Kategorier
feminism & genus

Sveriges första könslösa barnbok! #HEN”-Jag vill ge barnen en könsneutral figur att relatera till. Ett barn är i första hand barn och inte han eller hon. I min bok kan alla identifiera sig med Kivi och man slipper gå omvägen och fundera över om Kivi är en tjej eller kille. För mig är hen ytterligare en möjlighet att använda språket. Jag kan ta bort en del känslor som inte är intressanta i sammanhanget.” – författaren Jesper Lundqvist

Det är väl ingen som har missat den nya boken ”Kivi och monsterhunden” från Olika, mitt favoritförlag som alltid utmanar alla slags normer med sina innovativa barnböcker? Om det nu skulle vara nån som gjort det så passar jag på att tipsa nu!

Kivi och monsterhunden handlar om Kivi, ett födelsedagsbarn som inget annat hellre vill ha än en hund. Och det får hen! Ja,som ni kanske fattar så finns inget hon eller han i boken utan där används hen genomgående och introducerar detta nya pronomen för ungarna på ett sätt som känns naturligt och okonstlat.

Jag hoppas verkligen på en ny trend, för även om ursprungstanken med hen är att komplettera hon och han så skulle jag välkomna ett utbyte helt och hållet. Inte bara i barnböcker utan i det vardagliga talet. Jo ni läste rätt, jag tror på tanken att genomgående i vardagen använda mig av hen istället för hon och han, eftersom att jag tror det kan bidra till en mindre fokus på kön. Det ska bli intressant att följa utvecklingen.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Sveriges första könslösa barnbok! #HEN”

Håller helt och hållet med dig!

Vad som verkligen förvånar/skrämmer är hur oproportionerligt upprörda folk bli av detta lilla geniala ord. Man skulle kunna tycka att det är ett ord man använder eller låter bli att använda, precis som alla andra ord. Men istället blir folk helt galna och börjar snacka om barnmisshandel och "galna feministers" försök att utplåna könsskillnader…. Herregud.:bigeyes:

Sara; Word!!:thumbup:

Satt igår när både morföräldrar och pappa var här och försökte förklara. Ist för att läsa om det och ta reda på fakta så ba näää va larvigt, blir så förbannad!!!!

Slutade med att jag mailade länk till LD:s förklaring av Hen samt wikipedia.

Ah, en perfekt treårspresent ser jag. Tyvärr hade jag helt missat den, dags att lägga Olika bland favoriter så jag tittar in där lite oftare!

Synd att det var så fula bilder.. 🙁

Tycker jag iaf…

Vidare tycker JAG, ni får tycka vad ni vill 🙂 och diskussion är alltid BRA, och bäst diskussioner är det när man har lite olika åsikter ;), att ett komplement är en sak, en bra sak. Det spelar ingen roll om Kivi är en flicka eller pojke. Men en mamma är ju en mamma och en pappa är ju en pappa, det vet vi ju redan… samt att morbror är mammas bror osv. Just det där med morbröder, fastrar och likn, tycker jag verkar vara krångligt för barn, för oavsett vårat "könstänk" så blir faster ALLTID pappas syster, varför krångla till det för barnet ännu mer? OK, det går bra att alltid kalla faster för hennes namn ist, tex Sara, men om barnet ska förklara vem Sara är, så är faster ett lättare ord än pappas syster… Tycker jag.

Jag känner precis som troligen m¨ånga andra känner att det känns konstigt och ovanligt. Så är det dock med alla nya förändringar och jag tycker det är helt normalt. Det kommer nog ta tid, men som med allt nytt så blir det tillslut "normalt" som ingen ifrågasätter. Ett exempel är hur man tidigare sa ni till äldre istället för du. Nu för tiden kan man säga du till vem som helst:)

Det låter säkert extremt i mångas öron att man skulle vilja att hen ersatte hon och han, men idén är verkligen inte dum när jag tänker på det. Människor skulle lättare kunna nämna andra personer speciellt barn utan att den där osäkerheten kring vilket kön hen har.Ett barn klätt i rosa omnämns inte som en hon vilken inte befäster att bara flickor bär rosa. Jag tror det kan öppna upp för lekkamrater då barn tidigt annars lär sig att man främst leker med de av samma kön.

Anonym: jag tror att barnen mest bara tycker att hittepåorden är roliga, de struntar nog i om det är morbror, kusin eller storebröster som kommer med tårtan i boken.

Jag tror inte att författarna menar att vi ska sluta kalla våra fastrar för faster, de ville bara köra på en helt könsneutral linje i boken – omväxlande och kul!

Tack för svaret! Okej, jag vänder på frågan då. Tror du att det hade varit mer fokus i Finland på kön om de hade haft könsneutrala pronomen?

Hen är ett genialiskt ord! Jag använder det dagligen och får konstant förklara vad det är.

När jag använder det tror personerna ofta att jag vill ta bort könet på mina barn. Då tänker jag så här:

1. Jag har inga barn. ( Och mina framtida ungar kommer självklart ha ett biologisk kön. Inget nytt där. Men jag tycker att individen är viktigare än könsnormen de sätt i.)

2. Så att använda Hen är att ta bort könet, bokstavligen. Intressant där. Självklart är jag ett monster som vill operera om alla barn till könslösa "henoms". Eller inte…

3. Hen är tipptopp att använda till de vänner jag vet inte vill definieras som han/hon. Det är fler än vad man kan tro. Sedan när jag pratar om människor över lag så använder jag hen. Det fungerar utmärkt!

Visst har jag hört talas om boken. I förra numret av Vi Föräldrar hade de tagit upp boken i en artikel, vilket jag tyckte var bra, tills jag upptäckte vad de valde att fokusera på.

3 familjer hade fått läsa boken för sina barn, efteråt ställde de frågan till barnen: Är Kivi en flicka eller pojke?

Jag blev helt ställd. Visst, jag fattar att det är intressant att se hur barn resonerar, och det öppnade också mina (och förhoppningsvis andra föräldrars) ögon för hur barn ser på det här med flickigt och pojkigt. (Barnen fick sedan förklara varför de tyckte att Kivi var en flicka/pojke).

Men hallå! De tog ju bort hela syftet med boken och att kalla Kivi för hen! Aaaargh, blir bara så irriterad. Någon kommer och gör något sånthär BRA, så FÖRSTÖR de hela syftet direkt x(

Till vilken åldersgrupp passar boken?

Verkar som ett bra förslag på present till en del kusiner och brorsbarn, men jag tror texten är lite för svår för dem än så länge.

rätt jävla irriterande att de kallar det för 'svenskans tredje personliga pronomen'. Det finns ju betydligt fler redan: jag, du, han, hon, den, det, vi, ni, de.

kakan

Jag är finlandssvensk, och kan berätta dig att vårt land är ganska lika ert i dessa frågor. Detta beror dock på att genusdebatten inte kommit igång där på samma sätt som i sverige. Man är helt enkelt van vid att använda ett könsneutralt pronomen och sedan nämna könet ifann det skulle ha en funktion i sammanhanget. Det är kulturen, inte ett enstaka ord som påverkar könsrollerna. Dock tycker jag hens funktion är en viktig del av utveckligen i svenska språket.

När jag var liten kallade jag alltid pappa för mappa och mamma för pamma… det gör jag fortfarande faktiskt, fast ibland använder jag mamma och pappa numera….

kakan

Jag är finsk och bor i Finland och har försökt göra den jämförelsen under de senaste veckorna då hen- debatten gått varm, men det är svårt. Sverige och Finland är på flera sätt lika, men också väldigt olika. Finnarnas syn på sig själv är en mycket annan än svenskarnas syn på sig själv. (Den finlandssvenska folkmentaliteten är jag mindre bekant med.) Ja, jag skulle säga att det är mindre fokus på kön i Finland – men inte alltid i positiv bemärkelse. Vi må ha ett relativt okönat språk, men av någon anledning har vi samtidigt en mindre livlig genusdebatt än Sverige, och konsekvent ofta en långsammare jämställdhetsutveckling.

Sen är kanske inte jag den bästa personen att göra en sådan bedömning. Kanske man måste komma helt utifrån för att ha ett helt klart perspektiv.

Hej! Jag vet att språket är otroligt viktigt och är delaktig till hur vi uppfattar och sätter normer bland annat. Diskurser är obegripligt intressant. Men det här med Hen, egentligen har jag väl ingenting emot att det kommer normaliseras då jag själv tycker att Hen kan vara användbart i vissa sammanhang. Jag vill även förtydliga att jag är feminist(såklart!) och är en stor anhängare av genusdebatter. Dock kan jag tycka att Hen kanske är…lite onödigt? Jag kan bara utgå ifrån mig själv och jag är uppvuxen med en mamma och en pappa, ingen av dem särskilt radikalt könsstereotypa men fortfarande med tydliga kvinnliga och manliga skillnader. Trots att jag gick på dagis och hos dagmamma när jag var liten, alltid bar klänning från den tiden tills jag gick i 3:an och genuint intresserade mig för "kvinnliga" saker, så hade jag ett ännu starkare begär att vara lik min pappa i det praktiska sakerna. Utseendemässigt var jag "flickig" men så fort jag fick en chans åkte jag och fiska med pappa både pimpla på vintern och flugfiska på sommaren. Jag följde med på alla kräftfiskesäsonger, var oblyg och orädd "precis som en pojke". Säger det ingenting? Har jag haft en ovanligt könsneutral uppfostran, där jag fått identifiera mig med båda mina föräldrar? Detta är faktiskt en viktig detalj, vem och varför identifierar sig barn med vissa människor? Jag kan inte minnas att jag tänkte i termer "kvinna" och "man" utan jag identifiera mig könlöst och det är sanningen.

Det känns som att hela den biten faller bort. I mitt fall hade jag inte behövt ett Hen-ord eftersom att jag var fri och tog mig friheten att identifiera mig med både min egen "manliga" och "kvinnliga" sida. Var det tack vare mina föräldrar, tack vare det lilla samhället jag växte upp i, tack vare min sociala miljö? Idag älskar jag fortfarande att fiska och mina manhaftiga egenskaper finns kvar, dock har jag blivit väldigt feminin under de senaste åren och det kommer Inte från mina mamma kan jag säga på rak arm. Hon är kvinnlig men fortfarande mest neutral, sminkar sig knappt och går nästan aldrig i klänning/kjol. Men jag sminkar mig nästan alltid och älskar klänningar. Då kan man fråga sig om samhället har format mig på det sättet.

Det vore så intressant att fråga vuxna människor vilka personer de själva identifiera sig med när de var små. Man kan inte fråga barn, det blir inte en rättvis bild för de byter hjältar varje dag. Men en vuxen människa bör komma ihåg vem och varför de tyckte någon var speciell i deras liv. Jag LOVAR att många många kvinnor kommer säga att de avgudade sina pappor(om det hade någon närvarande och bra)eller andra killar, likt som många många män kommer säga att de identifierade sig med sina mammor, systrar och tjejkompisar. Det behöver inte vara svart eller vitt, men som sagt, jag tror att barn identifierar sig med VEM de vill och könlöst. Men att vissa vuxna pressar dem åt ett visst håll. Det är inte för barnens skull vi uppfann ordet Hen, det var för dem vuxnas skull.

Det var min tolkning.

Mvh

Caroline

Intressant ang finskans hän. Jag tror tyvärr inte att hen kommer att leda till jämnställdhet (men superbra att det är en del i vägen till jämställdhet) eftersom om man tittar på just Finland där könsrollerna är ganska förhärskade och som är efter oss i jämställdhet så förstår vi att ordet inte har så stort betydelse för jämställdhet. Men det kan ju bli en annan utveckling här.

Oavsett är det ett bra komplement som jag välkomnar.

Chrille, jag visste inte att det var en tävling, men om det nu är det så torde ju motståndarna stå som förlorare eftersom att ordet redan både finns och används?

:question:

Vet inte riktigt vad jag tycker. Å ena sidan är det bra med ett ord som är neutralt slippa skriva hon/han eller ett ganska förolämpande den. Det är också bra att kunna skriva och/eller prata utan att avslöja kön. Att gå från två till tre ord är användbart. Personer som vill bli kallade hen ska givetvis omnämnas hen. Om det däremot blir så att man anses politisk inkorrekt om man använder han och hon så ser jag ett problem. Vi pratar om att man ska behandlas lika oavsett kön inte att man ska behöva dölja att man har ett kön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *