Kategorier
feminism & genus

''Sminka mig som ni sminkar de manliga gästerna''

Hej Blekk skriver ”Vi behöver inte fler kvinnor som tillfälligt visar hur de ser ut utan smink, det vi behöver är ett samhälle som ifrågasätter varför kvinnor måste bära smink och varför kvinnor behöver smink för att äntra sitt ”normaltillstånd”.” och det är ju där nyckeln ligger.

Det är inte sminkade kvinnor som skapar normer och ideal eller press på att vara vackra, det är hur skönhet och utseende framhävs och porträtteras, hur skönhet och framförallt kvinnors yttren värderas och på andra sätt lyfts fram i samhället, i kulturen osv. som är orsaken. Och det är DIT kritiken ska riktas. Problematisera inte kvinnorna som sminkar sig, problematisera könsnormerna som dikterar för dem att deras yttren måste göras om för att duga annars föder vi bara en massa skamkänslor hos oss/dem.

Men det ena utesluter givetvis inte det andra. Jag är en stor förespråkare för att gå både osminkad och orakad men jag försöker uppmuntra det snarare än sätta upp det som en krav och framförallt utan att peka ut andra kvinnor, som inte gör som jag, som viljelösa våp.

Hela det här snacket om att våga, våga vara stark, våga vara modig i all ära för jo det är ganska modigt att våga trotsa normer framförallt när det känns väldigt jobbigt, men vi får aldrig gå på tanken att det skulle vara skamligt att vara ”svag” eller ”feg”. Jag vågar t.ex inte gå topless. Det är något som känns jobbigt för jag önskar att jag vågade, men jag vet att jag inte är sämre eller dålig för att jag inte har modet att bara skita i hur min kropp ser ut och skulle aldrig gå med på att kallas våpig för att jag känner så. Inte heller för att jag vill dölja min dåliga hud ibland. Min hud är inte jag. Jag döljer aldrig mitt inre genom ett tunt lager underlagspuder. Jag är inte mitt yttre. Jag går ut osminkad, orakad, ofräsch, i myskläder och håriga armhålor och otvättat hår 99% av tiden och tycker att jag drar mitt stå till stacken om vi nu ska sätta de kraven på mig som eventuell förebild.

Aja, jag svamlar kanske men jag har så mycket tankar och känslor kring hela grejen och jag tror att man lätt i sin iver att uppmärksamma andra på hur jävla lurade vi är av idealet också lätt fördömer de som påverkas av det.

Men vet ni hur #osminkad hade kunnat funka om man nu absolut vill ha en kampanj som synliggör att kvinnorna i media är en fantasibild? Genom att låta fler kvinnor utan smink få synas i rutan ofta. (inte tillfälligt på bild i aftonbladet) När jag har varit med på TV så säger jag alltid till i sminket innan att de ska ”sminka mig som ni sminkar de manliga gästerna”. Att TV-smink ”behövs” beror ju ofta på ljussättning osv och även killarna får underlag och lite ögonskugga, tro’t eller ej. Men mer än så behövs egentligen inte. För vill man visa ”sanningen” så börjar man med sig själv; föregå med gott exempel. Istället för att uppmuntra alla andra (med betoning på andra) att göra si eller så, ta första steget. Prova att under en månads tid gå utan smink, smycken, fina kläder, fin frisyr, vara orakad. Det kommer göra så enormt mycket mer skillnad för dig än någonting jag eller kvinnorna på TV4 någonsin kan.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

25 svar på ”''Sminka mig som ni sminkar de manliga gästerna''”

Alltså bara en tanke som jag slänger ur mig men föregår jag med dåligt exempel då jag alltid är sminkad? Hämmar jag den feministiska kampen (obs ej ironiskt menat) och förstör för andra kvinnor? För jag vill sminka mig, jag tycker det är kul att göra mig traditionellt snygg och jag ska inte sticka under stol med att jag gillar de fördelar som jag får av att uppfattas som snygg. Jag skulle aldrig vilja gå en månad osminkad… jag är medveten om att mitt utseende är en tidskrävande, konstruerad fejk men jag gillar att visa upp den fasaden mot världen. Är det ofeministiskt?

nej.
att inte föregå med gott exempel är ej synonymt med att föregå med dåligt. Blir lite konstigt om man inte kan prata om bra saker man kan göra utan att det automatiskt ska tolkas som att alla som inte gör si eller så är dåliga.
Att något är ett feministiskt ställningstagande eller handling innebär inte att det är ofeministiskt att gör annorlunda.

Svara

jo.
att följa normen är att inaktivt stödja den. eller som morpheus så klokt sa:
”The Matrix is a system, Neo. That system is our enemy. But when you’re inside, you look around, what do you see? Business men, teachers, lawyers, carpenters. The very minds of the people we are trying to save. But until we do, these people are still a part of that system, and that makes them our enemy. You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inured, so hopelessly dependent on the system, that they will fight to protect it.”

Ja absolut. Alla kvinnor som sminkar sig förstör för alla andra kvinnor i världen, en kan rentav säga att dom är orsaken till att utseendehetsen upprätthålls. Förresten gäller det inte bara smink utan alla normer. Kvinnor som skaffar barn, kvinnor som städar för ofta, kvinnor som klipper håret, kvinnor som målar naglarna, kvinnor som bär BH, kvinnor som kallar sig själva för kvinnor, kvinnor som tycker om rosa osv FÖRSTÖR HELA DEN FEMINISTISKA KAMPEN.
OBS ironi ovan!
Alltså jag är så innerligt trött på denna skambeläggning av kvinnor som följer normer. Alltså visst jag tror att det är skitbra att minska sitt utseendefixande (för sin egen skull och för att visa på ett alternativ) men det är helt jävla befängt att kräva av feministiska kvinnor att gå emot normerna för att vara ”goda feminister”. Det är helt okej att inte vilja eller orka bryta mot det förväntade.
Ha lite jävla perspektiv liksom.

jag är också trött på skuldbeläggningen av kvinnor.
de flesta män upprätthåller normerna mer, så jag fokuserar helst på dem. och mig själv.
men, ett äpple är faktiskt ett äpple även om man inte behöver gå runt och fokusera på äpplen när det ligger högar med bananskal överallt.
och sen blir det svart. eller jag vet inte.

När det gäller att ”våga” gå utan smink tycker jag nästan att det är modigare att verkligen sminka upp sig ibland. Normen, i alla fall där jag för det mesta rört mig, är ju snarare det *naturligt vackra* – alltså inte osminkat utan sminkat så att det inte syns. Ofta känns det som att tjejer som går över gränsen för just det där ”naturliga” får ännu mer skit än de som väljer att inte lägga ner någon tid på smink alls. Det är så himla störigt tycker jag. Jag kan verkligen bli impad av kvinnor som sminkat upp sig som bara den och är skitsnygga och verkligen sticker ut!

Vad kul, tack för att du satte fingret på något jag har haft i bakhuvudet länge länge! Själv älskar jag smink, att mixtra med former och färger, och går nästan jämt och ständigt fullt sminkad (både på ”huden” och ”ögonen” så att säga) dels för att jag inte trivs med min hud och hur folk tittar på den när de pratar med mig (har haft mycket akne) men ögonen sminkar jag mest bara för att det är kul och fascinerande, att stå framför spegeln tjugo minuter om morgonen är liksom inte ett ”nödvändigt ont” (som många tjejer i min klass säger) utan ett intresse 🙂
Och jag märker just det du säger, att det kommenteras att ”ojjjj vad mycket smink du har idag då… jag själv slänger bara på lite mascara!” osv.

Jag har faktiskt provat, tack vare dig, att gå orakad och (nästan) osminkad längre perioder. (Otvättat hår är egentligen inget problem från början för mig iaf..) Måste dock tyvärr säga att det där med att vara orakad verkligen inte var min grej, visst skönt att slippa tänka på det så, men det känns verkligen inte som jag! Fan ta denna kulturen som fick mig att börja raka mig innan jag ens fick ordentligt med hår.. Liksom att se mig själv med en buske mellan benen är bara så främmande.. Och obekvämt.. Och jag vet inte, känns bara sjukt främmande på så många sätt. Önskar att det inte gjorde det! Har små ”kampanjer” med mig själv varje år, att gå orakad i några dagar/veckor/månader för att vänja in mig lite 🙂
Men att gå osminkad däremot gjorde stor skillnad! Går visserligen inte osminkad så mycket i alla fall, men känner mig i alla fall inte helt weird nu när jag gör det. Förut kunde jag aldrig visa mig för en kille utan smink, sov med smink på osv. men nu är det lite skit samma. DET är skönt!

Jättebra! Ja! Tycker det är oerhört viktigt att skilja på struktur och individ (även om blablalblalbla, vi vet redan!!!)
Och att sluta med häxjakten på andra feminister, på vem som är feminist nog, vem som är det på fel sätt. Jag har upplevt att det tagit över mycket av debatten. Fick höra senast i helgen av en kvinna att jag inte är någon feminist då jag använder mig av begreppet ”karl” (och då för väldigt pressat smådefiniera min partner på en fest, vet aldrig vad jag ska säga för att undvika tvåsamhetsstrukturen så då blev det ett ”eeeh…. han är en.. eh.. min..karl!”). Och jag ÖNSKAR verkligen att vi kunde lyfta debatten till en annan nivå (vilket du alltid alltid gör).
Men jag såg en grej och undrade lite om det faktiskt är meningen att det ska vara så, så tänkte bara säga det till dig! På reklamen högst upp (Header? Banner? Åh, vem vet!)ligger nu en seminaken David Beckham (tror jag) och gör reklam för Lindex kalsonger. Det känns jättekonstigt och jag undrar om han kanske smugit sig in utan din vetskap..?

Gick nån månad helt utan smink nyligen, ofönat hår och allmänt.. ofixad. Det jobbiga var inte alls att visa sej utan smink, trots att jag säkert ser ut som en tjej som ”älskar att piffa” vilket jag gör, så är jag helt bekväm utan smink o går ofta osminkad nån dag här o nån dag där.
Men det jobbiga under denna period var hur alla skulle prata om det. Vissa skulle berätta att jag är FINARE utan smink, andra att jag är FIN trots att jag är osminkad. Alltså alla dessa JÄVLA KOMMENTARER- dagligen- DOM stod mej upp i halsen. Min enda tanke när random kollega kommer fram o diskuterar mitt ansikte (främst män) var bara ”varför står vi här och diskuterar mitt utseende” men tyvärr sa jag aldrig det utan mumlade fram något o kände mej bara fruktansvärt illa till mods.
Min man var nog den enda som inte sa en enda kommentar.

Usch vad jobbigt! Jag har varit med om samma sak, bara att tvärtom. Jag blev ytterst motvilligt sminkad när jag skulle fotas för en reklamannons på mitt jobb. Flera kolleger, och tyvärr också min pojkvän, sade: nämen GUUUUD så snygg du är! Jag fräste ifrån att de fick passa på att stirra och njuta, för sminkningen kommer inte att upprepas innan hell freezes over. Så fort plåtningen var klar cyklade jag hem och tvättade bort skiten. För mig kändes det underbart när ”masken” rann ner i avloppet. Välkommen tillbaka, kära gamla blemnylle. Som jag har saknat dig!

Att det ska påpekas så jäkla mycket! herregud, osminkad eller sminkad. Liksom.. måste det pratas om? låt mig vara ifred oavsett vad jag väljer.
Sen kändes det som fjäsk bara det där om att jag var fin utan smink, alltså jag är ju inte blind. Klart jag ser att jag är snyggare utan rödsprängd hud, med påsar under ögonen och små fiskögon. Men personligen BRYR jag mej inte om det. Som om folk tror jag går runt och är rädd för att jag ”inte är lika fin som vanligt”. För mig kvittar det liksom, om jag är ful eller snygg. Tycker allt har sin plats.

Kan det inte vara så att folk reagerar främst på förändringen? När de ser er som de är ovana att se er kommenterar de av ren reflex.

Mycket möjligt! men ogillar att bli recenserad ”du är finare utan smink” ”du är fin ändå”. Jag tänker bara vad fan? vem bryr sej? sluta prata om att jag ar ”fin”. Det ar inte det jag siktar på när jag är skittrött på morgonen o ska gå till jobbet osminkad, jag siktar på att producera bra här på arbetet.

Det får jag också höra ibland, speciellt på vintern då sommarens bruna färg börjat blekna. Men det är ju inte alltid man orkar sminka sig, och jag tycker inte att man skall behöva göra det heller. Det är ju så underbart skönt att gå ”naturligt” då kan man klia sig i ögonen precis när man vill utan att behöva komma på att man har smetat ut hela sminkningen.
Det intressanta är ju ändå som så många säger att folk tar sig friheten att ”döma, och kommentera” andra personers utseende. Vem har sagt att jag vill ha en vilt främmandes persons åsikt om mitt utseende?

Jag sminkar mig när det är lite festligt, sådär någon, några gånger i månader. Och det är inte mer komplicerat än att jag inte tror på fenomenet att förställa sig, jag tror att smink är dåligt för huden och jag är alldeles för bekväm och alltid lite sen för att jag skulle hinna lägga tid på det även om jag skulle vilja! Jag tvättar bara ansiktet med vatten och använder inga tvålar eller rengöringskrämer eller lotioner och det är inget fel på min hud. Viktigare vad man äter och att man sover ordentligt tror jag!
Rakar mig gör jag ibland för det kan klia tycker jag och sen handlar det allt lite om att jag inte alltid orkar ”sticka ut”. Men nu på det här halvåret så är det allt mer hår än på sommarhalvåret så det får folk på gymmet stå ut med!
Jag känner mig så trygg i mig själv så det här är inte ens en grej, inget statement, jag tänker inte på det. Men….nu är min dotter på 3,5 helt besatt av att titta i tidningar och klippa ut bilder på tjejer som sminkar sig, har fina klänningar osv och hon önskar sig allt. Just nu verkar det här betyda mest av allt för henne.
Och jag ger inga förbud såklart utan försöker förklara att det är en kul grej som man kan göra ibland. Alltså klä upp sig och sminka sig för att det är roligt när det är fest! Sen kommer nog inte mammas ord vara det som gäller, inte just nu och ett antal år framåt ialla fall, men jag och hennes pappa kan ju bara göra det vi kan och hoppas att vi lyckas uppfostra henne så att hon blir en trygg person som inte kommer känna sig värderad utifrån sitt utseende. Tack för en bra blogg!

sminkar mig aldrig, har aldrig gjort. får väldigt sällan kommentarer om det. ibland skulle jag kunna tänka mig att använda puder, men fattar ingenting om vilken sort jag ska använda och jag orkar inte sätta mig in i det så jag hoppar över det också.. lägger inga värderingar i folks sminka/inte sminka-tillvaro. en får väl göra som en vill, tycker jag.

Sen senaste barnet kom har det där med att raka mig nästan helt fallit bort. Rakade benen lite halvhjärtat i somras, men kände att det var skit samma om jag gjorde det eller inte. Och det känns så skönt! Jag tänker verkligen efter VARFÖR jag rakar mig de gånger jag gör det. Ibland vill jag, för att JAG vill helt enkelt, men jag känner aldrig längre att jag gör det för att behaga någon annan, eller för att låta bli att uppröra någon annan helt random person. Upplever jag det som jobbigt att behöva raka mig så låter jag bli.

Angående rakning fick jag mig ett skratt på badhuset när ett litet barn tittade på mig i duschen och sa: Han har ingen snippa! Barnets mor hade en liten välansad tofs och ingen vildvuxen buske som jag – inte tusan gick det att se någon snippa på mig inte!!

Jag sminkar mig vanligtvis inte, jag har aldrig lärt mig och skulle jag försöka mig på att göra nåt mer än sätta på lite mascara skulle det inte se särskilt snyggt ut. Och jag har inte något intresse av att lära mig heller. Men att som jag alltid vara osminkad och dessutom tjock och ha en ”konstig frisyr” är att ses lite mindre som kvinna. Det är ju outtalat men jag känner ju att jag jämförs med ”riktiga” kvinnor och att jag bortses ifrån… ja ja, sån är hon.
Om jag skulle sminka mig skulle jag vilja göra det mer extremt, uppseendeväckande och inte för att se ut som en ”naturlig kvinna”, det gör jag ju redan.
Jag ser fördelarna de får de kvinnor som sminkar sig och jag ser nackdelarna för oss allihop. Det är sorgligt att det ska fokuseras så mycket på utseende. För vad säger egentligen utseendet om oss som personer?

Jag bär väldigt sällan smink men mestadels för att det är så jobbigt att tvätta bort på kvällen + att det täpper igen mina porer på samma sätt som om jag skulle ha rullat mig i damm och smuts.

Jag bestämde mig för att sluta helt med smink för någon månad sedan. Min hy mår jättebra av att slippa täckas med foundation och concealer, mina ögon slipper bli irriterade av all maskara och kajal osv. Enda produkten jag använder är lite kokosolja till att motverka för torr hud såhär i kalla höst/vintertider. Och det känns så FANTASTISKT och fräscht! Känner mig verkligen finare utan smink också, som jag att visar mitt ”rätta” utseende.
Sen får jag höra från vänner och bekanta att ”jag aldrig finfixar mig” vid utgång tex eller att ”du tar inte hand om dig själv” – men hallå, att ta hand om mig själv, det är ju precis det jag gör genom att inte kleta massa kemiska grejer i mitt ansikte!
Blir lite ledsen på att det finns så många trångsynta människor 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *