Kategorier
feminism & genus

Stereotyper och My Little Pony

Ju äldre barnen blir desto svårare är det att hitta kläder som är färgglada och lekvänliga. Det är liksom lågt skurna minihotpants för små horor flickor och obekväma men tuffa cargopants-shorts med tjocka fickor för soldater pojkarna. Mörka hårda tryck och färger på killarnas avdelning och pastelligt men tajt och skuret för kurvor på flickornas. Det är så stereotypt att det nästan känns som en karikatyr men det konstiga är ju att skiten säljer. 

 
Men jag köpte iallafall ett varsitt par regnbågsshorts till ungarna. Och så fick Tamlin två nya tröjor och en ny Kitty-keps som får ersätta den andra som jag lyckades tappa bort nånstans på götgatan. 
 
 
Sen såg jag de här hårspännena och tjöt förtjust. Ninja vill ju ha slingor och här får man sådana på köpet! HURRA!
 
 
(Åh vad jag älskar My Little Pony’s. Men det måste ju vara första generationens, de här nya skrämmer ju slaget på mig. Min första var så vacker. (om man inte räknar den där fula konstiga rosa med tjocka hovar som mamma köpte och som inte alls var en Mylittlepony utan en ”Min lilla häst” och jag var så ledsen) Men min andra första… Blå med små planeter på ena sidan, regnbågsman och ett horn. Moonstone hette hon tror jag. Sen blev det en Lickety Split, Cotton Candy, Posey, Blossom, Apple Jack, deras bebisar och nåt gul liten en med bruna ögon och söt doft som pappa köpte åt mig i grekland.)
 
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

83 svar på ”Stereotyper och My Little Pony”

Klart det säljer när det är så svårt att få tag på nått mer "neutralt" utan att handla på motsatt köns avdelning (i brist på bättre ord) och mixa nått sockersött med något hårt och tufft. Tror många bara flyter med och handlar det som finns i tjejavdelningen till sin flicka för att det är så otroligt mycket enklare, och då blir ju flickan helt rosa automatiskt. Förstår du vad jag menar?

Ååååh My Little Pony! ÄLSKADE första generationen, hade massvis, och barnhemmet, och slottet… och massor med VHSer. Nu kan jag sitta på Youtube i evigheter och titta på de gamla filmerna, så underbart.

Ja, det kan onekligen vara frustrerande att gå in i en tradtionell klädbutik och leta kläder till sin 6-årige son. Mellan varven blir jag smått bestört av överflödet av hårda tyger, de dova färgerna och de "tuffa" trycken. Min pojke vill fortfarande ha mjuk byxlinning och lekvänliga material. Herregud, ungen är 6 år, inte 16 =/.

Oh, yes. Det är ett göra att handla kläder åt min son. Går alltid själv för ingen annan (definitivt inte han själv) orkar leta efter vettiga kläder i en evighet med mig. Jag tycker att H&M har en del bra grejer på pojkavdelningen (om man tänker bort de stereotypa, obekväma, ostretchiga byxor etc de har). Jag är också allergisk mot tuffa småkillar i spretiga frisyrer och dinosaurietröjor som du skrev om en gång. I år hittade jag iaf en drös mjukisshorts som går över knäna så han han sitta på knä utan att få skrapsår. Sen går jag in på flickavdelningen och handlar res- och lekvänliga tights, världens skönaste plagg. Gillar de där kepsarna med stor, platt skärm som H&M har. En sån ska min kommande dotter definitivt också ha istället för solhatt som inte skyddar ögonen lika bra.

Åh, måste bara kommentera! den där My little ponyn hadde jag med, tyckte den var så vacker (numera dock rätt tussig i svansen), blir helt nostalgisk!

Ja det där med kläder… Jag köper mycket begagnat på facebook. Danska märken och Villervalla som är färgglada och fina. Blir ju inte jättebilligt, men de håller bra och begagnat är ju bra för miljön också. Så känns värt det.

Vill bara säga att de nya mlp kanske inte är lika snygga som de gamla men grymmt mycket bättre ur ett genusperspektiv dessutom är storyn mycket bättre. Den nya generationen med ponnys har även fått vuxna och tonåriga fans av båda könen. Det tycker jag säger en del.

Nya ponies är fula! Anorexi-ponies kallar jag dem för de är mycket smalare och mer långbenta än de gamla klassikerna. Själv samlade jag i vuxen ålder på MLPs ett tag. Visste du att det är värsta samlargrejen nuförtiden? Finns gamla ponies som du får ge några hundralappar för i dagsläget eftersom det är svårt att få tag på några i mint condition.

Ingen nostalgitripp här!

Som barn fick jag en (1) MLP. Klädde på den kläderna som hörde till, tittade kritiskt på den och sa "vad löjlig den ser ut". Sedan lekte jag inte med den mer. 🙂

Måste bara kommentera detta då jag är en av dem som samlar på just första generationens MLP. Visste du att ett par av samlarvärldens allra dyraste ponys är just grekiska? Den "värsta" heter Ladybird och kan kosta 10 000 kr! Det verkar inte vara en sån du hade men kanske en grekisk Butterscotch eller baby Butterscotch, "Lemonitsa"? Även den kan gå för någon tusenlapp i alla fall och är rätt sällsynt! Blev riktigt nyfiken nu 🙂

Svar:
HA! den gula jag hade såg ut så här: http://i.ebayimg.com/t/VERY-RARE-My-Little-Pony-G1-Greek-aby-Butterscotch-Lemonitsa-El-Greco-/00/s/MTIwMFgxNjAw/$(KGrHqZHJBoE8+mdyC3PBPYHfDi4Lw~~60_57.JPG (asså det ÄR den) Jag hade även en lila, men minns knappt hur den såg ut. (grekisk alltså)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh jag älskade också My little pony, köpte min första egna men det måste ha varit fejk för den såg inte alls ut som de andra. 🙂

Kommer ihåg när min moster varit i USA ett år och kom hem med en häst därifrån. Istället för en liten bild på sidan var hela hästen full med fjärilar. Du må tro vad stolt jag var. Är lite ledsen att jag inte har kvar alla hästarna men misstänker att mamma slängde alla i nån av alla flyttar vi gjorde var och varannan månad. Det hade varit roligt att ge dom till bonusdottern och mina egna pojkar för den delen. 🙂

Ang kläder så jämförde jag bonusen som är 5 år och min son som är två. Bonusen ska eg ha 110/116 om ska gå efter strlmallen efter ålder. Hon har dock 122/128 och då är ändå Lionels tröjor större än hennes. Tragiskt. 🙁

I och med att du skriver mycket om genus och älskar My little pony så måste jag berätta att jag har en första generationen my little pony pojkponny. Han är ascool, lila kropp och ceriserosa man.

Svar:
ohhh namn?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tror du inte Tamlin kommer bli mobbad i sina Hello Kitty-kläder?

Svar:
Vem skulle mobba honom? De andra tvååringarna? Och nej, man blir inte mobbad för att man har hello kitty. Man blir mobbad för att man är lägst i hierarkin och det kan inga kläder ändra på.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med om att det är svårt att hitta bra kläder när barnen blir större. Har flera gånger gruffat över att de kläder jag köpt på bebisavdelningen inte finns på den lite större avdelningen. Finns emellanåt en hel del tryck och mönster som jag hade velat att mina "stora" killar hade haft på sina kläder, men istället kommer allt "sportigt" och sånt trams i deras ålder.

Åhh, traumat av att få oäkta My little ponies i julklapp!

Svar:
Fan, föräldrar fattar verkligen inte!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är så less på de sk pojk och flickavdelningarna. (Det finns dam och herravdelningar av naturliga skäl för vi har olika kroppstyper men barn har samma kroppstyp upp till 11 års ålder.) Men att definiera barn-avd utifrån kön utifrån färger? Jag har valt att inte benämna avd vid kön utan handlar från båda sidorna. Däremot är det så befängt att man får springa mellan. Varför inte dela upp avd utifrån storlek. När jag tex köpte en fleecejacka fick jag först gå till den rosa lila röda avd för att sen gå bort till den grön blåa avd. Samma modell, samma storlek men på helt olika ställen i affären. Det är ju också vi kunder- konsumenter som skapar dessa normer om färg och formkoder. Vi säger ju ju flick resp pojkavd. Trots att det handlar om barnkläder. Sen att de rosa lila röda kläderna är kopierade av vuxenmodet är en annan fråga. Samt att de modellerna är mycket mindre i storlek.

Svar:
grejen är ju att inte ens vi vuxna klär oss så här stereotypt. Det är större skillnad på kläder osv för barn än för vuxna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker inte om din användning av ordet "hora" och speciellt inte i den här kontexten (som något negativt).

Nog för att jag håller med om att kläderna som tillverkas "för flickor" kan vara fullkomligt vidriga och jag hittar sällan något jag tycker om på den rosa avdelningen – det är nästan alltid trångt opraktiskt, fantasilöst, sexualiserande och begränsande. Men en dag kommer mitt barn kanske frivilligt klä sig i de där sakerna, och det kommer inte göra hen till "hora".

Tighta, korta kläder, som blottar mycket hud, i sig gör ingen till en "hora" = prostituerad, eller i den vanligast använda bemärkelsen idag: kvinna/tjej som tar för sig (sexuellt).

Svar:
Jag tycker det ÄR ganska negativt att vara hora. Framförallt om man är ett barn. Men min poäng är att kläderna är utmanande och sexiga, t.o.m för en vuxen. Alltså – den typen av kläder som generellt horor använder. Alltså hora = prostituerad. = nån som tar betalt för sex. Inget annat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej! Vart kollar du efter pojkkläder? Jag köper typ endast på hm till min son snart 7 månader, och han har bara ljusa färger, gulliga djur, färgglada kläder som är otroligt gulliga 🙂 jag har inte sett dessa tuffa kläder. (eller så har min hjärna kopplat bort dessa kläder för jag gillar endast dessa fina färgglada kläder som får min lilla kille att se så snäll och rar ut som han är)

kram lina

Hur vet man att My LP är greek?? Ser att dom kostar mycket pengar på ebay men vill veta skillnaden

Svar:
jag vet att den var grek för att vi köpte den i grekland. 😉 Men den hade bruna ögon.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

ahå nu vet jag 🙂 Male hästarna har håriga hovar.

"There were also male ponies called ’Big Brother Ponies’, which had slightly larger bodies and feathered hooves resembling those of Clydesdale horses."

De nyare ponnyerna blir verkligen fulare och fulare, de ser mindre ut som hästar för var gång de ändrar utseende på dem. Äckligt. De första jag fick som liten såg också ut lite som din, fast jag fick karaktärerna Starlight, Patch, Sweetheart osv. 🙂 Älskade dock filmerna med fladderponnyerna och häxorna 😛

Åhhh My Little Pony! Jag älskade dom! Nostalgi på hög nivå.. Vad hette dom med vingar? Min kompis hade ett par med genomskinliga vingar. Var så avundjuk.. 🙂

Polan o Pyret är väl bra? Jag har inte barn eller någon fetisch att köpa barnkläder så jag har inte så stor koll. (:

Svar:
jo de är skitbra. och skitdyra. på hm kostar en tröja typ 79 spänn. på polarn 250.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja det är galet med alla horkläder i miniformat! Konstigast av allt tycker jag är att föräldrarna köper dom. Idag såg jag en muslimsk kvinna med täckande kläder och hijab, och hon gick med sin typ 11-åriga dotter som hade miniminishorts så man nästan såg hennes röv och en supertight t-shirt. Kändes bara så konstigt. Mamma i heltäckande kläder och dottern i små minihorkläder. Hur kan någon mamma lr pappa i världen tycka att det är okej?!

Svar:
det där har jag också reagerat på. Tycker det är skitmärkligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har så fina minnen av My Little Ponys från jag var liten. Jag visste dock inte att det fanns filmer och grejjer om dem för vi tittade ju inte på TV, och det kanske var tur för egen fantasi räcker gott och väl. Vi, jag och lillebror, samlade dem mest för att de luktade så gott!

En sådan blå har jag också 🙂 Jag har kvar alla My little pony och en av dem har Connor fått börja leka med (min favorit). Den är orangekorall och har små små vingar 🙂

Åh jag älskade My Little Pony! Tog typ ett halvår av min veckopeng att spara ihop till en ponny (fick fem kronor i veckan) Minns att min gammelmoster kom på besök och gav mig en helt ny My Little Pony. Jag var så överlycklig, hade aldrig fått en helt ny present förut utan bara begagnat. Den var lila och hade vingar och jag kunde inte vara lyckligare.

Åh jag älskade My Little Pony! Tog typ ett halvår av min veckopeng att spara ihop till en ponny (fick fem kronor i veckan) Minns att min gammelmoster kom på besök och gav mig en helt ny My Little Pony. Jag var så överlycklig, hade aldrig fått en helt ny present förut utan bara begagnat. Den var lila och hade vingar och jag kunde inte vara lyckligare.

åh nostalgi!! synd att jag klippte i mina manar och svansar :'(

minns att jag hade en rosa, jag som aldrig gillat rosa älskade dendär hästen. även att jag helst ville haft en gul..

Jag skulle inte vilja påstå att det är prostituerade som generellt klär sig på det här viset, eller ens på ett "visst" vis. Prostituerade har lika många olika klädstilar som det finns prostituerade. Och jag håller verkligen inte med om att sexförsäljning i sig skulle vara negativt. Men det är en diskussion för sig.

"Horstämplandet" av en viss sorts kläder bidrar enbart till föreställningen om att personer med en viss stil skulle vara mer sexuellt utmanande eller tillgängliga. Det ger bara mer vatten på kvarnen till dem som skuldbelägger våldtäktsoffer pga "vad de (inte) hade på sig". Och så är det förståss nedsättande, mot bl.a. dem som tycker om de här kläderna MEN kanske samtidigt precis som du, LD, anser att prostitution är negativt och inte alls vill förknippas med sexarbetare. Jag ser helt enkelt inte poängen med att tala nedsättande om vad folk väljer att ha på sig – eller att göra med sina kroppar. Det är att sätta sig över någon annan, det ger inte dig så mycket men det gör desto mer skada. Det vore fint om du ändrade åsikt.

Svar:
Jag skuldbelägger inte kvinnor som klär sig "horigt". Jag skuldbelägger kulturen som lär kvinnor att de behöver klä sig så. Jag ser ett problem i att kvinnor redan från tidig ålder lär sig att klä sig efter mannens blick, för det ÄR vad det handlar om även om det inte säger nånting om hur sexuellt tillgänglig kvinnan bakom plaggen är (det har jag inte sagt nåt om). Att kritsera och problematisera det innebär inte att man ser ner på eller nedvärderar en viss typ av kvinnor. Att jag påpekar att prostitution inte är nåt bra innebär inte heller att jag nedvärderar kvinnor som är tvungna att sälja sig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

<3 My Little Pony! Älskade dem när jag var liten. En kompis till mig hade jättemånga och jag hade också en hel del, närmare tiotalet i alla fall. Minns när man skulle ta med sig alla och samlade ihop dem i svansarna för att kunna bära dem lättare. Kollade dock på en film från när jag var liten för ett tag sedan där pappa frågade vad jag brukade leka. Jag berättade om hur vi lekte med poniesarna, att ormar åt upp dem var tydligen ett vanligt tema. De kan inte ha haft det lätt hos oss…

Var tvungen att googla på dem nu också 😀 Här är en sida med alla http://www.kimsites.net/dreamvalley/ponies_list.html Måste se om mina fortfarande finns kvar någonstans när jag åker hem nästa gång…

Håller med helt & hållet (även om jag också reagerade på ordet hora – av andra skäl än stoffe – men jag fattar vad du menar)& det blir bara värre ju större barnen blir. Eller på killsidan blir det nog faktiskt bättre, mer varierat när killarna blir större. Men för tjejer är det rena katastrofen när man kommer upp i tonårsstorlekar; bara urringat, kort, tajt & kroppsnära. Konstiga, tunna material, glitter, paljetter & idiotiska tryck med texter om utseende/sexighet…. Att hitta en normal t-shirt kan ta en dag av letande.

Det är väldigt konstigt att föräldrar helt okritiskt vill sexualisera sina väldigt unga flickor. Man ser 11-12 åringar i superkorta shorts & djupt ringade linnen som visar massa hud. Och det är ju en ålder när sexualiteten är jobbig nog ändå, med pubertet & kropp som utvecklas och väcker uppmärksamhet. Man gör knappast sin dotter en tjänst genom att låta henne klä sig mer vuxen än hon är.

Läste ditt svar på en annan kommentar;

"grejen är ju att inte ens vi vuxna klär oss så här stereotypt. Det är större skillnad på kläder osv för barn än för vuxna."

.. Och det är verkligen right on.

Är det inte intressant och väldigt märkligt att man ofta ser vuxna kvinnor i stora skjortor, slitna/baggy jeans, grova kängor, mjukisbyxor och färger som t.ex. marinblått, armygrönt, brunt, rött, gult etc. Vi ser vuxna kvinnor i stilar som t.ex. hippie, indie, rockigt, alternativt, trendigt, casual, androgynt osv. osv. i all oändlighet. Det finns lika många stilar som det finns kvinnor.

Men det där neutrala och den där mer egna stilen gäller helt plötsligt inte längre när det är frågan om en 4 årig flicka. Då ska allt (fr.o.m. dag 0) uteslutande vara rosa, gulligt och ryshigt. Hur kommer det sig? Väldigt märkligt om man frågar mig.

Allt det här gäller förstås även männen och pojkarna, även om jag upplever det som att småpojkarna kläs som "mini-män" och att många vuxna män har lite trångt med utrymme när det gäller att få vara sin egen, och kanske också få bryta mot könsrollerna vad det gäller sitt yttre.

En liten tanke;

Om det är genetiskt att tjejer gillar rosa/gulligull/prinsessor/ryshpysh, som vissa tycks påstå, hur kommer det sig att de flesta tonåriga och vuxna tjejer INTE är så?

Av alla mängder med tjejer som jag känner och känt så vet jag bara om 1 som är väldigt förtjust i den rosa och gulliga stilen. Utöver henne så klär sig de flesta rätt vanligt och neutralt. Jeans och tshirt, jeans och skjorta, klänning ibland men då rätt simpla modeller och den färg som förekommere mest sällan är just; ROSA (!!).

Men ändå är det genetiskt? Intressant.

Jag älskade också MLP. Min pappa brukade köpa en till mig varje gång han fick lön, så jag hade en ansenlig mängd. Har sparat alla och gav dom till ungen och lät henne kolla på filmerna, men måste säga att jag reagerade när jag kollade med henne. Inte alls trevligt ur genussynpunkt, särskilt inte tonåringarna.

Numera uppmuntrar jag inte ungen att kolla på det, men det händer ändå ibland.. Tycker det är skitjobbigt att höra de där sångerna dom sjunger.. Blä.

Jag tycker faktiskt inte att det är något fel med att vara hora, de som gör fel är väl om något torskarna som köper horor?

Säljer en sex för att en inte har något annat val ska en inte bli bashad för det och barnprostituerade är väl om något offer och inget annat? Jag håller med om att det inte känns helt ok att du använder hora som ett skällsord på det sättet.

Svar:
jag säger inte att hororna gör fel. Jag säger att det inte är nåt positivt att vara hora. Jag har varken bashat nån eller använt hora som skällsord. Att påpeka att nån ser ut som en prostituerad är inte synonymt med att använda det som ett skällsord.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Skiten säljer för att folk köper. Det låter enkelt, men jag fattar inte att folk inte ser det. Vi har massvis med pojk- eller flickkläder eftersom folk köper det. Sedan köper folk kläderna eftersom det är svårt att hitta annat, eftersom folk inte köper annat. Vill man ha ändring får man söka sig bortom H&M och deras trycktröjor. Gör tillräckligt många det kommer sortimentet att ändras. Inte kan vi vänta tills PoP gör tillräckligt billiga kläder för att vanliga småbarnsföräldrar har råd att införskaffa sina kläder där, men det finns andra alternativ. Dock inte lika bekväma som H&M.

Jag har hamnat i en disskusion där frågan är om jag känner mig förminskad/kränkt pga. mitt kön.

Jag svarade att jag ofta blir förminskad i form av "lilla gumman", "lilla hjärtat" och så vidare, nästan uteslutande av vuxna män, t ex lärare, vänner i släkten och liknande. Svaret blev "tror du aldrig att män blir kallade "lilla gubben?", och jag svarade att det har jag bara hört föräldrar kalla sina söner.

Folket jag disskuterar i tycks förväntas sig att jag på grund av mina ålder (jag är femton år) ska finna mig att bli behandlad som en liten tjej och så. Jag vet att jag inte behöver göra det, men jag vet inte riktigt hur jag ska kontra och argumentera mot..

Åååh jag älskar my Little Pony! Hade alla avsnitt av My Little Pony tales inspelade på vhs, de gick på tv -93 vintern när jag skulle fylla 4 år. Tvingade min pappa att gå upp tidigt varenda helg för att spela in åt mig 😉 Nu har jag på dvd! 😀 Kotten som är 3 leker jätteofta med mina gamla ponnysar, älskar det han med! 😀

En grej som jag reagerat på nu när jag är vuxen, det är lite märkliga saker med i serien(som nån annan skrev också). Typ när en ponny ska va prinsessa och de säger åt henne att hon inte ska äta mer(gosis) utan vara smal. Och att de bruna ponnysarna(hästarna?) drar kungavagnen, haha. 😛 Min lillasyster hade Lickety Split och Blossom <3

Okey, angående att MLP uppmuntrade till anorexia – Helt dubbnignsstudions fel. I orginalet säger Bon Bon att Patch inte har tid att äta godis just nu för de stylar upp henne, så det är bäst att Bon Bon får karamellerna 😉 (Hon var gottegrisen som samtidigt ville bli supermodell)

Vad ni än tycker om hur ponnyerna ser ut i den senaste generationen, G4 (G3 och G3,5 är de värsta av dem alla), så är det definitivt den bästa ur genussynpunkt. Pinkie Pie är en munter festfixare, Rainbow Dash är en sporting fartdåre, Applejack är den starke hemmafixaren och chef över sin gård, Fluttershy är en blyg omhändertagande djurskötare, Rarity är modeskapare (Men dissar inte andras stil, älskar när hon berömmer Pinkie för att ha en hatt som är gjord av en picknick-korg) och Twilight studerar på högre nivå. Och det är bara huvudgruppen, som visar på att flickor kan vara på olika sätt men är lika mycket flickor för det. Det finns många varierande typer av både kvinnor och män i serien.

T. – här kan du köpa nytt hår till din ponny som du klippte av håret på. Det finns massvis av tutorials på internet på hur de sätter i man och svans igen utan att skada figuren http://www.dollyhair.com/mlpnylonhair.htm

Gör du inte tvärtom när du köper hello kitty tröjor till din son? Jag menar, hade det ens fallit i dig att låta Ninja ha en hello kitty tröja på sig?

Svar:
Jo jag gör lite tvärtom. Jag kompenserar och klär mina barn medvetet för att på så sätt påverka hur de blir bemötta. Om detta kan du läsa mer om under feminismkategorin. Men ninja har massvis med hellokittyplagg så släpp de förutfattade meningarna är du snäll.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag hatar Hello Kitty, så trött på katt fan. Hoppas det och spindelmannen snarast blir omoderna…kan inte tänka mig några tråkigare tryck på barnkläder.

Ja, polarn är dyrt men jag passar på och köper på mig kläder till sonen när det är rea, dessutom kan alla de kläder jag köper där ärvas. Funkar att tvättas på lååångt mycket fler gånger än de på HM (apropå T-shirt på HM 79 och på polarn 250).

Håller med om att det är enorm skillnad mellan pojk och flickavdelningarna, detta ser man speciellt mkt om man åker till Ge-kås. Var där igår och letade lite kläder till sonen. 75% av hela barnavdelningen består av rosa tjejkläder, ALLT var rosa! De resterande 25% fanns det grå/svarta pojkkläder. Jag lyckades hitta EN färgglad tröja, EN! Butikerna får ta och skärpa sig!

Har du sett de nya My little pony-avsnitten? 🙂 de är väldigt pedagogiska och söta. "Friendship is magic" heter de nya avsnitten.

Linaj:

HMs bebisavdelning (iaf i Eskilstuna) är inte uppdelad i kön så det kanske inte är så konstigt att du hittar ljusa fina färger där. I flera andra butiker med, som Kappahl har jag för mig, har delad avdelning upp till strl 80. Det är först vid strl 86 och uppåt de flesta butiker verkar börja köna isär ordentligt.

Till Stoffe

Det är alldeles rätt att använda ordet hora här.

Det har skett en horifiering av vårt samhälle både i vokabulär och i klädsel.

Det bör man vara medveten om när flickor "väljer" att klä sig på ett visst sätt.

Kvinnokroppen är könspolitik, och det har gått ner i åldrarna. Det finns en anledning till att kvinnor i väst ska visa hud.

Och det är det manliga ögat som skapar ordet hora liksom vad som ligger i det.

Tycker inte man ska kalla någon för hora oavsett hur de klär sig förutom om de faktiskt är prostituerade. Finns inget sånt som hor- eller icke horkläder. Det stärker bara fördomar. Jag klär mig i korta shorts och linnen med djup urringning på sommaren, dock inte för att jag vill visa upp mion kropp är helt platt, utan för att det blir för svettigt annars och jag har värmeallergi. Kläderna gör inte personen. Dock håller jag med om att man ska uppmuntra lekvänliga kläder till barn och inte vara så könsuppdelad.

Tycker inte man ska kalla någon för hora oavsett hur de klär sig förutom om de faktiskt är prostituerade. Finns inget sånt som hor- eller icke horkläder. Det stärker bara fördomar. Jag klär mig i korta shorts och linnen med djup urringning på sommaren, dock inte för att jag vill visa upp mion kropp är helt platt, utan för att det blir för svettigt annars och jag har värmeallergi. Kläderna gör inte personen. Dock håller jag med om att man ska uppmuntra lekvänliga kläder till barn och inte vara så könsuppdelad.

Svar:
Det var de prostituerade jag syftade på. Deras klädstil. (givetvis hollywoodvarianten. jag har ingen aning om hur de serr ut annars)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När jag köpte kläder till ungarna för avslutningen gled jag in på CUBUS och de har färgglada kläder till killarna!!! I -klara- färger!!! *yay* Köpte himmelsblå mjuka jeans till 7-åringen och kornblå til 8½-åringen!

Blir nog att glida in där fler gånger.

Var snäll och antyd inte att min dotter är hora p.g.a att hon använder högt skurna shorts.

Svar:
Var snäll och fatta vad det är jag skriver
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som queer 15-åring (som har stalkat din blogg ett tag nu och inte håller med om allt men mycket) har jag alltid haft jätteproblem med att hitta kläder som fungerat. Har som tur alltid haft en mor som förstått mig och som ett tag sydde egna kläder. Något som jag har märkt är att framför allt när det gäller tröjor kan man ofta handla i sportbutiker, kan hända att dina barn är för små för att det ska finnas något bra. För typ tweens och uppåt har Firefly jättebra kläder och i princip alla mina tryckta t-shirts kommer från dem. Inter sport, vet inte hur långt ner i storlekarna de går dock.

Ang MLP så har jag varit med och följt den nya serien (är oerhört intreserad av animation etc) som måste vara bland det absolut bästa jag sett i fråga om genus och pedagogik i barnprogram. Tror bara att Avatar: The Last Airbender (Som dock riktar sig mot lite äldre barn) är bättre.

Känns väldigt märkligt att skriva här då jag typ aldrig planerar att bli förälder haha.

Heter ditt barn Ninja (eller kallas hon så bara)? Annorlunda =)

Du har rätt i att killar kläder oftast går i mörkare färger & nyanser, ofta camouflagemönstrat osv, väldigt lekvänliga kläder oftast. Medan tjejer har rosa, fluffiga, väldigt tighta och hudnära kläder (vilket jag själv oftast inte hade som liten, försvårade lekar mycket osv (hängselbyxor is the shit!). Dock tycker jagi nte du ska kalla ett visst klädesplagg för sånt som "horor" har?s: Horor säljer sig, det gör inte en liten småflicka bara för att hon har sådana kläder på sig. Kalla dem bara vad de är – riktigt jäkla obekväma – oftast (tjejkläder). Helt sant är att klädkoderna borde vara socialt friare könen sinsemellan.

Svar:
Hon heter Ninja. –
Att jag påpekar att ett visst klädesplagg liknar det som horor har är INTE samma sak som att jag påstår att bäraren är en hora.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast jag gillar flera av killtrycken bättre än de menlösa Hello Kitty-trycken. Cars bygger på en film vars moral är att det är viktigare att vara en bra kompis än att vinna. Trycken är färgglada och bilarna ler. Spiderman ser ofta allmänt hård ut men bygger också på en historia om en nörd som blir tuffare och hjälper människor. Ingen av figurerna är särskilt skoj ur genussynpunkt men inte värre än något annat.

Fan. Jag skrev ett aslångt inlägg om mina åsikter om barnkläder, passform etc och så blev det något fel. Skit också. Kort kontenta: galet att utgå ifrån att alla flickor har samma kroppsform och alla pojkar har samma kroppsform. Samt att utgå ifrån att de gillar samma färger och motiv på kläderna utifrån deras könstillhörighet. Min son kan röra sig bäst i kläder från "tjejavdelningen" och min dotter får störst rörelsefrihet i kläder från "killavdelningen". Trots att Polarn o Pyret är dyrt så är det värt pengarna då man slipper könsuppdelningen och kl’derna är färgglada och kan användas av många barn. Min dotter är den fjärde som använder ett gäng t-shirtar därifrån och vi kommer kunna sälja dem för några tior styck på loppis när hon vuxit ur dem. Miljövänligt!

Mitt problem med HK är att hen inte agerar, bara poserar. Samt att de ljusa pastellerna som ofta är på HK-kläderna göra att all smuts syns direkt och kläderna måste tvättas så ofta. Gillar starkare färger men det är ju en smakfråga. Från början var vi emot alla populärkulturella tryck på barnkläder men barn har en stark vilja så nu för tiden har barnen lite av varje även om vi hittilss inte har tillåtit någon form av krigarfigurer eller prinsessor. Det känns för illa.

De mlp som är nu har riktigt bra budskap allt från om man är annorlunda och inte har något cutimark tills om man blir ovän med sina vänner! vet inte riktigt hur de gamla var ^^

Och detta med kläder!

Blir så sur när föräldrar klär upp sina barn som konstiga tonåringar! med magtröja och korta byxor (ja det finns såna)Inte änns jag gör det och jag är 14! kommer mig inte ens på tanken!

Här står du och pratar om jämdstäldighet och så köper du en rosa och lila och vad det nu är med hello kitty och sånt så du ska väl inte gnälla på jämnsdäldighet när du själv köper rosa saker till din dotter!

Svar:
Ursäkta men är du dum på riktigt? Varför skulle inte min dotter kunna ha rosa eller hello kitty?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *