Kategorier
feminism & genus

Vilken tur att det inte är Lady Dahmers feminism som är det enda alternativet.

Om jag fått en krona för varje gång jag fått höra att ”min” feminism inte leder nånstans och att ”min” feminism inte når alla så hade jag kunnat finansiera Fi’s valkampanj.

Amen asså allvarligt, varför utgår man från att det bara kan finnas en sorts feminism eller ett sätt att föra kampen på? Och att man måste välja ett sätt och enas kring det?

Nej, ”min” feminism kanske inte når alla. Den kanske t.o.m skrämmer några, men det fina i kråksången är att alla slags feminister får plats och allas sätt att föra kampen framåt är välkomna. En del av oss är arga och stridslystna medan nån annan vill fokusera på det positiva och en tredje vill pedagogiskt bygga broar med motsättningen och en fjärde orkar inte föra nån kamp alls. En del står på barrikaderna, en del hänger på nätet och i bloggar, andra är aktiva i skolorna, på arbetsplatserna, i riksdagen, och en del kanske bara för sin privata kamp hemma i sitt eget bo.

Olika feminister behövs på olika platser och tilltalar olika sorters människor. Och så vidare.

Vi kompletterar varandra, vi når olika målgrupper och vi rör oss på olika områden och vi bidrar på olika sätt och jag blir faktiskt ganska rädd när jag tänker på det svartvita resonemang som förs kring detta; ”Hur ska Lady Dahmers feminism ha nån framtid?”

Ja du, jag för inte kampen ensam som tur är!

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

32 svar på ”Vilken tur att det inte är Lady Dahmers feminism som är det enda alternativet.”

Det hade varit lite mer konstruktivt om du hade kommit med någon form av argument till varför du anser det, och hur du definierar en ”riktig” feminist.

Även om man som feminist inte står på barrikaderna så är man ju fortfarande feminism. Att vara feminist handlar väl inte bara om att man ska övertyga andra eller har jag missuppfattat? Jag känner att även feministen som tänker för sig själv och är feminist i sin egen vrå är skillnad. Om alla var det skulle vi inte ens ha ett problem att diskutera. Säger man inte att alla gör skillnad.
Dessutom fattar jag inte riktigt hur någon kan tycka att ”din” feminism inte gör skillnad. Jag kan inte minnas hur många kommentarer jag har läst från folk som skriver att du har fått dem att öppna ögonen för feminism. Själv har jag fått modet att kalla mig feminist, fått en djupare analys och orkat ta diskussioner om jämställdhet tack vare de feministiska bloggar jag har läst.

Jag tror det är en himla tur att det finns fler perspektiv och fler sätt att framföra olika frågor på också inom feminismen. Tänk om alla jamade samma sak och tänkte exakt lika. Det skulle ganska snabbt stangera då.

Ja men amen på det!
Vi är många, vi är starka och vi är jävligt less på det här samhällets snedvridna maktstrukturer, förtryck och orimliga krav. Det räcker långt. Vi behöver inte tycka lika om allt, men vi är överens om det viktigaste.
Att det som är idag inte är ok.

TACK för att du skriver det där. Det är så JÄVLA sant. Alla kan ju göra sin del liksom och din del för mig har varit djävulskt viktig. Du har fått mig och inse så mycket, du har fått mig att våga stå för saker jag aldrig vågat stå för tidigare och du har fått mig att be mindre om ursäkt för mig själv. Och tack vare allt det här och att jag blivit mer medveten, har jag ju samtidigt viljat få andra att bli mer medvetna också. På mitt sätt liksom. Så TACK bästa du. Du är så jävla grym.

Det håller jag inte med om. Feminism kommer alltid att bli hatad i ett patriarkat. Folk kommer att tycka att det är radikala idéer och bli bortskrämda, helt enkelt för att vi alla har växt upp med ett kvinnoförakt.
Visst är det bra att det finns mindre radikala personer, eller bara väldigt vältaliga människor, som kan nå ut till den allmänna befolkningen och ”omvända” dessa utan att skrämma bort. Däremot tror jag att feminismen måste vara radikal, annars får vi jämställdhet på patriarkatets villkor.

och jämställdhet på patriarkatets villkor är inte jämställdhet. Kamp för lika rättigheter kan inte vara bekväm och trevlig, den kommer alltid vara kontroversiell och privilegierade människor kommer alltid kämpa emot.

Svara

Feminism har alltid avskräckt människor. Det är liksom inte speciellt välkomnande när man får sin makt och sina privilegier ifrågasatta av en grupp som vill ta makten ifrån en. Dessutom talar du om precis det jag skriver; som att alla människor skulle vara en homogen massa. Jag blir ofta anklagad för att skrämma bort folk med min feminism, men det är ju tvärtom! Massvis med kvinnor och män (!) tilltalas av det jag skriver och bidrar med.

Svara

För mig är det självklart att olika sorters feminism och sätt att uttrycka sin feminism behövs. Jag känner själv att jag har behov av olika synvinklar, sätt och stilar beroende på var jag själv befinner mig just då. Ibland behöver man någons ilska för att själv bli laddad och få ork att fortsätta, andra gånger behöver man någon som lugnt och pedagogiskt förklarar för en hur saker och ting hänger ihop. Om man sedan lägger ihop alla olika som finns får man en fantastisk mångfald som verkligen kan göra skillnad på många plan.

”Din” feminism, eller helt enkelt, hela du har fast fått mig att inse vissa saker. Och du gör det fortfarande, flera år efter att jag började läsa din blogg.
Jag slutade raka mina ben för jag insåg att jag alltid gjorde det pga att mina pojkvänner ville det. Jag tar ingen jäkla bullshit och tro mig över de diskussionerna jag har i skolan över vissa saker, pust och stön vad de kan vara dagar då jag vill ge upp pga vissas trångsynthet.
Jag studerar till förskolelärare och tro mig, jag kämpar varje dag för att inte falla i normen över hur samhället behandlar barnen olika pga deras kön. Jag tänker dagligen på hur jag presenterar mig framför barnen och när jag går ut på min praktik nästa vecka, ska jag återigen ge järnet för att ge alla barn precis samma möjlighet till tal, åsikter och vara som de vill vara!
Kort och koncist. TACK för att du fått mig att inse att jag levde i skuggan och att jag gjorde mer för andra än för mig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *