Kategorier
feminism & genus

When you approach me, begging, “Mom, will I be pretty? Will I be pretty?" I will wipe that question from your mouth like cheap lipstick and answer NO!

En läsare uppmärksammade mig på det här klippet och jag har tamejfan ståpäls och tårar i ögonen. Ok, jag erkänner. Jag gråter faktiskt. Jag bryter ihop. So fucking wow. So fucking fantastiskt! Se det! Ni måste! Se den flera gånger! Igen och igen! Sen gillar ni på bloglovin’ för fler måste se den! This, this is about my own some-day daughter. When you approach me, already stung-stayed with insecurity, begging, “Mom, will I be pretty? Will I be pretty? , ” I will wipe that question from your mouth like cheap lipstick and answer NO! The word pretty is unworthy of everything you will be, and no child of mine will be contained in five letters. You will be pretty intelligent, pretty creative, pretty amazing, but you will never be merely “pretty.”

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

33 svar på ”When you approach me, begging, “Mom, will I be pretty? Will I be pretty?" I will wipe that question from your mouth like cheap lipstick and answer NO!”

Den är så fantastisk, jag grinade som ett barn när jag såg den första gången.

Sedan visade jag den för mina engelskaelever på min lärarpraktik, och dom älskade den också. Vi hade en lång diskussion om den.

Jag kan se den 1000 gånger om.

Jag är så glad att du gillade det. Att du sprider det vidare så att fler får se. Jag tror att det behövs, och du når ut till så många människor. Tack.

Jag har läst din blogg ett tag och blivit medveten om saker jag inte ens har tänkt på.

Jag har en dotter som är ca 2,5 år. Hur ska jag bemöta henne när hon säger "söt" och "fin"? Jag undviker dessa ord, men omgivningen gör det svårt.

Vad skulle du säga till Ninja om hon frågade om hon var söt?

Vad säger du till Ninja när hon stolt vill visa vad hon kan? eftersom du undviker att säga ordet "duktig".

Ge mig exempel så jag vet vad jag ska säga till min dotter.

Helt underbar var hon..

Det som fastnade hos mig var att publiken skrattade till en början innan de fattade att hon menade verkligen allvar och inte gjorde "billiga skämt" om "fåfänga kvinnor" i början..

Jag tyckte det var lite synd att de inte tog henne på allvar från början :/ Men men, min känsla. Känns som att det är samhället i miniatyr ungefär, om någon fattar vad jag flummar om ><

ANNIKA varför inte? "vill du vara söt?" "varför?"

Jag tycker det märkliga är att en treåring ens undrar. Min dotter har aldrig ens tänkt i de banorna.

Men bara för att du skulle säga till henne att hon är söt så måste inte hela världen fallera för henne. Att vara söt OCH kreativ, smart, rolig, ambitiös, fantasifull är fullt rimligt. Jag fick höra ibland som liten att jag var söt, men jag fick också lika mkt "wow, häftig teckning" eller "vad du kan klättra" eller "vilken bra fantasi du har" Ena utesluter nödvändigtvis inte det andra. Ninja har aldrig alltså frågat om hon är fin/söt i sin tröja? Exempelvis. Sedan kan jag tänka mig att videoklippet syftar på äldre tjejer än 3-åringar iofs.

ANNIKA jag tycker det är fruktansvärt grymt och elakt att säga till barn att de är söta. Varför lägga det ansvaret på dem? Varför lära dem att det spelar roll?

och tänk om hon faktiskt blir ful? säg inte att det ligger i betraktarens öga för det är att ignorera de ideal som finns. Tänk om hon blir ful, hur smärtsamt kommer inte det vara för henne då om hon fått lära sig att bry sig om hur hon ser ut? Att utseende är viktigt fattar hon förr eller senare, men jag vill inte skynda på det. Jag är övertygad om att det kommer bli sekundärt för henne om hon istället haft annat att tänka på under de där viktiga formativa åren.

Elak? Grymt? finns det ideal, det har ALLTID funnits, men ful? Exakt vad avgör det? Jag upplever då att folk har vääldigt olika uppfattningar om vad som är snyggt respektive fult. Jag var mobbad som barn, för allt. För mitt utseende, för mina kläder, för min hudtyp ( är blek som ett lakan och sällan får färg på kroppen ). Idag är jag 27 och kan utan omsvep säga att jag är söt. JAG tycker att JAG är söt, jag gillar min kropp och mitt hår, hela mig. Vad andra tycker kvittar faktiskt för min del. Jag har varit med om folk som ratat mitt utseende och dem som gjort motsatsen, vad har jag lärt mig av det? Söthet och utseende är sekundärt. Hur klyshigt det än låter. Återigen förvånade du mig, "tänk om hon blir ful"….eh…..jaa ….och hur ser en ful människa ut? :-s

Annika skrev: "Ninja har aldrig alltså frågat om hon är fin/söt i sin tröja?" Varför skulle hon ha frågat det? Och varför verkar denna Annika tycka att det är märkligt om hon inte har frågat det någon gång?

Jag tycker det är märkligt med treåringar som funderar kring om deras föräldrar tycker att de är söta i vissa kläder.

Och det där med att flickor skulle få dåligt självförtroende om de inte får höra hur söta de är:

Många män jag känner har nästan aldrig fått höra att de är snygga, söta eller fina utan istället fått höra andra saker som att de är duktiga eller modiga osv, och de har nästan aldrig haft dåligt självförtroende pga utseendet, snarare tvärt om eftersom de aldrig fått lära sig att utseendet är det viktigaste de har. Varför skulle då flickor må dåligt av att inte få höra att de är söta jämt?

Varför "denna Annika" tycker att det är märkligt är för att jag anser knappast att ordet söt är negativt. Jo, möjligen om man BARA snöar in på det ordet och bara lägger vikt vid yta och klädesplagg. Men nu menade jag inte så. Jag reagerade på ett inlägg LD postar och vill diskutera saken, något som jag ofta tycker LD skriver är att hon vill väcka debatt. Så därför debatterade jag..men jag kanske har förstått det hela fel? Man kanske inte ska diskutera blogginläggen här i kommentarsfältet…:-s

annika men du, det är ju som att säga att ordet DUM eller IDIOT inte har nån betydelse så länge man inte snöar in på bara det.

klart som fan det påverkar!

(jag svarar på övriga kommentarer i ett inlägg senare! Kanske imorgon! Håll utkik)

(Och nej, Ninja har aldrig undrat om hon är söt eller fin.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *