Kategorier
feminism & genus

Men, who needs them? (Tjejer är bäst ingen protest)

Apropå manliga förebilder så återgår jag till ämnet ”Män som tycker att kvinnor ska lyfta dem mer”. En outtömlig källa till frustration men också skratt.

Ibland får jag frågan om jag inte kan skriva om män jag tycker är bra eller om mina manliga förebilder och i diskussionen nedan så menar någon att det är bra att lyfta män som gör bra saker (liksom uppmuntra lite antar jag, klappa den duktiga mannen som inte är ett svin eller egoist på axeln, kanske ge en medalj, ha en pokalutdelning, hålla ett tacktal VAD VET JAG) men jag bara känner att SNARK, nej tack, det kan jag verkligen inte. Vilket jävla slöseri med tid.

got time

För det första så har jag inte några manliga förebilder men även om jag hade det, varför skulle jag vilja lyfta fram dem? Varför skulle jag vilja lyfta män överhuvudtaget? Lyfts de inte tillräckligt i typ ALLA sammanhang? Får de inte tillräckligt med utrymme, igen i typ ALLA sammanhang? Får de inte tillräckligt med cred? Ska de nästla sig in överallt? Kan man få skriva om kvinnor och kvinnofrågor utan att nån ska reagera på att män FÖR EN GÅNGS SKULL inte får synas? GUD VAD JAG ÄR TRÖTT PÅ MÄN!

Så nä. Jag kommer inte ”lyfta män” annat än om de 1. är as och ska hängas ut eller 2. är mumsiga att titta på. Det får ni helt enkelt leva med.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

58 svar på ”Men, who needs them? (Tjejer är bäst ingen protest)”

Ord!
Älskar dessa mysiga ställen där männen inte lyfts och höjs till skyarna, och där kvinnor inte är rädda för att säga att vi inte vill det heller. Blir överdoserad av män, manligt och kukar tillräckligt i övrigt.
Tack för denna fristad!

Och ett stort TACK för det! Din blogg är min fredade zon. Här inne vet jag att innehållet är vettigt och fyllt med tankeställare. Jag vill helst slippa det vi påtvingas överallt annars; män, mäns behov och vad vi kvinnor ska/kan/bör göra för att vara till lags. NEJ TACK till det. Men JA TACK till dig Lady D för att du ruskar om och väcker upp!

Hahahaha!!! Alltså inte åt dig, utan åt denna förfrågan. Pleeez, män lyfts hela tiden, precis som du skriver och särskilt feministiska män blir ju hyllade till tusen om de skriver något vackert om faderskap eller kvinnor de tycker om. Faktum kvarstår liksom att kvinnor har både manliga och kvinnliga förebilder/idoler medan män mycket sällan har kvinnliga förebilder/idoler osv så om något ska ändras på denna front så är det MÄN som ska lära sig att lyfta fram KVINNOR (utan att sedan själva bli lyfta för att de så fint lyfte fram den där kvinnan – obviously).

<3 älskar att du inte har det här typiska behovet av att alltid förtydliga att "det finns ju bra män också självklart!!!" som så många(inklusive jag själv ibland?) verkar lida av. Kram och tack.

Alla behöver en klapp på huvudet eller en dunk i ryggen ibland. Men att kräva det av en viss person eller på en viss plats (som dig och din blogg) är bara egodiabetes delux.
Hitta eller skapa en egen arena. Är du man är det ju inte ens svårt så som samhället ser ut!

Nja, hålla tacktal är väl att ta i men att objektivt beskriva en motpol till den stereotypiska mansbilden är väl enbart av godo? Eftersom du har valt att leva med och gifta dig med din man så antar jag att han delar din syn på livet, mer eller mindre. Jag antar alltså att han måste göra något som får honom av skilja sig från mängden av ”förtryckare” och ”as”. Eftersom du väljer att utsätta dina barn för honom så antar jag även att han är en positiv influens. Huruvida han förtjänar en pokal kan bara du avgöra men jag är uppriktigt intresserad av hur han tar del och agerar i ert familjeliv. Jag känner ofta att man tappar halva diskussionen. Man är överens om alla fel män gör, har gjort och kommer att göra. Men eftersom många ändå väljer att skaffa barn och leva tillsammans med män så måste det ju finnas skillnader, eller hur? Så, vad är det då dessa män gör som särskiljer dom från förtryckarmassan? Inte klappa på huvudet, inte berömma, inte tycka någon är duktig utan bara konkret konstatera skillnader i agerande. Jag utgår alltså från att din man inte går omkring med hängande huvud, skamsen över att tillhöra den förtryckande sidan. Om det är så att han har bett dig att inte diskutera hans roll som äkta man och pappa så får du gärna radera detta inlägg.

Jag vill inte ha hjältar eller snälla killar. Jag vill ha konkreta lösningar på hur helt vanliga män och kvinnor har valt att hantera vardagen. Jag funderar ofta på min egen roll som mamma och hur jag agerar och om jag och min man gör rätt. Han är inte duktig och det är inte jag heller, vi är helt vanliga föräldrar som gärna vill ha inspiration gällande hur man praktiskt agerar. Det är lätt att peka finger och säga att någon är ett ”as” men varför är den personen det? För att han föddes med snopp? Nu tror jag inte på arvssynd utan väljer att basera min åsikt om människor på vad de gör.
Hur är en man som inte är en förtryckare? Jag antar att din man inte förtrycker dig, så, vad gör han som särskiljer honom? Jag upptäcker ibland i mina diskussioner med min man att jag har lätt att tala om vad som är fel men jag är mindre bra på att konkret beskriva varför och vad jag vill istället. Det är så lätt att påpeka en massa fel men vad är det som är rätt?

En man som inte förtrycker = en man som behandlar ALLA sina medmänniskor som likvärdiga.
Tror inte det går att hitta en man som inte förtrycker i ett patriarkalt samhälle, det finns bara de som förtrycker mer eller mindre. De som förtrycker minst är väl de som är medvetna om sin maktposition och arbetar aktivt för att motverka den.

Tack för ditt svar Annanym. Det jag efterfrågade var dock en lite annan sak. En kvinna som LD, som är medveten om denna problematiken och med bestämda åsikter om att alla män är förtryckare och as har valt att leva med en man och bilda familj. Detta måste, antar jag, innebära att han är ett undantag. Det måste bli lite skum stämning vid frukostbordet för ”förtryckar-aset” annars ;)Så, min fråga var, vad är det han gör som inte andra män fattar? Hur fungerar deras vardag och har de gjort aktiva val baserat denna medvetenhet?

Vi kvinnor är i sådana fall också förtryckare. I den kapitalism vi lever åker vi snålskjuts på de människor som producerar all skit vi köper. Finns med andra ord inte en kvinna heller som inte är mer eller mindre förtryckande. Vi kvinnor i västvärlden kommer inte särskilt långt ner på maktstegen om man ser det i ett globalt perspektiv. Men det är förstås en helt annan diskussion.

Men varför är det ditt jobb att tala om exakt hur din man ska uppföra sig? Kan han inte anstränga sig och tänka själv på hur han ska göra för att vara jämställd?

Jag håller med dig i att det ÄR för mycket män som lyfts fram konstant, och hyllas och what not MEN är det inte lite intressant med exempelvis vad som gör att vissa faktiskt är bra, vad skiljer dem, vad kan vi ta för lärdom av deras typ av beteende. Det kan ju faktiskt vara till hjälp för kvinnor eftersom kvinnor gång efter annan, via just patriarkala strukturer, blir uppmuntrade att gå i fällan om att välja alfahannen, den där bad boyen och alla andra stereotypa machosnubbar som inte är annat än förtryckare på nästan alla plan (grovt generaliserat här). Jag själv har ändrat min mansbild extremt mycket från det jag blev feminist och det har skett mycket tack vare att andra män har presenterats för mig, förutom den klassiska mannen som hängs ut som ”MAN™”. Är du med på hur jag tänker här?

Problemet med den här typen av diskussion är att man inte kan dra alla ”män” över en kam, lika lite som det är okej att dra alla ”kvinnor” över en kam. Om du inte har någon manlig förebild i din närhet är inte det samma sak som att det inte existerar några. Jag har nämnt detta förut, en grundtanke i feminism är gemenskap och då gäller det att kunna sätta sig in i andras situationer, dvs det finns många kvinnor som har värdefulla manliga förebilder. Män må vara privilegierade i samhället, men ska de behöva ta skit även i hemmet där det finns oerhört många exempel på bra pappor?
Jag efterlyser en mer nyanserad diskussion där man tänker utanför den egna sfären! Annars bra blogg, tjejen.

Att bli nedvärderad och inte lyftas fram är iaf i min ordbok synonymt med ojämställdhet. Ingen har sagt att bara för att man lyfts i en diskussion blir man automatiskt huvudperson, lika lite som feminism går ut på att kvinnor ska styra världen.
Men, det är ditt val hur (o)nyanserad du vill att dina diskussioner ska vara.

Mina diskussioner och min blogg är väldigt nyanserad, Thank you very much. Uppskattar inte din passivt aggressiva anklagelse.
Nej, att inte lyfta fram män är inte ojämställt. Tvärtom. Det är ett försök till att jämna ut den ojämna balansen. Men passar inte innehållet så finns det andra bloggar. Saknar du män som syns så är det bara att slå på TV’n eller öppna en tidning.

Vill absolut inte verka aggressiv! Då har jag misslyckats. Jag gillar din blogg skarpt och skulle inte kommentera annars. Allt jag vill säga är att det är viktigt med perspektiv och varna för att dra alla över en kam, oavsett kön. Verkligen sorry om jag skapat dålig stämning! Fredspipa?

Och en annan sak, att inte ”hela tiden behöva säga att det finns bra män OCKSÅ” är väl egentligen bara en lathet, man struntar i att föra en djupare diskussion. Då är det lättare att vara kategorisk och strunta i intilliggande problematiker/synvinklar. Men jag antar att det finns olika nivåer på en diskussion och en plats och tid för allt.

Jag är redo att lyfta fram människor som är bra förebilder, om det är man eller kvinna rår jag inte på. Men visst värmer det gott när det är jämt fördelat. Múmsiga bilder på karlar? Tja.. men då måste jag noggodta bilder på mumsiga kvinns också..och det vet jag inte om jag gör:)

nej tack, det värmer inte i mitt hjärta när det är jämt fördelat för det ÄR inte jämt fördelat i resten av samhället. Mumsiga kvinnor översköljs vi för övrigt av hela tiden, vi behöver inte se fler.

Svara

Hmm.. det var det jag menade att det skulle värma gott om det var jämt fördelat överallt, men det är det ju inte, så frågan är om det hjälper att vi mumsar tillbaka på samma sätt som karlslokarna gör:=

Ska vi få förändring i samhället bara genom att lyfta upp oss själva? Det är ju på nåt sätt likställt med att det är kvinnor som behöver bli medvetna och därigenom förändras. Vill vi inte att männen ( som ju är de som har den mesta makten generellt), ska förändras? Jag ser jämställdhet som nåt som angår både män och kvinnor, det gynnar båda könen. Vad är det för slags jämställdhet som inte vill lyfta fram några män överhuvudtaget? Tror som nån annan här sa att vi inte kan förutsätta att alla män vet vad de ska göra, utan att det behövs konkreta förslag och förebilder.

men asså. prova att slå på tv’n en stund. Bläddra mellan kanalerna. Räkna antal män vs antal kvinnor. Gå vidare till tidningarna. Räkna antal kvinnor vs antal män som får utrymme. Gå vidare till filmen och musiken. OCH SÅ VIDARE. Det spelar ingen roll om jag lyfter tio kvinnor om dagen, MÄN kommer fortfarande vara i majoritet. Män kommer fortfarande ha större delen av utrymmet. Män kommer fortfarande vara huvudrollen i vårt samhälle och kvinnan ett undantag, en bifigur eller sidekick. Jag blir fan kränkt när folk menar att jag behöver lyfta män för att det ska vara jämställt. Nej det behöver jag fan inte. I den här bloggen ska de fan inte få ta plats.

Svara

Är det en fråga om kvantitet? Kanalerna på TV:n, tidningar, film och musik är inte en blogg som diskuterar feminism.
Alltså jag förstår vad du menar och menar inte att du måste skriva om män i varje inlägg liksom, och inte heller enbart i syfte att ”lyfta”, utan mer som en analytisk naturlig följd av att diskutera feminism. Inte skriva saker om män för att det ska vara rättvist utan för att ojämlikhet skapas i relation till män, alltså blir det för mig naturligt att problemet till viss del bör lösas eller i alla fall diskuteras gemensamt. Alltså, fortfarande kan kvinnor vara huvudfigurerna men låt män få finnas med som en sidekick, kanske? ( Det här är inte krav, bara diskussion- min avsikt är inte att få dig att känna dig kränkt:(, jag gillar din blogg och är också intresserad av jämställdhet…)

Fast män kan ju bara gå in och läsa här UTAN att det ska behöva stå om män för att det ska fatta hur jävla mycket dom förtrycker kvinnor. Fattar dom inte det då är dom ju bara ännu dummare än vi redan visste. Vi ska ju inte behöva säga till dom rakt ut att ”hej du förtrycker mig” utan det ska dom väl kunna kolla upp själva?

Jag kunde inte hålla med dig mer och tycker att du gör helt rätt. Nu till en fundering jag fick när jag läste att du inte har några manliga förebilder. Hur sätter du det i relation till ditt inlägg härmodagen om att barn inte behöver manliga/kvinnliga förebilder, utan bara helt sonika vuxna förebilder. Det motsäger lite grann din egen ståndpunkt om att du inte kan se män som förebilder för dig själv. Vore ett intressant resonemang att utveckla tänker jag, utan att jag för den skulle menar att ”sätta dit dig”… om du förstår hur jag menar.

Förstår den kommentaren och håller i princip med. Här har det ingen given eller självskriven plats. Samtidigt saknar jag (inte bara här, utan i feministiska bloggar över lag) argument jag kan vara rustad och stärkt med när jag möter vettiga män men som aldrig har behövt reflektera över sin plats och roll och sina privilegier. Män som är öppna för samtal och argument, män som vill göra bra men är blinda av socialisation och kultur. Jag gillar män, både som personer och som partners (inte alla då, folk tycker jag inte om) Jag vill ha dem i mitt liv. Jag vill kunna förklara min feministiska tatuering när den väcker nyfikenhet, på ett sätt som sporrar den nyfikenheten snarare än att stöta bort dem.
Fan vad rörigt det där blev då! 🙁

Jag tycker det är verkligen synd att du möts av den responsen när du delar med dig. Nu har jag inte varit inne på din blogg än men jag ska klicka in mig. Jag tror det är viktigt att hjälpas åt med tankar och argument. Ibland när jag känner att jag kör fast i en diskussion med min man så skulle jag gärna vilja veta hur andra har tänkt och funderat. Min man är underbar men, som sagt, vi kommer från olika verkligheter. Abstrakta teorier fungerar inte men med vardagsrealism är det lättare. Att vara tyst för husfriden är inte min stil men jag är samtidigt inte intresserad av onödiga konflikter. Jag läser och lyssnar och suger åt mig allt jag kan för att få nya konkreta tips och förslag på argumentation. Det finns inget bättre än när man får en AHA! upplevelse från någon annans verklighet och ser vardagen från en annan vinkel samt inser att man inte är ensam.

Jag har dina kommentarer på en del inlägg samt ickesvar på andra fått uppfattningen att du inte vill diskutera lösningar eller försök till positiv utveckling. Har jag missförstått eller uppfattat det rätt? Du vill inte i din blogg diskutera hur man i praktiken och i vardagen hanterar och försöker leva efter sina feministiska ståndpunkter tillsammans med en man? Detta är i så fall helt ok, din blogg och dina regler 🙂

På vilket sätt lyfter man män genom att diskutera hur andra kvinnor gör i sina förhållanden för att aktivt motarbeta stereotypa könsroller?

Jag har frågat om någon snällhet. Jag har inte lagt in någon form av värdering överhuvudtaget. Min enda fråga var hur det kan vara så svårt att prata om konkreta lösningar som enskilda gör i vardagen. Det är i vardagen som grunden för all förändring läggs. Det är där vi sår frö till utveckling. Det spelar ingen roll hur väl man debatterar utopier eller långt dragna feministiska teorier. Om man vill ha en förändring så kommer denna att ske från individnivå med att vanliga människor gör aktiva val i sina liv. Nu är jag mer intresserad av att försöka skapa en förändring, försöka vara en förebild för mina barn, än att ta på mig offerkoftan. Detta anser jag att man gör genom att aktivt arbeta för att förändra det man tycker är fel. Att stå bredvid och använda känsloargument för att påtala fel men att inte vilja göra något skapar sällan förändring.

Förstår inte varför man ska se till kön innan man bestämmer sig för att lyfta fram någon, tycker att det är viktigare till att se vad det är som är bra istället.

borde jag som en feminist skämmas eftersom mina förebilder är NÄSTAN endast av det manliga könet…? (de är alla musiker från den klassiska rockens fina tider…)
Jo förresten du är en förebild LD. Utan dig skulle jag inte veta vad feminism, genus eller nånting va liksom…

en ide att kvinnor inte kämpar för män och för kvinnor och att män inte kämpar för kvinnor och män köper jag inte, alla ska fan hjälpa alla, med er bild ska kvinnor hjälpa kvinnor, män hjälpa kvinnor, män kan hjälpa sig själva medans kvinnor skiter i män , helt underligt ……. om ni enbart hjälper andra kvinnor bör ni inte vara så förvånade om män enbart väljer att hjälpa andra män, jag menar varför ska män hjälpa er om ni vägrar hjälpa män ??? nej ett sånt synsätt gör ingenting mer än skapar än mer hat och sprickor mellan könen ….

Jag är helt med dig, Magnus. Männen har föregått med väldigt dåligt exempel, men för den sakens skull behöver inte kvinnor börja bete sig på samma sätt. Det blir bara positionering och ställningskrig av det.

Jag tycker att det är helt upp till dig om du vill skriva om män eller inte. Det är din blogg. Och finns en definitivt värde i att välja vad du vill ge plats åt.
Men jag tycker att bilden du använt för att illustrera valet av fokus är till viss del problematisk. Jag känner personligen att humorn i hela ”Ain’t nobdy”-memet baseras på rasistisk humor där själva skämtet bygger på fattiga, svarta amerikaners ”otherness”.

Så du kan bara tänka dig att nämna en man här om han antingen är ett as eller snygg att se på? Bara som principsak? Vad fånigt. Tycker verkligen det. Det blir jättetråkigt tycker jag när män bara liksom av principskäl lämnas ute eller inte får vara med för hallååå vill vi inte typ stryka hela grejen med att vi är vårat kön, behandlas olika pga vårat kön, blir sedda på det ena eller andra sättet pga vårat kön…? Vill vi inte hellre alla bara vara kompis OAVSETT kön för det är väl lite det det handlar om, eller? Usch nä det är en jättestor omväg till en jämställd tillvaro där folk behandlar varann lika, att hålla på såhär och stänga ute och FORTSÄTTA sätta stämpel på folk. ”Tjejer är bättre”. Nä
Om någon, för övrigt, hade sagt att ”jag tänker ba nämna en brud om hon är ett as eller assnygg” så hade ju förfan folk gått i taket. JAG VET att det hade varit skillnad blabla men tycker ändå inte att det är ok. Det är väl inte okej att ojektifiera killar heller va. Att säga ”kolla den här killen e bra, han e minsann snygg”. Bara för att tjejer har det värre och är mer utsatta för sånt. Rätt sätt är väl inte att göra samma sak nu??? Kvinnor har fått stå utanför i asmånga år = nu är det männens tur, eller vadå?
Orkante

Nej inte ”bara som principsak”. Jag har förklarat ganska grundläggande i flera inlägg varför jag resonerar som jag gör och du kan med fördel läsa om dem om du inte förstod varför. Sen får du tycka det är fånigt. Personligen tycker jag att det är fånigt att män får 80% av allt utrymme.
Och nej du kan inte vända på kakan ”om nån sagt så om en tjej” för vi lever i ett patriarkat där kvinnor redan lyfts fram som objekt. Och jag ser inga andra än feministerna gå i taket. Gör du?

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *