Kategorier
feminism & genus

Vad är systerskap för nåt egentligen?

Systerskap handlar ju inte om att man måste hålla med varandra om allt eller ens tycka om varandra. Det finns kvinnor jag tycker väldigt illa om, kvinnor jag kritiserar eller t.o.m bråkar med, kvinnor jag skulle vilja kasta ruttna tomater på och kvinnor som jag snackar skit om ibland…  men när det kommer till kampen mot patriarkatet så har jag alltid deras rygg.  Alltid. Det är systerskap för mig. Vad är systerskap för dig?]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Vad är systerskap för nåt egentligen?”

Jag tänker som dig…man måste se skillnad på den kamp alla kvinnor för på ett eller annat sätt och personliga tyckanden om varandra. Jag vågar inte säga att jag är feminist för jag uppfyller liksom inte alla kraven men jag beundrar och vill ge allt mitt stöd till kvinnor som på olika sätt för kampen för jämställdhet framåt oavsett om det är genom politisk inverkan eller i mindre skala. Tack Lady dahmer jag älskar din blogg o läser den varje dag. Du har fått mig att tänka mer på hur jag som kvinna kan försvara feminismen när den förlöjligas.

Jag håller med dig.
Systerskap handlar inte om att älska eller tycka om alla kvinnor. Det handlar om att vara medveten om hur illa behandlade alla kvinnor blir i vårt samhälle. Och för mig handlar det om att själv inte falla i fällan att hata, kritisera, problematisera, offerförklara, omyndigförklara och förlöjliga kvinnor av slentrian. För så ser det tyvärr ofta ut.
Har skrivit mer om min syn på systerskap här: http://oxhen.wordpress.com/2014/01/04/systerskapets-dilemma/

Jag har alltid definierat mig som feminist – någonting annat känns rätt korkat, men det är väl mest på sistone som jag verkligen har börjat brinna för lika rättigheter på alla plan. Håller verkligen med dig om hur du ser på systerskap. Jag håller kanske inte alltid med om allting du/andra säger, men när det gäller kampen mot patriarkaten så är man där för varandra. Det är vad systerskap är. Och tack för en sån underbar blogg!

Att förstå och framförallt respektera kvinnor! Oavsett om de är feminister, ikke-feminister, rakar sig under armarna eller inte, försöka att förstå deras utgångspunkt, respektera deras åsikter. Man behöver inte hålla med, tycka om eller något bara försöka sätta sig in i deras resonemang och enas om att de är exakt lika mycket värda som alla andra. Jag stör mig jättemycket på folk som inte tycker kvinnor som använder plastikkirurgi inte är ”riktiga” kvinnor osv. Det är det motsatta till systraskap för mig!

harregud. jag har blivit så ledsen och arg de senaste dagarna av våldtäktsdomen, debatten om samtyckeslag och fittstim-programmet att jag nu när jag läser feministers awesome motreaktioner och till sist det här inlägget + video blir jag så rörd att jag sitter och storlipar.. *crazy pms woho* känslan av att få tillbaka hoppet är ändå ovärderlig.

Systerskap för mig är att alltid stå upp när andra (oftast män) kränker andra kvinnor genom att håna t.ex utseende eller skämta nedsättande. Att lyfta kvinnor.
Och sen behöver man inte hålla sams eller tycka lika, så länge man precis som du skrev alltid har deras rygg.

Då förstår jag inte det som händer idag, för vem har Belinda Olssons rygg idag? Även om en nu inte håller med henne i hennes feminism? För mig känns det som det är hårfina gränser just nu.

Jag har själv aldrig sett någon klanka ner på henne personligen. Där är den stora skillnaden, det pågår uppenbart en debatt om hur hon som programledare i serien har tagit sig an frågorna, problematiken osv. Däremot har jag aldrig någonsin sett någon skriva något om att det är henne, som person, som gör ”fel”. Det är vitt skilda saker.

Vem ska ha hennes jävla rygg? Hon gör ett skitprogram om saker som inte ens är STORA inom feminismen (och det som är stort med dessa saker rör hon inte i med tång) – saker som medierna blåst upp för att mellanmjölksgnällare ska få QQ:a öppet och känna sig smarta med sina åsikter. Liksom TACK BELINDA, 39 år gammal och inser _nu_ att det finns biologiska skillnader mellan flickor och pojkar, följt av slutsatsen ”då har vi skapat detta könlösa samhälle”? Hon ska ha en dolk i ryggen.
Dessutom är hon jävla skenhelig – hon hörde minsann av sig och ville ha med barbrösterikämpar i skiten med förmedlade på intet vis att det var för att framställa det hela som utspårad feminism. Så mycket för systerskap.

Samma som du! ”…när det kommer till kampen mot patriarkatet så har jag alltid deras rygg. Alltid. Det är systerskap för mig.”
<3

För mig handlar systerskap mycket om att inte konkurrera på fula vis mot tjejer eller på grund av tex avundsjuka motarbeta att andra kvinnor lyckas. Baktala/snacka ner på andra kvinnor för att själv få en bättre position eller status är helt osysterskapligt enligt mig.
För mig är systerskap oxo att stå bakom kvinnor, även dem jag inte gillar personligen, när de blir utsatta på skitsnack eller påhopp med utgångspunkt utifrån sitt kön. Och att inte utseendekommentera andra kvinnor negativt.

Okej med dom flesta och visst är det kul med kvinnor som tar sig fram. Men jag känner inget systerskap med:
Annika Falkengren: som vältrar sig i bonusar, fallskärmar och annat som VD i SEB. Precis som männen i den branschen, ägnar hon sig åt någon form av omvänd klasskamp och roffar åt sig av oss med normala inkomster.
Maria Larsson: Äldreminister från KD som anser att 50000 män och 90000 kvinnor ( dom drabbades värst som vanligt ) har gått ned i arbetstid för att vårda sina gamla föräldrar gör det av kärlek och inte på grund av att den äldreomsorg hon själv är satt att ansvara för totalhavererat.
Kan man inte få tillbaka kvinnorna till spisen med vårdnadsbidrag får man väl skära i välfärden, folk har ju föräldrar.
Annie Lööv: Som först tycker att folk skall läsa Ayn Rand och David Notzick sen säger att nej vaddå, jaaaag är inte nyliberal. Däremot skall marknaden bestämma och då drabbas som vanligt kvinnor, fattiga och människor med annan etnisk bakgrund. Eftersom den så kallade marknaden består av vita rika män som bestämmer.
Margreth Tatcher: Tydligen har hon blivit någon jävla ikon, men egentligen ansåg hon nog att bara en kvinna skulle ha makt, nämligen hon själv.
Dom här systrarna tänker jag be morsan adoptera bort omedelbart.
Sen har vi ju alla goda exempel, som överväger så mycket att jag inte får plats att rada upp dom här och jag vill ju inte vara orättvis och nämna bara ett par stycken eller hur 🙂

Haller med. Jag tycker sjalv mycket illa om vissa personer som jag maste vara i samma rum som ibland. Har aven pratat skit om dom pga av att jag inte tycker om saker de gor och star for. Daremot sa skulle jag forsvara dom om nagon skulle vilja gora dom illa eller hjalpa dom om dom skulle behova akut hjalp pa nagot satt. Man maste vara en medmanniska. Jag lagger mig nastan alltid i om nan kille snackar skit om tjejer (pa mitt jobb).
Dom manniskor som jag skulle ha svart att stalla upp for ar pedofiler och djurplagare o annat liknande dragg.

Jag skrev faktiskt om detta för ett tag sen (här: http://xchiaki.blo.gg/2013/december/vad-handlar-egentligen-systerskap-om.html ).
Jag tänker att det i sin enkelhet handlar om att förhindra kvinnoförtryck genom att motarbeta de som förtrycker, och inte förtrycka eller agera kvinnohatiskt själv. Det handlar om att t.ex. ta kvinnors berättelser på allvar, säga ifrån när någon blir utsatt för sexism, inte döma kvinnor såsom samhället i allmänhet gör, använda eget inflytande för att låta andra kvinnor höras, inte fjäska för patriarkatet på andra kvinnors bekostnad… Det är saker som inte har något med enskilda kvinnors personlighet att göra, utan saker man kan (och tycker jag: bör sträva efter att) göra oavsett om det handlar om en kvinna man egentligen inte tycker om.
Sen vad gäller diskussionen om kritik av kvinnor så tänker jag att det, vad gäller systerskap, mest handlar om att välja sina tillfällen. Jag kan tycka att t.ex. en kvinnlig feminist är riktigt ute och cyklar, och det är väl helt okej att säga, men om hon i det fallet blir överröst av sexistisk kritik från antifeminister tänker jag att det är viktigare att kritisera den sexistiska kritiken. Helt enkelt komma ihåg att det är patriarkatet man vill bekämpa, och inte kvinnor (vilket kan vara rätt svårt eftersom det ju är motsatt vad vi har lärt oss).

Håller alldeles med. Systerskap är för mig att inte spela det patriarkala spelet – tex inte prata om kvinnors utseenden, inte göda patriarkala myter om kvinnor (tex snacka om att kvinnor är falska och intrigerande), inte reproducera patriarkala åsikter och omdömen om vad kvinnor gör (tex slut-shaming). Försöker också i mitt arbete och min vardag lyfta kvinnor. Tex konsekvent välja kvinnliga exempel framför manliga i texter jag skriver.

Hej käraste Lady D + läsare! Behöver lite hjälp att förstå hur jag ska reagera på en sak. Hur jag ska tänka. Vill mest förstå och höra dina/era tankar kring det. Är 21 år gammal, ganska färskt uttalad (viktigt!) feminist, och har precis börjat suga åt mig all kunskap jag kan om det och engagera mig i det.
Du Lady D har ju sett diskussionerna i Facebook-gruppen för manifestationen om medarrangörerna osv. Uttalar mig ej mer om diskussionen än att jag har stor förståelse för kritiken (detta inlägg blir för långt då, och anser mig ej ha tolkningsföreträde).
Till saken! Jag blev våldtagen, han blev friad osv. Vilket han med en samtyckeslag kanske inte hade blivit. Manifestationen är därmed viktig för mig, och jag kommer vara på plats.
Jag är också vit feminist från borgarklassen, heteronormativ osv. Och en av kommentarerna i Facebookgruppen löd just: ”är du vit feminist från borgarklassen, håll käften”, en annan ”fuck white feminists” och en tredje ”ska vi har motprotest mot vita feminister imorgon? :)”.
Ställer mig då frågan när jag läser sådana kommentarer: har jag faktiskt ingen rätt att reagera mot det, just för att jag är vit, medelklass, hetero kvinna? För det enda jag kände var en stor sorg att vi kvinnor använder en sådan ton mot varandra när det är något så gemensamt som sexuellt våld det gäller? Känns som om min erfarenhet, dvs. våldtäkt, blev mindre värd, bara för att jag är cis kvinna. Förstår denna diskussion i andra forum, till 100%, för inga feminister ska känna sig exkluderade från feminismen. Vilket dock är precis så jag känner nu. Vill förstå? Och gärna höra allas syn på saken, för vill höra olika vinklar och sätt att se på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *