Kategorier
feminism & genus

Vi lever i en kultur där kvinnors våld mot män är socialt acceptabelt och en naturlig del av kvinnlig konflikthantering.

Jag har skrivit om kvinnors våld mot män tidigare, om synen på kvinnor som slår och våldet de utsätter andra för. 

Videon nedan fick mig att sätta treon i halsen. (se den!) Den illustrerar precis vad jag menar och visar på en sexualiserad syn på det kvinnliga våldet. Kvinnligt våld är lika med passion. Hon är hetlevrad, sexig och våldet är ”inte på riktigt”. Det har normaliserats och romantiserats till en nivå då vi inte längre reagerar på det och det anses vara en naturlig del i kvinnlig konflikthantering. 

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”Vi lever i en kultur där kvinnors våld mot män är socialt acceptabelt och en naturlig del av kvinnlig konflikthantering.”

Jag är så glad att du tar upp detta ämne. En manlig bekant/vän till mig blev utsatt för detta av en partner och det är obehaglig hur detta förklarats/ursäktats hur de jag har berättat det för. Hade det varit min väninna som fått stryk av sin karl så hade de krävt karlns huvud på ett fat.

Svar:
Män som söker hjälp blir tyvärr ofta utskrattade.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

oj, det var verkligen sexualiserat, jag hade inte sett den innan men det visar verkligen slående (pun not intended) vad du menar. alltså, jag förstår av inlägget att du problematiserar fenomenet, men det verkar som att du mest konstaterar att det är som det är och lägger ingen direkt värdering i det. Eller? Det öppnade i alla fall för diskussion här hemma. kan du länka till det du har skrivit innan? eller är det nyligen och bara att scrolla?

Svar:
Jag tycker givetvis att det är vidrigt. That goes without saying. Trött på dessa könsnormer.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Intressant även hur videon visar som att en kvinnas våld mot en man ses som totalt ofarligt. Han får liksom inte en skråma genom hela videon.

Svar:
en riktig man kan inte få stryk av en kvinna vettu. en riktig man TÅL.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Reagerade precis som Nina S på att han får hur mycket stryk som helst men verkar helt oberörd. Tycker också det känns som den spelar på att en tjej måste vara lite "galen" om hon vill ha sex.

Är det verkligen så? Jo kanske. Men jag har hemskt nog en gång sparkat en kille på benet när jag var ledsen och han inte reagerade… Ville få en reaktion. Hur som helst blev ju han såklart sur, det gjorde ju ont och man gör inte så. Har känt mig jättedum i efterhand, och om man tar bort det sociala och att män ofta är starkare så är det ju lika illa att en liten tjej sparkar en stor kille som tvärtom… Eller tycker killar att det är "sexigt" med aggressiva tjejer??? Intressant hur som helst.

Fast tror du verkligen att folk i allmänhet inte reagerar på den här videon? Våldet i den här videon är så överdriven så att ingen normalt funtad människa tycker att detta är normalt. Jag antar att meningen med den här videon är att han har blivit sårad psykiskt av någon tjej så mycket så att det kanske kan likställas med fysiskt våld.

Jag vet också att du har skrivit om kvinnors våld, och att det är väldigt normaliserat i denna värld. Nu pratar jag iofs bara för mig själv, men jag har jämt reagerat med lika mycket obehag när jag sett att en kille blivit slagen av en tjej, som när det är tvärtom. Jag kan inte fatta att någon skulle tycka annorlunda.

Är det verkligen så? Reagerar verkligen de flesta med likgiltighet när det gäller kvinnors våld mot män? För mig verkar det absurt.

Huuh. Jag lyssnade mycket på Maroon 5 när jag var yngre, den här videon hade jag dock inte sett. Vidrigt. Sitter här och gapar!

Jag reagerar som Emelie här ovan. Videon tydliggör låtens text in absurdum. Men visst är det lite knäppt att det finns en så start sexuell underton i våldet.

Nä, men hallå! Våld är fan aldrig ok. Detta är dessutom ganska grovt; 18-årsgräns? Nähä, inte det. Varenda 12-åring som ser MTV matas med detta…

Hon framställs som skitsexig, tänk om det varit ombytta roller och killen som misshandlade tjejen? Hade han setts som sexig då? Knappast. Helt sjukt hur de kan glorifiera något så hemskt. Hua.

Min föredettas pappa blir slagen av sin flickvän, har blivit det i flera år. Han försökte polisanmäla det en gång, men polisen han fick prata med frågade bara varför han inte försvarade sig.

Svar:
I sådana situationer kan man bara stötta stötta stötta. Visa att det INTE är ok alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

detdär är ju aldrig okej.. Och om det har blivit okey så är det ju isåfall männen som satt den normen eftersom det är dom som skapat normen av att en tjej är jävligt sexig nr hon är hetlevrad och våldsam.. Men det är aldrig okej, aldrig. Har du dessutom tänkt på att det finns något som heter kvinnomisshandel – som dessutom anvnds sjukt ofta – men inget som heter mansmisshandel – då kallas det bara misshandel. Vad är skillnaden? Varför är det så? Inte heller okej!

Svar:
jag tror det beror på att våld mot män inte är systematiskt som våldet mot kvinnor samt inte har samma konsekvenser. Dock ett problem det också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tror precis som Emelie här ovan att videon vill visa att det kan kännas som att bli fysiskt slagen/påkörd/kvävd av en psykiskt dålig relation. Tror Maroon 5 vill vända på perspektiven i den här videon och tala om att de (män) också har känslor och kan bli utnyttjade/trampade på.

Sen kan diskuteras vidare kring hur kvinnan framställs i videon och hur den är gjord men jag tror inte budskapet är att det är ok att kvinnor slår män, utan att män också har känslor, mår dåligt och blir sårade.

Svar:
Jag förstår som sagt metaforen och den är bra, men den faller med mannens reaktion och uppförande. Han verkar trivas ganska bra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag blir helt galen på den här synen på kvinnor som svaga, små, alltid behöver stöd och hjälp. En utgår från att kvinnor inte kan slåss, försvara sig, vara starka osv och då spelar det ingen roll om en kvinna riktar en spark mot ngns mage eller smäller igen en dörr över ett huvud. Det är ju en brud som gör så. Skulle vilja se videon tvärtom ist, en man som gör allt det där våldet, shit vilka reaktioner det skulle bli. Men som sagt, blir helt tokig på att kvinnor inte tas på allvar, oavsett om det är oprovocerat våld eller om en försvarar sig, tjejer kan ju inte sånt iaf och drf blir inte våldet allvarligt. Fy fan.

Hej Lady Dahmer!

Blev så himla glad när du skrivit på mig blogg även om jag blir jätteosäker om det verkligen är du då jag har en sån liten fjuttblogg och dessutom då jag bara lämnat en kommentar här innan. Men jag tror inte att det är någon som skrivit i ditt namn och litar på att det är du(men jag blir ju ändå lite misstänksam när självaste Lady Dahmer skriver på MIN blogg liksom!). Som sagt ville jag tacka för kommentarerna och tacka för din blogg och dina ord för annars hade jag själv aldrig kunna skriva de där inläggen. Du har gett mig sån inspiration och kunskap om detta med genus, könsnormer osv. Givit mig ett uppvaknade som jag är evigt tacksam för. Jag tror nog inte du förstår själv hur mycket du tillför för det är lite smått sinnesjukt vad mina åsikter och värderingar förändras sedan jag började läsa din blogg. Och jag vill också nu börja engagera mig i kampen mot patriarkatet för jag känner att jag brinner så starkt för jämställdhet. Har aldrig känt en sån stor passion för något även om jag märker vilket motstånd jag får, hur mycket jag provocerar när jag uttrycker mina feministika åsikter. Men de som sätter sig emot häller bara mer bensin på min brinnande låga. Så tack som bara fan för allt du gör, det gör skillnad! (Och usch för videon!!)

Svar:
Haha, jo det var jag! Tack själv för stödet och peppen! <3 Du skriver så klokt och har så mycket intressanta funderingar. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej LD! Följer sedan en tid din blogg och tycker du är jättebra som lär mig om genus och hur jag ska bemöta barnen (och omgivningen) så att de får alla möjligheter och inte begränsas av sitt kön (har en flicka och en pojke). Har därmed börjat reta mig så gruvligt på alla kommentarer från omgivningen om hur pojkar och flickor "är" eller bör vara. Bla fick jag det här skräpet skickat till mig från Pampers: http://www.pampers.se/sv_SE/parenting-articles/barnets-utvecklande-av-en-jagkansla/ Vad säger du om att de skickar ut sånt skit rent ut sagt?

Tack för jättebra blogg 🙂

Svar:
När man väl får upp ögonen så är det överallt. man blir tokig!
Jag kan inte se utskicket. Har du lust att maila ett screenshot?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Haha va? Jag fattar inte videon. Vad vill de säga? Att han får mycket stryk av en psykobrud men ändå ska göra sitt bästa för att få ligga med henne? Att hon ger honom stryk men ändå vill stå där och vara sådär sjukt sexig så att han vill ligga med henne? Och om de vill det, varför visar de absolut inga känslor? Bruden ser ju inte ens särskilt arg ut, och killen ser ju inte ens särskilt ledsen ut. Jag fattar bara inte vad de försöker göra.

Svar:
Haha, precis. Jag fattar inte heller vad budskapet ska vara.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

För några veckor sedan när jag satt på biblioteket hörde jag en konversation mellan några tjejer.

Den ena tjejen hade stött på sitt ex på stan och de hade bråkat, och det slutade med våld.

"att jag misshandlade honom är det minsta man kan säga" sa hon.

Jag blev helt ställd och förskräckt! Visste inte vad jag skulle göra, jag är ju inte delaktig i konversationen, jag vet inte vem hon är, ska jag anmäla? säga till?

Hennes kompisar däremot regerade med: "åååh vad drygt det är när man bråkar med sitt ex."

"Guuu’ vad synd."

Synen på våld är verkligen sned vinklad…

Svar:
Det är helt sjukt. Jag stöter på samma sak då och då. Och har ju själv levt bland människor som inte tycker det är det minsta konstigt att tjejer slår.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att budskapet i viden är rätt tydlig.

Precis som någon har skrivit innan, han har blivit behandlad illa psykiskt av sin flickvän och tillika göra det med fysiskt våld.

Jag ser inte videon som att han vill ligga med tjejen fast hon hotar honom med kniv utan att man visar på att psykisk våld kan vara lika skadande som fysiskt våld.

Svar:
jag förstår metaforen, men sexualiseringen är tydlig och med den så förloras det eventuella budskapet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

P.S. Så kan man inte använda sökrutan i din blogg. Google vill inte söka för det kan vara skadligt för deras användare…?

Svar:
sökfunktionen funkar inte för blogg.se alls sen en tid tillbaka. jag har klagat på detta. Hoppas de fixar det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej LD!

Nu har inte detta något med ditt inlägg att göra (men se gärna min kommentar högre upp för jag kunde inte stoppa mig från diskussionen hihi) men jag hade blivit superglad om du hade velat läsa mitt inlägg på bloggen (länk nedan) för att sedan få höra vad du tycker om det – du kommer ju med så många kloka och annorlunda synvinklar!

TACK!

Länk: http://kkleiin.blogg.se/2012/june/om-jag-hade-varit-tv3-sa-hade-jag-skamts.html#comment

Svar:
Ska läsa sen!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vill se samma video fast med ombytta roller. Undrar hur mycket skandaler det skulle bli om en sån video.

Svar:
Kvinnor som utsätts för våld i filmer och videos är ju vanligt. Ofta görs det sexigt också (bara att se på annonser av flera klädskapare som framstället våldtäkt osv som fashionabelt) – Dock sällan så här tydligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men fy. Självrannsakan.

Jag har aldrig sett på det såhär, men det stämmer ju.

Jag är tjej som slår, hotar, skräms. Leker med makten. Och har någonstans ändå tyckt att det är, om inte okej, så acceptabelt. Han är ju starkare än mig, vilket liksom har avfärdat någon längre reflektion kring mitt beteende.

I efterhand har jag kunnat skämta bort det, typ "anger management, eller haha?" känt mig utlevad, passionerad och på sin höjd lite charmigt knäpp.

Svar:
självrannsakan är bra! och att kunna göra det är en bra egenskap! Jag använde också våld och hot som en del av konflikthantering när jag var yngre. Jag förklarade bort det med att jag var hetlevrad och "inte kunde göra nåt åt det" men det var inte riktigt sant.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra att kvinnors våld uppmärksammas.

Själv är jag faktiskt en sån tjej som brukade slå min sambo. Aldrig särskilt hårt, och aldrig så att han fick synliga skador. Tror inte ens att han såg det som ett problem.

Men en dag så bara klack det till "vad fan håller jag på med?" Så sjukt att jag kunnat slå honom i ilska i flera år och verkligen INGEN reagerat, inte ens han.

Svar:
Att han inte såg det som ett problem är ju ett problem i sig. Att män lär sig att finna sig i kränkningar . Jag är ganska säker på att han inte trivdes med det dock.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Upplever att det är samma sak när det gäller sex i filmer. Om en medelålders kvinna vill ligga med en ung kille så är hon en sådan där "puma" och han ska vara glad för att få lite fitta. Typ. Testa vända på det.

Överhuvudtaget om en man blir tafsad på av en kvinna och protesterar så överreagerar han. Han ses som mesig och blir ofta förlöjligad.

Svar:
Män ska alltid vara tillgängliga. De vill alltid.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vet. Samtidigt som kvinnor alltid ses som ovilliga och överhuvudtaget mindre kåta. Kvinnor får också lättare en slampstämpel om dom skulle råka bryta mot detta.

Tycker att det finns en ganska så utbredd syn på män och kvinnor som är väldigt uppdelad och felaktig. Är lite det här kvinnor är från Mars, män från Jupiter eller hur det nu var.

Svar:
Könsapartheid. Vi ska hållas åtskilda från första dagen. behandlas olika, få olika möjligheter och till slut bli så fundamentalt olika att vi knappt förstår varandra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det värsta jag vet är ordet "Pojkflicka"

Jag har blivit kallad det hela mitt liv.

Förr slogs jag jämt. Men det var i andras ögon bara häftigt.

Som en liten jävla kamphund användes jag av polare av båda kön på krogen.

För stark är jag, och många killar (slog aldrig tjejer allvarligt) kunde jag banka ner rejält och orsaka skada/rädsla.

Respekt-junkie.

Jag har ALDRIG blivit utslängd från krogen, snyggtjejen som bara slåss med stora killar gör ju ingen skada.

På min stammiskrog i yngre dagar kallades jag för "ordningsvakten" för att i regel lade jag mig i andras bråk och avslutade dem med bravur.

Min gamla pojkvän visade jag alltid ett öppet aggressivt, skrikigt beteende mot offentligt. Det var våra spelregler, han gillade det, det vet jag.

Han straffade mig aldrig för det nämligen.

Men när vi väl var hemma fick jag inte öppna käften vid fel tillfälle för då åkte Amalia på en lavette.

Eller spark, eller boxning i magen.

Då hade jag aldrig vågat höja handen.

Efteråt trodde såklart ingen på mig – och det förstår jag med tanke på min attityd.

Men jag var inte sådär sexigt tuff hemma – snarare ett gråtande flickebarn.

Jag vet inte ens vad jag vill ha sagt längre förutom att hela min ungdomstid präglades av det vidriga :SEXIGAVÅLDET:

Jag var snyggatjockatjejen som kunde slåss – TÄNK OCH BLI KNULLAD AV HENNE VAVAVA! HON TYP RIDER AV DIG OCH BAH; BAAAAM BAAAM BAAAM PÅ DIG.

Behövs det nämnas att jag tappade all kontroll i sängkammmarhistorier och undvek allt förutom missionären utan ögonkontakt med absolutely no talking? Intimitetsproblem.se

Jag är/var ett stort jävla fejk.

Svar:
Det låter som att du kommit en lång väg i rannsakandet, men förstår att det antagligen sitter en massa ouppklarade känslor på insidan. Jag känner igen det där lite, även om jag aldrig slagits så har jag också varit den där tuffa och kaxiga tjejen som alla "respekterar".
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är ganska obehagligt att någonting så självklart faktiskt inte alls är så himla självklart. När man väl "vaknat upp" och insett vad fan folk (en själv inräknat kanske) håller på med, blir man lite förskräckt över att det är ett så stort "osynligt" problem.

Lite så känns det: http://diablo.incgamers.com/gallery/data/500/cannot-be-unseen.jpg

Här en fungerande länk till utskicket förresten (tror jag)http://www.pampers.se/sv_SE/parenting-articles/barnets-utvecklande-av-en-jagkansla/12274?utm_source=nwl_post&utm_medium=email_html&utm_term=A117&utm_content=12274&utm_campaign=nwlsom

Svar:
Hahaha ja precis så! Så är det ju med alla de där strukturerna, när man väl börjat se…..
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hmm.. mycket för att han ser mest kåt ut och inte alls särskilt rädd..

Fan vad irriterande.

Svar:
japp
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har väldigt svårt för sånt här. Speciellt när det i flera undersökningar visat sig att det är fler kvinnor som slår sina barn än män. men att man "litar på mamman" när hon säger att hon absolut inte gör det,(för en mamma skulle ju aldrig skada sitt barn) Väldigt många kvinnor misshandlar sina män också. En sån här video är inte ok, oavsett vem som slår eller blir slagen.

Undrar vad man skulle få för reaktion om man bytte rollerna i videon…

Svar:
Sanning med modifikation. Mammor slår (samt dödar) oftare SMÅ barn medan pappor oftare slår (samt dödar) äldre. (tror gränsen är runt tre, fyra, fem år) Men du har en viktig poäng! Synen på kvinnors våld kan många gånger vara ödesdiger.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Herregud. F*n vad sjukt detta är. Så har han självklart världens "bånge" där i början också. Känns som ett skämt men så vet man ju att det inte är så heller. Förstår inte hur man kan romantisera våld överhuvudtaget.

Svar:
Grejen är ju att vi påverkas nåt enormt. Jag känner massvis med kvinnor, mig själv inkluderad, som tänder på våld. Man är så jävla skadad av sin kultur.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Annars kan det ju vara tvärt om. Regissören kanske vill få upp ögonen på att kvinnor som utövar våld också existerar. Man får väldigt sällan höra om kvinnor som misshandlar sina män, och de som berättar blir hånade. Hen kanske ville få fram ett annat budskap, typ som att kvinnor kan också skada – de är inte bara vackra.

Svar:
Jo men han failade ju som fan. Vill han få fram ett budskap så ska han kanske INTE sexualisera våldet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: ja, men det är ju precis det jag menar. Har inte sagt att våld inte förekommer i videos. Men som du själv säger, inte såhär överdrivet tydligt. Men när en man utsätts för ett så tydligt våld blir det sexigt att tjejen är så hetlevrad.

Jag menar att jag vill se EXAKT den videon, fast med ombytta kön. JAG har iaf aldrig sett en video där en kvinna utsätts för våld på ett så uppenbart och vidrigt sätt av en man och att det liksom blir något hon eftersträvar hos honom. Som sagt, våld mot kvinnor görs sexigt, men det här skulle verkligen inte vara sexigt om det var en kvinna som utsattes. Men om en man utsätts blir det sexigt. DET jag menar med att det skulle va spännande att se reaktionerna på en sån video. Det kanske skulle öppna ögonen för en del folk.

Love the way you lie är väl en video jag kan komma på där våld i ett förhållande efterstävas och får det att bli spännande och bra. Men inte ens där är det lika tydligt. Ofta smygs våldet in, så att det snarare skulle beskrivas som ett "dramatiskt, destruktivt förhållande". Den här videon som du postade är ju ren och extrem och grov misshandel.

såg nu att det fanns en kommentar ovan min första som sa i princip samma sak. Där förstod du direkt hur hon menade och höll även med men i svaret till min kommentar verka det som att du tolka det som att jag sa att det inte finns videos men våld mot kvinnor.. :S

Tess

2012-06-14 ? 23:22:34 » http://highlandertess.blogg.se

Jag kan tänka mig reaktionerna på en musikvideo som visade samma sak fast med motsatta roller.Svar: DET skulle jag vilja se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *