Kategorier
feminism & genus

Tjejforska?

 
 
Apropå kvinnohat så lever och frodas det på alla arenor. EU-kommissionen ”tänkte till” (alltså ett gäng sexistiska gubbar brainstormade) och startade en kampanj för att få kvinnor intresserade av forskning och vetenskap.
 
Och så här såg det ut:
 
 
 
Science: it’s a girl thing! (hemsidan)
 
(Som om det behövs en kampanj för just det. Snarare så handlar det väl om att aktivt stödja och främja oss kvinnor som är intresserade men inte vågar ta plats eller som i generationer fostrats att tro att det inte är för oss.)
 
Här tror alltså de här gamla stofilerna att kvinnor bara kan intressera sig för vetenskap och forskning om det fokuserar på utseende. Man idiotförklarar med andra ord kvinnorna och jag kan inte uttrycka hur jävla kränkt jag känner mig å alla kvinnors vägnar. 
 
När man talar om kvinnohat och kvinnoförakt så blir det ofta så att man talar om det där direkta och ofta våldsamma, men faktum är att kvinnoföraktet oftast är mer subtilt än så och innehas av de flesta av oss, män som kvinnor. Och ofta är vi omedvetna om den dåliga kvinnosyn nästan alla av oss går omkring och bär på. (självinsikt är svårt) Synen på att kvinnor inte är riktigt lika bra som män. Att kvinnor inte är riktigt lika kompetenta eller intelligenta och att det som är kvinnligt är lite lite sämre. 
 
Den här videon är ett ypperligt exempel på det här (illa) dolda kvinnoföraktet. Se den. Bli förbannad. 
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

49 svar på ”Tjejforska?”

Ööööh… really? Och vadå science, de står ju mest och åmar sig….

Blir faktiskt förbannad. Det här är ju t.o.m. sämre än duschcremesreklamerna. MYCKET värre… vet inte ens var jag ska börja med allt det här får mig att känna.

Skönt i alla fall att nästan alla "ogillade" videon på YouTube (mig inkluderad).

Jag älskar naturvetenskap, men den där videon var en käftsmäll som kändes!

Trevligt att läsa svarsvideon från astronomen som Nina S länkade 🙂

Ja vad ska man säga. Känner mig kränkt som man och människa å alla kvinnors vägnar. Eller nåt ditåt i vart fall. "Vetenskap är en tjejgrej". Vetenskap är ingen tjejgrej utan en svår disciplin i högre studier som bara passar människor som är beredda att satsa allt och lite till på sina studier. Om detta passar tjejer speciellt bra kan man ju lägga till det på slutet isf. Jävla puckon.

Men för fan… ska en skratta eller gråta? Vilket skämt – ja, för smink, snygga skor och solglasögon + en jävla massa fnitter är ju verkligen vad forskande kvinnor pysslar med när det gäller deras forskning.

Hur svårt ska det vara att kunna göra en seriös kampanj som riktar sig mot flera, olika typer av MÄNNISKOR och som därmed får fler att intressera sig för forskning – exempelvis visa på forskning som berör, som gör skillnad? Men neeeej, det viktigaste är ju att (snygga) kvinnor kommer upp på tal.

Läser att videon är borttagen – tack!

Det är så sorgligt när både kvinnor och män tror att feminism handlar om att få kvinnor att göra ALLT. Men det handlar ju bara om att kvinnor som har ett INTRESSE för att göra något ska kunna göra det utan skamkänslor. Min faster blev ett exempel på feltänkande feminism när hon under början på 80-talet började tekniklinjen på gymnasiet. Enbart för att visa killarna att tjejer också kan hålla på med sådant. Men vad hände? Jo allt gick ju åt helvete för hon hade inte fokuserat på att plugga något som hon faktiskt var intresserad av. Ibland gör folk det mer komplicerat än vad det behöver vara.

Wow. Som geologistudent vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Inte konstigt att det finns folk som faktiskt tror att tjejer inte på allvar kan vara intresserade av vetenskap. Nej tjejer är ju bara intresserade av att stå och se bra ut och fnissa litegrann, och vara sådär gulligt småkorkade när de försöker vara smarta.

Döööh.

Det här får mig att känna väldigt.. undervärderad. Lite klapp på huvudet, "titta, det här kan till och med du, som kvinna, klara av!".

Svar:
Precis.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jag tror inte att videon nödvändigtvis har skapats för att förmedla kvinnohat och kvinnoförakt.. En riktigt klumpig och iq-befriad lösning för att få kvinnor intresserade av forskning, ett försök till att förknippa forksning med "sånt tjejer gillar" som smink, klackskor o.s.v för att rikta forskning mot andra än bara män.. videon visar upp en väldigt enformig bild av kvinnor, konstig kvinnosyn, vilket de kanske har, de som gjorde videon, det behöver ju inte vara kvinnohat? Som feminist ser man det här som en kränkning och förminskning av kvinnor men det behöver ju inte vara deras syfte?

Svar:
Den har absolut inte skapats för att förmedla kvinnoförakt. Inte alls. Däremot så skiter föraktet och kvinnosynen igenom.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ursäkta LD, gillar din blogg men det är sånt här som gör det lite svårt för mig att ta dig på allvar. Det verkar ju som om du inte har kunskap om EU alls. Visst, den här video var kanske inte sådär jättelyckad. Men EU-kommissionen ett gäng sexistiska gubbar? Knappast. EU-kommissionen jobbar väldigt hårt för jämställdhet, också inom kommissionen till ett punkt där länder erbjudas tyngre ansvarsområden om landets regering nominerar en kvinna som kommissionär. Dessutom harr EU ofta varit mer progressiv på jämställdhetsområdet än Sverige och Danmark http://www.nikk.no/When+Nordic+gender+equality+originates+in+Brussels.b7C_wlfS09.ips

Svar:
Uppenbarligen så fixade de inte den här biten. FAIL big time liksom. Och nej, jag har ingen kunskap alls om EU. Bör man ha det för att ha en åsikt om arbetet de gör?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh vad pinsamt, hade velat höra hur man resonerades sig fram till denna fantastiska video.

Svar:
Jag gissar på firmafest, mycket alkohol och bristande omdöme…..?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Undrar vilken åldersgrupp man riktat in sig på, känns som något som kanske skulle attrahera, ja 14-åringar..? Och nästan inget i videon har ju med forskning att göra. Kul att man vill få in fler kvinnor yrket, men alltså.. nä, pinsamt.

Jag är ju en sån där tjej som funderar på att forska… Men eftersom mitt intellekt inte är beroende av högklackat eller smink så antar jag då att det inte är någon poäng att söka sig till EU baserad forskning….

Som Hazel sa tidigare så har EU komissionen arbetet hårt för jämställdhet. Vilket gör det ännu sorgligare att det är de som ligger bakom idén. Snacka om att ta 10 steg bakåt,,,

Hazel:

Exakt! EU jobbar hårt för jämställdhet, de gör mycket bra och är oftast riktigt vettiga. Därför blir jag extra förbannad på det här.

till Siri ovan: Även om syftet inte är att kränka måste man ändå tänka på hur en uttrycker sig. Annars skulle ju vem som helst kunna slänga ur sig vilken förolämpning som helst och sen ursäkta sig med att "det var inte menat som en kränkning". Det är med största sannolikhet så att de som gjorde videon inte ville kränka men samtidigt har man som medarbetare i ett sånt här EU-projekt ett stort ansvar att fundera på en och två gånger kring hur projektet kommer att tas emot!

Jag läste inte ordentligt först utan kollade på filmen innan. Trodde först att det var någon slags sminkreklam. När jag läste om den blev jag skitarg! Snacka om att framställa kvinnor som idioter.

tillägg till min kommentar ovan: och framförallt måste de fundera över vilka signaler de sänder ut med videon: Vill vi öka klyftorna mellan män och kvinnor genom att framhäva dem som motpoler eller vad är det vi vill egentligen?

Som en femtonårig, naturvetenskapsintresserad tjej kan även jag konstatera att jag är kränkt. Och då är jag ändå i målgruppen. Om jag skulle bli forskare skulle jag vilja forska om solenergi, rymden och annat intressant. Det här känns, precis som Chiaki säger, som att bli klappad på huvudet på ett nedvärderande sätt.

LD, självklart får man ha en åsikt utan kunskap. Däremot tycker jag faktisk inte att man "får" kalla folk kvinnoföraktande, sexistiska gubbar utan att ta reda på deras övriga initiativer. Som om allt annat bra liksom annulleras pga ett snedsteg.

Herregud! Alltså jag undrar verkligen vilka som har gjort den här filmen och varför de inte har samarbetat med någon genusvetare!

Idag ringde jag på en annons på Blocket. En blå mammutsäng.

En äldre herre svarade och sa så här, ordagrant:

"Ja, som du förstår så är det en kille som har haft den, den är ju blå."

Fick mig osökt att tänka på dig och jag funderade över vad du skulle ha svarat den här gamle mannen 🙂

Skrev just denna på min facebook, tänkte att jag kan dela med mig av den här också:

Hej ni i EU som gjorde en reklamfilm där ett gäng fotomodeller stod och posade lite i labbrock och högklackat bland lite rykande vätskor. Jag fattade aldrig riktigt hur vad läppstiften och den manliga forskaren som satt och stirrade på fotomodellerna bakom ett mikroskop hade med saken att göra men: Om jag förstått er rätt så är ni bekymrade över att så få kvinnor väljer en forskarkarriär. Så jag tänkte såhär. Om ni fixar fram tillräckligt med pengar för att ge nydisputerade forskare riktig lön SÅ ATT VI SLIPPER LEVA PÅ FUCKING STIPENDIER i den tid i livet då många av oss vill bilda familj, och tillräckligt säkra anställningsvillkor för att våga satsa på de projekt vi tror på, och ja, ännu lite mer pengar så att vi slipper bokstavligen slåss om de små resurser som finns samt tar KRAFTTAG mot sexism och graviditetsdiskriminering inom forskarvärlden så LOVAR jag i gengäld att fortsätta forska.

Vänliga hälsningar

Nydisputerad molekylärbiolog

Ps. Om ni på allvar tror att det är för lite läppstift som får tjejer/kvinnor att välja bort en forskarkarriär kan ni seriöst ta er i häcken.

Herregud, kollar du på det fullkomligt vidriga programmet på kanal 3?

En mamma som bla tvingar sin 15 åring att väga sig 3 gånger om dagen.

Sitter här med tårar i ögonen.

Du, jag har en liten fråga. Du tycker ju inte att man ska hålla på att säga att ens barn är fina och sådär.. Vad ska man säga istället för att visa uppskattning?! Jag håller med dig om att man inte ska vara så himla utseendefixerad och så. Men det är så himla lätt att bara säga typ "oj vad fin du är." Vad kan man säga istället? Tack.

Allså idiotisk video!! Jag sommarjobbar på avdelningen för Global hälsa på Karolinska institutet. Där är det väldigt många forskare, mest män men även kvinnor. Dom är motsattsen till den kvinna som visas i filmen. Dom har tagit sig dit för att dom hade kompitens och ett ämne som som brann och antagligen fortfarande brinner för. Inte för att någon lockade dit dom med jag vet inte vad. Varför tenderar det alltid att kampanjer för att kvinnor ska få mer plats någonstans vinklas så det blir fokus på smink och utseende hela tiden?

Tanken att locka kvinnor till forskning är bra men nu blev det bara fel.

Fy i helvete för förbannad jag blir på sådan här skit!!! Så de tror att om de stoppar in några tjejer, lite smink så kommer vipps fullt med tjejer att vilja bli forskare? Och vad hade den där killen som satt och blegade för roll i sammanhanget? Nej, ush jag spyr.

Så himla trött på sådant!

En annan sak som jag alltid stör mig på är serier som "House" då de kvinnliga doktorerna är supersmala, snygga, "perfekta", stylade och fräscha och sminkade osv medans männen kan vara äldre och ofräscha och "vardagligare" för de är doktorer de behöver inte se så "snygga" ut, men kvinnorna måste det… Är jag ensam om att känna så?

Jag blir så ledsen av sånt här så jag nästan tappar lusten att leva. Dramatisk? You bet. Tack Natasha för att du för kampen och protesterar orättvisorna. Jag – ä r l i g t talat – orkar inte ens tänka på vad det inneburit för mig att födas till det här könet. Att vara en sådan mäktig varelse, som blir så nedtryckt, kränkt, nedvärderad. Av dem vi lever rygg mot rygg med, som vi skapar mirakel med, till och med av våra könsgelikar. Är det konstigt att man deppar ihop?

Det bästa är läppstiftet i ordet Science. Som en liten spark i magen.

Men det kanske är forskare inom smink den här videon riktar sig till? ..:)

Som disputerad (kvinna) blir jag personligt förolämpad av den här videon. Jag blir riktigt förbannad! Hur tänker man att den ska locka? Bete dig och se ut som ett våp så kanske en manlig forskare blir intresserad av dig och du får in en fot? Eller? Det är så jag tolkar videon iaf.

Jesus alltså!

Visade precis videon på mitt labb, där vi faktiskt är forskare. Först blev det tyst. Sen skratt. Ingen kunde tro att det var på allvar.

Fransmannens kommentar var att att "bevisar inte det här att det snarare borde heta "It’s a mans thing"? Min kollega från Iran förslog att om man vill använda samma strategi kan man då locka in mer Iranier med att erbjuda bomber och medlemskap i terroristsällskap? Efter lite mer diskussion (eller mer att alla höll med varandra) ställdes frågan, Finns det något som kan förminska och förnedra kvinnliga forskare mer än en sån här video? Eh, jag tror faktiskt inte det.

Såg videon för ett par dagar sen och helt ärligt kunde jag inte för allt i världen lura ut vad syftet med den var. Jag fick det till att forskning är bara för tjejer, eftersom det den mest producerar är smink (!?). Nu låter det ännu konstiga, som om tjejer bara skulle vilja forska fram smink. Herregud… nä tacka vet jag riktigt vetenskap.

//Emma Hå – astrofysiker och fashionista som kan skilja mellan riktig vetenskap och hobbyforskning

Men va F*N!? Jag blir både förbannad och ledsen. Jag är ingenjör och under min gymnasietid (på 90-talet) var jag väldigt engagerad i att få fler tjejer att få upp ögonen för tekniska utbildningar. Och försökte bl.a. övertyga lärare och skolledare om att det inte handlar om att "tjejifiera" utbildningarna genom att t.ex. lägga till "tjejvänliga" ämnen (typiskt webbdesign och olika grafik- och mediakurser) utan om att visa hur intressanta de rena tekniska ämnena är, vilka utmaningar som finns i dem, vilka spännande jobb man kan få och att lyfta fram förebilder av båda könen. Att de, lärarna, behöver tänka igenom sitt sätt att kommunicera och hitta ett sätt som fungerar för både tjejer och killar, att lägga sina könsrollsknutna fördomar och de undermedvetna (ofta självuppfyllande) förväntningar de har åt sidan och se människor istället för kön och könsroller. Det arbete vi bedrev var väldigt framgångsrikt och gav god effekt både sett till antalet tjejer och till den allmänna trivseln på utbildningarna.

Och nu 15-20 år senare ser jag det här och blir så uppgiven – har vi verkligen inte kommit längre?! Ska det vara så svårt att förstå att ett läppstft i loggan och en reklamfilm där bara en av tjejerna faktiskt ägnar sig åt något som liknar vetenskap, resten fnissar, poserar, lägger handen förvånat över munnen, catwalkpromenerar i korta kjolar och långa ben etc. inte lyfter fram vetenskap på ett sätt som lockar tjejer.

Det här är dessutom fånigt ur två perspektiv. Dels ur det uppenbara "vi slänger in lite rosa och läpptsift"-perspektivet. Men även med tanke på vilken typ av forskning de visar upp: den klassiskt manliga, med provrör och labmiljö (alltså naturvetenskap och liknande). Som vanligt definieras den mer som forskning än ex. humanistisk forskning.

Men LD varför antar du att det är "sexistiska gubbar" som har kommit på den här idén? Ärligt talat så tycker jag att allt för många skyller på män och att det bara är deras fel att kvinnor blir felbehandlade. Jag känner att det ofta är kvinnor som kan vara det större problemet. Fast det finns förstås olika sidor av allt.

Svar:
för att eukommissionen består av mest gubbar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra idé, för jävla dåligt utförande.

Tanken var säkert att visa att det inte bara är tråkiga, gråa tjejer som jobbar med forskning utan att man kan vara cool & snygg & spännande ändå. Bra idé tror jag för jag tror att det för många unga tjejer är viktigt att det de ska göra i framtiden är någorlunda coolt… Sen blev det ju platt fall med videon, tyvärr.

Hahaha man måste ju bara skratta åt reklamen, undra hur resonemanget hos reklambyrån gick när den här skulle göras… De kanske skulle gjort ett (1) litet besök i något slags labb innan, lr åtminstone prata med en kvinna som jobbar med den typen av arbete som dom försöker göra reklam för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *