Kategorier
feminism & genus

Problemet är att män som misshandlar kvinnor inte begår misstag

Just nu pågår en kampanj i USA; ”real men dont buy girls” och det finns mycket att säga om det dubbla budskapet den för med sig. Flera bloggare, bland annat Fanny och Lisa Magnusson har valt att kritisera det men det enda jag kan fokusera på är att Sean Penn får agera ambassadör för kampanjen. Sean Penn som på åttiotalet gav våldtäkt och kvinnomisshandel ett ansikte men som idag är hyllad, beundrad och älskad. En riktig man.


Och jag tänker på att samhället är så förlåtande mot män som slår och kränker, för det är vi även om vi bedyrar att vi inte är det. Speciellt om mannen ifråga har en förlåtande egenskap typ Lasse som är så snäll annars, ja frugan är ju ett rivjärn. Eller så ”fick han nog”. Eller så. Eller så är han känd och då kommer han undan med lite vad som helst för ”alla kan begå misstag” och så får han en andra chans och världen glömmer.


Och i vissa fall blir han helt enkelt belönad. Som Chris Brown. Att han har en förkärlek för att slå in kvinnors ansikten spelar ingen roll för han är ju så bra på att dansa och fantastisk på att sjunga så det gööööör ju ingenting. Alla begår misstag eller hur var det nu?

Men problemet är att män som misshandlar kvinnor inte begår misstag. Det är ingenting som bara råkar hända. Hoppsan liksom. Nej. Det är medvetet och kalkylerande och de har alltid en dålig kvinnosyn och våldsamma känslor i ryggsäcken. De är lättkränkta och jagsvaga narcissister. Och de gör alltid om det om de får chansen. Igen och igen och igen.

Glöm aldrig det.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

96 svar på ”Problemet är att män som misshandlar kvinnor inte begår misstag”

Jag tror på att förlåta. Däremot så är Penn inte ett bra val eftersom han begått brott mot kvinnor. Jag hoppas dock att han fått och sökt hjälp för det.

man vet inte om han gjorde det eller inte. vissa tror att han gjorde det och andra tror att folk har hittat på skiten för att kunna skriva om det och sälja skiten.

Fast tycker nog att Chris fick sitt straff ändå, han blev rätt hatad och han har inte alls fått speciellt mycket uppmärksamhet sedan dess och har han fått det har det alltid dragits upp om incidenten då han misshandlade Rihanna så tycker nog inte att folk är så super-förlåtande vad gäller just honom iaf.

Hade jag blivit misshandlad och min bild blev uppfläkt på en blogg så skulle jag känt mig kränkt, oavsett bloggpostens budskap.

Jag säger inte att man ska gömma den här sortens bilder. Jag säger bara att man kanske kan ta en bild på någon som i sådana fall tycker det är okej, och inte en läckt bild på någon som kanske inte skulle uppskatta spridningen. Bristen på respekt för henne blir ett upprepande av akten i sig.

Sånt kan man tänka på innan man publicerar bilder.

Jag ser på det hela som så att män som slår gör det av dåliga erfarenheter och brist på vettiga vuxna under barndomen.

Får man under uppväxten verktyg till att kommunicera och har man bra förebilder som visar hur man hanterar och uttrycker känslor i olika situationer behöver man aldrig ta till nävarna.. Antagligen har man även varit utsatt för människor som har missbrukat sin makt och utnyttjat dem på något sätt, för annars hade behovet att trycka ned, kontrollera och känna makt inte funnits där.

Jag tror med andra ord inte att det handlar om ovanligt grymma människor utan personer som har gjort som andra gjort mot dem. Jag tror med andra ord också att skulle man låta dem gå i terapi under en längre tid så tror jag att man med de allra flesta (vissa är alldeles för skadade, tyvärr) skulle kunna finna de bakomliggande orsakerna, förstå, bearbeta och lära om sig på nytt.

Killyourdarlings bra poäng, men jag hade faktiskt inte reagerat som du alls. Jag tror det är viktigt att man visar bilder som denna. Har rihanna uttryckligen protesterat mot bilden ifråga?

Ja, man kan ju undra vad som ligger bakom valet av Sean Penn. Min mamma gillar liksom inte honom pga det han gjort och jag visste inget av det han gjort förrän hon berättade. För mig är han "bara" en skådis.

Men vissa förändras, på det sättet att de lär sig hantera sina egna brister. Det blir lite paradoxalt med att de ska göra om det om de får chansen men det finns säkert de som fortsätter att vara "hajar" (en gång haj, alltid en haj). Jag kan bara relatera till ett sexuellt övertramp en man gjorde mot mig. Jag har en avsky mot honom som aldrig kommer försvinna men misstankar om att han ska göra om det finns inte och det är inte heller där min "dom" ligger. Den ligger ju i det personliga sveket mot mig.

Ja, det blir så konstigt att förklara.

Jag tror på medvetenhet. Om vilka som gjort vad och att man ärligt och öppet tar avstånd till det de gjort men också håller ett öppet sinne till förbättring.

Jag tror Brown fått ett bra straff, till och med Obama fördömde hans handlingar. Däremot så hoppas jag att han fått hjälp med, för utan hjälp så gör en sådan individ som inte kan hantera sina känslor garanterat om det.

Tycker det är fel att man för "resten av sitt liv" ska dömmas för ett fel/misstag man gjort, speciellt när i det här fallet med Cris Brown inte återupprepar misshandeln. Såg honom när han intervjuades av Tyra Banks, han har inte haft en lätt barndom. Bland annat är han uppvuxen med en pappa som bankade skiten ur hans mamma. Detta är ingen ursäkt men den som läst psykologi och sociologi vet vad hur en sådan barndom kan påverka en i det vuxna livet. Vill för förtydliga jag att jag INTE ursäktar mäns våld mot kvinnor men man bör ta med hela bilden innan man dömmer folk för all framtid!!

Pinglan

det är ingen ursäkt att fortsätta på samma vis som föräldrarna. SÅNT JÄVLA SKITSNACK!!!! Man VÄLJER hur man behandlar andra, alla blir inte som sina föräldrar. Man har val här i livet.

Marianne: du har fel, så enkelt är det inte, barn genomgår utvecklingssociologi bland annat och vi människor har inte så många fria val som vi vill tro.

Jag tycker att en del kommentarer här illustrerar precis det som LD tar upp i blogginlägget. Det är klart som fan att det finns saker som inte borde betraktas som misstag, misstag är att råka göra fel. För mig så är det rätt självklart att ingen har "råkat" slå Rihanna sönder och samman, det där är något som en störd person gör en person som inte har normal empati och respekt för sina medmänniskor.

Min lillebror blev överfallen och misshandlad så att han såg helt förjävlig ut i månader efteråt, jag kommer aldrig att känna någon empati eller förståelse för de två killarna som gjorde det, de slog nästan ihjäl honom och sparkade honom i ansiktet när han var medvetslös, gång på gång. Det var alltså en människa de inte kände, fatta hur jävla sjuk i huvudet man måste vara för att spöa upp personen som man lever tillsammans med och som man påstår att man älskar.

Då förtjänar man ingen förståelse eller förlåtelse. och när det gäller "han såg hans pappa spöa hans mamma" men bu-fucking-hu…

När det handlar om kändismän som slagit eller våldtagit kvinnor så är folk jävligt förlåtande, "Man kan inte döma ut honom för all framtid för ett enda snedsteg" låter det då. Men en pedofil som slår eller våldtar ett barn ska helst avrättas. Det är intressant vad folk gör skillnad på våld och våld.

Tycker dock att folket som kommenterar verkar väldigt dåliga på att skilja mellan förklaring och ursäkt. Det finns alltid faktorer som FÖRKLARAR ett beteende. Men inte alltid en URSÄKT.

Sen får man faktiskt aldrig glömma att människor är kapabla till förändring. Och att döma för all framtid IBLAND kan vara lika trångsynt som att tro att alla genusmedvetna förvägrar sina döttrar rosa.

Det finns män som inte gör om det. Man kan förändras, man kan ångra sig, osv. Tycker det är helt åt helvete att det förekommer, men också att man (är) kan vara värd en andra chans.

LD: När du säger "Och de gör alltid om det om de får chansen. Igen och igen och igen." Så undrar jag vad är en "chans"?

En man kan alltid slå en kvinna, han har alltid "chans". Det är ju lätt för en man att slå kvinnan fysiskt.

Det är inte klokt vad många som faktiskt sitter här och ursäktar män som misshandlar!!!! Som om de gjort ett litet misstag som att bränna vid middagsmaten el dyl. Det är helt sjukt. Man kan inte ursäkta sina handlingar på det förflutna. Ska andra människor lida pga man själv ev råkat illa ut? Sen är jag inte alls säker på att det hänger ihop. Finns det någon forskning på det? Teorin att pedofiler själva varit utsata för pedofili var i alla fall inte sann. jag skiter i hans barndom, han misshandlade sin flickvän och det är ett brott och omoraliskt på alla sätt!!!! Jag tyckr han och alla andra män som misshandlar är stora skitar som borde få spö själva. Mna slår inte, så enkelt är det. Och sluta att ursäkta dessa as.

Anonym, du verkar ju helt bakom flötet.

Varför försvarar du Brown med argumentet att ingen vet om han gjorde det eller inte?

Chris Brown har ju offentligt erkänt och gått ut med att han misshandlade rihanna, och att han har växt upp med snedvriden kvinnosyn.

Varför försvara genom att påstå att han inte alls slog henne, eller att ingen vet om han gjorde det? Ganska dumt..

Och när får de en chans? När en kvinna blir uppkäftig? Så betyder det med din teori att det är kvinna som ger chansen till dem?

Correct me please if I am wrong

När jag tänker efter så beror det på hur grov misshandeln är också…skulle ha svårare för en "andra chans" om jag var Rihanna.

Skrämmande att läsa många av kommentarerna… Vilka bevisar just hur viktigt och träffande inlägget var. Undrar om ni skulle vara lika förlåtande om det handlade om er bästa väns man, eller systers eller nån annan kvinna ni brydde er om. Man "råkar" inte misshandla någon. Inte ens en gång. Men det är klart, stackars alla män so inte kan kontrollera sej, som haft taskig barndom å som faktiskt måste få en chans till. Stackars stackars! Å jäkla bitch som va så jobbig mot honom å ba fick hans bägare rinna över. Jääää

"Jag tror att Emma kanske menar att det är lite märkligt att du fascineras av en seriemördare men fördömer slagkämpar.."

Jag förstår inte varför det skulle vara märkligt. Man kan tycka att det är intressant/fascinerade att läsa om en sak men samtidigt fördöma den. Tex, man är väl knappast för folkmord bara för att man tycker det är intressant och läsa om andra världskriget eller andra historiska händelser?

Låter ju jättekonstigt att man automatiskt skulle dra den slutsatsen.

Mollan: jag förlåter, för vad säger det faktum att inte kunna förlåta om en människa? Och ja, jag har en närstående som misshandlats om och om igen. Jag har förlåtit, straff utdömer staten och jag vill förbli mänsklig och inte bitter.

Att skylla på en taskig barndom är inte riktigt ett rimligt argument. Dels för att inte alla som är offer för en dålig barndom och uppfostran inte blir förövare (att man har en disposition att bruka våld är inte samma sak som att vara determinerad att bli kvinnomisshandlare), dels för att individen fortfarande innehar sin autonomi. Att ha vuxit upp med en frånvarande förälder eller att bli matad med dålig kvinnosyn förändrar inte det faktum att en vuxen människa förstår vad som händer när man slår, man förstår syfte och konsekvenser av sitt handlande. Det är inte acceptabelt beteende helt enkelt.

Vi tjejer som slår då? Är det mer okej? Kan kvinnor slå för att "man fick nog" eller liknande?

För det har jag gjort. Det har bara brustit. Jag har inte kunnat hantera aggressionerna.

Det är faktiskt sällan medvetet. Det är inte kalkylerande, utan impulsivt. Jag är inte lättkränkt, jag-svag eller narcissist.

Fast jag är kvinna, då kanske ekvationen går ihop?

Våld är aldrig okej, oavsett om man är man eller kvinna.

Men man ska heller aldrig tro sig sitta på svaret på anledningen till varje enskilt fall.

Jag tror på att det går att förlåta och det gör inte att jag på något sätt accepterar våld mot kvinnor. Brown blev ju tydligen misshandlad som liten, ingen ursäkt men en förklaring till att han inte vet hur man hanterar konflikter på annat sätt. Jag känner inte honom precis som du men hoppas innerligt att han sökt hjälp.

Håller helt med dig om Penn förresten. Förlåtelse kan man kanske få om man förtjänar det, men han brusar ju fortfarande upp så fort någon ens nämner det. Låter inte som en kille som tagit ansvar för sina handlingar.

sen ska ni också veta att i ungefär 50% av fallen där våld i en relation förekommer blir även barnen utsatta. Allt från verbalt till fysiskt och rena våldtäkter.

å våldtäkterna har inget med sexuell njutning att göra i dessa fallen utan är bara ett sätt att visa makt över den partner som blir utsatt.

har haft en hel termin då sådant här togs upp på universitetet.

Det finns olika slags män som slår. Var på en föreläsning om detta förra veckan. Han som föreläste forskar om genus och maskulinitet/våld.

Det finns de män som du nämner som psykiskt bryter ner kvinnan och misshandlar henne på ett medvetet och kalkylerande sätt. Antagligen väldigt många. Det finns också de som reagerar i stunden, precis som vi kvinnor kan göra, och slår till den andra av frustration i ett bråk. (Menar inte att det är mer ok precis som jag inte tycker att det någonsin är ok att en vuxen slår ett barn).

Menar bara att det var intressant att höra om detta.

Jag tycker väl inte heller att en lösning är att fördöma männen resten av livet (inte för att du skrev det heller). Många vill ha hjälp. Det som de har gjort är fortfarande aldrig ok. Det är hemskt och fruktansvärt. Många vet om de själva, vissa kanske inte. Vet inte vad jag vill säga riktigt, förstår att det kan verka som att man accepterar det han gjort när man förlåter honom, när man ger honom ett pris. Men det finns i alla fall olika slags kvinnormisshandlare, det var väl det jag ville säga. Menar inte att något är ok.

Det hör till saken att i USA var det lagligt att våldta sin partner fram tills 90-talet. Det började kriminaliseras på 60- eller 70-talet, men då det är något som varje delstat gör själv, tog det alltså 25 år innan det slagit igenom i hela landet.

Nathalie har en viktig poäng, det är viktigt med att hitta förklaringar för att kunna förebygga våld och angripa de riskfaktorer (risk för utagerande i våld eller annat oacceptabelt beteende)som identifierats på ett så tidigt stadium som möjligt, detta för att kunna förebygga våld. Detta är inte alls samma sak som att ursäkta eller bortförklara. samhället måste vara så moget i en civilisation att det kan skilja mellan att kraftigt ta avstånd från ett visst beteende hos en individ och att ta helt avstånd från hela individen (det sistnämnda utgör en risk för ökat våld istället). Jag kan inte se att det i Sverige i allmänhet finns något för våld mot kvinnor stödjande kollektiv bland andra män, det är istället tvärtom i få subgrupper där en man skulle få stöd för ett så fruktansvärt beteende som att fysiskt eller psykiskt misshandla sin kvinnliga närstående.

Nathalie har en viktig poäng, det är viktigt med att hitta förklaringar för att kunna förebygga våld och angripa de riskfaktorer (risk för utagerande i våld eller annat oacceptabelt beteende)som identifierats på ett så tidigt stadium som möjligt, detta för att kunna förebygga våld. Detta är inte alls samma sak som att ursäkta eller bortförklara. samhället måste vara så moget i en civilisation att det kan skilja mellan att kraftigt ta avstånd från ett visst beteende hos en individ och att ta helt avstånd från hela individen (det sistnämnda utgör en risk för ökat våld istället). Jag kan inte se att det i Sverige i allmänhet finns något för våld mot kvinnor stödjande kollektiv bland andra män, det är istället tvärtom i få subgrupper där en man skulle få stöd för ett så fruktansvärt beteende som att fysiskt eller psykiskt misshandla sin kvinnliga närstående.

Anonym, det du skrev längre upp, vem fan skulle erkänna till att misshandla någon för uppmärksamhet och chansen att tjäna fler pengar? LOL sannolikt.

Tilläggas kan att jag har full förståelse för att drabbade av våld eller närstående till dem absolut inte kan avkrävas någon som helst förståelse eller empati för gärningsmannen. Vad jag menar är att rättssystemet i en civilisation inte får bygga på hämnd och hat.

Tilläggas kan att jag har full förståelse för att drabbade av våld eller närstående till dem absolut inte kan avkrävas någon som helst förståelse eller empati för gärningsmannen. Vad jag menar är att rättssystemet i en civilisation inte får bygga på hämnd och hat.

Svar till Leah: Du skriver "Jag tyckr han och alla andra män som misshandlar är stora skitar som borde få spö själva. Mna slår inte, så enkelt är det. Och sluta att ursäkta dessa as." och jag förstår inte hur du resonerar. Du säger att det är fel att slå, men du tycker ändå att män som misshandlar borde få spö?! Du motsäger ju dig själv. Förstår inte hur man kan tänka sådär, det fungerar inte att ge tillbaka med "samma medicin"! Man kan inte straffa ngn som slår, med att slå denna. Då gör man ju lika fel själv! Eller?

Tror inte att mannen nödvändigtvis behöver slå sin tjej i nästa förhållande bara för att han gjorde det i första. Kan ju också insett sina misstag. Dock rättfärdigar detta inte vad han gjorde.

ser du på kvällsöppet på tv 4 om könsroller och barn, jag blir tokig på att så många är sådana bilogister fortfarande. Jisses… Du hade passat perfekt i panelen för att få lite motvikt till alla idiotiska argumnet!

Ingen. Men jävligt kul att du bara tar upp alla "fel" på män & inte kvinnor. Förutom när det gäller kvinnor som inte hålle med dig om hen. 😀

Jag förstår att det inte bara var en olyckshändelse att Chris slog Rihanna, men kalkylerande… ? Och att du talar för alla som misshandlar känns lite väl? Det finns nog olika sorters misshandel också, på samma sätt som det finns olika pojkar och flickor. Att dra samma förklaring till alla män som misshandlar kvinnor är lite konstigt i mina ögon. Ros: Fint att du pratar om det här med hur man "slätar över". Jag fattar inte varför Chris brown gör glada låtar.. han borde sörja fortfarande…

till du anonyma som skrev att det inte betyder att man är för folkmord för att man är intresserad av andra världskriget: Visst är det så! Men om man kallar sig "Lady Göring" och har en bild på Himmler på sin blogg skulle folk nog börja undra, inte sant?

@ Tjejensomslår

Tack, för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag tycker det är viktigt att fler tjejer berättar att de utsätter andra för våld liksom fler killar berättar att de blir utsatta för våld. Då kan vi få en bra klimat där alla får den hjälp som de behöver.

Jag vet ju inte om du redan gjort det men eftersom att du skriver att du har aggressionsproblem rekommenderar jag att du kontaktar din lokala socialkontor, kvinnojour, mansjour eller frieborgsverksamhet , både för din och andras skull. För som du skriver våld är aldrig okej.

Jag instämmer med LD då det gäller att populära personer oftare inte får lika mycket kritik eller till och med stöd än opopulära/okända personer. Detta är helt fel anser jag, man ska alltid kritisera våld oavsett vem som utövar det. Våld är alltid förkastligt.

När det kommer till Sean Penn tycker jag det låter som om det är samma tänk som när man tar en ex-nazist i en tolerans och antivåldskampanj. Det är väll ett sätt att sona sina brott så att säga.

Sista stycket i LDs inlägg stämmer dock inte. Det finns olika typer av relationsvåld där en del stämmer med LDs påstående.

Episodiskt våld är kan man säga är våld som en del av en gräl eller argumentation. Det handlar oftast om bristande självkontroll då man inte kan hejda sina aggressioner. Detta våldet som utövas lika mycket av båda könen är oftare mindre grovt och systematiskt. Det tenderar också att användas av båda parterna i relationen.

Intim terror är våld som ett sätt att kontrollera någon. De mer bidragande faktorerna är missbruk, psykologiska problem, låg status, det finns även mindre bidragande faktorer som tex dålig kvinnosyn. Könsfördelningen här ca 25-35% manliga och 65-75% kvinnliga offer. En del forskare menar att dessa siffror beror på att män generellt sätt är större och starkare än kvinnor och där av får större effekt när de tar till våld. Vidare menar man då att kvinnor i större utsträckning använder sig av psykologiskt våld, detta är dock inte fastslaget då det inte finns tillräckligt med forskning i ämnet.

@ Tjejensomslår

Tack, för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag tycker det är viktigt att fler tjejer berättar att de utsätter andra för våld liksom fler killar berättar att de blir utsatta för våld. Då kan vi få en bra klimat där alla får den hjälp som de behöver.

Jag vet ju inte om du redan gjort det men eftersom att du skriver att du har aggressionsproblem rekommenderar jag att du kontaktar din lokala socialkontor, kvinnojour, mansjour eller frieborgsverksamhet , både för din och andras skull. För som du skriver våld är aldrig okej.

Jag instämmer med LD då det gäller att populära personer oftare inte får lika mycket kritik eller till och med stöd än opopulära/okända personer. Detta är helt fel anser jag, man ska alltid kritisera våld oavsett vem som utövar det. Våld är alltid förkastligt.

När det kommer till Sean Penn tycker jag det låter som om det är samma tänk som när man tar en ex-nazist i en tolerans och antivåldskampanj. Det är väll ett sätt att sona sina brott så att säga.

Sista stycket i LDs inlägg stämmer dock inte. Det finns olika typer av relationsvåld där en del stämmer med LDs påstående.

Episodiskt våld är kan man säga är våld som en del av en gräl eller argumentation. Det handlar oftast om bristande självkontroll då man inte kan hejda sina aggressioner. Detta våldet som utövas lika mycket av båda könen är oftare mindre grovt och systematiskt. Det tenderar också att användas av båda parterna i relationen.

Intim terror är våld som ett sätt att kontrollera någon. De mer bidragande faktorerna är missbruk, psykologiska problem, låg status, det finns även mindre bidragande faktorer som tex dålig kvinnosyn. Könsfördelningen här ca 25-35% manliga och 65-75% kvinnliga offer. En del forskare menar att dessa siffror beror på att män generellt sätt är större och starkare än kvinnor och där av får större effekt när de tar till våld. Vidare menar man då att kvinnor i större utsträckning använder sig av psykologiskt våld, detta är dock inte fastslaget då det inte finns tillräckligt med forskning i ämnet.

Vad är egentligen målet med dessa diskussioner? För mig är svaret enkelt, för att öka förståelse och för att samhället ska kunna erbjuda en mer effektiv och bättre hjälp till de utsatta, såväl kvinnan som mannen och barnen som blir drabbade.

Precis som någon innan skrev så finns det förklaringar till misshandel som inte är likvärdigt med ursäkt. Vi måste se till dessa förklaringar för att förstå misshandeln och för att kunna hjälpa de utsatta. Jag tycker även att Lady Dahmer har väldigt fel i att säga att män som misshandlar alltid har en dålig kvinnosyn. Min starkaste erfarenhet av kvinnomisshandel har inte bestått av en dålig kvinnosyn, absolut inte. Mannens problem som låg till grund för kvinnomisshandel hade ingenting med negativ kvinnosyn att göra.

Däremot så är det aldrig ett litet misstag med en kvinnomisshandel(parrelation), det är inget hoppsan jag råkade gå över gränsen men nu ska jag skärpa till mig. Det är alltid ett enormt grundproblem hos förövaren som inte går att bara ”skärpa till”, förövaren behöver hjälp.

Vi kan inte heller vifta bort förklaringar i stil med att dessa förövare själva har upplevt mycket liknande hemska situationer under deras uppväxt. Detta är ett stort grundproblem vilket många inte verkar förstå. De som aldrig upplevt att växa upp med övergrep och misshandel i hemmet kan aldrig förstå den psykiska stress som sätts in i hjärnan på barnet. Denna stress försvinner inte av sig själv, här måste samhället öppna upp ögonen och fånga upp de barn som har blivit utsatta/bevittnade till våld i hemmet. Barnen blir inte ”bra” bara för att förövaren hindras från att längre utföra övergreppen, barnen behöver bearbeta den stress de formats i vilket de flesta barn i dag aldrig får chansen till.

Nej, det finns ingen motsättning i det jag skrev. Män som spöar borde få spö-jag står för det till hundra 100%, speciellt i ett samhälle där de antagligen inte får något straff/milt straff för sina fruktansvärda gärningar. Jag skulle gladeligen slå en sådan man-om jag var stark nog. Jag tror faktiskt att det är det enda som får dessa män att änka efter före nästa gång. För många år sedan, kanske 20 år sedan , var jag och dåvarande sambon på väg en sen natt. Då hörde vi en kvinna skrika och jämra sig i en skogsdunge. Vi sprang dit och fann en kvinna, bar på överkroppen kämpa för att komma fri från en gubbe som satt på henne. Min sambo skrek åt honom att sluta, då vänder sig skiten om och flinar. Vi ser då att kvinnan är sönderiven. Jag måttade då ett slag mot gubben rakt i ansiktet-han flinade fortfarande, och min sambo gav honom en omgång. När min sambo var klar grät mannen och låg och kved, så han fick smaka sin medicin. Mannen bodde i vårt område, och var livrädd för oss-vi fick sedan höra att han trakasserad kvinnor i åratal, men plötsligt slutat….så ett kok stryk mot en man som missbrukat våld i åratal hjälpte faktiskt. Den bästa lösningen? Vet ej. Men tydligen i detta fall.

#Jo Vargtass

FY FAN!!! Jag blir blir förbannad på hur korkade människor det finns 😡 Det är sånt där som förstärker fördomarna om att tjejer vill bli dåligt behandlade :thumbdown:

Ni som ylar om en andra chans och förlåtelse, vet ni alls vad ni pratar om? Har ni någonsin råkat ut får något själva? Förstår ni hur en del saker man blir utsatt för påverkar en för resten av livet? Mardrömmar, ångest, svårt att lita på folk, rädslor, flashbacks… listan över psykiska men kan göras lång.

När en person VÄLJER att utsätta en annan person för våld och kränkning ger den samtidgt offret rätt att bestämma när det är dags att avsluta, gå vidare och förlåta. Det är offrets perspektiv som är det viktiga Vissa brottsoffer upplever att de aldrig får en andra chans, så varför skulle deras förövare få det då?

Någon skrev att det kan vara ett sätt att sona sina brott, när en exförövare ställer upp som representant för kampanjer. Det är ju enbart för förövarens egen skull, för att de ska få känna sig bättre, men varför är det över huvud taget viktigt att de ska få göra det? :thumbdown:

Jag tänker på det där som han gjorde mot Rihanna så fort jag hör hans nya låt på radion… Tänker, hur kan han få fortsätta och släppa låtar och hur kan han vara så poppis efter allt ha har gjort??? Sjukt!

Föresten – du får gärna testa poledance istället för mig! 😉

Jag tycker personligen att det är bra när folk inser att de begått fel, ändrar sitt liv och låter detta ske publikt. Sean Penn hade kunnat undvika kampanjer som dessa och ingen hade någonsin förknippat honom med våldsamt beteende mot sina partners. Nu gör han däremot tvärtom och jag gissar att du knappast är den första som ifrågasatt hans medverkan. Hans medverkan visar på hans förflutna och att han är medveten om att bilden inte är enkel; kudos.

Dessutom är han inte samma man nu som han var då. Han är killen som bosatte sig i slummen i Haiti för att hjälpa fattiga och utsatta medans alla andra bara skickade en slant eller poserade med en check. Han har definitivt paid his dues.

Forgive, not forget. & ja, män som slår kan förändras, men man kanske inte måste vara där med honom undertiden han gör det..

Du har en väldigt förenklad bild av vad misshandel mot en partner handlar om. Jag har varit våldsam mot en tidigare partner då jag hade vants in vid våldsamt beteende under min barndom då jag blev illa behandlad. Kunde jag förändra det? JA & det var inte ens speciellt svårt! Jag behövde bara vakna upp & inse att jag inte ville bli som min mor. Alla män som slår är inte fucked 4 life.

Hej. Jag fick tårar i ögonen när jag läste inlägget som du har skrivit. Jag var tillsammans med en kille i 6 månader. Under hela den tiden så misshandlade han mig psykiskt och fysiskt ibland och våldtog mig varje kväll. Han slog mig aldrig till en början, utan bara var otroligt nedvärderande och fick mig att känna som om att om jag gjorde slut så hade jag ingen. Ingen älskade mig, förutom honom och det var hans sätt att visa sin kärlek till mig. Han var dum och sen gjorde upp för det dagen efter med att säga något som gjorde mig glad.

Jag förstod inte att det han gjorde var fel. Jag vet inte ens om jag har riktigt förstått det nu heller, 2 år senare. Inte ens när min barnmorska sa att jag hade gått sönder och att om det fortsätter så kommer jag aldrig kunna ha ett normalt sexliv igen för min kropp är inställd på att sex alltid gör ont. Och hon hade så rätt.

När jag gjorde en anmälan mot honom så bara fick jag ett brev om att åtalet var nedlagt. Så kankse det som han gjorde var så fel ändå, tänkte jag.

Att läsa ditt inlägg fick mig att se hur det kanske faktiskt inte var mitt fel att han slog mig, band mig och släpade mig runt lägenheten och våldtog mig. Jag vet ju egentligen inte vad jag gjorde för att göra honom arg.

Det är nog rätt som du skriver, de gör inte misstag. De är fullt medvetna om vad de gör. Och de är jävla mansgrisar. Jag kommer aldrig, och jag tror inte att någon som har blivit utsatt för samma sak, kommer förlåta den mannen som gjorde det. Den där förbannade äckliga mansgrisen.

Tack <3

min pappa slog min mamma, hon lämnade honom s¨å jag kommer inte ihåg det. jag är självklart oerhört stolt över min mamma som var stark och lämnade. men jag kan inte hata min pappa! jag hatar vad han gjorde mot min mamma, men inte honom. han har aldrig varit annat än underbar mot mig, han hade en sjukt hemsk barndom och han har gått i terapi och samtal och har lagt sin aggressivitet bakom sig. så säg inte att män inte kan förändras. sluta säga att män som slår är onda! min pappa var aldrig ond, han var en människa som hade missbruksproblem. jag älskar min pappa, men jag hatar vad han gjorde. saker och människor är komplicerade.

Det är ALDRIG offrets fel, ALL skuld ligger på förövaren vad än hen försöker att intala en.

Det finns dock bakom liggande faktorer till varför förövaren är förövare. Det betyder inte att ansvar eller skulden minskar för förövaren. Istället innebär det att en förövare kan bli bättre om den får rätt hjälp. Förövaren är inte ond även om handlingarna är det.

Om man är offer kan man dock aldrig hjälpa förövaren. Jag har hört flera historier av både män och kvinnor utsatta för ”intim terror” av en partner eller en förälder och det har aldrig blivit bättre eller gått över. Det ända man kan göra är att lämna personen och söka eller ibland kämpa för att få hjälp. Har man precis utsatts för våld eller sexuella övergrepp bör man direkt uppsöka sjukvården eller polisen så att de kan dokumentera skador och säkra eventuell teknisk bevisning vilket hjälper vid en framtida anmälan.

Det kan vara hemskt eller hjälte jobbigt men det är det enda jag hört som någonsin har funkat.

Även om man endast utsätts för förtal eller verbalt våld/kränkningar och liknande kan det vara bra att markera tydligt att det inte tolereras och/eller lämna förövaren. Allt våld är inte fysiskt, även om det kan skada lika mycket.

Långt ifrån alla förövare är psykopater eller sociopater men denna sidan är kan ändå vara värd att läsa:

http://www.psykopat.se/

Även de ger ett ända råd LÄMNA förövaren.

Mycket tal om ett nytt pronomen i dagarna. Borde inte 'hen' vara ett mycket bättre val i detta blogginlägg tillsammans med 'personen' etc etc? Eller är det så, Lady Dahmer, att det fortvarande bara är män som är förövare och kvinnor är alltid offer? Eller är det så att även kvinnor kan vara medvetna och kalkylerande och de har alltid en dålig manssyn och våldsamma känslor i ryggsäcken. De är lättkränkta och jagsvaga radikalfeminister. Och de gör alltid om det om de får chansen. Igen och igen och igen…..

Våld föder våld? Jag blir lite skrämd över att man skriver att man gladiligen skulle spöa upp den som misshandlar. Är man bättre än den personen då? Det tycker inte jag. Och jo jag är totalt emot ordet HEN men i detta sammanhang ska nog det användas i stället. För även om det är mestadels män som misshandlar och våldtar så förekommer det även att mannen är offret.

Kvinnomisshandlande män har precis lika mycket förutsättning för rehabilitering som andra inom våldsbrott. Glöm inte det. Det är inte svart och vitt. Håller med dig i en hel del, men man bör inte glömma att människor förändras, kan jobba med sig själva och bli bättre individer. Våldtäktsmän/kvinnomisshandlare är inte något särskilt släkte i sig. De är människor precis som du och jag. Kanske måste man ha levt nära det för att slutligen inse och kunna förlåta. Inte för att jag vet om din bakgrund, kanske har den varit lika kantad av detta som din.

Eh? Nu är jag helt förvirrad. Läste olika delar av din blogg och du fördömer kvinnomisshandel men tar en seriemördares namn? Hur illa rimmar inte det? Någonstans är det hur som helst våld inblandat oavsett vilket kön förövaren ger sig på. Underbart med människor som tänker själva och vågar göra och säga det dom vill men dubbelmoral är inget att sträva efter. Och sedan undrar du säkert som alla andra varför är det krig? Respekt för ett liv är något att högakta, inte respekt för de som vill släcka eller förstöra ett liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *