Kategorier
feminism & genus

Tydligare än så här blir det inte

Så här rolig är killavdelningen på Coop. Jo, så ser det ut. På riktigt. Ja jag vet, man kan tro att det är ett skämt eller att ansvarige är färgblind. Men hen är nog bara dum i huvet. Flickavdelningen var väl lite färggrannare, men allt hade puffärmar och volanger. Allt.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Tydligare än så här blir det inte”

En bild som väldigt tydligt visar hur mycket våra barn begränsas av dem traditionella stereotypa könsroller.

Inte ens den mest rabiata biologisten kan tro att det finns en biologisk anledning till att klä våra söner såhär.

Ja det där ser jäkligt trist ut! Jag gillar i och för sig mörkblått (till både killar och tjejer) men inte BARA mörkblått. Grått och beige är ju för övrigt de mest trista färgerna i hela världen, urk.

Det finns så mkt fina färger och de köper endast in mörkblått. Så jävla trist! Tror de sålt mer om de blandade lite, inte en jävel kan väl bli sugen på att köpa kläder när hem ser det där!

Nemen vilken "ära", ladydahmer kommenterar! 🙂 JO KLART jag såg dig! Men jag har aldrig kommenterat din blogg och jag var redan helt svettad av att ha pratat med katrin z så det fick räcka med kändis termometern för mig. 😉

Totall missade din bebbe dock?Va kul att du halkade in på min blogg då! Super kul faktiskt, för jag gillar dig och din blogg grymt mycket. Vi delar sååååååååååå många tankar!

kram!!!

Och det jag tycker är det mest tragiska är att avgränsningen är lika tydlig på typ ICA Maxi (och även H&M för det mesta) dvs där man har möjlighet att köpa BILLIGARE barnkläder.

Billigare barnkläder = könsstereotypa.

Tittar du på Villevalla, PoP, Småfolk osv så har du inte samma indelning. Vilket jag tycker är extremt synd.

Man får fynda på tradera. Men har nämt det förr. Gör en sökning på "fick" och typ allt är rosa. Gör samma på "pojk" och du får ovanstående resultat, gör "unisex" och det är nästan likadant (nästan) som "pojk". 🙁

ja tom hängselbyxorna har ju någon jäkla volang/puffärm. gillade deras utbud när de hade kläder med dunderklumpentema otroligt färgglada och fina men nu nej, då handlar jag hellre på h & m och lindex.

Wow det var väl hela typ 3 grejer som inte var blåa..

Jag har nog köpt kanske 3 plagg i blått (men aldrig bara hel lätt) i min sons 2-åriga liv.

Jag gillar inte blått.. Inte på nånting. Än mindre fula tråkiga "pojkkläder". Då köper jag faktiskt hellre en volangklänning åt honom än blåa byxor med tusen fickor och en blå tröja.

Peka: Jag gillar inte heller blått…och är inte särskilt galet förtjust i rött heller.

Jag undrar ofta varför "pojkkläderna" måste vara så urbota TRÅKIGA!?

Läste om ett gäng i Aftonbladet som knuffat och kastat sten på en fyraåring. Förklaring: de trodde att hon var en pojke! Något du borde ta upp på din blogg?

Appropå Ica Maxi som skrotmamman nämnde, så har jag kikat lite på barnavdelningen där och tycker faktiskt att de har rätt mycket fint (även om det är indelat). Jag vet inte vilka åldrar de riktar sig till – det är väl framförallt till de mindre barnen misstänker jag. Då brukar ju kläderna se ok ut på de flesta platser, när det gäller 0-1 åringar. Men ändå. Ögonen dras alltid dit när vi går och handlar, för att det är så glada färger! 🙂

Men jag undrar verkligen vad för smak föräldrar som är fast i könsnormerna har. Okej, om de nu inte gillar rosa och volanger på sina småpojkar – men kläder som på bilden ovan? Köper verkligen folk sådant? Uppenbarligen gör de ju det, eftersom att majoriteten av pojkarna man ser ute är totalt färglösa. Eller flickorna då, som är rosa från topp till tå. Jag förstår liksom inte hur man tänker när man köper den femtioelvte smutsblå tröjan med sporttryck, snabba bilar eller arga djur på? Eller när man uttökar lilltjejens garderob med ytterligare en rosa krusidull-tröja? Vart finns variaton, och framförallt – vart finns färgerna?

:thumbdown: Jag vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta… det är så löjligt att ansvariga MÅSTE väl för fan anse detsamma?!? Kan omöjligt vara butiksansvarig som bestämt detta.

Säger som någon ovan, Billiga barnkläder = skit, indelat och tråkigt!

Dyra barnkläder = BARNkläder med färger 🙂

Fyndade massor på PoPs rea, annars har jag inte råd att handla där tyvärr!

Jag har sagt till ordentligt inför bebis som kommer i vinter, att om folk vill skänka kläder så är det könsneutrala sådana med regnbågens alla färger, annars skänker jag dem vidare eller säljer på blocket. Turligt nog har jag familj+vänner som förstår min stil och mitt tänk så jag har fått massvis med fint!

Blev lite ledsen dock när jag visade kläderna för en bekant och hon direkt började dela upp det i: jah, det där är ju helt klart mer för en tjej,det ser man ju… (en lila tröja och en röd body med en rosett på, strlk 68) :thumbdown:

Därför jag nästan aldrig köper på "killsidan" för det är som att komma till nån gråzon,skit trist!

Stör mig dock på "tjejsidan" också eftersom de ska envisas med att ha massa "konstiga" texter på kläderna,som ex "jag är söt" eller jag är sexig" eller jag heter penny" och massa volanger och puff ärmar på kläderna men där är det iaf lite mer färgglatt och där är alla färger "tillåtna" förutom grått,svart blått..

Jag brukar hålla mig till "tjejsidan" och ibland får jag höra att mitt barn kommer mobbas och att jag är självisk för att jag klär han som jag gör men det tror jag inte ett dugg på..

är sååå tråkiga killkläder i dom flästa butikerna, min son älskar allt med färg och mönster på =), nagelak är okså väldigt kul..när han får det så säger han mamma jag är fin nu. mer färg till alla Barn. du har en väldigt bra blogg, gillar dig =) //Lina

Ja usch ja, det är liknande på min närmaste stormarknad, undviker om möjligt att titta ens o ännu mindre köpa något åt mitt barn. Alltså man blir ju att fundera, hur har det blivit sådär illa? Vadan denna backlash? Det är 2011 och är som att färgerna blått o rosa är "könsuniformer".. Jag är uppväxt på 80-talet o inte var det sådär illa då :-O

Ahh va trist! Nog för att jag gillar blått men….

Tänkte på din blogg häromdagen när jag skulle köpa en sommarpyjamas (kortärmat och korta byxor). Då stod det väldigt tydligt att det var en POJKPYJAMAS. Tjejerna däremot fick nöja sig med långärmat och långbyxor.

Knasigt!

Är det bara jag som får en lust att gå fram till första bästa personal vid avdelningen och säga "Ursäkta, men ni har råkat få in lite röda kläder på killavdelningen, rött är ju en TJEJFÄRG!!" 😀 Fast jag undrar om de hade förstått ironin…

Så ser det tyvärr ut i alla barnaffärer/avdelningar här där jag bor (italien) Dom har ingen fantasi! Och om man ska hadla till nyfödd så finns det bara babyrosa eller babyljusblått!! Blääää urk fy fan jag hatar dom färgerna! Önskar att jag hade ett foto så skulle du få se!! Skitkul när man är på smällen och inte vill ha reda på könet!! Shoppar loss när jag är hemma i sverige!!!

Halkade in på din blogg och kom inte ut 😉 Läser nu med intresse även om jag inte har slutat raka mig och inte häller kommer att göra det;-) Kram Karin

Dock inte så farligt, visst är det dåligt med fantasi, men egentligen har tjejavdelningen då lika dålig fantasi rent tekniskt sett. Ser dock några plagg jag gärna hade köpt till min dotter. 🙂 På bilden då alltså…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *