Kategorier
feminism & genus

Tjejlego är lite lättare att bygga med för det vet man ju att tjejer är lite dummare

Det är så jävla löjligt med det där nya tjejlegot. Tjejer har gillat lego sen det kom och att man tar fram ett nytt, lite enklare att bygga med, sänder ett ganska tydligt budskap; tjejer är för dumma för att hantera vanligt lego. Det är för komplicerat. Typ. Det handlar bara om pengar. Lego vill tjäna mer och har fattat att om man delar upp saker i tjej- och killgrejer så är föräldrar tvunga att köpa mer. Dessutom är det nya legot för tjejer mer begränsat. Med vanligt lego kan du bygga precis allt du vill, fantasin är det enda som sätter gränser. Med ”friends” som skiten kallas så kan du bara bygga det som byggsatsen är tänkt för (och det är ganska lite byggande överhuvudtaget med de färdiga moduler som Lego fått för sig krävs för att tjejer ska fatta) och leka den lek som den är gjord för. ”design”, ”djuraffär” osv. Det finns inget rum för fantasi eller kreativitet.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

35 svar på ”Tjejlego är lite lättare att bygga med för det vet man ju att tjejer är lite dummare”

Känner igen det där. Vi skulle beställa lego till jobbet o kollade på ett sånt "tjejlego" och det var som sagt inget byggande alls. Löjligt.

men såg idag att duplo som nu finns med prinsessor o sånt verkade innehålla mer bitar (men kanske de oxå bara lämpar sig att bygga prinsesslott till).

Är det bara jag som inte tycker att det här är en nyhet? När jag var liten fanns ju belleville, med hästar och allt vad det var. Lite större gubbar och modulbaserat (mer som ett dockhus man möblerade) men det var lego som gjorde det vill jag minnas.

F.ö. är väl vanligt lego också mer moduler nuförtiden? Tycker nästan aldrig det är de gamla vanliga blockklossarna, utan mest massa special. Brandbilafront och Harry Potter-hus och allt vad det är. Men kanske inte lika mkt som friends då.

Jag håller med föregående talare om att lego generellt är mycket byggsatser nu. Visst fanns det när jag var liten också men de flesta hade ju ändå mest vanligt lego, alltså bara klossar. Klossarna tyckte jag var roligast som barn för det kunde man ju bygga vad man ville med och inte bara vad byggsatsen sa. Jo, förstås, hjul ville jag ha, annars kunde man ju inte bygga tex bilar eller vagnar.

Måhända att lego har ändrats. Men generellt så är ju"tjejleksakerna" mindre fantasikrävande och mer fokuserade på agera den vuxna verkligheten. Konstigt. Jag tror att detta i längden kan få mycket allvarliga konsekvenser.Tillslut tror jag att tjejerna själva börjar tro att de inte kan fantisera och leka.Jag tror också att det är just därför som allt yngre flickor börjar sminka sig och klä sig vuxet. Om det inte finns utrymme att fantisera och leka vad återstår, om inte att bli vuxen.

Varför är det ingen som tycker något om det redan befintliga legot som i stort sett bara fokuserar på grabbiga intressen. Det är star wars, harry potter, ninjago osv. Jag tycker att detta "tjejlego" (som det för övrigt inte ens heter) är ett bra komplement. Vill man bygga utifrån fantasin så finns det ju massor med lego som inte är byggsatser. Jag tycker att ni letar problem som inte finns!

När jag var i lego-åldern så hade vi dels en stor Ikea-back med ärvt lego och dels såna mindre set som vi fått i present. Minns att jag fick en rosa båt och en legotjej. Skittråkiga var de grejerna, plus att det inte blev snyggt med färgerna tillsammans med det andra legot. ^^

Trams är vad det är. Men så länge det finns pengar att tjäna liksom…

Fy fan, tar det aldrig slut?

Apropå nåt helt annat; jag sitter och klurar på min feministiska utopi, och försöker komma fram till hur den egentligen ser ut. Och blev så himla nyfiken på hur din ser ut!

Läs gärna mitt inlägg om saken.

Allt gott!

Lite OT: Ofta när jag skriver här är det som kritiker till det du skriver (med det inte sagt att jag tycker att du har fel i allt, men människa som man är har man en tendens att oftast reagera mer när något man finner negativt skrivs), men jag tror eventuellt att du kan ha fått upp ögonen på mig lite gällande hur kvinnor framställs. Jag var inne i en butik här i Örebro i dag och får se en fickplunta i en röd kartong med texten "How to make an ugly girl beautiful". Med andra ord: Tjejer som inte passar in i normen är endast värda att knullas om killen i fråga är full och desperat. Blev pissförbannad, men hade tyvärr inte mod nog att ifrågasätta butiksägarens val av vara. Åtminstone inte i dag. Kanske jag har det i morgon.

Jag vet! Efter att jag hittat mitt gamla lego hos min pappa för några veckor sedan har jag börjat titta lite efter kul lego som sonen kan ha om ett par år. Men.. döm av min förvåning när allt jag hittar är starwars och bilar… och såklart, tre rosa kartonger med "tjejlego". Vad fan hände med det riktiga legot? Dvs, det gamla hederliga som inte var på något sätt kodat med det ena eller det andra.. Tradera är dock en guldgruva och jag kommer nog köpa det mesta där.

jag hade mkt belville-lego när jag var liten (eller…när jag var kring 10års åldern – innan dess var det vanligt "smålego" som gällde). det ansågs väl också som tjejlego? där kunde man ju dock bygga annat utöver det som "det var tänkt" att man skulle bygga. jag älskade det, var mer som en korsning dockhus/lego ju. men detta verkar dem (nyligen isåfall) slutat med (?) friends-legot verkar aningen stelt…

Jag älskade lego när jag var liten, och en födelsedag på lågstadiet så önskade jag mig lego i födelsedagspresent när jag skulle ha kalas för mina klasskompisar. Det här är ett av mina första och starkaste minnen. Jag fick ett paket lego av en killkompis – men det var inte riktigt lego. Det var tjejlego. Rosa, fluffigt och gulligt, och det var ingenting att bygga själv. Några små djur, ett färdigbyggt hus, en legodocka med rosa klänning. Supertråkigt. Jag hade ju lekt med mina bröders lego, och det var ju sådant jag hade önskat mig! Jag minns fortfarande hur BESVIKEN jag blev.

PS. Tack för en fantastisk blogg LD!

Det är därför vi alltid ser till att köpa bara klossar i både lego och duplo till våra barn. Min syster är hopplös, hon köper färdiga hus typ brandstation, skepp, polisstation osv. Inte mycket utrymme för fantasi som sagt, när det bara kan se ut som på bilden på lådan… Min svärmor är också hopplös, som köper färdiga legogrejer (nu senast en sats med grejer från filmen Bilar) som bara går att bygga på ett sätt. Våra barn gillar att bygga med lego utifrån sin fantasi!

Lego har alltid kunnat köpas i olika format. Dels de stora förpackningarna med enbart klossar, samt de mindre med instruktioner och exakt antal bitar för att bygga något speciellt. Bland byggsatserna har det alltid funnits de svindyra, med mycket plock och pill, samt de mindre dyra som nästan inte alls består av byggande. Det har inget med kön att göra förrän lego lanseras i andra färger.

Oavsett om det är smart kapitalisttänkande av lego eller inte så tycker jag det är bra, för de försöker locka fler tjejer till att leka med något som är pyssligt, pilligt och finurligt. Det är en bra leksak. Min dotter har förpackningar med klossar, bland annat i rosa. Helt utan instruktioner.

Urk! Jag minns Paradiso Lego (en "tjejlego"-variant från 90-talet) med STOR glädje från min barndom och det var visserligen rosa men jag minns det som att det ändå var ganska avancerade instruktioner. Framför allt var det vanliga lego-figurer och inte de här hemska bratzdockorna som Lego tagit fram nu. Sen kom Lego Belleville och där kunde man nästan inte bygga något alls! Jättetråkigt! 😡

Det här Lego Friends verkar ju bättre än Belleville i alla fall men samtidigt är det så trist att Legot som riktar sig till tjejer har så mycket mindre byggmöjligheter. Så skulle det ju inte behöva vara.

Sa fruktansvärt sorgligt.:-( För nära 20 ar sedan var jag inne i en leksaksaffär. Jag var i tonaren sa jag vet inte vad jag gjorde där, men jag hörde hur som helst butiksbiträdet förklara för ett par presentköpare att "pojkar tycker om leksaker som man kan skapa nagot av, men flickor gillar att leka med färdiga saker". Plötsligt begrep jag varför min bror alltid fick de roliga leksakerna. Jag hade inte fattat att jag förväntades att enbart vilja kamma lila ponnyhar (det ville jag visserligen ocksa) och inte vara intresserad av av alla tekniska pill- och byggprylar som jag aldrig fick röra eftersom de tillhörde min bror och som saldes när han var för stor för att bry sig längre.

men gud. (vad nu hen har med detta att göra).

Har vi inte kommit längre? Vart är vi på väg? bakglänges??

LEGO har ju ALLTID varit den ultimata unisex leksaken. jag älskade lego. särskild borgarna och hästarna. det var liksom min grej. men man kan ju göra allt av lego.

Tummen ned för tjejlego!

Tycker det är supertrist, men som några tidigare har skrivit så verkar tendensen öht nu vara att allt ska vara färdiga byggsatser. Önskade DUPLO till ungen i julas för att jag tyckte att hen hade så lite klossar. Självklart fick hen bara bil och motorcykel, som snarare var leksaker än lego som en faktiskt skulle kunnat bygga något av, knappt några klossar alls med. Trist och lämnar inget öppet för fantasifullt byggande.

Nooo! Don't bash BelVille, people. >:(

Nää, men när jag var liten så fick mina syskon (syster och bror) ganska mycket vanligt Lego (förvisso fick brorsan mycket mer än syrran). Själv var jag mer ett BelVille-barn. Mina två favoritgubbar var sen en flicka från "stallet" (Tessan) och en pojke från "sjukhuset" (Tobbe tror jag att jag döpte honom till). Visst var det inte lika mycket bygg som med brorsans Sjörövar Ö eller Drakborg, men själva byggandet intresserade mig heller inte lika mycket som lekarna jag kunde leka efteråt. Mitt stora intresse var just framför allt hästar och därav lockade BelVille som erbjöd mycket finare, mer detaljerade (och framför allt böjligare på ett mer realistiskt sätt) hästar (och människor, tillbehör osv) mig mycket mer. Sen att allt måste delas in i "flick" och "pojk" leksaker är väll ifrågasättbart, men tycker klart att det ska finnas blandat för barn med olika intressen.

Åh, lego! Älskade lego som barn/tonåring. Hade en gigantisk låda med min lillebror och vi älskade att bygga enorma hus som räckte till taket för att sedan bara slänga oss rätt in i dem så det flög klossar över hela rummet (mamma uppskattade inte det hehe).

Något jag gillade när jag blev äldre var Lego Technic. Visst, byggsatser men tog enormt lång tid ibland tills man fick rätt på det. Speciellt om det skulle vara rörliga delar.

Tycker det är synd att det mest verkar vara byggsatser för det bejakar inte barnets kreativitet på samma sätt.

Ordet "tjejlego" är något nytt för mig. Hatar när de lägger till ordet tjej eller kille till diverse grejer.

Jag och syrran är uppväxta med lego. Vi byggde en stor stad och var hur stolta som helst med den. ^_^

Hanna; det kalla visst "tjejlego" av butiken, check it out.

Och visst är det problematiskt att det mesta legot som produceras är vad vissa skulle kunna kalla "killigt" men problemet är väl att tillverkarna har något tvångsmässigt behov av att köna allt som anses "tjejigt" medan det "killiga" kan passera under rubriken alla barn/mänskligt. (Och nej, nu säger jag inte att en borde köna killarnas leksaker, utan att det här är ännu ett exempel på den klassiska KVINNAN vs MÄNNISKAN – retoriken)

Åh här hemma älskar de både starwars-lego, ninjango och bygga fritt och det nya legot ;).

Mina troll lägger ingen tyngd i om det är till tjejer eller killar, Eddie bara tokälskade den rosa legobilen som både starwarsgubbar och flickor och drackar fick åka i :D…Det var han själv som valde just ett paket med det nya rosa legot med bilen i för han tyckte det var fint!

Tycker i sådana fall att ex starwars är lika riktat till pojkar som friends är till tjejer 😉 Mina barn som sagt leker med både ok, alla fyra!

Lego är en väldigt bra leksak, det finns typ inga gränser för barnens lek.

Massor av kramar till dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *