Kategorier
feminism & genus

Plötsligt så har jag fått nya utmaningar

Det finns bra märken som gör färgstarka, glada, mönstrade och icke-stereotypa kläder till barn. Småfolk, Polarnopyret och Villervalla är mina personliga favoriter och jag fyndar en del både på Tradera och reor. Just nu har Villervalla kört igång sin och jag har gjort en ordentlig beställning. Jag har märkt att ju billigare (och mer överkomliga) kläder är desto mer stereotypa blir de och desto snävare blir urvalet. Det är inte bara att välja bort HM eller Lindex som många anti-genus-idioter hävdar när de menar att valet är fritt. ”Bevara våra stereotyper!” liksom. ”Rör inte min prinsessavdelning!” Vi genusmedvetna kan ju handla nån annanstans. Eller? Men det som är så dumt och synd är ju just att de här fantastiska unisexkläderna som finns på annat håll faktiskt är lite för dyra. HM och Lindex är ju tio gånger billigare ibland. Jag köper kläder där för 79:- per tröja. Och jämför då med Villervallas ”rea” med 110:- för ett plagg. På REA alltså. Ett småfolksplagg går lätt på 225:- och då blir det svårt att förse ungarna med en full garderob. Jag kombinerar. Det är en bra lösning som funkar för mig. Jag handlar massvis med billiga schyssta tröjor och bekväma jeans på HM, Lindex och Kappahl. Nästan bara från pojkarnas avdelning dock eftersom att flickornas ackopanjeras av volanger, glitter, puffärmar och prinsesstryck och dessutom oftast kommer i snäva och obekväma modeller (typ low-cutjeans). Och så köper jag till ett par lite roligare plagg från andra märken. (igen; Tradera är en guldgruva!) Och det funkar. Till Ninja. Men nu har Tamlin kommit och plötsligt så har jag fått nya utmaningar. Han ärver ju givetvis Ninjas garderob som är fantastiskt bra och neutral. I det stora hela iallafall för jag märker att det finns ett behov för lite mildare färger och sötare plagg för att kompensera upp lite och tona ner det pojkiga. Tamlin har ju utöver att han fötts med snopp begåvats med en ganska bastant kroppshydda som antagligen kommer få omgivningen att ytterligare uppfatta honom som en ”stor och stark pojke”. Han blir nog en rätt så rejäl unge och där behöver jag väga upp lite så att han inte formas till en sådan där bully som man gärna behandlar grabbigt och buffligt.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

19 svar på ”Plötsligt så har jag fått nya utmaningar”

Gjorde av med lite pengar där jag med, det vart 4 plagg! Och jag håller med dig angående H&M och de andra butikerna. Så trist med deras indelning.

och en annan sak jag tänkt på är att framförallt på lindex tar alla fina färger och roliga mönster som finns för små barn 50-86 slut när man går över på storbarnsavdelningen. det är precis som om man gått över strl 86 så är man stor kille trots att man inte är det, och ska ha samma kläder som en 6 åring. gillas inte!

De forlorar nog sitt economies of scale nar de ar mindre foretag. Svart for dem att halla priserna da medan stora kedjor kan kopa/producera i bulk och da ta nytta av det nar de satter priserna. Vore ju battre om Lindex, HM etc kunde sammarbeta med de har mindre foretagen och faktiskt ta in deras grejer. Hjalpa till med lite draghjalp.

Ofta när det kommer något färgglatt lite mer unisex-plagg till de billigare butikerna så verkar storlekarna ta slut. Jag drar då slutsatsen att dessa kläder är populära hos föräldrar. Det känns därför konstigt att H&M mfl inte tar in mer sådant.

Vi är sådana som inte har råd att köpa de bästa kläderna som Villervalla och Småfolk utom nån gång ibland eller önska oss i present. Men det som gör mig nästan mest deprimerad är hur Lindex tex. gör framsteg och sedan backar 10 steg tillbaka. När Sixten var bebis (han är 3 nu) så köpte vi tex. en body med rosa traktorer på. Och några andra kläder från Lindex och Kappahl som visade att de uppenbarligen tänkt till. Nu är det hopplöst. Varför går de tillbaka för? Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå..:thumbdown:

Det är verkligen synd att de som tänker unisex är så pass dyra. Det är ju kvalité med såklart men måste man bli mer och mer stereotypisk ju billigare kläderna är?

Med största sannolikhet är det ju okunskap. De tänker ju att föräldrar vill ha puttignuttiga kläder till sina flickor och grabbiga kläder till sina söner.

Tack för tipset om rean! Storhandlade inför hösten åt båda barnen inför hösten nyss. Stora K ska börja förskolan då så nya grejer behövdes.

Har sagt det förr, och håller med dig. Fyndar basplagg på H&M, hallå, 30 kr för ett linne eller solmössa. Perfekt.

Tittade på Småfolk och när jag såg byxor (gröna velour) för typ 250 kr kände jag mig så himla ledsen. Men tvåpack finns utan problem på Ellos för under 100 kr. Grå och svart. Tack.

Tradera och Myrornas är det jag får handla på nu. Finns lite färg där också. Men bra mycket svårare.

Jag har fått "beröm" på dagis för att barna är färgglada och unisexiga (funderar på om den böjningen var alldeles opassande eller men ah..) men det är fan ett slit eftersom jag inte köpt ett enda plagg på genusmammasnobbnätbutiker. Det är för dyrt och mina barn tenderar att lämna kläderna utslitna nedfläckade och osäljbara när de växt ur dem.

Det blir till att man köper det mest könsneutrala från pojkavdelningen till snippbarnet och det mest könsneutrala från flickavdelningen till snoppbarnet så att det jämnar ut sig.

Gick och kollade på barnavdelningen på kappahl igår, inspirerad av dina inlägg. Måste säga att jag ändå inte tyckte det var så illa för bäbisar och yngre barn även om jag inte fattar varför de har en bäbisavdelning men sedan skiljer på könen både för små och stora barn. Vore det inte enklare att ha en barnavdelning och en storbarnsavdelning, folk kan väl se själv om det är kläder som enligt vår kultur är mer förväntade för flickor eller pojkar eller är de dumma i huvudet?

Men, men, kläderna. Jo, det fanns de där trista mörka pojkkläderna och tex helt omotiverat rosa mudd på jeansen men jag tyckte ändå att det fanns en hel del kläder som passade både flickor och pojkar och som var fina. Mycket randigt förstås men jag råkar gilla randigt så mina barn kommer nog att bli väldigt randiga ändå. Mannen brukar skratta åt att jag alltid köper randigt åt honom (och gärna till mig själv också men det märker han oftast inte).

Det var värre med de äldre barnens kläder, där var de nästan mer stereotypa än för vuxna men för yngre barn så tyckte jag det var ok. Jag utgår från att kombinerar man kläder från flera butiker måste man kunna få ihop en färgglad barngarderob utan att det blir extremt dyrt. När det gäller äldre barn blir det ändå svårare att föreskriva en viss klädsel, de kommer att ha egna åsikter som jag anser att man ska respektera (med äldre menar jag 5-13, efter denna ålder tycker jag föräldrar inte har något att säga alls om kläderna så länge de inte är direkt oanständiga eller extremt olämpliga för åldern.

Tror jag har rekomenderat denna sida förut, men den tåls att rekomenderas igen. Här finns en hel uppsjö med färger och former där det inte är vad man packar i brallorna som bestämmer modell eller färg utan man kan blanda fritt som man vill.

Framförallt tycker jag det finns mycket färgglatt att hitta till pojkar, vilket inte är speciellt vanligt måste jag säga.

http://www.snoozy.org/index.html

Tja och tack för en intressant blogg :thumbup:

En fråga gällande klädval, om dina barn skulle be om att få en jätte rosa klänning med volanger, skulle du då neka dem det eller skulle du vara öppen och låta dem bära både klänningar och neutrala kläder?

Har precis hittat hit och är jäkligt glad att ha något att läsa nu när jag jobbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *