Kategorier
feminism & genus

Vill du vara dig själv? Skyll dig själv om du blir knivhuggen!

Jag har fått massvis med mail och kommentarer det senaste dygnet som handlar om samma sak. Pojken som blev knivhuggen för att han bar rosa kläder. En sexåring som enligt skolans personal, rektor och övriga samhälle ska ”räkna med” att bli mobbad för att han vågar vara sig själv. Ett litet skitsamhälle där mångfald antagligen inte får speciellt stort uttrymme och där intolerans inte bara accepteras utan uppmuntras. Jönköping. Vilken jävla håla*. Vilken jävla skola. Och vilka jävla föräldrar som fostrat intoleranta elaka skitungar. Men sen vill jag protestera lite. Mobbing handlar inte om det yttre. Det är inte kläderna som är orsaken. Det är inte det faktum att han tycker om rosa som är problemet. Det är lätt att vid ett snabbt ögonkast dra slutsatsen att vore det inte för si eller så så skulle han aldrig bli mobbad men har man lite insikt i hur mobbing fungerar så inser man snabbt att det är fler faktorer som spelar roll och mest av allt: gruppdynamik. Mobbing handlar om hierarki. Varför just den här pojken används som ett medel att klättra på stegen vet jag inte. Men oavsett vad det handlar om så ska skulden och ansvaret aldrig läggas på offret. Mamman har anmält skolan till skolinspektionen men jag undrar lite varför hon inte polisanmält förövarna?

*DISCLAIMER: Jag är pissed off. Då blir jag dramatisk, omogen, elak och generaliserande. Precis som de flesta av oss. Jönköping får representera småstadsmentaliteten som är vanlig runt om i småorter i sverige och som är en DIREKT anledning till att mobbingen av sexåringen har kunnat fortgå så pass länge och illa.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

91 svar på ”Vill du vara dig själv? Skyll dig själv om du blir knivhuggen!”

Desto större anledning att vara "genusmedveten" i sin fostran av sina barn. Annars blir det ju lättare så här..

Ungarna lär sig inte att acceptera olikheter – att alla får se hur och vara precis hur de vill. Ånej, de lär sig att "pojkar ska INTE vara mesiga/känsliga och pojkar ska INTE gilla rosa och leka med dockor" och "flickor ska inte klä sig i biltröjor, vara vilda och leka superhjälte"…

Sedan står föräldrarna där som fågelholkar och undrar varför deras snorungar blir mobbare? Ja oj, hoppsan..

"Ett litet skitsamhälle där mångfald antagligen inte får speciellt stort uttrymme och där intolerans inte bara accepteras utan uppmuntras. Jönköping. Vilken jävla håla." Eh? Det var mest jävligt korkat skrivet.

Jag tror tyvärr att hon inte vet vem hon ska anmäla. Det verkar ju inte som hon fått någon som helst respons från skolledningen när hon uppmärksammat de på det som pågått mitt framför näsan på de under flera år.

Den läraren som yttrade ”beredd på att bli mobbad om man har rosa kläder på sig” borde omedelbart byta yrke. Tänker man på det viset har man inte bland barn att göra tycker jag.

jag tycker också det är förjävligt att en liten pojke blir knivstucken, MEN det är knappast jönköpings fel. det går inte att skylla på staden i sig och kalla den för en jävla håla, bara för att det bor en del korkade människor där.

Artan, sluta spamma. Måste du göra det är din blogg inte bra nog att få läsare.

Hela historien är så hemsk att det inte är sant. Att barnen går så långt som att sticka en kniv i någon annan bara för att denne bryter från normen. Att lärarna inte tycker att det allvarligt nog att ringa till föräldrarna om.

När jag själv var liten skrattade jag åt min lillebror för att en av hans favoritfärger var rosa, något jag skäms över idag. När barn blir påprackade åsikter från omvärlden om att pojkar ska vara på ett sätt och flickor på ett annat så är det klart att de försöker upprätthålla detta så långt som möjligt.

Barnen är det första steget till en jämlik, öppen värld. Låt dem få vara fria från fördomar och bara få vara barn.

Verkar dessvärre lättare att uppfostra en dotter genusmedvetet – just med tanke på omgivningen.

Flickor som bryter normen och har mer "pojkiga egenskaper" kan visserligen få folk att reagera, men oftast blir det nog positiva reaktioner. En pojke, å andra sidan, som bryter mot normerna och har mer "flickiga" egenskaper.. då är reaktionerna allt annat än positiva. Så verkar det som iallafall. Trist! Men då behövs det desto mer.

Kul att du tog upp artikeln!

Mindre kul dock att du skrev: <i>"Jönköping. Vilken jävla håla"</i>

Du drar med andra ord staden och alla dess invånare över samma kam? Det finns säkert massor av fina invånare i Jönköping som dessutom är stolta över sin stad.

(Nej, jag bor inte i Jönköping).

Väldigt hemskt men så är det ju .. samma om en kille går runt i en stil som är steotypiskt "bögig". Eller en tjej som vill gå runt i utmanade kläder får skylla sig själv som blir våldtagen .. helt sinnes …

Dock var det rätt omoget av dig att dra alla i jönköping över samma kam. Sådana här människor finns överallt, även där du bor..

Skrev för ett tag sen här att du blivit så neggig, kanske pga stress el så, va vet jah. Sen dess har jah inte läst några inlägg men ville nu ge dig en chans till. Då läser jah att du drar en hel stad över en kam. Dessutom staden jah bor i, som jah vet har en himla massa bra och accepterande invånare i. Som dessutom Ola Salo bott i.. Hur tänkte du egentligen? Come on, du är bättre än såhär!

:thumbdown:

Jag undrar ibland om människor ens läser ordentligt vad du skriver. Händelsen är tragisk, du är smart och insiktsfull och dessutom stilistiskt begåvad (Appropå kommentarer till Jönköpingsuttalandet). Detta handlar om så mycket mer än pojkens sätt att uttrycka sig. Det handlar, som du säger, om hierarki. I min skola (som var rätt fruktansvärd ibland och säkert rätt representativ också) fanns en kille som klädde sig i "tjejkläder" och använde boa, nagellack och handväskor samt var (och är än idag) heterosexuell. Han var colaste killen i stan – tuff och ball för att han vågade vara sig själv. En annan kille fick spö varje rast med anledning av att han bar damskor?! Titta djupare och försök hitta de dolda orsakssambanden istället ignorant people!

:love::love:

Helt sjukt. Även om man rensar bort hur sjukt det är att de anser att det är ok att bli mobbad om man som kille bär rosa kvarstår denna tanke hos mig: Jasså en 6åring ska räkna med att bärandet av ett visst klädesplagg ger en viss konsekvens? Hur mycket konsekvenstänkande tror de på denna förskola att 6åringar har?

Och nej, mobbingen har inte med kläderna eller intresset att göra. Skulle han börja gå klädd endast och enbart i spindelmannentröjor och vilja spela hockey istället för att dansa balett hade han fortfarande blivit mobbad. På detta dagis FÅR man ju mobba andra så varför sluta? Varför ändra ett (för mobbarna) vinnande koncept?

Sen skulle jag vilja veta vem som berättat för förskolebarn att man knivhugger misstänkta bögar i ryggen. Jag gissar att de har riktiga psykfall till föräldrar.

Hej, jag brukar läsa din blogg och tycker den är toppen!

Har själv två pojkar, 2,5 och 8 mån.

Jag är väldigt medveten om genus, och vi uppfostrar dem med hela spektrat av leksaker, färger och hobbies. (så långt det är möjligt i denna ålder)

Jag bor utanför Jönköping, och har vikarierat mycket inom barnomsorgen här, och alla ställen jag har jobbat på har varit genusmedvetna och jag tror bara att det var en tillfällighet att denna insident skedde just här.

ignorans och okunskap finns överallt, och det är jättesynd att koppla ihop det med en viss stad. Jönköping är en fin stad, med mycket progressivt tänkande inom barnomsorgen. Och självklart många förskolor som har mycket att jobba med.

Min son började på dagis i höstas, 2 år och 3 mån var han då, jag orkade helt enkelt inte vara hemma med båda just då. Vi bor på landet, så det är 10 barn allt som allt på hela dagiset. Barnen har ju direkt tillgång till naturen och bondgårdar, dagiset lagar maten själva….men, är inte jätte långt fram i sitt genus tänk.

tyckte det var lite av ett problem i början, då jag vill uppmuntra min son att bejaka alla sina sidor, o tänkte att nu raserar de min son lite…

nu tänker jag dock att mitt arbete som mamma hemma, hela tiden får påverka mitt barn så mycket jag kan. och låta dagiset tillföra….det som det har….

spretig kommentar, men jag är ingen internetare, det är typ bara din blogg jag läser!

jag kan likaväl spreta lite till, tänkt på det här med gentlemen, har själv bott i england i 10 år, och där har man ju ett väldigt annorlunda, gamaldags skulle vi väl kalla det, genustänk.

men vad jag tänker mycket på är, om det är en paradox att genom att uppfostra mina söner till att kunna vara typiskt kvinnliga och typiskt manliga i sin egen blandning, tar bort det där za-za-zoomet som ändå existerar när mannen bjuder kvinnan på en öl…

jag såg Gudrun Schyman prata om kärlek och att hon inte låter sin man vara typiskt manlig, och jag tycker oxå att det är uråldrigt, samtidigt vill jag ju att mina söner ska vara gentle and attentive emot sina partners…och kanske ge dem en extra slant att bjuda en kär vän på en dricka med…

Hur tänker du med dina barn? Kanske lite tidigt, men…

MVH

Lisa

Lisa, är det inte fint att lära barn av båda kön att vara romantiskt och generös mot en partner/potentiell partner? Jämställdhet behöver ju nödvändigtvis inte betyda att splitta notan på restaurangen varje gång.

även om hon polisanmäler dem så kommer polisen skicka ärendet till socialtjänsten ändå, för att det gäller barn som inte fyllt 15

Caucasiangirl, förvisso, men bara för att de inte är straffmyndiga betyder det inte att de inte ska anmälas! Det är ju ett fel som många skolor gör, de tror att barn under 15 är oanmälbara. Det är de inte! Gör man en anmälan visar man hur allvarligt man ser på händelsen. Det blir en markering. Dessutom kanske deras hemmamiljö behöver ses över för vilka är föräldrarna till dessa barn och varför har de barn som beter sig på detta sätt?

En sexåring knivhuggen? Var gick de där förskollärarna sin utbildning egentligen?! Blir ju helt förfärad att de överhuvudtaget har låtit det gå så långt!

Vågar man stå ut från mängden, vara sig själv och ifrågasätta allt det vanliga, då straffas man. Antingen genom att bli mobbad, utanför eller på något annat vis. Bara genom att säga att man är vegetarian blir ju folk arga, inte för att jag sagt något dumt om deras matvanor (för det gör jag inte), dem blir arga för att någon inte gör som dem själva. Att göra på sitt eget sätt tar vissa som en förolämpning. Det här är ju lite liknande, men i detta fall så har ju vanliga "småbråk" gått över till något riktigt hemskt.

jo…det är det. Såklart!

spånar bara lite på….genom att england tex, är så 'gammaldags' i sitt tänk..så addar det en slags kemi….

som jag både uppskattar, och hatar!

uppskattar för det känns tryggt på nåt vis att bli eskorterad hem i ett 'rough neighbourhood', men hatar för att det förtydligar att jag är en produkt av ett samhällstänk där könsindelningen har gjort mig till den 'svaga'….

så det är nog mer min egen problematik att bena ut vad jag förväntar mig och mår bra av, som färgar av sig och problimatiserar mina söners roller…

de kommer nog naturligt vara schyssta mot sina partners och kunna ta emot sånt som en flick/pojkväns trygga arm runt midjan i en mörk gränd…oberoende av kön.

men jag tänker ändå, om man har en dotter, säg i tonåren, tänker man inte lite mer att man vill att pojkvännen liksom beskyddar ens lilla?…

nu har jag ju inte nån erfarenhet av ett gayförhållande då jag bara varit tillsammans med män…där kanske det är mer så som det kommer att bli när våra barn växer upp…lixom upp till individen…eller situationen…att beskydda, eller att beskyddas…

ibland känns det dock som min man ska försvara mig, om det är mörkt och rånare kommer dundrandes….men han är 179, o väger 65kg, så det kanske bara är nån gammal riddarhistoria som ligger o gör sig påmind.

nåväl, bla bla på mig idag.

Synd att det här med könsroller gått så långt… för jag vågar nog påstå att det blivit värre och mer extremt på senare tid. Vi har liksom gått bak i utvecklingen, verkar det som. Även min mamma instämmer om det. När jag och syrran var små (90-talet) så hade vi åtminstone kläder i alla möjliga färger, och spets/ryshpysh var det så gott som aldrig. Mamma säger själv att hon blir förvånad nuförtiden, för det går inte ens att köpa barntält utan att det ska vara "prinsesstält" eller "riddarborg-tält".

Skönt att det finns några som försöker motverka detta iallafall! För vad sjutton kommer härnäst annars? Skithuspapper i rosa och babyblått..? Mensskydd där det står "I'm a girl" på..? Bilar med militärmönster där det står "Macho man" för att ingen ska råka ta fel på att det kanske sitter en kvinna i bilen?

/tar mig för pannan

Min första tanke (efter "vad hemskt") var i stil med.. hur fostrar vi egentligen våra barn om de redan vid 6 års ålder har ett sådant hat mot rosa/balett/nagellack på en pojke.

Kände mig helt plötsligt naiv eftersom jag på helt allvar trott att en 6 åring inte ens skulle ha en aning ännu om att rosa är en flickfärg etc. I den åldern ska de väl ändå bara vara barn.. Men det är vad vårt samhälle är antar jag..

Men ändå ganska hemskt att en 6 åring redan har så starka känslor om det att han knivhugger en dagis-kompis.

Haha, jag är personligen från en mindre ort som ligger i Jönköpings kommun, och jag måste erkänna att jag inte blev särskilt förvånad över att det är just här i länet det hände.

Jag har också blivit mobbad, men snarare p.g.a. att jag var raka motsatsen till pojken, jag var tjej och sa vad jag tyckte och presterade bra i skolan. Och ja, pga. att gruppdynamiken var fucked up. Jag kanske är fördomsfull, men det känns som att bibelbältet är en av anledningarna till att folk fortfarande är så inskränkta just här. Eller så är det inte värre än vad det är i andra städer, lätt att inbilla sig att det är värst där man själv är. 🙂

Tack för en fruktansvärt givande blogg för övrigt! Alltid lika roande och tankeutmanande inlägg. Thumbs up!

Men fyhelvete så vidrigt! Man blir så jävla arg :@

Skäms på ungjäveln, och skäms tamigfan på föräldrarna som inte kunnat uppfostra sitt barn.

Jag läste förresten om detta på flashback alldeles nyss, det första som dök upp i skallen var Lady Dahmer, undrar om hon skrivit eller läst något om det, kopierade länken och gick in här och såg att det hade du gjort:)

Jag gillar de som blir upprörda över att du skriver att Jönköping är en j*vla håla. Hahaha, alla småstäder är j*vla håler, så är det ju bara. It's a fact, inget att bli vild över.

Sen förstår de ju inte att det inte handlade om den rosa tröjan – EGENTLIGEN. först hittar man offret – sen vad som ska vara felet. I detta fall blev det den rosa tröjan…

You are awesome as always:love::love::love:

Jag håller med. Jag blir så trött på människorna som efteråt säger: "Se vad som händer om killar får ha rosa och gilla balett, vi måste vägra dom det, så att dom inte blir skadade!"

Bullshit. Vem som helst med en IQ över 70 inser ju att det är normen vi måste ändra på. Att ändra på små barn som får lov att vara sig själva för att en skara av elaka, små barn som har blivit uppfostrade på det här sättet är ju absurt. Om det är normen som skadar, är det normen som ska försvinna. Simple fact. INTE Kalle som vill ha en rosa tröja.

Sedan vill jag bara tacka dig snabbt för att… Ja, för att du är du och för att du skriver denna blogg. Innan jag hittade dig tyckte jag inte att genuspedagogik var nödvändigt – nu vet jag bättre!

det e sjukt- jag tror inte det handlar om att han just hade rosa- eftersom i våran stad i skåne trelleborg i jälvigt lugnt men min kompis 6 åring blev utsatt för våld av en annan 6 ring som gav han stryp märke. dagligen o det syndes riktigt han hade blåmärke- hon polisanmälde o vad gjorde barnen då gav han mera stryk, dock var de som gjorde det inte svenskar men jag tror ej det har någon betydelse. helt enkelt dåligt uppfostrade de ser hur sina föräldrar beter sig hemma mot varandra o tror det e helt ok att göra så. mvh linda

Anledningen till att de inte polisanmält förövarna kan vara att de är under 15. Dessutom är det skolans ansvar enligt lag att barnen ska vara trygga och inte bli kränkta på skolan. Vi inom skolan måste göra ALLT för att inte sånt här får hända och det är även våran skyldighet att anmäla till socialtjänsten eller polisanmäla om vi misstänker att barn utsätts för psykiskt eller fysiskt våld. Jag önskar fler vuxna inom skola hade ryggrad nog att anmäla när de är oroade. Allt för många blundar för att det är obekvämt och jobbigt. Det är rätt att anmäla en skola om inte skolan gjort det som de är skyldiga till. Jag hoppas jag blir anmäld den dagen jag blundar för då ska jag inte längre jobba som lärare.

Men det är väl inte konstigt att man reagerar på att det är i Sveriges bibelbälte det har skett? Förskolorna kan säkerligen vara hur progressiva som helst (vilket den här skolan ju uppenbarligen inte var), men det är inte konstigt att folk reagerar helt enkelt.

Tyvärr är det precis sånt här man stödjer när man som förälder säger att man inte kommer låta barnen vara sig själva, för risken att bli mobbad. Då är man en del av problemet, inte lösningen.

Sen hoppas jag att föräldrarna till pojken som knivhögg blir polisanmälda. Herregud vilken störd unge som behöver hjälp pronto!

det finns liksom inte ord. Det är så vidrigt att det är så här. Framförallt när den finaste och bästaste treåriga lilla pojken jag känner älskar sina prinsessklänningar och glitter mest av allt. Ska han föräldrar behöva tvinga honom att sluta upp med de fasonerna för att skona honom? Är det värt att bli mobbad för att det BORDE vara okej? Hur bemöter man det? Hur kan man någonsin göra rätt? Hur lång tid tar det tills hans självförtroende försvinner och han anpassar sig?

jag tycker det är fint att folk fortfarande kallar Sveriges 9;de största stad för en jävla håla.

och ja, det är nog lite svårare i bibelbältet att stå ut, tråkigt nog, MEN det finns många fina kristna människor här också, (ja, jag bor i en håla i jönköpings län) som inte alls är rädda för barn som sticker ut och visar sig själva.

Karro: Att det är Sveriges 9e största stad spelar väl ingen roll? Det ÄR en håla. Att det TROTS allt är den 9e största staden vittnar väl snarare om att Sverige består av små hålor…. med Få (tre) undantag.

ellinor; jag tycker inte alls det är en håla!

jag bor i en håla, och att jämföra våra 1500 invånare där jag bor, med Jönköpings ~85 000 är väl stor skillnad?

förklaringen på en håla är en mindre tätort, vilket inte Jönköping är!

Rickard – Pojken som blev knivhuggen blir nog också jävligt trött, tror du inte det?

Om något är extremt så är det väl att knivhugga någon annan i genus namn.

Dumma jävla våp som saknar en hjärnhalva eller två och envisas med att posta reklam eller spam eller annan skit kommer att bli blockerade för all framtid

Blev väldigt ledsen när jag läste detta. Att folk inte lär sig av andras misstag eller gärningar. Misste en väldigt nära och kär vän på detta sätt. Han blev knivskuren till döds för att en kille inte tyckte han hörde hemma på stället han stod. Jag hoppas verkligen att mamman anmäler killarna som stack ner honom de måste få veta att deras handlingar ha konsekvencer.Det kvittar var i världen det händer det ska bara inte hända.

Fy fan för trångsynta människor!

Jag tror inte det beror BARA pga att killen gillade rosa, vem som helst kan bli mobbad på grund av vad som helst så det känns som att det ligger nåt annat bakom.

MEn stackars barn att bli knivhuggen! Det är ju skitläskigt!

Blir ännu mer motiverad till att sprida "genustramset" vidare nu, har släktingar i Gnosjö (nära Jönköping) de är både djupt troende och vääääldigt trångsynta.

Jag tycker dessutom att det verkar med OK att en tjej klär sig som en "pojk-flicka" (hatar det uttrycket!) än en kille som klär sig som en "flick- pojke" för då anses man svag och gärna homosexuell också, hur man nu kan bli det av rosa, lila och hello kitty har jag aldrig fattat dock.

Det ska bli intressant att se hur min son kommer bli behandlad, då alla tycker min tjej är så "tuff" och "grabbig" ( ja de har faktiskt kallat henne det!)

Ingen ska behöva vara rädd för att uttrycka sin person och personlighet, speciellt inte barn!

Att vissa läser inlägget & sedan lägger fokus på att 'du pratar illa om deras stad' – det skrämmer mig.

LD – känns det inte hopplöst att leva i en värld där du förmodligen ligger över snittet i IQ?

Teskedsmamman: Din kommentar om att jönköping är en kristen högborg och att det är omöjligt att stickan ut/ vara homo. Har du varit här alls? Visst, det är mycket kyrkor men om du tittar på invånarna så är det knappast en massa religiösa fanatiker som springer runt här på gatorna. Jag är en "sån där utstickande människa" (piercad, 9 Marilyn Mansontatueringar, ATEIST osv osv…) och bor i jönköping. Visst, folk kan glo men det är inte värre än någon annanstans så ditt snack om att Jönköping är överreligiöst med bara idioter är skitsnack.

Jag började gråta när jag läste artikeln. Jag försöker verkligen till det yttersta att min snart 4 årige son ska kläs som ett barn och få välja färger och material efter tycke, smak och känsla helt själv. Hans kläder i garderoben är i alla regnbågens färger och i mjuka lektåliga tyger! Han går på ett dagis med genus som inriktning. Men hans kompisar kläs efter kön, rosa prinsesskläder på töserna och svart/grått/blått och kanske grönt och orange på pojkarna… Kommer han bli den där pojken som kommer bli mobbad för att hans mamma vill låta han vara barn.Uscha mig, jag får verkligen ont i hjärtat! Vad ska jag göra? Jag inspireras verkligen så av dina tankar, Dahmer, dina åsikter om genus. Suger åt mig som en svamp och känner att så vill jag också uppfostra mina barn, at de ska få känna sig trygga med sig själva, få vara sig själva.. Men jag vill inte att han ska få en kniv i nacken…:-(

Vad är det för barn som får för sig att sticka en kniv i ngn annan öht?!

Varför blir inte de barnen och framför allt deras föräldrar polisanmälda?

Hade jag fått en pojke så hade han fått bära rosa, måla sina naglar och vad än mer. Det är ju vi vuxna som formar barnen och som borde ställas till svar när de agerar med våld mot andra barn och det har pågått sedan dagis?!

Jag förstår ingenting.

Stackars barn.

Vilken jävla värld.;-(

Rickard lilla du, du är bara en liten, liten förvirrad o bitter man.

Det känns lite hårt att behöva upplysa dig om detta, men det finns faktiskt INGEN som är ett dugg intresserad av om du anser att genus är trams eller inte….sorgligt men sant.

Och ditt 'feminina du' som du så desperat försöker dölja genom att bla ifrågasätta vad det är för föräldrar som låter sin pojke ha nagellack, lyser igenom ändå. Det är jätte-tydligt att du egentligen har en enorm längtan om att få leva ut dina feminina sidor med nagellack o hela köret.

Och jag kan nästan lova dig att alla vi som läser LD's blogg kommer att stötta dig till 100%!

Så "Go girl"!;-)

Rickard

Glömde säga;

JAG är en sån där förälder som låter mitt barn – en pojke – ha nagellack! Och vet du vad, han har en KLÄNNING också, och hår nedanför axlarna, och så är det blommor på hans vagn, och så har han en dockvagn med EGNA dockor – tänk dig det, och så har han en spiiiis med kastruller…och vet du vad han fick för några veckor sedan? En liten plast-ask med "Hello-kitty-hårspännen o snoddar i! och minst tre av hans tröjor har rosa som huvudsaklig färg. I bland har han tom haft flätor!!!!

Visst är det HELT underbart!!!!;-)

Jag bor i en riktig håla (invånare typ 500) och uppfostrar två fina pojkar till att våga tro på sig själva och gå sin egen väg. Jag har en alldeles egen sexåring som älskar rosa och som varit Lucia på förskolan ett par år. Inte ett höjt ögonbryn har vi fått, inte en enda gång. Men det som skrämmer med denna händelse är att det hade kunnat vara mitt barn. Hade jag kunnat överväga att vägra honom bära rosa för att slippa utstå något liknande? Nej. Därför att hittar de inte fel färg på kläderna så hittar de något annat…

Ingen som tänkt tanken att föräldrarna hittat på allting? Det finns inga bevis och de är rätt så kända för att överdriva….

Ja jag känner dem….

Ingen i deras bekantskapskretts har hört dem nämna att han blivit mobbad……

jag hade inte hört talas om den här stackars pojken, men gick genom länken och läste artikeln.

det är så förfärligt, gör mig både arg och ledsen! samtidig oxå väldigt tacksam, eftersom min dotter går på ett dagis (föräldra kooperativ) med genus (och ekologi, fast det hör ju inte hit:P) inriktning.

på min dotters dagis får barnen vara precis som dom vill. pojkar med rosa kläder är lika mycket norm som nått annat där. det är en riktig frizone.

kramar till er!

Sara

Då är skolan också med på deras påhitt eftersom de bekräftar incidenten med pojken som attackerats med en kniv av annan 6-åring och uttalanden från personal att man får räkna med att bli utsatt om man har rosa kläder som kille måste familjen också ha fått med i påhittet.

Ser du inte själv hur pinsamt dina kommentarer är?

Frågan blir snarare vilken grad av upmärksamhetsbehov du 'lider' av eftersom du dels måste påpeka att du känner familjen och sen svärta du ner dem genom att säga det du gör.

Det är inte bara extremt pinsamt utan också mycket tragiskt att det alltid dyker upp människor som du efter uppmärksammade händelser i media, som säger o gör vad som helst för att tillfredsställa sitt ego.

Det slog väl aldrig dig att kanske visa din omtanke och erbjuda stöd till familjen som du påstår att du känner, i stället för det du nu gjort?

Empati och medmänsklighet kallas det för.

du drar alla över en kam – medans alla andra inte ska dra andra över en kam…. Du säger – bara för man e flicka så är man inte … och sedan några dagar senare bara för man bor i jönköping är man med i småstadsmentaliteten och skitförärldrar – snacka om att dra alla över en kam – ingen annan får men du – du får – undrar varför det är fel i samhället – när vissa får göra vad som helst och andra får inte

Jönköping är väl ingen jävla håla?

Ingen småstad heller, iaf inte med mina mått.

orten jag kommer ifrån har 2 000 invånare, EN skola med ca 400 elever. Gud nåde dem som försöker sticka ut där.

Anonym som skrev här ovan 10;30

VEM har sagt att om man bor i Jönköping så är man skit-förälder?

"Bara för att man är flicka så är man inte…" Vem får göra vad som helst och vilka får det inte???Vad fan snackar du om egentligen??

Det är fel i samhället bla för att barn tvingas i de två stereotypa könsrollerna och händelsen som tas upp i blogginlägget är en en direkt orsak av demsamma.

Sen är det förbannat jobbigt med människor som

svarar på blogg-inlägg som inte har förstått vad det står och bara svamlar en massa rappakalja.

För övrigt är det ett känt fenomen att Jönköping med omnejd har en frikyrklig täthet som inte går att finna någon annanstans. Faktum är också att dessa frikyrkliga instutitioner är kända för att vara mycket intoleranta mot allt som är normbrytande, som inte passar in i deras extremt konservativa och snedvridna icke-accepterande människosyn…och det yttras gärna och ofta och präntas in i medlemmarna som sedan för över denna trångsynthet på barnen.

Och de flesta som kommenterat här förstår att det finns människor i Jönköping som INTE är så här…de flesta kan också läsa det LD skrivit direkt under sitt inlägg, jag har koiperat det åt dig:

"*DISCLAIMER: Jag är pissed off. Då blir jag dramatisk, omogen, elak och generaliserande. Precis som de flesta av oss. Jönköping får representera småstadsmentaliteten som är vanlig runt om i småorter i sverige och som är en DIREKT anledning till att mobbingen av sexåringen har kunnat fortgå så pass länge och illa."

Det värsta är nog kommentar-fältet på Aftonbladet. Folk säger ju i princip samma sak som lärarna, att det är föräldrarnas fel, att han inte borde ha nagellack och att han får skylla sig själv.

Om en tjej leker med bilar, lego osv händer inte så mycket. Varför är det så hemskt med det som klassas feminint? Det är nästan som att det är ett fult ord.

om man ska läsa aftonbladet eller blockets nyheter så tycker jag att vissa barn har det väldigt dåligt hemma. allt från mobbning o dena händelsen . sen barn som drunknar i badkaret. o menar på har föräldrar ingen koll på sina barn. vem lämnar ett ett årigt barn med ett syskon själv i ett bad kar. vem låter sina barn mobba andra. alal kanske ej vet om deras barn gör så. men skolan har faktiskt skyldighet o berätta. min ena son har autism. o när han var 3 år sa han de slår mig. jag bara vem slår dig. fröken på dagis. o jag fråga de o de bara vrf skulle vi slå han. tills han kom hem en dag med blåmärke. o de nekade ändå. då hade en fröken dragit han i armen så hårt så han hade fått märken jag anmälede o hon blev av med jobbet. hennes svar på det han hade ett utbrott. ja men herregud ett barn med autism eller adhd eller vilket barn som helt man kan prata med de på lugnt sätt. man behöver ej dra till våld.

Jag älskar din blogg-vi är så jäkla lika, men du är modigare och än mer vågad-du är så sköööööön.

Det här med mobbning gör mig skitförbannad-i detta land så ursäktas de alltid, man flyttar pådne mobbade, istället för att flytta dem som mobbar.

Att mobbning kan förekomma på dagis är för mig helt sjukt-som pedagog vet jag att man kan se till att det inte förekommer-jag lyckas alltid få bort sådana tedenser på en halv dag-genom att vara skithård-jag vänder mig omedelbart till mobbaren och ryter till av bara helvete, PÅ MIN AVDELNING, PÅ DETTA DAGIS GÖR MAN INTE NÅGON ANNAN ILLA, DET ÄR FÖRBJUDET, DÅ BLIR JAG JÄTTE ARG OCH DU FÅR INTE LEKA ALLS!!!!! Det fungerar. Jag som vuxen ska skydda-mobbar man så ska man genast på höra hur fel det är och att man då är ansvarig, att man då kommer att utslutas, också om man bara är fyra år. Ingen vågar mobba någon på min avdelning, de vet att det får stora konsekvenser, de vågar inte, de vill inte, och de älskar mig ändå-jag är tuff, men rättvis.

På samma sätt måste man agera i skolorna.

Mobbare är det värsta jag vet. På dagis, i skolan eller på arbetsplatser. Alla "coolingar" som är så tuffa tillsammans…..

Jag tror att vi rent allmänt blivit för fega med att ta upp tydliga varningstecken. Allt ska vara så gull, gull, pedagogiskt, korrekt, man får inte säga till och kränka förrövarna – men de får kränka andra?! Och inte får man flytta på de som GÖR.

Tänk, i småstadens motsats (sthlm) upprepas det. Säger hon som precis bytt dagis på sitt barn pga slapphet hos ledningen.

Självklart ska en pojke kunna ha på sig en rosa tröja, eller en klänning om han nu vill det. Och detta utan att bli mobbad. Jag tycker att lärarna/fröknarna i detta fallet har uttalat sig helt fel. Man ska aldrig behöva "skylla sig själv" för att man har på sig ett visst plagg. Tyvärr så finns det stofiler som är bakåtsträvare i alla olika situationer. Här tror jag det snarare handlar om hur föräldrarna har uppfostrat barnet. Har de sagt till sin son att det bara är flickor som får bära rosa så är det klart att sådana här situationer uppstår. Har de sedan också lärt sitt barn att det är ok att inte behandla alla människor lika så är nog inte detta första gången det händer.

Sen vill jag gärna upplysa om att det var en trubbig matkniv ungen använde. Vissa värkar trott att ungen blivit nedstucken med en vass kniv. Typiskt tidningar att överdriva. Lärarna/fröknarna har alltså inte varit ouppmärksamma så som tidningen vill få det till, och lämnat vassa knivar framme. Låtit ett barn blivit nedhugget och sedan inte berättat för föräldrarna. Att en unge ens får för sig att rikta en kniv mot någon vare sig den är trubbig eller inte är aldrig rätt. Så att ni inte missförstår vad jag vill ha sagt.

Mitt hjärta gör så ont när jag läser om det. Den där lilla pojken.. FYFAN för människor. Vad är det för jävla samhälle vi lever i.. Vi borde väll ha blivit mer jämställda än så här? Det är fan 2011, om en pojke gillar rosa.. SO? Han är ju as cool. Att folk sedan går och mobbar honom för det är ju så absurt att jag blir galen. Och föräldrar? Ta erat jävla ansvar!!!

Alla som upprörs ang. Jönköping. Eh. Det ÄR en jävla håla. Jag är uppvuxen där, så jag borde veta. Sen är det ju knappast ensam om det, men det är en annan historia.

Undrar mest hur barnen uppfostrats av sina föräldrar för att 1, hota med kniv samt 2, skylla/ursäkta sig med att pojken bar rosa?

(Vet att det inte är föräldrarnas sk. fel men det är min tanke i alla fall)

Kenneth- vadå feministiska experiment?! Om ett barn vill ha en viss färg, eller dansa en viss dans, ska barnet då hindras för att de är av "fel" kön?!

Min son hade idag lila byxor med fjärilar på, och gissa vad? Det var hans pappa som tog på honom dom.

Kenneth – En motfråga.

Hur menar du att bejaka barnets önskan och utveckla sig egenindivid ett feministiskt experiment?

Det som skadar på djupet är de verkliga extrema genus förespråkarna, de som förvägrar sina barn vissa färger för att de tror att barnet blir homosexuellt.

Det kan sätta sig på djupet.

Barn speglar sina föräldrar, där har du ett problem med de som verkligen är extrema, och de är sällan feministerna som vill lägga till istället för ta bort, utvidga och expandera istället för att begränsa.

Har också bloggat om det där och tycker att vuxna män borde reagera på detta och statuera ett exempel och slå näven i bordet och säga att de vägrar underkasta sig sådana här dumheter.

Om fler vuxna vågar klä sig i rosa så ger de också signalerna till barn att det är ok att gilla "tjjiga" saker. Jag tycker att män generellt är jävligt dåliga på att ställa upp för smågrabbarna på det sättet.

Kali

Du menar väl tvärtom? Att bland dem som INTE är genusförespråkare så finns de dem som är så extremt korkade att dem på fullt allvar tror att barn – pojkar – kan bli homosexuella om de använder sk 'tjejiga' färger (främst rosa) och leker med dockor osv.

Du måste älska tomas dileva för det är ju en kille som verkligen vågar visa att han gillar flower-power och klänningar (eller vad man ska kalla det) ;D

förlåt, men vad fan spelar det för roll att det var i jönköping? för jönköpings kommun är inte så litet som du verkar tro, trodde du var smartare än så. fff

Jag har funderar om det spelar någon roll att lägga till en tex "DISCLAIMER" eller sju för den delen eftersom många helt enkelt verkar ignorera det dom har framför sig.

Hur tydligt det än framgår så vill inte/förstår inte folk likförbannat.

Eller hoppar ni över hälften av texten?

Det är inte så jävla smart det heller.

Ni verkar tro att detta endast förekommer i Jönköping? Knappast, det förekommer överallt, precis överallt! Men i storstaden är inte folk mer toleranta dom är bara mer avtrubbade!

Kristendomens högsäte? Men allvarligt ge er, Alla rensar fisk i Göteborg? Alla är dumma o dryga i Stockholm? Man ska vara tolerant och framåt tänkande när det gäller genus, men själva är ni fördömande och generalliserar när det kommmer till andra ämnen – Dubbelmoral!!! Lev som ni lär eller lägg ner!

Bra disclaimer hörredu! Småstadsmentalitet. Nu blir fan jag irriterad på dig. Älskar för det mesta dig och din blogg och reagerade inte ett dugg på ditt ursprungliga inlägg men disclaimern gjorde susen. Det här med att dra alla över en kam hörredu…

Att med Svenska mått dessutom kalla Jönköping småstad vet jag inte… Borde ju rimligen tillhöra topp tio bland Sveriges största städer?

LD! Jag har en fråga som jag hoppas, hoppas att du ser nu och kan svara på.

Om du har någon i din omgivning som klär sina ungar könsstereotypiskt, och vi antar att deras unge fyller år och du vill köpa just kläder – köper även du könsstereotypiskt då eller hur gör du?

Jag har en liten kille i min omgivning, som konstant kläs i svart alternativt mörkt eller grådassigt. Han fyller år snart och OM jag köper kläder till honom, så har jag ingen lust att gå i samma spår. Nu skulle jag inte gå och köpa rosablommigt till honom eftersom att det är så enormt tvärt emot vad hans mamma gör. Men jag tänkte isånafall köpa något som har mer färg.. typ en randig Kaxs-tröja i grönt med blå kontrastband? Eller den som är blå med röda kontrastband? Samt ett par röda velourmjukisar. Det låter som en bra kompromiss i mina öron, men jag är som sagt nyfiken – hur hade du gjort?

AMANDA jo jag har ett par sådana i min krets.

Jag gör som så att jag köper nåt färgglatt ickestereotypt, men inom ramarna för vad de kan tycka är acceptabelt. Jag vill ju att barnet ska använda det jag köper oavsett om det är kläder eller leksaker. Men jag vägrar gå med på att förstärka könsrollerna.

Till en väninna köpte jag en grönrandig villervalla och ett par gröna velourbyxor. Det användes flitigt.

:thumbup:

Tyvärr har läraren rätt ordmässigt, folk blir mobbade i skolor oftast pga. yttre faktorer, så föräldrarna bör vara medvetna om genustyper etc. och inte tvinga ungarna gå till skolan i kläder som helt säkert kommer att ge dem en sned kommentar (jag har sett folk som envisas med att klä sina pojkar i rosa fast de inte själv gillade det) eller värre. Själva mobbandet startar ju helt klart av andra faktorer, men mobbarna söker aktivt efter offer, och en kille i lågstadiet som går runt i en rosa tröja och är lämpligt försvarslös är ju då ett enkelt offer. Dock är det ju helt klart att skolan i fråga bör ta itu med mobbningen och inte slänga ut fatalistiska yttranden för att slippa göra något åt saken. De lärare som jag sett korrekt hantera mobbning är de som i korridoren riktigt skällt ut mobbarna, vilket enligt mig är den bästa metoden, mobbarna blir utskämda inför sina klasskompisar, vilket gör att de har lite svårt att lägga sig i en högre position i fortsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *