Kategorier
feminism & genus

Ta't lugnt brudar, Lamotte fixar biffen!

Idag ska jag ha körlektion igen, första sen fiaskot häromdagen och jag känner bara ångest. Ingen glädje, inget ”det ska bli kul” som jag brukar känna. Jag känner ärligt bara ”jag kan inte köra bil” fast jag egentligen vet att jag kan. Och jag tänker att det här är ju så jävla typiskt kvinnor egentligen, den här mentaliteten ”jag kan inte” oavsett hur kompetenta vi är (ok jag är ingen rallyförare men jag kan ju köra?) och hur vi alltid låter det stå i vägen för eventuella framgångar och modiga satsningar på sånt vi kanske skulle vilja men aldrig vågar. För vi kan inte.

Sen tänker jag på män, som oavsett inkompetens, alltid höjer sig själv till skyarna, som alltid hoppar rakt in med självförtroendet på topp.

Som t.ex Joakim Lamotte, nybörjaren på feminism, som häromdagen kaxigt deklarerade att han minsann gjort mer för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp på två månader än vad Fi gjort på tio år. Alltså han har gjort mer för kvinnor än Gudrun Schyman m.fl. Än alla de kvinnor som under tio års tid stått på barrikaden, blivit hatade, hotade, skrämda, utsatta på köpet. Mer än alla de (vi) kvinnor som dagligen andas och lever feminism och för varandra. Ideelt. Gratis. Utan att få en endaste spänn för det vill jag tillägga eftersom att Lamotte dessutom tar mycket betalt för att föreläsa om sina nya insikter för unga tjejer och killar.

lamotte

Och det är ju så typiskt. Typiskt för män generellt men kanske framförallt män som ger sig in på kvinnors områden och tror att de varit efterlängtade och behövda och att det NU äntligen ska ske förändringar. Jag blir så uppgiven på sån skit. Kvinnor kämpar för sin överlevnad. Vi LEVER feminism. Men in glider en snubbe och ba ”jag styr upp det här!” Tror man som man att man gör mer för kvinnor än de feminister som med livet i risk står på barrikaden, förtjänar man en plats i skamvrån!

Men Lamotte, denna fantastiska riddare som kommit till vår undsättning. Som gör mer än vi andra. Samtidigt som han gång på gång kastar feminister under bussen genom att posta inlägg om att vi inte gör nåt, ”var är feministerna”, om att vi är elaka och inte låter honom få vara med, om att feminister minsann är si samtidigt som han då varje gång även upplåter sitt kommentarsfält till kvinnohat. Hundratals kommentarer som dräller in från människor som vill prata om RIKTIGA kvinnor och RIKTIGA feminister och om hur vidriga och dåliga vi är.

Första steget, om han verkligen ville göra nåt för kvinnor och vår utsatthet hade ju varit att rensa upp där. Införa nolltolerans mot kvinnohat och förakt riktat mot kvinnor, enskilda som gruppen. Se till att hans plattformar är trygga rum för oss. Innan han pratar om vikten av att sexuella trakasserier upphör, innan han skriver krönikor om hur han oroar sig för sin dotter, innan han tar massvis med betalt för att ”hjälpa kvinnor”. Förstå han inte att detta är en av anledningarna att feminister är tveksamma mot hans sk engagemang? Att det är därför han ”inte får vara med”? Hur kan man lita på en man som agerar så?

Man kan inte ena stunden prata om hur allvarligt det är att kvinnor inte är trygga för att i nästa upplåta en plattform för kvinnohat!

lamotte 2 lamotte 3

   

 ]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Ta't lugnt brudar, Lamotte fixar biffen!”

Körinärningen är inte linjär. Det går både upp och ner när man lär sig. Fortsätt kämpa så kommer du garanterat klara det!! Ibland tar det bara lite tid 🙂 heja heja!!

Han är kanske en av de mest uppblåsta, självupptagna människorna jag hittills haft turen att inte möta. Blir så trött!

Ja alltså vem är han ens? Var kom han ifrån? Helt plötsligt dök det upp en snubbe i allas fb-flöden som snackade om att det är FÖRJÄVLAJÄVLIGT att tjejer aldrig kan få höras, synas, vara trygga osv i all oändlighet. Och ÄNDÅ tar han all plats, allt utrymme, trampar på allas tår och kör som en jäkla ångvält och skiter fullständigt i vilka kvinnor som stryker med i farten. Han är fan nidbilden av dubbelmoral… Jag skulle kunna fortsätta skriva detta hela dagen känner jag, men droppen var fan när han började skryta om att han gör en god gärning genom att ta emot välgörenhetspengar för att föreläsa. Han ser alltså sig själv som den godaste av gärningar. Det är så sjukt så jag vet liksom inte ens hur det ska beskrivas.

hmm, pratade med en polare av manligt kön om det här med övningskörning, och att jag bara har privatkört med mamma än, så sa han ” När man kör med en lärare får man se hur man egentligen kör, eftersom ens mamma säger man är duktig hur man än gör”
Eh? Va? Min mamma skriker åt mig typ hela tiden om jag inte stannar på en millisekund efter hon sagt stanna, men det är bra, jag måste lära mig allvaret i om vad som kan hända om jag stannar för sent liksom.
Men tydligen hade hans mamma daltat som fan med honom, förstår inte varför, varför dalta med en vuxen man som dessutom ska lära sig något som kan vara livsfarligt om man inte vet vad man gör!? Gah..

Han har liksom utsett sig själv till ett helgon eller en martyr som ska komma och rädda världen, för han vet bäst! Han är ju man… och det märks hur privilegierad han är som blir feminist först när han får en dotter.

Fasiken vad jag gillar din blogg! Är så glad att jag hittat hit. Innan jag började läsa så hade jag lite svårt för dig och dina åsikter. Men se det var bara jag som var outbildad och inte lagt tiden på att bilda mig en egen uppfattning. Känner verkligen att jag utvecklas av att läsa din blogg! Jag låter inte längre saker passera, jag ifrågasätter och jag är mer aktiv i diskussionen. Så, tack för en superbra blogg som väcker många tankar och får mig att se på saker med lite vaknare ögon.

Han har ju verkligen inte förstått någonting om vad feminismen handlar om! Vilken klåpare, hur kan han på allvar tro att han arbetar mot kvinnohat och är feminist? Han beter sig fruktansvärt respektlöst mot kvinnor. Plocka egna poäng på kvinnornas kamp genom historien och idag, så himla lågt. Och pinsamt!

Det här gör mig också fruktansvärt uppgiven. Hur kan han skriva så? Den här typen av självgodhet och förmerhet är helt makalös. Att man stövlar in i en kamp, inte tar reda på det mest grundläggande om den och sågar de som LEVT kampen i hela livstider… Vem gör så? En man, uppenbarligen.

Något som dessa (manliga) kvinnornas räddande riddare inte verkar fatta heller är att ”blö, ni når inte ut till dom som behöver omvädas” – dessa dom riktar sig till PRECIS SOM OM VI KVINNOR, VI UTSATTA inte är så fett mycket viktigare vi som behöver stöd, vi som behöver organisera oss, känna styrka, bygga upp oss, bygga samhörighet.
Men bajsa på oss, för vi är inte viktiga, inte den ”viktiga” massan.
Orkar inte.

Nu blev ju detta väldigt flummigt pga upprörd och så jäkla trött på sådana som Lamjäveln.
Kort: ”Snubbar läxar upp kvinnor som inte förstår att rikta sig till den massa som ”behöver” budskapet, dvs män och antifeminister.
När det är kvinnorna, förtryckta, utsatta, våldtäktsoffer, misshandlade, sexmobbade, som behöver denna preach samorganisering och utrop MER. Så JÄKLA. Mycket mer. Än ngra töntiga halvbrydda halvfeministiska män.

Har sett några videos han har lagt upp och fått en klump i magen utan att kunna sätta ord på varför. Du träffade mitt i prick. Jag är ganska ny i den här upplysta feministiska världen och valde förut att gräva huvudet i sanden bara. Jag hittade din blogg och du har öppnat upp mina ögon på så många olika sätt. Att ifrågasätta varför saker är istället för att låtsats som att allt är bra. Jag är inte så bra på att uttrycka mig i skrift men jag ville bara tacka dig. Tack så många gånger om!

När kvinnor tar upp sånt här är det manshat. När en man tar upp det är det helt plötsligt viktiga frågor som kräver att man är rakt på sak och måste ut med detta viktiga budskap till hela världen. Men alltså, NO SHIT SHERLOCK!
Vad fan tror han kvinnor har försökt säga i typ evigheter? Ingen lyssnar ju på kvinnor. Dom lyssnar hellre på en (oinsatt) snubbe.

Tack! Jag har länge irriterat mig på Lamotte utan att riktigt kunna förklara varför för de som höjer honom till skyarna. Du satte huvudet på spiken!

Men herre!!! Har suttit tyst och tänkt att han nog gör en bra sak och att han kan få med sig en typ av män som annars inte nås. Men nu räcker det! Verkligen! Maken till självgodhet har ju inte skådats. Tror ju inte att det är sant. Hjälp gärna till och kämpa på men komma och påstå att han gjort mer för kvinnorna än… Glidit på en räkmacka har du gjort. Vänligen fatta!!!

Du har säkert hört teorin om inlärningens fyra faser:
1. Omedveten okunskap – du har ingen aning om att man skulle behöva utveckla några skills för att framföra en bil. Du vet inte ens om att det finns något du inte kan.
2. Medveten okunskap – du inser att folk kör bil och att du inte kan det. Här bestämmer du dig för att ta körkort. Alla subskills, som att hantera koppling, vägskyltar, uppmärksamhet, etc börjar här.
3. Medveten kunskap – du kan köra bil men du måste tänka efter hela tiden. Här grindar man större delen av körskolan.
4. Omedveten kunskap – du behöver inte längre tänka när du t.ex ska växla. Här känns det väldigt bekvämt att köra och det känns som du behärskar bilkörning. De flesta subskills bör vara här vid uppkörningen. Här fortsätter man också utvecklas även efter körkortet är taget, särskilt i sådant som kräver vana och erfarenhet.
Det som hände sist var att rätt många av dina körskills börjar komma upp på nivå 4 i den bil och den miljö du är van vid. Det börjar verka som att du har koll på bilkörning generellt sett, men egentligen kanske du bara blivit väldigt bra på de situationer du och din lärare brukar vistas i. Därför plockar hon bort din vanliga miljö, ger dig en ny bil, ny lärare etc. Så som det blir i verkligheten, då man kör lite olika bilar med olika personer i bilen som kanske väsnas, pratar med en, har åsikter om ens körning och alla möjlig skit. På så sätt blir det väldigt tydligt vilka av dina skills som egentligen kanske fortfarande befinner sig på nivå 3 (eller rentav 2, om ni missat något). På så sätt vet ni helt enkelt exakt vad du fortfarande behöver öva på.
Så, nej, du kan inte köra bil. Det är därför du inte kör upp än 🙂 Men det betyder absolut inte vad vi tjejer brukar mena med ”jag kan inte köra bil”, dvs ”jag kommer aldrig kunna lära mig köra bil”. Du har inte heller blivit sämre sedan gången innan, hon satte dig ju helt enkelt i en situation där det du var sämst på skulle synas tydligt. Det här kommer bara göra att du lär dig det som är kvar effektivare.
Men jag hade fortfarande också dragit mig för att gå på nästa lektion. Det är inte roligt att få sina svaga sidor så tydligt utpekade.

Ja,trist att just han ska ges så stort utrymme, jag får lite ont i ögonen varje gång jag råkat läsa en av hans ”jag är en så himla god man och jag vet allt om kvinnors situation-krönikor” i GP…

Allergisk mot den jäveln. Allergisk mot alla män som plötsligt blir engagerade i den feministiska kampen. Eller män som ska expertkommentera rena kvinnosaker som barnafödande och amning. BLÖH.
Din text beskriver det så bra! Har absolut inget att tillägga.

Håller med om det som skrivs om Herr Lamotte. Men däremot var det en sak som jag inte förstod. Du skriver ”Typiskt för män generellt men kanske framförallt män som ger sig in på kvinnors områden…” vad menar du med kvinnors områden? och finns det ”mans områden” också?

Saken är ju att Lamotte faktiskt har enorma möjligheter att påverka, eftersom han har MANSPRIVILEGIER. Men istället för att vara lite jävla ödmjuk i rollen som talesman för alla kvinnliga feminister som aldrig blir tagna på samma allvar, så verkar han ha intalat sig själv att han helt enkelt når framgång för att han är lite bättre, smartare och starkare. Det är jävligt ironiskt och jävligt sorgligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *