Kategorier
feminism & genus

Ta avstånd från dig själv istället

Stod och sålde ut feminismen på Handkraft Kvinnokrafts julmarknad i helgen. Det är så otroligt svårt hela den där grejen, ni vet, varufieringen och utförsäljningen av feminismen, feminister som influensers och allt ni vet. Var befinner jag mig på skalan liksom? Jag krisar hela tiden i detta. Identitetskrisar. Det var så mycket enklare förr innan instagrams storhet, när jag satt här och skrek för de som hittade hit och vi tillsammans upptäckte och utvecklades.

Men nu ska man sälja in… nej man ska storytell’a. Berätta berättelser om förtryck och utsatthet. Lite dramatisk musik på, snygg paketering och det där som fångar publikens uppmärksamhet. Jag ser det i egna kretsar, bland feminister som jag tidigare respekterat otroligt mycket för sin integritet som nu säljer ut sig för kreditföretag eller fillers. Ja ni vet ju. Jag tjatar om det hela tiden.

Försöker jag typ avskriva mig själv? Ta avstånd för att inte själv drabbas av sleven? Peka ut andra för att se mig själv som bättre? Det vore ju egentligen sjukt ironiskt.

Tänker på en kul grej jag läste på Instagram igår. Ett inlägg skrivet av en mycket omtyckt feminist med nästan 40,000 följare, som alltid överöses av applåder, hyllningar, hjärtan. Hon hade slutat imponeras av de där ytliga geniförklarade idolfeministerna och ja visst, absolut, jag kan känna igen tankarna men samtidigt…. du är ju en av dem gumman. (En av oss?)

Men visst är det lätt att halka dit, se sig själv som den lilla människan, underdogen som är lite bättre och står lite mer grundad på marken.

Jag vet inte var jag vill komma. Men trött på alla. På mig själv också.

Vad saknar ni?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

16 svar på ”Ta avstånd från dig själv istället”

Amen! Jag är också så trött på instagram. Vad blir nästa grej? Vad händer nu? Tänker mycket på det. Hur ska forum för feminism finnas och vara relevanta och vilken kamp är viktig?

Kul att du bloggar igen. I allmänhet saknar jag tyckare som även vågar vara självkritiska och ibland backar och står för det. Och det där med att kunna stå för att allt en gör inte blir guld, och att en ibland inte riktigt vet vsd en tycker.
Det är väl därför jag uppskattar dina texter så mycket. För att du tillåter dina läsare aty följa med i självreflektionen och för att du visar att tvivel kan vara konstruktivt.

Håller med till fullo. Är trött på sociala medier och längtar lite till nya plattformar där idéer kan få vara idéer och inte varor. Men hur ska folk ha råd? Vart tar vi vägen?

Jag reagerade också på det inlägget. Sitta med nästan 40 000 följare och säga att de skiter i instagram-feminism? Inte helt rätt.

Däremot är jag lite trött på instagram-feminismen överlag just nu. Så mycket tjafs å vem som sa vad osv, jag vill inte läsa sånt pga kunde inte bry mig mindre, det är inte viktigt att ta över instagram öppet för alla oss följare. Vill inte heller behöva ”välja sida”. De flesta har ju några vettiga tankar då och då. Sen håller jag ju inte med om allt som alla skriver, det vore fånigt på en ny nivå.

Jag tänker att feminismen består att många, många olika lager. Förr i världen gjorde politikerna ett stort jobb, fackförbunden. De senaste åren har den rent mediala feminismen jobbat på och gjort mycket med normer och värderingar. Feminismen tar sig helt enkelt framåt på den mest aktuella vägen hela tiden.
Och det innebär också att blir det trubbel i ett lager, som nu när många Instagramfeminister granskas och ifrågasätts, så betyder det inte att feminismen står och faller med dem. Med det inte sagt att flera av er/dem har gjort ett jäkla hästjobb. Ett otroligt viktigt och stort jobb.
Nu börjar det kanske bara bli dags för nästa steg. (Jag gissar på att det blir ut på gator och torg som vi är påväg emot. Och att internetfeministernas sista gärning blir att mobilisera via sina stora plattformar) . Förhoppningsvis med lite mer fokus på kollektivet.
Men sluta ha ångest. Klappa dig själv på ryggen. Ta cred för den enorma förändring som åstadkommits de senaste tio åren och jobba vidare. Kör på på baslinjen där du alltid har stått. Stå stadig som en fura och fortsätt predika om grunderna, basen. Genus och föräldraskap, systerskap, ständigt ifrågasättande av patriarkatet.

Var beställer man din konst? Eller säljs den enbart på marknader nu? Googlade mig fram till ett inlägg där du hänvisar till ett konto, men den ledde ingenstans.
Tack!

Jag har en shopp som jag öppnar då och då, du behöver följa mig på instagram och hålla koll där!

Svara

Jag håller verkligen med dig! Sen instagramfeminismen blev stor känns det som jag tappat så mycket av min argumentation för feminism för det enda jag läser är ”det är så empowering med smink och att äga sitt utseende”… Så jag är så tacksam att du fortsätter, även om du är en av de största så har du inte tappat din självinsikt utan du reflekterar ändå över vem du är. Jag är så glad för att du finns!

Jag är skitless på instagrafeminismen. Det har gått ”i stå” med samma jävla trötta skit ( tjocka, smala, rakade, orakade kroppar i underkläder och i poser som vilken annan pinuppa som helst). Vad FAN hände?? Avföljer skiten för jag känner att det är innehållslöst och gjort. Insta-feminismen drar bakåt istället för framåt. Hubbabubba-feminism.

så jävla rätt, hatar sell-outs, hatar kvinnor-mot-kvinnor bråket som männen lyckats få igång
instafeminismen drivs av män i syfte att få oss kvinnor att bråka inbördes
vi måste upp på barrikaden igen och slås mot den verkliga fienden: männen
vi måste befria deras hundar som de har i stenhårda ledband – instafeminister, sell-outs, etc
vi måste förena alla kvinnor mot männen!

Kan du göra annat än att bara gnälla hela tiden? Du har det bättre än över 50% av Sveriges kvinnor och gnäller ändå över onödiga saker? Jesus. Skaffa en reality check istället. 🤷🏼‍♀️

Jag saknar dina blogginlägg från 2009..och bli upplyst. Saknar att du var unik och upprörde. Typ det..är själv inte förtjust i instagramvärlden. Den är innehållslöst. Blev sjukt glad av att se några inlägg här på bloggen nu. Hoppas att du är tillbaka för good. Med alla dina nakna tankar som alltid <3

Jag använder varken Instagram eller de där andra, där en skriver korta saker…

Bara Facebook och känner verkligen att jag saknar bloggvärlden. Bloggvärlden som den var för säg 7år sedan. Jag följde slaviskt några utvalda bloggar och hittade olika som jag följde i perioder och bloggade själv, inte för att någon brydde sig om mina ord, men alltså jag saknar det. Att få ut sina ord på det sättet jämfört med nu, när det blir likes-bara inlägg bara som en skriver och läser.

Du hade en väldigt stor plattform och jag förstår att det inte är lätt att hålla igång den. Så som du gjorde förr, och det är ju inte hållbart heller om en inte mår bra.

Men allt du har skrivit är ju av värde, ibland får jag googla mig till något speciellt inlägg.

Dina ord har satt spår, och de finns kvar! Och det är helt förståeligt att du inte orkar hålla på som förut med allt det längre. Men alla vettiga inlägg som du skrivit finns ju kvar, och alla ögon du öppnad om genusmedveten barnuppfostran, och att skippa förskola första tre åren och no poo, sjalbärande och allt möjligt, det har nog inspirerat väldigt många fler än bara mig.

Skriv för din egen skull, skriv de du känner för, för förstår om de känns som allt vettigt redan publicerats. Skriv bara om du vill och känner för det, men jag saknar dig. =)

Jaja ni vart de här rätt så osammanhängande, men ju ville ändå skriva något. =)

God jul till er! ♡

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *