Kategorier
feminism & genus

Olika hår, men samma talibaner


”…det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.”

Dessa företeelser går hand i hand med det som händer under våra näsor. Oavsett om det handlar om kvinnor som hedersmördas eller tjejer som hånas för sin kropp så handlar det om samma könsmaktsordning. Det handlar om att kvinnan inte har rätt till sin egen kropp. Det handlar om män som förtrycker och som tar sig friheter på kvinnors bekostnad. Samma strukurer. Samma tankesätt. Samma kvinnosyn.

Läs gärna Gudrun Schymans fantastiska tal om könsmaktordningen. (Det s.k ”talibantalet”)
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

45 svar på ”Olika hår, men samma talibaner”

Vill bara säga att jag uppskattade din kommentar i Anitha Shulmans blogg om millimetermätt rättvisa. Att man måste ta hänsyn till andra faktorer.

I mitt och sambons hem är det jag som gör det mesta. Jag har ingenting emot det. Men många kommer snabbt med kommentarer om att bara för att han är man ska han inte slippa undan, ni måste ha jämställt! Att han dessutom är utländsk gör inte saken bättre, för då blir det ju ännu värre. "aha, är han en sån där. Ja, i deras kultur gör ju kvinnorna allt, Men så gör vi inte i sverige, blablabla."

Men om det hade varit tvärtom då, att han gjorde allt? Då kan jag garantera att mina vänner hade sagt att det är bra att jag funnit en karl som gör hemmasysslor så att jag slipper.

Jag anser inte att det är mitt jobb eller mitt ansvar. Alltså, om han gör saker i hemmet, så innebär inte det att han "hjälper" mig, som man ofta hör folk säga.

Min sambo pluggar hårt, och lever dessutom med en kronisk sjukdom som tär hårt på honom i perioder- psykiskt och fysiskt. Ibland är han fysiskt okapabel till att städa eller whatever. Ibland psykiskt, han orkar bara inte. Då orkar han inte ens göra roliga saker. Så varför skulle inte jag göra det då? Jag som orkar och har energin? Och tiden.

Jag gör mest i vårt hem. Men jag anser att vi är jämställda, eftersom det funkar för oss.

Det finns ingen bättre politiker än Gudrun, jag saknar att henne. Hon borde synas mer.Jag tyckte också att hon likt Mona fick utstå oförtjänt kritik. Och i politikersverige så stämmer devisen att en kvinna måste jobba dubbelt så hårt för att få hälften så mycket.

Så bra! Det är så sjukt egentligen att alla tycker det är så förtryckande när en kvinna har slöja, men blundar för/inser inte att precis samma sak försigår i vårt "jämställda" land.

Jag har rest runt i Iran och kan meddela att det är ett civiliserat land, och bildningsnivån är hög. Skilj regimen från folket. Mycket få iranier skulle ens komma på tanken att klubba ner en kvinna som visar sitt hår, som din bild visar.

Den svenska bilden är däremot helt korrekt, jag känner ingen man som inte klubbat ner en kvinna med hår under armarna. Det gör man varje dag, annars känns dagen helt ofullständig.

<strong>Lady Dahmer:</strong> Har en fråga till dig kring det här med våld, och det är du tänker att pojkar har en biologisk tendens att som grupp, generellt sett, utöva aggressivitet och våld mer än flickor som grupp?

http://www.etc.se/sites/all/files/images/jamstalldhet2012.pdf

Lite statistik som du säkert redan sätt, men är utformad på sådant enkelt och begripligt sätt så att ALLA borde förstå att kvinnan måste få sina 50% i samhället innan vi kan kalla oss jämställda.

Du är den största, bästa och mest inspirerande feministiska bloggare jag känner till.

Jag lär mig av dig, och utvecklas genom dig.

TACK för att du visat mig att jag är värd.

I mitt liv är du en viktig och stor inspiration!

Nuff Said

mariel jag vet inte. Kanske en liten skillnad. Men jag tror det till största del handlar om att pojkar och flickor uppmuntras att kanalisera sin aggressivitet olika. Om det är biologiskt betingat så är det ju extra viktigt med genusperspektiv, så att vi feminister inte vill kännas vid biologi är ju fel. 🙂

Lustigt att du pratar om Iran så lättvändigt, ansökningarna till högskolan har öppnat nu, kanske vore någonting?

Eller rätt väg för kvinnor kanske är att hoppa av skolan och trolla bloggar som huvudsaklig sysselsättning? Så tror jag vi löser kvinnors situation.

Men visst, google är ju ungefär samma sak som en examen enligt dig så…

Men jag måste säga att du är oerhört stark och modig! Kvinnorna under bilupproret i Saudi är ingenting jämfört med dig ju!

Du sitter ju i ditt livsfarliga vardagsrum och raljerar med uteblivna retweets som insats, varvid den läskigaste responsen är en felstavad otrevlig kommentar som du ändå raderar. Att du vågar ta fighten! Själv skulle jag aldrig våga riskera mitt liv, mina bar.. oj, jag menade en otrevlig kommentar på en blogg. Du är så stark!

Jag skulle nog inte våga fortsätta sitta hemma framför laptopen om det enda jag såg efter att ha friserat kommentarerna var "Gud vad du är klok", "ÅH vad jag håller med du är bäst!" och liknande ryggdunkningar. Det krävs kurage för att blogga i medvind!

Vad gör dig till en feminist egentligen? Att du tycker att du har många smarta idéer? Att du tycker "rätt"? Att du sitter och hittar på hur socialisering fungerar? Vad har du uträttat? Bloggat om fisar, rapar och att inte raka sig? På vilket sätt är du en förebild?

Istället för att utnyttja svinbillig undervisning för samtliga medborgare kastar du bort chansen? Istället för att lyfta andra kvinnors rätt till undervisning bloggar du om att man visst kan vara rätt klok utan att ha gått i skolan. Att det enorma kunskapsförsprång varje generation av människor potentiellt har framför den tidigare ska kastas bort?

HUR är det här att vara ett föredöme för kvinnor, än mindre människor, i allmänhet?

Men eftersom jag inte vill kyssa dina fötter så åker väl den här kommentaren i papperskorgen eftersom den inte faller ers höghet genusprofeten i smaken.

Jag ska bättra mig i fortsättningen, kanske; "Åh gud vad du är bra! Du inspirerar och Provocerar det är det jag tror samhället inte är redo för! De blir rädda och då hatar de! ÅH GUD vad du ÄGER! Waham dulilah, mash'Allah thank God and his only son för dig!!!"

Fast det får bli när du kanske inser att utan mäns roll hade vi fortfarande väntat på rinnande vatten.

Maryam, Alla har rätt att välja sitt sätt att leva. LD är inte perfekt. Det är ingen. Hon skriver ibland om saker andra inte håller med om. Vissa saker hon skriver idag kommer hon säkert att ta tillbaka framöver, eftersom man lär så länge man lever. Men det LD gör bra är att få andra att ifrågasätta. Det här med rakning t.ex. Man gör det utan att tänka varför. LD får vissa av oss att ifrågasätta varför, och kanske våga vifta med armen trots att hålan inte är rakad. De små sakerna kan sedan leda till större, som att ifrågasätta om den energi vi lägger ner på att behaga män, kanske istället kunde läggas på att jobba för det som är viktigare.

Jag tycker att LDs outtröttliga kamp är inspirerande. Och visst är det smart att kunna försörja sig på att blogga? Bara skriva om det som intresserar en och tjäna pengar på det?

Och vem bidrar med mest – LD, eller alla de som bara bloggar om hemmapynt, mode, vad de åt till lunch och hur de tillbringat sin dag?

Det är jättebra att du får bo i Sverige så att du kan "utnyttja svinbillig utbildning", men varför måste alla göra som du?

Maryam,

Det ena utesluter inte det andra. Att påpeka att man inte behöver ha en universitetsexamen för att bilda sig en uppfattning är inte detsamma som att säga "låt bli att utbilda dig". (För jag misstänker att du syftar på inlägget LD skrev för ett tag sedan på temat).

Och att jämföra kvinnors insatser i olika länder… Skall kvinnor i Sverige nöja oss nu när vi får rösta och köra bil? Skall vi tystna och känna "ja, men kvinnor i Saudi har det värre så då är jag glad och nöjd".

Och, vem är feminist enligt din definition? Shirin Ebadi?

maryam Vem är en riktig feminist enligt dig? Vad behöver man göra? Vad behöver JAG göra för att räknas? Vad behöver jag uträtta för att vara tillräckligt inspirerande eller tillräckligt modig? Vad är en bra förebild?

Vad gör DU?

Jag får kommentarer som dina då och då, enbart i syfte att trycka ner och trycka till och jag kan inte låta bli att undra vad för slags människa det är bakom de där arga orden och trista attityden.

Jag gillar jämförelsen, även om den kanske ändà är lite hàrddragen. Det är ju ändà en helt annan sak att bli mobbad eller hotat via internet, än att typ bli stenad till döds.

Däremot sà verkar det ha kommit in ett rätt stort fel mellan bilden och texten under: Iran och Afghanistan är ju inte samma land direkt! Och även om det finns extremistiska religösa i bàda länderna sà är nog Iran ändà mer öppet än Afghanistan och utan talibaner.

Gör om, gör rätt?

Men Maryam, var har LD någonsin påstått att hon är modig? Jag ser det snarare som tvärtom, hon tar ofta upp sina brister och har flera gånger skrivit om hur feg hon ibland är och känner sig. LD är en människa precis som oss andra och hon gör det HON känner att hon kan och orkar för att försöka göra världen en bättre plats.

Menar LD på allvar att människor inte tar sig friheten att sitta och kommentera killars utseende och beteende. Utan det är bara kvinnor som blir utsatta för detta? Och det beror på någon form av könsmakt? Skulle tippa på att kvinnors skvaller/skitsnack om män är väldigt mycket grymmare än det motsatta.Det är den erfarenheten jag har i alla fall. Lite självrannsakning kanske. Fast då heter det ju berättigad kritik enligt LD…

Sandra-

"Skulle tippa på att kvinnors skvaller/skitsnack om män är väldigt mycket grymmare än det motsatta"

Jaha, det skulle du "tippa på". Men det är inte heller någon som pratat om privat skvaller.Ge gärna exempel på hatkampanjer som drivs offentligt mot män för att de råkar avvika några millimeter ifrån normen. Där det främst är kvinnor som går ihop och offentlig hånar, förlöjligar och trycker ner män som på något sätt avviker från idealet.

Hahaha, det är så komiskt med alla dessa personer som ska gå in och totalsåga och komma med halft påhittade argument och överdrifter al a absurdum för att sedan klämma av med "men den här kommentaren kommer väl inte få ligga kvar". Hen öser ur sig skit som inte ens stämmer och skapar dålig stämning med flit bland kommentarerna och så sätter hen sig på ngn slags piedestal där hen inte behöver komma med ngt bättre eller ens diskutera…. Vart vill dessa personer komma?

Lady Dahmer! Snälla snälla läs detta! Det finns en ung tjej som har en blogg som har skrivit ett inlägg om patriarkatet och det hade varit helt underbart ifall du kunde länka hennes blogg här på din blogg! Blev verkligen förvånad (dumt av mig, i know) när jag gick in och läste det, eftersom stereotypen av unga tjejer (13-årsåldern) är att det enda de bryr sig om är kompisar, smink osv. Men sen scrollade jag ner och läste ett långt inlägg om genus!!! Vad underbart det kändes! Snälla länka hennes blogg här, tänk så blir hennes blogg också en stor genusblogg i framtiden? Komigen nu 🙂 Hennes blogg: http://sagawallander.devote.se/

Hårdebatten får mig att minnas en diskussion i min gymnasieklass om "mensbidrag" – dvs en idé om att kvinnor ska få pengar varje månad för de utgifter de har för bindor och liknande (själv tycker jag att alla som kan ska använda menskopp istället ^^). Där tog någon upp att om tjejer ska ha bidrag för det ska killar ha bidrag för rakhyvlar eftersom de måste raka sig. Alllll riiiiight. Då ska väl tjejer ha dubbelt så mycket för sina rakhyvlar samt även en del för sitt smink osv, antar jag.

Perspektivlösheten och okunskapen svindlar.

LD skriver i en kommentar åt Maryam: "Jag får kommentarer som dina då och då, enbart i syfte att trycka ner och trycka till och jag kan inte låta bli att undra vad för slags människa det är bakom de där arga orden och trista attityden."

Med tanke på ditt förra inlägg, LD, borde du väl tycka att personer som skriver elaka kommentarer bara är osäkra små stackare som behöver en kram? För du har ju "alltid varit omtänksam mot människor och djur" (citat ur en av dina kommentarer), trots att du var en mobbare.

För övrigt håller jag med om att det är väldigt överdrivet att jämföra Iran och Sverige.

Dean,

Finns en scen i tv-serien 'vita huset' (West Wing) när Sam får reda på att de kvinnliga vita huset-anställda, men inte de manliga, får åtnjuta privilegiet att ha badrockar i gymmet.

Sam: "Now that's outrageous. There's a thousand men working here and 50 women."

CJ: "Yeah, and it's the bathrobes that are outrageous."

(påmindes om scenen när jag läste denna blogg, http://metablogg.blogspot.se/ – mycket bra skrivet om jämställdism).

Snälla du sa just inte ordet könsmaktsordning och blandade in det där i samma mening. Jag storknar. Varför är det så viktigt för enbart feminister att skylla på en könsmaktsordning, när alla som är insatta i ämnet vet att män även också drabbas av sådant där. Det kan inte vara en könsmaktsordning då, säger sig självt. Nu kommer ju ingen lägga ner ett skit arbete på det där när du hånat halva befolkningen. Den som tror på en könsmaktsordninge ska inte ha något i en debatt att göra.

Men men, jag kan efterlysa ett sådant inlägg där du förklarar vad DU tror könsmaktsordningen är, på vilket sätt den existerar. Jag har bara frågat efter ett sådant inlägg tjugosju gånger hos dig enbart. Det är en orsak till varför ingen feminist på denna planet kan argumentera för något sådant, det är för att det inte finns. Det ända vi ser är kopierade svar från någon annan som blivit debunkrade sen dag ett. Lycka till med inlägg som jag kräver nu, om du vill ha stöd från en större publik.

Larv,

Vem är du att kräva? Du kan inte ens kräva svar från folkvalda politiker, hur gärna du än vill. Än mindre av en privat aktör som Lady Dahmer.

Hade du dessutom läst lite mer på LDs blogg skulle du insett hur fel ute du är. Hon skriver ofta om hur könsroller påverkar BÅDE män och kvinnor, hur BÅDA könen formas efter rådande normer. Hur könsmaktordningen (förstår du ens ordet?) påverkar oss alla.

Precis som de flesta, har jag ibland undrat över vad jag skulle göra om jag någon gång i livet blev innehavare av ofantligt mycket pengar! Om jag var den där hemliga mångmiljonären som köpt en jackpot-lott i typ Årjäng, och som Aftonbladets nöjesredaktion nu söker med rubriken "vem är personen?" tätt följt av den obligatoriska bilden på den leende kioskägaren som sålt lotten. Tack vare LD behöver jag inte fundera längre.

Det absolut första jag skulle göra är att bjuda Lady Dahmer med notoriska ryggdunkare till Iran på en veckas studiebesök med tillhörande kost och logi. Jag skulle ta tjänstledigt för att ha tid att skriva brev och prata med myndigheter, allt för att göra resan möjlig. I nuläget kan jag inte komma på något som skulle vara mer värt pengarna! Jag förstår ju givetvis att LD inte riktigt tänkte till, och att inlägget är menat att innehålla vissa humoristiska inslag. Men att relatera talibanernas kvinnoförtryck med vad som händer under våra näsor och på allvar påstå att vi kan skåda samma strukturer, tankesätt och kvinnosyn i Sverige som i mellanöstern vittnar om massiv jävla okunskap. Det är lätt att ordbajsa, men jag tvivlar på att statliga tjänstemän som polis och militär har torterat och misshandlat dig för att du trodde att yttrandefriheten var för alla och startade en blogg?

Det skulle göra dig och många andra oerhört gott att någon gång lämna tryggheten och mjukisbyxorna hemma och få lite perspektiv. Det är svinlätt att med en knyten näve som vapensköld ösa skit över svenska män. Jag menar, vad är det värsta som kan hända? Att man får lite mothugg av någon stackars efterbliven jävel som knappt kan stava till patriarkat..

FREDRIK herregud tänk ett varv till. Att det är samma strukturer är inte synonymt med att de tar samma uttryck. Feber och täppt näsa är olika uttryck för samma sjukdom men det betyder inte att man jämställer fenomenen.

Du vet dessutom inte ett jävla skit om vilket perspektiv eller vilka erfarenheter jag har.

Du var duktig på att använda ordet "samma" däremot! Jag tror att du bara safar upp genom att hävda att samma strukturer behöver inte innebära att de tar samma uttryck. Nä visserligen inte, däremot så kvarstår det faktum att ni mysfeminister gärna relaterar till länder i mellanöstern. Precis som om ni vill vara en del av det enorma kvinnoförtryck för att kunna pådyvla ansvar på svenska män. Ni vill liksom ha en pytteliten bit av kakan från Iran för att kunna säga typ, fan ta dig Sven Johansson för att du är en del av de globala manliga maktstrukturerna som var roten i avrättningen på en afghansk kvinna igår.

Nä det vet jag inte. Däremot så vet jag att du bor i Sverige och bloggar. En lyx kvinnor i mellanöstern inte vågar drömma om! Dina dåliga erfarenheter skulle förmodligen ses som hela jävla himmelriket tillhörande godis och paljetter för majoriteten av kvinnorna i mellanöstern.

Fredrik: Hur tänkter du? Du menar alltså att LD och vi med feministiska åsikter strävar efter att anklaga enskilda personer? Tror du att de som är genusmedvetna är de som dömer människor för vilket kön de råkar ha? I så fall är du helt ute och cyklar, för det är nämligen så att det är precis tvärt om.

Det är ingen som pådyvlar svenska män ansvar för vad som händer mot kvinnor i hela världen. Den som är något sådär insatt är medveten om att alla människor bidrar till detta, oberonde kön. Och vi alla drabbas på lite olika sätt, beroende på vilket kön vi har.

Vad tror DU att orsaken är att en kvinna med orakade armhålor väcker så oerhört mycket ilska, att kvinnan i fråga blir förnedrad och hotad? Ser du inte att det i botten är samma struktur som i andra länder? Och även om vi har det jävligt mycket bättre här i Sverige än vad kvinnor i andra länder har, så innebär ju inte det att vi i Sverige är jämställda. Samma struktur präglar vårt samhälle, män som grupp har högre status än kvinnor som grupp. Och återigen, det är inte mäns fel!

Fredrik,

Jag förstår att du känner ett motstånd till att ingå i gruppen "svenska män" när de jämförs med talibaner.

Förtryck kan ha många uttryck. De kan handla om att kvinnor inte får gå ut själva, att de inte får jobba eller köra bil. De kan handla om att man inte får se ut hur man vill. I vissa regioner är förtrycken tydligare än i andra regioner, populärt är att jämföra mellanöstern med skandinavien.

Men, det betyder inte att förtrycket inte finns här. Hetsen mot kvinnan som visade sin håriga armhåla i tv visar tydligt att kvinnor i Sverige lever under ett förtryck. (Här kan en jämförelse till män som inte rakar bort skägget göras eftersom män med skägg inte mordhotas, tvärtom ses skägg som manligt).

Samma struktur som talibaner utövar mot kvinnor är samma strukturer som män utövar mot kvinnor även i vårt land. Sedan är uttrycket annorlunda, vi får t.ex. köra bil, rösta och blogga. Men vi får inte välja hur vi skall se ut, låta och röra oss. ("Du skall raka dig, du skall vara vän och inte ta för mycket plats, du skall stanna hemma om du är rädd att utsättas för brott").

Jag kom till exakt samma slutsats under en diskussion gällande burka mm. med mina klasskamrater häromdagen.

Det intressanta är dock att jag genom att påstå att trycket på att kvinnor skall raka hela sina kroppar, armhålor, ben, kön, för att vara accepterade som något min flickvän definierar som "knullbarhet" förhåller sig mycket likvärt till frågan om hur pass kvinnoförnedrande burka-kulturen kan te sig. Precis som slöja, burka, niqab och vad det finns för andra alternativ, är rakning en symbol för kvinnan som objekt för mannen eller männen.

Min åsikt får exakt alla att gå emot mig, både kvinnor och män, HUVUDSAKLIGEN KVINNOR.

Det börjar slängas kommentarer om hur hår(märkligt nog) är något naturligt manligt och ej kvinnligt, att kvinnor bara slutar raka sig för att provocera, att det är ohygieniskt mm. Slutligen slutar dock diskussionen med att det inte argumenteras mer utan att man skall hitta några särskilda sexuella preferenser som ligger till grund för mitt påstående. Någon fetish för hår vill jag dock inte påstå mig ha.

Jag funderar över varför uppenbarligen inte bara män blir provocerade när kvinnor väljer att inte raka sig, utan att även kvinnor reagerar starkt på att någon enbart hävdar tvångsrakning under hot om huvudsakligen skällsord som något kvinnoförnedrande. Men även där vill jag påstå att man kan se en koppling mellan Sverige och Iran som visas i bilden. När vi västerlänningar går emot deras kultur är det självklart att inte bara män som reagerar, för kvinnorna är det deras rätt att bära vad de vill och det är deras beslut, ingen annans. Samma sak för svenska kvinnor, det är kvinnans egna beslut att raka sig och ingen annans.

Men är det verkligen kvinnornas egna beslut när de hotas för att uppfylla kraven eller vill vi som människor bara väldigt gärna intala oss själva att vi har makt nog att bestämma över oss själva?

Fint tal och sann bild. Själv är mina föräldrar från Persien( Iran hette Persien innan det blev en islamisk revolution) och jag har varit där 6 ggr. Men jag måste säga att bara 15% av Irans befolkning är muslimer och folket där är väldigt upprörda för att Iran har blivit ett sånt här land. Detta kanske inte hade någonting med din detta att göra men jag säger bara det.
( Jag är mycket intresserad av politik, historia och religion)
Ilia Hosseinzadeh 12 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *