Kategorier
feminism & genus

Smurfan är den enda smurfen vars enda egenskap är hennes kön

Asså det här med att mannen är normen innebär ju att vi kvinnor är undantaget; Tjejband, kvinnlig läkare, kvinnlig polis, kvinnlig chef, kvinnosjukdomar, damtennis, damfotboll osv. Vilket jävla trams egentligen.

ARCH ENEMY’s GOSSOW: We’re Not A ’Female-Fronted’ Band; We’re An Extreme Metal Band 
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ”Smurfan är den enda smurfen vars enda egenskap är hennes kön”

jag håller med..

Men "kvinnosjukdomar" ser jag som ett framsteg, att det forskas även på kvinnor som ofta har helt andra symptom än män på t.ex. hjärtinfarkt.. För mig innebär uttrycket kvinnosjukdomar att fokus läggs på oss också..

hon18,han44 hur menar du? Hade jag varit nöjd om män och kvinnor var jämlika/jämställda? Ja antagligen.

Till hon18,han44 ,

ALLT skulle inte vara bättre men det spelar roll. Det är bevisat att val av retoriken, ordvalet påverkar vår perception ("tortyrmetod" eller "förhörsstrategi" på Guantanamofängelset, till exempel)

Just nu alla de där dam- kvinno- prefix signalerar att det är något som inte är normen. Något som inte är självklart.

Man säger "herrfotboll" bara när man pratar om att det finns "damfotboll", annars talar man om fotboll helt enkelt.

Ta till exempel badmintonförbundets beslut om att från och med första juni ska alla kvinnor i tävlingar spela i kjol eller i klänning. Det gäller DAMbadminton, såklart. (Detta gör man för att attrahera större publik).

Varför ska man behöva särskilja idrottare på det här sättet? Varför kvinnor som spelar enligt samma regler ska behöva också bistå med sina kroppar? Är inte de idrottare på samma villkor som män?

Kommer ihåg ett tv-program jag såg för 100 år sen om en kvinna som blivit rektor på en skola. Men, herregud, att vara rektor var för manligt, så hon kallade sig rektorinna ist.

Jag tycker oxå att det är helt olika laddningar i manligt vs kvinnligt. En kvinnlig läkare är bara en kvinna som är läkare, medans en manlig ssk är en ssk med mycket stake i så att säga, inte bara att det är en man som är ssk.

Eller vad tycker ni?

Husmodern, ja herregud så korkat av henne! Rektorinna, rektorska, direktörska o.s.v. brukade ju snarare vara beteckningen på någon som är gift med en man med ett visst yrke, något man kallade dessa innan du-reformen. Genom att kalla sig rektorinna ger man ju sken av att själv bara vara det kvinnliga bihanget till en manlig rektor, ett bihang utan egen karriär värd att nämnas.

Med tanke på att det blivit så att lönen sjunkit i de läkaryrken där det är främst läkare av kvinnligt kön som arbetar medan sjuksköterskor av manligt kön inte sällan får högre lön än sina kvinnliga kollegor för att de ska lockas till en viss arbetsplats så får man ju anse att vi fortfarande har ett problem. Tänk om folk bara kunde sluta tänka i kön!

Håller med. Tror t.o.m. jag läste ordet "Kvinnlig hjälte" när jag skulle skriva om hjältemod för inte så länge sedan. Ehh.. jaha? Så kvinnor kan inte vara hjältar, då är man något utöver det vanliga?

Hej Dahmer!

Jag har läst din blogg nu i över 1 år och jag känner mer och mer att du verkligen inspererar mig och min sambo. Du ställer verkligen frågor och argument som får en att tänka till. Vi har en dotter på 1,5 som folk hela tiden tilltalar henne som kille eftersom hon inte alltid har rosa på sig utan starka färger som jag tycker hon passar i och detta gör mig helt förbannad att barnen inte får vara barn utan redan när dom är små så skall dom formas utav ett samhälle och vilket kön man är. Kan du inte bli min mentor så att jag kan sprida detta underbara budskap vidare här på västkusten? Du har verkligen inspererat mig och min familj!!

Cathrine med familj

Jag håller med dig LD, man får dock inte glömma att det finns yrken där tjejer har en fördel, dvs högre lön och är mer eftertraktade, och även att det finns fler tjejer på våra högskolor än killar. Jag vet inte, självklart vill jag att alla ska ha samma lön för exakt samma arbete.

Jag undrar ofta dock om samhället skulle vara trist om både tjejer och killar bemöttes på samma sätt, är inte det att ta bort lite färg från den sociala samvaron? Inte vet jag, men jag köpte i alla fall en rosa cykel åt min dotter igår därför att den var finast av de alla, ibland skäms jag över att klä henne i rosa på grund av att jag tror att folk tänker att ag är ett våp utan hjärna som inte vet ett smack om genus. Oj, nu vart det lång och lite OT. Hur som, ha en bra dag!

Lexie,

det går inte bemöta alla på samma sätt just för att vi är olika individer men att vi blir bemötta olika på grund av vårt kön är ren idioti.

Jo,håller såklart med. Det är jäkligt töntigt,inom ishockey får inte ens damer tacklas,så det är tom helt olika regler för damer och herrar alltså.

men så är jag lite nyfiken på,hur DU skulle vilja lösa det hela? benämningar på yrken,inom idrotten osv osv. förstår ju givetvis att du inte kan(eller?:P) sitta inne med alla lösninhgar och svar,men kanske har du ändå funderat på det hela? Jag kan nämligen inte alls komma på bra,hållbara lösningar som funkar i praktiken(och är socialt möjliga att genomföra).

Kvinnliga chaufförer… Jag minns en bild i tidningen. En lastbil hade vält i en rondell. I bildtexten stod det "Den kvinnliga chauffören…" Jag är ganska så säker på att om det hade varit en man som kört den lastbilen så hade det inte stått "Den manliga chauffören…" i bildtexten.

LEXIE om vi gör om frågan såhär:

"Jag undrar ofta dock om samhället skulle vara trist om både svarta och vita bemöttes på samma sätt, är inte det att ta bort lite färg från den sociala samvaron?"

Hur känner du då? 🙂

sen får jag hålla med om att vi allaq bemöts olika eftersom att vi är individer. Men att särbehandla människor utifrån kön, etnicitet, sexualitet osv är bara vansinne. Eller på vilket sätt menar du att det tillför färg?

Skäms inte för att du köper rosa. Huvudsaken är att du är medveten och att du erbjuder alla andra färger också. Ninja har massa rosa plagg och leksaker.

Påtal om smurfan…

"Lilla Smurfan var egentligen ingen riktig smurf, utan en magisk skapelse framtagen av den onda trollkarlen Gargamel för att infiltrera smurfbyn. Ursprungligen var Smurfan en ganska oattraktiv och påfrestande typ, men hon blev alla smurfers favorit efter att ha genomgått en skönhetskur uppfunnen av Gammelsmurf."

/herregu'

LD och GN tack för era svar, kopplade inte att man så klart behandlar folk olika utifrån deras individualism. Min lite tröga tanke var att vi skulle alla bemötas likadant, hmmm… hur tänkte jag där?

Vad skönt att höra din kommentar angående rosa plagg, har inte haft rosa till dottern på ett år så nu har jag köpt ganska mycket och fick lite ångest, många av hennes sommarkläder går i rosa men det är en sådan härlig sommarfärg, självklart har hon även alla de andra färger på sig också 🙂

Amanda, yrket brandman har bytt benämning till brandingenjör. Man utbildar sig inte till yrket brandman utan brandingenjör. Detta är dock inget som direkt nått ut till allmänheten.

Det är lite som med "mattanter" och "städare". Deras yrken heter idag bespisningspersonal och lokalvårdare men det är få som använder de begreppen.

Sen används sällan ordet fröken på förskolan. Man är förskolLÄRARE eller barnskötare och de flesta jobbar med att barnen ska benämna pedagogerna vid namn. Vill man prata om de vuxna på förskolan som en massa bör ordet pedagoger användas, INTE fröknarna.

På kursen jag läser nu inom socialpsykologi så tog de upp just detta, men att det numera har ändrats från "Fotboll – damfotboll" till "Herrfotboll – damfotboll". Det är ju en skillnad. Ett steg på vägen?

>> Fia, nej brandingenjör är en egen högskoleutbildning, de arbetar som brandchefer eller säkerhetsklassar byggnader map nödutgångar och annat som inte innebär att släcka bränder. Brandmännen de som alltså arbetar i utryckningsstyrkan och med rökdykning är ett eget yrke och finns kvar. Lite OT, kanske.

Sen det här med att kvinnor fortfarande favoriseras i vissa yrken, visst är det säkert så, men jag förstår inte vad du menar, ingen har väl sagt att kvinnor alltid missgynnas. Själv arbetar jag med miljö och i annonserna står det jämt att de eftersträvar jämn könsfördelning och det i minoritet ska prioriteras. Eftersom mest kvinnor studerar miljö leder det till gynnande av män. Och då ska vi inte ens gå in på lönen om man jämför manlig elektronik/fordonsingenjör med kvinnlig miljöingenjör. Så det är nog åt båda hållen att könet i minoritet gynnas. Jag kan i vissa fall vara för kvotering, men kanske inte här, arbetsplatserna borde spegla utbildningsplatserna och inte alltid 50-50. nu svamlade jag iväg här och kanske tappade tråden lite.

Iallfall, mycket bra inlägg!

Fian, en brandman och en brandingenjör är två skilda yrken inom brandförsvaret! Det ena är en 12månaders yrkesutbildning medan den andra är en ingenjörsutbildning vid högskola! Jag har en kompis som är brandingenjör, han är inte brandman!

Jag håller med om att dessa prefix är problematiska, förutom då kvinnosjukdomar. Det kopplar jag med sjukdomar/problem som endast har med kvinnor att göra (typ bröst och reproduktionsorgan) och på samma sätt finns det ju också manssjukdomar (prostatacancer t ex). Men jag har kanske en felaktig uppfattning om vad "kvinnosjukdomar" och "manssjukdomar" är?

Hursomhelst är det också ett framsteg att man nu börjar forska mer på kvinnokroppen, t ex med hjärtforskning har det ju bara varit på män, och kvinnor blir oftare felbehandlade i vården eftersom all forskning bygger på män…

Gammelsmurfen, haha, det var roligt. Den stackarn är ju också diskriminerad. Nästan märkligt att det inte finns en "svartsmurf" eller "rullstolssmurf" också…

Jag har hört mkt om författaren till smurfarna… och att han ska ha hatat kvinnor rätt rejält är en av dem. Det kan ju förklara den "fina" bilden han har av smurfan.

Sedan läste jag bland kommentarerna i Underbaraclara.nu då de länkade till denna sidan http://svt.se/2.27170/1.2414918/egmonts_nya_tjejiga_och_killiga_magasin_for_barn

jag hade ändå en förhoppning om att saker gick i rätt riktning, men när man ser sådant här då kan man inte hjälpa att känna sig lite sorgsen…

Funny story, angående just smurfarna…

När jag var liten tolkade jag det alltid som att Smurfan var mycket friare än de andra smurfarna, eftersom hon slapp vara begränsad till ett epitet (typ "snickarsmurf", "gammelsmurf", etc).

I och för sig var kanske mitt genustänk inte så välutvecklat när jag var fem! 🙂

Hmm okej då har jag fått det berättat fel för mig då. För jag fick höra om en tjej som gjorde sin sista sommarpraktik på en brandstation för att bli brandman och hon pluggade till brandingenjör. Så den som berättade det hela för mig måste antingen den ha fått fel info eller tolkat allt helt fel själv.

– Mia

Jag läste mobillänken och funderar, den första delen är bra, man väntar sig att det ska komma något fantastiskt och så faller det platt. Vad sjutton! – att när kvinnor sitter uttråkade på sina välbetalda jobb så köper män chokladpraliner och sportbilar för alla de pengar de redan tjänat… Jag bara suckar och lessnar. Det är väl knappast ett byte han pratar om för jag känner ingen kvinna idag som köper praliner och dyra bilar…

Tess, en undersköterska kan vara en skötare om denne t.ex. är mentalskötare. Därför blir det inte lika fel att säga underskötare som sjukskötare (såvida man inte är utbildad i Finland där både kvinnor och män kallas sjukskötare eftersom examen heter så där). Men i Sverige heter den akademiska examen Legitimerad sjuksköterska! Att säga sjukskötare då utan att vara undersköterska eller utbildad i Finland är som att från och med i höst kalla sig legitimerad lärarinna eller ännu värre, legitimerad fröken.

Fian, ja det låter som felinformation eller missuppfattning. Det ingår en hel del praktik på brandstation i brandingenjörutbildningen.

Tess, en undersköterska kan vara en skötare om denne t.ex. är mentalskötare. Därför blir det inte lika fel att säga underskötare som sjukskötare (såvida man inte är utbildad i Finland där både kvinnor och män kallas sjukskötare eftersom examen heter så där). Men i Sverige heter den akademiska examen Legitimerad sjuksköterska! Att säga sjukskötare då utan att vara undersköterska eller utbildad i Finland är som att från och med i höst kalla sig legitimerad lärarinna eller ännu värre, legitimerad fröken.

Fian, ja det låter som felinformation eller missuppfattning. Det ingår en hel del praktik på brandstation i brandingenjörutbildningen.

Jag tänkte faktiskt på det där med smurfarna för ett par dagar sen. Tänkte skriva ett inlägg om det :'D illa att det bara är en tjej och det enda hon kan är att vara snygg i princip.

Kristinmandarin

Om hockey: Det var först tillåtet att tacklas i damhockey men eftersom variationen i nivå mellan olika länder var så stor att det blev stora problem med skador så då förbjöds tacklingar av säkerhetsskäl. Det är idag tillåtet med vissa typer av tacklingar i damhockey och på sikt kommer det nog bli tillåtet med mer tacklingar. Men, jag har hört damhockeyspelare säga att de inte vill att det ska vara tillåtet med lika hårda tacklingar som i herrhockeyn eftersom de tycker det gått för långt där. Det kanske inte delas av alla men kanske så kommer aldrig damhockey och herrhockey vara likadant om damspelarna inte vill ha exakt samma regler. Det är OK för mig, herrhockey har faktiskt lett till dödsfall och om damspelare inte vill ha den nivån på våld i sporten så tycker jag personligen det är sunt. Herrarna kan ju ta efter damerna där tycker jag…

Jag ska snart lämna in papper för att få min lärarlegitimation och jag kan tillägga att ni gärna får kalla mig för legitimerad lärarinna för jag är lärare och av kvinnligt kön. Lärarinna är en särgrupp i -inna gruppen, kvinnor som inte var lärare kallade sig INTE för lärarinna som de kallade sig överstinna och doktorinna. På samma sätt var mejerskor inte fruar till mejeriarbetare och kokerskor inte fruar till kockar. Det fanns faktiskt även kvinnliga yrkestitlar förr, ofta med -inna på slutet. Jag ser inget behov av att poängtera kön i yrken men det är faktiskt inte fel att kalla en kvinnlig lärare för lärarinna ens idag.

En tanke som bara vagt hör hemma här: Jag tänker varje år under skidsäsongen att det är konstigt att kvinnor fortfarande åker femton mil när männen åker trettio, kvinnor åker tre mil när män åker fem. Ja, lite osäker på exakta distanserna är jag, men generellt. Varför kan inte kvinnor och män åka samma långt?

Kommentaren försvann? provar igen 🙂

Dagens könsdiskriminerings-urlackning fick jag när jag var och shoppade med mor och mormor idag på ÖoB, blev så sur så jag faktiskt skrev ett mail till dem:

"Hej ÖoB!

Idag var jag och handlade hos er i Landskrona.

När jag kom till trädgårdsavdelningen, normalt min favoritavdelning, blev jag faktiskt ganska förbannad.

Bland spadarna hänger en spade nämnvärt mindre än de andra "normala" spadarna. Bra tänkte jag, den kan man ha till mindre hål i rabatterna och jag tänkte faktiskt köpa den tills jag såg vad ni skrivit.

"Dam-spade" stod det.

Om det är storleken det handlar om hade jag förstått om ni skrivit spade för arbetade 10 åringar eller liknande, men på vilket vis skulle denna mindre spade vara specifikt för damer?

Jag är förvisso 31 år gammal, men jag kan garantera er att jag är fullt förmögen, min "damighet" till trots, att använda normalstora spadar!

Jag kan även informera er om att denna mindre spade är fullt lämlig för Herrar att gräva i trädgården med, på ställen där man behöver ett mindre instrument.

Jag uppfattar detta som ren könsdiskriminering, att ni framhäver att vi kvinnor skulle behöva mindre instrument för att reda ut att gräva, och att ni dessutom förstärker detta genom att skriva ut denna lilla spade som en spade enbart för kvinnor.

Jag kräver att ni korrigerar detta, och jag överväger att gå vidare med detta till media."

Ska bli intressant att se om, och vad, de svarar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *