Kategorier
feminism & genus

Tafs är en big deal

Jag känner inte en endaste kvinna som aldrig blivit tafsad på eller på andra sätt kränkt sexuellt. Att bli kallad hora är vardagsmat för flickor i skolan och lärare gör sällan nånting. Flickor får finna sig helt enkelt. Och det skrämmer mig. Min dotter kommer tafsas på, antagligen långt innan hon nått puberteten för det här är lika mycket vardagsmat för flickor i unga åldrar som för flickor i äldre och de som tror att pojkar/barn inte kan begå övergrepp eller kränka sexuellt behöver ta sig en till funderare för här har ni ett livs levande vittnessmål på daglig utsatthet av just sexuell natur.


Jag bev nämligen, varje dag, nedtryckt bakom skolan, på skolgården, i kuddrummet av jämnåriga pojkar som slet i kläder och stoppade fingrar överallt. Klagade jag så fick jag höra att de var kära i mig. Ibland fick jag höra att jag fick skylla mig själv eftersom att jag retades. Ganska ofta så skylldes det på ”pojkarna är nyfikna” med en tydlig hänvisning till mina begynnande pattar. Jag var först i klassen.

Många menar att man inte ska behöva riva upp himmel och jord när pojkarna går över gränsen men jag menar att det är precis det man SKA göra för att barnen ska fatta vad som är ok och vad som inte är det. Jag vill att mina ungar ska fatta att det ÄR en big deal när pojkarna tafsar eller slår eller på andra sätt kränker. Och jag vill att pojkarna och deras föräldrar ska fatta det. Sånt här bortförklaras hela tiden och jag är trött på det för de som får betala priset är barnen.

Jag kommer lära Ninja att sparka hårt på känsliga delar. Att slå mot ögon och hals och könsorgan och att verkligen verkligen veta att hon har rätt att värja sig mot kränkningar och övergrepp, oavsett vad nån annan säger. Och hon ska veta att hennes gräns gäller. Inte nån annans definition på det. Lärarna kommer kanske ringa hem och berätta om mitt våldsamma barn men jag kommer stödja henne 100% och är det nån som protesterar så kommer de få veta att de lever.

Tamlin kommer jag lära att respektera nej även när nejet inte sägs med ord och jag kommer lära honom vad det faktiskt innebär. Han kommer få lära sig vad medgivande innebär och hur man kan vara säker. Han ska få lära sig att det är viktigt att alltid lägga sig i när polarna tafsar på tjejerna eller bästa kompisen går in i sovrummet med en alldeles för full tjej.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

100 svar på ”Tafs är en big deal”

Men när tjejer tafsar på killar utan att be om lov är det inte så farligt, då tar ju tjejerna bara för sig 🙂

Mitt största problem med feminister som syns i medierna är deras totala brist på självinsikt, deras frekventa användande av dubbla måttstockar och deras dubbelmoral. Pelle Billing har idag ett blogginlägg som tar upp lite roliga exempel på detta:

Traditionellt maskulina beteenden är djupt problematiska. Därför är kvinnor som tar för sig i olika sammanhang kick-ass och förebilder!

I varje man bor en potentiell våldsverkare och maktmissbrukare. Därför måste vi kvotera föräldraförsäkringen. För barnens bästa.

Goda män stödjer den radikalfeministiska kampen. Goda kvinnor är kvinnor.

Vi måste arbeta hårt för att bryta tabun kring människors sexualitet. Därför problematiserar vi mäns sexuella önskningar och preferenser.

Kritik mot radikalfeminismen är näthat. Radikalfeministiskt hat á la Solanas är en viktig komponent i att ruska om och bryta ner patriarkatet.

Stereotyper är förkastliga, och särskilt könsstereotyper måste brytas ned. Därför talar vi om mäns våld mot kvinnor.

Föräldrar bör alltid dela på barnpassningen. Förutom i just min familj där det av speciella omständigheter passar bäst att jag är hemma.

Nakna statyer av kvinnokroppar är det manliga ögats objektifiering. Nakna statyer av manskroppar är ytterligare ett tecken på att män ska synas överallt.

Jag håller med om att man ska lära barnen precis det du skriver men däremot värjer jag mig mot det du skriver att alla flickor oavsett ålder blir utsatta för övergrepp. Jag kan helt ärligt säga att jag under mina skolår ALDRG har blivit utsatt!! Ingen kille har tagit sig friheter som jag inte har godkänt och jag känner heller ingen tjej som gått i samma klass som mig som heller blivit utsatt, däremot har man mött en hel del rötägg på stan och på krogen som vuxen. Men som barn har jag aldrig stött på det. Antingen gick jag i en väldigt bra skola med pojkar som var väluppfostrade eller som är väl jag ett undantagsfall. Men jag har i alla fall svårt att tro att det är så illa som den bild du målar upp.

När jag gick i trean var det en kille i femman som tog mig runt handleden och sa "jag ska våldta dig!" på skolbussen på väg hem. Jag vet inte om han visste vad det ordet betydde (jag visste inte) men när jag frågade mamma om ordet och insåg dess betydelse blev jag väldigt brydd. Varför ville han göra nåt sånt hemskt med mig? Jag kände knappt killen. Jag känner verkligen igen mig i att killar (som i vissa fall fortfarande är barn) tafsar och tar sig oerhörda friheter som inte alltid tas på allvar! Det är sjukt.

Precis som Caroline har ingen tagit sig några friheter med mig under min skolgång, I gymnasiet har jag kanske haft tur som hamnat med väluppfostrade killar i en naturklass, men under högstadiet samarbetade vi tjejer med att "uppfostra" killarna i klassen. Det var tre gånger fler killar än tjejer i klassen, så det behövdes nog.

Det hela var någon slags outtalad överenskommelse, när vi hade påbörjat utvecklingen av mer kvinnliga former (i 6:an/7:an) sa vi tydligt ifrån om nån av killarna råkade stöta till/komma åt bröst eller rumpa, vilket ledde till att killarna blev väldigt hänsynsfulla och aldrig ens tänkte på att tafsa, fastän många var skitstövlar i övrigt :). Nu vet jag ju inte om någon av de här killarna skulle ha tafsat om vi tjejer inte hade agerat så, men huvuddelen av dem skulle i alla fall inte ha gjort det.

Jag tycker att det är bra att du tar upp detta ämnenet, men det här händer faktiskt inte alla tjejer/kvinnor, och långt ifrån alla killar/män tafsar… De här grova generaliseringarna är en anledning till att många killar jag känner pratar skit om feminismen, de tolkat det som om feminister tycker att allt är killarnas fel och att de borde gå och gömma sig i ett hörn någonstans. Tyvärr, men det är sant. Killarna i min bekantskapskrets håller egentligen med feminismen på många punkter men på grund av till exempel de grova generaliseringen så känner de ett stort hat mot feminismen och vill motarbeta feminister, även i frågor som de egentligen håller med om…

:rolleyes:

Känner helt igen mig.

I min klass på mellanstadiet (!) var det ett jädra tafsande och pillande. Killarna nöp tjejerna i rumpan hela tiden. Kom bakifrån och grabbade tag i bröna på alla som hade minsta lilla att ta i (jag och några andra med mig fick bröst i femman/sexan).

Det var vardagsmat för oss tjejer och jag tänkte inte så mycket på det mer än att det kändes pinsamt och genant varje gång det hände. Ingen vuxen sa ngnsin ngt och om ngn av tjejerna blev arg skrattades det bort.

I vuxen ålder har jag ju förstått hur fel allt det här var. Vilken oerhörd kräkning att bli klämd på brösten mot sin vilja. Vidrigt faktiskt.

Vi har i veckan bestämt att flytta vår dotter från hennes skola. Klassen präglas av 4-5 killar som tafsar, kränker och trakasserar tjejerna. Trots otaliga samtal med lärare och föräldrar händer ingenting av den enkla anledningen att killarnas föräldrar inte tycker att det är ett problem. Tyvärr är civilcurage en bristvara på denna skolan och därmed har dessa killarna satt nivån. Jag kan inte skicka min dotter till en sådan dysfunktionell miljö så då är enda alternativet att flytta henne. Tragiskt men jag kan inte uppfostra/förändra andras barn.

Har åtskilliga gånger blivit utsatt för aggressivt beteende från nobbade killar på krogen. En del har blivit extra sura, eftersom "asiatiska tjejer ju ska vara med undergivna än svenska tjejer". Jag antar att de tycker att jag kört med falsk marknadsföring…

Det är FÖR JÄVLIGT att vuxenvärlden inte tar tag i killarna och precis som påpekas – ofta är det föräldrar, bl a kvinnor som väl själva utsatts, eller har vänner som utsatts för det beteende som beskrivs ovan…

Som sagt: föräldrar – uppfostra era barn till personer ni själva skulle vilja leva med!!!

Lärare är ofta mesar (är själv lärare), men utan föräldrastöd står vi oss ganska slätt, tyvärr, då vi saknar mandat att vidta ordentliga åtgärder…

Kommer ihåg i åttan när jag hade linne en gång, bara ett helt vanligt linne utan särskilt mycket urringning, och satt ute i solen och läste och några killar kom och satte sig brevid mig och försökte tafsa på mina bröst. Jag blev jätteleden och berättade för min lärare som bara fnös: "Men om du klär dig sådär så fattar du väl vilka signaler du skickar till killarna". Alltså, ett helt vanligt linne som knappt visade brösten alls sa alltså att det var okej för killarna att tafsa? 😡

Andra tjejer blev också utsatta, de flesta blev förbannade och slogs eller skrek när det hände. Då blev de skrattade åt, fick kommentarer som "oj vilken argbigga" och sas åt att de inte skulle bry sig, killar är ju bara såna. De är nyfikna på tjejkroppar och vill testa gränser.

En gång blev faktiskt en kille tafsad på av andra killar, de skojade bara men skämtet gick för långt. Då ska ni veta att det blev ett jävla liv på skolan, föräldrar och lärare anordnade möten för att diskutera, vi fick föreläsningar om att man inte får göra så, killarna blev avstängda från skolan en tid. Och ja, jag tycker att det var rätt att de reagerade men varför gjorde de inte det när vi tjejer blev utsatta? Och om en tjej tafsade på en kille skulle han troligtvis bara bli utskrattad om han tog illa upp.

Jag minns när min mamma sa att om någon tafsar så ska man skrika, och slåss så hårt man kan för då slutar de. Då hade en gubbe/pedofil tafsat på mig och min kusin på stranden, och ingen av oss hade sagt något, bara försökt gå därifrån lite försiktigt, men de vuxna såg det på håll. Det var en fullproppad stor strand i Tyskland och de fick inte fatt i gubbjäveln.

Jag förstod att han hade gjort fel, att han var en "ful gubbe" och jag tänkte att jag inte skulle vara tyst om det hände igen. Men inte kopplade jag det till att det även gällde om killarna i klassen tafsade. Det var ju inte "samma sak"…

Minns när jag åtta år gammal frågade mamma vad en hora var, och hon svarade sakligt att det var en person som sålde sex för pengar.

Sen undrade hon var jag hört det ordet. Jag skämdes för mamma att berätta att pojkarna i min klass kallade oss såna ord, så jag ljög.

Jag håller med, nu har jag två pojkar och jag tänker precis som du med Tamlin. Men jag tänker även lära dem att förstå nej även när det inte handlar om att något gör något av sexuell karaktär utan när det gäller det mesta.

Jag vill lära dem att det är ok att säga nej och att man ska stå upp för allas rätt att säga nej och att få välja själv.

JAAAAAAA, så jävla bra! :love:

Önskar att jag hade fått läsa detta när jag var 12, fan vad mycket lättare skoltid jag hade fått!

Under hela min skolgång var det aldrig någon som tafsade eller kallade någon hora. Kanske har man haft tur, jag vet inte! Jag hoppas att det inte är så vanligt men är rädd att det kanske är så.

Tycker att det är fruktansvärt att som lärare eller annan vuxen inte ta det på allvar. ALLA borde ta det på allvar och ALLA borde förstå att man har ett ansvar. Lärare, föräldrar, osv.

Jag slog eller sparkade killarna som tafsade så de slutade rätt fort men jag blev ju förstås räknad som tråkig och elak men hellre det. Däremot upplevde jag aldrig att lärarna på vår skola bagatelliserade tafsande utan snarare uppmuntrade att man sa i från och de blev aldrig sur om någon tjej gav igen fysiskt. Ingen ska behöva gå till skolan och bli utsatt för övergrepp och jag har alltid varit noga när jag jobbat eller haft praktik på högstadiet att ingripa oavsett om det är bråk, allmänt tjafs eller någon som tafsar. Även om det är extremt svårt för oss lärare att stoppa allt sådant (vi kan inte se allt och jag vill inte ha en ständigt kameraövervakad skola) men allt man ser har man ett ansvar att åtminstone försöka göra något åt och alltid signalera att det inte är OK.

Väldigt bra skrivet. Kommer ihåg att jag redan som tolvåring blev jätteglad när killarna tafsade på mig, för jag hade ju lärt mig att det betydde att jag var söt… Fyfan.

När jag var runt.. 11-12 blev jag nedtryckt av en äldre kille, som även var min granne, han tröck in händerna innanför tröjan & byxorna på mig. Jag mådde jätte dåligt & sa det till min lärare, svaret jag fick var "han ville väl bara busa & RÅKADE komma innanför kläderna". Har fan men fortfarande! Kommer bara ihåg hur rädd jag var, hur kränkt jag kände mig & hur fel det kändes i hela mig.

Själv har jag kommit mycket lindrigt undan när det gäller sånt, tack å lov. Fick trotsallt till min stora förskräckelse tidigt bröst och var i övrigt liten å klen.

Jag har ett minne, från när jag var kanske fem år eller yngre, och mamma duschade mig. Hon sa något som fastnade i mitt medvetande eftersom jag kände allvaret i henne:

"Ingen får ta på dig, på din kropp(inkl stjärt&snippa), om du inte vill det. Inte ens jag."

Jag minns att det lät märkligt, jag var lite för liten för att fatta. Vadå, inte ens MAMMA???

Jag tror min mamma, som själv tydligen blivit mycket utsatt för tafsande pojkar och män, gav mig ett skydd genom det hon sa och jag fick en kaxighet att säga ifrån så att folk aldrig gjorde om det…

(Tack mamma)

Och tack för din härliga blogg som jag har hittat!

Du verkar vara en skön lirare att känna även om jag såklart inte alltid har samma åsikter..

Hade en kille i mellanstadiet (& sexan, sedan bytte jag skola) som tafsade och var rent ut äcklig mot alla tjejer i klassen. Jag var jätteobekväm. Det var ju alla. Vi fick höra "Jamen han är ju lite speciell, det är synd om honom". Samma i lågstadiet, fast med en annan kille.

Visst, dessa barn hade tråkiga familjesituationer, men det gör det inte mer OK att tafsa. Och det ska vuxna lära ut. De vuxna skulle tagit hand om honom.

Vi skulle inte behövt ta ansvar för honom och hans dåligmående genom att LÅTA honom tafsa på oss. Blir så jävla arg bara jag tänker på det.

& ni män & anti-feminister som kommer med att "jaha men när ni kvinnor tafsar är det OK!", kom med något bättre. Just Flashback-mentaliteten är att säga att "höhö, ja men en snygg brud gör väl ingen kille arg om hon tafsar hö hö hö" & inser inte att det är just det man vill motverka.

Som om att tafsning blir mer OK beroende på kön & utseende.

Bra skrivet!

Minns speciellt ett tillfälle när jag var vikarie som jag än idag är lite fundersam kring mitt handlande. Jag vikarierade i en 2:klass. Det var min första dag av 5 och klassen generellt var lite bråkiga, både tjejer och killar, vilket det lätt blir med ny vikarie och hela den biten. Och på rasten kommer en tjej in som är jätteupprörd och arg. En annan kille i klassen hade kallat henne "bitch" helt oprovocerat och varit dum på rasten varpå jag konfronterar den här pojken och frågar vad som hänt, och han ger mig en helt annan bild av situationen och berättar att den här tjejen minsann hade börjat och betett sig väldigt illa även hon. Jag är outbildad för sånna här situationer men agerade med att säga att det inte var okej att kalla någon så oavsett och förklarade att man kunde bli ledsen, både som kille och som tjej för sånna dumma ord. Jag vet ju inte vad som hände eftersom jag inte var rastvakt just den rasten. Och ena sidan säger Si, andra Så. Vad gör man?

Båda barnen sa iallafall förlåt och blev gladare och gick ut och lekte igen. Men sen fick jag ett väldigt obehagligt samtal av pappan till tjejen som skällde ut mig så hårt att jag faktiskt började gråta. Tydligen hade de båda barnens familjer ett förflutet vilket jag också fick ta och det blev för mycket.

Det som fick mig att fundera på denna händelse igen var när du beskrev att lärarna sällan gjorde något åt det du var med om, och jag förstår att det var skitjobbigt och inte alls rätt. Men det är inte lätt alltid att veta vad som är sant. Ska man per automatik ta tjejens parti och alltid förmoda att killar är våldsamma(re) eller hur gör man? Kan man, i en sån situation, annat än förklara vad som är okej och inte?

Som sagt, funderar fortfarande kring den här händelsen. Nu var det ju inte så allvarligt så att någon blev skadad fysiskt eller inte kunde gå vidare, men fortfarande en situation att se allvaret i.

Det är svårt det där…

Va bra du skrev!!! Jag säger precis samma sak till min 9 år dotter: "Men slå honom tillbaka då", och det gör hon och jag säger till lärarna när de ringer mig hur det är, om de inte bryr sig, så här kommer det se ut. Jag sa det direkt till rektorn: "Ja, jag säger till min dotter att hon ska slå tillbaka om han inte fattar och om ni (lärarna) inte bryr sig!" Jag skiter i. Det blev stor skillnad ska jag säga, efter att jag sa det.

Jag känner igen mig helt.

Jag blev som trettonåring av med oskulden till (våldtagen?!) min trettioåriga "pojkvän", jag var dock så påtänd att jag inte var medveten om att jag faktiskt hade en kuk i mig.

Efter det blev jag fritt villebråd.

Alla fick tafsa, klämma, känna, kommentera och leka med mig hur mycket de ville.

Och jag njöt av att jag blev mest tafsad på av alla tjejer mitt i självföraktet.

När jag var 18 kom äntligen hjälpen.

Jag fick höra att JAG hade ett sexberoende, att jag hade ett behov av sexuell uppmärksamhet.

Det var alltså MITT fel?.

Knullandet ersattes med lyckopiller och lugnande tills den dagen jag hittade min självkänsla.

Och nu vid 22 års ålder undrar folk varför just JAG som var så kåt och glad när jag var tonåring blir så jävla arg när någon tar tag i röven på mig och säger nåt "sexigt"..

Detta är bland det bästa du har skrivit på länge. Jag själv är född på den senare hälften av 80-talet. Från slutet av mellanstadiet till början av högstadiet blev jag tafsad på i stort sett varenda dag. Och det var inte bara jag, utan alla tjejer som börjat komma in i puberteten blev det. Detta hände på raster OCH under lektionstid.

Jag har aldrig hört kommentaren att man ska stå ut med det pga att killar är killar osv. Men jag och mina vänner vågade aldrig säga till lärarna vad vi blev utsatta för, för mig var det så att de här killarna var även mina "vänner" och jag ville inte att de skulle få skäll och även på nått sätt var jag rädd att få skäll själv! Det är det som jag ser så tragiskt med det här, inte att någon idiotkille tafsar, men att jag som tjej redan som 11åring var rädd för att få skulden när någon annan gjorde något mot mig, att jag indirekt skyddade de.

För övrigt är jag säker på att mina lärare har sett mycket av det här tafsandet men valt att blunda. Tafsandet pågick ofta under lektionstid och hyfsat öppet.

Bra skrivet, jag känner igen mig. I sexan skrek en kille till mig att han skulle jaga reda på mig och stoppa en dildo i röven på mig. I femman blev jag knuffad och sparkad av en kille, läraren sa art det var bara för att han tyckte om mig. Idiot. Och detta är ju bara ett urval av allt det man växt upp med.

Det jag tycker hör ihop med det här är ofrivilliga kramar. Vi har ett barn som aldrig har varit speciellt kramig av sig mot kompisar, men han har några kompisar som är det. Till saken hör att han är en pojke och de flesta av hans kompisar är flickor. Hur som, det jag vill få fram är att när då de här kompisarna ska krama honom hej då etc, protesterar han eller visar med kroppen att han inte vill, men då anses det sött?? Åtminstone verkar det så för kompisarnas föräldrar säger då ingenting iaf. Jag har hittills inte sagt något (varför vet jag faktiskt inte), men jag känner mer och mer att jag måste det. Fint att de vill kramas hej då, men vill han inte så ska det respekteras, precis som vi respekterar om de inte vill krama oss vuxna hej då. Har tänkt på det här ett tag och kände att nu ville jag kommentera med det här i ditt passande inlägg. Jag tycker det är viktigt att visa åt båda hållen och att det inte spelar någon roll om det är av välmening eller att kompisen är en 2-åring som inte riktigt förstår. Kontentan är att mitt barn protesterar och då ska det respekteras. Han är kramig mot oss och sina morföräldrar, dvs de vuxna han står allra närmast, så varför han inte är det mot kompisar vet jag inte och bryr mig heller inte om varför.

Detta skrämmer mig något enormt. Att läraren inte säger mer alltså. Jag utbildar mig till förskollärare och jag skulle inte tveka en sekund ifall detta hände i min praktikplats som är förskoleklass och en andra klass. Men tyvärr möter man även folk i utbildningen som tycker mobbing är okej. Att de ska ta hand om mina barn är INTE okej. Mesiga jävla Sverige.

Jag har aldrig blivit tafsad på eller blivit utsatt för annat fysiskt övergrepp.

Därmed var det mycket vanligt med verbala övergrepp på mina högstadie- och gymnasieskolor.

Att bli kallad hora och slampa var väldigt vanligt. Våra lärare hade samtal med vår klass flera gånger om just detta.

Viktigt att påpeka att det var inte bara killar som använde dessa ord, utan även tjejer – om tjejer. Jag har sagt sånna ord, till och med till tjejer jag ansåg vara mina vänner.

I dag skäms jag över det beteendet, minns att jag tyckte lärarna var lite löjliga under dessa samtal. vi skojade ju bara, det var ju inte seriöst….

Jag fattade inte vad grejen var.

Men idag jag gör det.

Jag minns när jag gick i 4an (är 22 nu) och en kille höll på att smiska mig på rumpan hela tiden. Jag gick direkt till min lärare och sedan till rektor och menade på att jag inte tyckte om att han gjorde det och om det hade varit en arbetsplats hade det räknats som sexuella trakasserier. Resultat: Skratt och klapp på huvudet och jag skickades tillbaka till klassrummet med orden "Du är så lill-gammal Stinha, sexuella trakasserier, hahaah"

Vilket i sin tur har lett till att jag aldrig längre säger något, för jag vet ju att folk bara kommer skratta. Ibland kan jag sakna den där tuffa 10-åring som visste vart gränserna gick…

Så jäkla bra sagt! Hela himmel och helvetet ska falla i tu om ungarna ska fatta nåt. Det finns så många dåliga lärare, nu som förr när jag gick i skolan.

Tänk om alla var som dej…

På högstadiet fanns det två killar som tafsade och äcklade sig så fort de kom åt på i stort sett alla tjejer, ingen vuxen tog det på allvar. Kanske var det därför jag aldrig orkade polisanmäla de trakasserier jag råkade ut för på min första (mansdominerade) arbetsplats när cheferna vände mig ryggen i ärendet. Det var ingen big deal helt enkelt, valde att sluta på jobbet istället.

Nu fattar jag att det var och ÄR en big jävla deal och det här var satantamig det klokaste jag läst på länge.

Faith in humanity – restored!

Ni som aldrig aldrig genom hela skolan blev tafsade på var nog inte de första i klassen att få bröst, till exempel. Och så kanske ni hade tur med killarna på skolan osv, de kanske var väluppfostrade! Men ta det från en som varit barn och jobbat med barn i så många olika former från den stund jag slutade vara barn, flickor i ALLA åldrar blir tafsade på. Inte ALLA flickor, men det gör det ju inte mindre viktigt för det.

För många år sedan jobbade jag i en köttavdelning på en stormarknad. Förutom extremt rå, sexistisk humor (där killarna absolut inte tålde mothugg med egen medicin – blev bl a kallad nucka, fitta och subba), så ansågs det som något man liksom bara skulle tåla och jag minns att jag (17 år ung) nästan kände mig stolt över att få vara "en i gänget" 🙁

Blev en dag förföljd på vägen hem från detta jobb – mitt på blanka dagen. En man hann upp mig, jag stannade lite för att låta honom passera, vilket han gjorde för att sedan snabbt vända på klacken och gå emot mig. Det gick skitsnabbt, men han räckte ut handen och tafsade på mig, liksom i förbifarten. Jag blev helt perplex, ökade farten mot en taxistation ca hundra meter bort, där det stod en taxiförare. När jag var inom hörhåll ropade jag på honom att jag blivit antastad och när jag vände mig om hade mannen börjat gå efter mig igen. När han såg att jag hade sällskap försvann han. Vi tillkallade polis och jag gjorde en anmälan. Vi åkte runt och letade utan resultat. Dagen efter, samma tid kommer samma snubbe igen utanför mitt jobb. Nu på cykel. Han cyklar efter en ung tjej som, även hon på cykel svänger ner mot en stor avsides parkering. Jag rusar tillbaka till jobbet och ringer polis som kommer med 3 (!) bilar. Han blir infångad, häktad och senare åtalad. Det blir rättegång. Han ljuger så det står härliga till. Inget oväntat. Det mest irriterande var dock hans advokats frågor. "Vad hade du på dig?", var hans första fråga. Sjukt nog var det väl tur att jag burit en ICA-t-shirt, blodiga/köttfläckiga gamla jeans och ett par av blod fläckiga gamla reebok… Han fick dagsböter, som han ändå inte hade råd med…

Jag förstår inte hur vissa män/killar kan beté sig såhär fruktansvärt vidrigt! Jag själv har konstigt nog aldrig råkat ut för sexuella trakasserier eller blivit kallad för hora hitills iallafall.

Haha, osmart att uppfostra henne så. Svarar man med våld om någon taffsar åker hon dit stenhårt, med rätta.

När jag gick på mellanstadiet tafsade killarna hejvilt på tjejerna. Inte på mig dock, för jag var inte ansedd snygg. De som killarna tyckte var snygga fick dock utstå massor av tafs. Tjejerna tafsade visserligen tillbaka och skrattade men jag undrar vad de egentligen tyckte om situationen.

Min lillasyster blev kallad hora när hon gick på lågstadiet. Av en pojke som inte ens visste vad ordet betydde.

Jag är en tjej som snart ska sluta nian och genom hela högstadiet har det förekommit tafs och kränkningar och allt möjligt. Inte mot mig, tydligen för att jag "aldrig någonsin på något sätt visat att det är ens lite halvokej", och för att "de har respekt för mig". Eller är det kanske bara jag inte har tillräckligt stora pattar, jag vet inte;-)

Men det är verkligen minst lika jobbigt att vara den som står tyst bredvid och tittar på, den som säger sluta med en röst som inte verkar räcka till och den som säger till klassföreståndaren utan att ett skit händer förrän man går i årskurs 8 och det redan hållit på i två år. Den som vill skydda sina kompisar men som får skäll när man sagt till för att "det är pinsamt".

Lärare har skyllt på att det inte sett när de gått rakt förbi i korridoren, lärare vars ögon alltid verkar vara på helspänn annars.

Den som går ut ur idrottshallen i protest och på grund av illamående och ingen bryr sig. Jag förstår inte hur man vågar titta bort. När tjejerna började "hämnas" med samma medel som killarna, fick man höra av lärarna som innan tittat på tysta: "Är det rätt att göra samma sak tillbaka?"

MEN VAD SKA MAN GÖRA NÄR PRECIS INGEN BRYR SIG NÄR MAN SKRIKER SLUTA DÅ?

Självklart är det aLDRIG RÄTT att göra samma tillbaks, men ibland finns det ju inget annat.

JA! Så bra skrivet :love:

Jag minns att jag i 5an var avundsjuk på de flickor, inklusive min bästa vän, som blev tafsade på för det innebar att de var söta. Jag var inte söt eftersom de hellre tafsade min vän som inte hade några bröst på brösten än mig. Tafsandet var nästintill vardag och ingen sade något till lärare. När en tjej blev tafsad på så var det en del förnärmade kommentarer men inte på 'riktigt' eftersom man var glad för man var ju omtyckte om man var tafsad på.

Likaså blev det inte bättre på högstadiet med alla ord som hora och slampa samt en del tafs av en del tjejer. Jag har även på senare år (jag är 25) varit på högstadier och jag förvånas hur jag varje dag kunde gå till en sådan miljö när jag var 13-15 år. Tjejer jagas typ hela tiden 'som en kul grej' och de beter sig som 'villebråd'. Jag vet tjejer som blivit intvingade på toaletter. Det är så fel. Jag blir liksom ledsen. Inget har förändrats sedan jag gick på mellan- och högstadie.

Allt är ju dock inte enbart svart eller vitt. Även om jag själv upplevde vissa trakasserier som alltid borstades bort. Är dock inte den blygaste/lugnaste typen, så slutade alltid med att jag vrålade på både den som trakasserade och lärarna; vilka jag fint förklarade för vilka inkompetenta jävla idioter dem var som tycker visst oacceptabelt beteende är ok.

Hur som helst så finns det alltid två sidor av varje historia. Inte i min historia, för killen var en idiot och hamnade senare i problemklass, men nog om honom.

När min bror, som är mycket yngre än mig, gick i 5:e klass så rådde det anarki i hans klassrum då de tog tillfället i akt att fullständigt skita i klassens nya långtidsvikarie. De skulle snart byta till högstadiet, var för stunden störst på plugget, och då såklart ascoola. Det blev tillkalleleser till föräldrarmöten både två och tre gånger, eller ja, KILLARNAS föräldrar. Inte tjejerna. Båda var bråkiga på lektionerna, men mest killarna, tydligen. Sen så skrek pojkarna fula ord till tjejerna, och det är ju inte snällt. Visst? Det faktum att min bror varje dag kom hem och såg ut som att han hade varit i slagsmål med en katt, det hörde inte dit. Tjejen som satt bakom honom, roade sig nämligen på lektionerna, med att borra in naglarna så hårt hon bara kunde tills han blev förbannad och sa ifrån. Då satt hon och fnittrade medans läraren gav min bror en utskällning för att han "var dum" mot den stackars lilla tjejen, och störde på lektionen.

Om min bror förtjänade det? På föräldrarmötet kom det fram att enda anledningen till att en av klassens lite mer utstötta elev faktiskt ens kom till skolan, var pga min bror. För att han var den enda som stod upp när de andra var elaka. Så nej, min bror är en jävligt reko kille.

TLDR; Tjejer utnyttjar ofta sin svaga possition för att komma undan med djävulskap. De är alltså inte alltid helt oskyldiga, som många vill få det att framstå.

ERIK – "Med rätta"? Vad skall det betyda menar du, att det är rätt att en tjej som försvarar sig från våldtäktsmän eller sexuella trakasserier ska "åka dit stenhårt"? Om du går helt fredligt på stan till exempel och någon kommer fram till dig och börjar misshandla dig, skulle du inte då försöka försvara dig och slå tillbaka? Jag hoppas att du inte skulle göra det, för i så fall har du en jävla dubbelmoral som äcklar mig. Och menar du att en kvinna inte får försvara sig kropp och sin ära är du en skitstövel i vilket fall.

Måste också tipsa om den magiska boken "Pojkarna" av Jessica Schiefauer, om tre flickor som inte vill växa upp men som måste utstå dagliga övergrepp och kränkningar i skolan tills en kväll då de dricker en magisk dryck som förvandlar dem till killar med grova röster. Hemsk och jättefin.

Blir så himla arg när jag läser sådant här, att det finns så många idioter och svaga människor i världens. Har blivit kallad hora otaliga gånger under högstadiet, och finns inte chans att jag skulle kunna räkna hur många gånger någon tafsat när man varit på krogen eller liknande.

Riktigt bra skrivet i alla fall! :thumbup:

En tjej på min skola blev ständigt tafsad på, fick HORA skrivet med vattenfast bläck på skåpet och blev våldtagen av en kille som gått i hennes klass efter att hon slutat nian. Anledningen till att de betedde sig såhär mot henne? De sa att hon var så ful att de ville förnedra henne på ett sätt som inte kunde ses som mobbning. Hon borde ju tvärtom vara tacksam att killarna såg henne som något sexuellt. (Hon hade ett funktionshinder som gjorde att hon var sned i ryggen och kom dessutom väldigt sent i puberteten. Det skulle hon "straffas" för, tyckte de.)

Min skoltid var förjävlig och fyfan vad jag hatar killarna som gjorde så där. ;-(

Kommer du säga det till Tamlin också? att det är fritt fram att värja sig med våld och rikta en spark mot könsorganet om någon tjej tafsar på honom?

En tjej på min sons förskola kände sig kränkt knär min son inte vill kramas och leka mamm pappa barn med henne.

Ett tag var det nya blåmärken och rivmärken dagligen…

Jag är glad att hennes mamma inte lärt henne sikta på skrevet så fort hon kände sig kränkt.

JA! Jag blev tafsad på, på krogen för några veckor sedan – mitt framför ögonen på en vakt! När jag hade lyckats knuffa bort killen sade jag till vakten, som bara ryckte på axlarna. Det kändes förjävligt att vakten inte brydde sig det minsta! :thumbdown:

Jag har minnen av flertalet gånger i mellanstadiet när killarna tog en mellan benen eller på brösten eller skrek fula ord till en. Och slogs förstås… Detta pågick upp till högstadiet. När man är i mellanstadie-åldern så är det inte lätt att värja sig för sådana saker.

Riktigt bra skrivet!

Minns ett par händelser för några år sedan. Jag gick i femman och en ett år äldre kille tryckte upp mig mot väggen och började helt ogenerat ta på mina bröst. Lyckades efter mycket om och men ta mig därifrån. Någon vecka senare var det dags igen, jag stod böjd och knöt mina skor. Känner hur någon lägger sina händer på min rumpa. Vänder mig om och inser att det är samma kille igen. Trycker upp honom mot väggen med en jävla fart och spänner ögonen i honom. Efter den händelsen lät den idioten mig vara. 🙂

Tessa – Det låter ruskigt, och jag hoppas att ni fick flickan att sluta med det där. Men sedan är det ju ganska stor skillnad mellan att slå någon som inte vill gå med på att göra något speciellt, och att slå någon som aktivt tafsar eller trakasserar en. Jag tänker i alla fall lära min eventuella framtida dotter att försvara sig om någon tar sig friheter med hennes kropp, men jag tänker inte lära henne att ge sig på någon fysiskt så fort hon blir arg eller på annat sätt upprörd. Ska de respektera hennes gränser skall hon också respektera deras, och fysiskt våld (inom en rimlig gräns förstås) är bara ok i självförsvar.

det verkar som om jag och några få till i det här kommentarsfältet är de som INTE blivit sexuellt trakasserade i någon form i skolan.

Självklart ska lärare reagera när det händer. Men problemet är inte mesiga lärare. Hade alla barn haft ansvarstagande FÖRÄLDRAR som lärt dem sunda värderingar skulle inte skolan behöva ägna så mycket tid till konfliktlösning.

bra inlägg!

Har själv klarat mig undan tafsande under skolgången, däremot på krogen har det varit väldigt mycket av sånt och vill inte vara en sån som skriver Jag är inte rasist men….men nu blir det så. Har aldrig haft problem med att svenska killar tafsar men däremot har jag haft stora problem med utländska killar som gärna går fram och tar en på rumpan eller bröna. väldigt irriterande och kränkande, dessutom förstår de inte heller svenska utan det enda de förstår är när ordningsvakter kastar ut dem. suck och många gånger har jag inte heller haft kläder som ses som utmanande. Tur att min man är ordningsvakt då 😉

Märker att jag haft en väldigt trevlig uppväxt utan tafs från mina skolkamrater och har heller aldrig blivit kallad hora av en kille. Dock har tjejer kallat mig det vid några tillfällen

Kommer absolut göra mitt bästa för att uppfostra min son och dotter till att visa respekt och förstå att ett nej är ett nej.

Hade en sjätteklass. Det var klassfest. De dansade allihop. Plötsligt sätter sig två killar på var sin stol som de dragit fram på dansgolvet. Två tjejer dansar fram emot dem och börjar åla sig. Jag och min kollega reste på oss, marscherade bort – killarna SLÄNGDE sig av stolarna som jag och min kollega sparkade bort. Fy fan, vad arga vi var. Vilka försvarade killarna? ;-(

Vi hade många och långa diskussioner med alla om detta, men mot MTV kämpar tydligen ett par mossiga lärare förgäves 🙁

Känner mig ofta oerhört frustrerad och ledsen över att vara så nära så många övergrepp, men inte lyckas stoppa skiten, dels pga bristande föräldraskap, dels pga inkonsekvent agerande (om något) från skolan och socialen och dels pga massmedias cementerande av könsroller.

Till de elever jag har/haft som jag misslyckats se och hjälpa: förlåt.

http://www.chippis1972.com/2012/02/wtf-why-tolerate-foolishness.html

Jaha. Handlar inte genustänket om JÄMSTÄLLDHET? Inte att man ska byta ut de sterotypa könsrollerna? Enligt LD ska tejer ha rätt att slåss och leva rövare medan killar ska ta an den mer traditionellt kvinnliga rollen och sitta i ett hörn och hålla käft.

Nej du, min son och min dotter ska uppmuntras att BÅDA ta för sig, att BÅDA visa BÅDA könen lika mycket respekt, BÅDA ska få lära sig att våld ALDRIG är okej…

Blev aldrig tafsad på i skolan. Men det intressanta är att det ändå, underförstått, var något negativt. Alltså, blev du tafsad på så var du ju iallafall populär.

Det känns så sjukt när jag tänker tillbaka på att vi som var 11-12 år redan hade börjat med ett spel. Där pojkarna/blivande män var de vars uppmärksamhet man skulle eftersöka genom att vi flickor/blivande kvinnor skulle fnissa, retas, ha lite för korta toppar. Och då bli tagna på. Eller, så var man för ful, för fet, för tråkig och fick inte vara med alls.

Och ingen vuxen bryter. Ingen vuxen stoppar och säger att nu får det vara nog. för "boys will be boys" och vi uppmuntrade dem ju.

SUCK – När har LD skrivit att det skall vara ok för tjejer att slåss och leva rövare? Som jag har tolkat det menar hon bara att tjejer skall ha rätt att försvara sig själva, och att det ibland kan vara nödvändigt att slå om ord inte räcker för att få angriparen att sluta.

Du skriver att våld aldrig är ok.. Men om din dotter höll på att bli våldtagen eller misshandlad på annat sätt och hon fick stopp på det genom att sparka förövaren i skrevet, så tror jag nog att du hade varit ganska glad för att hon gjorde det. Eller?

En del nypande i rumpan ( typ lågstadiet) är nog bara kontaktsökande och självklart helt jävla fel men ganska snabbt övergår det ju till att mästra och trycka ner och ta sig friheter. jag hatar alla jävla män som tafsar eller sexuellanspelar när man inte vill det. alla förbannade jobb man varit på som alltid har haft en gubbe över 40 som trott på fullt allvar att man var intresserad av dom bara för att man var trevlig och log. det har jag hatat varje sekund. man kan inte vara trevlig mot en gubbjävel utan att de tror att man är tänd på dom.

jag lär också mina barn att slå och skada den som ger sig på dom.

Eva: Det är inte säkert det heller. För barn kommer när de hamnar i grupp med stor sannolikhet frånträda många principer de fått från sina föräldrar. Det hör lite till tyvärr då det ingår i att mäta sin sociala status. Därmed inte sagt att det är bra och jag tror att lärare har en väldigt stor roll i det hela. de flesta unga tar större intryck från andra vuxna än de egna föräldrarna och ryter de ifrån får det en annan pondus. Apropå det och inget med just ditt inlägg att göra Eva, så förstår mig inte på lärare som säger sig inte vilja syssla med "barnuppfostran" för det är liksom inget som kopplas igång när barnen kliver innan för tröskeln i hemmet utan den måste hållas igång hela tiden och alla som rör sig runt barnen har en del i det. har man valt att jobba med barn men bortser från den biten har man missat något, anser jag.

Jag tycker också det är synd att så många känner sig förbisedda av lärare. Jag säger detta inte som något försvar men jag undrar vad ni tycker att en lärare ska göra? hur ska hen reagera?

Jag är själv lärare och blev färdig med min utbildning för ett år sedan. Under mina 1,5 år på lärarhögskolan NÄMNES inte mobbing över huvud taget och vi diskuterade ALDRIG frågor som dessa (vilket är fruktansvärt och säger en del på kvalitén på utbildningen, tyvärr). Jag har inte sett något liknande på min nuvarande arbetsplats men det finns säkert. Hur ska jag reagera när jag ser det? Jag skulle gärna vilja ha tips och råd!

Det är aldrig okej att tafsa på andra, men heller aldrig okej att ta till med våld. Våld löser inga problem. Försök att använda munnen tycker jag innan man tar till våld.:-)

Det värsta är när det har gått så långt att det blir en status-symbol att bli taffsad på. När jag undrar varför det inte är min rumpa de rör, blir osäker på mitt utseende och försöker framhäva mina bröst mer för att vara flickan de ser. Flickan de kränker.

/16 åriga Milena

Fast jag tycker det låter konstigt det där med att som mamma lära sin son vad ett nej betyder när det kommer till sådant där, liksom säga till honom "det är inte rätt att ha sex med flickor mot deras vilja",att det är ungefär som att säga "man får inte döda andra människor". Jag vet inte, men om man liksom gjort sitt bästa med att uppfostra sina barn till människor med goda hjärtan, då får man väl hoppas på att de inte gör sådant?

Eller har sex mot någons vilja endast att göra med dålig kvinnosyn?

Jag vet inte vad jag ska tro, fattar ingenting. Kan någon tala mig till rätta?

Jävla bra skrivet!!! Har liknande erfarenheter av högstadiet, helt psyk. Vad jag också tänker på e det här med hora/madonna komplexet som verkar vara på sin höjd i tonåren! Jag vet inte hur det var för er men "när jag var ung" (För typ 7år sen) var en tjej absolut hora om legat me fler än 2 killar, och om hon legat me någon som inte var hennes pojkvän ooooooooh då var hon en störd hora..och det här med att killar tog sig friheten att gå o runt o fråga alla tjejer vem som var oskuld (om man inte ville svara var man såklart en hora)och där efter klassifiera alla tjejer som "bra" eller "dåliga"

Jag vet inte om min skola var extrem? Men detta hora/madonna "bra" "dålig" Gav mig helt sjuka ideer och uppfattningar om min egen kropp i många år

Junni – jadå det har löst sig. Flickans mamma är helt suverän och vi hade bra snack och samarbete.

Men det som gör mig orolig är att man genom är att lära att det är ok att slåss när man känner sig kränkt, så lägger man ansvaret att bestämma vad "kränkt" är i händerna på ett barn. Jag som vuxen kan hantera det, men ett barn..?

Att ge ett barn det vapen som en pungspark faktiskt är känns inte rätt för mig. Naturligtvis upp till LD själv att uppfostra sina barn, men vad hade hänt om mamman till flickan på min sons dagis tyckte det var fiffigt om hennes dotter kunde ge pungsparkar när hon kände sig kränkt? I det fallet bara för att han inte ville leka mamma pappa barn. Hur säker kan man vara på att ens barn kan hantera sånt? Flickans mamma var helt säker på att hennes dotter inte skulle bete sig så… Det är säkerligen alla andra mammor också…

Hade det varit lika ok om jag lärde min son att ge en rak höger till varje tjej som ville krama honom?

Åh vad jag känner igen mig! Jag undrade det så i sexan och sjuan och lite i åttan, samtidigt som jag någonstans fattade att det inte var riktigt klokt av mig att tänka så. Och självklart ville jag inte bli tafsad på, inte egentligen, men man undrade ju, inför framtiden och så. Skulle någon kille någonsin vara intresserad av att röra vid mig, när jag ville bli rörd?

Gud så bra skrivet. Känner sååå igen mej. Började i lågstadiet då killarna slog oss tjejer jättehårt. Men fröken sa bara att de var kära i oss. På mellanstadiet började de tafsa och kladda på mej och en annan tjej när vi började få bröst. De äldre killarna slet in oss på killtoan och slet kläderna av oss. Till sist blev jag våldtagen av tre killar på toa. Sen fortsatte samma sak nästan varje dag. När jag kom upp i högstadiet så gick samma killar där också, så de började våldta mej igen. När jag berättade för rektorn så beordrade han mej att ta av kläderna, sen våldtog han också mej. Tänkte polisanmäla han, men på polisstationen blev jag också våldtagen. Nu blir jag våldtagen varje dag av nästan alla män som får syn på mej. Sådana är män.

Glad att du tar upp detta.

Blev som de flesta andra som föds med snippa tafsad på som fan under mellanstadiet och gymnasiet (på högstadiet var jag "en bitch" och "kaxig och otrevlig") och fan det jävligt obehagligt. Jävla idiotföräldrar som inte kan uppfostra pojkar.

När jag läste alla berättelser du fick till svar på Twitter idag ville jag bara dra till mina syskonbarns skola och vakta alla ungarna på skolan som en hök. Jag vill vara där och markera när någon beter sig illa. Usch. Olägligt att det snart är sommarlov när jag börjar känna för att engagera mig i ungarna.

Jag ska istället tala med mina syskonbarn om hur de upplever skolan när det gäller denna sortens trakasserier och sedan handla efter det.

Tack LD för att du får mig och andra att faktiskt förstå att vi måste agera!

Helt rätt! Jag ska lära min son att det ALDRIG är ok att kränka en människa på det sättet. Igår såg jag ett skrämmande exempel på att flickor "måste" bete sig som pojkar också. En pojke blev tafsad på mellan benen av en flicka. Han blev ledsen och gick undan med en annan kompis och pratade om vad som hänt. Så ska det inte vara, vi ska lära alla att det INTE är ok.

Skitbra skrivet, håller helt med. Jag är 17 år och nu när jag har läst detta så kommer jag ihåg hur det var i grundskolan för bara några år sedan. Att jag och mina kompisar sa "sluta" men ingen brydde sig, killarna skrattade bara och fortsatte. Vi brydde oss inte särskilt mycket och lät det vara.

Nu inser jag hur himla sjukt det är egentligen. Unga pojkar som tar sig friheten att göra vad de vill med andra människor, så obehagligt.

Annars vill jag bara säga att du har otroligt bra åsikter, om typ allt, och jag tar alltid till mig dina visa ord!

Hälsa dina barn att de har tur som har en så grym mammma 😉

Jag har aldrig (tidigare) blivit tafsad på men i tisdags hände något helt jävla overkligt på mitt jobb, jag driver ju en skönhetssalong och hade precis skött fötterna på en pensionerad man varpå han börjar säga väldigt olämpliga saker om min icke befintliga urringning, han viskar att jag ska böja mig mer framåt så han kan se (ni fattar vad) och sedan drar han i ringningen på min t-shirt och lägger handen över mitt bröst.

Det värsta av allt är att jag blev så jävla ställd, dels av hans handlingar & ord samt av att han negligerade mina "nejnejnej" så jag kunde inte ens be honom lämna salongen utan jag var artig och önskade honom en trevlig sommar innan han gick.

svar på undrande: att ha sex mot någons vilja (i männens fall) har ihop med strukturerna i samhället där män (som grupp, inte alla, måste påpeka det för vissa verkar inte förstå) växer upp med en kvinnosyn som innebär att de tror sig ha rätten till kvinnors kroppar. Att de som våldtar, taffsar, sexuellt trakasserar är 98% män kan inte vara en slump. Även om deras familjer har uppfostrat dom till att visa vad som är rätt och fel så har samhället fortfarande påverkat männens syn på kvinnor, vilket ger sig uttryck ganska tydligt i samhället

Lyfter på hatten för andra gången idag! Lady Dahmer är så jävla grym! Lite hopp i en annars ganska hopplös tillvaro av folk som inte fattar grejen. Så befriande att höra röster som din :love:

Första gången jag lyfte på hatten idag var när jag kom in på denna sida & fick ta del av Fridas kampanj Öppna ögon http://www.oppnaogon.se

Struntade i att anmäla ett övergrepp under kort relation – visste att det aldrig hade lett till något annat än ytterligare förnedring, då vi ju hade en relation, jag var smått berusad och jag sov över hos honom. Läser alla twitterinlägg på #tafs och gråter av ilska och sorg. Bra av LD att uppmärksamma detta. Vilket utbrett kvinnoförakt. ;-(

Ju mer jag tänker på detta, ju argare blir jag. Som lärare känner jag mig träffad i det att jag tillhör en yrkeskår ur vilken många tyvärr väljer att se bort. Bra att nämna är dock att vi lärare sällan ges verktyg att ta tag i saker på allvar. Det strandar hos rektorer och förvaltningar som är rädda för elevflykt, dåligt rykte etc. Det är lätt att säga att man ska agera över deras huvuden, men som ofta ensam lärare, är det itne så lätt och i en trängd ekonomisk situation är det svårt att vara idealist.

Ska ta med detta till kollegor och chefer inför kommande fortbildningar etc. Rektorers ovilja att anmäla brott är ett stort problem som jag anser bottnar i den skolpolitik för förs, där skolor ställs i konkurrens mot varandra med skolpengen som främsta vapen. Finns för- och nackdelar med det fria skolvalet; detta är en nackdel.

jag tycker att detta kring tafsande är en tung grej att lägga på lärarnas axlar. jag pluggar själv till lärare nu och jag ser det personligen som självklart att jag skall ta till strid för detta, då jag absolut inte tycker att tafsande är okej och själv har varit utsatt under min grundskolegång. men i dagens skola så skall inte lärarna fostra eleverna, vilket man skulle göra förr. lärarna idag har ingen makt. det är klart att dem bör reagera om de observerar tafsande eller dylikt. men det är ju föräldrarna som skall uppfostra sina egna barn?

om du är lärare med 30 elever tror jag att det är svårt att vara idealist och verkligen följa dina principer. i den svenska samhället har vi valt att lärare inte skall få någon status eller respekt. därav bör vi inte skuldbelägga dem heller.

Jag tror inte det är så lätt som att vi lär våra barn en sak så handlar de därefter. Många av de tafsande killarna har säkert föräldrar som faktiskt gjort sitt bästa för att göra dem till hyfsade killar. I vissa åldrar ÄR det spännande att göra det förbjudna oavsett vad mamma och pappa sagt hemma.

De allra flesta gör sitt bästa för att uppfostra sina barn till schyssta medborgare, men hur de sedan aggerar är en helt annan sak.

Det är vidrigt att det tafsas och framförallt att det viftas bort. Min dotter är snart 3, och jag kommer se till att den som gör henne något får svara för det, det vill jag lova.

Men min son på snart 1 ska heller inte tåla sådant. Bara för att han är född utan tuttar betyder det inte att han är fri att ranta ner på, trakassera eller tafsa (vara "lammkött" på krogen är inte så kul för killar heller alla gånger).

Det ska inte ha någon betydelse hur man föds, man ska ha samma rättigheter och skyldigheter ändå! Sexuella kränkningar skall absolut inte accepteras, men förutom att knuffa undan för att försvara sig är det INTE ok att för den sakens skull gå till attack. Misshandel är misshandel oavsett om den är provocerad.

@ Annie

Du skriver:

"Att de som våldtar, taffsar, sexuellt trakasserar är 98% män kan inte vara en slump. Även om deras familjer har uppfostrat dom till att visa vad som är rätt och fel så har samhället fortfarande påverkat männens syn på kvinnor, vilket ger sig uttryck ganska tydligt i samhället"

Även om 98% av alla som sexuellt ofredar andra människor är män, så lär det fortfarande vara en försvinnande liten andel av alla män som gör det, gissningsvis färre än 1%. Skulle du kalla 1% tafsande män för "struktur"? Män är generellt goda och bra människor även om undantag finns.

Hej!

Hej Lady Dahmer. Kan du inte i ett senare inlägg skriva om hur man ska prata med barn om sådant här, på rätt nivå. Jag försöker ständigt lära och tala om för mitt syskonbarn hennes värde, hur viktigt det är att bli väl behandlad/behandla andra väl, säga ifrån när någon gör fel etc. och ibland kan jag känna att det är svårt att prata om sådana här saker på ett pedagogiskt sätt så att hon verkligen kan ta in vad jag menar samt behåller intresset.

Jag är inte utbildad och ibland märker jag själv att fast budskapet jag har är bra, så kan jag vara dålig på ge exempel eller sätta in det i ett sammanhang hon kan relatera till.

Hon är 6 år.

Fascinerande läsning!

Du kommer att lära din dotter att misshandla någon (och riskera att skada denne för livet) som tafsar på henne och din son att det är ok att han blir tafsad på.

Ursäkta mig, men är det inte rätt sjukt att särbehandla sina barn på det sättet?

Jag kommer lära Ninja att sparka hårt på känsliga delar. Att slå mot ögon och hals och könsorgan och att verkligen verkligen veta att hon har rätt att värja sig mot kränkningar och övergrepp, oavsett vad nån annan säger. Och hon ska veta att hennes gräns gäller. Inte nån annans definition på det. Lärarna kommer kanske ringa hem och berätta om mitt våldsamma barn men jag kommer stödja henne 100% och är det nån som protesterar så kommer de få veta att de lever.

Ja! Kanonbra! Hurra! Fattar verkligen inte hur så många kan säga det om ett blogginlägg som uppmuntrar till våld som lösning. USCH!

Svar:
Jag uppmanar inte till våld som en lösning. Lösningen ska inte mitt barn stå för, det får jag och alla andra vuxna jobba med. Under tiden så uppmuntrar jag min unge att värja sig så kan du uppmuntra dina söner att typ låta bli att tafsa på sina klasskompisar. Deal?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det förekom väldigt lite övergrepp mot tjejerna i min klass genom hela grundskolan. Jag vet inte varför, men jag antar att det hör ihop med att alla i min skola förväntades vara väldigt väluppfostrade när det gällde mobbing, alla skulle bete sig respektfull mot varandra osv, vilket är en väldigt positiv sak, även om det kom med att man skulle se perfekt ut och ha perfekta betyg och perfekta prylar och i allmänhet bara ha ett perfekt liv. Tafsandet kom inte för än senare, och inte ens då var det så illa som man hör om. Killarna tyckte däremot väldigt mycket om att ta på varandra av någon anledning. Det förekom en väldigt massa brottning på golvet och "lekfullt" tafsande. Den enda gången jag varit med om att det gick för långt var på en fest, där killen var redigt full och höll fast en tjej (som alla visst att han var kär i) runt midjan och tvingade henne att stanna med honom i soffan. Det gick inte längre än så, och tjejen tog sig snabbt upp, men ingen kommenterade saken,

Det är en kille i min klass som tafsar på mig hela tiden. Känner & klämmer. Vi är 13. Han juckar & håller på. #arg

Svar:
Det tycker jag att du ska ta upp med en vuxen och var tydlig med att det INTE är ok. Och GE dig INTE om de viftar bort det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *