Kategorier
feminism & genus

Patriarkatet: Är allt männens fel?

Oj vad det kravlar jämställdister ur alla hål. Man börjar tro att de fått vittring på nåt, nej just ja det var bara ett gäng feminister som kritiserade varandra och genast tror de att de har halva inne. MEN IALLAFALL. Det jag tycker är mest frustrerande med jämställdister och antifeminister är den totala avsaknaden av maktperspektiv. Det finns minsann inget patriarkat och det är männen som är mest diskriminerade. (Källa: Pär Ströms skitbok ”det är så synd om männen buhuhu” eller vad den nu hette) (HAHAHAHAH)

Men det är inte bara bland jämställdister och antifeminister som förvirring uppstått för säger man ”patriarkat” så blir det väldigt högtidligt och många ryggar tillbaka för nej, vi får väl inte skylla allt dumt på männen? (Får vi inte? Det är ju generellt män som grupp som har en massa skit på sitt samvete vågar jag påstå) Men jag fattar att det kan kännas främmande och det är en vanlig missuppfattning att feminismen och feministerna skyller alla orättvisor och ojämna maktstrukturer på männen. Så enkelt är det ju inte även om männen står för nästan allt våld och skit.

Det försätter dessutom väldigt många i försvarsposition samtidigt som feminismen avfärdas som en manshatande ideologi som går ut på att männen ska strippas på all makt samtidigt som vi vänder på rollerna och skapar en matriarkal diktatur. Typ. (Jo, jag vet SOUNDS LIKE A PARTY men låt oss vara lite seriösa nu)

Så vad betyder patriarkat då? JO! Patriarkat syftar på en könsmaktsordning (klicka och läs mer!), en samhällsstruktur, där mannen är överordnad och kvinnan underordnad; vilket kort och gott innebär att männen som grupp innehar större delen av den ekonomiska, politiska, sociala och strukturella makten i samhället. De regler och normer som finns i samhället hjälper till att upprätthålla patriarkatet och samhället består som bekant av både män och kvinnor vilket innebär att både kvinnor och män tillsammans bär ansvar för samt bevarar den ordning som råder.

SÅ DÄR JA.

Rabiesfeministen Fanny Åström har skrivit mer utförligt om patriarkatet här! ]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

63 svar på ”Patriarkatet: Är allt männens fel?”

Och jag har levt i snart 39 år utan att ha utsatts för någon patriarkal könsordning. Därav min förkärlek att angripa problemen med kvinnan som en utsatt kategori på ett mer generellt plan, inte utifrån ett könsrollsperspektiv. Låt oss komma till rätta med orättvisor, oavsett kön, hudfärg, ålder, funktionshinder, lyten..

För mig handlar diskussionen om patriarkatet inte om att individuella män medvetet trycker ner individuella kvinnor (det händer, men är nagot jag endast upplevt i undantagsfall). Snarare handlar det tex om ett arbetsliv där det klassiskt manliga ses som bättre. Det kan vara att folk far mindre ansvar eller anses ha mindre behov av en arbetsplats för att de arbetar halvtid, att det inte finns möjlighet att sla ner pa takten när barnen är sma (om man fortfarande vill ha en karriär), ”krav” pa att man ska jobba sena kvällar osv.

Problemen MED kvinnan …!?!?!?!?!?
Ja, det är ju också ett sätt att se det ……..
Utsatts för?
Försöker du hävda att du inte under 39 år inte stött på/uppfattat könsrollskrav, att män definierar det önskvärda på olika arenor, att män är de som innehar makt, att det råder skilda måttstockar för män och kvinnor osv .. så vill jag hävda att du endera levt mycket mycket isolerat eller är väldigt väldigt blind… (kanske för att du väljer att vara det)

Ej blind. Jag har självklart upplevt att andra diskriminerats pga sitt kön. Män som kvinnor. Har ej heller levt isolerat, då jag läst 7 år på universitetet (bl a sociologi och antropologi) och numer jobbar som IT-konsult. Jag vill bara peka på att maktstrukturer innefattar mer än att de som har fitta är ständiga offer.

Själv tycker jag en mycket intressant del är just den om vad kvinnor har för roll i att upprätthålla rådande kultur. Inte för att ursäkta eller lyfta skuld från män, utan för att se sin egen roll (feminister är ofta kvinnor). Det handlar inte bara om att förändra andra (även om det är viktigt) utan även om att skärskåda, ifrågasätta och förändra sig själv. Och det är ofta svårt och jobbigt.

Blir fanimej uppriktigt förbannad på folk som ska definiera patriarkatet och inte ens mödar sig till att researcha detta längre än i fem minuter. Patriarkala strukturer ahmen TACK FÖR DEN BACKLASHEN.
Här vääääldigt basic men bra sammanfattat:
Definition: Patriarchal (adj.) describes a general structure in which men have power over women. Society (n.) is the entirety of relations of a community. A patriarchal society consists of a male-dominated power structure throughout organized society and in individual relationships.
A patriarchy, from the ancient Greek patriarches, was a society where power was held by and passed down through the elder males. When modern historians and sociologists describe a ”patriarchal society,” they mean that men hold the positions of power: head of the family unit, leaders of social groups, boss in the workplace and heads of government.
http://womenshistory.about.com/od/feminism/a/patriarchal.htm

Bla bla bla bla bla! Män är skit. Män står tillsammans för krig, invasioner, våldtäkt, religion och allt annat som är vidrigt på den här planeten.
Gör någonting åt det? Skriva att allt är männens fel och samtidigt gå och lägga sig med en man varje natt?
Revolution! Ta tag i det på riktigt. Led oss mot en bättre värld.

Självklart bär både kvinnor och män ansvar för ett mer jämlikt och jämställt samhälle. Men vet du, ibland blir jag fullständigt urtrött på bilden som ni mer aggressiva feminister målar upp – att kvinnor alltid slår ur underläge. Är det verkligen riktigt sant i Sverige 2013? (Läs nu inte in att feminismen skulle vara oviktig, den är oerhört viktig, men ibland upplever jag en enorm offermentalitet bland vissa grupperingar av feminister.)
Och så undrar jag om jag får ställa en privat och kanske en smula ofin fråga till dig Lady D?
Står du på egna ekonomiska ben? Får ibland intrycket av att det är din man som är finansiär i ert hem? (Förlåt om jag tar fel). För mig blir det så oerhört dubbelbottnat att en feministisk kvinna tillåter att sätta sig i en situation där hon är beroende av en man som försörjer henne. DET om något är ju att upprätthålla den patriarkala strukturen.
Hur resonerar du kring detta?

Självklart finns det andra strukturer än den patriarkala. En egenföretagande kvinna från övre medelklassen har t.ex mer makt än en svart man från arbetarklassen. Osv. Osv.
När det gäller din fråga så börjar det lukta skuldbeläggande. Jag pratar gärna om vikten av egen ekonomi och det negativa att hamna i beroendeställning men att hålla kvinnor ansvariga för situationer som är en direkt produkt av patriarkala strukturer är unket. Kvinnor upprätthåller inte patriarkatet när de utsätts för det. De upprätthåller det däremot när de skuldbelägger.

Svara

Här hänger jag inte med. Om en kvinna på krogen blir förminskad och objektifierad av män och blir bjuden på drinkar, och denne någon väljer att spela med för att få gratis drinkar, är hon då inte utsatt för patriarkatet samtidigt som hon är medaktör? Och om jag skulle ifrågasätta henne i det läget, är jag då enbart en som unket skuldbelägger? (Vill ärligt förstå hur du definierar)

Aj, det sved! Bryr mig uppenbarligen om din åsikt. Jag är tacksam för ditt svar. Jag håller inte med dig i den frågan, våra åsikter går isär. Jag skulle tycka det var sjukt intressant att höra dig utveckla dina tankar kring detta och skulle gärna debattera för mina, men av ditt mycket korta svar så tolkar jag det som att du anser frågan vara färdigbehandlad så. Jag respekterar detta och tackar för att du ändå tog dig tid att svara.

men det är ju precis samma sak som att säga att kvinnor som rakar och sminkar sig är ansvariga för att upprätthålla patriarkatet. Vi indoktrinerar kvinnor i hur de ska bete sig under en hel livstid, bestraffar dem om de avviker och belönar dem om de gör som förväntat. Och sen kommer vi jokrar in; feministerna, och bara dubbelbestraffar. Tar dessa kvinnor som bara gör det de lärt sig och säger åt dem att det är deras fel att de är förtryckta för att de inte protesterar tillräckligt mycket? Hur långt sträcker sig vårt ansvar isåfall?
Att ”tillåta” sig bli förtryckt är inte att upprätthålla normer. Att skuldbelägga eller straffa kvinnor som gör si eller så, är dock det. Förstår du hur jag tänker nu?

Tråkigt att du uppfattar min fråga som ett skuldbeläggande.
Kanske är det så att de mer radikala och de mer liberala feministerna aldrig kan mötas i förståelse och nyfikenhet på den andres tankar? Att vi får enas om att kämpa för den fortsatta demokratiseringen mellan könen på olika fronter och med olika medel?
Allt gott till dig Lady D!

Kanonkommentar av dig Cecilia! Nej, de radikala kommer aldrig någonsin att kunna mötas – med någon överhuvudtaget.

@Moralfjant – ung & uppkäftig genushäxa: Och där har vi skillnaden på flera radikala och liberala. De liberala fortsätter att se ”er” som individer som tänker olika från gruppen medan radikala grupperar in alla liberala under en och samma etikett och bemöter dem som en grupp okunniga att tänka själva och annorlunda än ”sin grupp”.
Och där grupperade jag glatt in ”er” 😉 😎

Kvinnor slår alltid ur underläge när det gäller samhället och dess strukturer.
Jag ser inget problem i att se det.
Däremot har jag problem med att vissa vill dra jämförelsen mellan kvinnor som uppnått något och män som saknar makt. Prova istället att göra en mer verklighetsförankrad jämförelse där män och kvinnor inom samma arena jämförs.. kom sedan tillbaka och berätta när kvinnor inte slår ur underläge i ett samhällsperspektiv..

Ur inlägget:
”De regler och normer som finns i samhället hjälper till att upprätthålla patriarkatet och samhället består som bekant av både män och kvinnor vilket innebär att både kvinnor och män tillsammans bär ansvar för samt bevarar den ordning som råder.”
Ja, men den stora frågan är väl varför kvinnor anammar strukturer som är till men för dem själva? Vems definition och tolkning är det som får gälla?

Hej!
Det senaste dygnet har det ”poppat upp” flera inlägg om patriarkatet och vad det innebär. Alla är intressanta, men alla verkar även ha skilda definitioner av vad patriarkatet innebär och om det ens existerar. Finns det någon definition av patriarkatet som är allmänt accepterad eller är det upp till var och en att skapa sin egen definition?

Glömde en fråga i mitt mail som dock inte har något med detta inlägg att göra, men shoot. Vad är genuscertifiering? Det stod som en punkt på protokollet från föräldramötet på förskolan (en förälder på en annan avdelning hade tagit upp detta). Och du är ju min mentor i såna ämnen så upplys mig tack!

typ OT,
Skulle du kunna skriva ett uppföljande inlägg och berätta dina synpunkter på den tråd med alla inspirerande kvinnor du bad oss tipsa om?
Vilka kvinnor du inspireras av, vilka du tänker välja och sätta upp på väggen? etc. 🙂
Det var så inspirerande att se alla dessa kvinnor ur historien raddas upp!

Den dokumentären har en del faktafel, slutledningsfel och är bara en teori av väldigt många (med väldigt svag empirism dessutom).
Dessutom så säger folk att patriarkatet och kvinnoförakt uppstod i samband med klassamhället, d.v.s. det har ”bara” funnits i ungefär 10000 år. Paleoantropologisk forskning visar på att medellängdsskillnader fanns redan innan människan uppfann klassamhället.
I de primitiva samhällen som fanns innan detta så tros kvinnor haft mer makt över det abstrakta eftersom de ofta var läkare, samlare, odlare och tämjare av elden medan män bara definierades som jägare. (Jämför det med vissa patriarkala samhällen där män har olika yrken, medan kvinnor definieras som hemmafru)
Så det är direkt fel att säga – även om ovan teori om kvinnors korthet mot all förmodan skulle stämma – att det beror på patriarkatet eftersom samhällen under största delen av mänskligheten har varit odefinierbara eller matrilinjära, inte patriarkala.

Apropå ditt svar till p. Jag tycker nog att det är en stor skillnad på om kvinnor rakar och sminkar sig för sitt eget välbefinnande och kvinnor som tillåter sig att spela med i männens spel för att få gratis drinkar på krogen, då är hon i mina ögon en medaktör. Numer när män och kvinnor har inkomst båda två är det rimligare ur ett jämställdhetsperspektiv att var och en betalar ur egen plånbok. Som kvinna tycker jag inte att man kan plocka russinen ur kakan utan vill man vara jämtälld så får man löpa hela linan ut.

Ja smink kan i viss mån vara patriarkalt betingat det kan jag hålla med om men rakning av olika kroppsdelar har mer med bekvämlighet att göra anser jag.

Ja män har ju inte nylonstrumpor eller dom menstruerar inte det är två orsaker som jag kan se. Sen undrar jag varför du har en nedlåtande ton mot mig, jag menar vad kom det där skrattet ifrån, var det verkligen befogat.

Jag gör det trots att det är mindre roligt i allmänna duschar att vara hårfri, helt enkelt för att det är bekvämt när man löptränar mycket.
När det gäller (löp)träning så har kvinnliga normer vissa fördelar eftersom det eftersträvar fördelaktiga saker som hårlöshet och tights, något som anses fjollaktigt på män (vilket jag skiter i totalt och kör hårlös och med tights eftersom brännmärken på hela kroppen är ännu fulare och mycket mer smärtsamt).
Fast du har rätt att orsaken till att kvinnor gör det är samma som att män inte gör det – föreställningar om hur vi skall se ut. Däremot är det bekvämt (för löpare iaf) 😛

öhh, det gör vi. både här och där.
har inte sett en hårig pung på gymmet på länge. (och det kliar satan när det växer ut etc etc) Har själv hört tjejer använda utrycket ”söderpung” om icke rakade kulor. (inte ett positivt omdöme) Vad gäller ansiktshår så rakar nästan alla män sig på halsen och kinderna dagligen. Det är också rätt jobbigt. Det blir rött och infekterat. Men är valfritt. Precis som för tjejer. Men på vissa arbetsplatser ses det inte som vårdat med skäggstubb etc. Kan dock inte minnas när jag läste eller hörde gnäll om det från en man.
DET ÄR BARA HÅR. godammit.

valfritt? Får män höra att de är äckliga, omanliga osv om de låter bli att raka ansiktet? Om du på allvar tror att det är samma villkor för män som för kvinnor eller samma valmöjligheter så får du fan gå om grundskolan innan du kommer tillbaka hit.

Jag rakar mig av rent hygieniska skäl.
1. För att hålla vaginoser borta (ja, vissa kvinnors underliv mår bättre om det kan ”fläkta fritt” där nere)
2. För att urin och mensblod lätt fastnar och ger taskig lukt och fräschör
3. För att min kille ska komma åt mer hud samt slippa strån mellan tänderna när han går ned.
En rejäl hårtofs är enligt mig snyggare än ett underliv med väldigt lite hår, men för opraktiskt.

Jag vet inte riktigt hur du menar med att det luktar ofräscht om en inte rakar sig? Du har väl förmodligen en dusch och tvål hemma? Om du inte orkar duscha en gång om dagen kan du ju i alla fall tvätta av underlivet utan att stiga in i duschen?

Att det är befängt att kvinnor skulle raka sig för sin egen skull tycker jag är lite väl kategoriskt och enkelspårigt. Det finns fler sanningar än din LD.

Hej LD,
har läst din blogg till och från ett tag nu, och börjar faktist se ett mönster på det du skriver. Oftast handlar det om onödiga saker som smink, rakning och sådant som är valfritt.
Förstår inte riktigt varför du inte tar upp viktigare saker, som tjejen från Pussy riot som sitter i fängelse just nu eller nazismens framfört eller hemlöshet eller varför inte hederlig diskriminering i samhället(för alla människor)? Homofobin i Ryssland, t.ex är väl mycket viktigare än tjockisproblem? Det verkar som du tar upp det du mest är arg på.
Varför inte bara hjälpa andra och sluta hacka ner på människor som kanske inte håller med dig? Tycker bara det är lite obehagligt med människor som är aggressiva, oftast har dem oarbetade problem. Föredrar nog mer av en fredlig syn på det hela, tänk hippiekultur. 🙂
Håller däremot med dig när det gäller rasism och rejäla problem som alla påverkas av. Men i övrigt tycker jag att samhället är skit, har alltid varit skit och kommer alltid att vara skit. Människor förstör jorden, så varför bry sig om att män tittar på en? Förstår du vad jag menar?

Hej Olivia, här har du ett förslag: Varför tar inte DU och startar en egen blogg där du kan skriva om allt det där som är mycket viktigare än det jag skriver om? Säg till när det är gjort så ska jag komma in och läsa och berätta varför det du skriver om inte är lika viktigt som t.ex svälten i afrika.

Svara

vilken rolig sida!
jag har alltid lärt mig att hat inte leder någon vart. kanske feminismen kan lära mig ett och annat om det! 🙂 att läsa denna bloggen har redan gjort mig mer upplyst och intelligentare, tack så mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *