Kategorier
feminism & genus

Stor och liten

Jag kunde inte låta bli. (igen) Nu har de ett par var. (Köpta på HM) Jag förstår inte varför den här katten är så himla provocerande? Jag får massvis med kommentarer från hellokitty-haters som fullkomligen spyr ur sig hat över plagg med katten på. En läsare antydde… eller nja… antydde och antydde, hon var ganska tydlig med vad hon tyckte… och hon tyckte att jag försökte göra min son till en pimpinett prinsessa. (jo precis så sa hon). För att jag köpt ett par rosa skor med hello kitty. Fan är det bara jag som älskar kattjäveln?

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

62 svar på ”Stor och liten”

Det är provocerande, tror jag, pga den där katten är mer "tjejig" än färgen rosa till och med. Så att sätta hello kitty som DESSUTOM är rosa på en pojke sticker nog i ögonen ja… Men egentligen ja, jag fattar inte hur man kan tycka det är så himla hemskt xD

Vi väntar bebis nr 3 i sommar o vi vet inte könet.. Har köpt kläder jag gillar, ÄVEN rosa o kittyplagg o folk blir helt nervösa för tääänk om det inte blir en tjej xD gosch…

Alltså, jag gillar inte ens rosa och tjejigt, inte på mig själv, inte på mitt barn, men det är något med Hello Kitty som jag bara inte kan låta bli!! Är skorna från H&M? Måste kolla om de finns här, matchar ju mössan! 😉

Du, en lite parentes bara… Om du köper en docka till dina barn, hur gör du om den kommer med en nappflaska? Det irriterar mig så vansinnigt att flaskmatning blir normen redan vid dockstadiet… Tar du bort den, eller köper en utan, eller låter den vara kvar?

Är i mångas ögon "för gammal" för att älska Hello Kitty och bara därför samlar jag fanatiskt på sockarna. I alla de färger! Finns inga skönare så nej, du är inte ensam om att älska kattjäveln! =)När min dotter var liten hade hon HK, fast hon ville ha svart eller den man omnämner som Evil Kitty och det fick hon så klart! HK är väl i dessa dagar så spritt att man väl knappast kan tycka att det är typiskt tjejigt längre. Anser jag då..skorna du hittat är stencoola och fan vet om jag inte hade velat ha dem själva om de fanns i storlek!

Jag gillar inte Hello Kitty, skulle inte köpa något med kattfan på till varken en dotter eller son. Den är ful! Också är det massa glitter och gulligull, vilket jag inte gillar alls!

Men smaken är som baken

🙂

Tack för din fina kommentar, Natta! Saknar dig också! Ska bli kul som fan att ses igen (snart)!

Jag har också börjat gilla den där katten… man ser den överallt här, så det kanske handlar om att jag börjar bli hjärntvättad? Zack har i allafall ett par fina armpuffar med Hello Kitty på och häromdagen var det en svensk tjej i 8-9 års åldern som tyckte att han inte kunde ha dom eftersom han var en pojke. Zack började fundera där märkte jag… fan va andras ungar ska förstöra!

Ja just det – en till sak! Zack har kommit på att han är pojke! Vi frågade honom förut då och då… och då visste han inte om han var flicka eller pojke. Men så för nån dag sen så visste han! (Jävla skit!)

Måste bero på att allt svenskt folk här frågar om han är en pojke eller flicka (för det kanske inte är så uppenbart med halvlångt hår och hello kitty puffar) så hör han vad vi svarar!

Närå, det är du och min son som älskar katten. (Men han har lärt sig på dagis att han inte får…)

Det som är laddat med Hello Kitty, för mig, är att kläddesigners (eller vilka de nu är) envisas med att klämma dit kattfan på alla kläder som de måste tala om hör till snippbärare, som ett extra könsmärke. Ett könsmärke som kommer tillsammans med opraktiska klänningar, tunna ömtåliga tyger och oanvändbara modeller på tröjor/kjolar.

Eftersom jag har ett barn som gillar Hello Kitty så letar jag ständigt efter användbara kläder med katten på, och de där skorna är ganska ensamma om att vara användbara. Någon mössa och enstaka tröja också kanske.

Ja katten är söt.

Btw, fick av en slump syn på "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" och mindes ditt tips, jag köpte den såklart. Och jävlar, vilken bok. Jag är eld och lågor! Har bestämt att be min syster läsa boken i hopp om att hon ska få lite tips vad gäller hennes båda söner. Hon är faktiskt väldigt fördomsfri vad gäller könsroller, hon skulle kunna klä pojkarna i rosa. Deras pappa är dock en hårig grottman, suck.

Vad jag ville säga, tack för boktipset! Jag ser dig som någon slags mentor vad gäller genus just nu =) har på senaste tiden börjat fundera på att läsa genusvetenskap.. mycket tack vare din blogg.

För att förtydliga: Nu menade jag förstås inte att jag inte ser några problem med att enbart köpa "gulligt, rosa och glittrigt" till sin dotter och enbart "tufft, blått/svart/grönt" till sin son. Jag menade att jag inte förstår varför vissa ska envisas med att kommentera att någon klär sin dotter i "killkläder" och tvärtom.

(Kul att jag argumenterar med mig själv här. Heh.)

Själv gillar jag inte den just för att den finns överallt. På allt, i hela världen. Blir lite tråkigt och superkommersiellt känner jag. Men i pojk/flickperspektiv förstår jag inte problemet, pojkar gillar väl också katter eller?

Här hemma älskar vi Kitty! Fast de allra glittrigaste gulliguss- sakerna köper vi inte, men det gör vi inte oavsett tryck! Adoras bästis älskar hello kitty och är så snygg i sina Kitty- tights (han är kille). Jag tyckte skorna du köpt till Tamlin är superfina! Adora har köpt en hello kitty pyamas till sin lillebror från Kappahl så vi för hello kitty vidare i familjen 😛

Ett tips! Cubus har strumbyxor på killavdelningen, tänkte ifall ninja gillade typ Toy story eller star wars så finns såna strumpbyxor där!Adora har ett par med yoda och ett par med buzz lightyear de sitter jättebra och är mjuka och sköna 🙂

När jag hör/läser såna åsikter börjar jag direkt undra… Om skorna varit blåa med Hello kitty – hade det varit okej för honom då tro? Eller skulle Hello Kitty-figuren dessutom behövt ha blå fluga istället för rosa rosett för att det skulle vara okej för en kille att använda? & VARFÖR? (Suck!)

Min lille killkusin började plötsligt äääälska pärlor & glitter när han var i 6-års-åldern. Mamma blev helt entusiastisk när hon hörde det så hon köpte en jäkla massa pärlor så han kunde göra egna halsband. Jättekul tycker jag 🙂 Nu har han tyvärr bytt ut pärlorna mot fotboll. Om det är hans eget val eller omgivningens vet jag inte.. Men ja..

Nej usch, jag avskyr verkligen den där katten !! Rosa glittrigt äckligt skit !!

Menmen, smaken är som baken som sagt, jag behöver ju inte köpa eller titta åt den precis

😉 Och om alla börjar gilla HelloKitty så får jag ha mina dödskallar i fred 😉

Jag älskar också hello Kitty och roooosa!

just därför tror jag många/vissa förstår varför jag har det på min son.

För ett åt sen kanske hittade jag ett 2-pack bodysar på ellos med hello Kitty som inte var rosa eller puffärm!

Ena var röd-vit randig med en "vanlig" hk på, den andra var BLÅ randig :O dock en liten röd rosett på (såklart) som säkert är lätt att få bort.

Senast har jag sett massa vanliga t-shirtar Med hk på, i rött, svart osv på marknaden 😀

Jag har nog varken älskat eller hatat kattjäveln. MEN. Det är ju bara… kläder? Så what's the big deal liksom? Rosa som blått. Jag älskar rosa. Som barn också. Och nog allt att jag är bög men det är ju inte färgen rosa som gjorde mig gay. Det är alldeles för stereotypiskt. Det är ju en färg? Det är vi som har målat upp samhället som "Rosa är för tjejer", "blått är för killar". Tyvärr.

Men alltså, själv ogillar jag katten skarpt för att "alla" plagg är i superbabyrosa i kombination med denna. Har varit min uppfattning, dina röda skor bevisar ju motsatsen. Och vår dotter KLÄR INTE I ROSA. Kanske lite chockrosa detaljer, men babyrosa försvinner hon i.

Lika som att hon klär jättefint i brunt. Men sonen försvinner i den färgen.

För mig är det för mycket puttinutt med HK. Därför har jag valt bort den. Men vi får nog lite sånt ändå med tiden. Vill hon eller han köpa det sen är de mer än välkomna. på eget val. Kanske.

Kollade badkläder för barn inför sol och värme, men allt till tjejer var superrosa, lila eller med katten över hela magen.

Killar var bara coooooolt. Suck.

I det här hemmet så får sonen det sonen tycker om och som hans föräldrar anser är praktiskt eller användbart. Den absolut finaste synen jag vet är när han går runt med sina favoritleksaker (en salig blandning av ficklampor, skruvdragare, bollar, hårsnoddar och teserviser) nerknölade i sin HK-handväska med ett nöjt flin på läpparna – då är han lycklig!

Jag hoppas verkligen att jag aldrig hejdar honom när det är något han verkligen känner för, att jag orkar stödja honom vad han än vill med sitt liv och att jag ALDRIG glider in i det, som jag ser det, allmänna synsättet om pojkar och flickor. Min son är en härlig individ, han gillar katter, han gillar rosa, han gillar maskiner, han gillar att dammsuga och städa, han gillar att köra fort och så mycket mycket mer. Han gillar det han gillar helt enkelt och det är så underbart att få läsa alla fina kommentarer som visar att han inte är ensam om att få vara den han är, utan att stängas in i sitt kön eller andras krav.

Tack för en blogg som styrker och som hjälper i alla fall en mamma att orka stå på sig när världen tycks full av idioter.

Hejja Hello Kitty!

Jag hatar det där kattakräket! Kräks varje gång jag går in på H&Ms tjejavdelning. Jag vet faktiskt inte varför jag är så provocerad, men det är något med den katten som gör mig sur. Troligtvis faktumet att den sitter på ALLT på tjejavdelningen, inte konstigt att man handlar på pojkavdelningen.

Jag älskar kattskrället! Är 30 år och samlar på Hello Kitty prylar. eBay är min drog när det kommer till denna kisse. Jag får dock höra hela tiden hur omogen jag är. Hon är till för barn. WTF!

Asså.. katten är ju jättesöt, och de gör många gånger fina tryck och liknande. MEN jag saknar fortfarande hello kitty-prylar i varierande färger – inte bara rosa, lila, rött eller vitt.

Och gärna saker UTAN puffärmar, rosetter och rysh-pysh. Men katten i sig? I lööve.

Jag gillar inte alls den där katten eftersom jag ser det som kommersiellt "skit" som är till för att ge barnen ett "ha begär". För mig hamnar den i samma fack som exempelvis "spiderman" och "Cars", enda skillnaden är att den är rosa och glittrig.

Tycker Hello Kitty är superbra, upptäckte henne vid 25 års ålder! Hon finns illustrerad med eldgaffel och djävulshorn också! Har en sådan fickspegel.

Tja alltså, det är väl inget fel med det egentligen, problemet är väl att alla andra föräldrar inte uppfostrar sina barn som du, vilket kan resultera i situationen att de andra pojkarna i skolan frågar varför han har på sig rosa, för det har bara tjejer! Nu har jag väl inte så stor koll på din blogg så jag vet riktigt hur gammal din son är, men tyvärr så får man vanligtvis den uppdelningen av könsidentitet tidigt. Du vet, när man är liten så är det ju så viktigt att hålla sig borta från "tjejbaciller" ^^

Just sayin'!

Jag gillar katter i alla former. Således blir det även en del Hello Kitty. Sen gillar jag inte hysterin som är runt henne. På samma sätt som jag inte heller gillar Musse Pigg eller Bamse.

Jag är kluven… Dels älskar jag själv kattfan, men vill jag att min dotter ska ha den? Nja.. 😐 Kan väl hålla med om orden "Nobody can here you scream if you don't have a mouth" apropå figurens utformning.

Ett tips är dock HMs strykmärken med Hello Kittys, med dessa kan man piffa till diverse ickerosa klädesplagg om man nu gillar katten men kräks på allt rosa lull-lull.

😉

casey därför är det extra viktigt att man utrustar sina barn med en ordentlig självkänsla och verktygen att hantera ev. kommentarer! :thumbup:

"varför har du rosa på dig?"

"för att jag tycker det är fint!"

"men det är ju en tjejfärg!"

"Det struntar jag i! Jag är modig och jag vågar ha på mig det jag tycker är fint"

osv

Jag tycker ingenting direkt, för jag fattar inte grejen? Vad ÄR det för något? Filmkaraktär, eller finns det böcker? Eller är det bara en lösryckt liten kisse-bild, som är söt och som folk gillar? I såfall fattar inte jag inte det heller 😛

Jag förstår mig inte heller på Hello Kitty hatet, jag avgudar den där katten och har en ganska så fin och stor samling med saker som jag personligen använder, plånbok, undias, klocka osv

Apropå rosa och blått så blev de färgerna inte könskodade förän i början av 1900-talet, innan dess var det tvärt om, kvinnans färg var blått för den stor för lugn medan rött och rosa stod för blod och värme och manlighet. Jag såg det i en dokumentär för vääldigt länge sedan så jag har ingen vettig källangivelse, men rosa och blått är ju inte könade färger utan könskodningen är en konstruktion.

GAYMASEN:

det är inte färg som färg i vårt samhälle, därför spelar det roll. LD undviker ju att dränka sin dotter i det som är enligt normen tjejkläder eftersom hon inte vill att barnet ska tvingas in i det facket =)

Så att helt enkelt försöka välja bort rosa till döttrarna bidrar till kampen mot dessa normer och förtryck. ja.. alltså att enbart välja bort en färg gör inte stor skillnad såklart, men jag tror du förstår poängen 😉

Hahahaha! Så om man försöker göra en son till en "pimpinett prinsessa" så är det fel, men att göra detsamma med flickor är helt ok? Sedan det där med att en hello-kitty-katt inte behöver innebära att barnet blir "pimpinett"….det är en helt annan grej som jag tycker är så självklar att det är konstigt att andra inte ser det. Är man lite "hemmablind" kanske? Jag tycker katten är helt ok!

ja

det är bara du som gillar kattjäveln

den lilla japanska idiotkattjäveln

lita inte på nån katt

haha nej jag bara skämtar men den är ju skittöntig…

Till mina söner skulle det kännas mer OK att köpa Hello Kitty till än min dotter..Varför? jag vet inte.

Jag hittade en jättesöt body med katten på i jättefina rosa färger men nja..Skulle nog kännas lite pinsamt, alla flickor har ju Hello Kitty.

Men hittar jag något med katten på som mina pojkar kan ha så kan jag köpa något till min dotter, då skulle det kännas mer OK tror jag.

Haha, hade kunnat kopiera AK:s kommentar rakt av. 😀 Jag förstår verkligen inte fascinationen med den där katten, i mitt tycke är den sketful. Skulle varken köpa den till son eller dotter eller någon öht. Dödskallar däremot, det är en annan femma. 😉

Ha ha, ja jag vet faktiskt inte riktigt själv varför men jag gillar inte "kattjäveln"… Diskuterade det med en kompis häromdagen å jag tror att det är för att den har blivit överexponerad! Gamla Hello kitty grejer känns helt ok, lite läckert kitchigt sådär liksom! 😉 Men sen H&M började sälja saker (allt!!) med HK på så kräks jag på det! :rolleyes:

Jag stör mig också på den där kattjäveln men det är ju för att jag tycker den är rätt så skitful, har väl inget att göra med manligt eller kvinnligt? Tycker snarare det verkar som att du försöker uppfostra din son till en fri individ, och att du lyckas otroligt bra! Diggar bloggen!

Jag undviker kattfan så gott jag kan. Inte för att det är rosa och glittrigt utan för att jag tycker det blir så himla kommersiellt! Inne på HM kommer man ju inte undan, katten är på varenda jävla plagg. Undviker även de läskiga barnprogramstrycken, high school-musical-skräpet och allt vad det nu heter. Tacka vet jag rutigt och randigt:-) Dock älskar dottern Pippi, så inne på Åhlens har jag faktiskt gett med mig några gånger…

Hello Kitty skapades för att bli en symbol. Inget annat än en symbol. Ingen story, ingen identitet utan bara en liten katt. I efterhand (dvs efter lanseringen alá 70-talet) har "hello kitty" fått en tvilling och en heteronormativ familj men även de utan story och utan identitet.

Problemet är, för mig, att katten just bara är ett tydligt exempel hur marknadsföring påverkar vår sinnesbild av produkten. Om det är något shajt med "hello kitty" på, är prylen då mer exklusiv? Är den här prylen viktigare för att den har en liten bild från ett reklambolag på? Det är som att köpa övriga märkesartiklar utan att problematisera helheten av det en konsumerar.

Men hey, varför inte göra egna karaktärer på kläder, prylar och dylikt istället?

– det hade vart en känga åt reklambolagen, bolagiseringen och åt klädeskedjorna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *