Kategorier
feminism & genus

Småbögar och lillflator – låt ungarna utveckla sin sexualitet utan en massa krav

I en annan del av hela den här genusdebatten så har jag också tänkt på hur vi liksom tvingar på ungarna den här jävla heteronormen hela tiden. Vi förutsätter att de är hetero. Vi tvingar på dem en massa förväntningar; ”Du är nog en riktig tjejtjusare!” och redan där segregerar vi ungarna. Och jag kan erkänna att jag blir skitprovocerad. Jag vill inte pracka på mina ungar några stereotyper eller föreställningar om kärlek och relationer. Jag vill inte att Ninja och Tamlin ska tro att det är nåt ovanligt eller annorlunda att tycka om någon av samma kön och jag vill inte heller att de ska få för sig att man inte kan vara vän med nån av motsatt kön utan att det ska blandas in romantik.

Och så vill jag att ni gillar på Bloglovin!

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

49 svar på ”Småbögar och lillflator – låt ungarna utveckla sin sexualitet utan en massa krav”

Förstår precis, Min dotter stod och diskade och sa att när hon blev stor som jag skulle hon oxå ha en bebis (precis som lillasyster) och då skulle bebisen heta Molly (precis som lillasyster)….jag svarade: "Vad bebisen ska heta får du och din pojkvän…eller flickvän bestämma tillsammans." (Jag kom på mitt i min mening att…jag kan ju inte bara säga Pojkvän för det är ju inte säkert att det blir så.)

Där har jag väldig tur, som har en syster som har en fästmö, som dessutom står väldigt nära mina barn. De är gudmödrar till min äldste, så det kommer alltid att vara självklart att kärlek inte måste vara man/kvinna och flicka/pojke. Min fina brorsdotter som är 11 sa till min man när hon var 9 att "ja jag vet ju inte än, jag kanske blir kär i tjejer, det är svårt att veta när jag är så liten!" :love: :love:

Jag blev väldigt glad när vi (ett svennigt heteropar som precis köpt radhus och väntar barn) var hemma hos våra vänner (likadana :-P) och deras 3-årige son började prata om att "en pojke kan vara kär i en pojke också". Det värmde alla våra vuxenhjärtan, faktiskt. Gör man det inte till en konstig grej, då ÄR det ingen konstig grej.

Jag tänker precis samma sak. Många gånger får vi nämligen höra att vår son "kommer ta flickorna med storm" eller är en "riktigt tjejtjusare" på grund av de stora ögonen och långa ögonfransarna. Men vem vet..?

Jag och min sambo är i alla fall öppen för vilket som. 🙂

jag har alltid försökt prata med min dotter så,att när hon blir stor kanske hon blir ihop med en kille lr tjej. Kanske alltså,för vill inte hon ska känna krav at man måste va kär i nån heller lixom…men hon är iaf helt på det klara med detta,att man kan va kär i bägga könen. Och oftast är det killarna i skolan hon pratar om att hon e smygkär i,men har varit en lr två tjejer åxå…:P

Det här har alltid varit en hjärtefråga för mig, eftersom jag själv är bisexuell. Barnen lär sig ganska fort utanför hemma hur saker "ska vara", då är jag snabb som bara den på att förklara för mina barn hemma om kärleken till en person, inte kön..

Håller med dig! Jag blir också lite småsur när folk fäller sådana kommentarer. Det är trångsynt och barnen kommer inte känna sig like fria att omfamna sin läggning om den är utanför den heterosexuella normen.

Om du ska fortsätta öppna mina ögon kommer ögonlocken snart vara uppe i hårfästet;) Men tack. Jääävligt mkt tack! Jag komme bli en mycket bättre mamma tack vara dig när det är dags om sisådär 5 år.

jag kommer lära min dotter att vara bi/homo/hetro är helt okej . att människor är människor.

och eftersom hennes moster är lesbisk så tror jag inte att hon kommer få en massa fördommar.

jag tar efter mina föräldrar, och uppfostrar en socialist!

Alerta antifaschista!

Vet du vad du ska ha jävligt mycket cred för? Att du försvarar tjejers lika värde på ALLA plan. Folk tjatar om kvinnors lika värde och blabla.

Men när det kommer till sex blir folk plötsligt tysta, t o m de som kallar sig feminister skruvar på sig och mumlar "men gud vad hon är utsvävande, skäms hon inte?"

Medan killarna går runt med ballen i vädret, drar över tjej efter tjej, ingen bryr sig. Ingen alls.

Men gud nåde den kvinna som har mycket sex, som slampar runt, hon kan inte må bra, hon måste ha hjälp (men det slår ingen att en killer som tvångsmässigt knullar runt också kan må dåligt)

Nej om det ska vara nån jävla jämställdhet så ska vi antingen börja höja på ögonbrynen när killar pratar om sina sexuella bravader, eller sluta göra det när tjejer gör det.

AMEN!

Bara det att man säger till sin dotter "är du kär i någon kille i skolan då?".. varför inte bara lämna det till "Är du kär i någon i skolan då?"

Ingen vet vilken sexualitet man har innan man blivit kär i någon.

Det spelar ingen roll hur mycket man Försöker lära sina barn om att sexualiteter är normala hit och dit om man inte AGERAR efter det också. Förutsätter man att sitt barn är hetro så har man redan där gått över gränsen till att stödja Hetro-normen.

:thumbup:

Ja herregud, barnen hinner ju knappt vara påtänkta innan folk börjar tjafsa "då kan de ju bli ett paaaaaaaaaaaaaar sen, tihi" men såklart bara om den ena blir flicka och den andra blir pojke. När jag får barn ska jag demonstrativt säga "nja man vet ju inte, de kanske är bögar/flator!" om någon försöker arrangera fantiserat äktenskap för min spädis.

I min föräldragrupp är det 6 st snopp-bäbisar och en snipp-bäbis. Hela tiden är det ett väldans tjatande om hur många flickan har att välja och vraka i och hur synd det är om pojkarna eftersom det bara finns en flicka. Så fort pojkarna tittar på flickan så "spanar" eller "flörtar" de. Tittar pojkarna på varandra så just "tittar" de. Märkligt. Funderar på att kasta om orden lite nästa gång och se om nån reagerar om jag säger till min son "flörtar du med martin?". hehe

Jag kan personligen intyga att den där j*a heteronormen ständigt förföljer en när man är homosexuell! Man tror att man i tonåren (eller när man nu fattar hur det ligger till) ska komma ut och that's it. Think again! Man blir tvingad att komma ut igen och igen och igen. Hela livet. Jag tycker inte att jag gör annat än att komma ut fortfarande vid 31 års ålder och så kommer det troligtvis alltid att vara!

Varje gång man träffar nya människor, börjar på ett nytt jobb, går till gynekologen et.c. är man där igen. Nu för tiden är det ingen big deal att klämma fram det men det stör mig. Jag är stolt över att vara lesbisk och sjukt trött på att alla förutsätter att jag är straight om jag inte aktivt säger något annat. Jag vill inte behöva klä mig i baggyjeans, hoodtröja, klippa håret kort, pierca mig och bära smycken med dubbla kvinnosymboler för att människor ska fatta hur det ligger till av sig själv! Alla flator ser faktiskt inte ut så, believe it or not!

Visst har vi kommit långt i Sverige jämfört med i andra delar av världen och jag är fullt medveten om att jag är lyckligt lottat som får leva i det här fina landet. Men jag kan inte låta bli att hoppas på en tid då jag till 100% betraktas och behandlas precis som alla andra!

Jag tror att det är ett väldigt vanligt "misstag" föräldrar världen över gör, man pratar till barnen som om deras sexualitet redan vore bestämd! När min unge (som fortfarande ligger i magen) är född ska jag verkligen försöka att uppmuntra kärleken, oavsett vem man blir kär i! (Och i smyg hoppas att det är en liten bög eller flata.)

Kommer kämpa en del i motvind eftersom mina svärpäron är grava homofober.. Fy alltså.

Tina .. .tja… varför har föräldrar smeknamn på sina barn egentligen? Han är min lilla korv! Korvas! Korvasen, Prutten, Muppen. osv. :love:

jenny – det där har jag inte ens tänkt på! men det är ju så som du säger. heteronormen utgår ju från att alla människor är heterosexuella. Det måste vara jobbigt att konstant behöva förklara sig.

Äntligen, äntligen har jag kommit på hur jag gör för att gilla på bloglovin. Däremot så funkar det inte med att följa. Den säger bara att jag redan är reggad sen händer nada.

johanna – jag vet inte riktigt. Det var bara ett namn. Vi tyckte det lät mjukt och tufft på samma gång. (vi gillar namn med mjuka uttal)

Jag kan komma på mig själv med att tänka att Lucas och Tim nog kan bli riktiga tjejtjusare, men jag säger det inte, utan jag tänker det. Jag tror i alla fall att de kommer att fånga en del hjärtan, sen om det är killars eller tjejers spelar, ärligt talat, mindre roll för mig. Det är ok för mig om mina killar blir bögar (så länge de inte blir kära i varandra..) eller bisexuella. Jag har vänner som är bisexuella och bögar, och hallå, liksom; VAD har jag för rätt att döma någon baserat på vem de väljer att hoppa i säng med? Nää, det där har jag lite svårt att förstå, att man "hatar bögar" eller "tycker det är orent" etc. Varför? Kärlek är kärlek, och man ska vara förbannat glad om man har barn som har förmågan att älska andra, oavsett om de är killar eller tjejer. JAG inbillar mig att ALLA är värda att älskas någon gång.. sen om det är av samma eller motsatta könet vad spelar det för roll egentligen?

Min sambo kan bli lite irriterad på mig när jag säger något till våran son om hans framtida flick- eller pojkvän, jag säger att vi kan inte veta det där men han tycker att vi ska förutsätta att han är hetero fast jag tror jag har börjat mjuka upp honom i tanken.

Han tror inte lika benhårt fortfarande att man blir bög eller lesbisk pga något i uppväxten utan att man faktiskt är född sån.

När andra säger att våran son kommer bli en riktig tjejtjusare så säger jag alltid att han kommer charma alla och ha hela skolans flickor och pojkar efter sig.

Jag tänker inte förutsätta att han är si eller så, vi börjar med att säga att han är Oliver så får han visa oss vem det är.

Klockrent! Jag verkligen avskyr kommentarerna "men åh, va bra att ni fick en flicka. Då kanske hon och vår son blir ett par sen!" Ja ba "va!!?!" Lika mycket som jag hatar att folk bara verkar vilja para ihop flickor med pojkar och vice versa, hatar jag att många verkar föröva barnens önskan om att kunna vara vänner oavsett kön. Nä, så fort en pojke och en flicka leker bra så är dom kära, kommer säkert att gifta sig och skaffa barn när de blir stora… Suck! Varför får barn inte bara vara barn…?

Pga diverse homo-gener, så har vi absolut utgått från att i alla fall ett av barnen kommer bli homosexuell, och vi har inga problem med det, men vår omgivning har…

ENligt farmor är det tydligen en modesak att vara bög, hennes systerson är det och jag blev skogstokig på henne… Min farfar var homosexuell och att födas på 20-talet och vara bög VAR en skam! Därför försökte han ändå kurtisera kvinnor (varpå min pappa och en halvbror kom till världen), och det var först på senare år som han levde i ett homoförhållande under en period, men han vågade inte komma ur garderoben fast folk visste… Då fårgade jag svärmor; Var fanns det moderna i ett livslångt förnekelse?

Grymt bra skrivet!

Gillart! 😀

Följt bloggen ett bra tag nu…å denna gång länkade jag vidare på fejjan för att fler ska få ta del av dina kloka ord!

Klart man ska få bli kär i vem man vill 🙂 Har inga barn, men om/när jag får så ska de få lära sig att det finns många olika sorters kärlek som varken är rätt eller fel. Det borde ju tillhöra sunt förnuft, men tyvärr är det inte så för alla.

tänk att först förra året (maj 09) så fick homosexuella gifta sig. FÖRST FÖRRA ÅRET!! sjukt..

Haha dör på detta:

Kristendom/Judendom

Du skall inte ligga hos en man som en man ligger hos en kvinna. Det är en styggelse

Bibeln, 3 Mos 18:22

En kvinna får inte bära mansdräkt, och en man får inte ta på sig kvinnokläder, ty Herren, din Gud, avskyr alla som gör sådant.

Bibeln, Mos 22:5

hahahahaha

Håller med! Det ska uppfattas som lika normalt att gilla någon av samma kön och att vara kompis med någon av motsatt kön. Det svåra är att få omgivningen att förstå detta. Varje gång någon nämner nåt i stil med "Han blir nog en riktig tjejtjusare" om min son så lägger jag till "eller killtjusare". Det stör mig att jag ska behöva lägga till det. När Connor blir äldre så kommer han lägga märke till detta och då blir det lika konstigt som om jag inte lägger till det… Vad ska man göra??

Hmm.. jag är fruktansvärt kluven i alla sådana här frågor. Jag ser det inte som en heteronorm. Jag ser det mer som att hetero är det mest naturliga. Jag har väldigt svårt för att släppa in homosexualiteten i mitt liv. Inte homosexuella som människor, utan själva läggningen och jag reagerar stark när folk säger att det är helt naturligt och normalt? Det kan det ju inte vara, hade homosexualiet varit naturligt hade vi ju inte funnits? Så jag kommer nog inte fråga min barn om de är tillsammans eller kära i någon av samma kön. Jag kommer utgå från att de är normala och dras till motsatta kön. Men jag känner mig faktiskt inte speciellt trångsynt för det…

carolina – hade homosexualitet INTE varit naturligt så hade det inte existerat. Så enkelt är det ju. Homosexualitet är dessutom inget som är förbehållet människan utan existerar även i djurvärlden. Helt naturligt.

Men å andra sidan, måste allt vara naturligt? Det är väl mycket i våra liv som inte är naturliga – har du svårt att släppa in det också? Det har jag svårt att tro. 🙂

Homosexualitetens existens gör den inte naturlig, bara förkommande. Utrycket naturlig kommer darwismen och syftar på "det som gynnar arten". Det gör inte homosexualitet, därför är det inte naturligt.

Dessutom finns inte homosexualitet bland djuren. Djur känner inte kärlek på samma sätt som oss så det går inte alls att jämföra. Dessutom är det bara handjurens homosexualitet som blir belyst. Att bara hanar blir det verkar konstigt. Det handlar inte om en läggning, utan om maktspel. För jag har vidare svårt att tro att dessa individer inte skulle para sig med en hona vid ett annat tillfälle. Så att jämföra med djuren funkar inte riktigt…

Så jag håller inte med dig men jag måste säga att det är sjukt kul att läsa din blogg. Den får en verkligen att tänka till, även om jag har åsikter om är tvärt emot dina 🙂

carolina jodå. Gynnar arten gör det. Man har funnit att överfertila kvinnor oftare får homosexuella barn. Så ett syfte finns. homosexualitet kan även ha en evolutionär fördel.

Det kan även finnas andra anledningar till varför vi blir homosexuella, som vi inte riktigt förstått än

när det gäller djur så existerar sexuella relationer mellan djur av samma kön. Det är inte alls ovanligt. Sen huruvida de uppfattar relationer kan vi bara spekulera i, men det finns många fall där homosexuella djur ratat sexuella relationer med motsatt kön.

Det finns gott om exempel i djurvärlden på alltifrån enstaka homosexuella kontakter till livslånga samkönade parförhållanden.

Att det bara skulle vara hanar som har samkönade relationer är dock fel. Hos fåglar är det vanligt med honor som lever ihop.

fast som sagt – min poäng var snarare; måste allt vara naturligt för att accepteras?

På vilket sett skulle det gynna arten att överfertila kvinnor får barn som inte vill föröka sig. Genetiken vet inte om att vi är överbefolkade på vissa plater och Sverige skriker dessutom efter kommande arbetskraft. Så det gynnar inte alls våran art.

Och det här med homosexuella djur, det är visst ovanligt. Dessutom vet man inte ens om det överhuvudtaget rör sig om homosexualitet. De fall som förekommer är fortfarande sexuella avvikelser, så att jämföra det med mänskliga homos förändrar inget. Det är inte normal.

Och till själva huvudfrågan, måste allt vara naturligt för att accepteras? Har jag någonsin sagt att jag inte accepterar homosexualitet? Det jag sa var att man inte ska klassa det som helt normalt och förutsätta att ens barn kan vara det. Därför har jag svårt för att släppa in det i mitt liv. Jag vill inte att mina barn blir det, jag vill att de ska föra mina gener vidare. Primitivt, må så vara. Men bara för det betyder det inte att inte accepterar homosexualitet eller att jag inte skulle älska och stötta mina barn i alla lägen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *