Kategorier
feminism & genus

"Om man klär sitt barn i en tröja med bilar så får man skylla sig själv om andra tror att det är en pojke"

Nöffis nya fina tröja! Småfolk! Jag ÄLSKAR småfolk. En T-shirt för STOOORA tjejer barn!
Inga knappar i halslinningen.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”"Om man klär sitt barn i en tröja med bilar så får man skylla sig själv om andra tror att det är en pojke"”

småfolk is the shit. 🙂

jag köpte en skitsöt liten dress därifrån till figge när han var nykläckt, som ovan fast grön med bilar, så söt!

Vilken fin tröja!! Och passar jättefint både till tjejer som killar:-) Jag köper gärna rosa tröjor till mina pojkar och de gillar det likväl som om nån av döttrarna vill ta på sig bla en spiderman-tröja:-)

Sen spelar det inte alltid någon roll hur man klär sina barn, folk tar fel på könet i alla fall. När mina tvillingar var små och tjejen hade en rosa overall och killen en blå overall på sig så nog fan tog folk fel på könet ändå:-D Nä, jag gillar könsneutrala kläder mest….sen får barnen vara med och välja kläder när de blir större:-)

Jag tycker det här med könsneutralitet har tagits alldeles för långt, jag förstår grejen, men ibland blir det ju fel åt andra hållet.

Lillan klär jag nästan enbart i hårdrockskläder, byxor, brunt, orange, gult osv & det är väl rätt könsneutralt & ibland kanske mer pojkigt än flickigt. Jag har dock även klänningar, någon till & med i rosa, men dessa används inte så ofta av mestadels praktiska skäl. Att inte rosa finns så mycket av är för att jag inte gillar rosa helt enkelt, jag tar hellre brunt, eller grönt.

Hursomhaver. Det jag ville komma fram till att JAG tycker är att det blir fel om man vägrar klä sin son i blått & sin dotter i rosa/klänning – då vägrar man ju genus så mycket att det blir så uppenbart åt andra hållet, man anstränger sig för att INTE bli genus. Förstår du hur jag tänker? Det måste finnas nån mellanväg att gå tycker jag.

Tackar för en förövrigt rolig blogg som jag halkade in på idag 🙂

hej hanna! och välkommen!

jag förstår hur du menar men jag håller inte med.

– varför är det viktigt att flickor får ha klänning?

– även om man utesluter EN färg (vilket inte jag gör medvetet) vad kan hända? Jag tvivlar nämligen på att alla föräldrar låter sina barn ha alla färger. Antingen är det nån färg som man tycker är skitful eller så är det nån färg man glömt bort. Har du verkligen ALLA färger i ditt barns garderob?

– varför är just blått och rosa så viktigt att barn får ha? Skulle jag säga att jag aldrig köper bruna kläder till ninja så skulle inte en jävel höja på ögonbrynet.

Ditt barn är sött men ser faktiskt ut som en pojke, men det är väl tanken från din sida antar jag, att ta bort allt feminint. Smaken e som baken 🙂

pojke — exakt vad – förutom hennes snippa – är feminint på ett icke könsmoget barn?? Nej jag försöker inte ta bort nåt eller få henne att se ut som en pojke. Vilken idiotism! Jag försöker att INTE få henne att se ut som vare sig eller. Jag vill att hon ska vara ett BARN i färggranna lekvänliga kläder.

Att detta ska vara så jävla svårt att fatta???

froidan låter jättefint – du kommer inte ihåg vilket märke det var?

Pojke: Jag undrar bara hur ett så litet barn kan se ut som en pojke? Eller en flicka för den delen. För ärligt talat kan kan inte se skillnad på pojke och flicka i den åldern om de t.ex. bara har blöja på sig. Jag tycker det ser ut som ett barn.

Å vaddå skylla sig själv om det är en pojke?

Vems problem är det? Inte är det ditt problem i allafall om andra tar fel. Det är ju deras problem, som har förutfattade meningar och antar saker hit och dit.

Min dotter har en turkos jacka. Igår var vi ute. Hon hade jeans, vita skor, en randig mössa och denna turkosa jacka. MEN i fodret på jackan så är det små små blommor. Det är alltså en "tjejjacka". När vi träffade folk så såg man hur förbryllade de blev när de inte kunde se vilket kön det var på bebisen. Och de frågade…. "eeeh är det en tjej… eller kille?" och man fattade ju hur HEMSKT det var för dem att inte veta direkt om det var en flicka eller pojke som de träffade.

Men inte mitt problem liksom! Och absolut inte dotterns! Det var dem som det blev pinsamt för. Stackare…

(för hur kan en flicka ha blått? och hur kan en pojke ha blommor? aaahh det går ju inte ihop. och hur kan man vara så korkad?)

Hej!

Gillar verkligen din blogg och är verkligt intresserad av "no poo". Har superkänslig hud och mitt hår med, kanske ska prova det där.

Tänkte bara på en grej, ska ni låta Ninjas hår bli långt, eller ska hon ha kort hår? Långt hår är kanske mer betraktat som ett kvinnligt attribut, bara kul att höra om hur ni tänker=) Finns det fler i Sverige som heter Ninja?

Åh, men Ninja är nog det sötaste barnet som finns, det där leendet är fantastiskt!

Jag tänkte lite på en sak med no poo, vad tycker du om Lush produkter, de är ju naturliga, vissa är veganska och allt är miljövänligt? Det är väl bra produkter ur ett no poo-perspektiv, eller? Och sen tänkte jag på det här med solskydd, en hel del solskyddsmedel innehåller ju tonvis med skit, vad skulle du t ex. skydda Ninja med (jag är en blekfis som verkligen behöver solskydd och använder sorter för barn, de är starka nog nämligen)?

Och, som vanligt när jag kommenterar: du är helt fantastisk, jag älskar att du tar upp viktiga saker som genus och kan säga det på ett klockrent sätt, du är lite av en idol för mig och jag är en stolt stalker 🙂

elin — långt hår på barn är så opraktiskt. Oavsett kön. Det blir en kortare frisyr. Kort lugg, hår till typ örsnibben eller nåt. Tänk progg.

karolina åh tack va kul att höra. det värmer. ang. lush så älskar jag deras produkter. de använder ju sls tyvärr i både sina balsam och shampoon. Skulle undvika deras shampoo om jag var du, men sls i balsam används i så minimala mängder att det inte gör nån skada.

när det gäller solskydd så har jag inte kollat ut nåt än, ska kolla runt. Men för mig är första prion att hon är skyddad. SEN kommer no poo.

magdis åh vad avis jag blir!! Är det den randiga? För den har jag letat efter. men den är slut överallt. buuuuuuu

Jag tycker det är lustigt, lite bisarrt nästan, att det så fruktansvärt viktigt för många att veta om ett barn är en pojke eller flicka. Är det så att man vill säga en komplimang kan man väl säga "vilket gulligt barn" eller dylikt.. Och inte något könsstereotypiskt som "vilken söt tjej" eller "vilken tuff pojke":( Keep confusing hehe:)

För jävla söt för att vara kille va 😉

Men spela roll, jag klär mina barn i mkt rött

för det passar så jävla bra i den färgen när det är lite mörka..o det är alla killar

vem har sagt att det är könslöst?? Vad är din poäng? Hennes snippa kommer liksom inte växa igen bara för att jag inte klär henne i rosa fluff.

Hanna

Varför är det FEL att vägra klä sin son i blått och sin flicka i rosa? Jag totalvägrar att klä Neo i blått – förutom jeans…dels för att blått är en färg som jag inte känner speciellt mycket för men också för att just blått är så urtypsikt könsrollsspecifikt för just pojkar och jag får utslag av det stereotypa…

men som sagt, jag är väldigt nyfiken på varför det är FEL..

Har du varit inne på Kappahl på sistone? Jag såg häromdagen bland det värsta jag sett ur kläder+genusperspektiv.

Två pyjamaser, en till "kille" och en till "tjej" (rosa och blå alltså). På den blå stod det "Mommys little hero" och på den rosa stod det "Daddys little princess". Så nu bojkottar jag Kappahl!

Googlade för att försöka hitta en bild på skiten (finns inte på kappahls hemsida) och hittade då detta, kände bara att jag var tvungen att lägga in länken här eftersom det är så kräkframkallande amerikanskt och så könsstereotypt som det kan bli. Hahaha!

http://www.daddys-little-princess.com/#links

Tjena! Vet inte hur jag hamnade här, men fan vilken beroendeframkallande blogg! 🙂 jag är barnskötare och vi har jobbat en del med genus och det är så jäkla intressant alltså. Har jämt mina "genus-brillor" på mig. Det är kul för nu har även min sambo sådana så han blir också irriterad över en del saker.

Människor här inne är väldigt fokuserade på kläder och det är väl naturligt eftersom det är det som syns. Vad som dock inte syns är "taltidutrymme" och bemötande. Kan du ana hur många ggr man får bita sig i läppen när föräldrna säger irriterande saker ang genus?!

Vi lät föräldrarna diskutera två genusrelaterade frågor på ett föräldramöte och det var jätteintressant att höra deras svar. Jobbade på Södermalm i Sthlm och där är folk faktiskt mer medvetna 🙂 dock en mamma som sa att hon var rädd att hennes son skulle bli "mesig". VA?!!!!! Man blir så jävla störd och tycker så synd om honom. Ingen vill väl vara tuff för jämnan?

Nä, jag kan prata i en evighet om detta… Det handlar om att BREDDA könsrollerna och inte byta som en del tror. För övrigt passade du i en turkosa tröjan! 😀

Ha't gött /Sofie

jo, visst gör småfolk fina kläder. men de är ju så helvetes dyra! 250:- för en t-shirt, hutlöst! så dyra kläder köper jag inte ens till mig själv.

så jag köper mycket sällan danska barnkläder, & bara när det är minst 50% rea. men, oftast blir jag tyvärr besviken på kvaliten och storlekarna. de krymper mycket & är tajta & korta, passar inte alls min son som är rätt stor för sin ålder (en nanoou-body i strl 86 är nästan för liten; min son är 7 månader & har strl 74-80 annars.). men de har väldigt fina färger & mönster, särskilt småfolk!

Jag håller fullständigt med dig, din dotter kommer inte få skäggväxt och basröst bara för att hon har en tröja med bilar. Jag blir verkligen förbannad på att barn från födseln ska pressas in i stereotypa könsroller… Tröjan är för övrigt jättefin! 🙂

Jag kan inte för allt i världen förstå varför folk orkar bry sig om någon skulle gissa fel kön på deras barn, vad sa hända? motvilligt könsbyte? Varför är det så viktigt?

Det är jätte larvigt och patetiskt att ta åt sig av att någon tror att deras flicka är en pojke eller tvärt om, jag läste en kommentar på en blogg en gång där en mamma skrv att hon "faktiskt blev jätte ledsen när någon trodde att hennes dotter var en pojke".

Get a life säger jag bara, jävla i-landsproblem.

Jag älskar att klä Sixten i rosa och rött, dels därför att klarrosa är den snyggaste färg jag vet, dels ur genusperspektiv. Tyvärr så har vi så sjukt lite pengar att vi inte har råd att köpa så mkt kläder och vi har ärvt en massa av min bror så de flesta av Sixtens kläder är mörkblå, mörkgrön, mörkgrå eller brunt. De flesta sätter jag faktiskt aldrig på honom, dels för att det är så tråkigt och dels ur genusperspektiv. De bruna funkar iofs väldigt bra med alla klara och glada färger. Så jag lägger de flesta egna pengar jag har på att inte göra min son till en genuspojkmonster utan till en individ med så mkt eget val som möjligt. Även om han tappar snoppen på kuppen. Hej svejs!

Missade att få med länken, iallafall: http://www.alltforforaldrar.se/prinsessan//2009/april/memini.html#comment där den blå jackan (för pojkar, vad annars) är vid och bra för lek och den rosa (för flickor, vad annars) är gjord som en kappa.. Och det är ju tur att tröjorna där det står storebror och pappa är mörkblå och mamma och lillasyster är rosa, annars kunde man ju tro att mamman är man och storebrorsan flicka.. TUR! Hur kommer det sig att det är så få som är lite innovativa och inte bara följer samma uråldriga jävla ström?

jag är ju vääääääldigt mycket för sött och puttignuttigt, rosa, spets och ja väldigt tjejjiga kläder på just flickor.

Det var alltid min dröm innan jag fick barn att de skulle se ut som små prinsessor med uppsatt hår och flätor…och jag kunde knappt bärga mig innan jag äntligen fick barn och det visade sig vara just en flicka. Det kunde inte bli en bättre start.

Hon fick verkligen se hela den där flickiga biten med just rosa, spets, klänningar, uppsatt hår osv osv.

Jag älskar rosa (även svart) på mig själv och har även köpt rosa i mängder åt mina två flickor.

Nu är den stora tjejen 9 år så nu har hon övergått till mer svart och tufft, nitbälte m.m…ja jag tycker sånt med är fint så mig gör det inget…men då ska de vara lite större som just hon är nu.

Inte så snyggt med svarta tuffa kläder och nitbälte på en liten bebis flicka.

Däremot min pojke han har haft både iron maiden, metallica, spindelmannen, star wars och döskalle kläder sen han var 1-2 år.

Det kändes på nåt sätt annorlunda, honom ville jag klä tufft redan från början.

Men han hade även haft lite normala finare kläder typ polarn o pyret kläder och han har även haft me & i m.m.

Alltså jag är ALLERGISK mot pojkkläder på flickbebisar…såsom bilar m.m

Jag HATAR det, jag mår liksom illa….blir lite småsjuk inom mig när jag ser det.

Men alla gör vi ju som vi själva vill och tycker.

Du tycker det är fint och då får du såklart klä dina barn hur du vill…absolut inget jag lägger mig i.

Fortsätt så om det är så du tycker.

Men själv skulle jag ALDRIG gjort det 🙂

Jag vill det ska synas på långt håll att "detta är en flicka"…utan att de ska behöva fråga en det.

De är ju oftast hårlösa som små bebisar och de ser ut som pojkar om de inte har flickkläder på sig.

När de är större som min stora tjej så ser man ju att det är en tjej och då gör det inget kan jag tycka att de har lite tuffare kläder.

men jag är väldigt så där…fickigt för flickor och pojkigt för pojkar.

Och det kan jag aldrig ändra mig på.

Sån är jag 🙂

för övrigt ÄLSKAR jag långt hår både på flickor och pojkar.

Finns inget sötare än pojkar med långt hår…speciellt om de är runt 5-6 år. Men ja även vuxna pojkar ;-).

Kort hår på flickor ser framförallt hemskt ut iallafall…

Har du så kort hår själv?

Varför inte?

Klart man ska klä sitt barn som man vill, tjejer gillar ju också bilar! MEN, om någon skulle säga "Vilken söt pojke" så får man ju ha förståelse för det, ofta är det bara kläderna på småbarn som kan ge hintar om könet (och bilar brukar kopplas till pojkar, trots att tjejer också gillar bilar…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *