Kategorier
feminism & genus

Sluta sätt fokus på de få undantagen

Jag tycker att vi avlivar den här myten att kvinnor ofta falskanmäler män för våldtäkt. Nej, kvinnor ljuger inte om våldtäkt mer än nån annan ljuger om andra brott så sluta upprätthåll den föreställningen! 

Jag har tamejfan aldrig stött på påståendet ”tyvärr finns det ju män som ljuger om sina bilinbrott* och det drabbar ju oss andra som utsatts för samma sak” eller liknande. Men så fort våldtäkt diskuteras så ska alltid nån jävla idiot inflika att hujeda mig det är så fruktansvärt med alla dessa falska anmälningar som om det vore vanligt förekommande.

*det är vanligare att män ljuger om bilstölder än kvinnor som ljuger om våldtäkt och merparten av våldtäkter anmäls aldrig.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

41 svar på ”Sluta sätt fokus på de få undantagen”

Man kanske ska börja med det när någon kommer och är helt förstörd för att han blivit utsatt för inbrott "Inbrott säger du? Inbrott eller försäkringsbedrägeri!?!"

Jag är också trött på att det nu är så att en våldtäkt alltid ska ifrågasättas "Blev hon våldtagen eller är den ännu en såndär bitch som ångrade sig efteråt!?" precis som att det skulle vara normalfallet. Som du säger så anmäls de flesta våldtäkter inte alls. Jag har aldrig anmält ett sexuellt övergrepp utfört mot mig och brukar, när jag läser "hon ljuger säkert som de alla gör"-tramset drabbas av en stark lust att säga "Jag har aldrig anmält så om hon ljuger kan hon kan få en gång av mig, så jämnar det ut sig".

Jag skulle även vilja avliva myten om att att bli utsatt för våldtäkt förstör hela ens liv. Det är den myten som gör att offer inte blir trodda om de inte mår dåligt nog för att tillfredsställa en skeptisk omvärld. Visst fan kan man må dåligt men med hjälp, stöd och att framförallt bli trodd (d.v.s. inte förutsättas ljuga för att få uppmärksamhet eller pengar) behöver livet inte alls vara förstört!

http://tildaf.wordpress.com/2010/04/06/det-perfekta-valdtaktsoffret/

Jag håller med, till viss del. För det finns en stor skillnad mellan att bli oskyldigt dömd eller anklagad för bilinbrott och våldtäkt.

Ett bilinbrott är något som de flesta skulle rycka på axlarna åt, knappt höja ett ögonbryn. Men en våldtäkt? Den människans liv är förstört för all framtid.

Så jag tycker att det är hemskt att anmäla ett brott som inte hänt, men på min moralstege är det VÄRRE att anmäla en våldtäkt som inte hänt.

Jag påstår inte att det är okej, eller rätt, att anklaga någon för något brott som inte hänt. Oavsett!

Vet verkligen inte om det var en riktig våldtäkt jag blev utsatt för. Anmälde ju inte på grund av det, och för jag inte visste vem han var då han bara var en festivalbesökare i mängden. Jag sa ju aldrig NEJ. Men verkligen inte ja heller. Men jag var så himla rädd att förvärra situationen. Och dessutom hade han bara sina fingrar i mig så nej det räknas väl inte.

Jag läste en artikel för ett tag sedan om en mamma som hade anmält sina barns far för sexuella övergrepp på barnen….och hon var så rädd att han skulle förgripa sig på dem igen, så hon höll barnen borta från deras far. Då fick fadern ENSAM VÅRDNAD! Pga att mamman vägrade låta dem träffas.

Vilket sjukt samhälle vi lever i!

haha så jävla sant. Allt är ju kvinnornas fel. (Det finns inga våldtäkter, kvinnorna bara anmäler för att jävlas och få pengar) Precis som att abort är mord på ett barn. Men det är ju såklart bara kvinnan som är mördaren då för hon skapade ju barnet själv och tog förmodligen beslutet själv också? Behåller hon barnet är hon bara en jävla slampa.

Världen är bara en lose-lose situation för kvinnor i mellan åt :p

Fast jag vet att folk gör det. Hade en sk "bästa kompis" som anmälde sitt ex för våldtäkt, mordhot och misshandel enbart för att han gjorde slut.

JELENA och du vet med 100% säkerhet att så var fallet?

Jag blev anklagad för att ljuga och sprida falska lögner VARJE gång jag berättade om övergrepp och misshandel. VARJE gång.

det är för övrigt helt irrelevant om det händer för poängen med mitt inlägg är ju just att sluta sprida det som nån jävla sanning som sker ofta! Varje gång nån av er här påpekar att "ja men JAG kände nån som bla bla" så upprätthåller ni den bilden så bara TYST. Även om det är sant i JUST ert fall. (fast det KAN ni egentligen aldrig veta. Bara de två inblandade vet)

Ganska luddigt det där med vad övergrepp egentligen är. Jag har haft sex mot min vilja sjukt många gånger. Ett nej eller två betyder tydligen inte nej och att man sover spelar ingen roll. Ibland är det helt enkelt lättast att bara spela med för att man inte kommer undan på något annat sätt. Fan vad stört, nu när jag tänker på det..

och jag tror att det är betydligt vanligare att folk låter bli att anmäla. För mig känns det som att våldtäkt måste innefatta fysiskt våld som slag osv, men så är det väl egentligen inte?

Heej!! 🙂

Du har så rätt i det du skriver och jag har lyckats ignorera en lång tid. Men det känns som jag bara fått nog nu efter två års trakasserier från dom där månniskorna.När dom går på mina nära blir jag vansinnig, men det är ju det dom vill:/

Kramen// Jennie

Jag blir så jävla arg när jag hör det! Visst, det finns kvinnor som hittar på.. Men LÅNGT ifrån alla!

SOLO intervjuade mig om våldtäkten jag utsattes för, det kommer vara med i tidningen som kommer i slutet på oktober. Jag skäms inte längre. Men att läsa sånt här gör mig så ARG!

Alltså det är stor skillnad på våldtäkt och bilstöld. Det är ju självfallet fel att hitta på något av det, men att hitta på en våldtäkt är fan stört. Tänk den som åker dit men är oskyldig? Den personens liv blir nog ganska förstört.

Nej, det är inte så vanligt att det händer och håller med om att man ska sluta upp med att alltid tro att en som blivit våldtagen bara hittar på. Men det ÄR hemskt när folk hittar på sånt.

Jag har en vän som blev anmäld för våldtäkt och han hade inte gjort något (eller de hade sex, men hon var med på det). Utredningen lades som tur ner. Självklart kan jag inte veta med 100% vad som är sant, men jag är ganska så säker på att det inte hände (finns ganska så säkra bevis och vittnen till hans fördel).

Jag har mötts av "Men kan man verkligen bli våldtagen av sin pojkvän?" ett flertal gånger. Nej, eftersom man är i en relation är man ju en ägodel som den andra kan utnyttja bäst den vill…

Tildaf: Fy fan, så fruktansvärt jävla vidrigt. Och så jämförs det med att det finns spel där man dödar folk, hur skulle detta vara värre? Näe, usch.

Fast,grejen är ju att även ett samlag som börjar med att båda (eller flera)parter är med på det kan övergå i våldtäkt. Svårt att bevisa nåt då va? Jag har haft sex flera gånger mot min vilja samt blivit våldtagen av pojkvänner FLERA gånger. Och ingen tror på en,för att det va ju min kille ju. :thumbdown:

Håller inte med dig denna gången. Visst finns det kvinnor som ångrar att de hade sex frivilig, eller inte vågar säga emot, eller är osäkra och sen anmäler våldtäckt och det finns också kvinnor som blir våldtackna och inte blir tagna på allvar.Det finns både kvinnor och män som gör dumma saker. :thumbdown::thumbdown:

i princip alla tjejer/kvinnor jag känner har blivit utsatt för sexuella trakasserier/försök till våldtäkt/våldtäkt. ingen av dom har anmält, förutom jag o min syster o det ledde ju ingenstans.

det här med att inte bli trodd är något av det värsta som finns, nu handlar just den här historien inte om sexuellt våld men here it goes…

jag blev sparkad av en man på tunnelbanan, jag satt o pratade i mobiltelefonen o hade mina böcker överallt på sätena o hade en panikgenomgång inför en tenta med min kompis (över telefonen då) jag satt med ena benet över det andra å hade mina anteckningar i knäet. min tåspets vilade jag på sätet framför mig.

vi var ensamma i den delen av vagnen o han reser sig upp o börjar skrika o gorma o jag uppfattar inte allt vad han säger men han är upprörd över att jag stödjer min fot på sätet framför mig, jag ignorerar hononm o fortsätter genomgången med min vän över telefonen när han börjar sparka mig på benen samtidigt som han skriker något om "skattepengar osv". jag blir jättechockad, ringer polisen.

jag har gråten i halsen men lyckas hålla mig, polisen ska komma på om några hållplatser. under tiden kommer folk på tunnelbanan och han börjar högljudt prata om att "jag polisanmäler honom för att han sa till mig att ta ner foten från sätet"

o den jävla kärringen som sitter bredvid honom tittar på mig o säger "ja.. dagens ungdomar, vad fan är det för fel på samhället"… jag undrar vad fan som är hennes problem o hon säger "ja men om han hade slagit dig hade vi väl SETT DET PÅ DIG.." o jag brister ut i storgråt. DET var det värsta av hela den upplevelsen….

hur som helst kom polisen på, dom fick hans namn osv. det fanns kameror i tunnelbanan o om dom hämtade ut dom inom ett visst antal timmar hade dom haft bildbevis på vad som hade hänt MEN polisen hämtade aldrig ut banden… min pappa ringde o höll på o försökte ta reda på vad som hänt o dom sa i princip att dom inte hade resurser för att kolla upp "mindre allvarliga fall".

Nej det måste väl ändå vara en ganska försvinnande liten mängd kvinnor som gör så.

Ofattbart är det när en massa människor står bakom en man som de menar är felaktigt anklagad för våldtäkt. Som när nästan en hel by stod bakom en kille förut, där det senare visade sig att han var skyldig. Hur kan andra som inte ens var med utgå från att tjejen ljög?

LOL @ folk som säger "jaa, men min kompis blev falskeligen anklagad!"

– Det fick jag minsann höra från mina närmsta vänner om en nära vän till dom "ja, det är så synd om honom, det är två tjejer som ljuger om att han antastat dom sexuellt, men han är ju så himla snäll".

Sedan träffade jag honom en kväll ute då vi var fyra pers som skulle splitta en taxi hem, var och en till sig – trodde jag – men han tvingade sig in i min lägenhet under hot om att ta livet av sig och tafsade på mig medveten om min ovilja medan han runkade.

Thank you god for them pantihose, i alla fall!

Och då jag är lyckligt lottad med underbara vänner så trodde dom helhjärtat på mig.

Anmälde inte, vilket alltså gör mig medskyldig till alla hans kommande offer.

Våldtäkten kan jag inte med 100 % vara säker på men misshandeln vet jag är osann. Min kompis var med i Lisas Marklunds dokumentär "Lite stryk får man tåla" som handlade om misshandlade kvinnor. Där visar hon upp ett skärsår på halsen som hon påstod att hennes ex hade gjort. Den misshandeln skulle ha skett i dec. Min syster var hos henne i feb och då hade hon inget skärsår och inspelningen var långt efter det. Plus att såret var "fint" som ett rakbladsskär och hon påstod att det var en krossad flaska.

Dessutom så har hon framför mig suttit och slagit sig själv i ansiktet med en träklubba så att hon skulle få en blåtira. Allt detta pga en kille hon var kär i på gymnasiet.

Cecilia: Vittnen? Som stod och bevittnade själva samlaget? Eller vittnen till hur din kompis och tjejen flirtat tidigare under kvällen? Jag hoppade som sagt in i samma taxi som min gärningsman, det fanns massvis med vittnen till att det samt hur jag skrattat åt hans skämt lite tidigare.

Kristinmandarin: Visst är det sjukt.

Trots att jag tidigare under kvällen i ett samtal mellan mig, mitt ex och våra vänner, klargjort min tydliga ståndpunkt angående att själv testa på analsex – Fuck no! – ryckte alla på axlarna när jag berättade att mitt ex bara några timmar senare, MYCKET VÄL MEDVETEN om min ovilja(vilket dom ju alla var vittnen till dessutom), kört på i tvåan.

"Han kanske bara var kåt och nyfiken?"

För det hade jag ju totalt glömt bort, att hans rätt att tillfredsställa sin nyfikna kåthet går före min rätt till min egen kropp.

För det första är det en jävla skillnad på att bli anklagad för våldtäkt och bli anklagad för ett bilinbrott. Herregud, att du ens jämför de brotten gör ju faktiskt så att DU drar ner allvarlighetsgraden på våldtäkt som brott, har du tänkt på det? Självklart är det nog så att det falskanmäls precis lika mycket oavsett brottsrubriceringar men det spelar liksom ingen roll. Snacka med en man som blivit det så vet du först hur det är. Och ja man kan få sitt liv åtminstone halvt förstört för det, speciellt nu för tiden när folk gladeligen sprider flygblad om våldtäktsmannen i kvarteret, sprider bilder med namn och personnummer på internet och nämner med namn på Flashback osv. Och även om mannen i fråga vet om att han är oskyldig så vet ju ingen annan det! Jag tror inte att folk fattar hur hemskt det är förrän det händer dem själva.

JAG har själv falskanmält två män för våldtäkt. Det var jättelänge sen men jag tänker på det ganska ofta och skäms. Nu behöver ni inte hålla på och dadda med mig och säga att "blev du inte manipulerad till att tänka att det inte var en våldtäkt fast det egentligen var det?", för det VAR ingen jävla våldtäkt, jag var jättemed på det. Grejen var att jag var otrogen och jag visste att min pojkvän skulle slå halvt ihjäl mig om han fick veta och samtidigt var chansen stor att han skulle få veta då vissa skvallriga tjejer såg hälften av vad som hände. Så det enda jag kunde göra var att säga att det var en våldtäkt! Eller, rättare sagt, sexuellt utnyttjande sa jag för att verka lite mildare mot männen.

Det som hände var att jag inte kände någon ånger över huvud taget just då. Det var en helt rätt sak att göra. Jag minns att jag till och med tänkte att jag kunde få lite pengar på köpet. Inte en tanke åt vad som skulle hända med de två oskyldiga männen. Det är helt jävla sjukt.

Och ja det är sant. Det enda som lättar mitt samvete när jag tänker på det är att jag ändå var ett offer eftersom jag gjorde det för att rädda mitt eget skinn och slippa bli brutalt misshandlad av mitt pucko-ex. Men ändå. Fatta vad som hände eller vad som kunde ha hänt. Jag vet inte hur det gick för männen, det blev ju såklart ingen rättegång men jag vet inte hur långt de började känna och tänka. Det kan inte varit kul, det är det enda jag vet.

Vet inte varför jag skrev det här. Kanske bara ge min syn på saken.

LD. Jag vet att du kan se min ip-adress men jag hoppas verkligen att du inte säger nåt.

nej jag jämför inte våldtäkt med bilinbrott Jag jämför hur ofta människor LJUGER när de anmäler brott. Det är inte samma sak som att jämställa brotten*

jeeeeezus.

Och en än gång; varför varför varför fortsätter ni att fokusera på undantagen? "amen JAG vet nån som minsann…" OCH? Jag vet FLERA som begått försäkringsbedrägeri, men inte fan sitter jag och harvar upp det varje gång ett hus brinner eller en bil blir stulen. Shit. :thumbdown:

För att våldtäkt är allvarligare än försäkringsbedrägeri och bilinbrott och att bli anklagad för våldtäkt är värre än det andra! Jag skiter i försäkringsbedrägerier och det finns liksom ingen större mening i att gå runt och påstå att folk falskanmäler för sådant för det är inte lika allvarligt. Folk ljuger hit och dit hela tiden men det är skillnad VAD de ljuger OM.

Även om jag vet själv att det hänt (been there done that ju) så säger jag inte heller det jämt när någon anmäler en våldtäkt. Faktiskt säger jag det aldrig! (och jag tror alltid på en tjej när hon berättar vad hon varit med om) Det här är första gången jag tar upp det. Även om jag velat ta upp det flera gånger innan för jag har läst i så himla många trådar och bloggar att det verkar som att det inte existerar falskanmälningar över huvud taget. Tro det eller ej. Fast det beror nog kanske lite på var man surfar någonstans, verkar det som.

Men nej, ja, du har rätt, man borde inte tjata om undantagen hela tiden för det är det som bla gör att tjejer inte blir trodda. Men jag kan ändå tänka att man borde ha i baktanken ändå att tjejer KAN ljuga om våldtäkter. In case en man skulle bli jävligt ledsen över att ha blivit oskyldigt anklagad, fast det kanske inte är hela världen…

(och ja jag vet också att det är värre att blivit våldtagen än att bli falskanmäld för en våldtäkt, jag vet, jag vet)

dessvärre har jag faktiskt varit med om att en tjej ljög om en våldtäkt. Vi var tonåringar och jag stöttade henne. När ingen annan vågade följa med henne, gick jag med till polisen. Allt detta resulterade i en häktning av den misstänkte våldtäktsmannen.Han, hans övervakare(!) och vänner mordhotatde mig för att jag stöttat tjejen. JAg stod på mig och rättegång inleddes. Det kom senare fram från tjejen att det inte alls förekommit någon våldtäkt. Hon hade sagt det av andra orsaker…

Jag fick många års hot och trakasserier och aktar mig noga för att backa upp vem som helst igen. (denna tjej var ingen nära vän)

Med detta inte sagt att de flesta anmälningar inte stämmer, det gör de säkert!! Men det finns ju alltid undantaget som bekräftar regeln…

Mm, mitt ex gjorde så. Hade sex med mig mot min vilja. Efter att vi var tillsammans. Jag var "skyldig" honom det, eftersom jag hade blivit kär i en annan.

Mina vänner trodde mig inte. "Nämen Han, han är ju så snäll så han nästan är menlös!". De är vän med honom idag, men inte med mig. Jag beklagar inte.

Man borde istället tänka på alla de våldtäkter och övergrepp som INTE ALLS anmäls, vilka antagligen är något fler än de som "hittar på"!!

Jag tror att en procentuell majoritet av anmälda våldtäkter representerar riktiga brott och övergrep, men jag tror även att vissa kvinnor kan anmäla våldtäkter i eferhand då de själva känt att det var en våldtäkt men kanske inte fått mannen att inse det. De kanske av en eller annan anledning känt sig tvingade till att ha sex med andra ord. Jag vet en tjejkompis t ex som hade besök av en kille från en annan stad, hon berättade för mig att hon inte gillade honom med hade ändå legat med honom eftersom han hade rest ändå bort till henne så det kändes som om hon var tvungen till det. Föregående exempel kan ske i ett annat sammanhang, på en fest eller efter en första dejt.. Dagen efter känner sig tjejen utnyttjad och kontaktar polisen, medans killen kanske inte förstår att han gjort fel. Och när vi ändå talar om myter kan vi ju nämna kvinnors övergrepp mot män. T ex att män skulle uppskatta alla former av sexuella närmanden från kvinnor, vilket absolut inte stämmer. Vi vill inte heller bli nypta i skinkan eller verbalt trakasserade med div. inviter bara för att vi är ute på krogen. Jag tror att det garanterat finns ett mörkertal bland anmälningar mot kvinnor när det gäller våldtäkt/övergrepp eftersom det inte är OK som man att anmäla enligt samhällets normer. Precis som män som blir misshandlade i sina relationer, det är heller inte OK att anmäla eftersom det är pinsamt. Massa babbel blev det… Hursomhelst, bra blogg.

Så jäkla sant. Jag ska berätta en händelse som jag varit med om. En tråkig sak som hände mig var när jag som själv blivit utsatt ville skänka pengar till ROKS Kvinnorättsorganisationen vid en utställning jag hade. När de fick reda på att det var jag som ville gynna deras organisation så ville de inte längre ha ett samarbete med mig trots de till en början (innan de visste vem jag var) höjde mig till skyarna för mitt förslag. Fast jag är kvinna och har varit utsatt. Anledningen var att jag vikt ut mig. Det gick inte att mistas. Jag valde då att samarbeta med Melissafonden.org istället och lyckades vid min utställning bjuda in Nyamko Sabuni jämställdhetsministern.

Jag kommer ihåg att jag då blev väldigt sårad. Ska inte alla kvinnor ha samma rättigheter till beskydd. Det kändes som jag var diskriminerad trots jag själv anser att jag jobbar för lika rättigheter. Du och jag kanske fokuserar på olika områden men åsikterna om lika värde delar vi. Vad säger du om det?

Ha en fin dag.

Mvh,

Marie

Marie vad trist att du blev avfärdad sådär. Jag förstår hur förödmjukad du måste ha känt dig.

Att vi feminister kritiserar utvik eller att kvinnor objektifieras innebär ju inte att vi ska kritisera eller stöta ut de kvinnor som gör just utvik! Systerskap och framförallt feminism innebär INTE att bara vissa får vara med och bidra. Bara de som är fina nog eller som gör allt precis rätt hela tiden.

Det är diskriminering, men framförallt så är det regelrätt mobbing. :thumbdown:

Tack snälla för komplimangen gällande min tavla! Ja, jag kände mig verkligen diskriminerad just bara för att jag vikt ut mig. Som jag var mindre värd. Undrade vad det sände ut för signaler till andra tjejer som vikt ut sig. Skulle vi inte få känna oss lika välkomna att söka hjälp? För mig så står feminism för samma sak som du beskriver. När jag blev avfärdad så fick jag höra att "jamen det är sådana där extrema feminister" men jag som anser att jag är feminist tänkte att det är fördomsfulla människor och det finns överallt. Tack för ditt svar! Kram. Marie

Tyvärr är det ingen myt lika lite som att försäkringsbedrägerier är en myt.

Falsk våldtäkt kan ju även ses som ett försäkringsbedrägeri eftersom en anmäld våldtäkt som läggs ned och inte går vidare tilldomstol ändå ofta ersätts av försäkringsbelaget med tiotusental jag tom över hundratusen kronor.

Det är lika svårt att bevisa en falsk våldtäkt som det är att bevisa en våldtäkt många gånger. Därför är det svårt att ta fram exakta siffror på hur många fall som kan vara en lögn.

Det finns två studier i Sverige gjorda av Eva Diesen och Therese Aspegren där drygt 8% anses kunna vara falska eller felaktiga. Därför är det inte osannolikt att det faktiska antalet är det dubbla men vi vet inte förstås!

Pengar, ångest eller att någon vill ha uppmärksamhet och omtanke genom att säga sig ha utsatts för det värsta är bara tre orsaker till varför detta kan ske!

Att förneka att de förekommer utan att ha någon fakta späder bara myten ännu mer gagnar ingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *