Kategorier
feminism & genus

Så här ser kvinnor ut

Jag har fått jättebra respons på mitt inlägg där jag efterlyser fler håriga kvinnor. Jag kommer posta lite bilder då och då och uppmanar er att fortsätta skicka in bilder till mig. Något jag inte förväntade mig (konstigt nog) var hur era bilder skulle inspirera mig! Att se att fler ser ut som jag, och inte sådär fånigt svenneblonda fjun som många andra känns ordentligt bra. Jag känner mig bra. Normal. Tack!
 
Så vad handlar det om? Varför är hår så viktigt för mig egentligen? Varför har det blivit en sådan grej? Varför rakar jag mig inte egentligen? Jag är feminist och det speglar ju hur jag ser på det mesta.  Och kvinnor är ju håriga, vi har valkar, vi bajsar, vi pruttar; Vi är mänskliga helt enkelt.  Jag bryr mig inte huruvida folk rakar sig eller ej. Jag har aldrig kritiserat kvinnor som följer normen eller som väljer att raka sig, sminka sig, klä upp sig eller vad det nu må vara kvinnor gör för att känna sig fina. Jag skiter fullständigt i det. Din kropp – ditt val. Det jag kritiserar och ifrågasätter är de stereotypa könsrollerna och framförallt de förväntningarna som kvinnor har på sig. Hur vi ska bete oss och hur vi ska se ut. För att anses vara Riktiga Kvinnor. Det är idén om att kvinnor SKA raka sig jag ställer mig emot. Det är idén om att hår är äckligt och att kvinnor som inte rakar sig  är ofräscha, osexiga, okvinnliga. Det är idén om att kvinnor ska göra om sina kroppar och manipulera sina utseenden för att duga. Vi duger som vi är. I alla former och färger, håriga eller ej. Vi är kvinnor och vi ÄR vackra. Det är enkelt att påstå ”jag gör det för MIN skull” eller ”ingen tvingar dig!” när det egentligen är mer komplext än så. Vi är så indoktrinerade i våra roller sen dagen vi föds att vi inte ifrågasätter dem. Få personer tar det ett steg längre; Varför tycker jag så här? Varför är jag som jag är? Varför gör jag som jag gör?  Och att avvika från normen är aldrig enkelt. Det har sitt pris. Få av oss orkar hantera omgivningens kritik, framförallt när det åtföljs av äckel och fördömanden. Jag slutade raka mig av två anledningar; Dels för att jag vägrar gå med på förväntningen jag har på mig. Jag vägrar böja mig för ett onaturligt ideal som präglar vår tid. Jag vägrar anpassa mig, göra om mig själv för att duga. Jag vägrar acceptera att jag måste vara på ett visst sätt. Jag vill att mina ungar ska växa upp med en bild av hur en riktig människa faktiskt ser ut. Men sen handlar det även om att acceptera mig själv och det innebär att lära mig att acceptera HELA mig. Jag har alltid varit ovän med min kropp och mitt självförtroende har i stor del handlat om mitt utseende. Jag har varit otroligt fixerad vid hur jag ser ut och aldrig vågat vara något annat än perfekt. Och det har präglat hela mitt liv. Nu vill jag lära mig älska eller iallafall försonas med mina volanger och nyförvärvade tigerränder. Jag duger ju precis som jag är! Jag vet ju det, men jag vill även känna detsamma. Så jag tar det ett steg i taget. Och jag når sakta mitt mål. Att sluta raka mig var en del i den processen. Och för mig har det varit skitjobbigt och svårt men mycket tack vare den här bloggen och den otroliga respons jag får från mina fantastiska läsare så har resan blivit lättare. Nu vill jag inspirera andra.


Vi börjar med en bild på fina Bambi och hennes tjusiga ben som kombineras med Odd Molly och Calou träskor… superfint och kvinnligt! Bambi driver Sveriges största Odd Molly blogg där hon även skriver om sitt familjeliv och vardag men också om sitt cancerbesked. Titta in! BAMBI.BLOGG.SE

Sen kommer en bild på blogglösa Malin.
… Fina Mona är tatuerad!  
Och min kära vän Jessica, också blogglös men lurvig. Fler bilder kommer inom kort! Håll utkik! (Glöm inte att gilla inlägget på bloglovin’ och facebook! Vi behöver höras och synas och inspirera fler!)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

97 svar på ”Så här ser kvinnor ut”

Om jag inte fallit för idealet, och håller på att ta bort håret med laser, skulle jag lätt skickat in. Men nu blir det inte fint om jag låter det växa, det är stora kala fläckar här och där. :/ Till mitt försvar måste jag säga att jag trivs bättre med rakade ben, men eftersom min hud inte klarar att bli rakade, så valde jag laser. Jag tänker inte lida med vax och grejer för att kunna känna mig bekväm.

Fy vilken bra idé det här var! 😀

Har försökt fota mina ben nu men eftersom jag har så tunna och ljusa hår på benen och dessutom rakade dem för någon vecka sedan så syns de bara inte! I verkligheten syns de dock mer, nedrans kamera.

Jag har aldrig förr tänkt på att kvinnoben ser ut precis som mansben (och då även att mansben ser ut som kvinnoben, alltså att vi ser jäkligt lika ut!). Det inser jag ju nu när man ser kvinnoben med hår. Ett riktigt bra "awakening" för min del måste jag säga. Det visar ju bara hur enormt inlärd man är ang hur ett par kvinnoben "ska" se ut.

Jag själv rakar benen när jag ska iväg på nå speciellt (bröllop, finare fest etc) annars aldrig. Iaf inte numer, rakade benen regelbundet när jag var yngre. Dock har jag blont "svennefjun" som du kallar det, även under armarna (som jag faktiskt rakar) men även mellan bena (som jag inte rakar längre, mestadels för att jag bara fick svamp när jag höll på att raka mig men även för att jag inte längre bryr mig).

Killen min kunde inte bry sig mindre, han älskar mig som jag är, med eller utan hår. Han tycker tom att det är lite porrigt med hår 😛

Underbart inlägg, du förklarar verkligen tydligt och klart hur du ser på saken. Jag känner igen mig så mkt. Tack vare dej å din blogg har jag lärt mig så himla mkt och fått bättre självkänsla. Jag har fått mina feministbrillor slipade – TACK fina du för det.

Sen vill jag precis som Sandra här ovan beklaga att mitt hår syntes inte specilellt mkt på kortet, det syns mycket mer i verkligheten.

Bra initiativ, men jag hatar att jag är så präglad av samhället att jag inte kan låta bli att tycka att det ser så jävla oatteraktivt ut. Jag vill inte tycka det, ändå gör jag det.Mest vi kvinnor som ser ut som kurdiska män på benen. (och jag på hakan dessutom)

riktigt tjusigt! Trist bara att jag fotade mina ben med en skitmobilkamera.. spännande det ska bli att se alla andra spiror och armhålor sen!

Försökte fota mina håriga ben men det syntes knappt alls, ska se om jag hittar batterier till riktiga kameran.. armhålehåret syns iaf haha!

Tella – jag har tyvärr noppat sönder mina bryn och ser förjävlig ut när jag inte noppar dem. skulle gärna ha naturliga! det är så fint!

Men ang. normer så är det inte lika laddat att ha onoppade bryn som det är att vara orakad, inte på långa vägar så jag känner mig inte speciellt manad sv den anledningen!

'jessica* – varför skulle du skämmas? Har någon sagt åt dig att göra det?

Jag måste dock erkänna att jag tycker det är rätt fult. Jag rakar inte heller benen sådär överdrivet ofta men att det är snyggt med håriga ben vet jag inte om jag håller med om.

Jag gillar iofs inte håriga killar heller. Jag tycker inte det är snyggt när killar lyfter armarna och så är det en stor buske där. Visst, naturligt…men det finns så mycket i världen som är naturligt utan att för den saken skull vara bra eller snyggt. Inte så att jag tycker att det är frånstötande eller äckligt på något vis – jag föredrar bara att det är hårlöst (eller i alla fall måttligt).

Du skrev att du alltid vart ovänn med din kropp, jag är lite nyfiken på hur du blev vän med den, vad som fick dig att ändra dig!

You go grrl!

Hade jag haft så där lite hår under armarna som visas på bilden här så hade jag också låtit det vara, men tyvärr så har jag en hel urskog under armarna. Det blir varmt, svettigt och ingen deo i världen kan ta bort svetten från urskogen. Men vem vet, jag kanske låter det växa ut nu bara för att kunna skicka in en bild till dig, det visar sig….

Haha, måste bara säga att det är rätt kul att reklamen som hamnade under detta inlägg handlar om "permanent hårborttagning med laser för hemmabruk"… 😛 En tanke bakom eller ren slump?

Och även om jag själv föredrar rakade ben på mig själv så är det skönt att se bilder på folk som vågar gå mot strömmen. ^^

Har läst din blogg länge och blivit väldigt inspirerad. Speciellt angående detta. Jag skulle precis, ursäkta infon ;-), duscha och det var "dags att raka sig…" Enda sedan jag fick mörka hår har jag rakat mig ungefär två gånger i veckan och det har liksom rullat på automatiskt.

Jag har mått extremt dåligt om jag haft endagsstubb och skulle till stranden eller hemska tanke, visa mig så för killen.

Jag har fortsatt såhär även nu när jag är singel så jag har trott att jag rakar mig för min skull.

Men nu tittade jag mig i spegeln och tänkte att fan.. det är bara hår.. Jag tycker att andra kvinnor är hur fina som helst med hår så jag fattar inte varför jag tänker så, fast det är ju annorlunda när det gäller en själv såklart.

Nu ska jag skita i att raka mig, för ärligt talat tycker jag bara det är jobbigt och ångestfyllt. Om jag sedan inte är singel längre vet jag inte hur jag gör, men jag tänker inte raka mig nu i alla fall och testa hur det känns.

Tack igen för att du och de andra kvinnorna inspirerar mig till att tänka annorlunda.

kvinnor ser ut som kvinnor ser ut just då. Det spelar ingen roll för man ser ändå ut som man ser ut just då. Jag ser inte ut som någon annan varken med eller utan hår, smink, tatueringar, övervikt, rynkor eller något annat. Det gör ingen annan heller, än hur de ser ut såklart.

Men jag är ju såpass att jag inte fattade att folk hade olika hudfärg förrän jag var nio år. Då blir det väl lätt sådär. Hade bara inte tänkt på det liksom…

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Nää inte ett dugg haha=) men man blir ju lynchmobbad när man säger emot LD här inne

;-P

jag måste bara skriva att du är så jävla bra! själv är jag inpräntad med att det är "fult" med håriga ben och därför rakar jag mig. ibland önskar jag att jag vore lite mer som dig. jag blir lycklig av att läsa det du skriver

jessica – lynchmobbad? Du menar att man får respons om man säger nåt andra inte håller med om? Vad förväntar du dig egentligen?? Att folk ska nicka och hålla med även när de inte gör det?

Det finns ingen lynchmobb här. Däremot diskussionssugna debatörer. Det är en god stämning och det är flertalet av mina stammisar som OFTA säger emot mig. Skillnaden mellan dem och t.ex idioter som Diana är att de håller sin kritik på en KONSTRUKTIV nivå, de går inte till personangrepp och de kan framförallt ta att jag ger svar på tal. :thumbup:

det blir så jävla tramsigt med sådana kommentarer som din "man får inte tycka annorlunda än LD" för det är helt enkelt inte sant. Har du upplevt det så så är du antingen 1. överkänslig och klarar inte att man säger emot eller 2. otroligt otrevlig och okonstruktiv i dina kommentarer

Nu menade jag inte att DU jessica är överkänslig eller otrevlig, jag påpekar bara vilka som brukar säga det du sa här nu.

I den här bloggen så ifrågasätter vi varandra. vi utmanar och debaterar. Det är inget personligt och det handlar inte om att vi vill trycka till varandra. (med undantag för vissa stolpskott som bara kommer hit för att bråka)

jessica Du ska absolut inte vara rädd att säga emot mig, men du får heller inte vara rädd för att jag ger ett svar tillbaka.

🙂

Nja, jag har inget imot dom som rakar sig men jag gillar själv inte hår. Dock gillar jag inte hår på killar egentligen häller. Tycker också att dom ska raka sig faktiskt. Men hade killar också rakat sig så hade det ändå inte varit samma sak. För då hade det varit lika för båda könen ändån. 😛

Jag förstår vad du menar och beundrar dig verkligen! 🙂 Jag hetsar verkligen inte med att raka armhålor/ben och rakar max en gång i veckan. Men jag gör inte det för andras skull. Jag har ju ändå jeans och tröja på mig bland folk när vädret är skit? Jag gör det för att jag älskar känslan av nyrakade ben. Jag ryser av välbehag. Det är inget mamma lärt mig, det är ju vad jag själv tycker är najs! 🙂 Men jag förstår vad du menar!

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Du har väldigt rätt i det du säger, själv behöver jag inte raka benen jag har inget hår på dom naturligt typ. Kanske rakar benen två gånger på ett år bara för att liksom..

Vilket härligt inlägg och vilka fina ben! (Tatueringen var dessutom galet vacker älskart) Önskar att jag också kunde våga.. men på sommrarna rakar jag mig alltid eftersom att jag skäms för att visa mig ute annars. Är så blyg (har social fobi) så jag skulle ogilla skarpt att få kommentarer eller uppmärksamhet för mina ben! That's why. På vintrarna är de lurviga som vilda skogstroll eller något, iallafall. 😉

jag rakar mig för att jag känner mig ofräsh själv om jag inte gör det, hatar hår, förrutom när det gäller ögonfransar, hår på huvudet eller plockade ögonbryn (:

En sak hade det väl vart om jag hade haft blonda ljusa hårstrån som inte syns men nu har jag mörkbruna och grova….

Personligen får jag fnatt om jag har hår på huvudet, men på resten av kroppen bekommer det mig inte ett dugg. Förutom när folk stirrar och gör sådana där miner av avsmak, då ska jag erkänna att det hugger till i hjärtat och ibland vill jag bara vika mig och se ut som andra. Och jag försöker.

Men efter ett par månader så går jag alltid tillbaka till mig själv igen. Det är ju sådan jag vill vara, som jag själv trivs med, inte som andra trivs med. 🙂

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Jag rakar mig för att jag vill känna mig fin och känner mig fin när jag är fräsh och slät 😀 Men liksom, om man inte rakar sig osv, vrf noppar man då ögonbrynen? Är inte det lite samma sak?

Jag är helt för att människor ska få se ut precis som de vill. Håriga eller inte håriga, couldn't care less.

Själv rakar jag mig, eftersom jag tycker om känslan av släta, bara ben. Jag börjar svettas lättare under armarna och i underlivet om jag inte rakar/ansar där – antagligen en vanesak men varför plågas? Kliar dessutom till förbannelse när man har lurv där, inte bara stubben.

Skulle jag skita i att raka mig så skulle jag göra det för att jag själv önskade, inte för att provocera eller för någon sorts kvinnokamp att "få" vara naturlig.

I think everyone should shave armpits. At least where I live (in California)… Cause when the climate is hot or when you work out (versus sitting on your ass all day and getting fat), you sweat like hell and your armpits WILL stink, unless they're shaven. And those hair do retain the smell of sweat quite well through the shower. Of course, some can use harsh soaps that dry the skin and then chemical deodorant with aluminum (helps with future Alzheimers and Parkinson's diseases). But if you rather use natural products–you will have to either shave armpits or stink.

In general, from aesthetic standpoint, unshaven legs are ugly to me on men OR women and any man better shave their legs. Same goes to chest, arms and face. Luckily, a lot of boys here in CA naturally hardly grow any body hair, may be cause they're not of caucasian race, say Asian boys hardly have any bodyhair at all. I'd rather just go out with a chimp than a guy who doesn't remove his hair.

Har ni inte sett den där reklamen för nån deodorant som ska "bevara känslan av nyrakat längre"? Tjejen i reklamen deklarerar att hon nu känner sig säkrare när hon inte behöver oroa sig för hår under armarna. Vad ger det för bild till våra ungdomar? Att självkänslan ska sitta i om man är rakad under armarna? Suck..

Hej!

Jag bara undrar om du finner några nackdelar med att låta håret växa? Som mer svett under armarna eller ja gud vet vad? Keep up the good work!

Jag är så trött på att man överallt ser bilder på photoshoppade freak, och blir så van vid dem att man tror att det är det enda sättet att se ut på, vilket ingen gör och alla därför lider av. Skit.

(Jag tar bort håret på ben och under armarna, för mannen

föredrar det. Det är inte viktigare för mig än att jag kan göra honom glad. När jag ändå höll på, blev det bara tre centimeter kvar på huvudet, men det var tydligen inte lika populärt!)

svar: Vad bra att det ser bra ut ^-^

Jag läste hela inlägget och det är verkligen modigt gjort och fram för allt inspererande som du säger 🙂

Jag vet inte , men du inspererade mig även då jag rakar mig över allt förutom benen. Jag kan inte bestämma mig om jag ska börja våga raka benen eller inte ..

Jag gillar att det ofta är mansben på strumpbyxförpackningarna. får det inte en att tänka, eller? det en kvinna vill ha (för vi vill ju ha så snygga ben som på förpackningarna, för dom är ju idealiska) och strävar efter, är i själva verket rakade mansben! Ha, här snackar vi ironi! 😐

Det här gör mig så himla glad. Jag fyller 17 om en månad och har, efter några års tappra försök att vara som jag tänkte att alla ville att jag skulle vara, slutat raka mina ben och även under armarna. har också slutat sminka mig. Kämpar fortfarande med att trivas med mina lurviga armhålor (Det är otroligt hur djupt dessa normer och ideal sitter!!) och blir verkligen stärkt av människor som du. Fortsätt inspirera och bryta mönster!

Detta var verkligen ett inspirerande inlägg och alla kommentarer sedan! Jag är ju inte så noga med att raka mig, jag tycker att det är roligare att klippa "frisyrer". Så även om det ÄR hårigt så är det alltid snyggt. Har även fått komplimanger av mina pojkvänner jag haft, att dem uppskattar detta mer och blir överraskade. Det kan vara namn, pilar, citat och mönster där nere. Däremot har jag märkt, och försökt, att när jag rakar armhålorna får jag utslag men jag svettas och stinker som en hel armé. Någon som har tips ang det? På något vis tycker jag att personliga lukter utan parfymer, deo osv, är mest attraktivt hos en människa, även kropplsiga "odörer".

Jag VERKLIGEN älskar det här inlägget och kan gå in och kika då och då för att styrkas. Tack!

Hej. Jag har aldrig rakat mig eller noppat ögonbrynen. Har aldrig sett nån vits med det. Varför ska jag? Jag har inte använt schampoo på drygt tre år. Jag sminkar mig i princip aldrig och jag vägrar följa normen utan att jag får en vettig förklaring till varför jag ska göra det. Och nej jag är inte dum. Klart jag gör som alla andra om jag själv räknat ut att det är bäst. Men jag försöker tänka själv. När jag orkar =)

anonym – nej det är ingen norm. Jag blir inte kallad äcklig eller okvinnlig om jag låter bli.

Och jag HAR slutat noppa dem. Dock så är de förstörda pga flera års noppning.

alla kvinnor är riktiga kvinnor oavsett hur de ser ut eller hur mycket hår de har på kroppen

Det jag syftar på dock är hur kvinnor faktiskt ser ut av naturen. Generellt.

Jag önskar att jag var stark nog att gå emot strömmen. Jag tycker dte är döjobbigt att raka mig, men jag ahr i hela mitt liv fått höra att det är något man ska göra, och jag har inte förrän nu ifrågasatt det.

efter att jag började läsa din blogg har jag börjat se världen på ett annat sätt, jag har satt på mig genusglasögonen kan man nog säga.

men det är så mycket lättare att tänka, och att se än att verkligen göra. att ta en debatt, att prata för sin sak, att våga gå i linne utan att raka sig.

🙂

Appropå ben – visste ni att det är rakade mans ben som vi ser på reklambilder för strumpbyxor?

Tydligen har män smalare vader (och benet i övrigt) än gemene kvinna så därför använder reklambolagen män för att få ännu smalare och slankare vader.

Det ni!

Nä,jag tycker inte det är fint med hår.Jag tycker att hår är rätt så jävla äckligt faktiskt.

Jag rakar mig på benen under armarna och självklart på lilla busan också.

Och jag gör det både för min och för min killes skull.

Lika lite som jag vill suga av honom om han har hår på sin snopp,lika lite vill han nog slicka mig om jag ser ut som en skogsråtta.

Han rakar sig,och jag rakar mig.

Och skulle han någongång få hår på ryggen,då vaxar vi!

Jag tycker hår/skägg,ja egentligen allt hår som inte är på huvudet är äckligt.

rakar du dina ben? 🙂 bara allmänt nyfiken! 🙂

tycker det är riktigt modigt av dig att inte följa idealen och att du har en sån grym självkänsla, det jag alltså inte har 😉 men du är fin som du är! jättemodigt av dig! i mina ögon iaf:love:

Jag rakar mina ben, men inte min kompis.

Min son och hans pappa rakar sina ben.

Alla utom jag måste ha en "anledning".

Tankeställare om samhällsnorm är väl det minsta man kan kalla det..

:rolleyes:

Jättesexy med kvinnor med håriga ben och armhålor. Har alltid gilla det.Många tycker att det är pervers att gilla sån. Men det är ju så kvinnor blev skapade av naturen. Bättre en kvinna med hårga armhållor som luktar "kvinna" än en annan med rakade armhållor som luktar så mycket deodorant att man får ont i huvudet.

Ibland vill jag bara fräsa åt människor som ifrågasätter mitt orakande. Jag har hår i mängder, det är liksom det som är andra sidan av myntet av att ha mörkt och tjockt hår. Det blir mörkt och tjockt hår på hela kroppen. Bortsett från armarna de är mer svenneblonda av någon anledning, kanske trivs ihop med mina armfräknar? Hur som haver det tar sinnessjukt mycket av tid att hålla på att raka hela tiden. Orka? Visst jag kan raka någon gång ibland typ inför väldigt speciella events. Om jag verkligen verkligen måste.

Sen tänker jag att hår på kroppen liksom fyller någon funktion, annars skulle det väl inte vara där?

Härligt inlägg!

ps. håriga fötter har jag fått lära mig är ett gott tecken på att fötterna mår gott. ds.

Har aldrig noppat ögonbrynen, har "raggarsträng", synlig mustasch och några skäggstrån, mycket lårhår som gränsar mot pubis rakar dock ben och armhåla nångång per år under sommaren. 😛 Ja just ja, har jättehåriga stortåar också. 😉

Vet att det är över ett år gammalt det här men jag blev glad av det : ) skönt att se att man inte är ensam om hår under armarna. Min man har mindre hår under armarna än vad jag har, det tycker jag är ganska lustigt xD

Vet att inlägget är över ett år gammalt men jag blev så glad över att inte längre vara ensam med mitt armhålshår : ) Min man har mindre hår under armarna än vad jag har, det tycker jag är rätt lustigt xD sen har han ju rätt dålig hårväxt just där men jag tycker det är roande iaf.

Jag kan ju tycka att det inte alltdi är samhället som gör en till vissa saker… det är ju ex kanske mode och trend i Frankrike för kvinnor att inte raka sig, ska man då gå EMOT dom med att raka bara för att nån säger att en kvinna ska vara på ett sätt?

Jag rakar mig lite då och då… dels för att jag har en man som älskar ben och rumpa, speciellt "LENA" ben med lite stay-ups up och snygga skor, liksom tänder honom, och inte ett par manliga ben, men så är ju han och jag vet hur det känns med orakade ben som har stubb som gnider emot mig… eftersom mannen har provat att raka hahaha och det faaaaan va inte skönt att röra honom ska jag säga!!

hahaha.

MEn absolut till var och en om vad man gör med sin kropp… =) så om ni trivs med att känna håret, stubbet och allt annat som gnider emot en så är ju det helt ok = ).

Jag kan ju tycka att rakar jag INTE under mina armar, så på nått sätt svättas jag mer hahahaha ja jag vet hel knäpp är jag. =).

Men du är vacker hur du än har din kropp = ) ^^

Jag tycker ju att det är upp till var och en om man vill ha hår eller inte, alla ska ha det de trivs med. Personligen tar jag bort, vill inte utsätta mig för blickar och kommentarer från omgivningen så ja, jag har väl fallit för grupptrycket.

Däremot undrar jag varför man alltid, i sådana här diskussioner, bara pratar om ben och armhålor. Jag som har kraftiga, svarta hår i ansiktet, och har tagit bort större delen med laser och lever med pincetten i väskan för att hålla kontroll på det övriga – är jag lika naturlig och normal, skulle ni som förespråkar hår kunna låta bli att titta konstigt på mig om jag som kvinna lät "skägget" växa?

Faktiskt lite nyfiken på svar på det, det håret är ju lika naturligt som det på benen eller i amhålorna eller på huvudet eller var som helst…

Oops, nu syntes min första kommentar när jag postade kommentar nummer två, jag lovar att den inte syntes när jag gick in på sidan. Märkligt, plocka bort min kommentar nummer två, är du snäll 🙂

Hej söta du! Tycker det är så jobbigt med kroppsbehåring. Jag har aldrig haft några problem med håret som jag har på ben, armar, armhålor. Tills nu! Jag har mycket hår. Rakar jag inte under armarna, luktar jag svett. Rakar eller ansar jag inte mellan benen klibbar håret ihop. Dessutom har jag hårväxt i ansiktet som jag är tvungen att vaxa. Jag hatar att just jag har mycket hår. För egentligen orkar/bryr jag mig inte om hårväxt. Sjukt att man bryr sig över hur omgivningen ser på hur man bör se ut!!!

Härligt! Jag har inte rakat varken ben eller armhålor de senaste fem åren, slutade för att min kille påpekade hur märkligt det egentligen var. Skitbra att du skriver om det, tycker det är läskigt hur "onormalt" det har blivit med kroppshår. Och tjejer är så unga när de börjar raka sig nu…! vill man bli mer inspirerad av vackra naturliga kvinnor kan jag tipsa om hippiegoddess.com…heja!

Alltså .. hmm.. Varför ska man få himla mycket cred bara för att man låter bli att raka sig."wow så starkt" "ohh jag blir inspirerad, ska också låta bushen växa" och så känner jag att i den här bloggen bland de som har skrivit att de rakar sig.. så känns det som att de måste försvara sig.. "jag inspireras av att raka ännu mer, SKÄMS inte att säga det heller" "Jag rakar mig, TYVÄRR"

Jag tycker det är lite för mycket att folk vill låta håret växa för att skicka bild och hamna på sidan.. what is that..

Alltså jag rakar mig för att jag inte känner att det är fräsht om någon går ner på mig när jag är orakad, jag kan helt enkelt inte njuta av det.. precis som jag tycker att det skulle vara äckligt att sticka ner näsan i någon annans bush.. Jag vet att killar bara är håriga längst ner men tycker att det är lika självklart att de rakar av det också! Usch så ofräsht med svettiga kulor och fior! Kan man inte bara inse fakta.. att vi ÄR olika.. feminister försöker bli så jämlika som möjligt vilket är fint men sen blir de så himla förbannade när de når jämlikhetens gräns.. Skulle säkert varit hur härligt som helst att bestämma vem som ska föda det första, andra eller tredje barnet.. Mannen eller kvinnan.. hmm men sorry så ser det inte ut!!

Jag rakar mig inte för att jag inte orkar helt enkelt, men också för att jag tycker att det är snyggt med hår. Jag brukade raka mig, jag hade knappt sett orakade kvinnor, men så var jag på semester i Spanien för kanske tio år sen och där såg jag en så himla snygg, korthårig kvinna med hår under armarna och håret liksom fulländade hennes snygghet att det blev en eye opener. En person som jag verkligen är intressant är Jennifer Miller, en kvinna med skägg, aktivist och artist. Har du läst om henne?

Jag har förresten aldrig sagt hej här, men jag uppskattar din blogg och delar din smak för det makabra eller bisarra (vilket jag aldrig skriver om i bloggen, men i mina studier har jag skrivit om både kannibalism, sexuella minoriteter, massmördare och svart magi). Som tonåring var jag allra mest fascinerad av just Jeffrey Dahmer 😉

Hälsn. Maria

Vad roligt att läsa denna sida! Tack för att du skriva om kontroversiella teman, det behövs i denna slätstrukna värld!

Själv tycker jag att det är upp till var och en, men gillar inte kommentarer från andra hur ofräscht det är med orakade kroppar. Känns egentligen typ naturligt?

Men min 12-åriga dotter!!!! Att hon känner att hon måste raka sig för att få visa sina snygga kroppsdelar – det tycker jag faktiskt är hemskt!!! Det känns inte att hon är tillräckligt gammal för att ha ett fritt val kring dessa frågor. Hon vill inte sticka ut i klassen. Vad har de tjejer för ideal som de ska likna??? Det skrämmer mig!

Jag ska visa henne denna sida så att hon förstår att det inte bara är hennes mamma som är konstig…

Och så en fråga: Är det några som rakar armarna också? Den diskussionen har jag faktiskt inte hört. Varför bara benen?

Jag tycker det är bra att du vågar gå emot normer och det är underbart att se att vissa skiter fullständigt i normer, osv. Jag rakar mig ibland, när jag har lust, när det känns som att "nu vill jag faktiskt göra det". Men förstår inte varför det är fel i vissas ögon att raka sig, att "hon är en svag individ som inte står upp för kvinnors rättigheter"? För det är ju då samma sak! Jag tycker att varje kvinna får välja om hon vill raka sig eller inte raka sig utan att bli kritiserad för någon dera av alternativen. När det blir skriverier om att någon offentlig person inte rakar sig under armarna så blir jag skit förbannad, men jag blir lika förbannad av människor som säger till kvinnor som rakar sig att: "det är ju löjligt, varför? du är svag för grupptryck". DET tycker jag är löjligt. Om man vill raka sig så får man göra det och det betyder inte att man är en svag människa och HELT och hållet är inne i en stereotyp och varit det sen man föddes. Alla är vackra, precis hur de är. I en stereotyp eller inte. Huvudsaken är ju att vi mår bra och kämpar mot jämställdhet? Jag är genusmedveten och mycket mån om hur jag i framtiden kommer uppfostra mina barn och är inte rädd för att höja rösten till idioter som tror att kvinnor och män ska vara på ett visst sätt. Nu blev det långt. Men så får det väl bli. Tack för en urcool blogg!

Jag rakar mig eftersom jag nästan har lite fobi för kroppshår (det spelar ingen roll om det sitter på en man eller kvinna.

Jag vet att jag inte borde känna så här,

och att hår naturligtvis är helt naturligt.

För mig handlar det inte om hur jag ser ut

eller vad folk tänker om mig.

Det är bara det att hår känns så obehagligt.

Jag önskar att jag var annurlunda;

hade jag ingen hårfobi skulle jag stolt

visa upp håriga ben och armhålor.

Men nu är det som det är.

Jag har väldigt många problem

med andra viktigare saker

(som att överhuvudtaget fungera/inte skära mig

/inte droga/inte ta livet av mig),

så jag tar den enkla vägen och rakar mig

istället för att jobba med det lilla problemet.

Jag har som sagt betydligt större problem!

För mig är det nästan så att jag skäms

för att jag rakar mig.

Jag är ju en renodlad feminist!

Ibland kan det vara svårt att förklara

när folk frågar varför jag rakar mig.

Jag kan inte heller ha en hårig pojkvän,

antingen måste han raka/vaxa sig

eller vara hårlös från början.

Jag mår illa över kroppsbehåring.

Jag vet inte om det beror på att jag har svår OCD

eller att jag har blivit illa behandlad av håriga män som barn.

Så för att sammanfatta det hela är jag

alltså ultrafeminist och för hår

men klarar inte av det av.

Det viktigaste är väl att man får bestämma själv.

Förlåt att jag tjatar,

jag vill bara få fram mitt budskap.

Gitte: Jag har nästan inget hår på armarna,

men om jag hade det skulle jag raka dem.

Jag mår illa av håriga armar.

Det har inget med jämnställdhet att göra för mig.

Jag klarar tex inte av ett par håriga mansarmar.

Jag önskar att jag inte kände så,

men nu är det som det är.

Läs gärna min kommentar om du undrar

hur jag tänker.

Önskar verkligen jag hade din styrka gällande det här. Jag älskar mitt hår men tar bort det för att jag inte klarar av den vidriga äckelstämpeln 🙁

Svar:
Övning! Trimma pälsen kortare och låt det sakta bli längre i takt med att du vänjer dig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är så stolt att se hur du ställer upp för kvinnor och ger bilden av att man ej ska skämmas över hår under armarna. Respekt ^^

Jag tycker att det är bra att folk som du finns ! Man SKA vara nöjd med hur man ser ut ^^ Jag har aldrig varit direkt noggrann med att raka mig, bara under armarna. Hatar att ha hår där, personligen. Men det är inte förrän nu som jag rakar mig mer mellan benen och på benen. Älskar känslan av renrakade ben! och jag gillar att vara rakad mellan benen, inte för att någon annan gör det, utan för att JAG tycker om det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *