Kategorier
feminism & genus

Tacka vet jag fruntimmer som vet sin plats!

När jag hör en man säga att ”Jag tycker inte om svenska kvinnor” eller ”Svenska kvinnor är så kalla, jag föredrar utländska” så kör varninsklockorna, nej varningssirénerna igång för full kareta. Speciellt om karln ifråga har en utländsk flickvän eller dejtat flera. ”VARNING VARNING! MANSGRIS!” ekar det i huvudet. Mansgris med kontrollbehov. Mansgris med skev kvinnosyn. Visst är jag fördomsfull, men det är något märkligt med män som har svårt för just svenska (självständiga) kvinnor. Och vad är det egentligen de inte tycker om hos oss? Att vi inte är undergivna? Står vid spisen? Eller för att vi kräver jämlikhet? Att vi inte bara suger av med ett leende och tackar för att de inte drällde på mattan, istället för att kräva en tjänst tillbaka? Dessa män uttrycker ofta hur mysigt det är med kvinnor som pysslar och donar, eller gärna att kvinnor bör klä sig kvinnligt; ”Det är ju trevligt när de visar upp vad de har liksom”. Typ. Och de är ofta väldigt måna med att könsrollerna efterlevs. ”Min fru ska inte behöva…” Nej, det är nåt märkligt med sådana män.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

24 svar på ”Tacka vet jag fruntimmer som vet sin plats!”

åh! jag läste en insändare i tidningen där en man skrev att vi kvinnor klär oss så hemskt. att vi borde ta efter de utländska kvinnorna att inte använda jeans och att vi ska ha kjolar och grejer.. gaaaaaruhrargh. inte för att jag är nå fan av jeans men jag skulle ALDRIG gå i kjol bara för att behaga de svenska, bortskämda männen. nä nån jävla måtta får de väl fan vara!

Mmmm men när en man tycker svenska kvinnor är för besvärliga, otacksamma och gamla kan han alltid importera en från thailand/filippinerna etc.. Där finns det riktiga kvinnor som lagar mat och gillar sex och om hon inte gör det kan man alltid skikca tillbaka henne.

Det är inte synd om svenska män, det är deras deras problem att de inte kan uppskatta kvinnor som vet vad det vill. Att ens högst priortitet är ngn som är hälften så gammal och lagar mat och städar bra är bar sorgligt. Vill man inte ha någon som man kan dela sina drömmar med och prata med?

Intressant vinkling på det här inlägget 🙂

Är det så att svenska kvinnor är mer självständiga och inte lika kuvade som kvinnor i vissa andra länder? Tänk om det inte alls är så utan att de bara har en annan syn på hur jämställdhet fungerar? De kanske är på ett visst sätt och gör på ett visst sätt för att de VILL, inte för att de är kuvade? Thailändskan kanske känner sig superjämställd, vem vet? Jag hör ju tex muslimska och hinduiska kvinnor som påstår sig vara det fast att allt annat tyder på motsatsen så vad säger att inte andra har det på samma sätt, fast att det bara inte ser så ut i våra ögon.

Men jag håller med dig. Pallar man inte svenska kvinnor så är man helt enkelt inte man nog. För i ärlighetens namn är jag ganska övertygad om att det är kvalificerat skitsnack när kvinnor från dogmatiska och patriarkatiska länder påstår att de vill och mår bra av att leva som de gör.

Fast inte kan man kallas för mansgris för att man vill ha en matlagande kvinna i klänning?

Smaken är som baken 😉

Det finns nog få MÄNNISKOR som inte har "krav" om vad för typ av partner man vill ha, hur denne ska se ut och vad den tycka om.

Alla har väl någon typ av "standard"…

Min man är stolt över att hans fru hivade upp stora stenar och bar idag när vi grävde grunden… eller det faktum att hon kan bära 2 lastpallar samtidigt 😎 Eller fixar värmepannan när den pajjar… eller lagar fönsterhissen i bilen när rutan rasar ner i dörren :-d

Jag tänker oftast likadant om sådana män, jag tänker likadant om kvinnor som föredrar utländska män och motiverar det med att "de vet hur man ska behandla kvinnor" De drömmer om att vara någons prinsessa och att bli uppvaktade och smörade för sen om de måste byta det mot hushållsarbete och att ta extra mycket hand om barnen så är det tydligen ok 😀

Det är bara riktiga mansgrismesar som inte klarar av att svenska kvinnor inte vill vara levande sex/barnpassar/städmaskiner. Det är synd om de kvinnorna som flyttar hit till Sverige med svenska män från tex Thailand och liknande och sen inte blir behandlade särskilt bra (alla är det givetvis inte så för, jag hoppas att det handlar om ett fåtal).

ANNA — kloka ord! Ja jag tror du har en poäng med kvinnor som vill ha utländska män. Jag har hört många tjejer klaga på att svenskar inte vet hur man ska behandla en kvinna. Och att de inte kan uppvakta… och hualigen, de vill dela på notan!

Sandra — och jag tror du har fullkomligt rätt.

Och jag vill tillägga att även om vi svenskar är de mest jämställda landet så är vi inte hälften så jämställda som vi ofta vill tro. (but on our way)

Sandra

"För i ärlighetens namn är jag ganska övertygad om att det är kvalificerat skitsnack när kvinnor från dogmatiska och patriarkatiska länder påstår att de vill och mår bra av att leva som de gör."

Du låter lite argt på dessa kvinnor, är det deras fel att svenska män föredrar dem? Frågan var inte om DU TROR om dessa kvinnor mår bra eller inte.

Jag undrar alltid varför man kan inte bara acceptera när nån säger att hon/han är lycklig och mår bra, utan att försöka gräva upp något fel? Om inte hon är din syster och du vet att hon är miserable. Annars i'm cool

LD Jag håller med dig det ÄR nåt märkligt med sådana män. Och jag äcklas när jag ser en ung thailändsk tjej med en gammal gubbe med en stor mage..men som sagt hon är lycklig, och jag är övertygad att hon mår bra. Sådana kvinnor såg ingen liv förut så de uppskattar varenda ord,varenda rörelse, varenda talrik med mat. De pratar inte om jämställdhet, försöker inte att ändra mannen,de verkligen lagar god mat, håller huset väldigt rent..såååå vad mer kan en man begära.

"Svenska kvinnor är så kalla, jag föredrar utländska" eeeh, hur kan du tolka det till att dom tycker att svenska kvinnor är för självständiga?

Det brukar väl snarare vara så att killar gillar utländska kvinnor för att det ofta är lite mer riv och go i dom, förstår ärligt talat inte riktigt hur du resonerar här.

Jag tycker inte att det är något dåligt att min sambo säger att han tycker om när jag framhäver min kropp med hjälp av vissa kläder. Alltså, jag menar att det behöver inte vara något dåligt att framhäva sina kvinnliga (mänskliga) former. Det kan ju göras på både bra och dåliga sätt antar jag.

Men jag förstår vad du menar och håller med i vad du skriver. (Y)

:thumbup::thumbup:

Tack för att du underhåller mig när nätterna är långa och tankarna är många! Går här i från och ler ett fån.

Men din blogg får mig tom att rimma!:bigeyes:

—————————————————-

"Har du eller har du en kompis med en dold talang som på något sätt kan förknippas med Bröllop gå in på min blogg och läs mer, så kanske ni kan tjäna lite extra! Gå in här: klicka på länken"

Caucasiangirl: Lite arg på dessa kvinnor? Varför skulle man vara arg på dem? Well, jag är inte lite arg på dessa kvinnor. Jag är jävligt förbannad på alla dessa män som faktiskt har skapat en orättvis värld där kvinnor och barn ofta blir verktyg för deras bekvämlighet (i bästa fall bara bekvämlighet).

Seriöst så tror jag inte på att någon är lycklig om hon studsar mellan spis och knytnäve och lever i en kultur där man skär klitoris av tjejer och dylikt. Eller där kvinnor och barn är kastlösa och saknar alla spår av rättigheter osv. Mångas anledning till varför de ändå håller sig på mattan är att de helt enkelt inte vågar göra något åt sin situation för att de då riskerar att råka illa ut. Sedan kan ju du få tro att de är hur lyckliga som helst när de påstår att de är det, men riktigt så naiv är inte jag.

Däremot kan jag tänkta mig att många som kommer till sverige och ser hur kvinnor lever här tar till sig det och börjar kräva lite jämlikhet. Men män som bara vill ha utländska kvinnor (nu pratar jag om de som verkligen lever i skitländer utan rättigheter) visar inte bara en rutten kvinnosyn utan även vilka loosers de själva är.

Spontant tänker jag inte bara på att vi svenska kvinnor har oftast bättre självförtroende, självkänsla, mer respekt för oss själva, större krav på vår omgivning (våra män)utan även det faktum att vi många gånger är lika utbildade, allmänbildade, driftiga samt skärpta gällande vad vi har rätt till.

Jag har en teori om just män som hämtar kvinnor från thailand, självklart finns det undantag, men i stort finns det två typer av män:

typ 1. Den äldre mannen (ofta tjock och lite ovårdad) med den unga frun. Detta är män som kanske inte ofta skulle kunna få ung snygg tjej i Sverige. Varför vill då vissa män ha en så ung kvinna för? Är det status, i just det här fallet tror jag inte det. Jag tror det är män som inte har förmågan eller behovet av någon djupare kontakt. Då prioriteras yttre saker som snygg, snäll, lätthanterlig etc. Det kräver trots allt ett visst mått av engagmeman för att ha en relation med någon som har egna synpunkter.

typ två:

den unga blyga killen med jämnårig tjej. Att träffa någon i Sverige är onödigt komplicerat ibland. Jag tror det slår ut en massa killar som är blyga coh lite bortkomna. Dessa killar tror jag själv söker sig utomlands för att dessa kvinnor visar ett tydligt intresse. Det finns massvis med dejtingsidor är kvinnor fullständigt kastar sig över västerländska män, kanske finns det killar som tycker det är lättare att träffa någon på det viset.

Så nu var jag klar med mina teorier (fördomar).

Det är intressant det här med hur man mäster lycka för det finns ju personer som har "allt" men fortfarande är väldigt olyckliga. Jag googlade lite och fann en lista över vilka läder som var lyckligast och Sverige var 7:a. Faktorer som höjde lyckan var förmågan att bestämma över sitt eget liv, tolerans för olikheter och ekonomisk tillväxt. Jag har ju bott 4 månader i Indien och även om vissa har ett otroligt hårt liv så är många inte olyckligare än folk i Sverige. Den artikeln jag pratade om visar också att länder som Kina oc Indien höjt sin "lycka" sen senate mätningen. Det är intressant hur de flesta människor anpassar sig efter omständighterna och är nöjda och luckliga ändå. Jah bildade mig en personlig åsikt när jag var i Indien och det är att aldrig tycka synd om någon som inte tycker synd om sig själv. Varöfr inte? Därför då har du genast värderat den personens liv från ett utifrånperspektiv. För mig som socionom så tycker jag det är otroligt viktigt att en person själv får definera vad som är problematiskt och hur man ev skulle kunna hitta en förbättring/lösning. Och bara för att vissa delar av ens liv är problematiskt eller svårt så är det inte upp till mig att värdera om personen är lycklig eller inte.

Jag har en fråga till dig, som jag själv i egenskap av feminist har funderat på, men aldrig kommit fram till något. Kom att tänka på det igen efter att ha läst en tråd på FL.

Om samhället, här och överallt, skulle bli fullständigt jämlikt, skulle transsexuella fortfarande finnas då? Låter som en dum fråga, men de flesta transor verkar ha mest problem med att inte "höra till". Om alla skulle behandlas som individer och endast individer, kommer det problemet att försvinna, och blir det då lättare för alla att känna sig bekväma i sig själva? Dina kloka funderingar skulle uppskattas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *