt samhälle där alla får lov att finnas, istället för att försöka skapa ett samhälle där ingen skall få lov att tycka alls om utseende för det är enbart ett förljuget samhälle eftersom ALLA tycker saker. Sedan är det inte ok att försöka påtvinga andra sin syn genom att hävda att deras preferenser är de enda rätta eller att man bör se ut på ett visst sätt etc. Anser dock att killen på bilen inte gör detta.. han ger uttryck för sin syn på saken och han förmedlar inte att någon måste se ut på ett visst sätt utan jag tycker att han med sin någon klumpiga och klyschiga formulering ändå försöker förmedla att man skall känna sig vacker hur man än ser ut..

Älskar bilden.

En sak jag undrar, du och jag som delar en hel del värderingar, får du också inspiration från Tankesmedjan, serier av Nanna Johansson, Liv Strömqvist, Sara Granér osv? Prenumererar du på Galago?

Varför hans budskap inte är gulligt? För att han är ännu en snubbe som säger till tjejer hur de ska se ut och bete sig? Att de ska göra det efter hans preferenser?

Känner snubbar som säger liknande bullshit och sen är de de första att kommentera hur jääääävla sliten man ser ut eller om man är sjuk de dagar jag känt för att strunta i sminket (alltså då jag ser ut som jag NATURLIGT gör).

Sen brukar ju det mesta sån där "åh tjejer är vackra som de är, naturliga och fina" vara reeeeen bullshit, för de menar inte en medelmåttig tjej osminkad, helt orakad, onoppad, ostylad i håret, lagom otränad och i pösiga kläder. De menar de där 10% av alla kvinnor som fötts naturligt norm-vackra, som ändå lagt ner tid på träning, vaxar och noppar och har sig, klär sig i enkla men klädsamma kläder och som förmodligen är duktiga på "naturlig sminkning" (vilket de flesta snubbar jag känner inte fattar är smink).

problemet här är ju att män måste tycka en massa om kvinnors kroppar helt oombett. Hur kan man inte se det som en del av problemet?

"Män kan inte göra rätt" säger en del av er, men jo det kan de faktiskt. De kan HÅLLA KÄFTEN. De kan behålla sina åsikter för sig själva såvida de ej tillfrågats.

Jag ser det som ett ganska stort problem att män tar sig friheten att uttrycka en massa åsikter om hur kvinnor ska vara eller se ut till höger och vänster och ett ännu större problem att de tror att deras åsikt faktiskt är så jävla viktig.

Jag och min sambo brukar ofta kommentera varandras utseende och val av uttryck, typ: "Måste du ha den DÄR skjortan?" "Den kjolen tycker inte jag är så snygg..", "Jag föredrar de mörka byxorna, de du har nu är för utsvängda för min smak" eller "Vad mycket du sminkat dig, jag föredrar när du har lite mindre smink!".

Och det känns helt ok så länge som den andre kan svara med ett leende att: "Du, vill jag ha den här skjortan/mycket smink så har jag det oavsett vad du tycker, ba så du vet!" Och då respekterar den andre. Däremot skulle jag tycka att det var jävligt skevt och bara otrevligt om en kille (Eller tjej för den delen) jag inte kände så väl kände sig manad att berätta vad han tyckte om min sminkning eller mina kläder för att vara "snäll". Jag klär mig och sminkar mig liksom för att jag (främst) och andra med samma smak som mig (i andra hand) ska tycka att det är fint, tycker du inte det så är det antagligen inte för dig som jag ser ut som jag gör.

Det sista du skriver, att män tror att deras åsikt är så himla viktig för kvinnor stämmer verkligen. Jag minns en manlig arbetskamrat vars vän hade vunnit 26 miljoner kronor. Han hade köpt en båt och de hade planerat att åka till Karibien med ett gäng killpolare. Väl där skulle de köpa sig prostituerade, inte för att ha sex, men för att uppvakta dem, för att "behandla dem väl" och visa dem att det finns goda män. Det gjorde mig illamående att höra det. Poängen är att kvinnor förväntas vara tacksamma över sådana män. En gåva (i form av komplimanger t.ex.) är aldrig gratis, den kräver alltid att mottagaren ska ge något tillbaka, tacksamhet t.ex. När män ger sig bedömning, särskilt om den är positiv, så placerade det kvinnor i en sådan situation att de förväntas känna tacksamhet, och på så sätt ingår de ofrivilligt också i ett beroende (av bekräftelse, komplimanger, män). Det är därför det är så jävla smutsigt med män som kommer med sådana ord, de vill inte alls bara väl, de vill ha vår jävla tacksamhet tillbaka.

Lady dahmer: Grejen är ju att kvinnor gör exakt samma sak. Det är inte bara män som kommenterar oombett. Kvinnor gör det konstant hela tiden. Och det ser männen. Ska de tänka "mm det är okey att de kommenterar varandra men vi får inte vara med att kommentera?"

Och då blir det ju många gånger ur deras vinkel om de är hetero "det här gillar jag". Och från en kvinna (också hetero) "det här är snyggt (kommer ge killarnas uppmärksamhet".

Det är ju egentligen ALLA som tycker och tänker så himla mycket om utseende.

Jag skulle liksom aldrig säga till en random kille att:

"Varför har du lagt tid och pengar på att klippa den där tintinfrillan och smetat en massa vax i håret? Vet du inte att vi tjejer föredrar att du bara har lite sådär halvlångt rufsigt natuuurligt hår utan klet i som vi kan dra våra fingrar igenom? romantisk suck Vi gillar den där ovårdade rockiga looken så du BEHÖVER inte anstränga dig så! Och den där stroppiga skjortan och strykta byxorna sen! Dra bara på dig ett par sletna jeans och converse-skor, matcha med snyggaste bandtröjan så lovar jag att du får ligga mer! Vist är det skönt att veta att du inte behöver anstränga dig så mycket? Nä, du behöver inte tacka för mina råd, de bjuder jag på!"

Jo fast evolutionen och generationer har inte kommit dit än….drf behövs ju detta inlägg men tagga ner lite. Tur man inte e av det manliga könet idag,vi vill ju ha lite romantik med öppnade dörrar o betala för lunchen men diska ska de!

Sant!

Men nu när man uppfostrats i detta utseendefixerade samhälle och känner sig fruktansvärt ful utan komplimanger och bekräftelse då?

Kan man vänja sig av med det?

Det är svårt tycker jag. Jättesvårt! Min kille kommenterar aldrig mitt utseende förutom när jag frågar och jag tolkar ju det som att han inte attraheras av mitt utseende, men kanske av andras.

Hur ska jag känna att jag duger? Nej inte att jag duger.. duger är fel ord. Att jag är självklar, inte perfekt. Jag är bara självklar helt enkelt.

Jag vet inte hur många gånger jag hört "men killar tycker ju inte om tjejer som är för smala, de tycker om kurvor!" eller liknande kommentarer från killar, har fått höra det hela mitt liv och det är alltid lika irriterande men ingen förstår varför. Vad snett allt är egentligen. Det är så bra att din blogg finns, du har så vettiga och kloka åsikter!

Åh älskar de där bilderna! Och att läsa kommentarerna här;)

Ni som inte håller med och tycker synd om männen för att "de aldrig kan göra rätt": det är det faktum att män som säger sig gilla "naturligt vackra" kvinnor med "lite kurvor" , bara uttrycker ett annat ideal, som kritiseras. Det är ett ytterligare sätt att lägga värderingar för hur kvinnor ska se ut- ett ideal som byts ut mot ett annat. Naturligtvis är det inte den naturliga kvinnan med ringar under ögonen, ett unibrow,stora fötter, storlek 42 med breda höfter,platt rumpa och små bröst, som menas.

Laura : inte heller vanliga killar som snackas om av tjejer , du vet dom vanliga killarna som har lite mage, en 12 cm kuk , lite tunn hårig , bor i en etta och lånar sin mammas bil för att han är arbetslös…….utan 10 % som är fredrik ljungberg….det går åt två håll

Ni killar som verkar vara så måna om att "göra rätt", lyssna för nu kommer det:

1. Behandla inte kvinnor som objekt.

2. Behandla kvinnor som en jämlik medmänniska och inte som en "Kvinna".

3. Tro inte att just era preferenser är intressanta för kvinnor i allmänhet.

Jag minns att jag fått bl.a följande kommentar från ett ex:

– "Jag gillar oftast tunna tjejer..men inte nu med dig.."

Som att jag skulle va lite tacksam å glad för det.. måste jag ens höra detta? Va fan bryr jag mig. Är du med mig så är du med mig..behöver inte höra hur han jämför mig eller måste påpeka att han gillar mitt fläsk or what not. Som att jag skulle bli värsta upplyft av det i min tjocka kropp, lol. Han alltså, jag tänker tillbaka och skrattar åt mycket han sa och hur mycket han kommenterade mitt utseende och jämförde med sina prefernser.

Jag blir samtidigt orolig och nedstämd över hur många fler män som jag kommer träffaa som känner att de måste berätta varje gång de tycker något om min kropp eller utseende.

Kund på jobb skämta till det: "Lite sliten idag?" på en dag då jag inte sminkat mig och hade ögoninfektion i vänstra ögat – sluta bry er för fan! Jag blir fan bara förbannad..

Å som då vi diskuterade tafs – Jag står i rökrutan och känner plötsligt en hand på rumpan, vänder mig om argt för att se vem som gjorde det och en främling storler sliskigt och säger "Jag gillar dig!" Fuck off. Prata med mig som en vanlig människa isåfall ffs.

mm kvinnor påpekar ju aldrig varken mäns utseende eller andra egenskaper.

och äter

och du Nina s jag tycker du och många andra här inne ska sluta ta er rätten att föra kvinnors talan. den enda ni kan tala för är er själva såvida ni inte är jävligt säkra på att alla andra kvinnor tycker som er. och det gör vi definitivt inte. så Nina s gör om och gör rätt. byt ut ordet kvinnor i din kommentar mot ditt eget namn.

Fast jag ser ändå nåt oskyldigt med detta.

Hellre en kille som halvlipandes masserar ut detta budskap än flashbackforums som betygsätter fittor/rumpor/bröst.

Det här känns som en bit på rätt väg, absolut inte i hamn, men på rätt spår.

Och det här med att du skulle vara utseendefixerad Lady D.

Eeh? Vem FAN är inte det.

Jag har bantat, noppat, färgat, klippt, rakat, trimmat, sminkat, gymmat, klätt upp, klätt av, ända sen nedre tonåren bara för att få vara KNULLBAR.

Jag är där än, och det gör inget, men, med en helt ny syn på mig själv.

Jag älskar mig själv lite mer för varje dag, det tar tid men det är på väg.

Min allmänbildning, min passion, mitt stora hjärta, mitt öppensinne, min fantastiska varelse.

Min person.

Och till störst del tack vare mig själv såklart. Men Lady Dahmer gav mig verktygen och satte ord på känslorna.

Första ggn jag är inne på din blogg men, Haha! Håller meeed! Jag är så trött på "Vi killar gillar lite kärlekshandtag"

– Ja men jahaaa! Då så, då ska jag nog ta och odla ett par då. För det viktigaste för mig, det är ju att killar gillar min kropp! Fan skit i om jag inte gillar kärlekshantag! Eller om jag vill ha mer än bara lite kärlekshandtag. Om killar gillar >Lite kärlekshandtag< då ska jag banne mig ha >Lite kärlekshandtag<

SUCK!:thumbdown:

Måste erkänna att det tog lite tid för mig att fatta vad som var fel med vad han sa, men förstår helt nu. Egentligen är det sjukt att det är så, att vi ska rätta oss efter vad killarna "gillar" . . .

Hanna som inte hade någon blogg och skrev ett tack till LD:

Jag kan bara säga att du satte ord på precis det jag också skulle vilja sätta ord på!

Så, TACK LD för att du gett mig medvetenhet och en större självkänsla.

Jag har läst här i kanske ett, ett och ett halvt år, och sen dess har jag bara växt i mig själv. Mina lärare har märkt av det, och jag själv har märkt av det.

Det bästa med övre bilden är ju hans min, man ser verkligen hur han känner sig som en riktigt jävla fin människa.

åjag minns en gång när jag var typ 17 år och hamnade i en bil med en snubbe (ville bara bli körd hem till min dörr) och den där killen sa rakt ut från den blå " du är så himla söt, tjejer som du är så fina. ni är liksom naturligt fina och slanka utan att ni gör er till med en massa smink å blabla"

Så jävla sjukt. Och förresten va jag inte "naturligt slank" jag var helt jävla sjuk i anorexi.

Jag har funderat på att göra en liten bok fyllt med citat från allt skit killar och män har sagt/ gjort mot mig.

Prpblemet här är den stora nååååden vi kvinnor får att vara hur vi vill. HAN ger oss sin fucking välsignelse liksom. och om han ändrar sig? Nä dra igen käften karlar.

Jag kan tycka att det finns en viss problematik i den här diskussionen när man vänder män mot kvinnor. Är det inte precis det vi vill komma ifrån?

Sanningen är ju att det är individer som beter sig som idioter mot andra individer. Som flera påpekat så är det ju (och jag upplever det också) många tjejer som beter sig på samma sätt mot andra tjejer (och killar).

Det är helt enkelt hela bedöm-andra-beteendet vi måste fostra bort. Sluta kommentera. Lägg av.

Till anonym

Men det är ok för män att tala om för kvinnor vad "män vill ha", att "män" föredrar kvinnor med kurvor osv, när det är deras egna preferenser de yttrar. Det är ju det allt detta handlar om. Sedan säger de att de aldrig kan "göra rätt", då talar jag om hur kan kan göra om man lyssnar på kritiken som framförts mot detta synsätt. Som man ropar får man således svar.

Så jädra många kloka människor det finns här!!

Måste ta tillfället i akt att damma av det gamla uttrycket; Ni rockar!!:-d

Nina S

Men i så fall får du vara tydligare med att det är så du vill bli behandlad. Du kan inte ta dig rätten att tala för någon annan. Det är många här som måste lära sig det.

"Ni killar som verkar vara så måna om att "göra rätt", lyssna för nu kommer det:"

Det du skriver ovan antyder ju att detta är sanningen och det enda rätta för alla, (för det har du bestämt?)

Nedan kommenterar jag lite vad jag anser om dina riktlinjer för män. Egentligen tycker jag mycket mer och med djupare resonemang men orka sitta och skriva ihop 🙂

"1. Behandla inte kvinnor som objekt."

Jag har inget emot att bli behandlad som ett objekt då och då, jag ser killar som objekt jag med titt som tätt och det tänker jag inte sluta med så varför skulle inte dom få göra det. Att behandla någon som objekt ibland innebär inte att man inte tror att personen i fråga har andra sidor. Så tråkig världen skulle bli om vi slutade objektifiera varandra tycker jag 🙂

"2. Behandla kvinnor som en jämlik medmänniska och inte som en "Kvinna". "

Nja eftersom jag tycker att kvinnor är jämlika männen så ser jag ingen motsättning mellan att behandla en person som en kvinna och behandla den som en jämlik person. När du uttrycker dig på det här viset så målar du upp en bild av att kvinnor inte är jämlika männen och den kvinnosynen ställer jag inte upp på. Jag är ingen man och behöver inte bli behandlad som en för att vara jämlik männen, det är jag ändå.

"3. Tro inte att just era preferenser är intressanta för kvinnor i allmänhet."

Jag är intresserad av vad män har för preferenser precis som jag är av vad kvinnor har för några. Sen kan man antingen hålla med eller ha en helt annan åsikt. Det bestämmer jag ju själv, jag är stark nog att ha mina egna åsikter och jag respekterar att andra har andra åsikter och att de har rätt att uttrycka dom precis som jag har rätt att uttrycka mina. Jag vill inte leva i en värld där människor blir tystade på det viset, alla har rätt till åsikter och till att yttra dom. Håller man inte med om det är man inte för yttrandefrihet tycker jag.

Fundera på det och vad för värld du vill leva i. En värld där människor får säga vad de tycker eller en värld där bara vissa åsikter är okej?

Sandra-

Om du tolkade det som att jag vet exakt vad alla kvinnor tycker och därmed talar för alla så uttryckte jag mig inte så att alla förstår. Det känns som att du läser in massa saker som jag inte riktigt ser hur du kan tolka in, var skulle jag ha sagt att folk inte får säga vad de tycker? Det känns som att du missförstår med flit men om du verkligen misstolkade det jag skrev så fundamentalt kan jag ju förtydliga:

1. Om män uttryckligen vill att kvinnor ska vara nöjda med sitt utseende så kan de sluta med att systematiskt objektifiera kvinnor (Obs säger inte att ALLA män gör det osv).

2. Om det inte framgick så menar jag självklart att de ska behandla kvinnor som människor och inte utifrån en dogmatisk bild av hur kvinnor förväntas vara. Detsamma gäller självklar för män.

3. Men du skriver ju själv "du kan inte tala för någon annan"! Men det är fritt fram för män som säger hur "män" vill att kvinnor ska vara utifrån deras personliga preferenser? Ok, intressant logik… Jag skriver inte att folk inte får ha åsikter eller yttra dem. Om män vill att kvinnor ska må bättre över hur de ser ut, så menar jag bara att att häva ur sig dessa åsikter som påbud inte kommer att gagna det syftet.

Om du inte håller med eller har andra åsikter så är det ju inget som hindrar dig från att uttrycka dem så jag förstår inte problemet.

Nina S:

"Men du skriver ju själv "du kan inte tala för någon annan"! Men det är fritt fram för män som säger hur "män" vill att kvinnor ska vara utifrån deras personliga preferenser? Ok, intressant logik…"

När skrev jag att jag tyckte det var okej att män tog sig rätten att tala för andra män? Det gjorde jag inte, men eftersom jag är kvinna själv så är det när andra kvinnor tar sig rätten att tala för mig som jag reagerar. Jag kan ju inte reagera åt någon random man om jag inte vet att han faktiskt tar illa upp om någon annan man påstår att han tycker något.

"så menar jag bara att att häva ur sig dessa åsikter som påbud inte kommer att gagna det syftet."

Du menar att du TROR att det inte kommer gagna det syftet? 🙂 Jag själv brukar vara ganska försiktig med att påstå saker som sanningar om jag inte har bra bevis för det. Har du det i det här fallet? 🙂

Nina S: Ville bara tillägga att såklart händer det att jag råkar säga saker som jag egentligen inte har belägg för, det är så lätt hänt så jag menade inte att vara fördömande eller så. Vill inte att du ska uppfatta det så.

Men jag försöker verkligen så ofta jag kan vara tydlig med när det är något som jag tror eller tycker eller tolkar och inte uttala mig som att det skulle gälla alla eller som att jag vet bäst, har sett sanningen och alla andra är våp eller idioter.

Men…intentionen hos killen som håller upp plakatet är väl schysst ändå? Risken är som jag tidgare påpekat att strävan efter jämställdhet blir sekteristisk om man nagelfar alla uttrycksformer av denna strävan och går till angrepp mot de som inte subjektivt tilltalar en. Till slut blir bara ett fåtal "rättrogna" personer kvar (jämför de olika vänsterfraktionerna på 70-talet) och de som potentiellt skulle kunna värvats i kampen för ett jämställt samhälle blir motvalls och tycker att feminism är extremism.

Hahahahahahha! Underbar bild! Så himla typiskt att "snyggaste" killen med stora hundögon ska håla upp ett sånt plakat och alla tjejer ba "men åhhhhh". Och istället är det bara ytterligare ett sätt för oss tjejer att bli bedömda på. SNARK!!!

Stör mig så sjukt mycket på killar som liksom "tillåter" tjejer att se ut som de vill för att de vet att de får pluspoäng på så sätt. Och jag stör mig minst lika mycket på folk som förklara hur "alla" killar vill att tjejer ska vara.

T ex, jag har alltid varit väldigt smal. Hela mitt liv har jag fått höra att jag borde gå upp i vikt för att "killar vill ha lite att ta i". Vadå, jag är nöjd med min kropp trots att jag inte har så mycket kurvor, men vadå?! Jag vill inte gå upp i vikt för killarnas skull, om jag vill göra det gör jag det för MIN skull.

En rolig grej som hände nyss var att jag länge haft axellångt och färgat brunt hår, som jag nyligen klippte av till en kort frisyr och färgade tillbaka till min naturliga blonda hårfärg. Första kommentaren jag får är "men var det där verkligen så smart, killar gillar ju tjejer med långt hår och inte korthåriga tjejer som ser ut som pojkar, och de flesta killar jag känner föredrar brunetter". Åh herregud alltså. Jag dör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *