Kategorier
feminism & genus

Så vad fick Vincent i födelsedagspresent? Blev det nåt bögigt?


Herregud nu blir det bög av pöjken tänker könsstereo-typerna. Och hur tänker Lady Dahmer nu tänker ni. Jo jag tänker som så att Vincent kanske inte har lika genusmedveten omgivning som mina barn (dock fantastiskt öppen och tillåtande även ur ett genusperspektiv) och att han kan behöva lite variation i legolådan. Lite rosa och gull för att balansera upp de där tekniska och coola grejerna han har för jo, han har en del legomoduler och byggsatser redan men det är ju de som riktas till killar. Jag vill komplettera hans samling.

Men framförallt så tror jag att han kommer älska det här. Han tycker om lego och han tycker mycket om att sitta och pyssla. Här blir det två i ett liksom.

Vi tänkte köpa veterinärslådan men den fanns inte så det blev hundutställning. Vincents mamma älskar nämligen hundar och det här kan de leka med tillsammans.

När jag kritiserar Friends så kritiserar jag egentligen inte legot i sig. Jag kritiserar att det riktar sig till tjejer och att det förenklats. Mycket av byggandet är borta och det sänder ett budskap att flickor inte vill eller kan bygga. Det känns inte ok. Dessutom, med lanseringen av ett tjejlego, så sätter man än en gång mannen som norm. Pojkarna som norm. Och det känns inte heller ok. Jag tycker även att framställandet av tjejers intressen är så tarvliga. Kamma håret och pyssla med söta djur liksom. That’s it? Trist.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

63 svar på ”Så vad fick Vincent i födelsedagspresent? Blev det nåt bögigt?”

Nu fattar jag inget. Först kritiserar du en produkt och idé för att senare stödja den genom att köpa saken. Du anger flera skäl till varför du tycker att Lego Friends är helt idiotiskt men så köper du det i födelsedagspresent till ett barn?! På vilket sätt sänder den här produkten ut bättre signaler bara för att mottagaren är en kille? Och HUR kan du stödja detta om du nu tycker att det, på många plan, är helt galet ur genussynpunkt?

Stämmer så bra. Fick tjejlego när jag var liten, bestod av en platta och sen möbler som man satt på plattan. Klart!

Nu fattar jag inget. Först kritiserar du en produkt och idé för att senare stödja den genom att köpa saken. Du anger flera skäl till varför du tycker att Lego Friends är helt idiotiskt men så köper du det i födelsedagspresent till ett barn?! På vilket sätt sänder den här produkten ut bättre signaler bara för att mottagaren är en kille? Och HUR kan du stödja detta om du nu tycker att det, på många plan, är helt galet ur genussynpunkt?

Men väntalitenu, genom att köpa den här produkten så uppmuntrar du ju hela det här skithelvetet den står för? Jag tycker att vi bojkottar tjejlego och visar att tjejer inte är totalt dumma i huvudet. Förresten så finns det mer än bara tekniska grejer i vanligt lego också.

Legot påverkar samt sänder helt andra signaler till en pojke. Jag tror vincent kommer tycka det är kul o för mig är det viktigare att bryta normer o ge barn tillgång till flera roller än att göra ett statement.

Jag förstår inte. Mycket av byggandet är borta och det är ett förenklat lego som du kritiserat hårt, och då tycker du att det är en bra present bara för att det är till en pojke? Jag förstår att du tänker kompensatoriskt men du skrev ju att byggsatsen var kass förut. Hur tänker du nu? Kan du utveckla?

Lexie, jag förklarar tydligt i inlägget hur jag tänker. Vincent har massvis med lego. En del vanliga klossar men också flera modulpack typ ninjago o annat "coolt" och riktat till pojkar. Jag ville komplettera hans samling. (han fick bland annat en cool å häftig legohelikopter av en annan gäst) Måste det alltid vara så svartvitt? Nyanser människor! Nyanser!

Sorry såg att du skrev ovan och då har jag en följdfråga: vilka signaler tror du att det sänder till en pojke och vilka andra till en flicka? Det känns som att han fick det för att just göra ett statenent samtidigt så är det mindre viktigt att bojkotta? Försöker förstå budskapet här.

lexie jag tror du har läst tillräckligt länge i min blogg för att ha koll på hur flickor och pojkar bemöts och just hur kompensatoriskt tänk funkar.

Nej jag köpte den INTE för att göra ett statement. (??!) jag köpte den för att 1. komplettera hans samling och 2. för att jag vet att han kommer tycka om den.

Jag kommer antagligen i framtiden komplettera Ninjas samling med liknande lego, beroende på vad för fas och intressen hon har. Just nu kör vi BARA byggklossar åt henne, men vincents föräldrar tänker annorlunda.

Hanna nej jag skriver inte alls att den fördummar tjejer. Läs om läs rätt.

Pojkar och flickor bemöts olika, fostras olika, har olika normer och ideal att förhålla sig till, olika könsrroller att passa in i, får olika leksaker och leker olika lekar osv osv osv osv osv OCH SÅ VIDARE.

Detta tar jag hänsyn till när jag handlar presenter till barnen i min familj.

Jag tycker du stöder en urbota idiotisk produkt, kompensatoriskt eller inte. Detta förstår jag inte alls, vad kommer härnäst ? Barbie? Hur tänker Vincents föräldrar?

bigfuckingdifferense vincent har en del barbisar och ken också. Och ett helt stort hus som de bor i! Och en rosa cabriolet till Kendockan. Varför skulle han inte få leka med det? Pojkar behöver också få tillgång till genus, det är inte bara flickorna som ska "göras om".

Hans mamma tänker som jag och hans pappa är öppen men inte lika insatt. Alla som sett bilder på vincent ser det!

LD: jo självklart förstår jag det här med bemötandet, har dock mest fokuserat på det när det gäller kläder, har inte riktigt tänkt på att leksaker, att de sänder olika signaler till olika kön, och att bemötandet blir annorlunda i leken då. Inte min mening o reta dig med korkade inlägg o diskussioner, jag e väl trött idag för jag hajade inte kopplingen där på en gång.

lexie jag är fruktansvärt partisk. Mina stammisar kommer undan med betydligt mer trams än nya läsare! :love:

Det är inte det jag menar. du skrev att produkten inte lämnar utrymme för fantasi eller kreativiet, varför då köpa en "skit" produkt till vilket barn som helst oavsett kön? Jag tänker såhär: jag köper helt enkelt inte varan, Det är mitt "statement"

hanna läs gärna: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2011/june/utkast-juni-23-2011.html men klicka ännu hellre på länken längst ner i inlägget, för då kommer du till jämställdforskola.se som utförligare förklarar- Svårt att göra det så här i en kommentar bara.

men kortfattat så handlar det om att medvetet försöka kompensera där det finns brister för att motverka traditionella mönster. Syftet är ju att stimulera barnet så att de överskrider de traditionella gränserna och ge dem möjlighet att utveckla samma förmågor oavsett kön.

Bigfuckingdifference eftersom att vincent redan har massvis med lego så tror jag inte det är nån fara. KOMPLETERA som sagt.

Det intressanta med det här "tjejlegot" är att jag hitills bara träffat på killar som fått/önskar sig det. Min äldsta son som går igång på allt som är smått & gulligt blev helt lyrisk över de där små hundarna, så den lådan står överst på önskelistan till hans födelsedag om ett par veckor. Jag önskar bara att man kunnat köpa lådorna utan de ruggiga dockorna (eller med vanliga legofigurer).

jag går in och läser nu på länkarna du angav för att se om jag kan förstå detta.

Hoppas du inte tycker man "tramsig" trots att man är ny läsare och inte hajar direkt;-(

Jag menar att det är som att i en mening säga att Barbie står för ett sjukt kroppsideal där man signalerar till barn att det är norm att ha lika smal hals som midja för att i nästa andetag köpa en sådan docka till sin son.

Oavsett om Vincent har helikoptrar och Spindelmän i sin låda förmdelar du ju exakt den bilden av kvinnan som du är så kritisk till.

Jag bojkottar tex Barbie och tjejlego för att jag inte vill stödja den industrin. Konsumentmakt.

Jag förstår hur du menar men håller inte med. Tycker inte man ska köpa denna skitprodukt alls. Vill inte att företaget ska tjäna på pengar på att fördumma tjejer.

Hm Lady Dahmer står som "Ladydahmer" (ihopskrivet)och som "Lady Dahmer" i olika inlägg bland kommentarerna,jag undrar jag om det verkligen är du som skriver …? Hur som helst,bra lördag på er!

Vad skönt det vore om alla genusmedvetna slutade vara så arga och istället bara köpte precis vad de ville till vem de ville.

Orka kritisera att förpackningen har mjuka kanter? Se det som en alternativ förpackning istf att bry sig om vem den är tänkt vara skapad för.

Jag skulle absolut köpa det där till min pojk men utan göra det för att provocera medvetet.

Uppmuntra istf att gnälla! Allt blir såå mkt roligare då 🙂

Dåligt. Dåligt. En flicka ska inte kunna få ett rosa lego som är anpassat för dumskallar men en pojke ska få det?!?

Tala om att balla ur men du lär väl aldrig torde posta denna kritik.

sofia vi är arga för att det inte spelar nån roll vad VI köper sålänge normerna dikterar nåt annat. Vi är arga för att våra barn växer upp i en kultur som skiljer på könen.

Du beskrev detta lego som:

//sänder ett ganska tydligt budskap; tjejer är för dumma för att hantera vanligt lego. Det är för komplicerat. Typ. //

Så detta lego fungerar för pojkar men inte flickor…? Ja visst ja, du ser ju inte barn som olika kön utan bara som ett hen och det gör det hela ännu värre.

IDA Jag ser barn som barn. Inte kön. Barn. Individer.

Däremot så är jag medveten om att de behandlas och bemöts olika beroende på om de är flicka eller pojke och det tar jag hänsyn till.

Och en än gång, jag har inte sagt att legot inte funkar för flickor eller att flickor inte får leka med det. Vad jag däremot säger är att legot för med sig ett budskap TILL och OM FLICKOR som är väldigt negativt, speciellt i ett visst kontext.

sorry. U lost me och flera med mig för du har blivit förblindad. Hen har för dig blivit viktigare än individen.

Du ratade ett lego som är för dumskallar och sedan så går du och köper detsamma till din kompis´s pojke? Är han för dum för vanligt lego eller vad är din poäng?

ida det verkar tyvärr som att DU är för dum för att förstå vad jag skriver om. Eller så är du bara förblindad av fördomar.

Jag tycker det var en skitbra present. Började skratta när jag såg vad det var. Jag håller dock inte med dig i det att "tjejlegot" är okreativt och fördummande (om du nu har skrivit det).

Tjejlegot heter FRIENDS och fokuserar på relationer, omhändertagande osv (även skönhet vilket är det förkastliga med det hela, precis som många av legos tidigare grejer riktade till pojkar fokuserar på våld, vilket är lika förkastligt det) dvs typiskt "kvinnliga" grejer. Jag anser inte att det är något dåligt och måste jag välja mellan antingen tjejlegot eller någon av Legos många tidigare kampanjer riktade till pojkar, väljer jag lätt tjejlegot då jag anser att det står för mer positiva värderingar än "pojkgrejerna" som ofta har fokus på våld.

Därför tycker jag även att presenten var ett mycket bra val till Vincent. Det värdelösa är att Lego envisas med att marknadsföra sina produkter mot två olika kön. Jag tycker det är okej med olika former och varianter av legot och har, förutom skönhetsgrejen och våldsgrejen, inga problem med varken tjejlegot eller normlegot. Men stör mig enormt på att Lego måste könsmärka grejerna. Skrev om det här: http://brunheten.blogg.se/2012/march/utkast-mars-2-2012-1.html#comment

Det är väl inget fel med legot förutom att det riktas speciellt till flickor, som om flickor behöver ett eget lego som är "flickanpassat". Det hade vart bättre om det hade marknadsfört till alla barn inte bara flickor.

Jag tycker det var en bra present. Jag minns själv att jag lekte med Belville lego när jag var liten, tyckte det var väldigt roligt. Tyvärr har det ju blivit sämre på senare år. Figurerna var ju förr mycket roligare då de var mer ledade än vanliga legofigurer. Men det som är dåligt är ju att de specificerar att det är just tjejer som ska leka med det. Hur de har konstruerat legot (enklare , inte lika mycket bygga, osv.) tillsammans med att det skulle passa bättre för flickor visar ju på en attityd hur man uppfattar flickor. Det är dåligt! Tänk att det ska vara så svårt att förstå den kopplingen för vissa.

Gillar verkligen dina inlägg om genus, tycker alltid du har bra och lättförståeliga argument. Dom gånger som vissa saker är otydliga förklarar du bra i kommentarerna. Velade bara säga att jag tycker du är jävligt bra! 🙂

Allt "väga upp" åsikter åsido… varför stödjer du en produkt som är så häftigt lanserat till just endast tjejer, och är så förminskande av tjejers förmåga? Du ger pengar för leksaker som är lanserat helt i motsatts för det du står för. Dina personliga åsikter betyder ju inte ett skvatt för dem, du har ju gett dem pengar! Om folk bara sket i dessa förminskande saker som leksaksföretagen gör, då skulle det ge ett klarare besked till företagen än några åsikter på en blogg.

Jag förstår att man inte kan bojkotta allt, för då lämnas man med väldigt få leksaker, men det alldeles för överdrivna och förminskande kan man väl hålla sig borta från? Jag förstår verkligen inte resonemanget att stödja denna leksak.

Fast, nu är det väl alla vi som säger att det är tjejlego?ingenstans på lådan står "tjejlego"

Vi vil väl att färgglatt ska vara lika accepterat för killar så då är det ju bra att det finns färgglatt, även om en hade önskat att indelningen försvann och att allt lego blandades.

Släng in detta lego som ett naturligt inslag till både tjej och kille och kämpa för att göra rosa/lila/enkelt till "barnlego" istället för "tjejlego"

Men låt oss bojkotta "lego", precis som man bojkottade vindruvor från sydafrika under apartheid, precis som man nu bojkottar sharonfrukter från Israel sålänge ockupationen av Palestina fortgår.

Allt våra val betyder något.

fast jag tycker inte bojkott är lösningen alls dels för att medan jag bojkottar alla leksaker som riktar sig till tjejer så får mina ungar ett ganska snävt utbud. Tanken med att köpa tjejsaker till min son t.ex är ju för att bredda hans repertoir. Om han bara får neutralt eller pojk- av mig (för jag har aldrig sett nån föreslå att vi bojkottar killsaker) så kommer resten av hans omgivning även lära honom att pojkar leker och tycker om vissa saker. Hur ska han då fatta att det inte behöver vara så när han aldrig fått chansen att utforska andra sidan? Nej. Jag kommer fortsätta köpa könade saker, dock inte med samma syfte som tänkts.

Var Ida fick in hen i det hela förstår jag inte riktigt i det här sammanhanget. Förstår inte heller varför människor envisas med att ifrågasätta LDs val att köpa den här leksaken till en pojke när hon tydligt visat varför. Sen om ni håller med eller inte är ju en annan femma men tycker dom flesta verkar ha fastnat på vägen till eget "utanförboxen" tänkande.

Åh men det är ju just sådant här som gör att jag kan ta till mig det här med genus. Du lever med det i vardagen på ett sätt som gör att jag hänger med. Ditt sätt att se på/leva med genus kan jag oxå ta till mig och faktiskt hålla med om. Och tro mig ,jag har varit motståndare tills jag började läsa din blogg och lärde om och rätt. Skriv en bok 🙂 Jag skulle köpa den.

Oj vad folk blev griniga!

Jag förstår precis hur LD menar, och jag tycker att om man ska köpa lego till sitt barn, oavsett kön, kan Friends-legot vara ett jättebra KOMPLEMENT till vanligt lego, med de söta hundarna och de glada färgerna. Vilken unge gillar inte det?

Blandar man det med vanligt lego får man ju mer valmöjligheter åt barnet. Hen kan dissa friends-legot eller det vanliga legot om hen vill. (Men jag tror nog att hen leker lika mycket med båda, de färgsorterar nog inte klossarna, haha!)

När jag och mina syskon var små hade vi en jättestor lego-sats med hästar och stall, samt en ännu större sats med vanligt lego, men vi slogs alltid i slutändan om den svarta draken som kom med den vanliga byggsatsen, haha!

Och jag håller med Sofie; skriv en bok, så jag kan ge alla jag känner boken när de fyller år/får barn! 😀

Jag har läst alla dina inlägg och tycker du oftast har väldigt bra åsikter och argument men här måste jag bara säga till. Bara för att du ger det här legot till en kille så betyder inte det att STEREOTYPERNA i "friends" försvinner. Din son får fortfarande bilden av att tjejer bara fixar håret och ska vara söta och se ut och göra precis som dom här tjejerna i legot. Det är som att köpa en stereotypisk x-man docka och ge till sin dotter och tänka att "det är ju okej för att jag köper den ju till en tjej". Hur långt tar det argumentet dig? Tror du inte barnen påverkas av stereotyper bara för att dom är av det andra könet?

För att sammanfatta: det här legot och alla stereotyper det innefattar gör precis lika mycket skada mot din son som det skulle göra mot din dotter!

alva och nej, det är inte samma sak eftersom att flickor påverkas av andra normer. Pojkar matas med andra ideal.

LD- du har nästan alltid rätt. men nu har faktiskt alva också rätt. ta tex barbie: dockorna förmedlar ett sjukt kvinnoideal. även om pojkar leker med barbie (vilket såklart kan bredda deras lekkompetens) så ser de ju stereotypen. de lär sig genom dockorna hur en kvinna förväntas se ut. och en man om de leker med ken.

det handlar alltså inte om att det är dumt att "stödja"/köpa könskodade leksaker för att de är just könskodade utan att det är leksaker som förmedlar sjuka ideal. stora maskingevär är ett annat exempel, våldglorifierande och inte okej till varken pojkar eller flickor.

annika det är bra att vara kritisk men det är inte svart/vitt. Det beror på sammanhang. Vad har barnet för leksaker i övrigt? Hur ser omgivningen ut? Fostran? Barnets personlighet? osv osv osv. Kan stereotypiska saker hjälpa barn att förstå samt kritisera normer? osv.

Kikade in i din blogg för första gången i mitt liv. En sak säger jag, ska börja följa din blogg hädanefter! Tycker att du skriver på ett roligt och intressant sätt. Själv har jag tänkt på att uppfostra mina barn som du gör! Nu har jag hittat en förebild 😉

Jag skiter i färger men tyvärr lär du honom att tjejer ska vara pinnsmala genom detta.

Jag tycker att det är bra om åtminstone en del av oss män (inklusive mig) får fortsätta känna så att man älskar en person och inte en kropp… Detta motverkas tyvärr mest av kvinnor men även mer och mer av män enligt detta lego…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *