Kategorier
feminism & genus

Vad män vill ha är viktigast

Ofta när jag diskuterar med… (ja vad ska jag kalla dem?) anti-feministiska könsivrare så dröjer det inte länge tills argumentet ”Killar gillar” dyker upp. Spelar ingen roll hur bra argument jag lägger fram. Svaren blir typ ”Jamen va FUL då om det är det du vill, men inga killar tänder på ditt eller datt.” (Man inser ju vidden av deras intelligenskvot när de inte klarar av att argumentera tillbaka utan att fastna på hur jag ser ut eller vilka kroppsdelar jag valt att raka.) Och det är så jävla tröttsamt. Är det verkligen det som är viktigast? Vad män gillar? Är det min uppgift i livet? Att anpassa mig till en norm så att män tänder på mig? Och vad händer om jag skiter i det? Jag tror faktiskt dessa kvinnor (för det är nästan alltid kvinnor. Herrejisses, karlarna är ju glada bara man är naken och glad liksom.) inte har så mycket mer att erbjuda än just en rakad mutta och sminkade läppar.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

40 svar på ”Vad män vill ha är viktigast”

åh, du är så bra. så bra, så bra, så bra.

du borde skriva krönikor i någon mycket viktig tidning och nå ut till unga förvirrade människor som överväger att raka sitt könshår…

:love:!

Jag tror verkligen att du har fel! Det handlar egentligen inte om vad killar gillar för de flesta av oss. Det handlar om vad man trivs med. Visst skulle jag kunna gå orakad men jag själv skulle definitivt inte trivas med det. Jag tror det är just det argumentet som dessa "anti-feministiska könsivrare" egentligen är ute efter att säga. Och ja! killar gillar, men är inte det bra? Att få känna sig attraktiv? Sen om det slutar med att man rakar muttan eller har den orakad det är väl mer en smakfråga? Du glömmer att de flesta killar också rakar sig där nere, för att TJEJER gillar. Och du uttrycker dig som att det är något fel med att raka sig där nere? Bara för att jag rakar mig så har inte jag något mer att erbjuda än det? Jag viker mig inte för någon norm, jag vill känna mig attraktiv och det vill min partner också. Om min partner hade föredragit att jag hade världens lurv hade jag bett han dra någonstans. För att jag TRIVS inte med det.

J.L — det spelar ingen roll om du rakar dig eller färgar muttan grön as far as I'm concerned. Problemet är när du rakar dig för att sen hävda att alla som inte gör det är äckliga och okvinnliga och aldrig kommer få en man.

för att citera ett av mina tidigare inlägg:

Det jag ställer mig emot är de stereotypa könsrollerna och förväntningarna som kvinnor har på sig. Hur vi ska bete oss och hur vi ska se ut. För att vara Riktiga Kvinnor.

Det är enkelt att påstå "jag gör det för MIN skull" eller "ingen tvingar dig!" när det egentigen är mer komplext än så. Vi är så indoktrinerade i våra roller sen dagen vi föds att vi inte ifrågasätter dem. Få personer tar det ett steg längre; Varför tycker jag så här? Varför är jag som jag är? Fråga dig själv: varför tycker du att hår är äckligt? Varför tycker du om att vara rakad? Utmana dig själv!

Haha ja, jag har tänkt på det så många gånger. Vem fan bryr sig om vad killar gillar? (Ok, självklart bryr man sig på något plan. Man vill ju gärna att någon ska tända på en heheh, men som du sa – det räcker att vara naken och glad)

Hmmm man behöver ju inte exakt hålla med LD eller göra som hon men vad LD tar upp som jag tycker är viktigt är hur stor press det finns att se ut på ett visst sätt och att vara attraktiv. Så viktigt att det ibland blir viktigare än vem vi är. Någon skrev att det mest provocerande en kvinna kan göra är att strunta fullständigt i hur hon ser ut. Samtidigt så tänker jag att det är då hon är fri på något sätt. Men jag har ju sett här hur provocerade många blir av att kvinnor inte rakar sig. Jag vet själv hur provocerade människor (mest kvinnor) kan bli av att man väljer att täcka sin kropp och kanske tom sitt hår för det är ju vackert (ja men är det då min plikt att visa upp det? för alla). Jag tror att föder man det här behovet av att känna sig attraktiv så förder man ett litet monster som man ska akta sig för. Ett monster som i värsta fall kan få en att tvivla på ens andra förmågor än att vara vacker och som gör att naturliga saker som åldrande blir hemskt. Sen finns ju olika skönhetsideal i alla kulturer men genom att bli medvetna om dom (genom människor som LD) så kan vi hindra "monstret" från att ta över våra liv och istället njuta av att vi är friska och lever.

Du har fel, man behöver inte alls vara glad… naken räcker jävligt långt =)

Annars har du helt rätt i att man aldrig ska göra saker med sig själv för att passa någon stereotyp mall, då är man ju till slut inte ens sin egen person utan en bild av en förväntad önskan från en mans sida.

Jag har aldrig haft problem att få killar och jag är egensinnig, inte speciellt snygg, rätt tjock men det är ändå jag som får välja!

Jag rakar allt och det blir svårt att hitta hår annat än på huvudet på mig, men jag kan inte annat än att hålla med. Inte gör jag det för killlar/mäns skull… no,no.. for me! I hate hair! Skulle hellre leva ensam än att anpassa mig och mitt liv efter någon annan.

Om du från mitt svar antar att jag hävdar att alla som inte rakar sig är äckliga och okvinnliga så har du missförstått mig helt och hållet! Jag tycker man får göra precis som man vill precis som jag sa tidigare. Det handlar inte (ens indirekt) om att jag har några förväntningar på mig. Det handlar om att det är DET jag trivs med. Kan det inte bara få vara så enkelt? Det är ju bara hår för tusan! Som dessutom kliar när det blir för långt. Jag uppfattade inte alls att ditt inlägg riktade sig till dom som tycker att det är okvinnligt och äckligt att raka sig. Jag uppfattar att det är DU som förolämpar dom som rakar sig. Är inte det också fel i så fall? Bara för att du väljer att inte göra det betyder det automatiskt att du får kränka mig som gör det genom att säga att jag bara har en rakad mutta och sminkade läppar att erbjuda? Nä jag tycker att det är dubbelmoral att du (om jag uppfattade det rätt) står emot dom som rakar sig för att dom tycker att du är "okvinnlig och äcklig" för att sedan säga i princip samma sak tillbaka.

Eller så kan man se saker i gråzonerna som de ibland kan ligga i. Ibland vill vissa kvinnor raka sig för sin egna skull. Jag kan gå orakad i dagar, till och med veckor, men till sist får jag nog av mig själv då jag känner mig sunkig helt enkelt. Rakar mig då för min egna skull inte för någon man. Alla är vi olika och man kan väl få vara den man är, vill man raka sig så ska man inte stämplas som en puckad brud som bara följer mäns vilja. Smaken är som baken. Och varför är det så fel förresten att vilja göra något för sin man? Mannen gör ju saker för en själv och råkar det vara en sådan sak att raka benen så är det inte så farligt om jag som kvinna även vill ha en skägglös man… eller?

Är jag helt förvirrad nu? Det du skrev:

"Jag tror faktiskt dessa kvinnor inte har så mycket mer att erbjuda än just en rakad mutta och sminkade läppar"

Menar du då inte de som gapar om att man ska raka sig om man vill attrahera män? Du menade väl inte alla rakade kvinnor? Är det jag eller j.l som missuppfattar?

Hej (härligt gammalt det ser ut att börja med hej)

Hamnade här via Spiderchicks blogg, och tänker ägna min arbetsdag i morgon, åt att läsa hela din blogg! Nu är jag för trött. Jag länkar till dig, så fler än de "stackars" tusen läsare du har idag får äran att upptäcka dig.

En som gillar det hon läst!

Jag undrar samma sak som Anna! … Kan ju lova att JAG njöööööt då jag "fick" raka bort lurvet mellan benen efter den sista tiden som gravid(såg ju inget därnere) och efter förlossningen (vågade inte raka när jag hade sjukt ont och stygn där nere). Det hade ingenting med min karl att göra, för han fick inte "komma ner" dit på ett långt tag ändå. Det gjorde jag för mig. Likaså ben och under armarna.

Jag började raka mig under armarna redan i 11-12års åldern. Det kliade ju fruktansvärt och var vara obehagligt. Och då gjorde jag det verkligen inte för någon killes skull! haha

Det FINNS faktiskt MÅNGA kvinnor och män som rakar sig där nere för sig själva. Lika mycket som det finns dom som färgar sitt hår på huvudet, köper nya jeans, plockar ögonbrynen, tränar magen, solar solarium… =)

Min sambo gillar hårig fitta… JA DET ÄR SANT!!!!

Han har bett mig om att låta det växa fritt många gånger, men det kommer till en viss gräns då jag inte står ut längre, jag känner mig smutsig och jag personligen tycker att det är jävligt fult… kan vara för att jag är värsta monkey-women så det står ut åt alla håll och kanter 😀

Men jag gör det i högsta grad för min skull och BARA min!

Asså vissa saker har du rätt i, som att män kan vara svin. Men annars är du helt ute och cyklar. Du verkar ha fastnat i tonårsåldern, helt ärligt. Är man mamma borde man vara mer mognare än så. Du skriver förresten att det är en familjär och trevlig stämning här på bloggen, men vart tog det tänkandet vägen när du svär mer än vad en fjortis gör?? Eller när du snackar om utlänningar? Du verkar ta väldigt lätt på allting och såna människor som dig kan man inte ta på allvar. Som sagt så skriver du intressanta saker om jämställdhet och sånt, men mognare än så kan du vara. Eller så försöker du använda ett omoget beteende för att dra till dig uppmärksamhet. Helt ärligt tycker jag synd om dina barn!

Shit asså, det var väldans vad det tjatas om dina svordomar, jag menar, folk klagar alltid på att det är något fel på våra ungdomar, de svär, spottar, vandaliserar och förstör hela världen, typ, men nu har det ju dykt upp ett par rediga 90-talister (antar jag) på din blogg på bara ett par dagar.

Det kanske finns hopp för ungdomen ändå? De verkar ju vara riktigt präktfittiga och får ont i både ögon och öron av svordomar.

:-d

Fast i ett av dina andra inlägg så har du faktiskt skrivit att du rakar benen för din mans skull,eller har jag fel?

Jag rakar mig för min egen skull NU när jag träffade min man för 17 år sen villa han att jag skulle raka mig,vilket jag då gjorde för hans skull,men numera är vi skilda och jag trivs bäst med att vara rakad,så nu gör jag det för mig själv och har gjort i många år..

JL suck. läs om läs rätt. Jag har inte hackat på nån som rakar sig.

anna jo du förståd helt rätt. HELT rätt. Att det ska vara så svårt för andra förstår jag inte.

angelica (och ni som hävdar att ni rakar er för er egen skull) Tror ni att ni rakat era muttor och plockat era ögonbryn om ni levt i en annan tid eller annan kultur som hade annorlunda ideal?

Jag är rätt så övertygad om att ni INTE hade det.

anonym (som gnäller över mina svordomar) wow, du har verkligen inte fattat ett skit av det jag skriver.

Jag tar lätt på saker? HAHAHAHAHAHAHA. Och jag som brukar bli kritiserad för hur hårt jag tar allt och hur engagerad jag är i kvinnorätt, anti-rasism och djurrätt.

Jag försöker inte vara nåt annat än mig själv. Och mina barn kan du lämna utanför diskussionen, de har det bra.

:thumbdown:

Mja, tycker inte det räcker med att man är naken för att göra en snubbe glad. Precis som kvinnor har olika män olika smak. Vissa tänder på rakat och andra inte. Om man nu ska vara jämställd måste man ju se det från båda hållen, jag skulle inte vara glad om min kille sket i min åsikt och slutade borsta tänderna för att han bli glad av det. (dåligt exempel kanske xD)

Och det mesta som handlar om utseende gör man ju ändå för sin egen skull 🙂 Allt handlar i slutändan om självförtroende och att man känner sig sexig för sådant syns och då blir man attraktiv.

sabina — det är inget fel att göra sig fin för sin man. (fast det var ett dåligt exempel, tandborstning har med hygien att göra) Problemet när det gäller kvinnor och hur vi anpassar oss till idealen är dock djupare än så.

Jag håller med dig generellt. Jag tycker dock att vi kvinnor fan ska ta tillbaka våra kroppar från patriarkatet. Ingen man ska få säga diktera hur jag ska eller inte ska se ut, vill jag raka hela kroppen inkl. huvudet och rita blåa kukar på den ska jag få göra det utan att anses som okvinnlig osv. Jag är nog att betrakta som väldigt "kvinnlig" Jag har ofta klänning och långt hår. Dock tycker jag inte att kvinnor som har på sig andra typer ev kläder är mindre kvinnliga än mig även om jag är medveten om att gemene man säkerligen anser det. (korkat nog) Läser genusvetenskap, tror det är en kurs som skulle passa dig. Man får större insikt i frågor gällande genus och feminism.

Jag trodde tidigare att jag rakade och sminkade mig FÖR MIN EGEN SKULL. Då var jag opåläst och dåligt insatt. NU när jag förkovrat mig i ämnet feminism inser jag tydligt och klart som korvspad att vi kvinnor gör det för att det förväntas av oss. Nu försöker jag istället låta bli smink och rakhyveln så gott jag förmår, men jag är inte tillräckligt stark för att låta bli det helt.

Klart LD kan vara lyckligt gift fast hon har vetskap om hur mkt dåliga män det finns. Det finns ju bra män också. Jag har själv roffat åt mig en som ALDRIG har bett mig raka, sminka, piffa till mig eller dylikt.

Bra inlägg!

Oj jisses vilken diskussion!

Måste få hålla med dig här LD. Att tänka på varför man egentligen rakar sig då håret faktiskt finns naturligt på våra kroppar. Varför gör jag det här? Varför tycker jag hår är äckligt? För min skulle eller för din skull..?

Mycket tänkvärt och nu börja jag också tänka.. hahaha! För min del är det så här: jag rakar mutta, ben och under armar. Jag plockar ögonbryn och färgar håret när utväxten blivit på tok för mycket. Varför? För att jag vill. Så enkelt är det. Det jag däremot inte gör är att döma någon. Alla gör som de själva vill. Jag har en mamma som aldrig kommit i närheten av en rakhyvel och lika glad för det är hon. Jag är inte uppfostrad att "rakat är snyggt", men jag själv upptäckte det och efter det är det så. Något jag fattat tycke för.

Däremot kan jag erkänna att jag inte är så himla noga…hehe… Ibland kan det det ta nån vecka innan jag rakar mig och då är det full hårbeväxning där nere, och överallt annars. Benen rakar jag sällan under vintern. Det jag rakar mest noggrant är nog under armarna… Här måste jag få meddela att så som du har det LD är snyggt! Den där bilden på dig med (antar trimmade håret under armarna) är jättesnygg! 😀

Ha en bra dag!

//Anna

Nina Jag tror inte att man kan utgå ifrån att alla som rakar sig och sminkar sig gör det för andras skull och att alla osminkade och orakade är så för sin egen skull, jag tror inte att det är så enkelt.

Självklart så är man påverkad av normer och skönhetsideal, det är som med gud, om ingen hade berättat för dig att gud fanns så hade du heller aldrig börjat tro, hade du aldrig sett eller hört talas om någon som rakade bort sitt kroppshår så hade du upplevt det som helt absurt när du väl hörde talas om det.

Jag sminkar mig tex, det gör jag oftast för att jag tycker att det är roligt, jag kan lägga ned 30 minuter på att sminka mig fast att jag inte går ut på hela dagen, det är alltså ingen som ser det förutom Oskar, sen kan jag åka in till stan eller gå på krogen utan smink helt utan problem. Sminka sig är något som jag gör först och främst för att jag tycker att det är roligt. När jag var yngre så ville jag inte visa mitt fejs utanför dörren utan smink, då sminkade jag mig för att jag kände mig tvungen och inte ville vara ful.

Jag tror att för en del som inte rakar sig så är det ett statement, det är för att visa tillhörighet i en viss grupp och för vissa en provokation.

Är man beroende av att andra ska se vad man gör eller inte gör med sin kroppsbehåring och smink, då tycker jag att det handlar om att göra det för någon annan.

Självklart ska man bara raka sig om man själv trivs med det. Eller ha buske om man trivs med det.

Jag är en sådan ohygienisk tjej som inte gillar kroppshår. Jag avskyr det faktiskt, började ta bort det från min kropp direkt när jag började få fjun när jag gick i mellanstadiet för att jag tyckte det var så äckligt på MIGSJÄLV. På andra störs jag inte ett dugg, tycker bara det är sexigt oftast (beror ju på personen).

Tror inte det var "för killarnas skull" jag började eftersom jag inte ens hånglat med nån när jag började min ansning/rakning, läste inte Frida eller nåt sånt utseendefixerat än heller, utan bara Kamratposten. Vuxna och folk i min egen ålder hade då alla också hår.

Även nu när jag är inne i en väldigt oknullig period så störs jag ihjäl när det gror därnere, och finner det väldigt tillfredsställande när jag väl tagit bort det igen.

Men håller med dig i tron om att många heterotjejer väger in medias bild och "för killarnas skull" när dom bestämmer fittfrisyr. Och tror att många av heterokillarna väger in medias bild av hur en fitta ska se ut, och det som oftast förekommer blir ju "normalt" (om man får använda sig av ett så fult ord) och så blir det det man "ska" tända på.

Sen har jag en fördom (eller jag tycker mer det är fakta än en fördom, men i alla fall) gentemot sådana här personer du beskriver, som känner sig TVINGADE att berätta för en att man är äcklig eller fel, osv: Antingen är dessa personer elaka, dom njuter av att trycka ner andra.

Eller så är dom korkade, som inte fattar att bara för att dessa personer är på ett sätt, så kan folk vara totalt deras motsatser UTAN att vara "konstiga" och fel, och känner sig tvugna att berätta detta för folk för att dom är korkade nog att inte inse att dom är elaka.

Eller så är dom avundsjuka. Dom stör sig på att en person dom tycker är "fel" ändå är så lyckad/omtyckt/annat och dom kan inte förstå varför "Varför har inte JAG detta, jag som faktiskt rakar fittan, när hon som är så hårig kan ha det!? Gah, så orättvist!"

Eller en blandning av dessa punkter.

jag tycker Anna skriver mycket vettigt i denna fråga här.

och jag är inte heller så övertygad om att rakning av köns- & kroppshår alltid har med spelet mellan könen att göra. min sambo rakar pungen & under armarna, eftersom han tycker det kliar annars & blir ofräscht. han gör det verkligen inte för min skull (ty min muttelimutt är mkt sällan rakad), utan för sin egen bekvämlighet. detsamma gäller mig.

tessan — absolut. Min man brukar raka armhålorna ibland förr. Det är ganska okonventionellt. Jag kan absolut relatera. det ÄR skönare att vara slät. Jag älskar känslan. (dock så kliar det som fan när det växer ut! huva!)

Jo alla gör som de vill. men jag tycker att det verkar rätt osäkert att slänga ur sig att de som rakar sig inte har något mer än en rakad mutta att erbjuda. Man behöver ju inte kasta paj bara för att visa att man står för sitt val.

Jag rakar mig och har nästan alltid gjort det. När jag inte rakar mig (jo det kan dröja någon vecka eller två mellan gångerna) så upplever jag verkligen att det samlar mycket mer "skit" och det luktar mer. Jag vill ju vara fräsch för min killes skull men också för min skull. För om inte jag är fräsch så kanske han inte vill gå ner på mig och det förstår jag. Jag vill ju att han ska hålla sig ren och fräsch för mig också.. Så det är ju för bådas skull. Jag tycker personligen att håret kan göra att det blir äckligt.

Men jag tycker att alla ska göra som de känner för! jag rakade mig även när jag inte hade pojkvän. Så jag gör det som faller mig in helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *