Kategorier
feminism & genus

Självklart handlar det om socialisering, kultur och normer.

Innan ni talar om för mig hur förtryckt kvinnan i slöja är så tycker jag att ni ska ta en titt på era egna rakade ben. (rakade ben, smink, bikini, högklackat – välj din norm) 

 
Ja, de flesta muslimska kvinnor bär slöja för att de lever i en kultur där det är norm och för att det förväntas av dem. Kalla det förtryck, indoktrinering, socialisering men vi är ju alla en produkt av den kultur vi lever i och de normer den ger uttryck för.  Så tro inte för ett ögonblick att dina rakade ben är ett resultat av fri vilja för det är de inte.
 
 
(Tack Marika för bilden!)
 
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

75 svar på ”Självklart handlar det om socialisering, kultur och normer.”

Älskar den dä bilden!

För att komplicera det hela lite: Mitt intryck är att många tjejer har rakade ben mm under burkan, och alla sjalbärare jag känner är snygga och slingade i håret…

Minns för övrigt en sköning till unge jag hade som elev för drygt 10 år sedan. Sjal runt håret och spicegirlströja med alla fem tjejerna sedvanligt lättklädda…

Har sett den här bilden förut, klockren!

Ibland vet jag faktiskt inte vad jag tycker och tänker.

Jag ÄR misstänksam mot Islam, eller den arabiska manliga kvinnosynen, jag erkänner det!

Ofta ofta när jag jag åker in till London en varm sommardag ser jag par – hon helt täckt i burka, bara ögonen syns – han i moderna typ Gstar shorts, linne eller skjorta… det känns inte rätt!

Svar:
Jag är sjukt islamkritisk. Jag tycker större delen av de islamska kulturerna i världen är fruktansvärt patriarkala och förtryckande, men jag ser ju samma strukurer här även om vi faktiskt har kommit längre. Man får inte bli hemmablind bara för att det är värre nån annanstans!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Önskar ibland att fler människor redogjorde för Marx’ teori om bas – överbyggnad om man nu använder argument som är i likhet med denna teorin.

Den är förövrigt väldigt intressant att tillämpa i genussammanhang, som att det till exempel inte är en slump att den senaste stora kvinnofrigörelsen började gry under efterkrigstiden. Har man fått känna på makens fabriksarbete medan han var ute i strid så är det ju inte så konstigt att man inser att ens plats kan vara utanför hemmet.

Och varför ska man då nödvändigtvis återvända till just hemmet?

Men som sagt, teorier.

Det håller jag helt med om!

Natashja, du som vet så mycket, kan du rekommendera några bra böcker om genus och attachment parenting som man kan läsa innan/när man planerar att skaffa barn?

Tack!

Tänkte på Anna L’s kommentar om en tioårig flicka som hade slöja, ibland ser man ju väldigt mycket yngre flickor med slöja och i de fallen är det ju svårt att tro att det är något de valt själva. Skulle i alla fall vara intressant att höra åsikter om ämnet.

Men också ganska intressant fråga med tanke på det du (Lady Dahmer) nyligen har diskuterat om barn.

Men sen så har ju unga flickor vuxenplagg på sig även på annat håll, det finns ju till och med bikinis för spädbarn.

Svar:
Barn vill se ut som vuxna. I vår kultur och i andra kulturer. Flickor imiterar generellt sina mammor och andra vuxna kvinnor de lever nära. Jag ser tioåriga svenska flickor i korta kjolar, klackade skor, örhängen, smink, bh, lågt skurna byxor, bikini, tajta toppa… ja du fattar nog var jag vill komma. Du satte själv ord på det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker man måste ha lite perspektiv på det här. Jag kan ju tänka mig att det är betydligt svårare för en muslimsk kvinna att välja bort slöja eller öht leva som vilken kvinna som helst i Sverige, än det är för en svenskfödd att vara lite rebell och skita i rakhyveln.

Jag tvivlar inte på att man kan trivas i slöja och älska den, det är ju en symbol för något man lever för och tror på. Men å andra sidan kanske det är få som vill säga att det bara är skit?

Och det vore väl jävligt dålig stil om vi bara tittade på och inte sa ett jävla dugg också? Naturligtvis är det fria valet viktigast, som alltid. Men varken ideal eller religion är ju till för kvinnors bästa, och tycker gott att man kan ifrågasätta både det ena och det andra. Om man ändå väljer normen har man i alla fall reflekterat över det, och gjort ett medvetet val.

Svar:
Vad ska vi säga då? Till vem?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Muslimska kvinnor som inte får sitta bredvid män på bussen eller över huvud taget skaka mäns händer. Det är i samma sak som att raka benen, samma förtyck.. Ohja! Not.

Muslimska kvinnor skriver jag, men det är inte bara kvinnor det gäller. Tjejer också, herregud, det var inte ens en månad sen jag såg en muslimsk mamma skälla på sin dotter (som hade slöja såklart) då dottern tänkte sätta sig bredvid en man på bussen trots att det var den plats som var närmast mamman (och vilken dotter vill inte sitta så nära mamman som möjligt?). Det slutade med att dottern fick gå flera meter bak i bussen och sätta sig bredvid en kvinna. Dottern var inte äldre än 5-7 år.

Med detta försöker jag inte säga att vår kultur inte förtrycker kvinnor (det gör den), men jag fattar inte hur du kan påstå att islam (läs: muslimska män) inte förtrycker kvinnor mer?

/Osminkad feminist med orakade ben.

Svar:
När man talar om förtryckande strukturer så är det bara så jävla kontraproduktivt att börja mäta. Vad tjänar det till? Och hur mäter man egentligen?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Josefin: Det tänker jag varje gång jag ser ett barn med hål i öronen. Är det något hen själv valt? Barn vill (enligt min erfarenhet) se ut som sina föräldrar. Har mamman slöja/smink/hål i öronen är det det som sätter mallen för hur det ska vara, och då är det så barnet vill se ut.

Fast alltså, ser du inte skillnad på den västerländska och den muslimska kvinnan så har du ju inget jävla perspektiv överhuvudtaget. Det är ju inte direkt så att en västerländsk kvinna våldtas eller mördas för att hon skiter i att raka benen. Ger dig en så hård mental facepalm nu, så jag tror eventuellt att du kan ha känt den själv.

Svar:
om du tror att muslimska kvinnor generellt våldtas och mördas för att de väljer bort slöjan så saknar du perspektiv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

vad skulle vara skillnaden om det var en nunna på bilden istället?

Jag tycker att alla ska få vara hur de vill! Rakade, orakade, nakna, täckta. Så jag håller med dig, inget tvång. De båda på bilden kan ju se ut så av vilja? Tycker även att bubblorna på bilden uttrycker sig på ett negativt sätt, vi kanske ska vara öppnare för varje individ. Men samtidigt bibehålla kritiken för tvång.

Men vad är fri vilja? Vårt psyke blir påverkade av miljön ständigt…

Svar:
Nunna vill jag dock påstå är en helt annan sak. Nunnor växer väl generellt inte upp med nunnan som norm. De är dessutom tvugna att vara noviser 5 år innan de får bli nunnor, för att försäkra sig om att de verkligen vill. osv. Det finns dessutom många nunnor som valt bort den traditionella dräkten. Men det är intressant att islam är så kritiserat medan kristendomen får fri pass.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Dixitt: Japp det är lite så jag också brukar tänka, att man vill ta efter sina föräldrar för de är ju oftast ens första förebilder.

Undrar hur mycket vi ens väljer själva överhuvudtaget?

Babbel: Skillnaden skulle vara att en nunna hade tagit på sig sin heltäckande klädsel av fri vilja och inte för att hon anses vara dålig om hon inte gör det. Nu är jag dock helt emot religioner, så jag tycker det är jävligt korkat det också.

LD: Vem har pratat något om att kvinnor generellt mördas och våldtas för att de inte följer sina religioners/kulturers normer? För mig räcker det med att det faktiskt finns ett antal fall av hedersrelaterat våld för att jag ska tycka att det är helt åt helvete. Och jag tycker det är helt åt helvete att du, som påstår dig stå upp för kvinnan, sitter här och försvarar dessa normer.

Svar:
Jag har inte försvarat några normer alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Aha okej men vad gör dig fri då? Att sluta raka bena? Då ska jag testa det, har alltid längtat efter frihet hade ingen aning om att orakade ben var anledningen till att jag var så förtryckt!

Svar:
Jag vet inte vad som gör oss fria. Kan vi nånsin bli det?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Klok bild och jag håller med dig, vi är i allra högsta grad påverkade av kulturen vi lever i med dess normer och värderingar. Men menar du att det är ett fritt val att inte raka benen, men att göra det är bara uttryck för kulturen? Är det bara ett ställningstagande mot som räknas som om det var av fri vilja. Att välja att följa normen kan också vara av fri vilja. Ett uttryck för ett ganska vanligt behov att känna gemenskap med de man lever bland. 

Då är väl skillnaden att jag inte blir kastad från balkongen av pappa och brorsan om jag skiter i att raka benen imorgon.

Svar:
Är det vanligt att pappor och brorsor kastar sina döttrar från balkongen? Hedersvåld är vidrigt men tro inte att majoriteten av muslimerna praktiserar det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till vem sa man att det borde vara ok att för homosexuella att gifta sig i kyrkan? Jag vet inte, men någon måste ju ha öppnat truten.

Ska förtrycken börja kategoriseras? Ungefär som feministerna?

Vilka som är "lite feminister", "mer feminister", "väldigt mycket feminister" och de enda som har rätt att kalla sig "feminister".

Att tjafsa om vilken grad de olika förtrycken har är väl i mina ögon en smula omoget, förtryck är förtryck, punkt slut. Är det inte bättre att lägga krutet på att faktiskt ta samhället dit man vill istället för vem som har rätt att jämföra olika förtryck på olika sätt?

Visst, vissa tycker att rakade ben faller inom samma kategori som burkha, medan andra inte, FINE! Är inte syftet att faktiskt få bort den mentala våldtäkt det innebär att man känner sig tvingad att raka benen för att accepteras? Att bråka om detaljer är bara löjligt…

Om alla lade energi på det verkliga målet och hur vi gemensamt ska kunna komma dit, istället för att bråka om VEM som egentligen är värdig att kalla sig det ena/andra, har den rätta åsikten, så kommer utvecklingen stagnera och bli en enda ormgrop av bråk.

Med tanke på att det finns lika många åsikter som människor så kanske liiite acceptans, överseende och "get the bigger picture" inte vara så jävla illa….

Svar:
TACK! Blir tokig på den här jävla rangordningen. Visst kan vissa saker vara mer akuta att ta tag i, men att sitta och jämföra som ett sätt att förminska en annan typ av förtryck är ju inte konstruktivt för fem öre.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Helt rätt!! Vilken jävla bra tankeställare, det här ska jag ta upp med mina vänner, vi har ofta pratat om vilket förtryck det är mot kvinnor med slöja, men likförbannat anpassar många många kvinnor sig efter männens önskemål i Sverige, också förtryck isåfall! Å läste några kommentarer om skillnaden gälland våld, visst (fruktansvärt i de fallen självklart), men är det inte jävligt illa också med glåpord, utanförskap etc. på grund av att man som tjej i Sverige inte följer normen. Du har väckt mycket tankar hos mig genom en del inlägg, som jag för vidare hos vänner och familj. Kram!

Svar:
Och jag och många med mig har ju blivit hotade med just våld för att vi valt bort rakning! Och för att vi inte är traditionellt kvinnliga i alla avseenden!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men jag måste ändå säga att man inte kan jämnföra sådär. Tvånget att en kvinna som bär slöja i tex afganistan är ju mycket annurlunda än kvinnor som rakar benen i sverige. För det första är det ju farligare för en kvinna att inte bära slöja i afganistan, men om jag rakar benen så kan jag lova dig att det inte är för att män i vårt sammhälle "tvingar" mig, utan för att JAGvill, att JAG tycker att det känns skönare och att JAG tycker att det är snyggare. En kvinna i afganistan har inte alls samma valmöjlighet att inte bära slöja/burka.

Svar:
fast varför vill du? Varför tycker du att det är snyggare och skönare? Tror du inte att kvinnor i muslimska länder tycker det är skönare att bära slöja? Tror du inte att de flesta där vill det? (afghanistan är bara ett litet land i den muslimska delen av världen)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alice: Varför tror du att DU tycker att det är snyggare? När började DU tycka det och varför började DU tycka så? Det är norm som spelar in, hade det varit en annan norm hade du (och jag) trott/tyckt att något helt annat var snyggt. Så jo. Samhället "tvingar" dig visst. Det är till och med så att många av oss är så hjärntvättade att vi tror att det är VI som tycker det är finast/skönast/mest attraktivt i andras ögon alldeles av oss själva.

Jag tror inte muslimska kvinnor och tjejer känner sig förtryckta av sina män överhuvudtaget när dom bär sina slöjor. Det är vi västerlänningar, och då främst kvinnor, med sin von oben attityd som då ska tycka så jättejätte synd om dessa stackars "undermänniskor". Beteendet äcklar mig och det förvånar mig ju inte heller att det var en svensk tjej som kände sig så kränkt att hon var tvungen anmäla den muslimska tjejen på badet i Borås. Det bottnar i obildad missriktad välvilja.

Ni som tycker att det är löjligt och onödigt att jämföra vem som är mest förtryckt/har det bäst, LÄGG AV FÖR FAN. Vi jämför alltid allt. ALLTID ALLT. Vi jämför män och kvinnor hela tiden i denna blogg till exempel och det är viktigt att vi gör det, för annars skulle vi inte kunna göra så att den gruppen som har det sämst får det bättre. (Att säga att en grupp har det sämre än den andra betyder inte att allt är perfekt i den grupp där det är bättre). Hade vi inte jämfört vem som har det bäst så hade vi aldrig insett att vi måste kämpa för högre löner åt kvinnor t.ex. Jag tycker att det är viktigt att jämföra förtryck också, och enligt mina erfarenheter och uppfattningar är muslimska kvinnor ofta mer förtryckta än kvinnor i vår kultur. Att skita i rakhyveln/sminket på morgonen medför inte konsekvenser så allvarliga som då en muslimsk kvinna väljer att inte använda slöja. Detta medför att förtrycket mot muslimska kvinnor bör ha hög prio. Hur ska man veta vad som ska prioriteras om vi inte jämför? /Osminkad feminist med orakade ben.

Svar:
ofta när jag talar om kvinnofrågor så kommer det in kommentarer av typen "men män har det också svårt!" och då blir jag jävligt irriterad. Att peka på annat förtryck eller andras problem för att få det till att "ja men vi har det väl inte så hemskt egentligen" är bara ett sätt att tysta ner kritiken mot de egna strukturerna. lite "va glad att ni inte bor i saudiarabien!"
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Visst är det svårt att inte jämföra olika grupper, men det är skillnad på att jämföra män och kvinnor (förtryckare och förtryckta) och två olika förtrycka grupper, i detta fall två olika grupper av kvinnor. Dessa kvinnor utsätts för samma typ av förtryck från samma grupp (männen och patriarkatet). Förtrycket ser lite, lite annorlunda ut men handlar fortfarande om att män bestämmer hur kvinnor ska se ut och klä sig.

Tja, jag rakar inte benen och jag blir inte straffad för det, på samma sätt som jag skulle bli om jag inte bar slöja i de länder där det är illa. Det ÄR skillnad!

Svar:
1. jag blir bestraffad ofta för att jag är orakad. I form av hån, kommentarer och t.o.m hot om våld. 2. vilka länder tänker du på då? Pakistan? Indonesien? Egypten? Tunisien? Algeriet? Turkiet?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att normer som påtvingar kvinnor att dölja håret är kvinnoförtryckande men det är även normen i Sverige som tvingar kvinnor att dölja brösten! Det är ju precis samma sak för fan, kvinnor är t.o.m. förbjudna att visa brösten på de flesta badhus! Det är samma sak, kvinnor tvångssexualiseras.

Anonym här ovanför sätter liksom huvudet på spiken. Fortsätt gärna att kämpa för kvinnors rätt till håriga ben, LD, men lär dig att förtryck tar sig olika uttryck och i olika allvarlig grad. Jag har t ex svårt att se att Oskar skulle få med sig hela kvarteret samt din familj till att stena dig om du råkade sära på benen för någon annan en kväll på krogen.

Svar:
Du behöver inte läxa upp mig och jag behöver inte lära mig att olika förtryck tar olika uttryck. Du behöver kanske lära dig att läsa mina inlägg utan att tolka in en massa jag inte sagt. Läs om, läs rätt!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag prioriterar iaf människor som utsätts för negativa konsekvenser när dom gör sina fria val. En muslimsk tjej som bär heltäckande baddräkt på ett svenskt bad uttgår jag från har gjort det med fri vilja tills motsatsen bevisats och om hon då utsätts för någon negativ särbehandling grundat på hennes fria val så vill jag slåss för hennes rätt att bära heltäckande baddräckt. Så enkelt är det med det.

Men signaturen orakade feministen varför hävdar du att det blir allvarliga konsekvenser för de kvinnor som inte har slöja? Jo under talibanatyret och i Iran,men för alla andra muslimska kvinnor överallt? Nej skulle inte tro det, det är en fördom vi i väst tycker om att slänga oss med.

Min nordafrikanska troende muslimska fd svärmor har aldrig haft slöja och inte hennes systrar heller. I vissa länder sker en radikalisering bland unga muslimer som ett svar på västerländsk politik gentemot arabvärlden och tjejer har i större utsträckning slöja nu än för tjugo/trettio år sen. Men islam går ut på din personliga relation med Gud vilket innebär fritt val hur du väljer att leva om du vill täcka håret, fasta m.m.

Att separera kvinnor och män är något naturligt i många kulturers vardag, och detta är väl lika diskriminerande för båda könen? Personligen tycker jag att det är trist, men det kan även föda ett starkt systerskap. Här sitter vi i våra trånga kärnfamiljer och tiger om kvinnomisshandel inom familjen osv. och tycker att vi har kommit så jäkla långt. Vi kan inte bara döma alla andra människor som inte lever som vi gör. Min dotters gammelfarmor har en jäkla massa kvinnokraft o styr o ställer fortfarande vid 80 års ålder. Är hon förtryckt (hon har sjal) bara för att vi i Sverige anser det bara i egenskap av muslimsk kvinna?

Kvinnor förtrycks över hela världen och ett stycke tyg som täcker håret behöver inte vara det ultimata kvinnoförtryckar beviset även om det provocerar oss här i väst något otroligt.

En liknande diskussion hade vi på samhällskunskapen i höstas. Jag var så gott som ensam om åsikten att det allid finns relativa förtryck i alla kulturer, och att det finns HÄR också. Resten av klassen hade den inbankade åsikten att i västvärlden är man fri, medan man är låst och förtryckt i mellanöstern. Oavsett kultur, straffas man på ett eller annat sätt om man bryter de normer som finns. Det kan visserligen variera i vilken grad straffet är, men det finns. Tyvärr. I västvärlden dödar vi inte varandra för att någon bryter normer, men vi är helt beredda att systematiskt frysa ut, slänga ur oss glåpord, snacka skit och ibland använda våld. På grund av att en individ inte gör som alla andra gör.

Du är medveten om att en muslimsk kvinna ytterst sällan kan lämna huset utan slöja? På vilket sätt är det jämförbart med svenska kvinnor? Svenska kvinnor kan ha mjukisar eller kort jeanskjol, män på stan ILLSTIRRAR liksom inte. Det skulle de däremot göra om en muslimsk kvinna traskade ut utan sin bonad på huvudet eller runt sig, heltäckande. Jag förstår vad du vill komma i sakfrågan men ändå ganska ojämförbart. Det finns kvinnor som till och med straffas av sina män om de går utanför med håret synligt, hur vanligt är det att kvinnor här får stryk om de väljer en kjol framför byxor?

Svar:
jag har umgåtts med mycket muslimer i mina dagar och ingen av dem har burit slöja. så vilka är dessa muslimer som måste bära slöja? Är de en liten del eller är de i majoritet? Och de som måste… vad händer om de låter bli? Det finns 1.5 MILJARD muslimer i världen utspridda i hundratals länder och kulturer. Att klumpa ihop dem till en homogen massa är fruktansvärt ignorant.
Sen vågar jag nog påstå att det är minst lika vanligt i vår kultur att man får stryk eller på annat sätt ´bestraffas av sina män om man klär sig olämpligt. Mitt ex var ganska snabb med att "tillrättavisa" mig om jag bar smink eller olämplig klädsel eller på annat sätt såg ut som en hora.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag blir lika delar glad som förtvivlad när jag läser alla kommentarer under de här två slöj-inläggen. Glad för att det finns så många underbart vettiga människor och ledsen för att så många är så benhårt övertygade om att just de nog minsann precis vet varför muslimska kvinnor bär sin sjal och varför de är dumma i huvudet.

Jag är muslim. Jag bär sjal. Jag är inte dum i huvudet, inte heller förtryckt av någon man. Tvärtom har jag fått kämpa med näbbar och klor för rätten att leva ut min tro och klä mig som jag vill, något som kostat mig dyrt i förlorade relationer med vissa släktingar som nog skulle skriva under på vad vissa som kommenterar här har att säga…

Att som muslimsk kvinna välja att bära sjal har inget med män att göra, det handlar inte om att ta ansvar för mäns sexualitet och att skydda sig från våldtäkt. Det är ett religiöst bud och en beslut som tas utgående från den personliga relationen med Gud. Ett sätt att tjäna Gud och komma Honom närmare, inte ett sätt att behaga någon man.

Jag kan förstå att en icke-troende person har svårt att förstå den troende. Jag fattar att det är svårt att greppa att någon vill "begränsa" sitt liv enligt uråldriga doktriner. Men det ger ingen rätt att döma och se ner på den som vill leva ut sin relation till Gud.

Alla de som menar att den som bär slöja omöjligen kan göra det frivilligt utan nödvändigtvis måste vara förtryckt och/eller hjärntvättad, de utövar ett förtryck. De förminskar mig och mina trossystrar och vår förmåga att fatta egna, genomtänkta beslut. De drar förhastade och väldigt förödmjukande slutsatser om vår tankeförmåga och kapacitet.

Och ja, jag VET att det förekommer tvång och förtryck. Inom många kulturer i den muslimska världen grasserar en rent horribel kvinnosyn. Men man kan helt enkelt inte dra förenklade slutsatser utgående från det. Gällande slöjan kan jag säga att jag inte känner en enda muslimsk kvinna (och jag känner många) som blivit tvingad att täcka sig. Däremot känner jag flera som valt att bära sjal mot sin mans och familjs vilja, trots att alltså kvinnorna, männen och familjerna i fråga kommer från muslimska länder.

Slutligen; tack LD för dina inlägg. Jag uppskattar verkligen ödmjukheten som lyser igenom och att det ger möjlighet till en sansad diskussion.

Jag blir lika delar glad som förtvivlad när jag läser alla kommentarer under de här två slöj-inläggen. Glad för att det finns så många underbart vettiga människor och ledsen för att så många är så benhårt övertygade om att just de nog minsann precis vet varför muslimska kvinnor bär sin sjal och varför de är dumma i huvudet.

Jag är muslim. Jag bär sjal. Jag är inte dum i huvudet, inte heller förtryckt av någon man. Tvärtom har jag fått kämpa med näbbar och klor för rätten att leva ut min tro och klä mig som jag vill, något som kostat mig dyrt i förlorade relationer med vissa släktingar som nog skulle skriva under på vad vissa som kommenterar här har att säga…

Att som muslimsk kvinna välja att bära sjal har inget med män att göra, det handlar inte om att ta ansvar för mäns sexualitet och att skydda sig från våldtäkt. Det är ett religiöst bud och en beslut som tas utgående från den personliga relationen med Gud. Ett sätt att tjäna Gud och komma Honom närmare, inte ett sätt att behaga någon man.

Jag kan förstå att en icke-troende person har svårt att förstå den troende. Jag fattar att det är svårt att greppa att någon vill "begränsa" sitt liv enligt uråldriga doktriner. Men det ger ingen rätt att döma och se ner på den som vill leva ut sin relation till Gud.

Alla de som menar att den som bär slöja omöjligen kan göra det frivilligt utan nödvändigtvis måste vara förtryckt och/eller hjärntvättad, de utövar ett förtryck. De förminskar mig och mina trossystrar och vår förmåga att fatta egna, genomtänkta beslut. De drar förhastade och väldigt förödmjukande slutsatser om vår tankeförmåga och kapacitet.

Och ja, jag VET att det förekommer tvång och förtryck. Inom många kulturer i den muslimska världen grasserar en rent horribel kvinnosyn. Men man kan helt enkelt inte dra förenklade slutsatser utgående från det. Gällande slöjan kan jag säga att jag inte känner en enda muslimsk kvinna (och jag känner många) som blivit tvingad att täcka sig. Däremot känner jag flera som valt att bära sjal mot sin mans och familjs vilja, trots att alltså kvinnorna, männen och familjerna i fråga kommer från muslimska länder.

Slutligen; tack LD för dina inlägg. Jag uppskattar verkligen ödmjukheten som lyser igenom och att det ger möjlighet till en sansad diskussion.

Hmm jag skrev precis en sjuhelsikes lång kommentar men den tycks inte ha blivit publicerad… Finns det någon gräns på hur många tecken som ryms med?

Okej jag delar väl upp den då:

Jag blir lika delar glad som förtvivlad när jag läser alla kommentarer under de här två slöj-inläggen. Glad för att det finns så många underbart vettiga människor och ledsen för att så många är så benhårt övertygade om att just de nog minsann precis vet varför muslimska kvinnor bär sin sjal och varför de är dumma i huvudet.

Jag är muslim. Jag bär sjal. Jag är inte dum i huvudet, inte heller förtryckt av någon man. Tvärtom har jag fått kämpa med näbbar och klor för rätten att leva ut min tro och klä mig som jag vill, något som kostat mig dyrt i förlorade relationer med vissa släktingar som nog skulle skriva under på vad vissa som kommenterar här har att säga…

forts.

Att som muslimsk kvinna välja att bära sjal har inget med män att göra, det handlar inte om att ta ansvar för mäns sexualitet och att skydda sig från våldtäkt. Det är ett religiöst bud och en beslut som tas utgående från den personliga relationen med Gud. Ett sätt att tjäna Gud och komma Honom närmare, inte ett sätt att behaga någon man.

Jag kan förstå att en icke-troende person har svårt att förstå den troende. Jag fattar att det är svårt att greppa att någon vill "begränsa" sitt liv enligt uråldriga doktriner. Men det ger ingen rätt att döma och se ner på den som vill leva ut sin relation till Gud.

forts…

Alla de som menar att den som bär slöja omöjligen kan göra det frivilligt utan nödvändigtvis måste vara förtryckt och/eller hjärntvättad, de utövar ett förtryck. De förminskar mig och mina trossystrar och vår förmåga att fatta egna, genomtänkta beslut. De drar förhastade och väldigt förödmjukande slutsatser om vår tankeförmåga och kapacitet.

Och ja, jag VET att det förekommer tvång och förtryck. Inom många kulturer i den muslimska världen grasserar en rent horribel kvinnosyn. Men man kan helt enkelt inte dra förenklade slutsatser utgående från det. Gällande slöjan kan jag säga att jag inte känner en enda muslimsk kvinna (och jag känner många) som blivit tvingad att täcka sig. Däremot känner jag flera som valt att bära sjal mot sin mans och familjs vilja, trots att alltså kvinnorna, männen och familjerna i fråga kommer från muslimska länder.

Slutligen; tack LD för dina inlägg. Jag uppskattar verkligen ödmjukheten som lyser igenom och att det ger möjlighet till en sansad diskussion.

Svar:
Tack för dina kommentarer (den långa fastnade i spamfiltret men jag publicerade den som helhet) – jag efterlyser fler muslimska kvinnor i den här debatten. Jag har själv många fördomar som aldrig får sig en utmaning och de här diskussionerna ger mig en dos ödmjukhet och öppnar mitt sinne och det tycker jag om!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har sett den här jämförelsen förut och tycker ändå att det finns en viss skillnad. Om man tittar på bara slöjan finns det ju klart uttryckt i koranen att kvinnan ska täcka håret och jag gissar att nästan alla muslimska auktoriteter säger att detta är vad en kvinna måste göra. För en religiös person blir det svårt att göra något annat än hålla med.

De som förkunnar att kvinnor måste raka sig är knappast auktoriteter på samma sätt, även om jag gissar att hårigt knappast existerar i någon modetidning, eller vad som nu skulle vara rättesnöret på det här området. Men trycket att raka sig blir förstås hårt oavsett eftersom det är så många som anser att det är viktigt. Och visst, om man vill vara en "riktig kvinna" är det svårt att sätta emot (försöker komma i närheten av exemplet med den muslimska kvinnan). Men det finns inga auktoriteter på samma sätt. Du är fri att bilda dig en egen uppfattning och kan argumentera för att den är rätt. Men hur ska du kunna argumentera emot att det som står i koranen gäller? Det blir en mycket större utmaning.

Jämförelsen i bilden är nog i mångt och mycket ganska träffande. Anledningen till att jag inte kände så spontant är nog att jag tänkt i liknande banor innan jag såg detta och därför redan har fått den tankeställaren. Kanske överdriver jag mitt problematiserande av förtyck under islams flagg lite på grund av okunskap. Det är inte riktigt så att alla kristna ser påven som rättesnöre och det kanske är åt det hållet jag argumenterar ovan. Men oavsett hur det är med den saken så är förtryck som finns inlemmat i en religion svårare att komma åt än annat förtryck. Därför ser jag mig inte som utsatt för samma typ av förtryck som religiösa personer.

Annika: "Du är medveten om att en muslimsk kvinna ytterst sällan kan lämna huset utan slöja?"

Vad baserar du överhuvudtaget det uttalandet på? Hur kommer det sig att du är så medveten om detta? Det finns ca 1.5 miljarder muslimer i världen. Att berätta om hur "en muslimsk" kvinna har det på ett så generaliserande vis känns helt meningslöst.

Precis, det är mycket gissningar här om vad som står i Koranen och vad som krävs av islam och olika muslimska länder. Samt att där inte råder några ”vanliga” normer, utan uttalade stränga förbud.

du kanske har skrivit om det innan (men det tror jag inte för jag är en regelbunden läsare) men som togs upp av skönhetsbubblan – visst är det oerhört intressant att det är olagligt med könsstympning av religiösa skäl i sverige, men inte av kulturella skäl? sanslöst intressant diskussion!

tack för övrigt för dina inlägg som ger möjlighet och uppmuntrar till bra diskussioner som leder till ögonöppnare! supersuperbra!

Svar:
Det är ögonöppnare även för mig. Jag behöver göra upp med mina egna fördomar och de här debatterna tvingar mig att ta ställning.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

haha, men gud vad sjukt- stod nyss och berättade för sambon om ditt förra inlägg om kvinnan i burkini & vi diskuterade detta en stund, och jag började direkt tänka på just denna bilden och att jag borde skicka den till dig, jag heter också Marica…

(fast med C)

men en annan namne med samma tanke hann visst före 🙂 Den är riktigt riktigt bra, bilden. Talande.

Svar:
Ha!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Intressant att många verkar tro att hederskultur inte finns bland svenskar?

Undrar hur de förhåller sig till dessa (helt sanna) saker som har hänt:

* en tjej skaffade en muslimsk pojkvän och blev slagen för att hon skämde ut familjen.

*en annan tjej blev utkastad hemifrån när hon blev muslim

* en blev mordhotad utav sin egen pappa för att hon ville börja ha sjal (han visste redan att hon var muslim vilket var OK tills hon ville täcka sig, det är nämligen pinsamt att alla kan se vad hon tror på)

Dessa tjejer kommer ifrån helt vanliga svensson familjer!!

Svar:
för att inte tala om alla kvinnor som dagligen kränks, våldtas, misshandlas och t.o.m dödas av sina svenska män för att de på andra sätt inte uppfyllt deras krav. Mitt ex var väldigt noggrann med att jag klädde mig anständigt. Jag fick inte använda smink.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Inte fan kläckte jag iden själv, bara vaknade en dag och tänkte att "fan, man kanske skulle raka benen". Någonstans fick jag det i från, det har du alldeles rätt i. Men ingen, INGEN, tvingar mig. Vill jag inte raka benen så gör jag inte det och jag tror att många kvinnor med mig tänker på samma vis.

Som ofta sagt förut – the road to hell is paved with good intentions. Det sorgliga är väl egentligen hur styrt just kvinnors ideal är. Säger inte att det inte finns några manliga skönhetsideal, men det är inte kvinnor som anser sig äga mannens sexualitet. Dock ställer jag mig tveksam till emanciperande åtgärder som endast riskerar bli kontraproduktiva, speciellt om de vidtas av folk som lever i villfarelsen att de själva står utanför/ovanför patriarkala normer.

http://www.chippis1972.com/2011/04/cover-thy-shame.html

Annika: Jag är en muslimsk kvinna och jag går ut varje dag utan slöja. Faktum är att jag aldrig täcker mitt hår, precis som majoriteten av de andra muslimska kvinnorna som jag känner. Tycker att din kommentar känns lite ryckt ur tomma luften.

Indonesien är världens största muslimska land och hur många kvinnor med heltäckande burka har jag sett under en månad? (förutom under besök i moskeer då, de måste ju täcka hela sig själva under bönen, men de kom springandes och drog på sig de i farten medan de ställde sig i leden)6 EN. Hon såg dessutom inte asiatisk ut, utan kom med säkerhet från ett arabland. Hur många kvinnor såg jag med vanlig slöja? Hälften kanske, knappt. Hur många kvinnor i shorts och linne? Tja, många.

Vi är så jäkla snabba på att dömma och alltid veta bäst, här i västvärlden. Jag fattar inte ens vad hälften av er här får allt ifrån. "muslimska kvinnor får inte gå utanför dörren" etc. Islam är inte homogent, det ser inte likadant ut i alla länder och utövas inte på samma sätt. Inte konstigt att vi är så fientliga när så mycket lögner sprids och tas som sanning.

Svar:
Det här är så viktigt att komma ihåg. Vi är så ivriga att dra alla över en kam att vi genast avfärdar muslimer som en homogen massa. Islam är en religion och den utövas i många kulturer och många länder och på olika sätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra bild, visar hur enkelt vi kvinnor har att skylla på gubbarna i alla situationer istället för att ta eget ansvar.

Intressant bild. Bor själv i Qatar och just situationen på bilden uppstår ganska ofta. Hur tankarna går kanske jag inte vet, men ofta står man där relativt lättklädd bredvid en heltäckt kvinna. Många kvinnor går med endast täckt hår medans vissa går heltäckta i niquab. Hur som helst bor vi i alla i samma stad utan problem. Önskar att fler kunde få uppleva detta. Hur det verkligen är att bo i en blandad kultur. Tänkte på tjejen på badhuset och jag reagerade inte ens när jag såg bilden men när jag sedan läste kommentarerna önskade jag att fler tog sig tid att resa eller iaf lära känna andra kulturer. Många verkar rädda för det som är annorlunda.

Du är awesome LadyDahmer. Dock; skulle jag inte känna någon press från samhället att raka mina ben skulle jag göra det ändå. Tycker det är sjukt obehagligt när håret blir såpass långt att det luggas av strumpbyxor och byxor. Smärta 😐

Så otroligt roligt med alla som tror att de skulle raka benen "ändå". Tror de att män har ett annorlunda känselsystem? Att det helt naturligt kliar av hårväxt på kvinnor men inte på män? Alla de där superkonstiga känslorna ni får när håret växer ut handlar antingen om (1) att det VÄXER UT och alltså inte är fullväxt, då kliar det och är konstigt, eller (2) att ni är OVANA vid att ha hår på helt naturliga ställen på kroppen, något ni naturlitvis skulle vänja er vid kvickt. Men det säger ju en del om kulturens tryck, att man känner i hela sig hur gärna man faktiskt VILL göra det här, för man är präglad till att känna att man VILL det. Same same i alla kulturer.

Det finns ju dessutom inte så mycket som slår den där känslan av vårvind i benhåret. Det skulle väl i så fall vara känslan av total överlägsenhet när killen vid bordet bredvid stirrar chockat på ens armhålehår men inte vågar säga något för att han är livrädd…

Jag tycker det är rätt obehagligt när sjal-diskussionen vinklas som om att det är MÄN som är religiösa och tvingar på SINA fruar religion. Oftast är det väl så att kvinnan är uppfostrad med islam som religion och därför finns det vissa saker man inte gör t.ex. äter gris, dricker sprit eller visar sitt hår. Oftast är det väl också så att man är nöjd med att vara muslim och gillar att praktisera islam som religion.

Det man ska göra om man tycker att detta (av någon anledning) är besvärande är nog inte att stigmatisera islam ännu mer. Det leder ju bara till att de kvinnor som verkligen är utsatta hamnar i utanförskap och blir ännu mer beroende av t.ex. sin familj. Istället borde man väl öppna upp för en debatt, t.ex. prata med sjal-morsan på förskolan eller grannen och be den berätta varför den använder sjal. De flesta har ju inte så svårt att förklara den saken och gör det på ett lika självklart sätt som om du skulle fråga en svensk kvinna varför den rakar benen. Samma sak, olika uttryck.

Har sagts ovan, men säger det igen: det finns JÄTTEmånga muslimer! En del muslimska kvinnor är förtryckta, en del är strikt religiösa (och bär slöja pga att de valt det), en del följer traditioner sporadiskt (som en del kristna som går i julottan för att det är mysigt), osv. Och hur vet man att alla dessa muslimer ens är konventionellt troende(Frankrike kallas katolskt, men inte är 100% av fransmännen troende kristna)? Och myten om muslimer som speciellt brottsbenägna/våldsamma, suck. HUR vet man att förövaren är muslim (brottsstatistik baseras ju ej på religiös tillhörighet)? Frågar polisen alla de griper och skriver upp det nånstans? Hedersvåld beror ibland på religiösa föreställningar, men det innefattar även kristna. Personligen har jag svårt för de mosaiska religionernas (judendom, kristendom och islam) negativa syn på kvinnor, men jag fattar ju att inte ALLA muslimska/judiska/kristna kvinnor är exakt likadana.

Jag pratar om de kvinnor som bor i öst, t.e.x Irak, Saudiarabien, Iran, Jordanien osv osv. Där går ytterst få kvinnor ut utan sin huvudbonad eller heltäckande klädsel. För att i deras har kvinnor blivit ipräntade detta, nämligen att visa hud och hår är fult och skamligt. Jag har inte klumpat ihop några alls utan bara berättat vad jag fått se när jag rest. Som turistande västerländska kvinna så var det ganska obehagligt att se hur en kvinna inte kunde lämna hemmet utan att täcka sig. Allt för en föreställning om att hår och blottande av hud, t.e.x armar, ben etc kunde locka till sig män. Och nej, vad jag vet så tvingas knappast svenska kvinnor att skyla sig från topp till tå eller dölja sitt hår för att inte utmålas som en dålig och lättfotad kvinna. Jag sa det och säger det igen, jag förstår dig i sakfrågan men håller inte alls med om att kvinnor här hos oss lever under samma slags förtryck. Kvinnor i vårt samhälle har betydligt större frihet och valfriheter än vad en kvinna i en by i Jordanien har. Att säga annat är helt fel. Vi har bland annat möjligheten att utbilda oss och skapa karriärer på ett helt annat sätt.

Svar:
PÅ vilket sätt skiljer sig deras föreställningar från våra? Kvinnor här begränsar sig precis lika mycket. Få kvinnor går ut orakade. osv. Vi är precis lika indoktrinerade som de är.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till M: Jag forstar din poang men jag skulle vilja dra Lady Dahmers resonemang langre och ta upp det faktum att i var kultur ar det inte accepterat for kvinnor att ga runt toplees (om det inte ar i en tidning for att vara sexig). De kvinnliga brosten ar sexobjekt. Hell, man ska inte ens fa amma offentligt utan att folk blir sura. och ABSOLUT inte "fula" brost, de far inte synas alls. Dock ar mans brostkorgar helt ok att visa. Det har tycker vi ar helt ok for vi har accepterat denna norm i var kultur. En kvinna kan alltsa inte promenera langs gatan med tuttarna ute, eller ens ga pa badhus topless, enligt lanken har nere. Alltsa ar det inte bara ett fritt val att dolja vara brost. En kille kan ta av sig t-shirten en varm dag och ingen kan saga nagot.

http://www.fria.nu/artikel/20495

"Så tro inte för ett ögonblick att dina rakade ben är ett resultat av fri vilja för det är de inte."

Nog det mest korkade jag hört på länge. Ser man inte skillnaden på detta saknar man intelligens och har inget på internet att göra.

Svar:
Nej, där tog mitt tålamod slut. Du är nu blockad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra gjort LD. Blocka dom bara. Underbart. Det här med fri vilja och rakade ben fattar man snabbt om man tänker sig en nyinflyttad invandarkvinna i Sverige som aldrig ens haft en tanke på att raka sina ben. Att plötsligt börja raka sina ben bara för att hon nu bor i ett land där beteendet är norm är inte ens ett alternativ för henne. Att du som svensk inföding väljer orakat är däremot ett uttryck för den fria viljan. Respekt.

Det fel många gör när de jämför muslimska kulturer och västerländskt förtryck av kvinnor är att de använder den muslimska kulturen för att ursäkta det förtryck som sker här. typ, "ja ok det är inte perfekt här men kolla därborta, DÄR BLIR DE STENADE". Kvinnan är i högre grad frigjord och jämställd i väst, ja, men samtidigt pågår en extrem objektifiering och sexualisering av kvinnan som är ett problem. vi kan inte ursäkta denna med att säga att det är värre att bli tvingad att gå i burka.

Absolut!

Ni minns väl vilket rabalder det blev när det syntes lite hår under armarna på en kvinna i publiken till Melodifestivalen i våras?

Vi tror att det är jämställt här men vågar vi gå emot normen? Känner vi rädsla? Då kan man fundera på vad det står för. Jo, vi förväntar oss ilska om vi bestämmer själva. Vi får inte ta ton. Jo, vi får – men det kan resultera i reaktioner i vardagen. Jag kallar inte det frihet.

Jag vill tacka alla kvinnor som vågar gå med håriga ben. Jag ser er i tunnelbanan och det har hjälpt mig. Nu kan jag göra lite samma själv, även om det mest har med åldern att göra. Som äldre är det mindre press.

Sen undrar jag över den där Mats: Om cirka 70 kvinnor har skrivit att de känner igen sig. Vem är då ointelligent?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *