Kategorier
feminism & genus

Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm?

Jag har de senaste dagarna fått enormt mycket mail ang. ett inlägg i ”Den nya Bloggen” som handlar om bloggerskans bemötande på Lindex. Jag citerar ur inlägget:

”Hade en väldigt intressant diskussion på Lindex: Jennie: Är det inte lite skumt att min son har 110 på era ”killkläder” men behöver 116 eller 122 på ”tjejkläder”? Lindexkvinna: Jaa, men det är så att tjejkläderna är mindre. Jennie: Jamen det är väl storlekar i centilong dvs man tar samma storlek som barnet är centimeter långt? Lindexkvinna: Just det. Jennie: Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm? Lindexkvinna: Men om du kollar så ser du på dagis tex att tjejerna är lite kortare i samma ålder. Jennie: Ja precis, men en femårig tjej som är 116 cm är väl lika lång som en fyraårig kille som är 116, och de ska väl ha 116 bägge två? (Visar två tröjor i 116, killtröjan har ca 4 cm längre ärmar, är ca 5 cm större i bröstvidd och är större i ärmöppningen) Lindexkvinna: Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt.

Jag skrev ju om det här fenomenet för ganska länge sen, men det verkar som att folk väljer att totalblunda inför problemet. ”Nej, vadå, hur menar du när du säger att flickors kläder påverkar deras rörelseförmåga. MIIIIN dotter klättrar minsann i träd”. Det är väl ganska uppenbart att ju tajtare kläder desto mindre rörelsefrihet…? Flickors kläder är inte bara tajtare utan även ofta gjorda i tunnare och mer ömtåliga material som lättare går sönder. Flicktröjorna är ofta minst en decimeter smalare och flera cm kortare än pojktröjorna i samma storlek.  Kläderna hindrar inte bara rörelsefriheten utan uppmuntrar även till stilla lek. Jag kan inte räkna alla de gånger jag sett småtjejerna (i mitt jobb) sitta vid sidan av för att de är rädda att deras fina skor ska bli smutsiga eller att deras fina kjol ska gå sönder. Och jag kan inte räkna hur mycket mer ofta flickor skrubbar upp sina nakna knän när mamma tryckt på dem en minikjol. Jag ser en tydlig skillnad, men är medveten om att de flesta bär sina könsglasögon vilket innebär att man inte ser det som är uppenbart. Det är förväntat att flickor ska vara lugnare och därför reflekterar man inte över det.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

99 svar på ”Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm?”

Snacka om att gå i ett vakuum- jag har inte ens reflekterat över detta! (Att det skiljer i storlek alltså). Att kläderna är av tunnare material och ofta tajta har jag märkt och det är sjukt irriterande! När man köper traditionella "flickkläder" så går de oftast sönder mycket lättare!(Hm vad beror det på tro). Som du säger, tjejerna törs knappt (eller kan) leka för att inte förstöra sin fina kläder.

Nu ska jag gå på jakt i min dotters garderob och tillsammans ska vi göra oss av med allt som hon inte känner sig bekväm i! Vad fan har man köpt för skit ibland alltså? tack för att du öppnat mina ögon och ha en bra dag =)

Finner inga ord… Varför?!! Det kan ju inte finnas en enda logisk förklaring till varför pojkarnas kläder är större än flickornas?

Måste fråga mamma om det var så när jag var liten…

Mitt standardssvar när någon frågar stl på dottern kläder är alltid 110 pojkkläder och MINST 116 flickkläder. Känner precis som du skrev i ett tidigare inlägg att de sockersöta kläder passar inte min tös. Hon är jättesöt men ingen docka?! Så det blir glada kläder och lekvänliga kläder oavsett vilken avdelning de kommer från (tyvvärr älskar dottern klänningar just nu och det är svårt att hitta i lekvarianter…)

Fast det där med storlekarna har ju inte alltid funnits heller. Minns att min mamma klagade på kläderna när hon skulle handla till min syrra i mitten på 90-talet, och sa att sådär var det inte när jag och min bror var små i mitten på 80-talet. Något måste ju ha hänt däremellan av någon oförståelig anledning?

Jag gillar inte korta kjolar till min dotter som är tyvärr fixerad vid att ha flickkläder tack vare hans pappa som hon bor hos till daglig, så när jag ska köpa till henne, så hittar jag ofta de som är kort, och jag vägrar att ge henne kortkort, så jag får hitta en kjol som passar till ca 8-9 åriga när hon bara är 6. Det känns liksom att de bakom kläddesginande kan inte se att barn är barn och behöver mer beskyttande istället för att visa upp sig.

En hypotetisk tanke; det kanske finns föräldrar som köper kläder som passar, oavsett siffra i nacken?

Och. De som har klättriga barn köper mjuka klättringsbara klänningar och tajts i lagom storlek, de som har lugna leka-på-golvet-barn köper kläder som är lite smalare i passform och stelare i material? Är det en helt tokig tanke?

🙂

Jag kommer aldrig tröttna på att tacka dig för att du öppnade mina ögon!

Jag köper kläder för min dotter på killavd. jag känner mig så fri, vet inte om man kan bli friare i sina tankar och val!

Tack vare dig LD!

De tröjor du visade längst ner gör ont i mitt hjärta..verkligen. Hoppas bara att flera förstår vad du menar.

Sen är den där skillnaden mellan könen i samma ålder så pytteliten, om det ens finns någon, i den åldern att olika storlekar med nästan en decimeters vidd i skillnad inte är befogat ändå.

Jag tycker inte alls det är konstigt att flickkläderna är aningen mindre än pojk. Varför? För vi har ju en helt annan kroppsbyggnad. Mina axlar är hälften så stora som min sambos och det märks givetvis redan i de små åldrarna också. I vissa extrema fall finns det säkert idioter som gör dessa kläder för "flickor är ju flickor", men i övrigt tror jag mest det handlar om passform. En flicka med en pojkes 110 tröja ser ju ut som ett tält.

(Och nej, det är inget fel med att se ut som ett tält heller, måste bara kommentera det så inte folk börjar hacka direkt för att dom inte fattat poängen)

Jag minns att jag gillade klänningar när jag var liten. Men faktiskt var det mest för att de va så bekväma och praktiska. Jag kommer ihåg att jag flängde runt som ett yrväder i mina klänningar och att de inte begränsade mig alls. Men jag är ju född på 80-talet så då kanske det fanns klänningar som inte begränsade på ett annat sätt en det gör idag. Jag har inte så bra koll på barnkläder just nu. Men jag tänker att alla som har barn som älskar klänningar så borde det gå att hitta de som inte hämmar utan som funkar lika bra som vad som helst annat. Tänk på klänningen som en stor t-shirt bara… men det kanske inte finns längre och då är det ju för sorgligt.

Haha, vilket pucko! Ungefär lika intelligent som SJ personalen som framhärdade att min döva kompis skulle "lyssna på utropen!" när det var tågkaos och han inte visste var han skulle ta vägen.

Och jag måste återigen påpeka H&M:s jeans för barn. De där för 99 spänn (eller är de lite dyrare nu säkert), med resor i midjan och foten som är hur sköna som helst. Tag två, i storlek 116, en på "tjej"avdelningen och en på "kill"avdelningen. Precis samma byxa! MEN "killbyxan" har, förutom större rörelsevidd, förstärkning på knät. "om de ramlar och slår i knäna".

Så jävla korkat så jag kan inte sluta prata om det. Jag köper dessa byxor till min dotter men självklart med förstärkningen på knät, men då måste hon ha storlek 86. När jag plockar dem från flickavdelningen utan förstärkning kan hon ha hela 98.

Vet ej vilka ord som passar här för att uttrycka vad jag känner i mitt inre.

LINDA

Det är jävligt konstigt eftersom tjejer och killar har likadan kroppsbyggnad tills de kommer i puberteten.

Att du och din karl ser olika ut är ganska självklart då ni är fullvuxna.

Men sätt en naken fyraårig tjej jämte en naken fyraårig kille (samma längd!) och se att de har exakt samma kroppsbyggnad (om det nu inte är så att den ena är mulligare än den andra pga annan ämnesomsättning yada yada) fram tills tjejen börjar utveckla bröst och höfter och killen utvecklar bredare axlar. I puberteten då.

Linda Fast storlekarna på barnavdelningen motsvarar ju barnens längd, alltså om du är 120 cm så passar du 122, om du är typ 114 cm så passar du 116 och så vidare, då finns det ju ingen anledning till att tjejkläder i tex 122 ska vara mindre än killkläder i 122 eftersom att båda sidorna är gjorda för barn som är lika långa.

Måste bara svara på Lindas kommentar om att tjejer skulle vara mindre byggda…

Så är det väl knappast när det gäller barn?!? Kan bara ta mina två som exempel, tjejen har mkt grövre benstomme än vår spenslige son. Kan hända att det ser annorlunda ut när de blir vuxna men nu är det så. Jag handlar kläder till dem på "fel" avdelning för att det ska sitta bra på dem.

Min dotter är möjligen aningen kortare än sina killkompisar i samma årskulle men inte är hon ett dugg smalare. Det har mer med vilka gener man äver från sina föräldrar. Att ha bredare axlar som kille och större höfter och bak som kvinna kommer ju senare i ålder. Inte har min tös några höfter att tala om nu men hon kommer säkert att ha det som 18 åringer. Att göra kläder för 1-5åringar smalare för "tjejer är smalare" godtar jag inte för det är inte sant.

Det börjar redan i de minsta storlekarna. Bebisar ser ut som bebisar och det är ingen skillnad mellan könen i kroppsform. Ändå har jag svårt att få på min dotter kläder som är köpta på tjejavdelningen och får gå upp nästan två storlekar för att hon skall kunna röra sig. Hon har 62/68 på "killkläder" och 74 på "tjejkläder". Väldigt märkligt när hon är 63 cm lång. Tydligen är det viktigt att spädbarn framhäver sina former.

Det där är bara skitkonstigt. Finns liksom ingen förklaring alls till det i den åldern och särskilt inte när storleken mäts efter LÄNGD på barnet.

När tjejerna börjar gå i 4-6e klass och ibland är 10-20 cm längre än killarna, är det samma förklaring då? Är då tjejernas 156 egentligen en 172? Knappast…

Alltså det är helt sjukt och jag blir förbannad så jag kokar inombords när jag hör hur expediten resonerar, och det värsta är att det finns alldeles för många inskränkta stackars människor!

Linda:Barn ser ut som barn och jag kan verkligen inte hålla med om att kroppsbyggnaden på killar och tjejer är olika innan puberteten satt in – ok att kroppsbyggnaden är kan vara olika på BARN men det har knappast med könet att göra. Man kan knappast jämföra barn med vuxna, det säger ju sig självt!! Dessutom har väl inte längden – som är lika med storleken på plagget – med kroppsbyggnaden eller könet att göra utan det är väl bara att köpa den storlek som passar utifrån barnets längd?! Fattar inte problemet folk/butikskedjor mfl har….

Jag blir verkligen upprörd över detta när jag är ute och handlar, och ännu mer upprörd blir jag då min lilla kusin kommer och säger att hon är tjock eftersom hon inte kan ha kläderna i "hennes storlek"! (och för att klargöra så är hon långt ifrån tjock men hon har inte den där insvängda midjan, obefintliga höfter och rumpa som flickor/barn tydligen ska ha).

Alltså, det där är ju så åt helvete. Kan inte förstå hur det ens kan se ut på detta viset, fortfarande. Vet att du tagit upp ämnet tidigare, för längesedan, om att kläderna är annorlunda "utformade" så att säga… Kan inte säga annat än att jag blir så sjukt upprörd. Snacka om sexualisering men samtidigt en slags åtstramning av flickorna. Små fina dockor att titta på, lugna och sansade som sig bör… Alltså, blir fan skogstokig på det resonemanget – och det finns ju så tydligt ute på förskolor etc. Som du säger, flickorna är rädda för att förstöra, bli smutsiga, och det kryper i mig när de säger så… Undring kring va fasen föräldrarna sysslar med, går fan på helvarv i skallen.

Fler som dig och dina resonemang behövs i bl.a. barnomsorgen, och jag försöker snappa åt mig så mycket jag kan av dig! Du är en stor inspiration för mig, och har fått mig att se helt annorlunda på saker och ting som jag förr inte märkt av. Nu är genusfrågor mitt största intresse, och det kommer jag definitivt bära med mig i mitt arbete sen (utbildar mig till förskollärare).

Fan vad dumt! Det hade jag ingen aning om (har ingen anledning att hänga på barnavdelning än). Jag har perceptionsstörningar vilket gjorde att jag inte kunde ha jeans när jag var liten, bara såna där tjocka strumpbyxor och bomullsbyxor. Det gjorde att jag kunde hänga på killarna bättre än resten av tjejerna. Jag minns speciellt en tjej som skulle vara med och klättra på ett omkullvält träd, hon kom inte upp för jeansen var så hårda/tighta att hon inte kunde lyfta benet tillräckligt. Då var vi väl 5-6 år… Sjukt!

skönt att det finns dom som märker detta. för knappt tio år sedan när jag var runt tolv, praktiserade jag på ett dagis. när vi skulle till lekplatsen snubblade en av småflickorna(2, 3 år) och skrapade upp knät. hon hade tunna, tunna tights. nyfiket undrade jag varför flickorna var så dåligt klädda i jämförelse med pojkarna, som hade grova jeans; kläder som passade för mycket spring i en lekpark.

då säger lärarna(!) något så korkat som att "flickorna sitter ändå bara bredvid, dom vill inte leka i gungorna". NEJ, så bra att du vet det, käringjävel.

där får man för att man ifrågasätter. att de dessutom säger det till tolvåringar är bara vidrigt. är det inte nog att tvinga på ungarna(och deras föräldrar) kläder som hämmar dom?

Min utvecklingsstörda autistiska son får ha "tjejkläder" eftersom han har problem med motoriken och de stora bylsiga "pojkkläderna" hämmar honom i hans motoriska utveckling. Han är dessutom smal som en vidja…jag önskar att barnbyxor också kunde köpas med olika storlekar på midjan som tex jeans för vuxna. Jag vet att det finns byxor med ställbar midja men det är bara upp till en viss storlek samt att det blir rätt knöligt när man ska dra åt ca 7 cm på varje sida.

Ja, vad säger man…

En annan "härlig" kommentar från en Lindexanställd kan jag bjussa på. Var inne med min fyraåriga son på Lindex för att köpa tre exemplar av deras klassiska byxor i plyschliknande material (ta 3 betala för 2) och han valde ett par lila, ett par gröna och ett par svarta. Jag frågar honom: "Är du säker på att det är de här färgerna du vill ha nu?" (Med tanke på att han brukar ändra sig i samma sekund som jag står och betalar och vill ha tre helt andra färger) och en "hjälpsam" expedit som står intill och viker kläder säger: "Det finns fler pojkfärger om du hellre vill ha det!".

Som tur är har sonen aldrig reflekterat speciellt över tjej- och killfärger, men vad ledsen jag blir när det stundtals verkar som om genusdebatten (och helt vanligt sunt förnuft) gått en stor del av befolkningen förbi.

Att tjejer skulle vara "mindre byggda" än killar är ett felaktigt påstående. Det går inte att generalisera så. I min familj är tjejen hela 2 storlekar större än de flesta tjejerna i hennes ålder. Hon är lång och stor och har alltid varit så. Min grabb, däremot, är smal som en sticka. Om de vore jämgamla så skulle han kunna använda hennes "flickkläder" och hon skulle kunna använda hans "pojkkläder" utan problem. För fan, tillverka kläder för BARN! Samma storlek för alla!

Jag håller med om att det är stört att storlekarna är så olika, en 166 är en 116 är en 116 liksom. Det borde inte vara någon olikhet på den punkten.

Håller däremot inte med om att tjata kläder är lika med mindre rörelsefrihet. Givetvis ska inte kläder smita åt så man får ont i midjan av byxorna eller så, men varför skulle man inte kunna röra sig i tights lika bra som i pösiga jeans?

Och är det bara här som barn klättrar, hoppar och studsar oavsett kön? Var hittar ni alla dessa flickor som sitter snällt och inte vågar leka för de inte får smutsa ner sig?

Påtal om paltor! Lindex har fått in nya varianter av bamse-tröjor med lappar på armbågarna. Har för mig du skrivit om att Ninjan är jätteförtjust i dem? En var turkos/vit-randig med orangea kontrastband och lappar. Superfin!

Hej! Hittade nyligen till din blogg och jag måste bara säga att den är superbra! Skitbra inlägg som verkligen ger en tankeställare. Jag har själv inga barn så jag har aldrig tänkt på det du skrivit om här ovan men när jag tänker efter så inser jag hur rätt du har!

Jag har på senaste börjat fundera mycket på kvinnligt och manligt. Jag har hela mitt liv älskat att vara tjej och har sett allt kvinnligt som något underbart. Nu när jag börjar bli vuxen (är 21 år) så börjar jag se baksidorna med att vara kvinna. Det känns som att jag blivit lurad. Jag har blivit behandlad som en prinsessa hela mitt liv och nu förväntas det av mig att jag ska vara på ett visst sett.

Det här har gjort att jag blivit kluven och osäker. Samtidigt som jag tycker om allt det jag lärt mig att tycka om som kvinna är jag så otroligt trött på könsrollerna.

Hur som helst.. tack för en superbra blogg 😀

Men är det ingen som uppfattat att pojkar och flickor ser olika ut och har olika kroppstyper. De som designar kläder går ju utifrån FLICKOR och POJKAR och utifrån hur deras kroppsbygnader ser ut i de flesta fall. Det är väl inte så jävla svårt att förstå!!

-.- , Källa på det tack. Jag har själv varit ett barn och som ett sådant hade jag många kompisar av båda kön. Vi såg alla olika ut i kroppen, det var inte könsbundet! Vissa var tunnare, andra var grövre, några var runda, andra var smala. Det hade inget med vad de hade mellan benen att göra. Inte förrän de kom upp i storlekar över 140 cl.

Polarn o Pyret har gjort ett uttalande kring detta på sin Facebook-sajt idag. Bra att din blogg når ända till barnklädestillverkarna! Det kan (förhoppningsvis) ge en spark i röven på Lindex.

"Hej! Det pågår en ständig debatt om varför storlekar på flick- och pojkkläder skiljer sig åt. När vi på Polarn O. Pyret designar våra kläder utgår vi från att flickors och pojkars kroppar ser likadana ut (upp till ca 10 års ålder). Vi gör därför ingen skillnad på storlekarna mellan flickor och pojkar. Vi gör kläder för barn!"

LINDA du och din man är (förhoppningsvis) könsmogna vuxna.

det är ingen skillnad på BARN. en pojke på fem bast har inte bredare axlar än en flicka på 5 bast om de båda har 110 i storlek. De är lika stora. Och borde således båda ha kläder i samma passform.

Men nej, flickor ska tidigt lära sig att de är objekt som ska behagam se vackra ut och sitta stilla. :thumbdown:

Jag avskydde byxor när jag var liten för de satt så tajt. Sprang alltid runt och lekte i klänning och cykelbyxor 🙂 bästa tipset! (Svalt på sommaren och ner med kjolen och de tjocka, varma strumpbyxorna – inte kalla jeans! – i overallen på vintern bara.)

Egentligen tror jag att det här med stora tröjor på pojkar är en trend. Frågan är när man ska klä killarna i klänning, för att byxor är så obekvämt när man leker?

Sen så beter sig ofta små tjejer på andra vis. Om man skäller på en tjej att vara tyst, stilla och snäll så brukar hon ofta bli det, men killarna förblir virriga, nyfikna och hoppiga ^^' – Ett fenomen jag upptäckt från att jag sjöng i flickkör som liten. Jag upptäckte det förstås inte då (förutom att jag aldrig förstod hur pojkar tänkte ^^') men jag upptäckte det i julas när jag iakttog lille gosskören och lilla flickkören som skulle sjunga tillsammans på luciakonserterna. Flickorna stod tysta och snälla som ljus tills det var deras tur att sjunga medan pojkarna knappt kunde stå still när de själva skulle ta ton (trots att min lärare skällde mer på dom.. ^^').

Inte för att det hade något med kläder o göra.. men ändå.

Jag såg bland dina kommentarer tidigare att många länkade till den där andra bloggen och läste det hela och blev mycket upprörd.

Det måste ju gå att göra något? Börja sprida på facebook eller liknande att man ska bojkotta lindex under en tid eller liknande. Få fler bloggare att skriva om det och terra media om det tills det skriver om det. Om massor med folk skickar det här till uppdrag granskning och plus måste det ju till sist få medial uppmärksamhet.

Och ni som sitter och säger att pojkar och flickor har olika kroppstyp, LÄS PÅ. För BARN är inte olika innan puberteten sätter igång. Och om nu kläderna ska göras efter längd ska väl kläderna för baske mig vara lika långa.

-.-: Jag tror att LD syftar på BARNSTORLEKAR, såna som man har innan puberteten. Då är det ingen kroppslig skillnad på tjejer och killar, förutom könsorganet, och det tar väl inte så stor plats för pojkarna att deras klädstorlekar ska vara så mycket större? 😉 Speciellt inte tröjorna…

MAJA tyvärr så är tights och klänning bara funktionellt INOMHUS. Ute så bör man ha slitstarka material. Min dotter leker bäst i pösiga jeans med förstärkningar på knäna. Bekvämt och lekvänligt. De flesta killar brukar faktiskt ha ganska bekväma kläder om man bortser från de med modeintresserade föräldrar som kränger på pojkstackarna stuprörsjeans.

Att du såg pojkarna bete sig annorlunda är inte så konstigt. Barn fostras olika och har olika förväntningar på sig. (och kläderna har en del i detta då de uppmuntrar stilla respektive vildare lekar) Pojkar tillåts härja mer. Man förväntar sig att de ska vara busigare och högljudare. Flickor kräver man mer av redan från start. Och man förväntar sig att de inte ska vara lika busiga (och reagerar därmed starkare när en flicka beter sig illa än när en pojke gör det) således upprätthåller man könsskillnaderna.

Ja, det är helt sinnesjukt. Och Lindex försvar: Det beror på vilken kollektion man jämför med…skitsnack! En 110 ska väl vara en 110 oavsett kollektion. Annars ska man prata andra storlekar än centilong. Och tro fan att det gäller kollektioner riktade till tjejer respektive pojkar, det är väl bara möjligtvis deras "unisex"kollektioner som då skulle vara samma rakt över.

Äsch! Total förvirring, men förbannad blir jag, oavsett om det är en expedits tokiga tänk(eller hela samhällets) eller hela klädkedjan.

Hmm.. 110cm kan väl aldrig vara nåt annat än 110cm, så jo, idiotvarning där. Fast det är inte bara "flickkläderna" som är fel tycker jag, även på pojkavdelningarna har de börjat med mer figursytt. Jag önskar att de som gör kläder till barn kan nämna 1 enda bra anledning till varför.

är det inte bara att köpa en större storlek då till tjejen om hon behöver det?? Behöva lägga ner så mycket tid på det där. Kläderna görs så. Pojkkläderna är oftast större, även i äldre dagar. HAr man strl S kan man inte ha en pojktröja i strl S för det. Pojkar är oftast större bygda. Så är det. Köp en strl större bara! herregud

och det där med kollektion stämmer helt. Man kan inte jämföra. De som tillverkar kläderna vill juh ha ut olika saker. De har ofta olika målgrupper. En skatebutik även för tjejer har juh stora storlekar för att det är så deras kläder ska vara, medans Hm tex har mindre. Så är det och kommer alltid vara. Skulle alla butiker ha PRECIS lika sydda på sina strl skulle de som är lite mulliga eller väldigt smala inte få några kläder som passar. Så köp en större strl eller byt butik. Enkelt.

Jag förstår och håller med dig i det du säger för det är jättesvårt att hitta kläder på flickavdelningen som passar på min pojk. MEN! Min flicka som är liten och späd kan inte heller ha "pojkkläder", de är helt enkelt för stora/breda och det hindrar faktiskt också rörelseförmågan hur passformen än är när den är dålig.

Så jag föredrar kläder till min dotter med bra passform, och för att hita det måste jag gå på flickavdelningen. Inte därmed sagt att hon per automatik måste ha rosa-äckel-rysh-pysch. Men jag erkänner att utbudet är dåligt för oss som vill att våra flickor inte ska se ut som prinsessor i kristallglas.

Jag har också märkt det! Dottern har tights i strl 110- 116 men jeans (handlar uteslutande jeans(modell pösig) på killavdelningen eller POP) har hon 104? skumt…

Jag trodde det hade att göra med att kläderna krympte olika i tvätten pga materialet men då är de så innan man köper dem alltså? Illa!

Jag var inne på H&M för några månader en och kollade jeans samt spindelmannen- tröja till min dotter på killavdelningen, då kom en av personalen fram och sa " eh, tjejkläderna är på andra sidan där" jag svarade typ "jaha okej, där ser man" jag blev helt ställd! Det hade ju variy en sak om jag stod på bebisavdelningen och letade efter kläder i 104 då hade jag varit fel ute och hade säkert gärna tagit emot hjälp.

Och allt hon baserade uttalandet på (antar jag) var att vagnen har en rosa suflett, annars hade hon bruna ytterkläder och en cars- mössa på sig och en blå napp. ska bli spännande att se reaktionerna när lillebror ärver vagnen!

Hmmm … vad gäller kroppen det är nog mer skillnad på individer än generell skillnad mellan kön när man pratar om storlekar i cm. Med det sagt tycker jag ändå inte det är märkligt att man försöker ta hänsyn till olika köns fysiska attribut när man gör kläder. En man har oftast bredare axlar och mindre byst, medan en kvinna har bredare höfter. Passform kallas det visst när man anpassar kläder efter detta 😉 Olika kroppstyper behöver antagligen olika längd på ärmar och ben också fast personerna är lika långa.

Men vafan dillar jag om … i storlek 116 borde alla få ha kläder som det passa att vara aktiv i och de fysiska skillnaderna mellan könen är så pass små i den åldern att kläderna borde ha samma passform för både killar och tjejer!

Snälla Natta, kan du kolla mitt senaste inlägg på bloggen och hjälpa en förbannad mamma med ett genusproblem i skolan? Ni andra får självklart också kika in och lägga ett ord. Jag känner att jag kommer behöva extra pepp inför det här när ilskan rinner av mig. Och ilskan behöver jag, men framförallt fler argument! Tack på förhand, och förlåt om det här räknas som 'spam' på ngt vis.

Snälla Natta, kan du kolla mitt senaste inlägg på bloggen och hjälpa en förbannad mamma med ett genusproblem i skolan? Ni andra får självklart också kika in och lägga ett ord. Jag känner att jag kommer behöva extra pepp inför det här när ilskan rinner av mig. Och ilskan behöver jag, men framförallt fler argument! Tack på förhand, och förlåt om det här räknas som 'spam' på ngt vis.

Snälla Natta, kan du kolla mitt senaste inlägg på bloggen och hjälpa en förbannad mamma med ett genusproblem i skolan? Ni andra får självklart också kika in och lägga ett ord. Jag känner att jag kommer behöva extra pepp inför det här när ilskan rinner av mig. Och ilskan behöver jag, men framförallt fler argument! Tack på förhand, och förlåt om det här räknas som 'spam' på ngt vis.

"Och jag kan inte räkna hur mycket mer ofta flickor skrubbar upp sina nakna knän när mamma tryckt på dem en minikjol."

Men det kan ju lika gärna ha varit pappan som tryckt på dottern en minikjol. Är det inte lika mycket pappans ansvar att köpa kläder till och klä på barnen? I övrigt ett jättebra inlägg! :thumbup::thumbup:

Tack och lov så såg jag iaf idag att Lindex i sin nya mumin-kollektion har lika stora storlekar oavsett tjej eller kille. Jag skulle köpa lite muminkläder till min dotter och när jag ändrade mig och ville ha grön istället för lila så tog jag automatiskt också en mindre storlek (ja man vet ju hur det är liksom), men vid en närmare blick så var de faktiskt exakt lika stora. 92 som 92. Wow! /chockad

men det var iofs kanske bara på just den kollektionen just nu. :-s

Kan ju även tilläggas att det är så när det kommer till vuxna kläder as well. Ok att vi inte ränner runt och leker som tokar men kläder slits ju i vilket fall. Kikade efter 'vanliga' säckiga cargo-byxor idag. Plain byxor helt enkelt, inget huxflux. De jag hittade på damavdelningen satt såklart tightare runt rumpan och hade ett tyg som kommer brista direkt(extra snabbt vid skrevet då man har tjockisskav). Herravdelningen däremot hade likadana byxor som kan liknas vid krokodilskinn i tjocklek och dom var rymliga som fan. Sen vill jag även säga att det är fan svårt att hitta "vanliga" dambyxor. Med detta menar jag då såna som inte ska sitta i armhålan med ett käckt midjeskärp eller harembyxor som får det att se ut som man skitit ner sig.

/ Arg som fan

Du har så fruktansvärt rätt, man undrar ju vart världen tar vägen.

Måste även tillägga att du är en sjukt inspirerande människa. Betrakta dig själv som tillagd på bloglovin av ännu en upplyst själ.

No shit, det är väl ingen nyhet med detta fenomen. Antar att du läst "ge ditt barn 100 möjligheter istället för två"…..

Tjejer ska också ALLTID vara smalare. Så har man en dotter som är lite rund om magen så kan man inte köpa tjejkläder till henne för alla tjejkläder klämmer om den lilla magen medan killkläder fungerar bra och då är det i samma storlek.

Tjejer lär sig alltså från början att det är bättre att vara smal för då kan du ha de kläder som det är tänkt att du ska ha.

Ja ja kan ju säga att jag som är 21 (och absolut inte pinnsmal) har en tröja från pojk-barnavdelningen i strl. 140cl, och den sitter inte jättetajt på mig, kan alltså utan problem ha pojktröjor i strl 158cl. Däremot sitter tjejtröjorna i strl 170cl tajtare mycket tajtare än både 140cl/158cl på killavdelningen.. Sjuk!

Det var någon här ovan som nämnde nåt om Polarn o Pyret och att de utgår från att pojkars och flickors kroppar är lika.

Det vill jag dementera att de gör. När jag var in där och tänkte köpa en tröja i dotterns storlek så såg jag att den såg jättestor ut och frågade expediten om storleken.

Hon svarade då att eftersom det är unisex har de större storlekar för att pojkar är större än flickor. Hur tänkte man där? Kan inte de större pojkarna ta en större storlek bara då i så fall?

Alltså jag blir helt berörd av det du skriver. Hade ingen aning om det där med storlekarna (kan bero på att jag aldrig köpt ett barnplagg visserligen) men resten är så äckligt sant. Sånt inte riktigt alla kankse tänker på. Att du alltid får till det så klockrent!

Jag stör mig fortfarande på att det kallas tjejkläder och pojkkläder. För mig är det barnkläder! Barn ska kunna röra sig fritt och leka och stoja. Då ska kläderna vara gjorda så att de tillåter detta.

Såg du på tv4 rapport nyss Lady Dahmer? De tog upp just det här ämnet med barnkläder i olika storlekar beroende på om det är flicka/pojke.

Sjuk grej och bra att det nu får lite uppmärksamhet!

Barn ska leka å vara smutsiga. Hur ska de annars kunna upptäcka världens alla roliga sidor?

Lera ex. vad skulle vi som barn varigt utan den?

Eller vattenpölar?

Minder ömtåliga barnkläder, JA TACK! ;D

Barn ska leka å vara smutsiga. Hur ska de annars kunna upptäcka världens alla roliga sidor?

Lera ex. vad skulle vi som barn varigt utan den?

Eller vattenpölar?

Mindre ömtåliga barnkläder, JA TACK! ;D

Ja, herregud.. Det finns så sjuka tankar här i världen! När jag var liten klättrade jag i träd hela dagarna, byggde kojor och sandslott och lekte kurragömma. Tighta jeans fanns inte på världskartan!

Om det är någon gång i livet som män och kvinnor verkligen är lika så är det ju som barn. Det är ju de vuxnas syn på män och kvinnor som formar tjejerna till stillasittande prinsessor och pojkarna till smutsiga busar.. Och sättet att klä barn är garanterat en bidragande faktor.

Nej, jag blir verkligen förbannad på sån här skit.

… Och AMEN på det här blogginlägget!

Jag kan inflika att jag köpte två polotröjor på flickavdelningen på Lindex åt min son, sådana "ta 3 betala för 2". Det fanns polotröjor likadana på pojkavdelningen, trodde jag…

När jag kommer hem märker jag att polotröjorna från pojkavd. har förstärkta muddar (liksom två lager tyg, 5 cm vid ärmsluten) medan tröjorna från flickavd. bara har någon centimeter uppfållad. "Flickornas" tröjor är dessutom i mycket tunnare tyg… Fållen i muddarna gick upp på nolltid och tyget blev lätt hål i. Fållen på "pojkarnas" tröjor sitter som bergen och tyget blev aldrig slitet under sonens användningstid…

I see your point. Absolut. Och det är skitkonstigt att kläder i samma storlek är olika stora. Men jag håller inte med om att tjejtröjor brukar vara kortare än killtröjor. Jag brukar köpa t-shirts på H&M:s flickavdelning åt min son eftersom de är smalare och LÄNGRE än de på pojkavdelningen. Min son är ganska smal och jag tycker att flick-t-shirts sitter bättre på honom. Pojk-tröjorna är för breda (=fladdriga) och för korta, så han blir kall om magen. Dessutom gillar jag inte de där typiska stora t-shirtärmarna och halsringningarna på pojk-t-shirts. Jag tycker inte att det ser välklätt ut med sådana t-shirts och det är något som är viktigt för mig (ja, jag vet att du inte bryr dig om det). Att ha en lite tightare ärm och att tröjan ligger mot kroppen utan att för den skull sitta åt som ett smäck har aldrig hindrat mig från att röra mig ordentligt.

Alltså helt sjukt. Ville bara säga det, jag har växt upp i en jättekonstig tid. Jag växer fortfarande.. om man bara kunde "poff" och fixa så barn blev barn och inte flickor och pojkar och lugna och bråkiga 😐

.. det skulle bli enklare, faktiskt! För barnen, sånt där ska man inte behöva tänka på när man är liten.

Verkligen intressant. Även nu som sjuttonåring märker jag att jag inte gillar tjejkläderna som erbjuds. Jag klarar inte av att använda BH för att det är tajt och så fruktansvärt obekvämt. Samma sak med tajta långtröjor.. tajta jeans.. aldrig. Använder typ vanliga t-shirts, tre storlekar för stora jeans och bara sportbehåar som man kan röra sig i utan att det kliar eller gör ont. Som barn använde jag inte tjejkläder alls eftersom jag både tyckte det var fult och obekvämt… (vägrade tjejkläder från 3 års ålder X) haha…)

det är väldigt intressant detta med genus-tänk och liknande, är roligt och ibland störande att prata eftersom det kön jag tillhör alltid har förlorat på alla plan (förutom att vi slipper kostym!). Mest intresserad är jag av hur reklam och traditioner påverkar barn till att växa in i en roll som dem kanske inte alltid gillar. Har du kollat på feminist frequence på youtube? riktigt bra, rekommenderar starkt!

Verkligen intressant. Även nu som sjuttonåring märker jag att jag inte gillar tjejkläderna som erbjuds. Jag klarar inte av att använda BH för att det är tajt och så fruktansvärt obekvämt. Samma sak med tajta långtröjor.. tajta jeans.. aldrig. Använder typ vanliga t-shirts, tre storlekar för stora jeans och bara sportbehåar som man kan röra sig i utan att det kliar eller gör ont. Som barn använde jag inte tjejkläder alls eftersom jag både tyckte det var fult och obekvämt… (vägrade tjejkläder från 3 års ålder X) haha…)

det är väldigt intressant detta med genus-tänk och liknande, är roligt och ibland störande att prata eftersom det kön jag tillhör alltid har förlorat på alla plan (förutom att vi slipper kostym!). Mest intresserad är jag av hur reklam och traditioner påverkar barn till att växa in i en roll som dem kanske inte alltid gillar. Har du kollat på feminist frequence på youtube? riktigt bra, rekommenderar starkt!

Hej. Jag håller med!!

Dock har jag personligen stört mig på annat en period nu.. jag har en dotter på snart 7 år, hon har stora fötter! strl 35 just nu…. det "finns inga" normala vinterskor till henne i den storleken, som hon kan ha för att vara ute och leka i och gå normalt!

De flesta skorna gick upp till strl 33 på tex din sko, i höstas när vi skulle köpa /höstvinterskor, o som bekant så sliter ju barn ut skor på löpande band om dem är aktiva barn så man kanske inte har lust att slänga ut 1000 kr varje månad på skor till ett barn(eller fler barn) om skon ska vara något att ha (tex Viking). Helt värdelöst med kvinnoskor till småttingar som är ute på skolgården o sa leka i vattenpölar o diverse annat skit ju, va tusan tänker tillverkare med?? Tjejer leker oxå (upp till en viss ålder iaf)!! Nä skärpning på detta med kläder o skor till barn nu!!

Den bilden du lagt upp är ju på tighta jeans, och där håller jag absolut med dig, det är rörelsebegränsande. Men inte när det gäller tighta kläder. Jag har inga problem att klä min dotter i vida eller tighta kläder, och hennes rörelser begränsas inte. Ja, typ sådana kläder du alltid har på dig. Leggingts och linne. Hon leker skitbra i det och jag tycker det är konstigt att tro att sådana kläder begränsar just när det gäller rörelser. Däremot är det ju heltokigt att det är tunnare material. Å andra sidan tror jag det är ganska sällan hon sliter ut kläderna, hon växer snarare ur dem alldeles för fort 😉

Så sjukt! En grej som jag verkligen oroar mig över och som jag just upptäckt: strl 128-134 och uppåt på hm, Lindex, kappahls FLICK (ååååhhhh morrrr!) avdelning är helt oanvändbara för barn. Det är tunt, tight och lite utmanande kläder. KILLavdelningen är navy och mörk. Vad gör jag nu? Mitt barn vill kunna blanda det hon tycker är fint och glatt och färgsprakande och jag vill ha råd även till annat. Hur ska vi kunna påverka det här?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *